agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni114Beğeniler
  • 9 Gönderen
  • 2 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 6 Gönderen
  • 4 Gönderen
  • 6 Gönderen
  • 5 Gönderen
  • 1 Gönderen HAKAN_O
  • 8 Gönderen Ç İ Ğ D E M
  • 2 Gönderen
  • 7 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 8 Gönderen Ç İ Ğ D E M
  • 6 Gönderen Ç İ Ğ D E M
  • 5 Gönderen Ç İ Ğ D E M
  • 9 Gönderen Ç İ Ğ D E M
  • 1 Gönderen ahmeter
  • 6 Gönderen
  • 6 Gönderen
  • 13 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 4 Gönderen

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-04-2020, 09:37   #1
Ağaç Dostu

HAKAN_O's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Hayırlı olsun
Bahçe gibisi yoktur. Allah kolaylık versin

HAKAN_O Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2020, 13:28   #2
Ağaçsever

Ç İ Ğ D E M's Avatar

Giriş Tarihi: 27-07-2012
2013 ilkbaharı ve lalelerim

Hummalı çalışmalarla ve oraya ne yapsam, buraya ne yapsam, aldığım fideyi nereye diksem diyerek geçen bir 2012 sezonunu kapatma zamanı gelmişti. Yasemin ve limon servilerin önünü bordürlerle çimden ayırmıştım, bu alanlara lale soğanları dikmeye karar verdim ve çeşit çeşit lale soğanları alıp diktim.
Ve 2013 baharı beni büyük bir coşkuyla karşıladı. Çocukluğu lale dolu bir bahçede geçmiş biri olarak yaşadığım duyguyu kelimelerle anlatmam mümkün değil. Daha önce balkonda yetiştiriyordum ama bahçede olmaları daha ayrı bir güzellik ve keyifti. Görsellerde hem bahçem hem de balkonumdaki laleler, nergisler ve çiğdemleri paylaşıyorum.

Ama bir sonraki sene maalesef laleler tekrar çıkmadılar. Lale yerine başka çiçekler diktim, beklediğim randımanı göstermediler. Her sene başka başka çiçekler denedim yine olmadı. Sebebini anlamam bir iki senemi aldı. Yaseminler... Arap saçı gibi yüzeye bile çıkan kökleri var. Fideyi dikmek için toprağı bile kazamıyorum. O kadar sıkışık.

Sonuç; savaşı yaseminler kazandı. Yaseminlerimin altı artık boş Gerçi son durumda ulaştıkları hacimle ne kadar boş diyebiliriz bilmiyorum. Son hallerini daha sonra paylaşacağım, söz...

Gerçi soğanlı bitkileri doğrudan bahçeye dikmek, yaz sezonunda dikilen diğer çiçekler sebebiyle ya kaybolmalarına ya da sulama sebebiyle çürümelerine sebep oluyor. Soğanları sezon geçince söküp sonbaharda tekrar dikmek için de maalesef zamanım olmuyor. Uzun zamandır soğanlı bitkilerden vazgeçmiştim ama önümüzdeki yıl bahçeye yerleştireceğim uygun saksılarla lale, nergis ve çiğdemleri tekrar bahçeme davet edeceğim. Forum için fotoğraflara baktığımda özlediğimi farkettim. Yapılacaklar listesine eklendiler.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Ç İ Ğ D E M : 23-04-2020 saat 15:24 Neden: Fotoğraf boyutu düzeltildi
Ç İ Ğ D E M Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2020, 15:07   #3
Ağaçsever

Ç İ Ğ D E M's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HAKAN_O Mesajı Göster
Hayırlı olsun
Bahçe gibisi yoktur. Allah kolaylık versin
Teşekkürler sayın HAKAN_O... Hem yorgunluğu alan hem de yoran tek şey bahçe sanırım. Siz de bahçeme hoşgeldiniz

Eski 24-04-2020, 02:07   #4
Ağaçsever

Ç İ Ğ D E M's Avatar

Yaseminlerin duvara sardırılması

Yaklaşık birer metre ara ile dikilen yaseminlerin duvarı düzgün ve dengeli örtmesini istiyordum. Aralarında kalan boşluğu doldurabilmeleri için dallarının yanlara yönlendirilmesi gerekiyordu.

