![]() |
|
![]() |
#481 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
|
Domatesler ikinci viyollerine şaşırtıldılar. Ķökler viyollerden çıkmaya başladı ve yerlerine dar geldiler bu yüzden daha büyük viyollere alındı... bu şekilde iki defa şaşırtma yapmak kök ve gövde yapısının daha iyi olmasını sağlıyor ^_^ ![]() Kök yapısı mükemmel... ![]() Yeni şaşırtılan yerleri ^_^ ![]() Toplam 245 adet... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#482 |
Ağaç Dostu
|
Sarımsaklar çapandı ^^ ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#484 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dün 272 tane viyollere biber ektim. Onlarda aynı şekilde bir kısmı satılcak bir kısmı bağa ve bahçeye ekilecek ^_^ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#485 |
Ağaç Dostu
|
Tünel seradaki fasulyeler kendilerine geldiler ama iki hafta soğuk gösteriyor. Umarım etkilenmezler ^_^ ![]() Büyük seraya ekilecek salatalıklar irileştiler. 1 nisanda seraya aktarılacaklar ![]() Sol tarafda yeni çıkan japon salatalıkları tünel seraya dikelecekler ^^ ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#486 |
Ağaç Dostu
|
Bizim toprak çok fazla sıkı sonunda bahçenin bir kısmı boşaldı. Bire bir oranında kum ve yanmış hayvan gübresi kullanılarak karıştırıldı. Bahçeye 2-3 cm şeklinde yayıldı. Yoruldum ama iyi bir çıktı ^_^ Sırık fasulye ekilecek bölge... ![]() Sarımsak ekilen bölge ve aralarına patlıcan ekilecek... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#487 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2015
|
Alıntı:
Sayın dongyul karışımdaki kumun cinsi dere kumumu acaba? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#488 |
Ağaç Dostu
|
Uzun süre yağmurda yıkanmış 2 mmlik kalın inşaat kumu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#489 |
Ağaç Dostu
|
Sayın dongyul benim yazlık bahçesinin toprağı ile alakalı sorun varda o yüzden sormak istedim,acaba dere kumuda aynı işi görürmü yararı veya zararı olurmu bilginiz varmı acaba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#490 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İnşaatta zaten dere, nehir kumu kullanılır. Deniz kumu inşaatta kullanılmaz. Bence bir sorun olmaz inşaat kumu kullanın ama yıkanmış olsun ^^ Dere kumu yaparsa sadece bol miktarda otlanma yapar diye düşünüyorum... Ayrıca kuma doğru orantılı bir şekilde yanmış hayvan gübresi kullanmalısınız... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#491 |
Ağaç Dostu
|
Bir e bir karışımla uygulama yapim olmassa,kum derede bolca mevcut,olmadı 1-2 kez yıkar hayvan gübresiyle karıştırırım,çok teşekkür ederim,kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#492 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
|
Alıntı:
Biraz zahmetli bir yol olarakta sonbaharda lazanya malçlama yapabilirsiniz. İlkbahara toprağınız hazır olacaktır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#493 |
Ağaç Dostu
|
Sayın kerkenez çok teşekkür ederim bilgi için. Ama kumu bu bölgelere dökmeden önce serada ve saksılarda deneme yaptım. Seranın toprağında topaklanma ve sertleşme sorunu bitti nerdeyse. Ama yanmış hayvan gübresi çok fazla kullandım ayrıca kumla bire bir oranında gübre kullanmak birazda kumun olumsuz özelliğini azaltıyor diye düşünüyorum. Bakalım denedim olumsuzluklarla karşılaşırsam yazacağım. Sizde okuyan ve araştıran birisiniz her zaman yorumlarınızı bekliyorum. ^^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#494 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Birde sezon sonunda kompostla birlikte kalın talaş dökmenin,bir sonraki ekime toprağa faydası olurmu sizce. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#495 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2016
|
Merhaba Sayın dongyul , Bahçe ekim-dikim işlerinizin sıkı takipçisiyim ![]() Açtığınız sayfada verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ürünlerinizin güzelliği de iştah kabartmıyor değil ![]() Forumdan okuduklarım ve diğer forumdaşların paylaştığı bilgiler beni heveslendirdi. 1 gün önceden suda beklettiğim red robin , sarı ve beyaz cherry tohumlarımı viyollere ekeceğim acemiliğimi onlarda atarım umarım ![]() Mahsulleriniz bol ve bereketli olsun. Çalışmalarınızın devamını dilerim ![]() Düzenleyen Mehmet Slc : 17-03-2016 saat 16:27 Neden: kelime düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#496 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim ^_ ^ Umarım sizinde domatesleriniz bol bereketli olur ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#497 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2015
|
Sert yapılı toprağımıza kum karıştırarak drenajı artırma konusunu Sn kerkenez gibi bende araştırdım. Maalesef " killi toprağa kum karıştırmanın toprağın drenajını artıracağı " şehir efsanesinden başka bir şey değilmiş. Sert toprağa kum karıştırmanın bahçe toprağını daha da sertleştireceği yazılıyor. Hatta bu konuda şöyle bir örnek vermişler. Basket topu dolu bi odaya önce tenis topu ekleyip çalkalanıp sonrada pinpon topu ekleyip bir daha çalkalandığında nasıl ki odada hiç boşluk kalmazsa sert /killi toprağımız kum eklediğimizde de aynı şeyin oluyormuş. Bunun sebebi toprağın yapısını belirleyen birinci faktörün toprağın partikül boyutu olması. Killi topraklarda bu mikroskobik boyuttayken kumlu toprakta çok daha büyük partikül boyu mevcut. Kumlu toprak bu yüzden daha fazla geçirgenken aynı zamanda mineralleri bağlayamadığından daha fakir. Bizler kum ile killi karıştırdığımızda yukardaki örnekteki gibi tüm boşlukları kapatarak aslında beton benzeri bir yapı oluşturuyoruz. Kaliforniya üniversitesinin Agrikültür bölümünün bu konuda yaptığı bir çalışmada toprağa kum karıştırmanın zararları gösterilmiş. (Henüz o makaleyi bulamadım) Tüm ağır toprakların drenaj / havalanma sorununu çözmek için önerilen en sağlıklı yol Sn kerkenezin de belirttiği gibi topraktaki organik madde miktarını artırmak. Bunun için ister yanmış hayvan gübresi karıştırın isterseniz yeşil gübreleme yapın veya sizinde denediğiniz gibi toprağınıza ağaç talaşı ile malç yapın. Ağaç talaşı ülkemizde çok bol ve bedava bulunan bir malzeme. Karbon nitrogen oranının yaklaşık 300 e 1 olması parçalanma sırasında toprağımızdaki tüm azotu bir anda tüketecekmiş gibi gelsede gerçekte o kadar hızlı bir yıkım olmuyor. İlla karbon/azot oranını dengeleyeyim derseniz 50 kg ağaç talaşına 1 kg üre veya 3 kg amonyum nitrat, oda yoksa 5 kg amonyum sülfat katarsınız.(Oranlar etkilerine göre denkleştirilmiş) Talaş ile malçlama bazı dikkat isteyen noktalar var. Hiç bir zaman talaşı tam bitkinizin gövdesine değdirmeyin 10-15 cm mesafe bırakın.(Beyaz kök mantarları enzimleri ile talaşını parçalarken bitkinizide parçalamasın) Malç kalınlığınız 10 cm i geçmesin Kurumamış üzerinden 1 yıl geçmemiş taze talaşı kullanmayın. İyi drenajlı bahçeniz olsun efendim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#498 |
Ağaç Dostu
|
Sayın saleri, Bilgiler için çok teşekkürler! Bu yöntem benim de bu sene deneyeceğim bir yöntem olacak. Yalnız bir konu dikkatimi çekti. Taze talaş kullanmayın demişsiniz. Bunun zararı nedir? Burada tam olarak talaş değil ama taze kesilmiş parçalanmış ağaç parçaları çok kullanılıyor ve de insanların memnun olduklarını duyuyorum. Bir zararı varsa önceden bilmem iyi olur. Örnek fotoğraflar: https://scontent.cdninstagram.com/t5...MTEzMzE5OTY3.2 https://chipsite-assets.s3.amazonaws...CPOHCHM7YYEQCA |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#499 |
Ağaç Dostu
|
Ben de az once bahce sayfamda topraga kum karistirmaktan bahsetmiştim. Yagmur sonrasi bahçede yollanırlar oluyor ve cok uzun sure gitmiyor. Soganli bitkilerinin çürümesini önlemek icin kum karıştırarak drenaji arttiracagimi dusundum. Toprakta malclama ile organik madde miktarını arttırmak cokta hızlı bir yol degil. Daha hızlı bir yol yok mudur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#500 |
Ağaç Dostu
|
Sn gilan: Resimlerinizdekiler yanlış görmüyorsam budanmış ağaçların öğütücüden geçirilmiş hali. Yani ağaç talaşından daha kalın ve içinde yeşil madde yani nitrojen de mevcut ve çok faydalı. Benim bahs ettiğim ise bildiğimiz marangozhanelerde **** kereste atölyelerinde olan ağaç tozu. (wood chips / sawdust) Taze talaşın topraktaki nitrojeni daha hızlı tükettiği söylenmekte. Bu yüzden eğer taze talaş kullanılacaksa hafifden azot takviyesi yapılması ve ince tabaka halinde yavaş yavaş toprağa eklenmesi önerilmekte. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#501 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
