View Single Post
Eski 15-03-2014, 03:54   #195
gürcan_keskin
Ağaç Dostu

gürcan_keskin's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine Mesajı Göster
Sevgili Gürcan şimdi sende görünce yine her zamanki gibi sorayım dedim, hani komşumun camekânı var ve benim de orada saksılarım, çiçeklerim var. Ama benim çok da ilgimi çekmiyor açıkçası 'dracena ve benjamin' var yardımcı olup, fikir verir isen onlara da bakayım.
Şimdiden teşekkürler.

Hatta süt kaktüs diyorlar var, artık saksısına sığamayan kılıç var, difenbahya var, yaprakları dökülmüş sırf sap kalmış yukka var. Ben daha çok bahçe ve çiçekli bitkilerli sevdiğim için pek o taraflara bakmıyorum.
Sevgili YeniGine;
bu tür bitkilere merakım ilk olarak terk edilmiş bir dracena ile başladı ve çokta hoşuma gitti. Sonraları bazı tür bitkilerde edinmeye başladım.
Bitkilerim 25-28 derecedeki oda sıcaklında bir ortamda. Güneş ışığını görmüyorlar ama 24 saatlik bir ışık ortamındalar ve bu ışıkların inanılmaz etkisi var. Özellikle patos sarmaşığı üzerinde.

Öncelikle bahsettiğiniz bitkiler ne durumda? Bunları değerlendirmeli.

Dracena bitkiniz için şunları söyleyebilirim;

Doğrudan güneş ışığı istemez ve ışık ortamlarından yararlanabilir.
Bulunduğu yerde bir yere temas etmemeli. Bunlar duvar, pencere vb. şeyler. Çünkü bitkinin gelişiminde verimsizlik olmakta. Yapraklarında sararmalar solmalar, büzüşmeler vb.
Direk olarak rüzgar etkisinde kalmamalıdır.
Mevsimsel olarak farketmeksizin oda sıcaklığındaki bir ortamda olmalıdır.
Uzun aralıklarla birlikte besin takviyesi yapabilirsin. Benim bir ara topraksız tarım olarak çilek yetiştirme denemelerim olmuştu. Çilekler için besin eriyikleri kullanıyordum. Ordan kalan eriyikleri bitkilerimde kullandım.
Fazla sulama ve az sulama yapılmamalı. Toprağı kontrol edilerek nemsiz kaldığına karar verdiğinizde sulama yapmalısınız.

Benjamin bitkisi için de;

Tecrübeme dayanarak söyleyim faklı bir ortamdan gelip yeni yerinin belirlenmesinden sonra adaptasyon sorunu yaşamaktadırlar. Keza kendi benjamin bitkimin ortam adaptasyonu süresinde epey bir zarar görmeler oldu. Bu yüzden budama yapmak zorunda kaldım.
Tabi belli zamanlarda yaprak dökümüne girmektedirler. Ara sıra budama yapılabilir fakat ciddi yaprak döküyorsa eğer derin bir budama yapılmalıdır. Budama yapılan uçlara mum damlatarak hava almasını önleyebilirsin.
Bitkiler genellikle rüzgar akımlarından etkilenir bu yüzden benjaminde rüzgardan etkinlenme oranı yüksektir.
Mevsimsel olarak su ihtiyacı karşılanmalıdır.
Ben ara sıra yapraklarına su püskürtüyorum. Tavsiye ederim çünkü nede olsa tropikal bir bitki.

Yukka için durumunu belirtmişsiniz sevgili YeniGine;

aşırı sulamaya karşı duyarlıdır. Yapraklarının büzüşmesi, uç kısımlarının veya tamamı sararması, kuruması, renk değiştirmesi, dökülüp sadece sapının kalması fazla sulama ve ışık olmayan bir ortama maruz kalmış demektir.
Gövdesini konrol et eğer çürüme hissi gibi yumuşak bir yapısı var ise bu yapının başlangıç yerinden kes. Sonra kesilen yüzeye mum damlatıp hava almasını önle. Eğer toprağı bu süreçte torf olursa iyi olur. Köklerde herhangi birşey yoksa zamanla tekrar gövdeden patlamalar görülecektir.

Kılıç bitkisi için;

Öncelikle şunu dipnot olarak belirtmeliyim: kılıç bitkilerin kendine has bir özelliği olduğunu biliyorum o da diğer bitkilere nazaran gece oksijen sağlaması. Hepimiz biliyoruz ki bitkiler karbondioksit alıp oksijen verir ve özellikle karbondioksit salınımını gece yaparlar. Zaten çoğu uzmanlarda yattığımız ortamlarda çiçek, bitki bulundurulmamasını tavsiye ederler.
Ama kılıç bitkisi birkaç bitkiyle birlikte gece zararlı gazları emip oksijen sağlayan bitkilerden birisidir.
Genel olarak bu bitkiler içinde güneş, ışık önemlidir. Diğer bitkilere has paşa kılıcı rüzgarı az çok sever. Fazla su ihtiyacı istemez. Gelişim esnasında gövdeleri genellikle bağlanır. Ama belli bir süreçten sonra uzun yaprakları bağlanmadan boynunu büksede kırılmazmış bunu biliyorum. Gerçi siz saksısına sığmıyor demişsiniz. Muhtelemen birçok kök sürgünleri vardır. Bunları ayırıp çoğaltabilirsiniz. Yaprak çeliğide yapılıyormuş ben hiç denemedim ama arsız diyorlar. Her parçasını toprakta büyüyormuş. Parçalara kesilip dikilebiliyor ve parçaların uzun olması avantajlı. Yaprak parçasının 6-8 cm kısmı toprağa dikilip sulama yapılarak çoğaltılması sağlanabiliyormuş. Ama dikerken ters dikilmemesine dikkat edilmesi gerekliymiş.

Sevgili YeniGine umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgilerle.

Düzenleyen gürcan_keskin : 16-03-2014 saat 18:08 Neden: ek
gürcan_keskin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön