agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Orhan Özbilgiç / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/17292.htm)

fikreteren 26-03-2011 19:08

Orhan bey ellerinize sağlık güzel görüntüler.Yabani otllar da diğer çicekler kadar güzeller.O mavi renkli ottan bende de var.Toplu durumda çok güzel duruyorlar.Koru çiceğide çok nefis görünüyor.Hayalete gelince gerçek adını doğğru almış.Güle güle büyütün.

fatma sunay 26-03-2011 20:34

Orhan bey elinize sağlık ağaçlar çiçekler hepsi birbirinden güzel.

Orhan Özbilgiç 27-03-2011 17:10

Fikret Bey;
O mavi çiçekli bitki sanırım Karadeniz sahilinde çok. Başka bölgelerde pek yok herhalde...
Hayalet adı hakikaten ''cuk oturmuş.'':p Teşekkür ederim.

Orhan Özbilgiç 27-03-2011 17:13

Sağolun Fatma hanım. Bahçem birkaç gün içinde yaza hazır hale gelecek.:)

Orhan Özbilgiç 27-03-2011 17:46

5 Eklenti(ler)
Bugün, eski Nutka' nın alttaki iki dalı hariç, üst tarafın tamamen kuruduğunu tesbit ettim. Çukurdan çıkardım. En az 10 yaşında olduğunu düşündüğüm bitkinin, ancak 8 numara saksıya sığabilecek kadar bir kökü vardı. Saksıda yetiştirildiği için hiç kazık kökü yoktu! Temmuzda nasıl diktiysem, hiç daha fazla köklenmeden öylece duruyordu.:confused:

Önce ağacın kuruyan üst bölümünü kestim. Sadece altta karşılıklı iki canlı dal kaldı.
Sonra bu dallardan birini daha keserek tek dala indirdim. Kök budaması yapıp gövdeyi açtığim çukura yan yatırdım. Böylece dal dikey, köklü gövde yatay oldu. Sonrasındada toprak doldurup diktim. 30 cm. lik minik bir Nootkatensis Pendula' m olacak mı! Bakalım.;)

Eğer geniş yapraklı bir ağaç olsaydı; ''banko tutar!'' diyebilirdim. Ama ibreli olduğu için birşey diyemiyorum. Yaşayıp göreceğiz.

Eklenti 198934

Eklenti 198935

Eklenti 198936

Eklenti 198939

Eklenti 198938

Nevzat 27-03-2011 18:33

merhaba orhan bey, bahçenizden öğreneceğim çok olacağını düşünüyorum,kökü yan yatırıp dalı üste getirme fikrini ben hayatta düşünemezdim, bence kurtardınız ağacı ayrıca kaymak ağacının tek olunca meyva vermiyeceğini yazmışsınız,benim 5-6 yaşındaki kaymak ağacınında neden meyva vermediğinide bu şekilde öğrenmiş oldum.bundan sonra bahçenizin müdavimi olacağımı belirtir kolaylıklar dilerim.

Adalet Yağcı 27-03-2011 19:09

[QUOTE][Eğer geniş yapraklı bir ağaç olsaydı; ''banko tutar!'' diyebilirdim. Ama ibreli olduğu için birşey diyemiyorum. Yaşayıp göreceğiz.
/QUOTE]

Tutar tutar merak etmeyin Orhan bey, kök yapısı çok güçlü görünüyor.

Kır çiçekleri bahçelerimizin asil sahipleri, hiç nazlanmadan her yıl güzelliklerini sergiliyorlar, bu mevsimde otlar bile çok hoş.

Orhan Özbilgiç 27-03-2011 19:42

Nevzat Bey;
Agaclar.net' in varlık sebeblerinden biri de bu bilgi paylaşımı olsa gerek. Hepimiz birbirimizden birşeyler öğreniyoruz.
Kökü yan yatırma fikri bugün aklıma geldi. Daha önce hiç sınamış değilim. İnşallah olumlu sonuçlanır.
Kaymak ağacı konusundaki bilgiyide bu konuda deneyimli arkadaşlarımızdan öğrenmiştim.
Sağlık ve mutluluk dileklerimle, selam ve sevgiler.:)

Orhan Özbilgiç 27-03-2011 19:51

Aslında bende ümitliyim Adalet hanım. Dilerim yanılmayız.

Kır çiçekleri konusundaki düşüncelerinize bende katılıyorum. İnanın Mayıs ortalarına doğru, İstanbul' dan ilk geldiğim gün gördüğüm manzarayı yaz boyu bir daha görmek mümkün olmuyor. Diğer kır çiçeklerinin arasına gelinciklerde katılyor manzaraya.. Ortaya doyumsuz bir görüntü çıkıyorki sormayın gitsin.;)

hozat 27-03-2011 19:54

Orhan Hocam,

Her bahar, bu yaban otları ve kır çiçekleri ile ilgili bir mücadele yaşarız eşimle.

Otlar temizlerken: Onu sökme, ayy.. o çok özel bir yaban çiçeğidir atma,diye diye şaşkına çeviriyorum kendisini.
Bir gün çok kızdı bana , hiç birini ellemiyorum varsın her yanı sarsınlar dedi ve çalışmayı bıraktı.

Bende: Aşağıdaki dizeleri yazıp, bir demet kır çiçeğini iliştirdim ve yastığının üzerine koydum.
Bir saat sonra büyük bir özenle bahçede çalışmalarına devam ederken buldum.
Orta yolu bulmuştuk yani..en azından sökerken soruyordu.
paylaşmak istedim, sonra sileceğim.

İşte o dörtlük.

Yaban ellerden gelirler bahçemize,
Emeksiz zahmetsiz büyürler kendi hallerince,
Adı nedir bilmezsiniz,kimi sarı kimi pembe,
Onlar da bir köşede olmalılar bence.

Orhan Özbilgiç 27-03-2011 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hozat (Mesaj 775266)
Orhan Hocam,

Her bahar, bu yaban otları ve kır çiçekleri ile ilgili bir mücadele yaşarız eşimle.

Otlar temizlerken: Onu sökme, ayy.. o çok özel bir yaban çiçeğidir atma,diye diye şaşkına çeviriyorum kendisini.
Bir gün çok kızdı bana , hiç birini ellemiyorum varsın her yanı sarsınlar dedi ve çalışmayı bıraktı.

Bende: Aşağıdaki dizeleri yazıp, bir demet kır çiçeğini iliştirdim ve yastığının üzerine koydum.
Bir saat sonra büyük bir özenle bahçede çalışmalarına devam ederken buldum.
Orta yolu bulmuştuk yani..en azından sökerken soruyordu.
paylaşmak istedim, sonra sileceğim.

İşte o dörtlük.

Yaban ellerden gelirler bahçemize,
Emeksiz zahmetsiz büyürler kendi hallerince,
Adı nedir bilmezsiniz,kimi sarı kimi pembe,
Onlar da bir köşede olmalılar bence.

Sevgili Hozat;
Yüreğinizin sesini, hemencik ne güzel döküveriyorsunuz yazıya.
Bu şiirin, üstelik kendisini hedeflediğini bilen kişi, nasıl olsunda yelkenleri suya indirmesin? Değil mi ya?;)

Bu güzel anekdotu ve dörtlüğü, silmenizi engellemek için alıntıladım. Bağışlayın.:)

hozat 27-03-2011 20:17

Orhan Bey,

Ben sayfanızıda yer işgal etmesin diye silmek istemiştim.
Beğenip arşive almanız beni çok mutlu etti, teşekkür ederim.

Onlar da az değil yani! Denetim altına almadınız mı her yeri işğâl ediyorlar.

Kovarsın gene gelirler,
Yolarsın gene biterler,
Ne olur hor görmeyin,
Çünkü çok GÜZELLER
.

Orhan Özbilgiç 27-03-2011 20:41

1 Eklenti(ler)
İşte onlardan biri daha!
Ballıbaba'lar..Gelde sevme.:)

Eklenti 198973

Periş 28-03-2011 11:52

Bahar geldi bahçeniz şenlenmeye başlamış kır çiçekleri çok hoş ...

Orhan Özbilgiç 28-03-2011 21:38

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burak alkan (Mesaj 775550)
bahar geldi bahçeniz şenlenmeye başlamış kır çiçekleri çok hoş ...

Evet haklısınız. Bugün köyde iki komşu bahçeye uğradım. Onlarda da bahar bayağı farkediliyor artık.;)

Eklenti 199163

Eklenti 199164

Eklenti 199165

Eklenti 199166

Eklenti 199167

Periş 29-03-2011 17:43

Ellerinize saglık çok hoş görüntüler içimiz açıldı....

Orhan Özbilgiç 29-03-2011 20:29

3 Eklenti(ler)
Teşekkürler Sevgili Burak.

Bugün sonbaharda ektiğim Rezene (Arapsaçı) nin koparılabilir büyüklüğe eriştiğini görünce topladım. Epeyce çıktı. Sevgili eşim akşama benim çok sevdiğim kavurmasını yapıverdi. Anason kokulu bu bitkinin yumurtalı kavurması çok nefis oluyor.;)

Eklenti 199289

Eklenti 199290

Eklenti 199291

Orhan Özbilgiç 29-03-2011 20:57

3 Eklenti(ler)
Bugün, bir dostuma sebze yeri olarak, bir bölüm yer sürdürdüm. Toprak umduğumdanda tavlı (sürüme uygun) idi. Sürümde yörede ''Patlatma'' veya ''Çizer'' denilen ekipman kullanıldı.

Eklenti 199292

Eklenti 199293

Eklenti 199294

Kiraz 30-03-2011 09:04

Orhan Bey, bu bahçe nasıl bırakılıp İstanbul'a gelinir.

Orhan Özbilgiç 30-03-2011 09:30

Birazda yaşım gereği, bende burada olmayı, İstanbul' da olmaya yeğliyorum. Ancak bu kez sadece bir aylığına İstanbul' a geleceğim. Mayısta kaçarcasına geri gelirim herhalde.:D

fikreteren 30-03-2011 09:36

Orhan bey bende rezene ekmiştim ama tohumunu alıp çayını içiyoruz.Biz de deneyelim kavurmasını.Havuçun yeşil yapraklarını kavurmuştuk çok güzel olmuştu.Orhan bahçeye maydonoz ekeyim dedim.çamur kuruması için bıraktım.

Orhan Özbilgiç 30-03-2011 10:07

Fikret Bey' ciğim;
Beğeneceğiniz kanısındayım. Ege mutfağından iki lezzet çok hoşuma gitti. Birisi rezene, diğeri gelincik kavurması. Ama gelinciği buralarda yeterince bulmak mümkün değil tabii.:) Havuç yapraklarını da denerim..;)
Ben maydanozu biraz önce yeniden ekmek zorunda kaldım. Öncekini ekince üzerini çiğnemedim. Kurağa düştü, çimlenmedi. Bu kez küreğin tersi ile tokatladım. Sanırım bu kez çimlenir.

Yücel Canpolat 30-03-2011 10:48

Sayın Orhan hocam elleriniz dert görmesin bir kaç gündür yorgunluktan kolumu kaldıramaz hale geldim,ama,uhte'm de baki kalan bir hayalimi daha gerçekleştirdim yorgunluğa değdi görüşmek dileğiyle selamlar.

