agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni10754Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-08-2015, 22:50   #541
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Bir üst mesajımdaki 'heybetli' olabilir dediğim domates muhtemelen doğru...

http://www.agaclar.net/forum/1399775-post36.htm
Resimli mesajdaki kıvırcık tipte olana benzer "heybetli" meyvesi bizde çok azdı. Belki yüz meyvede 5 adet gibi.

Kesitine de bir bakın. Oldukça etli bir çeşit. Onca meyveden aldığımız tohum miktarı diğer çeşitlerle orantılarsak oldukça az oluyor.

TCM, telato ve Jakin beğendi.
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2015, 23:22   #542
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Tat olarak oldukça 'tatlı' diyebiliriz, üzerine şeker serpmişsiniz sanki.
Seker orani oldukca yuksek bir cesit. Brix degeri sistematik olarak 6'nin uzerinde cikiyor. Genel bir gozlem, Brix degeri arttikca, cesidin hastalik toleransinin arttigi yonunde (patates yaprakli cesitler icin de bu belirtilir) ama tabii bu durum, yetistirme sartlarina da bagli (ayni sartlardaki diger cesitlerle karsilastirma yapilabilir). Yuksek verimli, iri meyveli bir cesit icin de oldukca erkenci. Bu ozellikleri degerlendirerek bir ayirim yapabilirsiniz.

Bir de Taslibahce'nin dedigi gibi, kivircik meyve yok degil var ama genelde kabugunun duz olmasi lazim (daha once bahsettigimiz seleksiyonu bu ozellik ustunden yapip, ana tohum stogumuzu korurken, tamamen kivircik olandan arinmis bir kultivar daha elde etmek istiyoruz). Meyve buyuklugu itibariyle de orta-buyuk (cok sayida buyuk, 400 gr ve ustu meyveler agirlikta olmak uzere) meyveler sinifina giriyor.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 12:37   #543
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Ayçiçeği - miniş süs için olanlar. Resimdeki ana tablaların altında yeni gelişmeye başlayan pek çok çiçek tablasını göreceksiniz. Geçen saydım 20 nin üzerindeydi. Sadece üsttekiler açmasına rağmen şimdiden görüntü pek güzel. Birkaç hafta sonra umarım daha güzel olacaktır. Daha ilerideki çerezlik abileri ise çekirdeklerin içlerini doldurmaya çalışıyor. Ancak en büyük olanının üst tarafında daha içini doldurmamış beyaz taneleri yere dökülmüş buldum. İnşallah bir sorun değildir.

Name:  ayçiçeği - 27.8.2015.jpg
Views: 653
Size:  41.4 KB

Domatesler epey kızarmaya başladı. Artık dışarıdan almaya gerek kalmıyor.
Geçen senenin mor domateslerinden; bu sene kullandığımız fenni gübrelerin sayesinde böyle büyümüş olmalı, geçen sene hiç bu boyda domatesimiz olmamıştı.

Name:  mor domates - 28.08.2015.jpg
Views: 671
Size:  32.1 KB

Keza alttaki pembe domates içinde aynı şeyi söyleyebilirim. Boyutu oldukça iri. Ha derseniz bunun için gübre atmaya değer mi, herhalde bunun cevabını vermek için sezonun bitmesini beklemeliyim.

Name:  pembe domates 30.08.2015.jpg
Views: 701
Size:  34.7 KB

Name:  pembe domates sırtı- 30.08.2015.jpg
Views: 748
Size:  29.2 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 12:45   #544
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Bir demet dahlia;

Name:  bir demek dahlia.jpg
Views: 724
Size:  60.4 KB

Tüm sezonun yemek aşamasındaki en güzel olaylarından biri sabah kahvaltısındaki şu manzara...

Name:  çökelek - 01.09.2015.jpg
Views: 821
Size:  37.7 KB

Tanıdık bir köylü üreticiden alınmış çökelek peyniri, üzerine halis zeytinyağı yanında mükemmel farklı tatlardaki yerli domates çeşitleri. Tabi yanında ekşi mayadan yapılma 'taban gevreği'...

Biberlerin akıbetini biliyorsunuz, kurtların saldırısına uğramışlardı. O yüzden istediğimiz zaman biberi bulamıyoruz bahçede. Üstteki manzaraya bir de hafiften acı biberleri eklesek harika olacaktı.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 15:42   #545
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Daha ne olsun, afiyet bal şeker olsun.

