![]() |
Bir soru sormak istiyorum ama Yapı Marketlerde Satışı Olan Bitkiler konusunda sorsam yeri orası değildi.
Öncelikle güle güle büyütün ve bol çiçekli olsunlar tüm bitkileriniz. Aldığınız clematisler saksıda mı duracak, bahçeye mi dikeceksiziniz bilmiyorum ama, eğer saksıda tutacak olsak toprağını değiştirmemiz gerekir mi ? Yani siz olsanız değiştirir miydiniz ? ;) |
Alıntı:
Clematisleri bahçemdeki balkon duvarım için aldım. Yani bahçeye dikeceğim. Önceden var olan iki renkten farklı oldukları için, bu renkleri tercih ettim. Kompozisyon daha hoş olacak düşüncesiyle. Saksıdada clematis yetiştirilebiliyor! Bu konuda aşağıya alıntıladığım bilgi sizin sorunuza yanıt olacaktır sanırım. Selam ve sevgilerimle. ''Saksı içinde yetiştirme ipuçları: En az 45 cm derinlikte bir saksı kullanmalısınız. Plastik saksılar kökleri dondan koruyamayacağı için kullanılmamalıdır. Tırmanabilmesi için saksıya bambu destekler de gömün. İleriki yılarda büyüme mevsiminden itibaren sıvı besleyiciler kullanın. Her yıl toprağının yüzeyden 2.5-5 cm sini kaldırıp yeni, taze saksı toprağı ile değiştirin. Kuru dönemlerde hergün düzenli sulayın. Gerektiğinde yeni sürgünleri düzgünce bağlayın. Kökleri soğuklarda dondan korumak için havakabarcıklı naylonlarla saksıyı iyice sarın.'' |
5 Eklenti(ler)
Yaklaşık 5 ay sonrasında bahçemle buluştum.
16 nisan akşamı geldiğim bahçemi, ancak ertesi sabah gezebildim. Çayır, diz boyuna ulaşmıştı. Kışın ne denli sert geçtiği daha ilk bakışta farkediliyordu. Tüm sellukalar (Alt katta saksıda olan dahil.) hepsi donmuş ve kurumuşlar. Üç yıldır balkon duvarını kapatan Mavi çiçekli Çan Sarmaşığı da donup kuryanlardan. Mercan Ağacı, Hibiscus Mutabilis, Solanum Rantonetti, Sinamekilerden biri, Polygala, lantanalar, Callistemonlar, Melissa çalıları, Alacalı yapraklı Zakkum, Jakobinia Anita, Meleklerin Boruları toprak seviyesine kadar donan bitkiler. Bunların bir bölümü toprak seviyesinden tekrar sürgün verecek diye ümidediyorum. Ama yeni sürgünler versede, yinede bir yıl kaybedilmiş olacak.:( Alt katta olmalarına rağmen donan biitkilerde az değil. Mercan Çiçeği, Sarıkız, Mor Sakız sardunya(Zaten hastaydı.), Bir gecelik Gelin, Mineler,Buz çiçeği, Kaktüslerden üçü, Maviş çiçeği(?) donanlardan. Neyse; ölen ölür, kalan sağlar bizimdir.:) Bahar, yüzünü özellikle meyve ağaçlarında iyice gösterdi. Çiçekli bitkilerden ise, sadece birkaç tanesi güzelliğini sergilemeye başladı. Eklenti 287017 Eklenti 287018 Kaliforniya Gelinciği Eklenti 287019 Grevilya Eklenti 287020 Eklenti 287021 Pieris Japonica bunlardan... |
5 Eklenti(ler)
Haseki Küpeleri, Mor salkım, İspirya( Yeni açmaya başladı.) ve lalelerden açık kalan birkaçı.
Eklenti 287025 Eklenti 287026 Eklenti 287027 Eklenti 287028 Eklenti 287029 |
Orhan Bey; donan bitkileriniz için üzüldüm. Geçmiş olsun. Bana gönderdiğiniz selluka tohumlarını sonunda bu yıl çimlendirebildim. Bu beceriksizlikle ilk yapraklarını gördüm ya benden mutlusu yok. :DYakında fotoğraflarım. Çok teşekkür ederim. Bu arada kaliforniya gelinciğine, haseki küpesine ve mor salkıma bayıldım. Güle güle büyütün.
|
5 Eklenti(ler)
Eklenti 287035
Eklenti 287036 Bauhaus' tan alıp getirdiğimportatif serayı kurdum. Yarın bazı tohumları vyollere ekip içine yerleştireceğim. Çokta küçük sayılamaz. 140*180 cm. içine 12 tane viyol sığıyor. Eklenti 287037 Amerikan Beatyy Hanımeliside ilk çiçeğini gösterdi. Eklenti 287038 Eklenti 287039 Duvarda geçen yıl iki olan Clematis, yeni aldığım 5 tane ile 7 tane oldu. Bunlardan sadece yeni aldıklarımdan Glady Picard' ta çiçeklenme belirtisi var.:) Sanırım yarına açacak. |
Alıntı:
Üzüntümü payşatığınız için teşekkür ederim. Bu sene kışa girerken, soğuktan etkilenebilen bitkilerimi, dondan korumak için örtü altına alacağım. Limon ve mandalina fidanlarımı mısır sapları ile örtmüştüm. Onlar dondan etkilenmediler. Sellukayı elimde evvelki yıldan kalan tohumlardan yine yetiştirmeye çalışacağım. Sanırım yetişir. Sizinkilerin çimlendiğine sevindim. Bu yıl kesinlikle, güzelliğini yaşayacaksınız. |
bu sene zor bir kış oldu, ben de begonvil, selluka ve limonumu kaybettim. ama siz o bahçeyi kayıplarınıza rağmen yine çok güzel yaparsınız :) kayıplar üzüyor ama insana 'ha gayret, bi daha dene' duygusunu da getiriyor. her seferinde de yeni bişey öğreniyoruz o sayede.
kolaylıklar dilerim :) bir de bahçenize lavanta tavsiye ederim ;) (varsa da benim gözümden kaçmıştır) |
Sevgili Orhan bey hoş geldiniz.Bu sene kış çok soğuk geçti.Şehir merkezinde kar yoktu ama ilçelerde olmuş.Benimde bazı çiçeklerim dondu.Eğer diktiğim tohumlardan randuman alırsan(bende İzmir de olmam nedeniyle geç diktim.)Çarşamba buluşur size teslim ederim.Göndermiş olduğunuz kadeh çiçeği fidelerinden ikisi yeşerdi.umarım büyürler.selamlar.
|
Orhan Bey,
Geçmiş olsun, bu kış herkesi etkiledi, yaz da çok sıcak olacak diyorlar, hayırlısı bakalım. Siz donanların yerine yenilerini dikersiniz artık, kolay gelsin, iyi çalışmalar dilerim. |
Sevgili Orhan Öğretmenim, kayıplara çok üzüldüm. Benzer bitkilerden hepimizde kayıplar çok. Hala ısrarla ve umutla bekliyorum. Seralar gayet işlevsel görünüyor. Dilerim bol çimlenmeler olur. Haftaya döndüğümde tekrar görüşmek üzere esen kalın.
|
Sevgili ilksenozturk;
Bu kış tüm bahçelerde, özellikle ılıman iklim kuşağı bitkileri çok büyük zarar gördü. Ama tamamen kuruyanları dikmeyi düşünmüyorum. Doğayla inatlaşmayacağım. Ama sellukayı tohumdanda olsa yine deneyeceğim.:) Bahçemde bir öbek lavantam var. İki yıl önce dalını toprağa sokuşturuvermiştim. Şimdi epeyce büyüdü. Esenlikler diliyorum. |
Sevgili fikreteren;
Çok naziksin. Buluşma fikri çok güzel!:) Aslında kalanlar yeterli. Çok çeşit olunca, onların isteklerini unutuyor insan. Bu nedenle bakımıda sekteye uğruyabiliyor. Nitekim lavantayı epeydir gözlememiştim. Demin baktım, durumu olduça iyi. Kadeh çalısı bu sene çiçek bile açabilir. Sevgilerimle. |
Alıntı:
|
Zevkle takip ettiğim bir bahçe daha sezonu açtı yaşasın :D
|
Sevgili abim,yeni sezonun hayırlı olsun hepiside çok güzel renk renk.
Ellerine salık zevkle geziyorum bahçeni. Sevgiler. |
Orhan Abi,
Bahçene hoş geldin. Sana kolaylıklar diliyorum allah yardımcın olsun. Elinin değdiği her yeri güzelleştireceğine eminim. Senden bol bol fotoğraflar bekliyoruz. Sağlık içinde güzel bir sezon temenni ediyorum. |
Orhan bey öncelikle geçmiş olsun diyorum, kaybettiğiniz çiçekler az değil üstelik kolay yetişmiyorlar. Herşeyden önce sağlığınız yerinde, çiçekleri yeniden edinirsiniz inşallah.
Benimkiler serada olmasına rağmen hepsi dondu :( kayınpederim rahatsızdı bütün kış onunla ilgilendik, 2 ay öncede kaybettik o yüzden ne zamanında tohum ekebildim, ne de soğanlı çiçeklere yetişebildim. Yani anlayacağınız yok birbirimizden farkımız hepimizi üzdü bu kış, şimdi yeniden maratona başlıycaz inşallah. Siz yine iyisiniz teselli ikramiyeleriniz var hala bahçede :) |
1 Eklenti(ler)
Eser Hanım;
Dün sizlere yanıt vereceğim sırada elektrikler uzun süre kesildi. Birkaç saat sonra yandı. Ama internet bu sabah ancak açıldı. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyorum. Akşama doğru baktığımda, çiçeklenme tama yakın gerçekleşmiş. Sanırım yarın tam açılmış olur. Büyüklük olarakta fena değil. Anlaşılan gelecek yıl gerçek güzelliği ile tanışacağız.:) Eklenti 287664 |
Alıntı:
Beni kelebekler gibi uçurdun. Mutluluktan.:) |
2 Eklenti(ler)
Sevgili tturt;
İyi dileklerin için teşekkürler. 10 günden beri, ancak bugün giriş yolu kenarındaki limon selvileri budayabildim. Bahçe yavaş yavaş düzene giriyor. Selamlar. ÖNCE, Eklenti 287671 SONRA... Eklenti 287672 |
Alıntı:
|
]
Sevgili mormenekşe; Kaç yıl oldu, Kula' dan hiç geçmedimki...Hele nar mevsimine geçseydim, kesinlikle sizin ağaçlara taarruz edecektim...:D:D Öncelikle kayınpederinize geçmiş olsun. Sağlık gibisi yok! Bu kesin. Benim iki yıl öncede bazı bitkilerim donmuştu. O zaman çok üzülmüştüm. Ama şimdi dert etmiyorum inanın. Yaşım gereği olsa gerek, sağlıklı olmayı ve kalmayı herşeye yeğliyorum. Dediğiniz gibi epeyce teselli ikramiyem var.:p Sağlık ve mutluluk dileklerimle... |
Alıntı:
|
Nihayet Orhan bey de bahçe açılışını yaptı, biraz buruk ve üzüntülü de olsa çabuk toparlayacağına inanıyorum.