Periş 30-03-2011 12:48

Sn Orhan bey evet arapsaçı kavurması enfes olur kokusu buralara kadar geldi harikasınız ya ellerinize saglık...

ciceksever70 30-03-2011 12:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 776599)
Fikret Bey' ciğim;
Beğeneceğiniz kanısındayım. Ege mutfağından iki lezzet çok hoşuma gitti. Birisi rezene, diğeri gelincik kavurması. Ama gelinciği buralarda yeterince bulmak mümkün değil tabii.:) Havuç yapraklarını da denerim..;)
Ben maydanozu biraz önce yeniden ekmek zorunda kaldım. Öncekini ekince üzerini çiğnemedim. Kurağa düştü, çimlenmedi. Bu kez küreğin tersi ile tokatladım. Sanırım bu kez çimlenir.

Hergün yeni püf noktalari ögreniyoruz. Orhan bey bu cigneme isi nedir acaba? Ben maydanoz tohumlarini öylece serpip üzerine bir kat toprak serpiyorum.

Orhan Özbilgiç 30-03-2011 14:12

Sevgili ciceksever70;
Toprağı belliyorum. Çapa (Sapı uzun, tek ve geniş ağızlı olanlara burada kazma da deniliyor!) ile biraz ufalıyorum. Tohumu serpiyorum. Tırmıkla karıştırıyorum. Sonrada üzerine çıkıp çiğiniyorum ki; tohum toprağa iyice yapışsın, boşlukta kalmasın.
Tarlalara serpme ekim yapıldığı dönemlerde bu işlem ''Tapan'' denilen ağır bir ahşap düzenekle yapılırdı.
Sizin yönteminiz bir metre kare ve altı alanlar için olabilir ama birkaç metrekareden fazla bir alana ekilmiş ise biraz zahmetli olur.:)
Selam ve sevgiler.

fikreteren 30-03-2011 16:10

Orhan bey'ciğim ben maydonozu bellenmiş alana ekiyorum ,sonra hafifce çapalıyorum sonra üzerine kuşlar yemesin diye çalılar koyuyorum. öyle tokatlama falan yok .

ciceksever70 30-03-2011 16:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 776765)
Sevgili ciceksever70;
Toprağı belliyorum. Çapa (Sapı uzun, tek ve geniş ağızlı olanlara burada kazma da deniliyor!) ile biraz ufalıyorum. Tohumu serpiyorum. Tırmıkla karıştırıyorum. Sonrada üzerine çıkıp çiğiniyorum ki; tohum toprağa iyice yapışsın, boşlukta kalmasın.
Tarlalara serpme ekim yapıldığı dönemlerde bu işlem ''Tapan'' denilen ağır bir ahşap düzenekle yapılırdı.
Sizin yönteminiz bir metre kare ve altı alanlar için olabilir ama birkaç metrekareden fazla bir alana ekilmiş ise biraz zahmetli olur.:)
Selam ve sevgiler.

Neyse yanlis bir sey yapmiyormusum rahatladim. Evet benim ektigim yer ufacik alan. Zaten benim yöntemimle de maydanoz bizde rahat yetisiyor, dereotu biraz nazli sicaklari beklemek gerekiyor ama üc bes bahce ne verse biz mutlu oluyoruz.

Orhan Özbilgiç 30-03-2011 17:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yücel Canpolat (Mesaj 776631)
Sayın Orhan hocam elleriniz dert görmesin bir kaç gündür yorgunluktan kolumu kaldıramaz hale geldim,ama,uhte'm de baki kalan bir hayalimi daha gerçekleştirdim yorgunluğa değdi görüşmek dileğiyle selamlar.

Ben bir aylığına İstanbul' a geleceğim. O arada dinlenmişte olacağım. Bende merak ettim şimdi..:confused:
Bakalım Satı hanım ile bizim anfitiyatrodan ne gibi bir güzellik çıkacak?:)

Orhan Özbilgiç 30-03-2011 17:06

Sevgili burak alkan;
Şimdi Mersin' dede çıkmıştır sanırım. Gördüğünüzde bir kavurmalık alırsınız artık.;)
Esenlikler..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025