Öncelikle iki yasemin arasındaki boşluğa duvar yüksekliği boyunca 3'er kanca taktım. Sonra bu kancalardan yaseminleri taşıyan destek çubuklarına açılı şekilde teller bağladım. Böylece sağlı sollu uzayan yeni sürgünler bir araya gelecek, yukarı uzamaya devam edecek ve yaseminlerimin arası dolacaktı.

Görsellerde kırmızı yuvarlak ile gösterdiklerim kancalar, kırmızı çizgilerle gösterdiklerim destek telleri ve yeşil çizgilerle gösterdiklerim de uzayıp sarmasını beklediğim sürgünleri ifade ediyor.

Peki sonuç nasıl oldu dersiniz?

Eklenen Resimler

Eski 26-04-2020, 11:26   #5
Ağaçsever

Ç İ Ğ D E M's Avatar

2013'den 2015'e süs havuzum

2013 yılında bodrum papatyaları ile çevrili bir havuzum varken 2014 de işler biraz değişti. Bodrum papatyaları inanılmaz güzeldi, ancak yayılarak ilerlemelerini durdurmak neredeyse imkansızlaşmıştı. 1. resimde bodrum papatyalarını görebilirsiniz. Limon servilerin de altına dikmiştim ve yerlerinde duramadıkları için çimlere doğru inmeye başlamışlardı. İlerledikleri yerde çimenleri bozuyorlardı. Yaz sonu şekil budaması yaptığım zaman da altlarında bozulan yerler ortaya çıkıyor ve görüntü kötü oluyordu. Böylece 2014 de artık bahçemde bodrum papatyası kalmamıştı. Her alanı zapt eden ve bahar dışında tek tük açan bodrum papatyası yerine daha küçük, daha çeşitli ve yaz boyu açan çiçekler dikmiştim. 2014 yılının havuzunu 2. resimde görebilirsiniz.

Yine 2013 de şelale taşlarının arasına fare kulağı, arkalarına acem halısı gibi yayılıcı çiçekler dikmiştim. Ama sadece baharda açan çiçeklerden sonra kol atıp öyle bir yayılıyorlardı ki şelaleyi görmek ne mümkün... 2014 de taşların arasındaki fare kulakları yerini sedumlara bırakmıştı. 3. resimde görülebilir. Sığ boyları sebebiyle kayalar arasındaki boşluklarda halı gibi gözüküyorlardı. Sedumlar yaklaşık 3-4 sene kaldılar. Ama büyüyen limon servilerin budanmaları esnasında havuzum ve etrafındaki bitkiler çok fazla zarar görüyor. Alan dar olduğu için budayan kişilerin işini zorlaştırmak istemiyorum ancak bundan sonra havuz ve çevresinin üzerine naylon kapatıp öyle budama yaptıracağım. Çünkü kaybettiğim çok bitkim oldu.

2015 ve sonrasında limon serviler ve ladin büyüdükçe havuzumun şelale tarafı gözden kaybolmaya ve gölgelik olmaya başladı. 4. resimde 2015 yılından bir resim görebilirsiniz. Kayaların arasındaki sedumlar dışında arka tarafta çiçek yetişmez oldu. Ben de ön tarafta çimlerin girinti yaptığı kısmı söküp çiçeklik alana dahil ettim. Böylece havuz etrafında güneş alan çiçeklik alanını büyütmüş oldum.

Eklenen Resimler

Eski 26-04-2020, 12:10   #6
Ağaçsever

Ç İ Ğ D E M's Avatar

2014 yılı bahçe projeleri-1

2014 yılı bahçede bitkilerden ziyade çevre düzenleme yılı oldu. Gerçi bizim bahçede düzenleme hiç bitmiyor.

Görüldüğü üzere burası benim ortancalarımın mekanı... Köprüden akan sular her daim toprağını nemli tutuyor ve güneş görmediği için de hep gölge. Tam ortancalık...

