![]() |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 429235 Sağdaki dal daha uzun soldaki yandan çıkmış gibi.Bu arada limonda(yediveren) herhangi bir aşı yok çekirdekten yetiştirme. |
Alıntı:
arı faaliyeti yoktu. ikincisinde ise temmuzun başıydı ve balkondaydı.ev 5. katta ikindin güneşini alıyor limonlar.arı faaliyeti hakkında bilgim yok üstünde arı görmedim hiç.yaprakları filan gayet sağlıklı.sıradan bir ağaç olduğunu da düşünmüşorum aşılama yapılmış bir fidan ve epey çiçek açıyor.fakat çiçekleri her ağaç gibi döktükten sonra mercimekten büyük olan limonlar kötülemeye başlıyor ve hepsi aynı şekilde 1 cm ye yakın dal kısmından dökülüyor. |
1 aylık oldular :)
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Sn.h_dogan, önerilerinizi bekliyorum teşekkürler:)
|
Arkadaşlar hepinize merhaba. Aranıza yeni katılmış bulunuruyorum ve yazdıklarınızı okuyunca hevesim daha da artıyor.
Daha önce hiç bitki yetiştirme tecrubem bulunmaması dolayısıyla sizlerden yardımlarınızı bekliyorum. Saksıda limon yetiştirmek istiyorum ve bir kaç gündür araştırma yapıyorum fakat çoğu yerde bilimsel açıklamalar ağır basıyor. Benim daha çok giriş aşamalarında yardıma ihtiyacım var. Acelem olmadığı için çekirdekten yetiştirmek istiyorum. Toprak saksıda yetiştirmem gerektiğini öğrendim fakat kaç tane çekirdek ekmem lazım fazla eksem zararı olur mu toprağı nereden ve hangi çeşidinden almalıyım sulamayı günlük kaç mm yapmalıyım ? kısaca bana nasıl başladığınızı söylerseniz çok memnun olurum... Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Büyük ihtimalle turunçtur bu ağacınız o zaman ben de iki dal birbirine niye bu kadar benziyor dedim. Kusura bakmayın uzun zamandır bu sayfaya bakmamışım. :o |
Alıntı:
Çok teşekkürler. |
Tohumdan yetişen bitkiler geç meyveye yatarlar. Turunç elbette ileriki yıllarda meyve verecektir. Siz farklı bir meyve yapmak istiyorsanız ayrı tabi. O zaman aşı yapmanız gerekir.
|
biliyorum biraz konu dışına çıktım ama, peki bu ileriki yıllarda çıkan meyveler yeterli verimlilik ve kalitede olur mu sizce? Öyleyse bir değişiklik yapmayı düşünmüyorum.
Son olarak ilk başta danıştığım budama konusundaki öneriniz nedir acaba:) ne yapmama gerek bilemedim. Bütün sorularım bunlar ilginiz için çok teşekkürler. |
Eğer turunç olarak kalmasını istiyorsanız şimdilik bir budama yapmayın. Bir de verim ve kalite derken siz turuncu yemeyeceksiniz herhalde, limon yerine kullanabilirsiniz. Verim yönünden sorun olmaz ürün vermeye başladı mı fazla miktarda tutuyor.
|
Turunç u zaten ben de limon olarak kullanmak istiyorum limonu yiye de bilirim belki normal ve güzel bir limon kadar ürün versin benim için sıkıntı yok aşılamayı da o açıdan sormuştum:) Çok teşekkür ederim yardımınız için.
|
Alıntı:
|
Sn uzi çekirdeklerinizi suya koyup şişirmek yerine biraz kurutup kabuklarını soyun. Çimlenme süresini 1 haftaya indirmiş olursunuz. Saksı olarakta derin bir saksı kullanın. Çünkü güçlü kazık kök yapıyor çimlenen çekirdekler. Toprağı çok sıkıştırmayın. Daha sonra çöken kısma toprak eklersiniz. Sulama bulunduğunuz bölgeye göre değişir. Tohumlar filizlenene ve ilk yaprakları çıkana kadar nemli olacak şekirde daha sonra normal sulama yapabilirsiniz. Sadece saksı altından su akıp gitsin. Tohumlarınız çimlenene kadar hafif güneş 3-4 yaprak olduktan sonra direk güneş gören bir yere koyabilirsiniz.
