Günaydın herkese her zamanki gibi uyanır uyanmaz telefondan agaclar.net girdim sayfam almış başını gitmiş. Yorumları açıklamaları görünce çok hoşuma gitti hepinize çok teşekkür ederim ^^
- Ben toprağa kumu karıştırmadan önce araştırdığımda dediğiniz gibi bir sürü olumlu olumsuz yazılar okudum..
- Buradada bir kaç kişi toprağına kum karıştıran ve olumlu sonuç aldıklarını gördüm. Kesinlikle burada kıssas ne biliyormusunuz kumu orantılı ve kalın parçalı kum kullanmalısınız.
- Uzak doğuda toprak kum gibidir evet Sn; Saleri'nin dediği gibi kumlu toprak çok verimli değildir mineralleri tutamadığı için ama kazılması ekimi çok kolaydır.
- Ben toprağa karıştırdığım kumu yanmış hayvan gübresi ile karıştırdım ve aşırı miktarda değil... 2-3 cm şeklinde yaydım..
- Şimdi gelelim benim deneyime ben sera toprağına gene aynı şekilde kum karıştırarak ekim yaptım ve daha sonrasında kazdığımda gerçekten de kazılması kolaylaştı su alım kapasitesi arttı. Tek sorun otlanma oldu. Ama toprak olumsuz yönde değişmedi..
- Ben deneyimi sonra saksılara taşıdım ve saksıya 1:1 oranında toprak kum karıştırdım ve fiyasko oldu saksıda kum ve toprak taş gibi oldu suyu bile ememedi. Hata yaptığımı fark ettim. Kesinlikle toprak ve kum birebir oranında karıştırılmaz karıştırıldığında betonlaşma oluyor.. Sonrasında akrabamın serasına (ticari amaçlı) gittiğimde domates ekiyorlardı domatesin ocaklarına kum ve yanmış hayvan gübresi ilave ediyorlardı sorduğumda kök yapısını iyi geliştirsin diye yapıyoruz dediler. Sonra gittiğimde gördüm ki kök yapısı mükemmeldi.
- Sonuç olarak kum toprağın yapısını ve sertliği gideriyor ama nasıl kum kalın kum 3 mm'lik kalın kum olmalı. İnce kum toprağa karıştırmak zararlı daha fazla betonlaşma yapar. Sadece kum değil yanmış hayvan gübresi ile olursa daha mükemmel olur ayrıca toprağa kum birebir oranında değil...
Umarım açıklayıcı olmuşumdur. Deneyim halen devam ediyor kumun eğer zarar verdiğini görürsem zaten buraya gene yazacağım ^^
|