![]() |
|
![]() |
#1261 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
|
Üretime tam gaz devam... Bezelyelerin arasına ektiğim patateslerden bir kök söktüm ve tam not verdim.. Bir kökten tam tamına 12 adet irili ufaklı patates aldım.. Çok ufak 5 6 adeti saymıyorum ^^ ![]() Sarı kabaklar denildiği gibi çiçekleri çok güzel ve geniş. Yakında toplanıp lezzetine bakılacak... ![]() Salatalıklar çiçeklendi bu sene sanırım salatalık hasadın da geç kaldım ilk defa bu yıl salatalıklarda sıkıntı yaşadım ![]() ![]() Arakalar içlerini doldurmaya başladılar... İlk posta her ne kadar bezelye diye toplasam da aslında gerçeği sonradan öğrendim ki bezelye dediklerim arakaymış. Tam dayaklığım canım ![]() ![]() ![]() Bağdaki fasulyeler pek bir neşeli son yağmurlar çok hoşlarına gitti... ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1262 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-05-2016
|
Sevgili yetkililer buraya beğen butonuna alternatif bir buton koysunlar. Şahsi önerilerim; - İmrenerek Takipteyim - tü tü tü maşallah - yok artık Ali Sami ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1263 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
@ Dongyul, fasulyeleri nasıl ekiyorsunuz. Ben ikişer karış (50 cm.) arayla sonuçta her ocağa üç tane kalacak dört beş fasulye atıyorum. Sizinki daha sık ama ikişer kök bırakılmış gibi. Bir de sol taraftakiler mısır sanırım, onu da sık ekip seyreltiyormusunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1264 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Sayın TCM; Benim damlama aralığı sıra üstü 25 cm aralıklı 25 cm de bir ocaklar yaptım her ocağa 3-4 bazılarına 5 adet düşen bile oldu. Sıra aralığı 50 cm benim fikrimce bu çeşit fasulyeler oturak olduğu için büyüyünce birbirlerine destek olacaklarını düşünüyorum. Ocaklardan hepsine attığım fasulyeler çıktı şuanlık sık değiller eğer sık sa bile sorun değil fasulyede kırma işlemi yapmıcam. Mısırları 2 adet olarak ekiyorum ikiside çıkarsa birini kırıyorum... Mısır ekmemin nedeni oturak fasulyeleri bamyaları aşırı güneş yakmasın diye 3 sıra arayla ekiyorum. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1265 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-02-2017
|
Sn dongyul bende bu yıl ilk defa cinao oturak fasulye ektim bizim bahçe içinde sizinkinde görüldüğü gibi üç dört sıra fidanlar var ben fasulye leri onların aralarına ektim 60ocak kadar varlar yani sabahtan ve akşam uzeri yarı gölge oluyor kayınvalidem bana güldü fasulye çok güneş ister orada olmaz dedi fakat benim anneannem almanyada ekerdi ve orası iklim olarak fazla güneş li değil di bende ona dayanarak ektim ama şimdi üzüldüm fasulye ler olmazsa diye biraz da mahcup oldum sanki |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1266 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1267 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-02-2017
|
Söyledikleriniz moralimi yükseltti umut verici sözler için teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1268 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Ticari yetiştiricilik yapmadığınız için de sıra arasını 50cm tutabilirsiniz. Çapalama işlemlerini kolayca yapmak istiyorsanız 70cm sıra arası ideal. Fasulyelerin arasına belli aralıklarla mısır ekmek mantıklı hem güneşten korur hem de yaprak bitleri mısırı sever. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1269 |
Ağaç Dostu
|
@ h_dogan ve @ Dongyul, bilgiler için teşekkürler. Benim fasulyeler sırık oturak değil. Bu durumda 20 şer cm. arayla üçer kök kalacak şekilde ekebilirim ve arada mısır da ekleyebilirim o zaman. Ben sık olursa havalanmaz, basıra, mantar, bit vs. daha sık olur diye düşünmüştüm. O zaman barbunya (Sırık cins) ve oturak cins kuru fasulye için de benzer yöntem kullanabilirim herhalde.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1270 |
Ağaç Dostu
|
Buzdolabı maceramız devam ediyor ![]() Geçen sene atıl durumda olan buzdolabını alıp sebze adası yapmıştım ve içerisine maydanoz ekiyorum ve yaz kış bize yetecek düzeyde maydanoz topluyoruz... Maydanozların kenarlarında boylamasına 5 cm kadar boşluk gördüm ve 3 adet Alis pembesi cherry domatesi oracığa diki verdim... Sonuç mu? Her zaman olduğu gibi maydanoz toplamaya devam... ![]() Cherry domatesleri aldı başını gitti şuan ki boyları 1.5 metreyi aştı üzerilerin de 150 den fazla cherry domatesi mevcut... Hedefim boyları 3-4 metre ^^ ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1271 |
Ağaç Dostu
|
Tatlı patates aşkına ![]() Bu yıl tatlı patateslerimi hata yapıp cocopeat içinde yeşertmeye kalktım ve sonuç fiyasko tatlı patatesler çürüdü ![]() Sayın MeyveliTepe sayesinde tatlı patateslerim oldu çok teşekkür ederim kendisine... Hemen suya koydum, belli bir süre sonra yeşermeye başladı sonuç olarak bir sürü tatlı patates slips' oldu... Burada püf nokta tatlı patatesler için bol oksijenli su olmalı ve iki günde bir sularını değiştirmek gerekiyor... ![]() Çelikler 10 cm boylarına gelince... ![]() Kırıp viyollere tek tek diktim... ![]() Sonuç olarak viyoller de 1 hafta içerisinde köklendiler.. ![]() Bitkiler arasında gördüğüm en hızlı kök oluşturan canlı bence... Sıra biraz daha köklenmelerini bekleyip bağa dikmeyi planlıyorum ^^ ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1272 |
Ağaç Dostu
|
Lakerda soğancıkları ^^ Sayın bahcedenn'den gelen lakerda soğan tohumlarını 2.5 ay kadar önce ekim yapmıştım.. Kendisine çok teşekkür ederim ![]() İlk çıkım halleri çok güzel incecik gel beni ye cinsindendi... ![]() Zaman ilerledikçe sık dikim nedeniyle bazılarını kaybetmeye başladım... Sonuç olarak söküm yapıp daha seyrek olarak bağa ekim yaptım... ![]() Bunları tel tel ayırmak gel bana sor tam bir anlamıyla işkenceydi ama neyse ki başardım... ![]() Bunlar bu yıl sıska olacak seneye de baş soğan olacaklar.. Uzun bir süreç bizi bekliyor ilk defa denediğim için şaşkınlık yaşıyorum ![]() ![]() Bunlar baş lakerda soğan olacakta bizde göreceğiz bakalım hayırlısı ^^ ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1273 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2015
|
Maşallah o kadar soğanı nasıl diktin Dongyul ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1274 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yaprakları 10 cm'den kesersen kolay toparlarlar, bir zararı olmaz, aksine kökleri aktarma sırasında zarar gördüğünden dolayı yaprak hacmini azaltman faydalı olur. Lakerda soğanlar bana sn. birnefestopraktan gelmişti, tohumları muhtemelen 2018-19 etkinliğinde paylaşırız; durumları iyi... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1275 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sonuçta evladınız gibiyim ^^ yorumlarınız bazen aklıma geldikçe gülüyorum mutlu oluyorum ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1276 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın Taşlıbahçe; biraz tepeden kestim ekerken emin olamadım ilk defa yaptığım için çürürler diye düşündüm... Biraz toparlasınlar tekrar kesim yapabilirim... Bu arada inşallah bende tohum almak istiyorum ^^ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1277 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1278 |
Ağaç Dostu
|
Ürünlerimiz olmaya başladı ![]() Frenk üzümleri hasadı yapıldı. ![]() Frambuazlar geri kalır mı onlarda olmaya başladı... ![]() Kabaklarımız da ilk önceliğimiz çiçekleri dolması kızartması çok güzel oluyor.. Sarı kabağın çiçekleri süper ötesi bu çeşit kesinlikle çiçeği için yetiştirilir.. ![]() İkinci olarak kabaklarımız sarısı, açık yeşili, koyu yeşili, çizgilisi derken bir heycanla topluyorum. ![]() Beyaz soğanlarımız oldu olacak ama halen bekliyoruz kendi hallerinde kurumalarını... Arka fonda fasulyelerimiz hepsinin maşallahı var çiçekteler ^^ ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1279 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-09-2015
|
Alıntı:
Maşallah ürünleriniz mükemmel görünüyorlar. Allah bereketli bol ürün versin , birde sorum olacak firenk üzümü dediginiz gilaburu denilen bitkiyle aynı bitkimi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1280 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın mutlu_inan; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için ^^ Frenk üzümü ve gilaburu birbirinden farklı bitkiler familyaları bile farklı... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1281 |
Ağaç Dostu
|
4-5 metre kare yer mi? Şimdi biraz şaşırtma zamanı... Çoklu ekimin faydalarından biri metre kare alandan daha fazla çeşitli ürün hasat edebilmenizi sağlamaktadır.. Yarı gölge bir bölgem var 4-5 metre kare bir yer ve eylül başı gibi marul dikimi yaptım... 2.5 ay içinde olgunlaştılar ve hasat ettik... ![]() Daha sonra o bölgeye kasım sonu sıra aralığı 40 cm, sıra üstü aralığı 30 cm arayla ocaklar halinde araka (İçli Bezelye) ektim... Sonra şubat ortası arakaların arasındaki 30 cmlik boşluklara patates diktim.. Bunla da yetinmedim bezelye patates kardeşliğine bir de karalahana ekledim 15 kök kadar sıra aralarına kara lahana diktim... Fotoğrafta araka, bezelye ve karalahana üçlüsü... ![]() Sonuç mu o kadarcık yerden taze bezelye olarak 2.5-3 kilo topladık... İçli olarak 3 kilo kadar araka topladım... ![]() Son olarak arakaları sökerken patatesleri de hasat ettim ve tamı tamına 5 kiloda patates çıkarttım ve topladığım sardığımız çorbasını yaptığımız karalahanının haddi hesabı yok... ![]() Son olarak bitki artıklarına ne mi oldu??? Patatesler yaprak kısımları kompost oldu.. Araka ve karalahana yaprak aksamı tavuklara yem oldu... Şimdi o bölgeye sırık barbunya ektim, Saygılar.. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1282 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Daha ne olsun ![]() Rahmetli annem mısır ekerdi, mısırın yanına kuru fasülye ve aralıklı olarak ta karışık kabak ekerdi, üç ürün birden. Önce fasülyeler olgunlaşır sökülür ve kışlık fasülyemiz olurdu. En son kabaklar toplanırdı hem ev halkının tüketeceği kışlık kabaklar, hem de hayvanlarımıza (koyunlarımıza) verdiğimiz kabaklar (kara kabak dediğimiz) çekirdeklerinide kavurup yerdik. Ellerinize emeklerinize sağlık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1283 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-05-2016
|
Sayın dongyul, biliyorsunuz küçücük bir hobi bahçem var ve hevesle birşeyler yetiştirmeye çalışıyorum ancak bizim çok bilen! ahalimiz gelip geçtikçe der ki; - Ne yapmışsın öyle, mısırla fasulye dip dibe mi dikilir? Büyümez onlar. (Mısırlar sırık olsun diye sizden öğrenmiştim, üzeri fasulye dolu hatta dün ilk yemeğimizi bile yaptık) - Biberle patlıcan yan yana olmaz. Aralıklı dikseydin olurdu. (1 biber 1 patlıcan dikerken yine buradan öğrendiğim kadarı ile az yer kaplayan biber ile çok yer kaplayan patlıcanı küçük bahçede dengelemeyi amaçlamış idim. Şimdi biberlerimde patlıcanlarımda kapladıkları alanda mutlu çiçeklerini açıyorlar.) - Sırık domatesin ilk 15-20 cmde ki yaprakları seyretmişsin. Çiçek açmaz onlar. (Domatesin altında ki hava akımına müsade ederek ilk 20 cme kadar olan yapraklar seyretilmiş, koltukları alınmış idi. Buna bile laf eden oldu) Bu insanlar baktığında koca koca adamlar 30-40 metrelik bahçemde kendimce doğal ürünler yetiştirmeye çabalıyorum ancak başımda "olmaz onlardan" başka bir desteği olan yok. Sizin bahçenizi görmesinler. Kalp krizi geçirirler. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1284 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın akçabardak; güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim mutlu oldum... Bende zaten bu sitede bir kaç kişiye benzetiyorum kendimi ^^ Benim en kötü yanım tez canlı oluşum çoğu sebze tam verimindeyken söküp yeni sebzeler ekesim geliyor... Kabak, fasulye ve mısır üçlüsü her zaman süperdir.. Ayrıca benim favorim salatalık ve sırık fasulye birlikte ekmek o da çok işlevsel ^^ Alıntı:
Sayın g.c; benim sloganım bile var millet konuşur ben yaparım... Emin olun konuşanların çoğu bahçe işi ile uğraşmamıştır.. Mesela karnabahar brokoli bir sıra arayla ekmek.. Sırık fasulye ve salatalık birlikte dikmek.. bence gayette verimli ürün topluyorsunuz.. Mesela şimdi domateslerin koltuklarını alt yapraklarını kırdığınızda 40-50 yüksekliğinde olunca altlarına oturak kırk günlük fasulye ekilebilir... Şahsen benim şuan domateslerin altlarına ektiğim fasulyelerim de fasulye bile var.. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1285 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
|
Alıntı:
vel hasıl kelam millette laf çok icraat yok. seneye özellikle tepekültürü denediğimde nasıl tepki verecekler çok merak ediyorum. bu arada sayın dongyul inanın sırf sizin yüzünüzden her 3-4 saatte bir yeni fotoğraf eklediniz mi diye siteye giriyorum. süpersiniz kalın sağlıcakla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1286 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Computerboy; çok teşekkür ederim ^^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1287 |
Ağaç Dostu
|
Konusu açılmışken burada sorayım. Fasulyeleri (fasulyede oluyorsa barbunyada da uygulanabilir diye düşünüyorum) 25 er cm. aralı her ocakta iki-üç tane kalacak şekilde ekiyoruz. Peki mısırları tam bu ocakların arasına mı ekiyorsunuz? (Yani 25/2=12.5 cm. ye) Bu durumda zaten sık olan fasulyelerin aralarını temelli sıklaştırmış, hava almalarını engellemiş ve topraktaki besine ortak etmiş olmuyor muyuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1288 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın TCM; benim fasulye barbunya filan 25 arayla ekili mısırları da 75 cm arayla ekimini yaptım.... fasulye ocaklarının yanların sokuşturdum gitti... Sanmıyorum ortak olsun fasulye köklerinde rhizibium bakterilerini barındırır ve azot bağlar havadan... Bu azotu mısırda kullanabilir... diğer elementler konusunda bir şey diyemem ama bu ekim yıllardır yapılıyor pek bir sorun olduğunu görmedim.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1289 |
Ağaç Dostu
|
@ Dongyul cevap için teşekkürler, 75 cm. i anlamadım. Fasulyeden bağımsız ayrı ektiğiniz mısırların arası mı (ki sanmıyorum çok olur) 75 cm. Sanırım fasulye aralarının tamamını dolduruyorsunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1290 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yani mısırlar için ayrı bir sıra yapılmadı... |
|
![]() |
![]() ![]() |