agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

kopshtar 13-07-2013 03:24

Güzel bir ürüne benziyor. Denemekte fayda var. Narenciyede çiçekleneceklerdir öncesi ve çiçekte tavsiye edilmiş.

sevilgzm 13-07-2013 23:30

3 yıl önce limon çekirdeklerinden 4 tane fidan oldu ama biri kurudu kalan 3 önce boya gittiler
budayınca yandan da dalları oldu. Ancak ne çiçek ne meyve :( sabırla bekliyorum gübre ve besn takviyesi yapmayı planlıyorum. Siteden bir sürü şey okudum bakalım onları uygulayacağım. Ve cuma günü kamkat fidanı aldım. Şimdi de sabırla onun büyümesini ve meyve vermesi bekleyeceğim. Umarım fotoğraflarını ekleyebileceğim. Sizlerden öğreneceğim çok şey var.

kokopit 14-07-2013 16:10

Merhaba arkadaslar .Benim tavsiyem yapraklarin arkasini kontrol edin ,bazi parazitler yuva ye yumurta bırakıyor.

dussokagi 14-07-2013 17:39

parazitlerin belirtisi nasıl oluyor nasıl anlayacağız?

kokopit 15-07-2013 22:26

Merhaba arkadaşlar. Beinim kamkatım ikinci defa çiçek açıyor.ilkinde dört çiçek açtı bunlar meyve tuttu şimdi tekrar çiçekleniyor. Bunu anlayamadım ,birde bu meyveler nezaman olgunlaşacak? Teşekürler.

dussokagi 16-07-2013 20:16

2. defa çiçek açıyorsa ve ilk açan çiçekler meyve tuttuysa ne mutlu size isterseniz turuncu olunca yiğebilirsiniz isterseniz yeşilken sizin tercihine kalmış

ozturker1907 24-07-2013 16:18

merhaba.. bundan 5 ay önce fln kumkuat aldım.. mayıs ayı gibi hayvan gübresi ver dediler , verdim.. haziran ayı sonunda çok güzel mis gibi çiçek açtılar.. herşey çok güzelken birden çiçekler döküldükten sonra tomurcuklar belirginleşti.. sonra tomurcuklar kuruyup döküldülerr.. çok meyve verecek gibi görünürken şimdi hiç tomurcuğu kalmadı.. :( nedeni ne olabilir?

Romantik 24-07-2013 18:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozturker1907 (Mesaj 1183497)
merhaba.. bundan 5 ay önce fln kumkuat aldım.. mayıs ayı gibi hayvan gübresi ver dediler , verdim.. haziran ayı sonunda çok güzel mis gibi çiçek açtılar.. herşey çok güzelken birden çiçekler döküldükten sonra tomurcuklar belirginleşti.. sonra tomurcuklar kuruyup döküldülerr.. çok meyve verecek gibi görünürken şimdi hiç tomurcuğu kalmadı.. :( nedeni ne olabilir?

Aşırı sıcaktan veya aşırı sulamadan kaynaklanan bir durum olabilir.

Romantik 24-07-2013 18:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kokopit (Mesaj 1180202)
Merhaba arkadaşlar. Beinim kamkatım ikinci defa çiçek açıyor.ilkinde dört çiçek açtı bunlar meyve tuttu şimdi tekrar çiçekleniyor. Bunu anlayamadım ,birde bu meyveler nezaman olgunlaşacak? Teşekürler.

Bu yıl sezonu sıcak geçtiğinden çiçek mevsimi doğal olarak uzadığından Kumkatların 2-3 kez çiçek açması normaldir. Bizim Kumkuatlar bu yıl hiç olmadıkları erken bir sezonda çiçek açmaya başladlar ( Mayıs Ortasında ) şu an da fidanlarımızın büyük bi r çoğunluğu çiçekli

Romantik 24-07-2013 18:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dussokagi (Mesaj 1180476)
2. defa çiçek açıyorsa ve ilk açan çiçekler meyve tuttuysa ne mutlu size isterseniz turuncu olunca yiğebilirsiniz isterseniz yeşilken sizin tercihine kalmış

İç mekanda Şubart-Mart gibi, Dış mekanda ise Mart-Nisan gibi olgunlağa ulaşır.

H.SAHIN 25-07-2013 08:58

Geçen hafta Kamkatın saksıyı büyüktüm ve bahçe toprağı takviye yapmıştım.

Pamuklu beyaz bit oluştu ve arap sabunu ile uygulama yaptım .

botanik83 25-07-2013 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kokopit (Mesaj 1180202)

merhaba değerli ağaç sever

kamkat yıl içinde birden fazla çiçeğe binebilir meyve olgunlaşma süresi ise şehire ve havaya bağlı olarak değişir. ama kamkatların olgunlaşıp yeneceği sezon sonbahardır.

ozturker1907 25-07-2013 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 1183534)
Aşırı sıcaktan veya aşırı sulamadan kaynaklanan bir durum olabilir.

evet sıcaktan olabilir aslında ama sulama konusunda toprağı kuruyunca veriyorum acaba çok fazla mı kaçırıyorum suyunu? peki bi daha seneye haziranda mı çiçeklenip meyve verir? yoksa yılda bikaç kez meyve verebiliyor mu? okadar da dört gözle meyvesini yiyeceğim diye heveslenmiştim.. :rolleyes:

kokopit 28-07-2013 01:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi botanik83 (Mesaj 1183822)
merhaba değerli ağaç sever

kamkat yıl içinde birden fazla çiçeğe binebilir meyve olgunlaşma süresi ise şehire ve havaya bağlı olarak değişir. ama kamkatların olgunlaşıp yeneceği sezon sonbahardır.

Deyerli botanik 83 .Teşekür ederim .

Romantik 28-07-2013 12:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozturker1907 (Mesaj 1183898)
evet sıcaktan olabilir aslında ama sulama konusunda toprağı kuruyunca veriyorum acaba çok fazla mı kaçırıyorum suyunu? peki bi daha seneye haziranda mı çiçeklenip meyve verir? yoksa yılda bikaç kez meyve verebiliyor mu? okadar da dört gözle meyvesini yiyeceğim diye heveslenmiştim.. :rolleyes:

Bu yıl içinde çiçek açma süresi daha bitmedi, Ağostosun sonuna kadar Kamkatınızın hala çiçek açma süresi mevcut,

Seneye ise Haziran ayında başlayacaktır, Ağostos sonuna kadar devame debilir. Şubat-Mart gibi olgunlaşır doşarda olanlarda bu Nisana kadar sarkar, bu zamanlarda tüketebilirsiniz.

Romantik 28-07-2013 12:29

Tij ağacın üretim yapısı alakalı, normal aşı değil tepeden aşılan bitkilerde kullanılan bir deyimdir, meyve aynı meyve tadda aynı taddır. Tijli olunca meyve tadı değişmez. Sadece şekil olarak farklıdır Tijli ağaçlar.

ozturker1907 29-07-2013 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 1184658)
Bu yıl içinde çiçek açma süresi daha bitmedi, Ağostosun sonuna kadar Kamkatınızın hala çiçek açma süresi mevcut,

Seneye ise Haziran ayında başlayacaktır, Ağostos sonuna kadar devame debilir. Şubat-Mart gibi olgunlaşır doşarda olanlarda bu Nisana kadar sarkar, bu zamanlarda tüketebilirsiniz.

çok teşekkür ederimm..;)

kokopit 29-07-2013 21:13

Benim kamkatlar Ordudan geldi.

İki tane kamkat bir tane de kalamondin.

Romantik 29-07-2013 21:44

Umarım aldığınız fidanlardan memnunsunuzdur.

kokopit 29-07-2013 22:12

Evet ,memnunum kamkatın biri çiçeklendi diyerlerinde diyerlerinde yok? Onları çoaltmayı düşünüyorum ama çelikten "mi yoksa göz aşısıylamı? Şuan bir şeyler deneme yapıyorum ama neler olacak bakacaz.

botanik83 02-08-2013 22:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kokopit (Mesaj 1185182)
Evet ,memnunum kamkatın biri çiçeklendi diyerlerinde diyerlerinde yok? Onları çoaltmayı düşünüyorum ama çelikten "mi yoksa göz aşısıylamı? Şuan bir şeyler deneme yapıyorum ama neler olacak bakacaz.

kamkatı çoğaltmada göz aşısı kullanılır.

süsnarı 03-08-2013 15:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi poseidon. (Mesaj 1176547)
selam arkadaşlar 6 yıllık kamkatım bu kışı çıkartamadı ve kurudu, yenisini almak istiyorum fakat nereden alacağımı bilmediğimden alamadım. site içinde satış yapan varsa yardımını bekliyorum. şimdiden teşekkürler.

