agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Seleste'nin Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/12776.htm)

seleste 02-05-2009 19:27

5 Eklenti(ler)
Katmerli Haseki Küpeleri bu yıl ilk defa rüya gibi açtı.

Eklenti 75925
Eklenti 75926

Bahçemdeki lavantalardan biri. Bu görünüşe aldanmayın, elinizi sürmedikçe harika bir koku gelmiyor.
Eklenti 75927

Bu bitkiye ise burada kolonya çiçeği deniyor. Bu forumda adını öğrendim, Melissa ya da oğulotu. Öğrendiğime göre yapraklarından yapılan çay uykusuzluğa iyi geliyor. Elinizi sürdüğünüzde limon kolonyası gibi kokuyor.
Eklenti 75932

Balkona askılıklı saksılardan aldım ve çilek diktim.
Eklenti 75938

seleste 02-05-2009 20:00

4 Eklenti(ler)
Sukkulent ve kaktüsleri de seviyorum. Bu saksı, oğlumun karate darbelerine mi maruz kalmadı, komşumun 20 kedisininden herhangi birine yataklık mı etmedi. Zavallı saksı belki 5 defa baştan yerleştirildi. Çilekleri dikince onu da bu balkona taşıdım. Çok sıkışık durumdalar. Ayırıp tek tek ya da ikişerli gruplayacağım. Graptopetalum pentandrum üzerinde lekeler var. Kediler yüzünden diye düşünüyorum, belki mantardır.

Eklenti 75939
Eklenti 75940

Dönelim bahçeye. Birkaç sorunlu bitki var. Manolyamın yaprakları böyle kavruluyor, yerini sevmedi. Güney yönüne dikmişim, güneşten değil gölgeden hoşlandığını bu forumdan öğrendim.
Eklenti 75941

Çok yoğun bir yaprak biti saldırısıyla karşı karşıyayız. Geçen hafta arap sabunlu karışımla tüm güllerimi ilaçladım. Yinelemem gerekecek ama bu hafta hava hem rüzgarlı hem de yağmurlu. Hava durgun olursa yarın yeniden. Bitler bitişik olduğumuz diğer bahçelerden birbirine taşındıkça taşınıyor.
Eklenti 75942

seleste 02-05-2009 20:12

1 Eklenti(ler)
Eklenti 75945

Burası da sitenin ortak alanı. Benim bahçe duvarımın hizasında meyve ağaçları var. Kalanına zeytin ve ibreli türler dikili. Şansımızdan, evi bu alana bakan komşuların tümü bahçeden topraktan hoşlanıyor. Yabani otlar sürmekle yolmakla bitecek gibi değil. 3 haftadır pazar günleri birkaç kişi bu alanda ot yoluyoruz.

Bu alanla ilgili fikrinizi almak isterim. Karşıdaki komşularıma daha güzel bir manzara sağlamak için ne yapabilirim ?
Bahçe duvarı önünde meyve ağaçlarım var. Dikeceğim bitkiler, meyve ağaçları ile duvar arasında kalacak. Sarmaşık türleri tercih edersek, sarılabilmesi için bahçe duvarıma parmaklık yaptırmam gerekecek : Bahçe kafes gibi oluyor pek istemiyorum bu yüzden, üstelik parmaklıkların arasından meyve ağaçlarını sulamam zorlaşacak. Başka türlü bir çözümle sarmaşık sardırabilir miyim ?

seleste 02-05-2009 20:55

1 Eklenti(ler)
Tutuklayıp salvia'yı /attılar dipkapalıya /İkindiyin saat beşte :)
Eklenti 75948

Bu forumdan öğrendiğime göre, bu bitki adaçayı (salvia ) Ben çiçek olmasını umarak tohumdan yetiştimiştim, olsun.

İlgli başlıkta , Tigerx 'in yazdığına göre tıbbi türü olan Salvia Officinalis'in yetiştirilmesi yasaklanmış. Benim adaçayımın haberi yok henüz ; keyfine bakar mısınız ?

jineop 02-05-2009 22:30

ortak alan

4 Eklenti(ler)
Merhaba
Gösterdiğiniz alanın ortasına bahçenin kösesine simetrik gelecek şekilde ortada kalacak bir basit pergola yerleştirin. Koçtaşta 200 lira ama 2 tane alırsanız yanyana çok sık olur . Pergolaların ayaklarına clematis,hanımeli,sarmasık gül dolandırın ,pergolanın ortasından taşlı bir yürüme yolu,ya da betonu yapın,sonra duvar kenarlarına uygun mesafede çimi bitirin ağaç altlarını da boş bırakarak ve de beton diplerini (bu boşluğu mümkünse yılan kayışı gibi şekil verin.Benim bahçemdeki gibi.. Bu s boşlukları elinizden geldiğince renklendirin. Örneğin gazanya ,allisyum Kolay gelsin...

fikreteren 03-05-2009 06:32

Çicekleriniz çok güzel .Bende bekliyorum Haseki küplerim açsın diye hepsi tomucukta.

limon 03-05-2009 22:30

Seleste Hasekiler şahaneler.

Bugün görünce "Adaçayı"ndan aldım ben de. Saksılara biberiye, nane, kekik, adaçayı, melisa gibi şifalı bitkiler ekip-dikerek özellikle bir parça kaynar suya atıp 5 dk. demleyip içebileceğimiz şifalı bitkiler köşesi oluşturmak istiyorum. Adaçayını alırken "bir parça yapraklarından koparıp çayını yapıp içebilir miyiz?" diye özellikle sordum, "Tabii ki çok güzel olur" dediler. Aynı isimde değşik türler vardır belki diye korktum doğrusu, çayı içip hastaneye koşmayalım :) Kurularındansa tazelerinden yapılan bitki çayları çok daha lezzetli ve hafif geliyor bana. Mesela kuru nane çayını hiç içemem ama kaynar suya attığımız bir parça yeşil nane çayını severim.

seleste 17-05-2009 23:17

Sevgili Limon,
Taze nane limonataya da ne güzel yakışır. Bizim buralarda " Nane kokusu, anne kokusu " derler. Gelgelelim, ben o fotoğraftaki bitkimin adaçayı olduğunda hâlâ emin değilim ve ne içtim ne de kimseye yaprağını verdim. Kokusu hiç yok, adaçayına benzemiyor, üstelik en az 1 metre boyu var ! Hastanelik olmak da var, doğru diyorsun.

seleste 17-05-2009 23:24

Sevgili Jineop,

Evimizin ön cephesi, tarif ettiklerinize benzer kocaman bir yeşil alana bakıyor. Yüzme havuzu olarak düşünülüp yeşil alana dönüştürülmüş. Bahsettiğim alan planda yeşil alan olarak görünüyormuş, boş kalmış. Komşularım da biz taşınmadan önce bu alanı ağaçlandırmışlar. Ben bahçe duvarımı sarmaşık güllerle filan mı kaplasam da karşıdan güzel görünse diye düşünüyorum. ( Benim karşıma gelen duvara bir kartopu bir leylak sıra ile dikilmiş, ben de onlara bir jest yapayım diyorum :) Önerilere teşekkürler, sevgiler.

seleste 17-05-2009 23:25

Sevgili Fikreteren,
Artık açmıştır hasekileriniz sanırım. Güle güle seyredin. Sevgiler.

limon 18-05-2009 15:14

O bitki bendekine çok benziyor. Yapraklarını ovuşturduğunuzda da kokmuyor mu? (Bendeki yoğun kokkuyor)

seleste 18-05-2009 22:31

Hayır Limon, hiç koku yok. Bu bitki burada dağlarda bolca yetişir. Adı şalva ya da şalba'dır. Adaçayına gerçekten benzer, kokuludur. Benim bahçemdeki gibi gürbüz değildir
( boyu 1 metre var :) Şu an tomurcukta, çiçek açınca fotoğrafını çekip tekrar sorayım forumda.

seleste 18-05-2009 22:46

Geçen yıl yasemin kışı geçiremezse diye yanına ihtiyaten diktiğim ve adını bilmediğim bir sarmaşık, meğer erik çiçeği görünümünde ve büyüklüğünde beyaz yoğun çiçekler açan harika bir sarmaşıkmış. Satıcı da adını bilmiyordu, kışa dayanıklı ve kokulu olduğunu söylediği için almıştım. - Burdur salı pazarında, akdolandı mı buldum acaba ? :) Ne güzel bir sürpriz olurdu. - Kokusu fule, yasemine hanımeline hepsine birden benziyor. Fotoğraf makinem bir arkadaşımda, gelince fotoğraf ekleyeceğim. Şu fotoğrafı bir sarmaşık olarak düşünün. Ne dersiniz, akdolanan mı acaba ?

gilan 19-05-2009 20:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seleste (Mesaj 424723)
Hayır Limon, hiç koku yok. Bu bitki burada dağlarda bolca yetişir. Adı şalva ya da şalba'dır. Adaçayına gerçekten benzer, kokuludur. Benim bahçemdeki gibi gürbüz değildir
( boyu 1 metre var :) Şu an tomurcukta, çiçek açınca fotoğrafını çekip tekrar sorayım forumda.

Şalbayı biliyorum :) Burdur, Antalya tarafına gittiğimizde bir demet alırız. Bardağa bir dal şalba, üstüne de kaynar su, güzel bir bitki çayı olur :)

seleste 23-05-2009 22:51

Sevgili Gilan,

Seydiköy Dinlenme Tesisleri'nden mi alıyorsunuz şalbaları ? Izgaraları da nefistir, tavsiye ederim.
Bahçemde açan sarmaşık şu.Biraz önce forumda sordum, cevabı burada da yazacağım. Yasemin sevdama derman olacak gibi görünüyor.

seleste 23-05-2009 23:11

4 Eklenti(ler)
Bahar olsun da seyredin 7 Nasıl süsler çayırları / Zümrüt gibi bayırları
Yüze gülen o nazenin / Altın gözlü papatyalar / Gelin yüzlü papatyalar

Eklenti 80876

İşte gürbüz papatyalarım. Çapı ve boyu 1 m den fazla.
Eklenti 80875

Vazoda uzun süre dayanıyor.

Eklenti 80877

Bir karış boyuna bakmadan açan yer açalyası.

Eklenti 80878

Sebze bahçeme neler diktim ? :) Geçen yıl petunya olan bu bölüme Limon'dan heveslenerek 4 adet domates ile 3 adet biber diktim. " Mikro sebze bahçesi yarışması " dalında adayım. :) A, bir tane de kompost toprağı doldurulmuş saksıda olmak üzere 5 domates.

seleste 23-05-2009 23:25

Sarmaşığımın adı filbahri. Tomurcuğunun fotoğraflarını da galeride görünce tam emin oldum. Yalnız sarmaşık değil, bir çalı. Her ne olursa, karasal iklime dayanıklı ve harika kokulu. Bayldım doğrusu :)

nurcanaybay 24-05-2009 09:53

Sn. Seleste , filbahri 3 metre kadar uzayabilen bir çalı türü.Çevrem de iki bahçe de görmüştüm fakat ismini bilmiyordum.Ağaç formu verilince de çok güzel duruyor.

gilan 25-05-2009 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seleste (Mesaj 428892)
Sevgili Gilan,

Seydiköy Dinlenme Tesisleri'nden mi alıyorsunuz şalbaları ? Izgaraları da nefistir, tavsiye ederim.

Kusura bakmayın geç gördüm.
Biz genelde semt pazarlarına uğrayıp alıyoruz :)

hüzün 28-08-2009 20:17

çok güzel

Sn Seleste bahçeniz çok güzel cidden ellerinze emeğinize sağlık baktıkça içimiz açılıyor valla..:)

epsody 28-11-2009 14:12

Bahçelere bayram gezilerim.

Sayın seleste dini bayramların geleneklerimizde, bir anlamıda toplum içinde
birlik ve beraberliğin sağlanmasıyla huzur ve mutlulukların paylaşılmasına imkan sağlamasıdır.
Bizler yaşamımızın içeriğine bağlı farklı görüşlerden dolayı polemikler içine düşerek kişisel zaaflarımız yüzünden paylaşımlarımız inkitaya uğramaktadır.

Mademki bizlerde ağaçlar net çatısı altında bulunarak paylaşımlarla bilgi sürecine katılıyorsak kesıntiler yaşamadan bu sürecin işlemesiyle dini bayramınızı kutlar sevdiklerinizle beraber sağlık ve esenlikler bahçenizden eksilmesin, sevgiyle kalın saygılar sunarım.

seleste 30-05-2010 18:22

2010 yılı baharı

5 Eklenti(ler)
Herkese merhaba. Bu yıl işlerimin yoğunluğu nedeniyle foruma çok bakamadım ama bahçemde değişiklikler var.
Bahçedeki en sevdiğim köşe olan pergola güllerle donandı.
Eklenti 148117

Bahçe girişindeki bu sarmaşık gülü sürekli buduyordum. Kapıya gül değil yasemin sardırmaya karar vermiştim. Sonradan sitenin ortak alanının bahçe duvarına doğru yönlendirdim. Öyle güzel açtı ki...
Eklenti 148118

Beni güllerden vazgeçiren gelişme komşumdan aldığım bu yaseminin kışı sorunsuz geçirip boyuna bakmadan çiçeklenmesiydi.
Eklenti 148119

Pervane çiçekli olan türünden pergolanın ayağına da diktim yerini sevdi ve tomurcukta. Geçen yıl bu boyda yaseminler 20-30 tl arası idi. Bu yıl 1 metre kadar boylanmış bu yaseminleri 10'ar tl ye aldım.

Eklenti 148120

Bu yıl yaptığım başka bir uygulama mutfak balkonunun ayaklarındaki sarı yasemin ve haımelinin hemen dibine birer yasemin dikmek oldu. Birbiriyle uyumlu olurlar umarım. O zaman sarı yasemin bitince beyaz açmaya başlayacak.
Eklenti 148121

seleste 30-05-2010 18:33

5 Eklenti(ler)
Hanımeline sardırdığım yasemin. Bu hanımeli nedense tepeden kuruyor.
Eklenti 148122

Pergolanın ayaklarında ortancalar var. Biri deneme amaçlı geçen yıl bahçede bırakıldı. Kışı atlattı ama henüz açamadı.

Bu çiçekleri görüneni de yeni diktim. Fiyatı bahar başında 30 tl iken geçen hafta 15 tl oldu :) Bahçenin bana en iyi öğrettiği şey : Hırslanmamak.

Eklenti 148124

Bahçemdeki maviler. Mavi haseki küpesini tohumdan yetiştirmiştim. Keşke daha uzun çiçekli kalsalar. Şu an hepsi tohuma dönmüş durumda.

Eklenti 148125

Unutma beni çiçeği, tohumları da yanında. Bu yıl daha uzun süre çiçekli kaldı.

Eklenti 148127

seleste 30-05-2010 18:43

2 Eklenti(ler)
Picasa adlı fotoğraf işleme programını kullanmaya başladım.

Eklenti 148129

Eklenti 148130

günebakan 30-05-2010 18:57

Sevgili Seleste bahçendeki yenilikler çok güzel olmuş özellikle güller:)

seleste 30-05-2010 19:22

1 Eklenti(ler)
Sevgili Günebakan teşekkürler. Buyrun size başka güller o halde :)
Eklenti 148165

günebakan 30-05-2010 19:26

Ohh mis,mis Teşekkürler:)

seleste 30-05-2010 19:38

2 Eklenti(ler)
Girişteki lavantayı derin budadım çünkü çime doğru eğilen kısmından ötürü çim sarardı. O kısımda ve pergolaya doğru olan yürüyüş yolunda benzer nedenlerle çimde yamama yaptım. Henüz tam çıkmadı. Biraz da geç kaldım zaten- yağmur göz açtırmadı.
Eklenti 148172

Eklenti 148173

seleste 30-05-2010 19:49

2 Eklenti(ler)
Bir boşluğu doldurmak üzere taflan zannederek aldığım ve üç tane yanyana diktiğim btikinin adı photos birşey. Şimdi gene unuttum ! Bir tane de okula götürmüştüm, onu tek dikmiştim. Meğer yasemin gibi çiçek açan ve kokan (!) hatta belki kısmet ağacına benzeyen bir ağaççıkmış.
Eklenti 148174

Yer açelyaları bu yıl da yerlerini aldılar. Limon duymasın ama gene fidelerini 50 kr tan aldım. Bahçenin başka yerlerinde de var. Açelyaların önünde her ne kadar görünmüyorsa da melissa var. Bunu ön bahçe güneş aldığı için yere diktim. Başka iki tane de saksıda var ama daha çiçek açtığını ve koktuğunu hiç görmedim. :)

Eklenti 148175

Birsürü de zıpçıktı var. Açtıkları zaman şahane görünüyorlar, lavantayı zaten biraz da onlar yüzünden budadım.

nazlı06 30-05-2010 19:58

Seleste, bahçenizin yeni düzenlemeleri çok güzel olmuş. güle güle keyfini sürün.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025