Bahçeyi ortadan bölen ve altı gölge olan köprüden daha önce 7 nolu mesajda bahsetmiştim. Burada çimenler bozulduğu için zemini kayrak taşları ile döşemiştik. Ama 2 sene sonunda bu taşlar estetikliğini kaybetmeye ve altındaki toprak ıslandıkça yüzeyi çamur yaptığı için kirli gözükmeye başlamıştı. Bahçeye inilen merdivenin altındaki çimler de bozulmaya başladığı için burada kalıcı bir düzenleme yapmamız gerektiğine karar verdik.

Kayrak taşları yerine zemini ince çakıl ile destekleyip doğal taş karolar ile döşedik. Merdiven altına da devam edip bu alanda bir bütünlük sağladık. İlk 3 resimde bu çalışmanın fotoğraflarını görebilirsiniz.

Son resimdeki farkı görebildiniz mi?

ilk resimlerde arkada gördüğünüz limon serviler 2015 kışında yağan karla beraber devrildiler. Kış resimlerini ayrı bir başlıkta paylaşacağım. Ne kışlar gördü bu bahçe inanamazsınız...Mecburen 2015'de servileri söktük. Ama yüksek duvar sebebiyle burası aşırı gölgede kaldığı için diktiğim çiçeklerde randıman alamadım. 2016'da belki duvarın yüksekliğini kırar ve biraz daha güneşe yaklaşırız diye yüksek bir çiçek tarhı yaptık. Burası daha tam hayal ettiğim gibi olmadı. Bir iki denemem var. Henüz sonucunu alamadım. Sanırım klematisler için uygun olacak.

Eklenen Resimler

Elbereth, g.c., dobipa ve 2 kişi beğendi.
Eski 26-04-2020, 13:17   #7
Ağaçsever

Ç İ Ğ D E M's Avatar

2014 yılı bahçe projeleri-2

Eğimden dolayı tam kapasite kullanamadığım ve tek düz olan kısmı da bölen bir köprü sebebiyle bahçede masa sandalye koyup oturabileceğimiz alan konusunda sıkıntı yaşıyorduk. Her ne kadar bir kısmı çukurda kalan bir bahçem olsa da havuzun bulunduğu yer tüm gün güneş alıyor ve akşam olmadan burada oturamıyorduk. Çardak yapılması şarttı ama bahçenin düz alanını da ziyan etmek istemiyordum. Sonunda havuzun önünde başlayan eğime bir çardak yapmaya karar verdik. Bina sebebiyle öğleden sonra gölge gelmeye başladığı için oturmak için en ideal yerdi.

Önce toprakta açtığımız çukurların içine beton dökerek çelik ayaklar hazırladık. Bu beton ayaklar toprak hizasının altında kaldı. Sonra hazırlanan çelik konstrüksyon tabanı bu ayakların üzerine oturtup vidaladık. Yani ayaklar ve taban tek parça değil. Olur da fikrimizi değiştirip çardağımızı kaldırmak istersek, temeli sökmeye gerek kalmadan çıkarabileceğiz. (Ne gereği varsa )

Hazırlanan çelik konstrüksyonun üzerini de iroko ağaçlar ile kaplayarak tabanımızı oluşturduk. Artık bahçede oturabileceğimiz ve öğleden sonra gölge olan bir alanımız vardı. Üstünü kapatmaya gerek yoktu

Şaka bir yana tabanı yaptıktan sonra bazı sebeplerle üstünü kapatmak için devam etmedik. Önce malzeme tedariği ile ilgili sıkııntı yaşadık. Sonra da canımız iş yapmak istemedi vs. İki yaz ve iki kış geçti ve biz hala daha sadece tabanı olan bir çardakta düşme korkusuyla kenara çok yaklaşamadan zaman geçirdik.

Bu arada tekrar hatırlatayım. Bahçede hayata geçecek tüm projeler bana ait. Uygulama kısmında da gücümüzün yettiği yere kadar ben ve eşim çalışıyoruz. Yani bahçemizde sulama sistemi, ilk çim ve ağaç dikimi hariç hiç bir projeyi 3. taraflara verip yaptırmadık. Çardağımızın 2 sene yarım kalması bu yüzden

Eklenen Resimler

Eski 26-04-2020, 15:32   #8
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Tebrikler

Tek kelime BRAVO

ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025