Sanırım son 2-3 senedir toprağı kar suyuna doyuracak kadar bir kış mevsimi yaşamıyoruz. Arşive baktığımda en son 2017 kışında çekilmiş karlı fotoğraflar buldum. Hem de ne kar.. Sırasıyla 2013-2015 ve 2017 kışına ait fotoğraf paylaşıyorum.
Kışın bahçede yaşadığımız en büyük sorun, ilk yıllarını yaşayan genç limon servilerle oldu. Henüz yeterince kök atmayan serviler, üzerilerine yağan karın ağırlığı ile devriliyordu. Kar yağmaya başladı mı soluğu bahçede alıp başlıyorduk servileri sallamaya

Küçükken devrilenleri kaldırmak kolay oluyordu da büyüdükten sonra devrilenlerin maalesef geri dönüşü olmadı. Bahçemin yüksek duvarlı tarafındaki servilerin hikayesini
19 nolu mesajımda anlatmıştım.
Servilerde budamayı kış başı yapmamız gerekirken nedense hep bahara kalıyor. Bu durumda kışa ince tepe sürgünlerle giren serviler kar gördüğü zaman boyunlarını büküyor. Henüz genç oldukları dönemde kırılmıyorlardı (sadece devriliyorlardı) ama 2017 kışında 3 servimiz gövdelerinin üst yarısından kırıldı. Bir de genç bitkide bahar budaması çok sorun olmuyordu. Ama servi büyüdükçe dalların dipleri doğal olarak dışı gibi yeşil olmuyor, kuruyor. Haliyle budama sonrası ortaya kuru bir ağaç çıkıyor. Her yer yeşermeye başlarken bizim servilerin dolgun ve sarı yeşil görünüme kavuşmaları da maalesef zaman alıyor. Tavsiyem budamayı bahara bırakmayın...