Arkadaşların yazdığı gibi, selluka için üzümeyin ne olsa tohumları var sizde. Solanumlar için ben de çok üzüldüm, bahçemde üç tane vardı, solanumsuz bahçe olur mu :( İyi haber; Büyük solanumlardan bir tanesi dipten yemyeşil beş yapraklı bir sürgün vermiş :) Demek ki hâlâ ümit var, sakın söküp atmayın, yaylada soğuk -10 derecelerin altına inmiş, köylülerden öğrendim. Demek ki dayanabiliyorlar, ortama alışmışlardır. Limonu bile sarıp sarmalamadan yaşatmayı başarabildiyseniz diğerleri de canlanabilir. Pieris Japonica, Amerikan hanımelisi, haseki küpeleri çok güzel, böyle nazlanmayan bitkilere bayılıyorum. Diğerleri de yavaş yavaş yerine gelir. Bahçemden istediğiniz bir şey olursa seve seve yardımcı olurum, tohum, fide, çelik. Müslüman malı ortakmış :) Servilerin süslediği giriş yolu çok güzel olmuş, bahçem için ben de bir kaç servi alacağım inşallah, bir de Acer Palmatum, kırmızı yaprakları çok hoş. Size çalışmalarınızda kolaylıklar ve bereketli bir sezon diliyorum, bir de fotoğrafların devamını. Sağlıcakla kalın. |
Sayın Orhan hocam;
Dönüş sonrası bahçe görüntüleri gayet güzel. Tevekkül ile kışı bir okşayış olarak algılamanız bizlere yol gösterici, ya da siz piştiniz artık doğada:))). İnşallah bizler de o erdeme/teslimiyete varabileceğiz. Sera işine de ''midi'' boyda başlamışsınız, bu kış daha rahat olur inşallah. Güzellikler sizin sevgi dolu alın teriniz ile sulandıkça artacaktır. Cümleten sağlıkla kalın inşallah. Saygılarımla lütfen. |
Orhan bey sabirsizlikla bahcenizin acilisini bekliyordum hayirli ve bereketli bir sezon diliyorum. Bahceniz su anda bile cok bakimli durumda yazin nasil güzellesecegini görmek icin falci olmaya gerek yok. Özellikle clematis dolu bir duvarin düsüncesi bile güzel. Sevgiler.
|
Orhan bey hiç üzlmeyin sizin marifetli ellerinizde bahçenizin kısa zamanda geçen yılkı güzelliğine bürüneceğine ve bizede zevkle izleteceğinize eminim ALLAH kolaylıklar versin.
|
Uzun bir ayrılıktan sonra , bahçenize kavuştunuz,sevgili Orhan bey...Kıştan çıkmış ve yanlız bırakılmış bir bahçe olduğu halde görüntüler harika .. Gelinciğin yeşillikler içindeki kontrası yeterli...:)
Clematisleriniz açmaya başladığı anda daha da güzellikler göreceğiz..Bütün bitkileriniz size kavuşmanın sevincini ,size güzel görüntülerle yaşatacaklardır inşaallah...:) Harika görüntülerinizi bekliyoruz....Kolay gelsin...Sevgili eşinize ve size selam ve sevgiler....:)) |
1 Eklenti(ler)
Adalet Hanım;
Kıştan etkilenen bitkilerimden sadece fırça çalıları için üzüldüm. Zira onlar haziranda çiçekleniyorlardı.Şimdi tekrar canlanıyorlar ama çiçeklenmeleri sonbahara belki. Polygala tekrar sürer mi, bilemiyorum? Gaura, solanum, Melisalar, Lantanalar büyük olasılıklacanlanacaklardır. Hibiscus Mutabilis ve Mercan Ağacı canlandılar bile.:) Saksı bitkileri biraz zor. Onlar daha dayanıksızlar. Tohum ve çelik öneriniz beni mutlu etti. Ama doğayla zıtlaşmıyacağım. Yöreye uygun olanlarla yola devam. Saksıdakileri zaten koruyamıyorum. limon Servileri tavsiye ederim. Gür dallandıkları için, şekillendirmek kolay oluyor. Acer Palmatum 'Bloodgod' umun yaprakları temmuz ortasından itibaren yeşile dönüyor. Ama yinede güzel.;) Selam ve sevgilerimle. Eklenti 287869 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025