YeniGine, aleydi, TCM ve 1 kişi beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 17:49   #546
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Tabaktaki ceri domatesler yerli mi?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Bir demet dahlia;

Eklenti 573481

Tüm sezonun yemek aşamasındaki en güzel olaylarından biri sabah kahvaltısındaki şu manzara...

Eklenti 573482

Tanıdık bir köylü üreticiden alınmış çökelek peyniri, üzerine halis zeytinyağı yanında mükemmel farklı tatlardaki yerli domates çeşitleri. Tabi yanında ekşi mayadan yapılma 'taban gevreği'...

Biberlerin akıbetini biliyorsunuz, kurtların saldırısına uğramışlardı. O yüzden istediğimiz zaman biberi bulamıyoruz bahçede. Üstteki manzaraya bir de hafiften acı biberleri eklesek harika olacaktı.

TCM beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 23:46   #547
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Tabaktaki ceri domatesler yerli mi?
Black Vernissage -from @bahcedenn...

Bu da kıtalararası yoldan... Heybetli... Siz de onaylarsanız üstte belirttiğim tatlılığını denedikten sonra tohumluk olarak ayıracağım.

Name:  heybetli 01.9.2015.jpg
Views: 632
Size:  21.2 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2015, 12:11   #548
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
@birnefestoprak, üst resimdeki heybetlide bir kaç mesaj öncesinde bahsettiğimiz 'üzerine şeker ekmiş gibi' tat bulamadım. Bu arada resimdeki kıyas amaçlı koyduğum tatlı kaşığı yani domatesin heybeti var. Yeni domateslere bakalım en iyisi tohum için.

Name:  bir kucak domates 01.09.2015.jpg
Views: 864
Size:  33.4 KB

Salçalarımızı suyunu çekmeleri için güneşe koyduk. Sanırım beş-altı gün içerisinde kavanozlara girmiş olurlar.

Name:  salça 01.09.2015.jpg
Views: 805
Size:  70.8 KB

Üç kasa salçalık (60 kg. yaklaşık) domates ve yarısı kadar salçalık biberleri ufak ufak doğrayarak plastik bidonların içerisinde güneşe koyduk. Bir hafta kadar beklettikten sonra kabuklarını ve püresini sıkarak kalanları resimdeki gibi güneşe koyduk.

Name:  salça 1 - 01.09.2015.jpg
Views: 767
Size:  51.6 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2015, 12:17   #549
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Bahçe yavaş yavaş sezon sonuna hazırlanıyor...

Barbunyaları ikinci toplayışımız, resimde iki-üç taneli ve diğerlerine göre daha tatlı 'kısa barbunya' ile daha fazla taneli barbunya çeşidi bir arada.

Name:  barbunya - 02.09.2018.jpg
Views: 815
Size:  67.2 KB

Özellikle bakliyatlar ürünlerini verdikçe yapraklarını sarartıp sahneden ayrılma sinyallerini veriyorlar.

Name:  bahçe 01.09.2015.jpg
Views: 724
Size:  71.1 KB

Daha işleri bitmeyen kuru fasulye, domates, biberler ise rollerine devam ediyorlar.

Name:  bahçe 1- 01.09.2015.jpg
Views: 861
Size:  71.5 KB

Name:  bahçe 2 01.09.2015.jpg
Views: 771
Size:  71.4 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2015, 12:22   #550
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Çiçeklerin çoğunluğu ise şova devam ediyor.
Sağ tarafta dahliyalar, solda kadife ve phloxlar...Ortada ise 'ot ilacı'ndan fırsat bulup çıkmaya çalışan yabaniler.
Name:  genel 03.09.2015.jpg
Views: 618
Size:  50.1 KB

Ayçiçekleri sahnedeki yerini yeni alıyor daha...

Name:  ayçiçeği 03.09.2015.jpg
Views: 820
Size:  58.0 KB

Dikkat ederseniz aradaki yabanilerin ot ilacı falan taktığı yok, kısa bir mola sonrası istilaya devam ediyorlar.

Name:  ayçiçeği 1 -03.09.2015.jpg
Views: 831
Size:  54.8 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2015, 12:31   #551
Ağaç Dostu
 
Resulgur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@birnefestoprak, üst resimdeki heybetlide bir kaç mesaj öncesinde bahsettiğimiz 'üzerine şeker ekmiş gibi' tat bulamadım. Bu arada resimdeki kıyas amaçlı koyduğum tatlı kaşığı yani domatesin heybeti var. Yeni domateslere bakalım en iyisi tohum için.

Eklenti 573729

Salçalarımızı suyunu çekmeleri için güneşe koyduk. Sanırım beş-altı gün içerisinde kavanozlara girmiş olurlar.

Eklenti 573730

Üç kasa salçalık (60 kg. yaklaşık) domates ve yarısı kadar salçalık biberleri ufak ufak doğrayarak plastik bidonların içerisinde güneşe koyduk. Bir hafta kadar beklettikten sonra kabuklarını ve püresini sıkarak kalanları resimdeki gibi güneşe koyduk.

Eklenti 573731
Sn. TCM Salça tarifini tam olarak yazabilir misiniz. Bizimkiler kaynatıp yapıyorlar kilosunu 15 tl den 5 kg satın aldık

YeniGine, TCM ve dongyul beğendi.
Resulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2015, 13:56   #552
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Kaynatma işlemi sanırım güneşin yetersizliğinden yapılıyor.
Salçanın tam tarifi;
İri kırmızı salçalık biber kilosu 1,5 tl. den 40 kg. bunun 5 kg kadarı güzellerinden seçilerek kışın dolmalık olarak kullanılmak üzere çiğ olarak derin dondurucuya kondu. Salçalık domates 3 kasa alındı, kasası 10 ar tl. ve 20 şer kg. dan 60 kg. Kabaca domatesin yarısı kadar biber. Biberler ve domatesleri eşimle birlikte yıkayarak kabuklarıyla birlikte beş-altıya bölerek büyük plastik bidonlara doldurduk. Bu aşamadan sonrasına ben karışmadım Biberin yapısı gereği erimesi daha zor olduğu için basınç ve ısı etkisiyle erimesini hızlandırmak için bidonların altına biber üzerine domates konuyor. Bu şekilde güneşin altında sekiz-dokuz gün bekletiyoruz. Bu arada erimeyle oluşan gök su oluştukça bidonlardan dışarı atılıyor. Daha sonra bidonlardakini dışarı alarak süzme işlemi yapılıyor. Amaç kabukları ve posaları ayırmak. Bunun için üşenmezseniz basit metal süzgü kullanarak el ile işlemi yapabilirsiniz. Veya katı meyve sıkacakları kullanılabilir. Buralarda son yıllarda süzme işlemini yapan elemanlar türedi, basit motorlu bir araç, motorsikletin arkasına takıp dolaştırarak evden aldıkları elektrik ile kısa sürede süzme işlemini yapıyorlar. Süzme işlemi sonrasında elde ettiğimiz salça sıvı salçayı ise resimdeki gibi geniş tepsilere yayıp suyunu çekip koyulaşması için güneşe koyuyoruz. Bizde genelde bir haftalık süre yetiyor işlem için ancak bölge bölge güneşin durumuna göre süreler değişecektir muhakkak. Şu ana kadar harcamamız 80 tl. civarı, elde edeceğimiz salça miktarına göre maliyeti çıkarınca söylerim.

YeniGine, sinbas, Muda ve 6 kişi beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2015, 22:22   #553
Ağaç Dostu
 
Resulgur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
Talking

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Kaynatma işlemi sanırım güneşin yetersizliğinden yapılıyor.
Salçanın tam tarifi;
İri kırmızı salçalık biber kilosu 1,5 tl. den 40 kg. bunun 5 kg kadarı güzellerinden seçilerek kışın dolmalık olarak kullanılmak üzere çiğ olarak derin dondurucuya kondu. Salçalık domates 3 kasa alındı, kasası 10 ar tl. ve 20 şer kg. dan 60 kg. Kabaca domatesin yarısı kadar biber. Biberler ve domatesleri eşimle birlikte yıkayarak kabuklarıyla birlikte beş-altıya bölerek büyük plastik bidonlara doldurduk. Bu aşamadan sonrasına ben karışmadım Biberin yapısı gereği erimesi daha zor olduğu için basınç ve ısı etkisiyle erimesini hızlandırmak için bidonların altına biber üzerine domates konuyor. Bu şekilde güneşin altında sekiz-dokuz gün bekletiyoruz. Bu arada erimeyle oluşan gök su oluştukça bidonlardan dışarı atılıyor. Daha sonra bidonlardakini dışarı alarak süzme işlemi yapılıyor. Amaç kabukları ve posaları ayırmak. Bunun için üşenmezseniz basit metal süzgü kullanarak el ile işlemi yapabilirsiniz. Veya katı meyve sıkacakları kullanılabilir. Buralarda son yıllarda süzme işlemini yapan elemanlar türedi, basit motorlu bir araç, motorsikletin arkasına takıp dolaştırarak evden aldıkları elektrik ile kısa sürede süzme işlemini yapıyorlar. Süzme işlemi sonrasında elde ettiğimiz salça sıvı salçayı ise resimdeki gibi geniş tepsilere yayıp suyunu çekip koyulaşması için güneşe koyuyoruz. Bizde genelde bir haftalık süre yetiyor işlem için ancak bölge bölge güneşin durumuna göre süreler değişecektir muhakkak. Şu ana kadar harcamamız 80 tl. civarı, elde edeceğimiz salça miktarına göre maliyeti çıkarınca söylerim.
Sn. TCM bu tarifi ilk defa duyuyorum sayenizde öğrenmiş olduk , bizimkiler domatesleri çürükleri ayıklanıp olduğu gibi beyaz şeker çuvalına doldurup bir ucundan gideri olan tahta teknelere katarlar çuvalın üzerine çıkıp ezerek suyu oradan akıp kovada toplanır o domates suyu ateşte saatlerce kaynar ve salça olur.

Resulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2015, 23:48   #554
Ağaç Dostu
 
YeniGine's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
Sayın TCM emeklerinize sağlık; emeğinizin karşılığını hasat ediyorsunuz artık ne mutlu size, maşallah.
Salçanız harika görünüyor, Sayın Resulgur'un dediği gibi ben de salça denince aklıma hep kaynatmak ve o güzelim kokusu gelir. Afiyetle tüketesiniz inşallah...

aleydi, TCM ve Resulgur beğendi.
YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 10:53   #555
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine Mesajı Göster
Sayın TCM emeklerinize sağlık; emeğinizin karşılığını hasat ediyorsunuz artık ne mutlu size, maşallah.
...Afiyetle tüketesiniz inşallah...
Tüm ortaya çıkan ürünlerin 'agaclar.net' in hasadı olduğunu düşünüyor, tüm arkadaşlara bu vesile ile teşekkür ediyorum.

Geçen hafta toplanıp tarafımca kabuklarından çıkarılan ve dün akşam yemeğimizi oluşturan kısa barbunyalar.

Name:  kısa barbunya 04.09.2015.jpg
Views: 700
Size:  36.8 KB

Muhtemelen kış için derin dondurucuya girecek olan diğer uzun kırmızı barbunyalar.

Name:  barbunya 04.09.2015.jpg
Views: 743
Size:  37.2 KB

Mısırlardan olgunlaşan dört tanesi. Üçü komşulardan aldığımız yerli tohum diğer düzgün sıralı olan ise etkinlikten gelen.

Name:  mısır - 03.09.2015.jpg
Views: 1253
Size:  35.0 KB

Sarışın 'tobolsky' (bahcedenn) ve muhtemelen 'maniye' (birnefestoprak)

Name:  tobolsky - maniye -03.09.2015.jpg
Views: 751
Size:  25.1 KB

Sağdakilerin genelde sırtlarında bozulmalar var. Sadece bu cinste gözüme çarptı.

Name:  tobolsky - maniye arka-03.09.2015.jpg
Views: 777
Size:  25.6 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 11:31   #556
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
O kadar zeytinyağını yediniz mi Sn TCM . Ben öyle bir şeyi yesem 105 kilo olurum herhalde Dahiaların renkleri çok güzel olmuş. Biz salçayı rondadan geçirip , sonra kevgirden geçirip , biraz kaynatıp , güneşte kuruturuz. Baya sulu oluyor, güneşte kuruması baya zor. Belki de siz biber kattığınız için yoğun olmuş, biz biber salçasını ayrı yapıyoruz. Kevgirden geçirme işleminden dolayı, bu yıl salça yapmaktan vazgeçtim. O kısmı çok eziyet oluyor. Afiyetle tüketin kışlıklarınızı , elinize sağlık.

aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 12:47   #557
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Salca kaynatılırken yanında da hamur yapılır. Sıcak sıcak uzerıne yag ve salca.. Mis mis

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 13:25   #558
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Bu nedir ya herkeste 'salçayı kaynatırken...' muhabbeti. Zorla salça kaynattıracaksınız adama.

@aleydi, doğal olan şeylerin insana zararı olacağına inanmıyorum. Canan Karatayın kitaplarını okumasamda duyduklarıma (meyvelerin zararları hariç) katılıyorum. Beyaz un, şeker, pirinç ve yapay insan yapımı ilaveli besinler hariç gıdaların insana zararı olacağına pek katılmıyorum. Yıllar önce sigarayla beraber üstteki dört besini arada kaçamaklar ve mecburiyetler hariç bırakıp, kalanları sınırsız tüketmekle 10 kilo vermiştim altı-yedi ayda.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 15:23   #559
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
Sn Karatay ekmek dışında her şeyi yiyebiliyorsunuz diyor. Bana kalori hesabı daha mantıklı geliyor. Yaktığınız kaloriden daha az kalori de yiyecek tüketmek. Bu arada sayfayı kadınlar gününe döndürdük yemek tarifleri, diyet.

YeniGine ve TCM beğendi.
aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 16:31   #560
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Bu nedir ya herkeste 'salçayı kaynatırken...' muhabbeti. Zorla salça kaynattıracaksınız adama.
...
Salça kaynatma muhtemelen iklimi ılıman olmayan bölgeler için geçerlidir. Kızgın güneşte iyice kurutulmayan salça bir süre sonra küfleniyor. Ağustos-Eylül aylarında yapılan salçayı kurutmak için güneş yetersiz olan bölgelerdeki insanlar kaynatma yoluna gitmiştir. Doğru olmayabilir bu benimki sadece akıl yürütme...

Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 16:41   #561
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı Mesajı Göster
...Ağustos-Eylül aylarında yapılan salçayı kurutmak için güneş yetersiz olan bölgelerdeki insanlar kaynatma yoluna gitmiştir...
Bizde önce kaynatılıyor, ardından güneşte bekletiliyor. Yani 'biri ya da diğeri' gibi bir tercih durumu yok

YeniGine, aleydi, TCM ve 2 kişi beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 18:00   #562
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
Bizde önce kaynatılıyor, ardından güneşte bekletiliyor. Yani 'biri ya da diğeri' gibi bir tercih durumu yok
Sevgili A_NOMAD nerelisiniz? Yörenize göre de bir güzel akıl yürütebiliriz

YeniGine beğendi.
Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 18:11   #563
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı Mesajı Göster
Sevgili A_NOMAD nerelisiniz?...
Balıkesir

(Bu sohbetin devamını salça başlığında mı yapsak ki?)

YeniGine beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 18:25   #564
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Tat olarak 'salça' yemeğin tadını baskılıyor gibi geliyor bana. O yüzden ilk çıkan tazecik taze fasulyeleri sadece (o da mümkün olduğunca az olmalı) domates ile zeytinyağında yaptı mı eşim bayılıyorum. Kışın da şişe domateslerini seviyorum salça yerine. Ancak tabi salçanın da yeri ayrı.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 18:30   #565
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
...Ama sevgili TCM bu sizin yaptığınız 'ağır tahrik' oluyor Böyle şeyler anlatıp bizi coşturmayın rica ederim, yoksa cidden sayfanız sohbet konusunda kahvehaneden daha popüler olacak. Popülerlikte sıkıntı yok ama muhabbete sevgili malina da her an dahil olabilir

YeniGine, TCM, telato ve 1 kişi beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 19:00   #566
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Resimde kasik nerde acaba, goremedim

Brix, domatesteki seker oranindan ziyade meyve ozundeki cozunmus kati oranini veriyor. Bazen cok lezzetli ve Brix orani yuksek olan domatesler, agza tatli gelmeyebiliyor. Bence Heybetli daha cok tatli tarafta.

Bana gore domatesin lezzet citasini yukselten etmen, once sekerin tadina varmak sonra da lokmanin bitiminde asidik vurgunun damakta patlamasi (cok nadir olarak bu ikisi birlikte ve gorece uzun sureyle damakta kalabiliyor). Bunu basaran cok sayida pembe domates yok (bence Heybetli onlardan biri degil).

