![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderatör
|
Bahçemizde yapmayı planladığımız derin sulama hakkında sevgili Cumhur Tonba bilgi almak istemiş, biraz açıklık getireyim. Bahçe sulamasını açtırdığımız artezyen kuyusu ile yapıyoruz. Artezyenden çıkan su 30 tonluk depoya geliyor. Depodan muhtelif çıkışlar var. Hortum bağlantı çıkışları Damlalıklı hortumların bağlantısı ana çıkışı 8 cm. çaplı bez hortum salma sulama çıkışı Sprıkle sulama içim hidrofora bağlantı çıkışı... gibi Ön kısımdaki çim daima sprinkle ile sulanıyor. Arka kısımda da iki şerit halinde sıralanan sprinkle vardı. Ancak bunlarla sulamayı aşağıdan-alçak olarak yapmayı beceremedik. Bu durumda da güllerin yaprakları hep ıslanmaktaydı. Bu da gül hastalıklarına kapı açtığından bu sulama şeklinde vazgeçip, salma sulamaya başladık ki çok yorucu bir işti. Aynı zamanda da fazla su israfı olmaktaydı. Bahçemizdeki ağaçların hemen hemen hepsi bodur tipte. Bu da derin sulama için kolaylık göründü bize. Her ağacın altına iki veya üç tane boru yerleştirsek işimiz kolaylaşacak. Derin sulama sistemi ile suyu doğrudan ağacın köküne vereceğiz. Ağacın gövdesini ortaya alarak 2 metre çapında bir daire düşünün. Bu daire üzerine iki veya üç adet 50 cm boyunda 5 cm çapındaki pimaş boru koyuyoruz. Borular dikey olarak toprağa saplanıyor ve her boru üzerine de da matkap ile delikler açıldı. http://www.agaclar.net/forum/1509020-post8254.htm Bizim hazırladığımız borular eksik geldiği için işimizi tamamlayamadık, ama 15 gün evvel komşu bahçede beraberce yaptıklarımızı size fotoğraflayayım ve anlatmaya fotoğraflar üzerinden devam edeyim. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Moderatör
|
![]() Ancak biz, bu şekilde hazırlanan iki veya üç ağacı toprağın altında 15-20 cm gömülen hortumla birbirine bağlamayı düşünüyoruz. Tek bir çıkışla en az üç ağacın köküne su verilmiş olacak. Toprak altına gömme istememizin sebebi bahçenin çim makinesi ile biçilme zorunluğu. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-02-2017
|
Her zaman imrenerek izlediğim çiçeklerini yine çok güzel ler |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Moderatör
|
Bu sabah bahçeden salatalık toplamaya başladık, gün geçtikçe daha da çok toplamaya başlayacağız. Ahududular da nefis, bu ikinci toplamamız. İlk sefer yarım kilodan fazlaydı, bu sefer 1050 gr. Bir oturuşta yer miyim... yerim valla da boğazımdan geçmez; Oğuz'a da vereyim bir kase. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-02-2017
|
Malkarada da10-15 gündür 2gunde bir yağmur yağıyor |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-05-2017
|
Merhabalar Sevgili Güler Hanım ve tüm forum üyeleri...Bu denli yararlı ve faydalı bir formu saygı sevgi çerçevesinde yürüten herkese; bilgilerini, deneyimlerini,emeğini paylaşan herkese teşekkürler...sizleri tanımakta biraz geç kalmakla birlikte inşallah sizlerden edindiğim tüyolarla bişeyler yapabilirim bende.... |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-05-2017
|
Sevgili Güler Hanım; elinize, yüreğinize sağlık.... |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Moderatör
|
