![]() |
|
![]() |
#181 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
|
Sevgili Gürcan çok sevindim, maşallah!.. Hiç belli etmedin ama, umudu kesmişsin, çimlenmişler ve üstüne bir de büyümüşler. Hani çimlenmiş fotoğrafları?.. Tamam bunların bir salata olmuş hallerini fotoğraflarsın inşallah... Düzenleyen YeniGine : 26-02-2014 saat 00:46 Neden: Ek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#182 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Saksıya tohumları ektikten sonra geç çimlenmişlerdi.Birde tek tük çıkmaya başlayınca dedim ''galiba beceremedim ekmesini'' ama zamanla büyümeye başlayınca fotoğrafladım ve roka gibi bir yeşillik canavarı olarak ![]() ![]() Sevgilerle... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Ağaç Dostu
|
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Gürcan, yeni çiçeklerin hayrlı olsun, çok da güzeller. Papatyaların bellis perennis geçen sene ne kadar çok istedim şöyle bir öbek olsunlar istedim, tohum aldım çimlendiremedim bile. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim sevgili YeniGine. Papatyalar çok hoşuma gidince dayanamayıp aldım bende. Bende saksılar için tohumdan sebze büyütme girişiminde bulunmayı düşünüyordum ama bu sene yine fidelerden devam ederiz artık ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2013
|
Helal olsun size gurcan bey gonullu olarak agaclarin nefes almasini sagladiginiz, beton dokulmeden agac yetistirmek icin yer yapmaniz, isyerinde sebze yetistirmeniz ustune sahipsiz kalan ciceklere ev sahipligi yapmaniz yureginize saglik. Bu sene yeni fotograflarinizi bekliyoruz malum bahar geldi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#191 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Ağaç Dostu
|
İş yerindeki çiçeklerimden genel görünüş
Soldan sağa; Dracena Tricolor, bitki çubuğu üzerindeki küçük saksıda telgraf çiçeği, kroton, benjamin, difenbahya, patos sarmaşığı... ![]() soldan sağa; patos sarmaşığı, schefflera, begonvil, dracena ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Gürcan şimdi sende görünce yine her zamanki gibi sorayım dedim, hani komşumun camekânı var ve benim de orada saksılarım, çiçeklerim var. Ama benim çok da ilgimi çekmiyor açıkçası 'dracena ve benjamin' var yardımcı olup, fikir verir isen onlara da bakayım. Şimdiden teşekkürler. Hatta süt kaktüs diyorlar var, artık saksısına sığamayan kılıç var, difenbahya var, yaprakları dökülmüş sırf sap kalmış yukka var. Ben daha çok bahçe ve çiçekli bitkilerli sevdiğim için pek o taraflara bakmıyorum. Düzenleyen YeniGine : 15-03-2014 saat 01:13 Neden: Ek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#195 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bu tür bitkilere merakım ilk olarak terk edilmiş bir dracena ile başladı ve çokta hoşuma gitti. Sonraları bazı tür bitkilerde edinmeye başladım. Bitkilerim 25-28 derecedeki oda sıcaklında bir ortamda. Güneş ışığını görmüyorlar ama 24 saatlik bir ışık ortamındalar ve bu ışıkların inanılmaz etkisi var. Özellikle patos sarmaşığı üzerinde. Öncelikle bahsettiğiniz bitkiler ne durumda? Bunları değerlendirmeli. Dracena bitkiniz için şunları söyleyebilirim; Doğrudan güneş ışığı istemez ve ışık ortamlarından yararlanabilir. Bulunduğu yerde bir yere temas etmemeli. Bunlar duvar, pencere vb. şeyler. Çünkü bitkinin gelişiminde verimsizlik olmakta. Yapraklarında sararmalar solmalar, büzüşmeler vb. Direk olarak rüzgar etkisinde kalmamalıdır. Mevsimsel olarak farketmeksizin oda sıcaklığındaki bir ortamda olmalıdır. Uzun aralıklarla birlikte besin takviyesi yapabilirsin. Benim bir ara topraksız tarım olarak çilek yetiştirme denemelerim olmuştu. Çilekler için besin eriyikleri kullanıyordum. Ordan kalan eriyikleri bitkilerimde kullandım. Fazla sulama ve az sulama yapılmamalı. Toprağı kontrol edilerek nemsiz kaldığına karar verdiğinizde sulama yapmalısınız. Benjamin bitkisi için de; Tecrübeme dayanarak söyleyim faklı bir ortamdan gelip yeni yerinin belirlenmesinden sonra adaptasyon sorunu yaşamaktadırlar. Keza kendi benjamin bitkimin ortam adaptasyonu süresinde epey bir zarar görmeler oldu. Bu yüzden budama yapmak zorunda kaldım. Tabi belli zamanlarda yaprak dökümüne girmektedirler. Ara sıra budama yapılabilir fakat ciddi yaprak döküyorsa eğer derin bir budama yapılmalıdır. Budama yapılan uçlara mum damlatarak hava almasını önleyebilirsin. Bitkiler genellikle rüzgar akımlarından etkilenir bu yüzden benjaminde rüzgardan etkinlenme oranı yüksektir. Mevsimsel olarak su ihtiyacı karşılanmalıdır. Ben ara sıra yapraklarına su püskürtüyorum. Tavsiye ederim çünkü nede olsa tropikal bir bitki. Yukka için durumunu belirtmişsiniz sevgili YeniGine; aşırı sulamaya karşı duyarlıdır. Yapraklarının büzüşmesi, uç kısımlarının veya tamamı sararması, kuruması, renk değiştirmesi, dökülüp sadece sapının kalması fazla sulama ve ışık olmayan bir ortama maruz kalmış demektir. Gövdesini konrol et eğer çürüme hissi gibi yumuşak bir yapısı var ise bu yapının başlangıç yerinden kes. Sonra kesilen yüzeye mum damlatıp hava almasını önle. Eğer toprağı bu süreçte torf olursa iyi olur. Köklerde herhangi birşey yoksa zamanla tekrar gövdeden patlamalar görülecektir. Kılıç bitkisi için; Öncelikle şunu dipnot olarak belirtmeliyim: kılıç bitkilerin kendine has bir özelliği olduğunu biliyorum o da diğer bitkilere nazaran gece oksijen sağlaması. Hepimiz biliyoruz ki bitkiler karbondioksit alıp oksijen verir ve özellikle karbondioksit salınımını gece yaparlar. Zaten çoğu uzmanlarda yattığımız ortamlarda çiçek, bitki bulundurulmamasını tavsiye ederler. Ama kılıç bitkisi birkaç bitkiyle birlikte gece zararlı gazları emip oksijen sağlayan bitkilerden birisidir. Genel olarak bu bitkiler içinde güneş, ışık önemlidir. Diğer bitkilere has paşa kılıcı rüzgarı az çok sever. Fazla su ihtiyacı istemez. Gelişim esnasında gövdeleri genellikle bağlanır. Ama belli bir süreçten sonra uzun yaprakları bağlanmadan boynunu büksede kırılmazmış bunu biliyorum. Gerçi siz saksısına sığmıyor demişsiniz. Muhtelemen birçok kök sürgünleri vardır. Bunları ayırıp çoğaltabilirsiniz. Yaprak çeliğide yapılıyormuş ben hiç denemedim ama arsız diyorlar. Her parçasını toprakta büyüyormuş. Parçalara kesilip dikilebiliyor ve parçaların uzun olması avantajlı. Yaprak parçasının 6-8 cm kısmı toprağa dikilip sulama yapılarak çoğaltılması sağlanabiliyormuş. Ama dikerken ters dikilmemesine dikkat edilmesi gerekliymiş. Sevgili YeniGine umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgilerle. Düzenleyen gürcan_keskin : 16-03-2014 saat 18:08 Neden: ek |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Ağaç Dostu
|
Nergis
2 adet nergis soğanınıda oda sıcaklığı 25-28 derece olan kapalı mekanda saksının dibine diktim. 14 günde 11.03.2014 tarihinde biri 5 cm, diğeri 2 cm büyüdü. ![]() ![]() 20. günde 17.03.2014 ![]() 20. günde biri 5 cm'den 12. cm ulaştı ![]() 20. günde diğeri ise 2 cm'den 6. cm'e ulaştı. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Ağaç Dostu
|
Tohumlarım geldi
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Ağaç Dostu
|
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Ağaç Dostu
|
Tohumlar ekildi
