![]() |
|
![]() |
#3541 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Sevgili akçabardak. Diken kabağı için ilgili başlıkta bir paylaşım yaptım bir göz atın isterseniz. Yine de takıldığınız bir şey olursa seve seve yanıtlarım. Kalikanthusu dediğiniz gibi şimdi ayırmayın, o üç sürgün de sezon sonu kök salacaklar. Dibinden yeni sürgünler de verecek. O zaman söküp makasla ayırıp çoğaltabilirsiniz. Karakafes yerinden oynatıldığı zaman uygun ortamı da bulursa hemen filizlenir. Şöyle bir köşe ayırıp bahçeye aktarabilirsiniz. Unutmayın yanları yeni sürgün dolacak ve bulunduğu yeri kaplayacak. Böğürtlenler için size de aynı şeyi önereceğim. Çukuruna dişli dere kumu ve yanmış ahır gübresini bolca koyup karıştırın. Suyunu da eksik etmezseniz gelişimine şaşacaksınız. Tam güneş gören bir yerde olursa elde sepetle dolaşırsınız aralarında. ![]() Düzenleyen Lonicera : 25-02-2019 saat 06:20 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3542 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Fideleri dikerken geçen sene ekim-dikim zamanı paylaşmıştım. Dere kumu yerine köklerin daha iyi gelişmesi, yolunu bulması, hava alması, fazla suyu aşağı salması için inşaatlarda kullanılan burada 'cüruf' dedikleri pomza taşına benzeyen bir şey kullandım. Yarım ila bir cm. arası büyüklükte oldukça hafif (suda batıyor) dolgu malzemesi. Bardakların diplerine üç beş tane attım ve köklerde çürümü hiç bir fidede olmadı. Sizin böğürtlen-ahududuları da dikerken alt kısma daha fazla olmak üzere cüruf koyayım üst tarafa yaklaştıkça bunun miktarını azaltayım diyorum. Karışımın diğer elemanları da su tutması-hava alması-boşluk yaratması-kök gelişmesi için perlit, torf, cocopeat ve yanmış hayvan gübresi. Mükemmel olacağını düşünüyorum. Benim bile fidenin yanına kıvrılasım geldi şimdiden. İnşallah sağ-salim fideleri büyütebiliriz tabi. Tabi dikerken dediğiniz gibi ahududu ve güz zeytininde fidenin kök üzerini fazla toprağa gömmüyoruz, böğürtlenlerde önemli değil. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3543 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-02-2013
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3544 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Alıntı:
Sevgili Lonicera doğru yapmışmıyım sizce ![]() Dediğiniz gibi suyla hiç temas ettirmedim ![]() biraz daha yakından ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3545 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Keşke fidelerimi dikmeden önce bu mesajınızı sayfanızda görseydim de bu yazıdıklarınızı dikkate alsaydım, gerçi diktiklerim şu ana kadar hepsi de sağlıklı gidiyor ama ahududu'yu çok istiyorum ya, inadına başına bir şeyler gelecek diye ödüm kopuyor. Şimdiye kadar edindiklerimi hep kaybettim, ne nazlı bir bitkiymiş bu ahududu milleti ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3546 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hoş geldin sevgili münevverciğim uzun zamandan sonra bahçemde seni görmek beni mutlu etti, sıkça görüşelim artık, ayrıca güzel dileklerin için çok teşekkür ediyorum. Evet yavaş yavaş bahçeme bahar geliyor sanırım, kalalarım bu sene her ne kadar hava soğuk gitse de öyle çok dondurucu soğuk olmadığı için erken açmaya başladılar. Efe püskülümü geçen sene edinmiştim, yerini çok sevdi her halde ikinci senesinde güzel gelişerek ilk çiçeklerini açtı, çiçeklerinin renkleri gerçekten çok güzelmiş benim de çok hoşuma gitti doğrusu. Sevgilerimle |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3547 |
Ağaç Dostu
|
Kafkas gülüm, misler gibi koku saçıyor etrafa ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3548 |
Ağaç Dostu
|
Bahçemden bir iki kare Aynısafa bitkisi ![]() Tek kök kalan şepboyum ![]() Tohumdan yetiştirdiğim kır sümbüllerim ![]() geçen sene daha fazla açmışlardı, çoğaldıkları için bu sene az çiçek açtılar, söküp yeniden seyrekleştirmek gerekiyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3549 |
Ağaç Dostu
|
@ akçabardak, ben aslında onay almak için grafik şeklinde verdim. Doğru olduğunu düşünüyorum da kafama takılan 60-70 cm. fazla gibi geldi. Alt tarafa normal toprak ta karıştırmak lazım ki fide aşağı kaymasın diye düşünüyorum. Diken kabağının ekimini ben de merak ettim şimdi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3550 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sn. TCM verdiğiniz grafii incelediğimde ben de sizin gibi tereddüte düştüm ama Sevgili Lonicera sayfasında paylaştığı mesajında ki durum bu, vardır bir bildiği diye düşünüyorum. Fidelerin şu anki boylarını düşünürsek o rakamlar biraz bana da fazla gibi geldi, ancak fideler bu sene saksıda kalıp boyları biraz uzayıp serpilirlerse ozaman uygun olur gibi. Tabi bu arada sevgili Lonicera'nın da fikrini almamız lazım, benim düşüncem böyle, başka türlüsü aklıma gelmiyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3551 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2013
|
maşallah ne çok çeşit var ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3552 |
Ağaç Dostu
|
Bahçe sayfama hoş geldiniz Sn. bilenyum, ziyaretiniz için çok teşekkür ederim, sağlıkla kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3553 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kabağı ters koymuşsunuz bardağa. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3554 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
60\70 cm. derinlikte çukur açarsak iyi olur dememin sebebi o derinliğe kadar olan bölgenin daha geçirgen, köklerin gelişimi için daha uygun ortam hazırlamak içindi. Hani tarlada taban taşını kırmak için dip kazan çekerler ya işte onun farklı bir metodu. Tabi ki o derinliği artık hangi malzemeyle harç yapacaksanız onunla doldurup ardından fidanı dikeceğiz. Amaç o derinliğe kadar çok iyi bir kök gelişim harcını koymak. Zaten toprağınız geçirgen ve taban taşı bulundurmuyorsa bunlara gerek bile yok. Sadece bol ahır gübresini bahçe toprağıyla karıştırıp dikebilirsiniz. Yani o derinlik sizin de dediğiniz gibi iyi harç malzemesiyle doldurulacağı gibi bahçe toprağıyla beraber harmanlanacak aksi durumda sıkıntı olur. Zaten yapılacağını düşündüğümden bunu da belirtme gereği duymamıştım. O zaman şimdi burada belirtmiş olalım. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3555 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Buradan çıkan tek sonuç; 'ağam bizimle dalga geçiy'... Resimde uzayan kökler yukarı bakıyor ama, o kökler aşağı (suya) bakıyordu da siz göstermek amaçlı mı ters koydunuz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3556 |
Ağaç Dostu
|
Yok bu böyle olmayacak. Tersti düzdü derken kıracağız canım filizi. En iyisi akşama gideyim avluya da kabaklardan birini alıp resim çekeyim, anlatabilirsem anlatayım meramımı.. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3557 |
Ağaç Dostu
|
Hah hocam sana zahmet olacak, bana 'şey'e' anlatır gibi anlat bi zahmet, adını unuttum şimdi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3558 |
Ağaç Dostu
|
Akşamı bekleyemedim, telefonla resim istedim oğlandan. Artık bunlarla idare edecez. Şimdi kabağımızın yarık yeri ile filizin çıktığı yer arasındaki bölümden köklenme oluşacak. ![]() Biz de içi su dolu bardağımıza filiz yukarı bakacak şekilde ve /fakat o köklenme oluşacak kısım suya değdi değecek şekilde oturtacağız. ![]() ![]() Sanım mesele kabak gibi ortaya çıkarılıp çözümlenmiştir herhalde ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3559 |
Ağaç Dostu
|
Şimdi üste giden yeşil filiz büyüyecek, sonra beyaz çizdiğim yerden esas kök kısım oluşacak. Ve beyaz kısım suya dokundu dokunacak pozisyona getirilecek, dolayısıyla bunun için kabağı hafif yan yatırmak gerekecek. Tabi yan yatırınca yeşil yukarı uzayan kısmın bardağa sıkışma ihtimaline karşı ağzı sürahi gibi olan çıkıntılı bir şey bulursak daha iyi olacak sanki... ![]() Kökler uzayınca suyu azaltacaz ve büyüyünce (ne zaman bunu bilmiyoruz) kahverengi hizasından toprağa dikilecek. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3560 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ne diyeyim bilemedim şimdi. Hani "şeytan ayrıntıda gizlidir "derler ya nasıl da bulup çıkarıyorsunuz böyle şeyleri .pes vallahi. Bundan sonra size yanıt verirken tüm olasılıkları gözden geçirmek şart oldu. ![]() Kökler 5/6 cm. olduktan sonra bir litrelik saksıya alınıp orada iyice köklendikten sonra zedelemeden kalıcı yerine aktarabiliriz. Acayip stres oldum şimdi. Acaba burada da bir şey atladım mı diye ![]() Bu arada sevgili akçabardak' ın sayfasını da diken kabağı sayfasına çevirdik ya affola artık. Düzenleyen Lonicera : 28-02-2019 saat 15:45 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3561 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili Lonicera, Ne deseniz çok haklısınız ![]() ![]() Bu kabak nasıl bir kabakmış böyle, hiç tersten filizlenir mi... bu suyun bu kabağa ne faydası olacak ki... suyla da temas etmiyor... ha bardak tepesinde durmuş... ha tabakta yan yatmış... demek ki bu kabağın usulü, huyu, suyu buymuş, bu dilden anlıyormuş gibi gibi düşüncelerle bardağın üstüne oturttum emi...şu an bile yazarken gülmekten kendimi zor tutuyorum. Sevgili Lonicera, beni yanıltan ne oldu biliyor musunuz? kendi başlığında ki sizin bardağınızın içinde ki kabak, iki sayfa arasında mekik dokuyorum her ne kadar resimlerken bardağın içine düşürdük deseniz de... ben o kabağı o bardağın içinde kökleri yukarıda görüyorum, deli olacağım ![]() Ama ne güldüm kendime, hayatımda bu kadar güldüğümü hiç mi hiç hatırlamıyorum Allah kimseleri gülmekten ayırmasın ![]() Bir girdim neler olmuş neler ![]() İşte beni bu durumlara düşüren bu dikenli kabak, başlığı defalarca bana incelettiren kabak bu, bunun yetiştiriciliği de çok zormuş ayol, şimdi daha da kıymete bindi, bu sefer öldüreceğim korkusu sarmaya başladı ![]() ![]() Bu da duruşuyla beni yanıltan kabak ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3562 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sn. TCM, kısacası bana göre çukur konusunda ikimizde sınıfta kaldık ![]() O yüzden ben hayvan gübresi ve dere kumunu hazırladım, havaların düzelmesini bekliyorum sonra da çukurlar açılacaktı düşüncesindeydim. Siz ben grafikten kastetmiştim deyince ben de acaba mı falan oldum. Neyse şimdi detaylarıyla öğrenmiş olduk ama sevgili Lonicera' yı da bu arada çığırından çıkardık ![]() Sevgili Lonicera siz de bizi idare edin artık, dersimizi aldık, bizi affedin ![]() ![]() Ha bu arada sakın yazdıklarınızı dikenli kabağa çevirdik deyip te silmeyin, asıl siz bizi affedin. Bütün mesajları okurken dizinin yarısı gitti ama olsun, karnım ağrıyana kadar güldüm ya o yeter ![]() Sn.TCM Sevgili Lonicera İkinize de selamlar sevgiler, sağlıkla kalın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3563 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Estağfurullah sevgili akçabardak, ne yaşlanması ne cahilliği. Siz hepimizi cebinizden çıkarırsınız evvelallah. Maaşallah her iş geliyor elinizden. Arada bir yol kazaları mutlak olacak, onlar da nazarınız olsun. Dediğiniz gibi her şeyin başı sağlık. Diken kabağı aslında klasik yöntemle de dikilebilir ama şimdi bu her yerde bulunan bir kabak olmadığı için mecburen fazlaca titizleniyor insan ister istemez. Ha bu kadar uğraşmaya yetiştirip meyve alabilir miyiz orası meçhul. Zaten benim de son denemem olacak bu sezon. Artık kendi bilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3564 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3565 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili Lonicera size yürekten teşekkür ediyorum, iyi ki sizde varsınız, takdir edilmesi nadir insanlardan birisiniz, sizi hiç unuturmuyum elbette ki hatırımızda olacaksınız. Saygılar sevgiler, eşinize selamlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3566 |
Ağaç Dostu
|
Bu gün hava çok güzel, kaç gündür biraz tohum ekeyim diyordum, bu gün yarın derken bir türlü kısmet olmadı, nihayet fırsat bulup geç kalmışla beraber bu gün ekebildim. Tatlı biber tohumları ![]() Acı biber tohumları ![]() 4 çeşit domates tohumu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3567 |
Ağaç Dostu
|
Bu tohumlarımı 9 Şubatta ekmiştim Bazıları çoktan çıktı, bazıları daha yeni yeni çıkmaya çalışıyor ![]() Bu iki saksıda yeni aldığım Clematis fideleri vardı, uyanmaya başlamışlar biber fideleri 7-8 cm olunca tek tek sökülüp viyollere dikilecekler Clematisler de bahçeye dikilecekler. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3568 |
Ağaç Dostu
|
@ Akçabardak sayfanızı yine meşgul edeceğim ama sizinkiler ne yapıyor onu da merak ettiğim için buraya eklemek daha mantıklı geldi. @Lonicera nın gönderdiği fideler mutlu mesut çatıda seranın içinde yaşamlarına devam ediyorlar. Uzaktan bakıldığında daha derli toplu, yeşillikleri de artmış duruyorlar. ![]() Ancak chester böğürtlen ve bir kaç arkadaşından (aronia da var yanılmıyorsam) daha tık yok. Sizinkiler de mi böyle, yeni mi yeşerecekler daha, yoksa ben bi halt mı ettim ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3569 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili akçabardak yanıtlamadan ben duruma dahil olayım hemen. Her ikisi de gördüğüm kadarıyla gayet sağlıklı. Bendeki chester da hala uyanmadı, dikenlilerden daha sonra uyanıyorlar. Aronia malum, en geç uyananlardan. Şimdilik fidelerde bir sorun görünmüyor. Sanki uyanmasalar ne olacak ki.. Anladınız siz onu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3570 |
Ağaç Dostu
|
Yanında 'parfüm kutusu' da isterim ama bu sefer, ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|