![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Kesinlikle çok haklısın Yılmaz'cım. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Bildiğiniz gibi bitkiler belli bir dönemde çiçek açıyorlar. Örneğin Aubrieta(obrezyalar) lar ve arabis (kaya teresi) ler erken baharda. Dianthus (Karanfiller) daha sonra, Geranium (Turna gagaları) daha sonra, gibi. Clematislerin bir çok çeşidi var ama esas olarak erken bahar ve yazın açanlar diyebiliriz. Ama hepsinin çiçek açma süreleri tüm yaz mevsimi değil. Bazıları 15 gün bazıları 1 ay en kabadayıları 2 ay çiçek veriyorlar. Eee tabiat ana onlara çiçekten sonra tohum yapıp kış donlarına kalmadan nesillerini sürdürme görevi vermiş. Böyle olunca bitkinin çiçeğinin geçip arkasından görüntüsü her zaman güzel olmayan çiçeği geçmiş bitkiye bakmaktan kurtulmak için çözüm, yan yana veya üst üste, birbirini arkasından dönem dönem açan bitkiler yerleştirip böylece, biri bitince diğerinin açması ile bahçenin sürekli renkli, canlı, ilgi çekici olarak kalmasını sağlamaya çalışmak. Tabii çiçek açma veya ilgi çekici diğer dönemlerini, boylarını, renklerini, güneş, ışık, nem ihtiyaçalarını tutturmak bayağı zor. Elinde çok bitki bulundurmak, bunların huyunu suyunu okuyarak öğrenmeye çalışmak ve kitaplardan öğrendiklerinizin de bizim iklimimize ve bahçemizdeki mikro ortama nasıl uyduğunu da ayrıca deneyerek keşfetmek gerekitiriyor. Bu da zamanla yılmadan uğraşarak, deneyerek, yanılarak oluyor. Bahçemde bu uygulamayı tarhlarımda yapmaya çalışıyorum. Onun için dikkatle bakarsanız aynı çerçeve içinde değişik zamanlarda farklı güzellikler bulabilirsiniz. Bazı karelerde önemli bitkilerin yakın planlarını da vermeye çalışacağım. Soracağınız sorulara da elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım. Şimdi birkaç tarh: Agapanthus lar açmaya başladı. Geçmeye başlayan turuncu Alstroemeria aurea ile bir görüntüsü: ![]() Aşağıdaki fotoğraflar uzun tarhın. Yaklaşık 12 metre uzunluğunda, eni ise 3 ila 4 metre arasında değişiyor. Doğuya, biraz kuzeye bakıyor. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2008
|
[QUOTE=Zeki Yağlı;667456]Bildiğiniz gibi bitkiler belli bir dönemde çiçek açıyorlar. birbirini arkasından dönem dönem açan bitkiler yerleştirip böylece, biri bitince diğerinin açması ile bahçenin sürekli renkli, canlı, ilgi çekici olarak kalmasını sağlamaya çalışmak. Tabii çiçek açma veya ilgi çekici diğer dönemlerini, boylarını, renklerini, güneş, ışık, nem ihtiyaçalarını tutturmak bayağı zor. Özellikle soğanlı bitkiler de, bu konu üzerin de çok kafa yoruyorum. Her şeyi not alıyorum ( ilk yaprak ne zaman görüldü ,çiçeklenme ve süresi vs. ) o kadar detaylı bir konu ki hata yapa yapa yıllar geçiyor , her şey şöyle yerli yerine oturuvermiyor ![]() Suyunu ,güneşini ,yer kaplıyacağı alanı düşün yine yetmiyor ..bu sefer de renk karmaşası olmasın diyorsun .Çok zor bir zevk bu çook zor Zeki bey ,bu öğrenime ilk öğretim dönemin de başlamak lazım ,hatta zorunlu dersler den biri olmalı ![]() |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=nurcanaybay;667551] Alıntı:
Bunun bir yöntemi güzel kitaplar. Ben yararlanmaya çalışıyorum. Çocuklara bunları öğretmeye başlatmak fikrine katılıyorum. Bence bu yavaş yavaş olacak. Onlar önlerinde güzel örnekleri gördükçe ölçütleri değişecek. Şimdilerde belediyeler birşeyler yapıyor, kuruluşlar yapıyor, şahışlar yapıyor. Bakın ağaçlar.net gibi bir paylaşım ortamı var. Olacak olacak biraz daha sabır ve gayret ![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Böyle bir his edindiğiniz için çok memnun oldum. Her zaman yeni fotoğraflar koyacağım. Yine beklerim. Selamlar |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Çünki gerçekten beni dinlendiriyor, çok zevkli yerleştirilmiş çok uyumlu dizayn edilmiş, oldukça dinlendirici, elerinize sağlık. |
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| botanik bahçesi, çok yıllık |
|
|