Eşya kolisinden çıkan plastik kaplar vardı. Kullanırım diye saklamıştım ve tohum ekmek için iyi olduğunu düşünüyorum. ![]() ![]() Migrostan aldığım 3 adet 5 litrelik torf. 5 litre poşet fiyatı 3.90 ![]() Sulamada kullanacağım sprey. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Ağaç Dostu
|
Tohumlar ekildi
7 adet siyah plastik kaplara tohumları ektim. Ektiğim tohumlar; *L crop domates - Derviş domatesi *Sırık domates *Akordiyon domatesi italyan costoluto fiorentino *Cayenne kırmızı kıl biber *Acı ılıca biber *Kandil dolmalık biber *Çengelköy salatalık ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Ağaç Dostu
|
E daha ne olsun sevgili Gürcan, maşallah herşey tamam. Emeklerine sağlık, rastgelsin. Gönlünce inşallah!.. Önce bir çimlenelim inşallah!.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Ağaç Dostu
|
Mini Sera Yapımı
Mini serayı bitirdim sonunda ![]() Toplam maliyeti 50.00 tl yi buldu. (birçok malzeme elimde vardı) Kullandığım malzemeler; 4 cm X 5 cm'lik ahşap (iskeleti için) 2.5 X 2.5 cm'lik ahşap çıtalar (kapı ve pencere için) 4-5 metre genişliğinde naylon 1.70-2.70-3.70-4.70'lik ahşap vidaları Plastik, metal köşementler. Şıngıl çivisi, raptiye. Menteşe. Kapı kulpları. Küçük askı zinciri. (lamba askısı olarak kullanmak için) 1 adet 13 w/ 20 w değerli elektronik floresan (tohumların ışık ihtiyacı için) Yardımcı aletler: Şarjlı matkap, vida sıkma ucu, 1.5 mm-3 mm'lik matkap uçları, küçük ahşap testeresi, çekiç, falçata, tornavida, pense, yankeski, metre. Kendi planıma göre böyle bir iskelet çıkardım. Kapıları çift olacak, seranın yanlarında birer yarı açılır küçük havalandırma pencereleri olacak. ![]() Küçük havalandırma pencereleri 2.5 X 2.5 cm'lik ahşap çıtalardan yaptım ve naylon ile üzerine raptiyeledim. ![]() Kapılarıda yine 2.5 cm X 2.5 cm'lik ahşap çıtalardan yapıp menteşelerini monte ettim. Menteşeleri monte ederken ahşap üzerinde menteşe kalınlığında hafif bir oyma işlemi yaparak düzgün bir şekilde oturmasını ve çıkıntı yaratmamasını sağladım. ![]() Sonra kapıları iskelete montajladım. Bu aşamada kapıların altına ince vida somunu kalınlığında boşluk bırakarak ve aynı şekilde üst kısımdada bu boşluk eşit şekilde olmak kaydı ile vidalama yapmak gerekiyor ki kapılar rahat açılıp kapansın. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Ağaç Dostu
|
Mini Sera Yapımı
Kapıları monte ettikten sonra sera iskeletinin kalan boşluk kısımlarını naylon örtü ile kaplayıp (gergin bir şekilde) raptiyeledim. Ardından kapılara kapı kulplarını vidaladım. ![]() ![]() ![]() Küçük yarı açılır havalandırma pencereleri bu şekilde. ![]() Yarı açılabilir havalandırma pencereleri ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#208 |
Ağaç Dostu
|
Mini Sera Yapımı
Sera içinde tohum ve bitkilerin ışık ihtiyacını karşılayabilmek için 20 watt'a yakın bir elektronik floresan kullandım. Lambanın montajını askı zinciri ile aşağı sarkıtmamdaki sebeb yarı açılır havalandırma pencerelerin içeri doğru açılma esnasında lambaya temas etmemesi için ayrıca lambanın bitkilere yakınlığını arttırmak için. ![]() Mini seramı bitirdim. Lambayı yakıp biran önce görmek istiyorum. ![]() Uzun bir süre floresan lambayı açık bıraktım deneme amaçlı, lambanın naylon örtüye etkisi olacakmı diye (sıcaklık açısından) herhangi bir büzüşme, etkileşim yok gibi. Artık yarın ektiğim tohumları içine yerleştireceğim. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Gürcan maşallah ne kadar da güzel olmuş, tüm ayrıntıları düşünmüş ve uygulamışsın. Elinden de geliyor ne kadar güzel... Maşallah!.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#210 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |