agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

Hülyab 07-05-2013 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 1145841)

Sulamasının tıpkı orkide gibi yapılması gerektiğini keşfettim. Başta üstten su veriyordum ama ertesi güne toprak yine kupkuru oluyordu. Su dolu kaba oturtmayı denedim ve işe yaradı. (Yani saksım küçük, ondan mümkün belki de.) 4-5 gündür su istemedi. Toprağın üstü biraz kuru kalıp, alt taraflar nemli olacakmış, üzerindeki kartta öyle yazıyor.

Sevgili Serdağ şu paragrafınız inanılmaz işime yaradı, 5 günlüğüne çıktığım seyahatte bitkilerimi sulayan komşum kamkatıma çok fazla su vermiş ve tabağı su dolmuştu. Birtürlü dökemedim o suyu kökleri çürüyecek diye hayıflanırken yeni yeni oluşumlar fark ettim iğne iğne gibi yeşil oluşumlar. Sanırım sizinde dediğiniz gibi kamkatım alt tabağından sulanmak istiyormuş. Peki zaman zaman bu suyu dökmek gerekmez mi yani nasıl hava alıyor bitkinin kökleri acaba???

esgül73 15-05-2013 19:00

kumkuatın yapraklarındaki izler

3 Eklenti(ler)
Ben kumkuatımı 35 tl ye denizli de el arabasıyla satış yapan bi bahçıvandan aldım.Aldığımda üzerinde 5-6 tane meyvesi vardı.Ufak ve turuncu renkliydı ama yerli mi ithal mı aşılımı bilmiyorum.Bu konuda bilen varsa merak ediyorum.Ama benim asıl merak ettiğim üzerinde şu an çok çiçek var ve mis gibi kokuyor.Ancak sanki yapraklarında bi şey yürümüş gibi izler var.İlaç atmam gerekli mi ?Cevaplarınızı bekliyorum.

copur 09 18-05-2013 18:19

Eğer iz olan yapraklar az ise; yapraktaki izleri takip edin. İz'in bittiği yeri küçük bir bıçağın ucu ile sürtün . içinden küçük sarı bir kurtçuk çıkacak. Gerisi size kalmış. Eğer çoksa ilaç satıcınıza müracaat edin. Selamlar.

sadecegeçen 18-05-2013 22:56

Herkesin kamkatı çiçek açmış benimkinde tık yok daha

celalettin99 20-05-2013 09:33

Bende 3 ay önce oval ithal meyveli olanından kamkat almıştım.. vitamin takviyeside yaptık ancak halen yaprak döküyor.. ne yapacağız bilemedik.. evin içinde bakıyoruz.. yanlışmı yapıyoruz.. internette bazı sitelerde ithal olanları rüzgardan ve güneşten uzak tutun diyor.. ne yapacağız

esgül73 20-05-2013 16:21

teşekkür ederim bende cevapları bekliyordum ancak yeni üye olduğum için yanlış bölüimde mi sordum diyordum

Hülyab 20-05-2013 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sadecegeçen (Mesaj 1156860)
Herkesin kamkatı çiçek açmış benimkinde tık yok daha

Al bendende o kadar çiçek açıcak sandım ama birsürü yeni yaprak çıkarttı beklemeye devam ...

sadecegeçen 21-05-2013 17:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hülyab (Mesaj 1157952)
Al bendende o kadar çiçek açıcak sandım ama birsürü yeni yaprak çıkarttı beklemeye devam ...

Ne zamana kadar çiçek açıyorlar biliyormusunuz ? eğer zamanı geçtiyse seneye baharı mı bekleyeceğiz ? :D

Hülyab 21-05-2013 19:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sadecegeçen (Mesaj 1158382)
Ne zamana kadar çiçek açıyorlar biliyormusunuz ? eğer zamanı geçtiyse seneye baharı mı bekleyeceğiz ? :D

Forumda haziran temmuz aylarında suyunu azaltarak çiçek vermesini sağlamak gerektiği yazıyor yani henüz vaktimiz var bu sene bekleyelim biz umudumuzu yitirmeyelim :)

sadecegeçen 21-05-2013 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hülyab (Mesaj 1158433)
Forumda haziran temmuz aylarında suyunu azaltarak çiçek vermesini sağlamak gerektiği yazıyor yani henüz vaktimiz var bu sene bekleyelim biz umudumuzu yitirmeyelim :)

Şimdi anlaşıldı.. desenize çok suladığım için çiçek tutmadı. Çünkü benimkinin dibi sürekli yaş duruyor:p

dussokagi 21-05-2013 21:32

kumkuat ı çiçekte iken suyu kesmek gerekiyormuş vede bol güneş gören yer güney cephesi rüzgar almayan yer olacakmış birde yapraklarını fısfıs ile ıslatmamak lazım yaprak biti oluşmasına sebep oluyor

gtokkal 22-05-2013 20:24

bu ürünü nasıl temin edebilirim acaba

gtokkal 22-05-2013 20:33

merhabalar benim bir ithal bir tane yerli kumkuatım var henüz çüçek açmadılar besin olarak ne kullanıyorsunuz acaba yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum

helim61 23-05-2013 11:01

Merhabalar

1 Eklenti(ler)
Yaklaşık bir aydır bende bir kamkat'a sahibim ve bu forum sayesinde temel bir kaç bilgi öğrendim uyguluyorum şimdilik sıkıntı yok en azından bildiğim kadarıyla. Resim yolluyorum önerilerinizi bekliyorum...

dussokagi 23-05-2013 17:47

[QUOTE=gtokkal;1158988]merhabalar benim bir ithal bir tane yerli kumkuatım var henüz çüçek açmadılar besin olarak ne kullanıyorsunuz acaba yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum

http://www.agaclar.net/forum/members/37207-romantik.htm bu arkadaşımıza ulaşarak kumkuat temin edebilirsiniz bende ondan temin etmiştim

Hülyab 23-05-2013 20:46

Merhaba, sanırım kamkatınız ithal olanlardan çok iştah açıcı :) görünüyor. Ben uzun denemeler osnucunda ve burada yazılanlardan edindiğim bilgi ile kamkatımın üst topraktan değil alt tabaktan sulanmaktan hoşlandığını anladım. Şimdi öyle yapıyorum ve çiçeklenmeye başladı bile şimdilik bir çiçeğimiz var..

Hülyab 23-05-2013 20:49

[QUOTE=dussokagi;1159444]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gtokkal (Mesaj 1158988)
merhabalar benim bir ithal bir tane yerli kumkuatım var henüz çüçek açmadılar besin olarak ne kullanıyorsunuz acaba yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum

http://www.agaclar.net/forum/members/37207-romantik.htm bu arkadaşımıza ulaşarak kumkuat temin edebilirsiniz bende ondan temin etmiştim

Merhaba düşsokağı ben diğer tüm bitkilerimde olduğu gibi kamkatımda da evsel atıklardan hazırladığım enzim'i kullanıyorum tavsiye ederim detayları enzim bölümünde bulabilirsiniz benim balkon sayfamdada sevgili ddmkdan aldığım tarif yeralmakta. Şuanda tüm bitkilerim gayet iyi durumdalar ve hepsi meyve verme çalışmalarındalar sanırım enzim iyi geliyor :)

helim61 24-05-2013 08:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hülyab (Mesaj 1159513)
Merhaba, sanırım kamkatınız ithal olanlardan çok iştah açıcı :) görünüyor. Ben uzun denemeler osnucunda ve burada yazılanlardan edindiğim bilgi ile kamkatımın üst topraktan değil alt tabaktan sulanmaktan hoşlandığını anladım. Şimdi öyle yapıyorum ve çiçeklenmeye başladı bile şimdilik bir çiçeğimiz var..

Suyu tabağa dökmekten mi yoksa saksıyı suya daldırmaktan mı bahsediyorsunuz?

Hülyab 25-05-2013 07:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi helim61 (Mesaj 1159728)
Suyu tabağa dökmekten mi yoksa saksıyı suya daldırmaktan mı bahsediyorsunuz?

Merhaba, saksım oldukça büyük suya daldırma ihtimalim pek yok ama tabağına su döküyorum tabağın yarısına gelecek kadar.

adenz 25-05-2013 11:49

Merhaba, kamkatım görünüş itibari ile gayet sağlıklı fakat açan çiçeklerin hepsi kuruduktan sonra saplarından döküldü. Nedeni hakkında bilgisi olanlardan yardım bekliyorum.

dussokagi 26-05-2013 16:03

çiçeklenme zamanı kumkuattan suyu kesmelisiniz

helim61 28-05-2013 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hülyab (Mesaj 1159513)

Bende tavsiyeniz üzerine saksı altlığına su döküyorum ama 1 günde tüm su kuruyor bu kadar hızlı boşalması normal mi? Anlayamadım ?

göktürk66 29-05-2013 12:57

benim kumkatımda baharda hiç yaprağı yoktu şuanda dallandı ve heryerinden dallar yapraklar fışkırmaya başladı bu sene meyve alabilirmiyim arkadaşlar..

göktürk66 29-05-2013 13:02

bi sorum olucak herhangibi bir meyvenin mesela portakal ,limon, **** mandalinanın çekirdeğini diktiğimiz zaman turunç oluyormu.. ve büyünce turunç meyvesi veriyormu

Turunçgil 29-05-2013 17:44

Evet turunç olur sn göktürk66 ancak 20 ve daha üstü yıllarda turunç meyvesini görebilirsiniz ağaçta :)

gtokkal 31-05-2013 00:58

kumkuat yardım

Merhabalar Arkadaşlar;
Sizlerden yardımlarınızı istiyorum.kocaelinde yaşıyorum,bir tane 1 metre boyunda yerli ve 2 metre boyunda ithal kumkuatım var.durdukları yer öğleden sonra akşama kadar güneş alan katlanır camlı balkonum ve sıcak oluyor öğlen güneşi diye önlerine ince bir örtü de astım ve camların bir kısmı sürekli açık.sulamalarını 3 günde bir yapıyordum şimdi tabakların altına taş ta doydum kökler su içinde beklemiyorlar,toprakları lav kırığı bahçe toprağı ve torftan oluşmakta.bakım olarak yanmış keçi gübresi,yarasa gübresi kullandım.İlaveten npk içeren humik aasid fulvik asit te olan hammaddesi leonardit olan organik toprak düzüenleyici ve iz elementleri içeren organik gübre kullandım.toprağın üstüne leonardit serptim,toprağı haftada bir küçük tımıkla havalandırıyorum,iz elemti içeren gübreyi yapraktanda kullandım.
sorum:
1)genç yapraklarda koyu yeşil üstüne asimetrik sararmalar mevcut,yaprak kenarlarında dalgalanmalar oluyor bazıları da iyice şekilsiz kıvrılmalar oluyor, forumu baştan aşağı 2 defa okudum, yazılan herşeye dikkat ederek uygulamalarımda kullandım,yapraklardaki bu element eksiklerini arştırdığım kadarı ile çinko,mgnezyum ve demir eksikliği olarak görünüyor keşke resim koyabilseydim lakin beceremedim.birde bu kıvrılmalar yaprak galeri güvesi olarakta görünüyor onun için bu akşam hem zararlı hemde gübre ihtiyacı için nutribor ve black mix altın karışım yaprak gübresi ile dentist adlı ilacı karıştırark yapraklara uygulama yaptım,mutlu beyden aldığım besin+izelemetler içeren sıvıyı tarif usulu ile topraga uyguladım
2)bu vakit oldu hala tek bir çiçeğim var toplu iğne başı kadar meyva tuttu tabi oda düşmez ise,
3)kabuklu bit vardı onu pestbanla yok ettim 1 ay önce allahtan onda sıkıntım yok tabi yaprak galeri güvesi hariç
Arkadaşlar yordum sizi lakin çok seviyorum kumkuatlarımı bana lütfen yardımcı olun yoksa bu gidişle ağaçlarımın gidişatı hiç iyi değil

Turunçgil 31-05-2013 01:18

Bence aşırı gübre kullanmışsınız kamkatlarınızda o demir eksikliği gibi görünen sararma aşırı gübre sonucu oluşmuş bitki kullanmak zorunda kalmış hepsini ve yapraklarını atarak yeni yaprak ve tomurcuk çıkarmaya sevk etmiş yaprak galeri güveside yapraklarda beyaz çizgiler bırakarak ilerler ona göre emin olun bu zararlıdan zaten kamkat doğası gereği haziran temmuz aylarında çiçeğe yatar

gtokkal 31-05-2013 02:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Turunçgil (Mesaj 1163582)
Bence aşırı gübre kullanmışsınız kamkatlarınızda o demir eksikliği gibi görünen sararma aşırı gübre sonucu oluşmuş bitki kullanmak zorunda kalmış hepsini ve yapraklarını atarak yeni yaprak ve tomurcuk çıkarmaya sevk etmiş yaprak galeri güveside yapraklarda beyaz çizgiler bırakarak ilerler ona göre emin olun bu zararlıdan zaten kamkat doğası gereği haziran temmuz aylarında çiçeğe yatar

daha beklemem gerekiyor sanırım ümidimi kesmemeliyim değilmi

gtokkal 01-06-2013 00:46

3 Eklenti(ler)
sıkıntım bu arkadaşlar lütfen tecrubesi ve fikri olanlar yardımcı olsun

Mutlu Kutlu 02-06-2013 09:09

Kamkatlarınıza o kadar çok şey yapmışsınız ki, yazık yani. Severken öldürmek bu olabilir ileride.

Biraz kendi hallerine bırakın, bol güneş yeterli su ve besin. çok gerektiğinde az biraz zararlılarla mücadele o kadar.

Resimlerde görülen kadarıyla bitki yapraklarında iz elemetleri eksikliğine bağlı sararmalar oluşmuş. Gönderdiğim besini kullanın, şimdiki bozuk renkli yapraklar düzelmez. Ama yeni çıkacak yaprakların daha sağlıklı ve yeşil olmasını sağlar, bol çiçek açıp çok meyve tutmasını sağlar.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gtokkal (Mesaj 1164061)
sıkıntım bu arkadaşlar lütfen tecrubesi ve fikri olanlar yardımcı olsun

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025