En doğal ama en yavaşı toprağa bir zamanlar canlı olan birşeyler karıştırmak. Drenaj kötüyse toprağı da hızlıca ıslah edemiyorsak tek seçenek yükseltilmiş yataklar kullanmak. Sn Dongyul sabah uyandığında umarım bize kızmaz ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#502 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
|
Sayın Dongyul' un bahçesini işgal ettik ama bir şey ekleyeyim. Yukarıda da belirtildiği gibi talaş toprakta çözünürken azotu tüketiyor, talaş ekilecekse mutlaka azot ilave edilmesi tavsiye ediliyor. Mantar ve mikroplarla ilgili okuduğum kitapta şöyle bir öneri vardı. Çok yıllıklar ve ağaçlar mantar ağırlıklı toprağı sevdiği için ağaç kabuğu, odun parçası gibi malzemelerle malçlama yapılması, tek yıllıklarda ise bakteriyel ortamı sevdikleri için kesilmiş çimen(tabi ki tohum içermemesine dikkat etmek gerekiyor) ile malçlama yapılması öneriliyor. Bakalım kısmetse bu yaz bunları denemeyi hedefliyorum. Sonuçlarını sayfamda paylaşırım. Meraklısı için kitapta şu oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Teaming with Microbes: The Organic Gardener's Guide to the Soil Food Web: Amazon.co.uk: Jeff Lowenfels, Wayne Lewis: 9781604691139: Books |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#503 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sn saleri,Güzel ve açıklayıcı bilgileriniz için çok teşekkür ederim,sağolun.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#504 |
Ağaç Dostu
|
Günaydın herkese her zamanki gibi uyanır uyanmaz telefondan agaclar.net girdim sayfam almış başını gitmiş. Yorumları açıklamaları görünce çok hoşuma gitti hepinize çok teşekkür ederim ^^ - Ben toprağa kumu karıştırmadan önce araştırdığımda dediğiniz gibi bir sürü olumlu olumsuz yazılar okudum.. - Buradada bir kaç kişi toprağına kum karıştıran ve olumlu sonuç aldıklarını gördüm. Kesinlikle burada kıssas ne biliyormusunuz kumu orantılı ve kalın parçalı kum kullanmalısınız. - Uzak doğuda toprak kum gibidir evet Sn; Saleri'nin dediği gibi kumlu toprak çok verimli değildir mineralleri tutamadığı için ama kazılması ekimi çok kolaydır. - Ben toprağa karıştırdığım kumu yanmış hayvan gübresi ile karıştırdım ve aşırı miktarda değil... 2-3 cm şeklinde yaydım.. - Şimdi gelelim benim deneyime ben sera toprağına gene aynı şekilde kum karıştırarak ekim yaptım ve daha sonrasında kazdığımda gerçekten de kazılması kolaylaştı su alım kapasitesi arttı. Tek sorun otlanma oldu. Ama toprak olumsuz yönde değişmedi.. - Ben deneyimi sonra saksılara taşıdım ve saksıya 1:1 oranında toprak kum karıştırdım ve fiyasko oldu saksıda kum ve toprak taş gibi oldu suyu bile ememedi. Hata yaptığımı fark ettim. Kesinlikle toprak ve kum birebir oranında karıştırılmaz karıştırıldığında betonlaşma oluyor.. Sonrasında akrabamın serasına (ticari amaçlı) gittiğimde domates ekiyorlardı domatesin ocaklarına kum ve yanmış hayvan gübresi ilave ediyorlardı sorduğumda kök yapısını iyi geliştirsin diye yapıyoruz dediler. Sonra gittiğimde gördüm ki kök yapısı mükemmeldi. - Sonuç olarak kum toprağın yapısını ve sertliği gideriyor ama nasıl kum kalın kum 3 mm'lik kalın kum olmalı. İnce kum toprağa karıştırmak zararlı daha fazla betonlaşma yapar. Sadece kum değil yanmış hayvan gübresi ile olursa daha mükemmel olur ayrıca toprağa kum birebir oranında değil... Umarım açıklayıcı olmuşumdur. Deneyim halen devam ediyor kumun eğer zarar verdiğini görürsem zaten buraya gene yazacağım ^^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#505 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#506 |
Ağaç Dostu
|
Frenk üzümü ^_^ ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#507 |
Ağaç Dostu
|
Toprak sıkı olunca havuç da saksıya ekildi. ![]() Maydanozlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#508 |
Ağaç Dostu
|
Çicekler açmaya başlar ^^ Çok fazla çiceklerin ismini bilmem şekil ağda olduğu gibi. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#510 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Gilan teşekkür ederim ^^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |