![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Orhan Özbilgiç / bahçe
Sevgili dostlar; İlk fidanlarını 2008 mart'ında diktiğim, bazılarının ilk meyvelerini bu yaz yediğim ve büyük bölümüyle oluşumunu tamamladığım bahçemin görüntülerini sizlerle paylaşma keyfini tatma zamanının geldiğine inanıyorum. Benim bahçem, diğer birçok arkadaşımın bahçesine göre biraz daha dış mekan ağırlıklı, biraz daha çok yıllık ağaç, ağaççık ve çalılardan oluşuyor. Bilhassa, özellikle yaz döneminde çiçeklenen ağaç ve çalıları kullanmaya çalıştım. Çünkü daha çok yaz aylarında buraya gelebilecektik. Arada yinede mevsimlik çiçekleri kullanmadım değil. Zira bahçelere ençok onlar canlılık getiriyorlar.Mevsimliklerde sevgili eşimin katkılarından çok yararlandığımı ifade etmeden geçemeyeceğim. Sevgiyle kalın. ![]() Bahçenin bulunduğu şehir: Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü Bahçenin büyüklüğü: Toplam 6000 metrekare. Kabaca, 4000 metrekaresi Fındık (Arada yeni dikilmiş 5-6 ceviz) ve sebze bahçesi. Evinde içinde bulunduğu 2000 metrekaresi ise, ağaçlar-çalılar ve çok yıllık ve yıllık süs bitkileri. Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb. koşulları: Büyük bir bölümü tam gün güneş alıyor. Çarşamba' nın yıllık yağış ortalaması: metre kareye 880 cm. Kurak mevsimi yok gibi. Tuzluluk söz konusu değil. Rüzgar, sürekli olmamakla birlikte, yağışla birlikte olduğunda ,genç fidanlara zarar verecek ölçülerde olabiliyor. Buda birçok yerde görülebilen bir durumdur. Bölgenin soğuğa dayanıklılık haritasındaki yeri: 9b Bahçenin türü: Yazlık ve hobi amaçlı. Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?: Geçmişte, şimdi asıl bahçe olarak kullandığım ön bölüm, içinde ahır ve kümes ve birkaç armut ağacı ve üzüm sergeni bulunan avlu idi. Fındıklık olarak düzenlediğim arka bölümü yaşlı ve verimsiz meyve ağaçları ile bugün olduğu gibi sebzelik idi. Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?: Yeni görüntüsünü kazandırabilmek için 4 yıldır. Başlangıçta tasarım yaptınız mı?: Hayır. Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş bir plan var mı? varsa ekleyiniz: Bir planı yok. Bakımı nasıl yapılıyor?: Bakımını tamamen kendim yapıyorum. Zaman zaman ücretli işçi çalıştırıyorum. Bahçede bulunan ek alanlar: Bahçede ev dışında bina anlamında, artık çöp yakmak amacıyla kullandığım, şimdi dört duvardan ibaret olan, eski kümes dışında bir ek yok. Bahçe için hayaliniz, idealiniz var mı?: Evet var. Özellikle, dış kapıdan eve kadar olan 35-40 metrelik bölümde, çayırlar üzerinde kayrak taşlarından oluşan bir yaya yolu yapabilmeyi. Aslında birçok yöremizde çok kolay olan bu iş, yakın çevrede satılıkta olsa kayrak taşı bulamadığımdan bir türlü gerçekleştiremiyorum. Ayrıca zaman içerisinde, henüz ancak yarısını yapabildiğim, komşu bahçelerle aramızdaki sınır çitlerini, dikenli ve kafesli telli beton direklerle çevirip bitirerek, bahçenin daha güzel bir görüntüye kavuşmasını ümidediyorum. BAHÇEDE BULUNAN BİTKİLERİN LİSTESİ(Ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler:) AĞAÇLAR, AĞAÇÇIKLAR: Komşu bahçedeki ahırın görüntüsünü kapatabilmek amacıyla, sınıra dikilmiş 30 kadar altuni leylandi. Porsuk, Alacalı Leylandi, Skyrocket Ardıcı, 3 Libocedrus, Gülibrişim, 4 limoni selvi, Himalaya Sediri, 3 Boulevard, Manolya grandflora, 2 Pittosporum, Beyaz çiçekli Erguvan(Daha küçük fidan), Normal erguvan(küçük fidan halinde), Kanada Erguvanı (bordo yapraklı), Mercan Ağacı, Tesbih Ağacı, 2 Oya ağacı, Ihlamur, Çin yelpaze Palmiyesi, Dişbudak, Acer Palmatum 'Bloodgood', Söğüt, limon, Mandalina, 2 Zeytin, 2 Kaymak ağacı (feijoa), 3 Hünnap, 3 Nar, Sarı Salkım(henüz küçük fidan), 2 Kısmet ağacı, 2 Malta Eriği, Muşmula, 2 Kiraz, 2 şeftali, Nektarin, Trabzon hurması, 3 değişik elma, 7 Ceviz, Vişne, Nachi armudu, Santa maria Armudu, Sophora Japonica Pendula, Ekşi Karadut, Kayısı, İncir, 3 Değişik Erik, Fındık, Yerli Kokulu İzabella Üzümü, Çalılar: Güller, Leptospermum Lambertii, Cytisus ''Boskoop Ruby,'' Cytisus Racemosus, Aloysia triphylla, Pampas (Saz püskülü), Mor Salkım (Çalı formunda), 3Acuba Japonica (Keklik kanadı) Küpe, Duranta Erecta, Sarı çiçekli Brugmansia, Pembe çiçekli Brugmansia, Kırmızı çiçekli Brugmansia, 2 Melisa, Saray Nanesi, Oğul Otu (Yabani Melisa), 2 Kelebek çalısı, Beyaz inci çalısı, Pembe inci çalısı, Ortancalar, Hibiscus Syracus (Beyaz katmerli çiçekli), Solanum Rantonetti, Solanum pseuddocapsicum, 2 Rhododendron, Eskalonya, Osmanthus, İspirya, İspirya (Kırmızı çiçekli), Filbahri, Perilla (Kırmızı yapraklı biftek otu), Yalancı melisa-Limon otu-Aloysia triphylla, Abelya, Pieris Japonica 'Cupido' Euonymus europaeus L. (Adi papaz külahı) Deutzia, Alacalı Zakkum, Ful yasemini, Grevilya, Vangelya, Alacalı yapraklı Vangelya, Keria, Kadeh Çalısı, Lantanalar, Hibiscus Mutabilis, Biberiye, Lavanta, Çalı Oya, Kırmızı çiçekli Bodur zakkum, Pollgala, Alacalı İlex, Abutilon, Sinameki, Ateş Dikeni, Cennet Kuşu Çalısı, Kış Hanımelisi, Hint Yağı bitkisi, 2 Gaura, Elvudi, Mercan Çalısı, Ağaç Şakayık, Arbutus Unedo, 2 Fırça Çalısı, Monarda Didyma, Sarılıcılar 4 Kırmızı Çardak gülü, Pembe ponpon gül, Sarı çiçekli acem borusu, Portakal renkli acem borusu, Dikensiz Böğürtlen, Selluka, Mavi çiçekli Çan sarmaşığı, 2 clematis, Pembe çiçekli Hanımeli, Krem çiçekli Hanımeli, Yasemin, Alacalı Yapraklı Hedere, Balon çiçeği, İspanyol fasulyesi(Kırmızı çiçekli), Malabar Ispanağı, Bunların dışında yıllık olarak her sene tohumdan yetiştirdiğim; Karagözlü suzan, İpomealar, Lablab, Kudret narı, Bahçe süs bitkileri: Gerek çok yıllık, gerekse yıllık olarak yetiştirdiğim, Rudbekyalar, Çin karanfilleri, Daturalar, acem halısı, Kaz ayağı, Houttunia, Sülün Kuyruğu sazı, Kalifornia Gelinciği, Hazeranlar, Afrika papatyası, Lupin, Gazanya, Penstamonlar, Salvialar, Portakal nergisi, Horoz ibiği, koru çiçeği, Asterler, zinnialar, çörek otu, dul çiçeği, Peygamber çiçeği, kadife çiçeği, kına çiçeği, Saman( Kağıt) çiçeği, Haseki Küpesi, Aslanağzı, Ekinezya, Yol hatmi, Koyun gözü(Kız gözü) vs. gibi tohumdan yetişenler. Frezya, Amarillis, lilium, Lale, Sümbül, Nergis, Gala, Agapanthus, Cliva, sosyete Sarısmsağı,Dahlia, Glayöl, Çiğdem, Safran vs. gibi soğanlı ve yumrulu bitkiler. Sardunyalar, mineler, Kalanşo, buz çiçeği, kurdela çiçeği, Efe püskülü, Bir Gecelik Gelin, Maviş ve birkaç sukulent ve kaktüs. Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?: Bitkilerimin hepsini çok seviyorum. Ama tohumdan yetiştirdiğim, daha 30-40 cm. boyundaki, Beyaz çiçekli erguvan ve Sarı salkım ile Nootkatensis Pendula(Hayalet Sediri), libocedrus Aurevariegata(Sarı alacalı su sediri) özellikle ilgilendiklerimin başında yer alıyorlar. Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?: Hayır, yapmıyorum. Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?: Bahçemde iki ayrı yerden 8.5 metreye çakılmış borulara, tulumba, elektropomp ve su motoru monte edilerek bol su alınabiliyor. Su sorun yok. Su tasarrufu için neler yapıyor sunuz?: Tasarruf amaçlı bir düzeneğim yok maalesef. Toprak özellikleri: Yeşilırmak Deltası'nda olması nedeniyle, son derece verimli, humusca zengin, aluviyal toprak. Kompost yapıyor musunuz?: Hayır. Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?: Çok fazla olmamakla birlikte, bazı bitkilerimin yerlerini gerek birbirlerine çok yakın oldukları için, gerekse gölge -güneş tercihlerini sonradan öğrendiğim için değiştirmek zorunda kaldım. Buda gelişmelerini bir yıla yakın ertelemek anlamına geldi. Birde Himalaya Sediri'ni saran salyangozları yoketmek için ağaca ve dibine tuz serptiğim için 3-4 metre boyundaki fidanı mahvettim. Sonrada yenisini diktim. İyiki yapmışım dedikleriniz neler?: Başlıbaşına, bahçe oluşturma fikri ve varolan evi eni konu restore ederek, üst katını yaz-kış yaşanabilir bir mekana dönüştürmek. İlerleyen yaşımız nedeniyle, zaman zaman şikayet ettiğimiz İstanbul'dan, istediğimiz zaman kaçabilme şansını yakaladık. NOT: Burada isim isim sıralamaya çalıştığım bitkilerimin bir bölümü, paylaşımı seven dostlarımızca, tohum, soğan veya bizzat yetişmiş bitki olarak armağan edilmiştir. Kendilerine teşekkür ediyorum. ![]() Düzenleyen Orhan Özbilgiç : 05-09-2013 saat 20:46 Neden: Yeni dikilen bitki isimlerini kaydetmek için. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Mayıs sonu bahçem!!!
Nisan da traşladığım otlar, yaklaşık 1.5 ayda güllerimi, çalılarımı ve yeni fidanlarımı tamamen kapatmış. Görüldüğü kadarıyla beni çok uğraştıracak... Düzenleyen Sevilay : 04-04-2010 saat 13:13 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-01-2010
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-08-2009
|
Siz, Eşiniz, Bahçeniz, ağaçlarınız, çiçekleriniz, herşeyiniz çok güzel. Tabi güzel olmayan güzellik yapamaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Beni gururlandırdınız. Dilerim yaşamınız boyunca hep en güzellere sahip olursunuz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Bahhçem de en sevdiklerimden biri!.
-Bahçemde en değer verdiğim fidanların başında, Libocedrus Decurrens Variegata ( sarı alacalı su sediri) geliyor. Zira onları zor buldum. Üç tane var. İkisi giriş yolunda karşılıklı simetrik. Bir diğeri tulumbamın yanında. Evimin dibinde sayılır. -Japon Akubası(Keklik kanadı) gölgeyi sevdiği için bahçe duvarı kenarına, eski mavi selvi ağaçlarımın diplerine dört tane diktim. Ayrıca evimin kuzey cephesine,duvar kenarına bunlardan aldığım iki çeliği tutturdum. Onlar daha küçük. Düzenleyen Sevilay : 04-04-2010 saat 13:19 Neden: ekleme. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Doğru düzenleyemediğim bir köşe.
![]() Evimin ön duvarı önünü düzenlemede çok acemi kaldım. Gelecek yıl daha farklı olacak. Bu sırada, yine bahçemdeki nadir mevsimlik çiçeklerden; Karagözlü Suzan, Latin Çiçekleri, Kına çiçekleri ve Horoz ibikleri var. Ancak dedim ya! Peyzajında başarılı olamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Hünnaplarım, iki zeytinimden biri ve muşmula.
-Veranda duvarının dibine de bir tane Melisa çalısı diktim ki koklayalım. Ama ne yazık ki onun çiçeğini göremeden İstanbul'a dönmek zorunda kaldık. ![]() -Hünnaplarımı yemeye giderim, bayram sonrası.. Düzenleyen Sevilay : 04-04-2010 saat 13:19 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Orjin, sizin ve eşiniz hanımefendinin ellerine sağlık. Sabah gezimi bahçenizde yaptım, gözüm gönlüm açıldı. Pek çok ağaç çeşidine yaşama imkanı vermişsiniz, onlar da size karşılığını vermiş görünüyor. Evinize ve bahçenize, güzel yüreklerinizle kimbilir daha neler sığdıracaksınız. Çalışmalarınızı ve fikirlerinizi takip ediyor olacağız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sizlerden işittiğim bu şiirsel sözler, bana ne diyeceğimi şaşırtıyor. Ama bana pozitif enerji yüklediğinizden eminim. saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Ağaç minesi, Abutilon (Ağaç Küpesi) ve Cennet Kuşu Çalısı fidanım.
[ATTACH][ATTACH] ![]() -Cennet Kuşu Çalısı fidanını yine amatörce fidan üreten köydeki iki genç arkadaşım verdi. İki adet olan bu fidanları yine karşılıklı loblara ayrı ayrı diktim. -Abutilon'um giderek gelişip güzelleşiyor. -Ağaç minelerini,Abutilonuve kelebek çalısını aynı kareye almaya çalıştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Moderatör
|
Sevgili Orijin, ne güzel, sabah sabah gözüm-gönlüm şenlendi. Bahçenizi içime sindire sindire dolaştım. Ne kadar güzel, sakin ve dinlendirici bir yer. Şimdi İstanbul'a dönmek zorundayım, bayramdan sonra Hünnapları yemeye gelirim demişsiniz, bahçeniz nerede? Hem eşiniz, hem de siz büyük bir özen göstermişsiniz tanziminde. Bunu ağaç dallarını bağladığınız iplerden, kurdelâların bağlanış şeklinden bile anlamak mümkün. Gülibrişim ağacını ben de çok severim. Bahçemizde bir tane var ama nedense hiç de istediğim formda olmadı. Bu yüzden arka bahçeye formu güzel bir tane ekmeyi düşünüyorum, daha sonra ben de şekillendirebilirim. Çiçek kokusu çok hoşuma gider. Golden elmalarınız da çok güzel, onun hafif mayhoşumsu tadını da severim. Seneye hiç acımadan seyrekleştirin derim, meyveleri daha iri olacaktır. İndirmenin tuğla duvarına Amerikan sarmaşığı sardırsanız nasıl olur? Bir de size dostane bir tavsiye Acem Borusunu evinizden mümkün olduğunca uzağa, görebileceğiniz bir yere dikin. Görselliği çok güzel ama ne kadar eve yakın olursa derdi de o kadar çok oluyor. Bu güzel, dinlendirici, sakin bahçenizde sevdikleriniz ile beraber sağlıklı mutlu huzurlu seneler geçirmenizi dilerim. Emekliliğinizin tadını doya doya çıkartırsınız inşallah. Eeee bu kadar güzel, emek verilmiş bir bahçeye de ben de bahçemden bir hediye vermek isterdim. agaclar.net'in bu üyesini de size hatırlatsın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=Güler;497032]Sevgili Orijin, ne güzel, sabah sabah gözüm-gönlüm şenlendi. Bahçenizi içime sindire sindire dolaştım. Ne kadar güzel, sakin ve dinlendirici bir yer. Şimdi İstanbul'a dönmek zorundayım, bayramdan sonra Hünnapları yemeye gelirim demişsiniz, bahçeniz nerede?..........] Sevgili Güler; Bahçemi düzenlerken, doğal olarak sizlerin bahçelerinizi imrenerek gezdim. Yazdıklarınızı okudum. Hani derler ya daha eskiler ''feyz aldım!'' Aynen öyle. Acem borusu evime 12, en yakın bitkime 4 m uzakta ve soliter durumda. Kök sürgünlerini şimdiden 10-15 güne bir kökleyip atıyorum. Kontrol kolaylığı açısından kuru bir ağaca sardırdım. Bahçem, Samsun- Çarşamba- Kızılot Köyü' de. köy Çarşamba Deltası' nın tam ortasında. Denize 12 km. Olaki bir Karadeniz turunuzda, siz ve Agaclarnet üyelerinin dinlenme odağı olmak eşim ve bana müthiş keyf verecektir. Sevgiyle kalın. Tek sorunumuz uzaklık. 820 km. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Fasulye ve üzümü yemeden gelmedim.
[ATTACH][ATTACH][ATTACH] ![]() Fasulye ve üzümü yemeden gelmek olur mu? Üzüm kokulu, galiba İzabella diyorlar. Çilek tadında. Bu arada bahçadeki tüm meyve ve sebzelerimde sadece hayvan gübresi kullandım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
[ATTACH] ![]() İndirmenin tuğla duvarına Amerikan sarmaşığı sardırsanız nasıl olur? -------------------------------------------------------------------------- Sevgili Güler; Bağışlayın. Önerinizin birini atlamışım. Evet! Orası çok rahatsız ediciydi. Resimleri bilgisayara yükleyince farkettim. Hemen ertesi günü Çarşamba' daki bir fidanlıktan, biri yavruağzı, diğeri kırmızı yediveren sarmaşık gül alıp dikmiştim. Aslında sarmaşık daha kolay sarardı ama, orası çok sevdiğimiz bir komşumuza ait. Amerikan sarmaşığının da Acem borusundan geri kalır bir yanı yok buralarda. Müştemilatın içine kadar girerse rahatsız edici olur, gül yinede gül dür. Diye düşündük. Umarım beğenirsiniz. Zira sizin deneyimlere dayalı önerileriniz, benim için çok değerli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-08-2008
|
Bahçenize bir hayli emek vermişsiniiz ama emeğinizede değmiş. Güle güle oturun. Bende bahçemi düzenlemek ve bunun içinde bilgilenmek istiyorum. Bahçeme ancak bayramda kavuşabileceğim. Bazı ağaçların yerini değiştirmek ve çimlendirme yapabilmek için bu mevsim uygunmu? Güler hanım sizinde bahçenize bayılıyorum. Sizede bahçenizde mutlu ve huzurlu günler geçirmenizi diliyorum.Acem borusunu evin yakınına ekmenin ne gibi dezavantajı var, ben yakına ektimde... bilgilendiriseniz sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Nergis06; Paylaştığınız içten duygularınız için teşekkürederim. Sizinde bahçeniz uğurlu olsun. Ağaçların yerlerinin değiştirilmesi konusuna gelince; 4-5 yaşını geçmemiş ağaçların yerleri her amatör tarafından değiştirilebilir. Yalnı bu değişiklik için ağaçların yapraklarını döktükleri, halk deyimiyle uyudukları kasım sonu-şubat ortası diye kabaca sınırlayabileceğimiz zaman aralığında yapılırsa hiç sorunsuz, bir sonraki yılda yaşamlarını yeni yerlerinde sürdürürler. Ancak yine de yeri değiştirilen ağaç, yerindeki yaşıtına göre birkaç aylık bir gecikme ile büyümeyi sürdürür. Acem borusu neden eve yakın olmasın? sorunuza gelince; Bu bitki tabiri caizse tam anlamıyla azgın bir bitkidir. Bahçede köklendikçe çok daha hızlı gelişir. Örneğin benim acem borusu 2008 haziran sonunda 15-20cm. lik bir kök sürgünü olarak dikildi. '008 sonunda boyu 3-4 m., şimdi ise 6-7m. Yani yaklaşık 15 ayda bu kadar büyüdü. Artı sürekli toprak altından metrelerce uzayıp yeni sürgünler veriyor. Olay bu. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Sarmaşık yediveren kırmızı gül ve yasemin kardeşliği..
![]() İstanbul' daki apartmanımızın köşe duvarında da bir kırmızı sarmaşık gül ve yasemin kardeşçe el ele yükseliyorlar. Onlara özendim. ![]() Pembe çiçekli alacalı yapraklı zakkumumu, bir oto servis istasyonunun bahçesinde görüp çeliğini istedim. Kendim ürettim. O nedenle benim için çok değerli. Çiçeklerini gelecek yıl gösterecek. Haaa! Zakkumumdan İstanbul' da, ne Eminönü' nde, ne de belli başlı fidanlıklarda bulamamıştım. Şimdi Sayın Mutlu Kutlu satıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-08-2008
|
Çok teşekkürler Orijin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
|
Sayın Orijin Bahcenizi güzel tanzim etmişsiniz ellerinize sağlık. Fındıklıktaki fındık ağaçlarınızı merak ettim mümkünse müsait olduğunuzda bir kaç resim yükleyebilirmisiniz. Fındık karadeniz yöresine ait ama ben Denizlide kayınpederimin eski evinin bahcesinde görmüştüm çok güzel ve bol meyveli idi acaba İzmirde yetişirmi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Birol; Bahçemi beğenmeniz beni mutlu etti. Teşekkürederim. Fındık, nar ağacı gibi bol miktarda dip sürgünü veren bir ağaçcıktır.Bu sürgünler genellikle her sene,temmuz sonlarında kesilerek ağaçların dipleri, birazda fındık toplamayı kolaylaştırmak için temizlenir.Genellikle ekim ayında bu sürgünler dikilerek yeni bahçeler oluşturulur. Dikim sıra üzerine 60-70cm aralıklarla yapılır. Sıra aralıkları ise 5-6m. bırakılır. Fındık 4-5 yaşına geldiğinde, dikim aralığının 2 metre civarına çıkarılması gerekir ki bitki gerekli güneş ışığını alabilsin. Bu nedenle, ''Bahçeleme'' adı verilen işlem ile sıradaki dalların büyük bölümü dipten kesilir. Benim, resimlemediğim fındık bahçemdeki ağaçlar henüz 3 yaşındalar. Bu nedenle arasında bu senede tarla tarımı yapılarak mısır dikildi. Önümüzdeki yıldan itibaren meyve vermeye başlayacaklar. Bu yıl 4 dönüm olan bu bahçeden yinede 10-15 kg fındık topladım. 8 yaşından sonra 800-1000 kg toplayabileceğimi sanıyorum. Ben şimdi İstanbul' dayım. Ekim veya kasımda gideceğim Kızılot'a. O nedenle resimleme şansım yok. Gelecek yıl mutlaka.. Gelelim sorunuza: İzmir' de yetişir mi? Yetişir. Ancak, ağacı, İzmir' in en kurak ayları olan, mayıs-haziran-temmuz-ağustos, hatta eylül aylarında, en azından haftada bir bol sulamanız gerekir. Çünkü, fındık bilindiği gibi, her mevsimi yağışlı olan bir bölgede, Karadeniz Bölgesi' nde ''en iyi'' oluyor. Herşey gönlünüzce olsun. Düzenleyen Orhan Özbilgiç : 15-09-2009 saat 20:34 Neden: yazım hatasını düzeltme. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Birol; Bahçemi beğenmeniz beni mutlu etti. Teşekkürederim. Fındık, nar ağacı gibi bol miktarda dip sürgünü veren bir ağaçcıktır.Bu sürgünler genellikle her sene,temmuz sonlarında kesilerek ağaçların dipleri, birazda fındık toplamayı kolaylaştırmak için temizlenir.Genellikle ekim ayında bu sürgünler dikilerek yeni bahçeler oluşturulur. Dikim sıra üzerine 60-70cm aralıklarla yapılır. Sıra aralıkları ise 5-6m. bırakılır. Fındık 4-5 yaşına geldiğinde, dikim aralığının 2 metre civarına çıkarılması gerekir ki bitki gerekli güneş ışığını alabilsin. Bu nedenle, ''Bahçeleme'' adı verilen işlem ile sıradaki dalların büyük bölümü dipten kesilir. Benim, resimlemediğim fındık bahçemdeki ağaçlar henüz 3 yaşındalar. Bu nedenle arasında bu senede tarla tarımı yapılarak mısır dikildi. Önümüzdeki yıldan itibaren meyve vermeye başlayacaklar. Bu yıl 4 dönüm olan bu bahçeden yinede 10-15 kg fındık topladım. 8 yaşından sonra 800-1000 kg toplayabileceğimi sanıyorum. Ben şimdi İstanbul' dayım. Ekim veya kasımda gideceğim Kızılot'a. O nedenle resimleme şansım yok. Gelecek yıl mutlaka.. İzmir' de yetişir mi? Yetişir. Ancak, ağacı, İzmir' in en kurak ayları olan, mayıs-haziran-temmuz-ağustos, hatta eylül aylarında, en azından haftada bir bol sulamanız gerekir. Çünkü, fındık bilindiği gibi, her mevsimi yağışlı olan bir bölgede, Karadeniz Bölgesi' nde ''en iyi'' oluyor. Herşey gönlünüzce olsun. Gelelim sizin sorunuza |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
|
Anladım cok teşekkür ederim detaylı bilgilendirmenize. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2007
|
Merhaba,bahçenizi ilk kez geziyorum.yeriniz büyük zannedersem.çicek çeşitleriniz bol .meyvalarınız güzel .Eşinizle birlikte mutlu bir hayat sürmeniz dileğiyle Düzenleyen fikreteren : 30-09-2009 saat 15:19 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|