![]() |
|
![]() |
#331 |
Ağaç Dostu
|
BAĞ BAHÇESİ: Kayınpeder maydonozları bulduğu traktör arka lastiğine ekmiş bu yıl. Böyle giderse, ilginç saksı icat etmek te, beni geçecek gibi duruyor. "Baba tamam iyi olmuş ama bari, traktörün küçük ön tekerleğinden yapaydın. Bu bizim sülalemizin yedi ceddine bile fazla gelir" dedim. ![]() ![]() "Maydonoz yararlıymış" diyor. ![]() ![]() Bunlar şeftali ağaçları. Geçen yıl kıl payı kurtardık. Klok hastalığından yan akrabamızın şeftalileri büyük oranda hasar görmüştü. Benzeri bizimkilerde de vardı ama tam zamanında Bordo bulamacı uygulaması ile kendilerine geldiler. Neşeleri gayet yerinde ve çok güzel meyveler yapmaya başladılar. ![]() ![]() Bu da Kiraz ağacımız. Henüz tam olarak ağaç kıvamında olmasa da, hatırı sayılır meyve verdi. ![]() Bunlar da Çilekler. Selahattin hocamızın hediyesi 10 kök çilek fidesini, önce 2 yıl boyunca evde çoğaltmıştım. Geçen sezon hem anneme hem de kayınvalideme üç'er kök vermiştim. Kayınvalide buraya dikmiş ve hızla çoğalmaya başlamışlar. Esas bu yıl kol atıp, daha da çoğalacaklar. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
|
Sayın ayazkentli, resimler çok güzel, öncelikle onu belirteyim. Traktör lastiğinde maydanoz ne kadar sağlıklı olur ondan emin değilim çünkü googleda saksı niyetine kullanılacak şeyler için arama yaparken bu şekilde lastiği saksı olarak kullandıklarını görmüştüm ancak çiçek dikilmişti, oraya bir uyarı koymuşlar "Lastiğe yenmeyecek bitkiler ekin" diye. Siz ne düşünürsünüz bilemem elbette, işinize de karışmak gibi olmasın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#333 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kayınpederimin kayınçosu ve 2 bacanağı, Bahçevan denilen mesleği yaptıkları için (kendi ürettikleri bahçe ürünlerini, pazarlarda satan kişi), bu konuları iyi biliyorlar. Onlar, kayınpederi uyarmışlar. Bu nedenle, lastiğin kenarlarında yetişen maydonozları değil, ortalarda olanları tüketiyorlar. Lastik oldukça büyük ve geniş bir çap'a sahip olduğundan, zarar vermez diye düşünmüş olabilir. Bir de ben uyarayım. Gerçi şöyle diyeceğine eminim: Acı patlıcanı kırağı çalmaz. Bende "mezarlıklar, bana bir şey olmaz diyen insanlarla dolu" derim. O'da "Sanki sağlıklılar ölmüyor'mu" der. Böyle sürer gider. Yörük inadı tutu mu tutar bizimkinin. Siz yine de Cymbelina'nın bahsettiği gibi, böyle şeylere yiyecek bitki ekip-dikmeyin arkadaşlar. Düzenleyen ayazkentli : 04-09-2012 saat 21:36 Neden: Harf hatası. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Ağaç Dostu
|
Estağfurullah, ben uzmanı değilim elbette, sadece dediğim gibi orada bu şekilde bir uyarı vardı, gene lastiği kullansınlar ama çiçek eksinler mesela. Lastik petrol bazlı yanlış hatırlamıyorsam, sonuçta plastik malzemelerin hepsi insan sağlığına zararlı, her gün yeni bir zararı çıkıyor. Siyah poşetlerden uzak duruluyor artık, vs. Güneşin altında, ısı var, sulamayla birlikte belirli kimyasallar suya, toprağa dolayısıyla orta kısmına bile ulaşabilir belki de. Babanızın ellerinden öperiz ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#335 |
Ağaç Dostu
|
Ateşte közlenen darı dediğiniz bildiğimiz mısır değil mi? Mısırı bütün olarak ateşe tutup pişiriliyordu herhalde, çocukken yemiştim, çok güzeldi. Dışı hatta hafif yanar bazen, simsiyah olur. Bunu demişken mesela, Prof. Dr. Erkan Topuz hoca ve diğer doktorlar bu şekilde ateşte yanmış gıdadan kesinlikle uzak durmamız gerektiğini söylüyor, ızgara vb direkt ateşte yanan kısımlar. Şimdi kızacaksınız bana ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#336 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Biz Mısıra Darı deriz. İzmir'liler olarak böyle demeye alışmışız. Böyle fotoğrafta'ki gibi, ateş közünün üstünde yavaş yavaş közleriz. Patates ve patlıcan da (köpeoğlu salatası için) közleriz böyle. Lastik-plastik konusunda aslında hiç kaçışımız yok. Meşrubat'tan yoğurt'a, dondurma'dan poşet'e-saksıya kadar, nerede ise hayatımızın her alanında var. Birinden kaçsak, diğerine yakalanıyoruz maalesef. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Ağaç Dostu
|
Burası annemin evi. Evde ki çilek fidelerinden, geçen sezon ona da birkaç kök fide vermiştim. Onunkiler geçen yıldan bu yana, bu kadar çoğalmışlar. Dikili oldukları yer, yarı gölge bir bölümde. Onlara bol bol çiftlik ve tavuk gübresi vermiş olduğundan, hem benimkileri hem de kayınvalim'de olanlardan çok daha fazla çoğalmışlar. ![]() Bu ise tek bir kök Bal Kabağı. Bu gördüğünüz sadece yarısı diyebilirim. O kadar çok yayılıyor ki, küçük bahçesi olanların ekmemeleri daha mantıklı olur. Yoksa, diğer bitkilerinize yer kalmaz. Ayrıca bu türün yaprakları, tropikal bitkilerin yaprakları gibi çok büyük. ![]() Bunlar da Kekik'ler. Bunlar da çok güzel yetişmişler ama bunların arasında kalan bir Kiraz fidanı, bunlar büyüyüp yayılıncaya kadar gayet sağlıklı iken, sonraları kurumuş. Kekilerden şüpheleniyoruz. Çünkü, yakınlarında ki diğer Kiraz fidanları çok sağlıklı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#338 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Alıntı:
.....bazı kekik türlerinin (thymus serpyllum ve thymus praecox).... Kekik, çevresine çok haşinmiş ![]() Bilimsel verilerle desteklenen bir bölüm Ağaçlar.net 'te. ''Allelopatik etki (Bazı bitkiler bir arada yaşamaz)'' başlığında denmiş, Sayın Sabah tarafından. Bahçede istilacı, yayılıcı bitkiler başlığı da incelenmeli bence. Merhaba efendim, Her güzelin bir kusur/yamuk tarafı oluyor, karıncaların ettikleri mâlum ![]() Kolay gelsin, uğraşınız hep sürsün, sağlıkla kalın inşallah. Saygılarımla lütfen. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Ağaç Dostu
|
Bu yıl kendi ev bahçem ile öylesine ilgilenmek durumunda kaldım. (Nerede ise tüm yaz boyunca, köyde annemin evinde tadilat işleri ile ilgilendiğimden, yalnız geceleri sulama ya da boş kaldığım tek tük günlerde ilgilenebildim). Sezon başı ekip-diktiğim bir çok çiçek-sebze kendi başlarına yetiştiler. Burada iri çiftlik domatesleri görülüyor. 2 kök'te, toplam 6-7 adet kadar oldular. Pek iri sayılmazlar ama tadları lezzetli ve kokulu idi. Henüz olgunlaşmamış halde iken çekildiler. ![]() İleri'ki zamanlarda kızarmış halde çekilen durumları. ![]() Bu yıl biberlerim çok güzel oldular. Bahçe ile pek ilgilenemeyeciğim anlaşılınca, yaprak bitlerine meydan vermemek için, köye gitmeden önce mavi toz halinde'ki ilaçtan kullanmak zorunda kaldım ve biberlere hiç yaprak biti musallat olmamış. (Böyle ilaçlar kullanmıyordum ama bu yıl mecbur kaldım). Bunlar, komşum Mehmet amcadan aldığım bacalıktan yaptığım saksıda yetişenler. (Arada Mehmet amcaya takılıyorum: Senin baca ne bereketliymiş, bir de atacaktın bunu, diye). ![]() ![]() Geçenlerde biber toplayıp, ona da verdim. ![]() Bunlarda ince acı biberler. Biberlerin en güzel tarafı, çok soğuklar başlayıncaya kadar, hiç durmadan ürün vermeleri. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#340 |
Ağaç Dostu
|
Bahçede ocak yemeği yapmak en keyifli işlerden biri. Çiçeklerin içinde, gece karanlığında seyyar ışık altında, oldukça otantik oluyor. Kızartma. ![]() Güveç. ![]() Hanım ilk zamanlar "duman var, ben uğraşmam" falan diyordu ama sonraları hoşuna gitti ve kendisi "ocak yemeği yapalım" demeye başladı. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#341 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Alıntı:
Tam ocak/mangal başılık müzik. Hani yemeğin pişmesinin veya servisin geciktiğini farkettirmeyen, hatta unutulmasını sağlayacak, açık havada dinlemek kaydı şartı ile, kesinlikle 35 mt. kablo harcamaya değer. Keyfini sürün sağlıkla inşallah. Saygılarımla lütfen. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Ağaç Dostu
|
Annemin evinde'ki bu garip ama güzel çiçeği ilk kez bayramda gördüm. Adı Tilki Kuyruğu imiş. Kadife gibi bir görüntüsü var. İlginç bir çiçek. Kuyruğun uç tarafında (2. fotoğraf) beyaz bir çiçek açıyor sanırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#343 |
Ağaç Dostu
|
Kasımpatı (küçük çiçekli olanlar) güzel güzel açtılar. Tomurcuklar 2 Kasım'a kadar inatla beklediler ve bir gecede en az 20 tanesi açıverdi. Tam ismini hakeden bir çiçek. ![]() Ben kasımpatıları fotoğraflarken, Komşu Mehmet amcanın duvarında duran Hektor ve Ülgen meraklı gözler ile izliyorlardı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Ağaç Dostu
|
Bizim meyve ağaçlarının olduğu Bağ ve haliyle ağaçlarımız da sular altında. Son yıllarda ki en yoğun yağış oldu. Son 1 haftadır nerede ise hergün yağmur yağıyor.. Ülkemizin Batı yakası, Edirne'den Antalya'ya kadar su altında kaldı. Dün (C.tesi), bizim bahçemize çok yakın olan bir komşumuz bahçesinde mahsur kalmış. Karadan ulaşmak mümkün olmayınca, İzmir'den gelen ekip havadan kurtardı. (Helikopter'den sarkan kurtarma görevlisini, mahsur kaldığı ağacın altında beklerken görülüyor). Geceyi orada geçirmiş. İyi ki yıldırım falan düşmemiş. Tüm gece yıldırım vardı. Alıntı kaynağı: Askerden nefes kesen operasyon-HABERTÜRK (Gazete haberinde Gediz nehri taştı deniyor ama doğrusu Bakırçay nehri olacak. Haber içinde doğru yazmışlar ama birkaç yerde Gediz nehri denmiş). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Gazetede hayvanlara bakmak için oraya gittiğini yazıyordu. Hayvan telefi de olmuştur o zaman. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Ağaç Dostu
|
Geçmiş olsun Sayın ayazkentli. İnşallah bahçenizde fazla kayıp/zarar olmamıştır. Allah herkesin yardımcısı olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#347 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu çiftçi komşumuzun hayvanlarında bir kayıp yok ama civarda bulunan birkaç bahçede ki kümes hayvanlarından telef olanlar var. Bahçeler Bakırçay nehrinin hemen yakın civarında olduğundan, herhangi bir taşkına karşı, büyükbaş hayvan damlarının tabanları yüksek yapılıyor. Yalnız, 10 km daha Batı'da (yani denize daha yakın yerlerde), açık Ağıl'da kalan bazı koyun-keçi gibi hayvanlar telef olmuş. Oraları daha alçak olduğu için, su seviyesi haliyle daha yüksek. Teşekkür ederim Cymbelina. Bizim bahçeye gidemedik. Oldukça uzak mesafeden görebildik ancak. Ağaçlarda kayıp yoktur ama yer seviyesinde olan kulübeyi, yarım metreden fazla su basmış'tır. O pek sorun olmaz. İyi bir temizlik ile telafi edilir. Yalnız buzdolabı yarısına kadar suya gömülmüştür. Elektirik şalterleri kapalı idi. O bakımdan zarar olmamıştır ama motor aksamı herhangi bir zarar gördü mü? şimdilik bilmiyoruz. Bahçede ki mini dinamoyu zaten daha önceden söküp eve getirmiştik. (Sökmeseydik, tamamı su altında kalırdı). Televizyon da, buzdolabının üzerinde olduğundan ona da bir şey olmamıştır. Bugün halâ su var ve o tarafa girilemiyor. Suyun halâ çekilmemesinin nedeni Yortanlı ve Kestel barajlarının 3'er kapağının açılıp, su tahliyesi yapılması. Barajlar tamamen dolu. Yağmur kesildi ama dağlarda ki çay ve derelerden barajlara çok su gelmeye devam ediyor. Her iki barajın suyu'da Bakırçay nehrine bırakıldığı için, su herhalde 1-2 güne kadar ancak çekilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#350 |
Ağaç Dostu
|
Bu kış hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde ılık gittiği için, tüpte ki siyah incir ve yeşil-sarı lop incir fidelerimin uç kısımları, zamanından erken canlanmaya başladı. Tüplerde ki incirlerin fotoğrafları 15 gün öncesine ait. ![]() ![]() ![]() BORDO BULAMACI UYGULAMASI: Saksıda ki mayer limon ve yine saksıda ki incir ağaçlarıma, 15 gün önce ve sonrası olan bu hafta, 2 kez bordo bulamacı uygulaması yaptım. Yapraklarda ki mavi renk bordo bulamacının rengi. ![]() Bu ise geçen sezondan kalan petunyam. Kış mevsiminde kapıaltı bölümde (üstü kiremit çatı) olduğundan ve buraları diğer şehirlere göre nispeten daha da ılık olduğundan, petunyalarım genellikle kışın ölmüyorlar. Geçen yıl ki petunyam bile, kar yağmasına ve bu yıla göre daha soğuk geçmesine rağmen ölmemişti. Ama tabii ki, çiçek açmıyorlar. Sadece yeşil kalıyorlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ayazkentli, sizin 351. nolu mesajınızdaki çiçeği beğenmiştim, şu bağlantıdaki ile aynısı sanırım: http://www.agaclar.net/forum/calilar/17104.htm Aynı değil mi? Burada ikinci bir farklı tür daha var, sarısı, o da başka güzel ![]() Bir de vapur dumanınızda hiç çelik denediniz mi? Bilginiz varsa bir şuraya bakabilir misiniz? http://www.agaclar.net/forum/bahce-s...eri/4597-2.htm Şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Ağaç Dostu
|
Bizim tilki kuyruğu'nun gerçek ismi Karides çiçeği olabilir Cymbelina. Bitkilere farklı yerel isimler verildiğinden, buralarda Tilki Kuyruğu deniyor olabilir. Gerçekten de çok benziyorlar. Annem'in, Defne hanım'ın, Ssmunal'in, bahçelerinde ki fotoğraflarını gördüğüm bu 3 çiçeğin, yaprakları ve çiçekleri birbirine çok benziyor. İnternet'te de benzer fotoğraflar var ama Tilki kuyruğu ismi, Horoz ibiği ailesinden başka bir çiçek türü için de kullanılıyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim cevaplarınız için ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#354 |
Ağaç Dostu
|
Sümbül soğanım her yıl bir üstüne koyarak çiçek açıyordu. Soğanı hiç sökmedim ve orada çoğalıp duruyor. 1. yıl 1 çiçek. 2. yıl 2 çiçek. ve bu yıl 3 tane çiçek oldular (birtane de çok küçük çiçekli oluşum var). Bu yıl, 2 çiçek normal boyda, 1 tanesi ise daha küçük boyda çiçek oldular. Hemen ardından daha da küçük olan 4. çiçek geliyor. Sümbülleri fotoğraftan sonra kopartıp, oda içine aldım. ![]() Aynı bölgede ki Nergizler de çoğalmaya başladılar. Birçok çiçek oluşmaya başladı. ![]() Şebboylarım ise tomurcuklanmaya başladı. Geçen yıl bahçemin dört bir tarafına, şebboyları çelikten çoğaltarak dikmiştim. Bu yıl bahçem ve sokak alabildiğine şebboy kokacak. Geçen bir iki tane şebboy'un kokusu gelen geçeni cezbetmişti. Bu yıl çiçek açacak olan 13 kök şebboyum var. Ortalık nasıl kokacak bilemiyorum. Mahalle komşularımdan isteyenlere bol bol çelik dağıtırım herhalde. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili ayazkentli; Sizin bahçenizide çok uzun zamandır gezemediğimi biliyordum.Geçen yaz sağlıklı bir internet bağlantım yoktu. önceki yılda siz yoktunuz. Koptuk anlayacağınız. Yeniden bağlandığınızda yaşadığınız sevimsiz olayları aktarmışsınız. Bu seferde ben yoktum. Dertleriniz deşmemek adına ayrıntılara girmeyeceğim. Dilerim o acılar son olmuştur. Bahçenizin ilk halini hatırlıyorum. Kozak yaylasının fotoğrafları ile, çevresinin ne kadar güzel bir yer olduğunu hissettirmiştiniz bana. Tüm meyve fidanlarını kayınpederiniz ile birlikte dikmiştiniz. Bugün gördüğüm fotoğraflar, o günkü bahçeden eser kalmadığını, fidanların ağaçcık olduğunu gösteriyor. Güle güle keyfini çıkarın. Sevgi ve selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim Orhan hocam. (Önce ki yıl ki sıkıntılar geride kaldı. Ne yazık ki yaşamın gerçekleri. Hepimiz dönem dönem yaşıyoruz, yaşayacağız. Yaşam iyisi ile kötüsü ile devam ediyor). Bahçede'ki minik fidanlar dediğiniz gibi birer küçük ağaççık oldu. Önümüzde ki haftadan itibaren, ağaçlarımızın 2013 sezonun yeni fotoğraflarını paylaşmaya devam edeceğim. Büyüyen sadece o minik fidanlar da değil. Onlar ile beraber büyüyen minik yeğenim'de 5 yaşına geldi. Daha şimdiden genç bir kız siması oluşmaya başladı. Ben her zaman ki gibi, yine onu çiçekler-ağaçlar içinde çekiyorum. Bu yıl anaokulana başladı (Aslında, yeni yasa'ya göre, ilkokula başlayacaktı ama izin vermedik). ![]() Geçenlerde anaokulu ile Doğa Derneği işbirliğinde uygulanan çiçek yetiştirme çalışmaları yapmışlar. Yine geçen hafta ağaç dikmeye götürmüşler. Ben biliyorum öğretmenim diye, iyi caka satmış. ![]() Hem bitkileri hem de fotoğraf çekmesini çok seviyor. Düzenleyen ayazkentli : 30-08-2014 saat 13:01 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#357 |
Ağaç Dostu
|
Mevsim bahar olunca tüm bitkiler canlanmaya başladı. Geçen sezon sonu köklenmeye aldığım iri siyah incir fidanları, yeni yerlerine dikilmeye hazırlanıyorlar. ![]() Bu yıl saksıda ki limonumun üzerinde bol bol çiçek tomurcuğu var. İlk kez tomurcuk veriyor. Kaç tanesi meyveye dönüşür bilmem. Geçen yıl Hatmi çiçeğinden dökülen tohumlardan çıkan hatmi çiçeklerinden biri. ![]() Salkım domates tohumları da çimlendi. ![]() Üyemiz sn. Dünyalı'nın gönderdiği yerli mısır (darı) tohumları ekildi. ![]() 2013 yılı faaliyetleri tüm hızı ile başladı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Ağaç Dostu
|
Sağol Fatoş ablacığım. Bu yıl anaokuluna başladı. Okul hayatı da böylece başlamış oldu bizim yeğenin. Haftalar, yıllar çabucak geçiyor. Sadece çocuklar değil tabi, hepimizin bitkileri de çabucak büyüyor. Forum üyelerimizden Dünyalı/Uzaylı arkadaşlarımızn gönderdiği yerli darılar hızla büyümeye başladı. Bu darı tohumlarını 4 eşit parçaya bölüp, annem, kayınvalidem ve dayıma vermiştim. Hem onlar hem de ben bu yıl bunlardan bol tohum alıp, çevremizdekilere dağıtacağız. Çok güzel darılar, tam aradığım gibi. Kendilerine bir kez daha teşekkür ederim. Nisan başları. ![]() Nisan sonu. ![]() Mayıs sonu. (Bu günler). ![]() Mayer limon bu yıl ilk kez çiçek açtı. 25 civarı çiçek vardı ve mis gibi kokuyorlardı. Bu çiçeklerden sadece bir tek meyve oluştu. Seneye bir kaç tane olurlar sanırım. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ayazkentli, sayfanızı daha sık güncelleyin, bu yılki çiçeklerinizi pek paylaşmadınız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|