![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
|
Günaydın Güler ablam sevgiler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Moderatör
|
Günaydın sevgili nazlı06, nasılsın? Birkaç gün evvel toplantı başlıklarında dolaşırken çoook eskilere gittim. Hele hele sağda solda kestaneleri görünce aklıma hemen Bozdağ kestaneleri geliyor. Sizlerin sayesinde ne güzel bir Ödemiş toplantısı yapmıştık. Sevgili Kazım Polat'ın oteldeki soba üzerinde pişirdiği kestanelerin tadı hâlâ damağımızda. Kazım'la Penelophe ile görüşüyor musun? Birkaç sene evvel bize Manyas'a gelmişlerdi, çok güzel birkaç gün geçirmiştik. Salı günleri Gönen'de semt pazarı kuruluyor, Bozdağ kestanesini orada bulabiliyorum. Biraz diş problemi yaşıyorum umarım haftaya kadar biter de kestane alıp fırında pişirip yiyebilirim. Daha soba da kalorifer de yakmıyoruz, bir ki gündür hava yağmurlu dolayısı ile de ısı düştü ama biz hâlâ balkondayız, tertemiz mis gibi havayı solumak hoşumuza gidiyor. Biraz sıkı giyinince herşey güzel. Sonbahar artık geliyorum diyor, önce ıhlamur sonra da mabet ağacının yaprakları sararmaya başladı, Amerikan sarmaşıklarında daha kızarma da sararma da yok. Tarlalardaki çeltikler biçildi bütün merada çeltik kurutma makineleri kuruldu harıl harıl gece gündüz demeden çeltik kurutuyorlar. Balkondaki salıncaklara oturup, üzerime ince bir battaniye alıp sıcacık keyif çayımı içerken hem etrafı hem de çeltikçilerin telaşını seyretmek çok hoşuma gidiyor. İstanbul'daki dostlar artık ne zaman geleceksiniz diye sitem etseler de pek gitmek istemiyoruz, sanırım buranın sakinliğine temiz havasına alıştık, nasılsa torunlar da çocuklar da sık sık geliyorlar. Lojistik çalışmaları için İstanbul'a gidersek on onbeş gün kalırız diye düşünüyorum, belli olmaz dönüşte belki patroniçeyi de alıp geliriz, kışın gelirim diye söz vermişti. Bakımları yapılan bir kısım saksılar limonluğa kalktı. Hakikaten saksı adedini azaltmam gerekiyor. İki tane anaç aloevera saksıları oldu dört tane. Yavruları ayırdım ama anaçlardan iki tanesini daha dağıtıma koyacağım ama göndermek çok zor. Yağmur dindiğinde clematisleri de iyiden iyiye budamam gerekiyor, bir ki tanesinde pamukçuk gördüm. Amaryllis saksılarını balkona taşıdım, soğanları saksıdan çıkarıp iyice fungasitledikten sonra tekrar saksıya koyup kaldıracağım. Vakit buldukça gül altı çanaklarındaki otları temizleyip, gübreledikten sonra dökülen amerikan sarmaşığı yaprakları ile bulursam saman ile malçlama yapmak istiyorum. Bahçe yolu boyunca olan altunî taflanlarla başım dertte, bitten kurtaramadım gitti, şimdi bir karış boyunda kalacak gibi keseceğim, kurumuş olanları söküp atacağım, kalan sağlar bizim misali iyice ilaçlayıp baharı bekleyeceğim. Umarım başarabilirim. Sanırım Yalova seralarını dolaşmak şart oldu, ya yine taflan ya da yerini tutacak başka bir tür bulmam gerekiyor. İşler, işler... yaparsan o kadar çok ki, Allah sağlık ve güç versin de yapalım, bu halimize de şükretmeliyiz yine de. Ooo kaptırdım sohbete, neyse... biraz yağmur altında güllerle bitireyim. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düzenleyen Güler : 09-10-2019 saat 07:47 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Ablam iyiyim çok şükür bizler bildiğin gibiyiz. Eskiden Ağaçlar.net ekibi olarak buluşmak için can atiyorduk sizlerin katılımıyla da güzel günler yaşadık. Şuan sadece geçen yıl Sevgili Gulsen Göktaş gelince İzmir'de bir mini buluşma gerçekleştirdik katılım çok olmadı ama olanlar biz eskiler yine bir aradaydik. Rahşan in bu haftalarda bebeği olacaktı Face den öğrendim😂😂Ben emekli olalı Odemise gitmedim Kazimla da internet uzerinden görüşüyoruz. Oğuz abim nasıl Manyas soğumaya başlamıştır artık. Bizde de sonbahar geldi biraz daha telaş olduk hızlı hareket etmeye çalışıyoruz. Bahçedeki su sorunumuz bu yıl yine nuksetti bu nedenle yağmur suyu hasadı yapmayı planlıyoruz. Bizden haberler böyle Eski günler güzel günlerdi Face geldi mertlik bozuldu diyor eşim. Her zaman bekleriz yine buyrun gelin sayende yine toplaniriz. Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Yeni arkadaşlarla tanışmak, ortak paydamız bitkiler hakkında derin derin sohbet etmek, paylaşımlarda bulunmanın öyle büyük keyfi var ki tarif etmek zor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
İnşallah ablam bir gün mutlaka |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Moderatör
|
Bu sene bahçeden çok elma topladık, Golden türü nefis oldu. Sabah akşam yedik durduk, bol bol koli yapıp çocuklara eşe-dosta gönderdik. Komşu payı diye bol bol da dağıttık ve goldenler bitti. Grannysmith türü daha tam tadlanmadı ama eli kulağındadır. Bu sabah Amasyalardan bir sepet topladık, bir kısmından komposto, biraz da elma tatlısı yapacağım. Pazartesi de çocuklara gönderirim. Hafta içi de ağaçta kalanları toplarız. Narlar...narlar, mevsimin en güzel meyvesi ve bahçede on taneden fazla ağaç var. Tür tür. Benim en sevdiğim çekirdeksiz olan tür. İri dişli rengi pembe beyaz ama çok sulu ve tatlı. Sanırsınız ki daha olmadı çünkü tane rengi diğerleri gibi kıpkırmızı değil ama bir tad var ki sormayın. Akşam TV karşısında kase kase yemenin tadı da bir başka oluyor. Amasyalar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Moderatör
|
Bahçe yolu boyunca sol tarafta 95 kök altunî taflan dikmiştik. Onbeş sene bizi idare etti ama son birkaç senedir bitlerle boğuşmaya başladık. Her sene birkaç kez ilaçlama yapılıyor, her sezon sonu biçilmesi ihmal edilmiyor. 3-4 sene evvel seyrekleştirme yaptım ki hava alsın, biraz iyileşmeye başlamıştı ama bu sene baktım ki olacak gibi değil, 20 cm boyunda tamamen kestim. İyice budadım, dip kısımdaki otları temizledim. Adeta yıkarcasına ilaçladık, bir hafta sonra tekrar ilaçlayacağız. Kurtulursa kurtulur, kurtulmazsa da başka alternatif düşüneceğiz. Temizleme işi tam dolu dolu üç günümü aldı, inşallah başarılı olurum. İlaçlamadan önceki hali ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Moderatör
|
Geçen hafta Aloeveraların bakımları yapılıp limonluğa kaldırılmıştı bu günlerde de atlasların bakımları yapıldı, kargolanacak dalları ayrıldı, yarın onlar da limonluğun yolunu tutup kışı orada geçirecekler. Bu arada hala açmaya çalışan da var. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
|
Atlas
Alıntı:
Bir şeyleri sıfırdan yapmak üstelik plan proje olmadan yap boz deneme usulüyle epey masraflı oldu. Avusturya'da ki evimde 1995 yılından bu yana atlas çiçeğim oldu. Çiçeklerine hayranım. İki yıl Türkiye'de kaldım üç hafta önce tekrar Viyana ya döndüm. Üç saksı atlasımın yaşadığını gördüm. Sevindim tabi. Türkiye'de yaşadığım yer 1200 rakım Niğde. Mayıs 2020 de Türkiye ye gelirken burdaki kalanları getireceğim orada yaşarlar diye düşünüyorum. Viyana hava şartları Niğde hava şartlarına uygun. Bendekiler hangi renkler bilemiyorum. Türkiye geneline binlerce atlas çeliklerini 30 kadar çeşit dağıttım. Şimdi verdiğim arkadaşlardan birer çelik talep ederek Niğde’de bahçemde görmek istiyorum... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Moderatör
|
Bahçedeki saksı adedini azaltmaya her sene niyetlensem de olmuyor. Üstelik artıyor. Saksıların bakımlarını yaparken temizlediğim dalları, kırılan dalları atmaya içim elvermiyor hemen toprakla buluşturuyorum. Böyle olunca da saksı adedi fazlalaşıyor. Bu durumda da sulama işi uzadıkça da uzuyor ve Oğuz'dan zılgıtı yiyorum. İki günde bakımlarını yaptığım saksı adedi 105 oldu, sanırım daha yarısına ulaşamadım. Bunlar güllü kameriye altında toplanacak ve üzerleri örtülerek kışı geçirecekler, daha buraya taşınacak çok saksı var. Bu balon çiçeği de merhaba demek istemiş. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Moderatör
|
Fırça çalısı kocaman ağaç olmuştu ama 3 sene evvel aşırı kar ağacı sanki balta ile yarmışcasına ortadan ikiye bölünce dipten kesmek zorunda kaldım. Etrafında çıkan filizler çoğaldı da çiçek açıyor. Sağlıklı 3-4 dal bırakıp diğerlerini keseceğim ki rahat büyüsün. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
|
Maşallah çok güzeller. İnşallah emekleriniz boşa gitmez de ilaçlamaların faydasını görürsünüz. Aloe veralara hem kışa hemde yaza girerken mi bakım yapıyorsunuz? Yaz ve kış için nasıl bir bakım yapıyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2017