Büyük torun ziyaretimize geldi üç gün kaldı, her gün yağmur yağdı ama yine de biz çok güzel vakit geçirdik. Dün onu yolcu ettik, yaşı daha küçük araba kullanamıyor o yüzden beraberinde pek fazla bir şey gönderemesek de yine bir şeyler yollayabildik. Sarmalık yaprak topladık, kurutulmuş naneler paketlendi, körpe körpe kaşık marulları temizlendi, salatalık, dut, ahududu ve olmuş vişnelerden toplandı. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Benim bahçemde çilekler var. Onları her zaman sulayamadığım için genellikle küçük ve tatlı bir aromaya sahipler. Komşumda da aynı çileklerden var. Ancak onun çilekleri daha iri. Sulamasını ve gübrelemesini iyi yapıyor. Biraz eskidiği zaman yerlerini değiştiriyor. Ancak onun çilekleri ilk çıktıklarında tatlı oluyor. Sonraki çıkımlarda benim çilekler kadar tatlı olmuyorlar. Bende yoz vişneler var. Küçük fakat aromalılar. Ben ne kadar bakım yapmaya çalışsam da kaç yıldır çok fazla bir meyve yiyemedik. Geçtiğimiz yıl yaptırdığım setlerde daha güzel bir ortama kavuştular. Budamalar ve geçtiğimiz yıl iyi beslenmeleri ile daha fazla sürgün ve meyve gözü ürettiler. Bu yıl biraz da yağmurların sayesinde oldukça fazla bir meyve tutumu var. Onlar vişnenin atası oldukları halde susuzluğa dayanamıyorlar. Bir süre sonra kuruyup yerine yenileri çıkıyor. Damlama sulama yaptığım yerde aynı kökten çıkan yoz vişne nerede ise ölüyordu. Biraz budaması yapıldı. Damlama sulama ile mecburen sulanıyor. Ölmek üzere olan çalı formunda iken şu anda ağaç formunu aldı. Kiraz aşılasam mı diye düşünüyorum şimdi. Nasıl olsa oldukça fazla yer kaplamaya başladı. Kurak yerde vişne yetişiyor. Daha koyu, aromalı ve tatlı (vişne için mümkün olduğunca ) oluyor. Aynı vişneyi suladığımız zaman çok daha fazla ve büyük olur. Tabi ki daha ekşi. Burada napolyon kirazının en ünlü olarak yetiştirilen yerden bir kişi ile konuşurken çiçek zamanı kirazlarını suladığını söylemişti. O zaman bana garip gelmişti. Çiçek zamanı sulandığı zaman ağaç strese girmeden daha fazla ve sağlıklı meyve tutumu yapıyormuş. Tabi ki sulanmayan yerde daha küçük ve az meyve tutumu olur. Asma sulanmaz derler. Asmanın ihtiyacı olduğu zaman su ve gübre verildiği zaman meyve tutumu, büyüklüğü ve miktarı her zaman daha iyi olmakta. Zamanında verilen su her zaman daha kaliteli meyve yapar. Burada vişne, kiraz anacı olarak idris kullanılmata. Onun bile çeşidi varmış. Kurak topraklarda yaşayabilen çok sulu yerde ise ölen bir anaç. Bir arkadaşımın taban suyu yüksek olan yerde diktiği nerede ise bütün kirazlar belirli bir süre sonra kuruyup öldüler. Daha sonra bir başka kişi orada fidan yaptı. Muhtemelen kuş kirazı denilen anaç kullandığı için dikilen kirazlar halen yaşıyorlar. Bu durum toprak, anaç, yıllık alınan yağış miktarı, vs. faktörlere bağlı bir durum. Bu yıl bir arkadaşın teşviki ile zor da olsa bir kısım fidanlar aldım. içlerinde yeni geldiği söylenen farklı bir vişne cinsi de var. Birkaç yıl içinde ne cins vişne olduğu, benim toprakta olup olmayacağını gözlemleyebileceğiz. Arkadaşın bahçesinde olan vişnelerden bir tanesinin meyveleri daha iri ve tatlı. Biraz da anaç ve üst aşı farkı da etken oluyor. Sulama durumu var ise ihtiyaç duyduklarında sulamak her zaman iyidir. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Moderatör
|
Kahvaltı sonrası saat 08.00 gibi balkona çıktım. Yapılacak bir sürü iş var... nereden başlayayım diye düşünürken birdenbire balkonumu çok sevdiğimi düşündüm. Sağıma baktım soluma baktım sonra da gidip salıncağa oturdum. Balkonum 18 m boyunda yani büyük sayılır. Pencere önlerinde, balkon kenarında asılı irili ufaklı 55 adet saksı var. Hepsinin sulamaları ve bakımları yapılacak, balkon yıkanacak. Pencere önünde begonyalar, askıda petunyalar, menekşeler ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|