|
Alıntı:
|
İlk çimlenmede 15 cm saksı yeterli olur fakat sonra daha derin bir saksıya almanız gerekir. Daha önce paylaşmıştım çıkan limonları. Kabuklarını soyum 0.5 cm derine dikin güzel bir nemlendirin yeter. Fideleriniz 3-4 yaprak olana kadar nemlendirmeniz yeterlidir. Sonra normal sulayabilirsiniz. Ankara kuru havaya sahip üsteki toprağınız kurumaya başladıkça sulayabilirsiniz. Daha öncede dediğim gibi iyice süzdürmek şartıyla. Ben gece lavobada suluyor ve orada bırakıyorum. İyice süzülüyor. Sabahta alıp yerine koyuyorum.
|
2 Eklenti(ler)
[ATTACH]Eklenti 437402[/ATTACH]
bu da benim kızım :D 12 gun once ekmiştim bu sabah bana sürpriz yaptı :)) çocuğum olmuş gibi sevindim açıkçası :)) |
saksıyı bu durumdayken güneşe koymalı mıyım yoksa biraz daha nemli ve karanlık ortamda beklemesi mi lazım ?
|
Aydınlık ama güneş direk gelmesin. 4-5 yaprak olduktan sonra birkaç saat direk güneş alabileceği bir yere geçirin.
|
Peki hala nemlendirmeye devam etmeli miyim yoksa normal sulamaya geçebilir miyim ?
|
Bu dönemde çok fazla sulama yapmasanız iyi olur. Toprağın ıslağa yakın nemli olması yeterli. Sprey yerine suyu hafif hafif serpiştirebilirsiniz ama fazla ıslak olursa, gereksiz yere boylanabilir.
|
Merhaba, geçen hafta balkonum için 2 adet limon fidanı aldım, fidanlar yaklaşık 1.5 metre boyunda ve 4 yaşında, şu an içerisinde bulundukları saksılar yaklaşık 40cm, fakat ben onları 65x65cm iç hacmi olan saksılara aktarmak istiyorum. Forumda önceki yazıları okuduğumda; fidan aktarımı için uygun dönemin Ocak sonu olduğunu gördüm, fakat bu konuda fidanları aldığım yer beni uyarmadı, aceba 4 yaşında bir fidan/ağaç için de aktarım dönemi var mı? yer değişimi ve saksı değişiminin aynı zamanda yapılması uygun mu? yoksa saksı değişimi için beklemem mi gerekiyor? (şu an bulundukları yer bol güneş alıyor keza aktarılacakları yer de aynı şekilde bol güneş alıyor)
|
Ben sizin yerinizde olsam; iki stresi de aynı anda yaşatmam. Saksı değişimiyle yer değişimini ayrı zamanlarda yapmanızın daha uygun olacağı kanaatindeyim.
Saksı değişimini bahar aylarında yapabilirsiniz. En uygunu ilkbahar bence. Çünkü; ilkbahar aylarında turunçgiller vejetatif(yeşil gelişim) evreyi daha aktif yaşıyorlar, dolayısıyla kökleri de gelişiyor, yeni damarlar oluşturuyor olmalı:) Yanlışım varsa düzeltin:) |
ben hayatımda bu kadar arsız çimlenen bi çekirdek görmedim, 10 tane çekirdek attım saksının birinin içine 10 onu da hemen çimlendi fazlasını söküp atmaya da kıyamadım
|
Aynı durum bende de var 11 de 7 oldu hadi hayırlısı :)
|
Alıntı:
|
annemin evde çekirdekten yetiştirdiği bir limonu var
bir buçuk metreye kadar uzadı.annem de budamak zorunda kaldı.kökü iyice kalınlaştı ama meyvesi yok.zannedersem saksı küçük geliyo.yoksa çok sağlıklı ve güçlü gözüküyor ah bir de meyvesi olsa. |
1 Eklenti(ler)
Selamlar,
1-2 ay önce limon ağacının kokusu olsun, limonun kendisi olsun ilgimden dolayı kendimde yetiştirmek istedim. Epey bir acemi olduğum için çocukluğumun fasülye yetiştirmesi gibi başladım, 7-8 tane çekirdeği attım saksıya kurudukça suladım toprak kurudukça. Gayette güzel bir biçimde büyümeye başladı fakat bir anda tek tük yapraklar dökülüp sararmaya başladı. Araştırmalarım sonucu buraya ulaştım uzmanlardan fikir alayım dedim. Benim yetiştirme biçimim şöyleydi yaz diye balkona bıraktım epey güneş alır, toprak kurudukça saksının dibinde su görene kadar su veriyorum. Sonra bırakıyorum. Hiç içeri almadım. Acaba gecenin soğuğundan mı etkileniyorlar yoksa bir böcek falan mı veya suyu mu fazla geliyor acaba bu arada İstanbuldayım havayı merak ederseniz. Sararmanın resmini ek olarak gönderdim. Not: Konusu varken yeniden açmak istemedim ama konunun sahibi kendi konusunun başka sorunla bölünmesini istemezse yeni konu açabilirim. |
Bu turunçgillerde çok rastlanan yaprak yanıklığı. Bulaşıcı olduğunu hatırlatmak isterim.
