agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni50701Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 19-07-2019, 17:30   #11
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
Merhaba maktas61,

Benim lilyumlar büyük saksılarda. Bir saksıya soğanın büyüklüğüne göre 3-5 arası ekiyorum. Açtıklarında saksının dolu dolu olması çok hoşuma gidiyor.
Lilyumlarımın çoğunu üyemiz kgursan 'dan almıştım. Kendisi her sene sitede satış yapıyor.
Bir kısmını da yine üyelerimizden alys'den almıştım. Sanırım katmerli olanlar alys'den.
Hakikaten casablanca'lar da çoğu katmerliler de nefis kokuyor.

Çiçekleri açıp da geçtikten sonra sulamayı azaltıyorum ama ara sıra sulama suyuna captan gibi fungasit ilave ediyorum ki soğanlar sağlıklı kalsınlar. Dal yaprakları iyice sarardıktan ve yapraklar döküldükten sonra sapları saksı toprak hizasından 5 cm yukarıda kalacak gibi kesiyorum. Sonra saksıları bahçenin çok az güneş alan kuytu bir köşesine çekiyorum. Bu bir ağaç altı da olabilir. Büyük saksıda oldukları için limonluğa kadar taşımak hayli zor.

Daha sonra saksı içinde bir yığın yabani otlar çıkıyor onlara hiç dokunmuyorum sanki onlar soğanı kıştan koruyorlar. Bütün kışı kuytuda ağaç altında geçiriyorlar. Şubat-Mart ayında saksıdaki otları temizleyerek toprağın güneş alıp kurumasını sağlıyorum. Ne zaman ki baş göstermeye başlıyorlar saksıları daha güneş alan alanlara çekerek sulamaya başlıyorum bu arada ara sıra sulama suyuna potasyum ilave ediyorum.
Ancak oriantal tür lilyum'ları dışarıda bırakmamak gerekiyor, isterseniz saksı içinde kuru bir alanda muhafaza edin isterseniz soğanları çıkartın topraktan iyice arındıktan sonra içinde fungasit bulunan bir kaba batırarak yarım saat kadar bekletin sonra gazete kağıdına sararak veya samana gömerek kuru ve karanlık bir yerde muhafaza edin.

Ben her ikisini de yapıyorum.

Onların soğanları sarımsak gibi diş diştir. İrileşmiş soğanların en diş kısmındaki dişlerden bir iki tanesini ayırarak üretmek de mümkün. Ama onların açmaları 2-3 seneyi buluyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025