Benim iki kamkatım var birini Ankara'dan Beğendik mağazasından almıştım 60 cm boyunda 40 tl. Birinide Rize'den getirttim. 2 metreye yakın boyu var 100 tl.

utasdemir 09-08-2013 12:19

Dallarda kararma başladı

5 Eklenti(ler)
Merhabalar,

2 senedir baktığım kumkuat tam toparlandı derken tekrar sorunlar yaşamaya başladırm. İlk olarak herzamanki gibi unulu bit musallat oldu ona ve mayer limonuma. Başlarda bitleri tek tek temizledim ancak en sonnda suyla temizleme yöntemini buldum (ne kadar sağlıklı bilemiyorum). İnce bir şekilde (kalın bir dikiş iğnesi kadar) basınçlı su püskürtebilen bir pompam var ve bununla dalları ve yaprakları yıkadığımda neredeyse tamamını temizledim. Daha sonra arap sabunu ve yağ karışımıni uyguladım. Bu işlemleri 2 defa tekrarladım ve bitler büyük ölçüde azaldı. Ancak tam olarak kurtulabildiğimi söyleyemem.

Ama şu anda dah büyük bir sorunum var. Dallarda kararmalar başladı. Sağlıklı görünen yapraklı dallar kurumaya başladı. Tabi dikkatimi çeken bir olay da dalların bazı bölgelerindeki reçineler oldu. Kararmayla ne kadar bağlantısı var bilemiyorum ama onların da fotoğrafını aşağıda bulabilirsiniz.

Sonuç olarak sormak istediğim kararma neden kaynaklı olabilir? Yardımcı olursanız sevinirim...
Herkese şimdiden teşekkürler...

Not :

Fotoğraflar sırasıyla

1 - Öncesi
2 - Sonrası
3 - Reçine
4 - Unlu Bit

dussokagi 22-08-2013 21:51

Mutlu Kutlu Bey'den aldığım sıvı besin maddesi işe yaradı kumkuatım birçok çiçek verdi şuan 4 tanesi meyveye döndü sizlere tavsiye ederim arkadaşlar faydasını göreceksiniz

Mutlu Kutlu 23-08-2013 11:23

Merhaba,

Cevabım geçmişte gönderilmiş bir mesaj tekrarı gibi olacak. Bitkilerde insan gibi yaşayan canlılar. İyi beslenmeyen, yeterince güneş göremeyen, uygun ısı ve uygun sulanmayan bitkiler de hastalık ve zararlılara karşı dirençleri azalır. Bu yüzden her tür asalak ve hastalıklara açık hale gelirler.

Gövde ve dallardan sızan reçine ye zamklama hastalığı diyoruz, zayıflayan bitkinin gövde kabuk altına yerleşen bir virüs bu hastalığa neden oluyor. Sızıntının 3-5 cm altından kesip hastalıklı kısmı imha etmek gerek. Sulandırılmış göztaşı (bakırsülfat) Gövdeye sürerek virüsleri öldürmek gerek.

Diğer unlu bit, kırmızı örümcek ve diğer zararlılar için uygun ilaçlar kullanmak faydalı olur, ev tipi ilaçlar arap sabunu ve yağ gibi şeyler bitkinin yaprak, gövde ve köklerinde katman oluşturur ve bir zaman sonra zarar verir.

Eğer bitkinizi iyi beslemeyecekseniz uygun ısı ve ışık veremeyecekseniz, çok fazla uğraşmayın. Atın çöpe gitsin, veya daha iyi bakacak bir arkadaşınıza verin. En pahalı bitkiyi de alsanız, isteklerini yerine getiremezseniz, iyi beslemezseniz paranız bir işe yaramaz. Bozulan bir sağlığı parayla yeniden geri getirmek zordur, bazen imkansız.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi utasdemir (Mesaj 1188002)
Merhabalar,

2 senedir baktığım kumkuat tam toparlandı derken tekrar sorunlar yaşamaya başladırm. İlk olarak herzamanki gibi unulu bit musallat oldu ona ve mayer limonuma. Başlarda bitleri tek tek temizledim ancak en sonnda suyla temizleme yöntemini buldum (ne kadar sağlıklı bilemiyorum). İnce bir şekilde (kalın bir dikiş iğnesi kadar) basınçlı su püskürtebilen bir pompam var ve bununla dalları ve yaprakları yıkadığımda neredeyse tamamını temizledim. Daha sonra arap sabunu ve yağ karışımıni uyguladım. Bu işlemleri 2 defa tekrarladım ve bitler büyük ölçüde azaldı. Ancak tam olarak kurtulabildiğimi söyleyemem.

Ama şu anda dah büyük bir sorunum var. Dallarda kararmalar başladı. Sağlıklı görünen yapraklı dallar kurumaya başladı. Tabi dikkatimi çeken bir olay da dalların bazı bölgelerindeki reçineler oldu. Kararmayla ne kadar bağlantısı var bilemiyorum ama onların da fotoğrafını aşağıda bulabilirsiniz.

Sonuç olarak sormak istediğim kararma neden kaynaklı olabilir? Yardımcı olursanız sevinirim...
Herkese şimdiden teşekkürler...

Not :

Fotoğraflar sırasıyla

1 - Öncesi
2 - Sonrası
3 - Reçine
4 - Unlu Bit

kokopit 31-08-2013 11:22

Merhaba. Benim kamkatim yeni çıkaran filizleri ,sakı renkte , yani saman sarısı .

Yusufcanik 02-09-2013 13:45

Budama zamanı

2 Eklenti(ler)
Bahçede ailemin saksıya diktiği kamkatın yapraklarının bir kısmı büzülmüş, dallarda da kısmi kurumalar vardı kuruyan dalları ve birkaç alt dalı budadım acaba yanlış mı yaptım zamanlama olarak?Eklenti 438015

Mutlu Kutlu 02-09-2013 14:09

Toprağı bahçe toprağı, saksı altlarında tabaklar var ve tabaktaki su epeyce bir zaman tabak içerisinde duruyor olmalı yan taraftaki saksıdan belli.

Doğru dürüst beslememişsiniz, artık gerileme başlamış. Toprağını değiştirmezseniz, iyi beslemezseniz bir zaman sonra kuruyacak ve ölecek.Yaşam şartlarını düzeltin derim.

Budama önemli değil istediğiniz zaman budama yapabilirsiniz.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yusufcanik (Mesaj 1195461)
Bahçede ailemin saksıya diktiği kamkatın yapraklarının bir kısmı büzülmüş, dallarda da kısmi kurumalar vardı kuruyan dalları ve birkaç alt dalı budadım acaba yanlış mı yaptım zamanlama olarak?Eklenti 438015 Eklenti 438016

M..T 03-09-2013 18:18

merhaba arkadaşlar. Ben iki çeşit limon ve portakal tohumlarını çimlendirip ekmiştim. Bir sürü oldu hepsi 10 santime yaklaştır. Fakat gördüğüm kadarıyla iki tür yaprak var. Biri sanki diğerine göre daha kart gibi. Diğeri ise iki boğumlu. Yani yaprak 6 cm ise 1. Cm sonunda yaprak ortadaki damara kadar daralıyor sonra tekrar yeni bir yaprak başlıyor 5cm lik. Bu tür nedir hangisi hangisidir acaba.

Bir de aralarından iki tanesi 4 cm kadar büyüyüp topuz şeklinde bir hal alıp hep oradan yaprak çıkardılar. Acaba özürlü mü bunlar yoksa türü mü öyle?

Teşekkürler.

ibogel 07-09-2013 20:00

Arkadaşlar kamkatımı içeriye 3 gün önce aldım.Belki biraz erken aldım ama Kütahya'da gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı 15-20 dereceyi buldu bu yıl.gündüz 28 derece gece 7-8 derece örneğin.Salonumu gün boyunca havalandırıyorum bu alışma devresinde ve üç gündür bir sıkıntı yok çok şükür...Hatırladığım kadarıyla Mutlu Bey de bir mesajında sıcaklık farkının 15 derece ve üzerine çıktığında tehlikeli olacağını söylemişti...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025