agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

süsnarı 02-06-2013 18:11

Dostlar merhaba;
Şubat ayında Ankara'daki büyük marketlerden birinden bir kumkuat aldım. Bir müddet evin salonunda sabah güneşini alan bir yerde baktım. Nisan ayının sonunda bir tane çiçek açtı ve mercimek büyüklüğünde meyvesi oldu. Mayıs ayı başında cam muhafazalı balkonuma çıkarttım. Güneş alan ve havadar bir ortam. Yerini sevmiş olmalı ki şu an üzerinde çok sayıda çiçek var ama bir hafta önce ilk çiçekten olan meyve düştü. Çiçek verdiği için suyunu biraz azalttım. Korkum bu çiçeklerden oluşacak meyvelerin de dökülmesi. Herşey yolundamı, nasıl bir tedbir almalımıyım? Selam ve saygılarımla...

gtokkal 02-06-2013 18:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 1164464)
Kamkatlarınıza o kadar çok şey yapmışsınız ki, yazık yani. Severken öldürmek bu olabilir ileride.

Biraz kendi hallerine bırakın, bol güneş yeterli su ve besin. çok gerektiğinde az biraz zararlılarla mücadele o kadar.

Resimlerde görülen kadarıyla bitki yapraklarında iz elemetleri eksikliğine bağlı sararmalar oluşmuş. Gönderdiğim besini kullanın, şimdiki bozuk renkli yapraklar düzelmez. Ama yeni çıkacak yaprakların daha sağlıklı ve yeşil olmasını sağlar, bol çiçek açıp çok meyve tutmasını sağlar.

peki mutlu bey iz elemet eksikliği var bu doğru ama iz elent içeren besinler de kullandım bunu bitki herhangi bir sebeple alamamış ve organizmasına yansıtamamış,bu iz elemetleri alamamasının sebebi nedir, bakım için çok uğraşmam mı yoksa toprağın ph ının düşük **** yüksek olma durumu mu.tabi ikisi de bağlantılı olabilir.
sevigi olayını biraz azaltırsak bana nasıl bir su ile besini sulandırmamı bununla birlikte sadece su ile sulama ve besinli suile sulama sulama bilgi konusunda yardımda bulunabilir misiniz:(

Mutlu Kutlu 02-06-2013 20:37

Besinle beraber kolay kullanım şeklini gösteren bir yazılı kağıt göndermiştim, orada yazıldığı şekilde besini kullanın. Sulandırırken klorlu musluk suyu çok iyi değil, bitkiyi de klorsuz su ile sulamak iyi aslında. Musluk suyu kullanmak mecbursa, 2-3 gün leğen gibi bir yerde bekletilirse klor uçar gider. Sulamasını da toprak yüzeyi kurudukça yapın. Bol güneş alması şart, gerisini zamana bırakın.

Tekrar söylüyorum, bir bitkinin üzerine bu kadar düşülmez. Öldürme riskiniz var.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gtokkal (Mesaj 1164609)
peki mutlu bey iz elemet eksikliği var bu doğru ama iz elent içeren besinler de kullandım bunu bitki herhangi bir sebeple alamamış ve organizmasına yansıtamamış,bu iz elemetleri alamamasının sebebi nedir, bakım için çok uğraşmam mı yoksa toprağın ph ının düşük ya da yüksek olma durumu mu.tabi ikisi de bağlantılı olabilir.
sevigi olayını biraz azaltırsak bana nasıl bir su ile besini sulandırmamı bununla birlikte sadece su ile sulama ve besinli suile sulama sulama bilgi konusunda yardımda bulunabilir misiniz:(

sadecegeçen 02-06-2013 22:33

nihayet bugün çiçek açmaya başladı kamkatım :)

esgül73 04-06-2013 12:42

Resmini gönderdiğim kumkuatlarımın çiçeklerinin hepsi döküldü.1 tane bile meyve kalmadı.

ibogel 04-06-2013 22:56

Benim de bir kumkuatım oldu...

2 Eklenti(ler)
Mutlu Beyden aldığım kumkuatım da iki tane meyve vardı, ikisini de kızımla afiyetle yedik.Şimdi yavaş yavaş çiçek açmaya başladı ...:p:p:p
[ATTACH]Eklenti 413842[/ATTACH]

helim61 10-06-2013 10:31

Yaprak Dökümü

1 Eklenti(ler)
Kamkat bir çok yaprağını döktü ancak bazı yapraklar çok canlı şu anda ve dalların ucundan yeni yapraklar çıkmaya başladı... Bu olağan bir şey mi yoksa ben bir yerlerde hatamı yapıyorum ?

gtokkal 11-06-2013 18:25

Merhaba arkadaşlar benim korucularım da dal ve yaprağın dal ile birleşme noktalarında zamk akıntısı olurmuş bu durum nedir ve nasıl başa çıkabilirim bu durumla

göktürk66 12-06-2013 08:30

benim kamkatım yaprakları sizinkiler gibi yeşil değil ve yeni sürgünlende sarı cıkıtı sizce sebebi nedir bilgi verirmisiniz

gtokkal 12-06-2013 09:43

Sayın Hocam dediğiniz ilacı inceledim lakin benim sıkıntım o hasta lik değil
Hocam arkadaşlarınıza fosetyl grubu mantar ilacı nı sorabilir misiniz örnek olarak aliette bayer ilacı uygun gibi görünüyor sizden rica etsem bana acil olarak yardımcı olabilir misiniz
O dediğiniz grup ilaç yanık tedavisi benim dediğim ise zamk ve zamk akıntısı diye yazıyor resimlerde de aynı olayı tasvir ediyor

gtokkal 12-06-2013 09:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi göktürk66 (Mesaj 1168788)
benim kamkatım yaprakları sizinkiler gibi yeşil değil ve yeni sürgünlende sarı cıkıtı sizce sebebi nedir bilgi verirmisiniz

Kimin ağaçların dan bahsettiniz acaba

göktürk66 12-06-2013 10:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gtokkal (Mesaj 1168807)
Kimin ağaçların dan bahsettiniz acaba

genel olarak baktığımda kardeşim.. benim sürgünler sarı acıyor sebebi nedir acaba

gtokkal 12-06-2013 10:14

Hocam kullanılma zamanı ne zamandır acaba mesaja şimdi kullanabilir miyim

gtokkal 12-06-2013 10:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi göktürk66 (Mesaj 1168813)
genel olarak baktığımda kardeşim.. benim sürgünler sarı acıyor sebebi nedir acaba

O kadar çok neden var ki ben bu hobi ile bir senedir uğraşıyorum, hastalıkları ayrı besin olayları ayrı tıpkı kü vez de çocuk bakar gibi
Ama ana etmen demir eksikliği bunun için EDTA şelat lı yaprak gübre si iyi geliyor diyorlar ama bunların zamanda ph oran ları, bazı besinlerin yüksek olması sonucu diğer besinlerin alımını engellemesi, mantar hastalıkları, vb

süsnarı 14-06-2013 20:11

2 Eklenti(ler)
Merhaba
Eğer dökülmezse benim kumkuatlar yavaş yavaş büyüyorlar.
Balkonda sabah güneşini alıyorlar. çok sık su vermiyorum ve iki sulamadan birinde sıvı besin kullanıyorum...

süsnarı 16-06-2013 21:36

Toprak elime yapışmayacak kadar kuruyor ondan sonra su veriyorum.

dussokagi 17-06-2013 20:45

kumkuatımda yeni yaprak veriyor ve eski yapraklarda sararma oldu 2 senedir çiçek açmadı ne yapmam lazım suyunuda fazla vermiyorum bahçede dışarıda duruyor?

sadecegeçen 18-06-2013 18:20

Yaklaşık 8-10 mink kamkat var ağacımın üzerinde dökülecekler diye çok korkuyorum, çünkü portakal ağacımın üzerinde 5 adet vardı hepsi döküldü:(

gtokkal 25-06-2013 01:37

hocalar arkadaşlar kumkuatım bol syıda yeni çiçeğe durdu lakin bundan iki hafa üç tane çiçek açtı mercimek kadar meyve oldu yanlız iki tanesi bugun düştü sorun nedir bilemedim acaba yeni çiçekerin akibeti de mi aynı olacak yoksa normal mi öğleden sonra full güneş alıyor sulamada mı güneşte mi hata yapıyorum dediğim gibi yoksa normal mi

Mutlu Kutlu 25-06-2013 07:59

Açan bütün çiçekler meyve tutacak, tutan meyveler büyüyüp olgunlaşacak diye bir kaide yok. Bitki besleyebileceği kadar meyveyi dalında tutar, gerisini döker. Bitkiye besinler vererek daha fazla meyve besleyebileceğine ikna edebilirsiniz. Isı ışık ve sulama konularıda meyve tutmuna ve bitki sağlığını olumlu veya olumsuz etkiler.

Her çiçeklenmesin de 5-15 arası meyve büyümeye devam ederse başarı sayılır, daha fazla sayıda 20-50 meyvenin büyüyor olması çok iyi bir başarıdır. Normalde kasım ayına kadar dönem dönem çiçeklenir kamkatlar, mayıs-kasım arası zamanda 4-6 defa çiçeklenirler.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gtokkal (Mesaj 1173588)
hocalar arkadaşlar kumkuatım bol syıda yeni çiçeğe durdu lakin bundan iki hafa üç tane çiçek açtı mercimek kadar meyve oldu yanlız iki tanesi bugun düştü sorun nedir bilemedim acaba yeni çiçekerin akibeti de mi aynı olacak yoksa normal mi öğleden sonra full güneş alıyor sulamada mı güneşte mi hata yapıyorum dediğim gibi yoksa normal mi

sadecegeçen 26-06-2013 23:11

evet arkadaşlar korktuğum başıma geldi. sabah yerde 6-7 adet kamkat gördüm hepsi dökülüyor yine:( neden böyle oluyor? ne yapmalıyım ?

Mutlu Kutlu 27-06-2013 11:44

Bu başlıktaki mesajların hepsini okumaya çalış, yaptıklarının ve uygulamalarının doğru olduğuna inanıyorsanız. Kendi haline bırakın kumkuatınızı.

Şayet bir yerde hata yapıyorsanız, hatanızı düzeltin. En doğrusunu veya yanlışını bitki sahibi kendi yapar, bizimki sadece yorum.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sadecegeçen (Mesaj 1174159)
evet arkadaşlar korktuğum başıma geldi. sabah yerde 6-7 adet kamkat gördüm hepsi dökülüyor yine:( neden böyle oluyor? ne yapmalıyım ?

kokopit 02-07-2013 13:25

Benim kamkatlar daha yeni çiçek açıyor.

poseidon. 04-07-2013 00:42

selam arkadaşlar 6 yıllık kamkatım bu kışı çıkartamadı ve kurudu, yenisini almak istiyorum fakat nereden alacağımı bilmediğimden alamadım. site içinde satış yapan varsa yardımını bekliyorum. şimdiden teşekkürler.

gtokkal 06-07-2013 14:32

[QUOTE=poseidon.;1176547]selam arkadaşlar 6 yıllık kamkatım bu kışı çıkartamadı ve kurudu, yenisini almak istiyorum fakat nereden alacağımı bilmediğimden alamadım. site içinde satış yapan varsa yardımını bekliyorum. şimdiden teşekkürler.[/QUOT

merhabalar mersinde değerli bir hocamız var piyasadan daha uygun ve formlu fidanları var her boyutta ben bile yaşında bir ağaç aldım kesinlikle tavsiye ederim e-kamkat adresinden telefonunu bularak sipariş verebilirsiniz bir ay önce aldım ve full çiçeğe yattı bununla birlikte mutlu beyden de uygun besin alırsanız uzun zamanlar meyvesini yersiniz benim ağaçlar gövdeden bile bir dünya çiçek açtı

helim61 06-07-2013 15:31

Kamkat çiçek açıyor :)

2 Eklenti(ler)
Bu aşamada sulamayı daha az mı yapmak lazım bilemedim ?

kamkat38 10-07-2013 00:47

Benimkiler de bu aşama da. Bakalım ne olacak...

kamkat38 12-07-2013 03:29

Kend, mesajımda dahil olmak üzere bütün mesajları okudum... Bayağı bir şey öğrendim... Paylaşımını esirgemeyen arkadaşlarını hepsine teşekkür ederim...;)

kopshtar 12-07-2013 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi helim61 (Mesaj 1177264)
Bu aşamada sulamayı daha az mı yapmak lazım bilemedim ?

Sn helim61; daha fazla ışık almasını sağlayın ve sulamayı toprak kurumadan yapmayın.

kamkat38 12-07-2013 20:03

bu çiçeklenme aşamasında linkteki sıvı gübre nasıl olur acaba?

STYM 25 » Sıvı Organik Ürünler » Organik Ürünler » Ürünler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025