Sert yapılı toprağımıza kum karıştırarak drenajı artırma konusunu
Sn kerkenez gibi
bende araştırdım.
Maalesef " killi toprağa kum karıştırmanın toprağın drenajını artıracağı " şehir efsanesinden başka bir şey değilmiş.
Sert toprağa kum karıştırmanın bahçe toprağını daha da sertleştireceği yazılıyor. Hatta bu konuda şöyle bir örnek vermişler.
Basket topu dolu bi odaya önce tenis topu ekleyip çalkalanıp sonrada pinpon topu ekleyip bir daha çalkalandığında nasıl ki odada hiç boşluk kalmazsa sert /killi toprağımız kum eklediğimizde de aynı şeyin oluyormuş.
Bunun sebebi toprağın yapısını belirleyen birinci faktörün toprağın partikül boyutu olması. Killi topraklarda bu mikroskobik boyuttayken kumlu toprakta çok daha büyük partikül boyu mevcut. Kumlu toprak bu yüzden daha fazla geçirgenken aynı zamanda mineralleri bağlayamadığından daha fakir. Bizler kum ile killi karıştırdığımızda yukardaki örnekteki gibi tüm boşlukları kapatarak aslında beton benzeri bir yapı oluşturuyoruz.
Kaliforniya üniversitesinin Agrikültür bölümünün bu konuda yaptığı bir çalışmada toprağa kum karıştırmanın zararları gösterilmiş. (Henüz o makaleyi bulamadım)
Tüm ağır toprakların drenaj / havalanma sorununu çözmek için önerilen en sağlıklı yol
Sn kerkenezin de belirttiği gibi topraktaki organik madde miktarını artırmak.
Bunun için ister yanmış hayvan gübresi karıştırın isterseniz yeşil gübreleme yapın veya
sizinde denediğiniz gibi toprağınıza
ağaç talaşı ile malç yapın.
Ağaç talaşı ülkemizde çok bol ve bedava bulunan bir malzeme. Karbon nitrogen oranının yaklaşık 300 e 1 olması parçalanma sırasında toprağımızdaki tüm azotu bir anda tüketecekmiş gibi gelsede gerçekte o kadar hızlı bir yıkım olmuyor. İlla karbon/azot oranını dengeleyeyim derseniz 50 kg ağaç talaşına 1 kg üre veya 3 kg amonyum nitrat, oda yoksa 5 kg amonyum sülfat katarsınız.(Oranlar etkilerine göre denkleştirilmiş)
Talaş ile malçlama bazı dikkat isteyen noktalar var.
Hiç bir zaman talaşı tam bitkinizin gövdesine değdirmeyin 10-15 cm mesafe bırakın.(Beyaz kök mantarları enzimleri ile talaşını parçalarken bitkinizide parçalamasın)
Malç kalınlığınız 10 cm i geçmesin
Kurumamış üzerinden 1 yıl geçmemiş taze talaşı kullanmayın.
İyi drenajlı bahçeniz olsun efendim