agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Limon'un Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/10356.htm)

imgelem 21-12-2009 17:59

1 Eklenti(ler)
Sevgili Limon çok geçmiş olsun.Güler hanım olmazki ama böyle ...Biz Heucura siparişi başlıklarında bekleşip duruyoruz.Siz hemen bir yerlerden buluveriyorsunuz:D
Gerçekten çok güzel renklerinden biri...Güle güle büyütün limon ,darısı başımıza...

Güler 21-12-2009 21:46

Arkadaşımız çok daha iyilerine, güzellerine layık ama elimizden gelen bu.

uzman16 22-12-2009 12:16

Güler Hanım,
Türkiye'de heuchera satışı yapan yer var mı?

Güle güle büyüt sevgili limon. Çok güzel bir renk.

limon 22-12-2009 17:26

Güzel dileklerinize çok teşekkür ederim. (Midemi üşütmüşüm, yaşayan bilir önemli bir şey değil ama biraz süründürüyor ;))

Güler Hanım, 2 gün içinde almaya çalışacağım, olmazsa dediğiniz gibi yılbaşı sonrası alırım. Alamazsam bile bu mutluluk bana yeter. :)

Adalet Yağcı 22-12-2009 18:19

Geçmiş olsun sevgili Limon, Nane Limon Kimyon karışımı çok iyi geliyor mide üşütmelerine.
Kış günü dondurma mı yediniz yoksa :)

Kiraz 23-12-2009 07:25

Sevgili Limon geçmiş olsun. Afrika zambağını da ben ayırmıştım, saksıda ve keyfi yerinde.

limon 25-12-2009 15:21

Adalet Hanım, teşekkür ederim.

Kirazcığım çok teşekkür ederim.

Geçtiğimiz hafta yılın ilk don olayını yaşadık. Donda zarar görebilecek bir kaç bitkim vardı.
En çok zararı Melisa-Parfüm Çalısı gördü. Gerçi bitkinin sadece yaprakları bozuldu, bakalım bahara yeniden sürgün verecek mi? Geçtiğimiz yıllarda Melisayı saksıya dikip, kışın korunaklı bir yere almama rağmen kışı atlamamıştı. Bu sene toprağa dikmiştim, toprakta gelişmi çok güzel oldu, küçük bir ağaç gibi oldu. Şimdi yaprakları pörsüde de bahara belki yeniden sürer.

İkinci büyük zararı "Bodur Begonvil" gördü. Onun da taze uç sürgünleri donmuş. Diğer kısımları iyi durumda.

Onların halini görünce "Çan Sarmaşığı" ndan umudu kesmiştim fakat sadece fırtınaya maruz kalan taraftakinin yeni sürgünleri bozulmuş, bitkinin geneli iyi durumda. Kapı yanına diktiğimde ise hiç bir zarar yok hatta bu havada bile taze sürgünler çıkarıp kol atmaya devam ediyor.

Gelelim "Limon" a. :) Sıfır zarar. Hiç bir yaprağında bozulma yok. Küçük limonlar çok yavaş ta olsa büyümeye devam ediyorlar. Halen çiçek açıyor.

Bahçemde ilk donun zararları şimdilik bunlar. İlerdeki günlerde daha soğuklar olacaktır. Elimden geldiğince sarıp sarmalayacağım.

güldeste- 25-12-2009 15:36

Limon hanım merhaba,

Gerçekten bahçeniz çok güzel... mutluluklar size. Özellikle ortancalarınıza bayıldım. Tavsiyelerinizi bekliyorum:o Selamlar
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=18436

Hhatice 25-12-2009 16:12

sevgili limon geçmiş olsun ,Heutchera caramel. harikalar renklerine bayıldım güle güle büyütün

güldeste- 25-12-2009 18:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 445590)
Yaseminler en bol çiçekli dönemlerindeler.

Ön bahçe. Yaseminleri 4 yıl önde diktiğimizde 1-1,5 metre boyundalardı. Özel bakım gerektirmeyen, soğuğa dayanan, kokulu çiçekler açan, karınca, böcek, arı hiç gelmeyen, sadece çiçeklenme döneminde dökülen vb.. bir çok olumlu özelliği olan bu sarmaşıktan her bahçede veya balkonda olması gerekir diye düşünüyorum.
Eklenti 86897

Arka Bahçe... Gelin tacına benzetiyorum.
Eklenti 86898

Ortancanın boyu 1,5 metreyi aştı, çiçeklenmeye başladılar. En gelişmiş olan, çiçekleri tek tek açan tür, yanındaki top top açıyor.
Eklenti 86899

Bir de içerden bakalım. :)
Eklenti 86900

Ağaçlar tamamen kapattılar, ağaçların arkasında envai çeşit sarmaşıklar var ama ben göremiyorum artık, Hanımelleri, Acem Boruları çiçeklerini komşuma açıyorlar. Görmesem de Allahtan Hanımelinin kokusu her yanı sarıyor. :)
Eklenti 86901

Özellikle burası;) hiç aklımdan çıkmıyor

Vildan Sönmez 25-12-2009 21:02

Sana da geçmiş olsun sevgili Limon.
Bodur begovillerimiz nazara geldi. Gel de nazar boncuğu takma şimdi.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 551805)

İkinci büyük zararı "Bodur Begonvil" gördü. Onun da taze uç sürgünleri donmuş. Diğer kısımları iyi durumda.

alibabaa 25-12-2009 23:30

tek kelime ile mükemmel bir bahçeniz var sizi kutlarım tüm fotoğraflarınıza baktım gerçekten çok güzeller paylaştığınız için teşekkür ederim

limon 25-12-2009 23:33

Vildan Hanım, nazar değil, bile bile lades. ;) aslında deneme amaçlı bırakmıştım. Ama gördüm ki dayanamayacak, Nurcan Hanım'ın dediği gibi içeriye almak en güzeli. Japon Gülüm de dışarda ama o hiç zarar görmemiş, onu da içeriye almam gerek.

"Ful" ü de Jineop'un bahçesinde görünce saksıdan çıkarıp dikmiştim. Soğuktan hiç etkilenmiyor hatta pek keyifli yeni sürgünler çıkarıyor şu sıralar. "Ful" ümü tek gövde halinde düzenli budayarak ağaççık haline getirmek istiyorum.

Evde saksıyı eşeleyecek kedisi olanlar için pratik bir uygulama; nalbur veya yapı marketlerde satılan yeşil plastik kafes tellerden alıyorum. Saksının çapına göre yuvarlak kesip, bitkinin gövdesi kadar yeri de yuvarlak çıkarıyorum. Bir tarafını düz bir şekilde yarıçapına kadar kesiyorum. Sıcak silikon tabancasıyla saksının kenarlarına yapıştırıyorum. Böylece kedi toprağa ulaşıp eşeleyemiyor.

Sevgili Güldeste, 4 yılda o hale geliyor işte. Siz de bir bakacaksınız bahçeniz yemyeşil olmuş. :) Yasemin muhakkak dikin derim. Hem çok sorunsuz, böcek, arı gelmiyor, hem her dem yeşil, hem kokulu çiçekler açıyor, hem de kökleri istilacı değil. Çok sevdiğim sarmaşıklardan. Ama bir kaç ta "Clematis" dikin bir köşeye. Yaprağı için değil ama rengarenk kocaman çiçekleri için dikmeye değer sarmaşıklardan. http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=569
http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=11575

Teşekkür ederim Sn.Alibabaa.

güldeste- 25-12-2009 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 303051)
Çok teşekkür ederim küçükbahçe, öyle çook deneyimli değilim, 3 sene oldu bahçeli eve taşınalı, boza yapa öğreniyorum :) Fotoğraflarınızdan sonra elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Vildan Hanım, aslında bahçemde zor bitki yok. Öyle nazlı çiçeklere de, nazlı insanlara gelemiyorum galiba :) Ortanca çok kolay bir bitki aslında, direkt güneş ışığını almayan bir yere dikince ve dibini devamlı nemli tutunca değmeyin keyfine. Saksıda da oluyor ama bahçeye dikilirse her sene çok daha güzel gelişiyor. Ortancaların bu yaz 3. yazıydı. İlk diktiğimde 15-20 cm kadardı boyları, yanlış yere dikmiştim ilk kış bu gördüğünüz bahçenin en gölge olan kısmına geçirdim. Öyle çok düzenli gübrelediğimi söyleyemem ama arada elimdeki gübrelerden veriyorum. (bazen humik asit, çiçek açacağı dönemde Map vermiştim, arada da çiçek açan bitkiler için aldığım sıvı gübrelerden)

Yasemine ise hiç bir ek bakım yapmıyorum. 3 sene önce diktiğimde en fazla 1-1,5 metreydi boyları ama öyle tek dal halinde değildi gür bir yapıdaydı. Sulama ve bazen gereksiz uzayan yerlerini budama dışında ek hiç bir bakım yapmıyorum. 4 perdola ayağına dikmiştim, ikisi öğlene kadar güneş alıyor ve bol rüzgarda, ikisi de öğleden sonra güneş alıyor. Yani nereye dikseniz sever diyebilirim. Tekin Bey nasıl köklendireceğimi gösterdi (havai köklendirme), sizin için köklendireyim mi?

Limon hanım, yaseminlerden banada köklendirseniz çok memnun olacağım:o Bir türlü ayrılamıyorum bahçenizden o kadar güzeller ki:)

limon 26-12-2009 09:27

O yazıdan önce bir kaç kere dalını kesip köklendirmeye çalışmıştım ama olmamıştı. Havai köklendirmeyi hiç denemedim ama deneyeceğim. Köklenirse haberdar edeerim.

şahin05 26-12-2009 11:22

Limon hanım bu bahçeyi bu hale getirmek herkesin harcı değil, tekbaşınızamı başardınız , yoksa dıştan yardım aldınızmı?
Her metrekaresiyle kendiniz ilgilendiyseniz , azminizi başarınızı kutluyorum

incikarsan 26-12-2009 22:08

Sn Limon,

Bahcenizdeki butun cicekleriniz muhtesem. Aralarindan birini secmek cok zor. Emek,sevgi
bir de estetik duygusu bir araya gelince esittir Limon hanimin bahcesi oluyor.Sizi kutluyor.saglikli,bol cicekli bir yasam diliyorum.

sevgiyle kalin...

arıkuşu 26-12-2009 23:45

Sn. Limon Clematis gölgede yetişir mi? Bulabilirsem bu sene tohumdan yetiştirmeyi düşünüyorum. Saygılar.

limon 29-12-2009 18:52

Şahin Bey, öncelikle çok teşekkür ederim. İlk yıl bu işlerden hiç anlamadığım için yardım aldım ancak araştırıp bir şeyler öğrenmeye başlayınca yapılan şeyleri beğenmemeye başladım. Son 3-4 yıldır her işi kendim yapıyorum. Çimleri biçmek, çapalamak, ot yolmak, gübrelemek, budamak, sulamak vb.. Sadece taşıma, ağır bir şeyi kaldırma gibi güç gerektirecek durumlarda yardım alıyorum. Mesela sebze bahçesinin olduğu bölüm tamamen çöplüktü, sokak köpeklerinin çöp poşetlerini taşıdığı, inşaat atıklarının yığıldığı bir yerdi. İlk hazırlama aşamasında, toprağı belleme (gücümün yetmeyeceği kadar sert yapıdaydı) kayaları atma kısmında yardım aldım ancak sonrasındaki her şeyi kendim hazırladım. Sebze bahçesi artık eskidi, Mart ayında çok daha düzenli ve kullanışlı planlarım var.

İnci Hanım, çok kibarsınız. Çok teşekkür ederim, düşüncelerimiz karşılıklı. :)

Sevgili Arıkuşu, "Clematis- Yaban Asması" kaynaklara göre kök kısmı gölge isterken gövde kısmı güneş seviyor. Bunun için bitkinin kökü gölgede kalacak şekilde bodur bitkiler dikilebilir veya kuru yapraklardan malçlama yapılabilir. Gelelim benim Clematisime, Ortancaların yan kısmına diktim Clematislerimin 4 kökünü. Sabah çok kısa süre güneş görüp tamamen gölgede kalıyor, çiçeklenmesi çok güzel ancak istediğim gibi gürleşmiyorlar. Belki gölgede olduğundandır diye düşünüyorum. Ama bu sene boyu uzayınca tepe kısmı tamamen güneş görmeye başlayacak. Clematislerim henüz internetteki fotoğraflardakiler kadar gelişmediler ama her yıl bir önceki yıla göre daha büyüyorlar.

sabah 30-12-2009 09:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 554042)
..Sebze bahçesi artık eskidi, Mart ayında çok daha düzenli ve kullanışlı planlarım var.. ..

Sebze bahçelerinin de güzel olabileceğine dair okuduğum bir yazıyı hatırladım. Henüz sebze bahçem olmadığı için pratikte ne kadar mümkündür ben bilemiyorum, siz daha iyi değerlendirsiniz. Ben uygun zamanda ondan notlar, fotoğraflar paylaşmaya çalışırım.:rolleyes:

Yazı:
Who says a kitchen garden can't be beautiful
Jennifer Bartley
Fine Gardening Mart/Nisan 2009

gilan 30-12-2009 10:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 552102)
Evde saksıyı eşeleyecek kedisi olanlar için pratik bir uygulama; nalbur veya yapı marketlerde satılan yeşil plastik kafes tellerden alıyorum. Saksının çapına göre yuvarlak kesip, bitkinin gövdesi kadar yeri de yuvarlak çıkarıyorum. Bir tarafını düz bir şekilde yarıçapına kadar kesiyorum. Sıcak silikon tabancasıyla saksının kenarlarına yapıştırıyorum. Böylece kedi toprağa ulaşıp eşeleyemiyor.

Sevgili limon,
Teyzem de kozalak dolduruyor saksıların üzerine. Çok da dekoratif duruyor ama inatçı kedileri engelleyemez tabii :)

uzman16 30-12-2009 12:23

İnternette aşağıda linkini verdiğim sayfayı görünce aklıma Limon'un bu tarz dev yapraklı bitkiler istediği geldi. (Umarım yanlış hatırlamamışımdır.)
Paylaşayım dedim.

http://www.junglegardens.co.uk/PlantOrders/index1.html

limon 02-01-2010 20:12

Çok teşekkür ederim Uzmancığım, inceliyorum şimdi bitkileri, hepsi çok güzel.

Sevgili Gilan, kozalakların içinde çok kulağa kaçan oluyor burada, çok korkuyorum ben onlardan. :)

gilan 05-01-2010 10:32

Kulağa kaçan şu arkasında kıskacı olan böcek mi?
Eğer oysa bizim bahçe de onlarla dolu. Ben tam kıskacından tutup atıyorum onları :)

limon 05-01-2010 15:00

5 Eklenti(ler)
Evet, adından dolayı :)

Dün kar yağdığını görünce erimeden bir kaç kare çekmeyi başardım. Bu kadarcık tuttu bir saat sonra hepsi eridi.
Eklenti 120792

Eklenti 120793

"Çan Sarmaşığı" karın altında da kalsa keyfi yerinde, yeni sürgünleri bu sabah donmuştu ama öğlene doğru baktığımda zarar görmemişlerdi.
Eklenti 120794

"Limon" çiçek tomurcukları vermeye devam ederek beni şaşırtıyor. Minik limonlar da büyümek için baharı bekliyorlar sanıyorum.
Eklenti 120795

Numunelik olan sararmaya başladı. Ne zaman diğerleri büyür o zaman buna kıyarım gibi geliyor. :)
Eklenti 120796

Adalet Yağcı 05-01-2010 16:13

Sevgili Limon, sıklamenler bu kadar soğukta kalabiliyorlar mı? Ne kadar da hoş görünüyorlar, bence limonunuzu sarsanız iyi olur, Mersin'de ısı sıfırın altına düştüğü anda narenciyeler donar.

limon 06-01-2010 11:04

Adalet Hanım, soğuğu çok seviyorlar. Hatta Lodos estiği günler yaprakları pörsümüş gibi oluyor, serinleyince tekrar canlanıyor. Çiçek açma ömürleri kısa sanılır ama sonbahardan beri yoğun çiçekleri hiç eksilmedi, sıcaklar başlayana dek te açacaktır. Mevsimliklerden sıkılanlar için alternatif olabilir, hem de çok yıllık olması avantajı.

Adalet Yağcı 06-01-2010 12:14

Bunu öğrendiğime sevindim, şimdi bir kaç bölüme sıklamen dikebilirim demek ki :)

şahin05 06-01-2010 19:32

Narenciye yağışı çok sever , rengini yağışta alır.

limon 25-01-2010 14:08

5 Eklenti(ler)
Bizim ev ahalisi karı çok sevdi. :)
Eklenti 123088

Eklenti 123089

Eklenti 123090

Eklenti 123091

Eklenti 123092

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025