Bir konu daha var ki o da lezzeti on plana cikarmak icin topraktaki mineral zenginliginin yeterli olmasinin gerekliligi. Benim genel olarak gozlemim, ana besin maddeleri (NPK) disindaki minerallerin yetersiz verilmesi/yetistirme ortaminda olmamasi durumunda, domatesin lezzet anlaminda yuksek potansiyeli de olsa, lezzetin zayif kalabilecegi yonunde. Bunun yaninda sulama miktari da cok onemli. Bence domates, bitkinin su ihtiyaci kritik bir esige ulasmadigi surece, susuz yetistirilmeli.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@birnefestoprak, üst resimdeki heybetlide bir kaç mesaj öncesinde bahsettiğimiz 'üzerine şeker ekmiş gibi' tat bulamadım. Bu arada resimdeki kıyas amaçlı koyduğum tatlı kaşığı yani domatesin heybeti var. Yeni domateslere bakalım en iyisi tohum için.

Eklenti 573729

Salçalarımızı suyunu çekmeleri için güneşe koyduk. Sanırım beş-altı gün içerisinde kavanozlara girmiş olurlar.

Eklenti 573730

Üç kasa salçalık (60 kg. yaklaşık) domates ve yarısı kadar salçalık biberleri ufak ufak doğrayarak plastik bidonların içerisinde güneşe koyduk. Bir hafta kadar beklettikten sonra kabuklarını ve püresini sıkarak kalanları resimdeki gibi güneşe koyduk.

Eklenti 573731

esemeral beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 19:19   #567
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Resimde kasik nerde acaba, goremedim

...
http://www.agaclar.net/forum/1405588-post548.htm

Muhtemel heybetli dediğimde kaşık vardı, bir üst mesajdaydı.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 19:41   #568
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Genelde iri meyveli cesitlerde olmak uzere, iki cicek birlesip birlikte tek bir meyve olusturabiliyor; burda da oyle olmus sanirim. Ayri iki meyve olarak dusunecek olursak, her ikisi de biraz daha kivircik sekilde ama zaten ana tohum stogunda da bu tipte meyveler cikiyordu. Bence tohumun karisik olarak paylasilmasi, biyolojik cesitlilik acisindan saglikli. Eger etiketlemede bir sorun yoksa bence dagitin. Zaten kivircik ve duz yuzeyli olanlari (ayni zamanda renk bakimindan da bir degerlendirme yaparak) ayirip farkli kultivarlar elde etmek uzere bir calisma yapacagiz. Bu durumda;

Karisik tohum ana kultivar (Heybetli)
Kivircik yuzeyli (Heybetli'den farkli bir isim)
Duz yuzeyli (Heybetli'den farkli bir isim)

gibi (son ikisi stabil sonuclar veren) en az uc farkli tohum elde ederiz diye umuyorum.

Resimden renk secilmiyor pek. Kirmizi mi pembe mi? Kabugunu siyirdiginizda seffafsa meyve rengi pembe, kabuk sari-turuncu gibiyse meyve rengi kirmizi olmali.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
http://www.agaclar.net/forum/1405588-post548.htm

Muhtemel heybetli dediğimde kaşık vardı, bir üst mesajdaydı.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 23:33   #569
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Dış renk kırmızı, içi de kırmızıydı. Ancak bunları bahçede toplarken bir türlü tam yerine göre ayırıp toplayamadık. Ben topluyorum, hanım topluyor sonunda bakıyorum hepsi birleşmiş. Eşime göre domates domatestir, yüzeyi düz olsun dolayısıyla soyması kolay olsun yeter , yoksa çiğ pek tüketmez. Bundan sonraki (kızaranların sayısı artacaktır nasıl olsa) hasadımızda özellikle dikkat edelim.

YeniGine, aleydi ve A_NOMAD beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2015, 10:53   #570
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Ukrainian Purple Domates - @bahcedenn in etkinlik tohumu. Hem salçalık hem taze tüketime uygun erik-orta boy büyüklükte düzgün hatlı, yanığı-çürüğü-hastalığını görmediğim erkenci domates. Resimde soldaki domates normalin iki katı büyüklüğünde, topladıklarımızın dörtte biri bu irilikteydi. Kıyas için nostaljik nokiayı bulabildim. Çiğ olarakta hoşuma gitti. Toplamaya geç kaldığımız bir-iki tane irice olanını tohumu almak için tabağa koydum hemen.

Eklenen Resimler
 
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025