Hastalıklı olan yaprakları kopartıp alın. Daha sonra elinizde bakır ya da bordo bulamacı preparatı varsa onunla ilaçlayın ve potasyum, demir ağırlıklı gübre verin. Demiri aktarlardan karaboya ya da saçıkıbrıs adıyla satın alabilirsiniz. Diğer sağlıklı limonlara bulaşmamasına dikkât edin, çabuk davranmak lazım:) |
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar tekrar rahatsız ettiğim için özür dilerim affınıza sığınarak bir kaç şey sormam gerekiyor. Bir kaç araştırma yaptım fakat ne yapmam gerektiğini tam olarak bilmiyorum. 21 ağustos tarihinde saksıya diktiğim 11 çekirdekten ilki 31 ağustos da filizlendi. şu anda 10 tane filizim var. aşağıdaki fotodaki gibi durumları. Toprağı sürekli nemli tutuyorum püskürtme yoluyla suluyorum ve günde bir kaç saat güneş altında bırakıyorum. yanlışlarımı ve yapmam gerekenleri söylerseniz minnettar kalırım :) resimler burda
Eklenti 442849 Eklenti 442850 Eklenti 442851 |
balkonda saksıda rasgele dağılmış olan limoncuklarımı kışın da yavaş yavaş gelmesiyle içeri alayım dedim
böylece hem şarşırtmış oldum hem de hepsini biraraya topladım biraz sık mı oldu bilemedim bir saksıya daha mı bölsem acaba? http://l1309.hizliresim.com/1f/p/swp2m.jpg http://j1309.hizliresim.com/1f/p/swp6m.jpg |
Limon
1 Eklenti(ler)
Ektiğim limon çekirdeği 2 haftada mini serada çimlendi. Bugün dışarıya aldım.
|
Alıntı:
Torfta besin maddeleri bulunmadığından dolayı, şu anki aşamada dışarıdan bitki besini ya da gübre şerbeti ile takviyede bulunmanız çok iyi olur:) |
Alıntı:
Torfta ki bitkilere uygun oran ve zamanda besin ya da gübre vermeye dikkât edelim:) Birde, fotoğrafları foruma yüklemeyi unutmayınız. Daha sonra ilgili linkler geçersiz kalınca fotoğraflarımız görünmüyor:) |
Alıntı:
Fotoğraf konusunda ki sıkıntınız için ilgili başlıkta anlatım yaptım:) http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...tm#post1203258 |
Alıntı:
|
Limon biti mi?
Merhabalar, yaklaşık bir hafta önce çiçek açmış bir limon fidesi aldık, üzerinde iki tane limonu da vardı. Aldığımız günden beri evin içinden hiç çıkarmadık ve 2 günde bir suladık fakat son iki gündür fidanın bazı yerlerinde yeşil renkli bit olduğunu düşündüğümüz canlılar türedi. Temizlesekte yine oluşuyor. Bu konuların acemisiyiz, bilen arkadaşların tavsiyesine ihtiyacımız var. Şimdiden teşekkürler:(
|
5 Eklenti(ler)
iyi günler limonlarımın durumu bu..2012 eylülde çekirdekten elde ettim..en uzunu 25 cm civarında.bakımsız bir 14 ay geçti .. ne rüzgardan ne kardan ne soğuktan esirgedim. işim nedeni ile suyunu bile düzenli veremedim.ama böyle gitmelerini istemiyorum.5 kök var ilk önce onları ayırmam gerek sanırım...aşılamada dahil ne yapmalıyım acaba tavsiyelerinizi ve talimatlarınızı bekliyorum.şimdiden çok teşekkürler..
|
limonlarınız çok güzel bende bir tane diktim şu anda 10cm boyunda biraz daha büyüsün resmini payşacağım ..
|
limonlarım normal mi
2 Eklenti(ler)
yeni aldiğım limon ağacım. meyve kısımları normal mi acaba?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025