|
Ellerinize saglik. Valla bu kadar yogun ugrastiginizi bilmiyordum. Masallah sizde de yok yok. Hurma, taflan, hunnap, elma... daha bilmedigimiz neler cikacak ![]() Kolay gelsin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-04-2013
|
Merhaba Güler Hanım, Bu sene sizde uygun görürseniz gül çeliklerinize talibim. Umarım beni unutmazsınız. İyi çalışmalar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Moderatör
|
Adres bilgilerinizi özelime yazın lütfen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
|
Güler hanım, bahçenizi gezdim büyük emek vermişsiniz maşallah her renkten var. Kutlarım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Moderatör
|
Alıntı:
15 gündür İstanbul'daydım döndüğümde de bir müddet internet bağlantısında sorun yaşadığımızdan mesajınıza erken cevap yazamadım, kusura bakmayın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Moderatör
|
5-6 gün önce bahçemdeki chımonanthus preacox - kış tatlıları- o kadar güzel açmışlardı ki her taraf mis gibi kokuyordu. Ben de hemen hemen iki üç günde bir bir kaç dal kopararak evdeki vazolarıma koyarak bu mis kokuları ev içinde de sağlıyordum. Bu sabah uyandığımızda etraf bembeyazdı, çok kar yoktu ama etraf beyazlara bürünmüştü. Hemen fotoğraf makinesini alarak bahçeye çıktım. Kış tatlıları kar altında da mis gibi kokuyorlardı çok mutlu oldum. Yaz-kış bahçeli evde oturan bütün arkadaşlara bu çalı türünden edinmelerini öneririm. Harika kokuyorlar. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
|
Sizden guzel haberler var yine sizden masallah... Ben de bir kac tane tohumlardan yetistirmeye calistim ama insallah yaza cikarlar. Bir miktar daha tohum ektim ama cimlenmedi... Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Moderatör
|
Sevgili AkisSoftware, chımonanthus preacox'u gördüğümde hayran olmuştum, bahçemde mutlaka olmalı diye düşündüm. Hem bayağı eziyet çektim hem de oldukça masraf ettim bu bitkiyi bahçeme kazandırana kadar. Ben tohumdan yetiştirmedim hep fide elde ettim. Beş altı kez aldım, ilk sene hıh tam oldu derken kış sonu öldü. Bahçede her defasında ayrı yerlere diktim fideleri, kimi zaman kuytu yere, kimi zaman güneş gören yere ama dedim ya tamam bu sefer oldu derken bitki yine gitti. Daha sonra saksı içinde tuttum, kışın limonluğa aldım baharda çıkardım. Saksı içindeki boyu neredeyse 1,5 m yi bulmuştu ama yine olmadı. İnat bu ya; ya yetişecekti ya yetişecekti misali.....uğraştım da uğraştım ve sonunda galip geldim. Şimdi bahçemde gayet gelişmiş halde ayrı ayrı yerlerde birisi kuytuda, diğeri güneş alan yerde iki çalı mevcut. Hiç bir bakımı da yok, ne buduyorum ne de özel bir şey yapıyorum, kendi kendine açıyor, tohum veriyor, büyüyor. Kış aylarında her ikisinden de 20-30 cm boyunda çiçekli dallar kesip evin her tarafına koyuyorum. Misafirlerim gelecekse onların yatak odasına koyduğum çay bardağı kadar minik vazodaki 2-3 minik dal gelenleri hayran bırakıyor. Bu mevsimde nergisler ve kış tatlıları bahçemi çok özel yapıyor. Topladığım çiçekler evimi mis kokularıyla dolduruyor. Kardelenler de çok güzel ama dedim ya vazo çiçekleri bir başka. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Masallah diyelim. Azmin zaferi. Ben vazgecmis degilim. Bakalim fide ya da celik temin etmeye calisacagim. Hic olmazsa tohumdan yetistirmeye zorlayacagim. Sizin gibi birgün basaracagim insallah. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Moderatör
|
Benim çalıların dibinde piçler var. Bir arkadaşa sözüm vardı onun için bir tanesinin kökünü biraz eşeledim ama ayrı kök bulamayınca kapattım. Ana gövdeden mi çıkmış yoksa ayrı kök vermiş mi tam emin değilim. Biraz havalar yumuşasın tekrar inceleyeceğim eğer ayrı kökse size de gönderirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-05-2017
|
Abla merhaba, çimde havalandırma için ne kullanıyorsun ? ( vertikat ) benim bu sene almam lazım artık öyle çivili terliklerle olacak gibi değil. 2. el benzinli buldum bir tane. Ama altı tel tel değil, bıçak gibi. https://hecht.ua/content/images/17/82999776138199.jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|