agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

denizkedisi 17-11-2009 21:06

2 Eklenti(ler)
Nihayet saksılara alabildim,umarım sağlıklı büyürler.

Süha Şendoğan 20-11-2009 13:39

3 Eklenti(ler)
Pepinolarımı bahçesine aktardığım akrabamızın bahçesinde bulunan iki saksı Kamquattan birini bozulmağa yüz tuttuğundan bahçeye aktardık sonradan tekrar eski formuna kavuştu ekli resimlerde saksıdaki ve bahçedeki fideler hakkında Sn.Mutlu Kutlu ve Romantik Serseriden yorum bekliyorum.(Son resim bahçeye aktardığımız)

Mutlu Kutlu 20-11-2009 13:48

Yaprakları ve sağlıkları gayet iyi. Bence bozulan kamkat, saksı altındaki deliklerden hava almadığından yaprak dökerek bu durumu belli etti. Saksı altlarında tabak gördüm. Tabaklı saksılara, saksı ve tabak arasına eşit kalınlıkta 3-5 parça taş vb. malzemler koyarak saksının suya olan temasını kesmelisiniz. Bahçeye aktardığınızada bekleyip görmekten başka bir şey yapamazsınız.

Süha Şendoğan 20-11-2009 13:56

Teşekkürler sevgili Mutlu Kutlu.
Tavsiyeleriniz bizlere ışık tutuyor.

Sergüzen 20-11-2009 20:53

1 Eklenti(ler)
Havalar sıfır dereceye ve altına düşerse üzülebilirsiniz. Ben kumkatlarımı kışın Bursada kapalı bir mekana alıyorum. Bahçemdeki mandalina ağacını da (3 m boy) bu ayın sonundan itibaren kalın bir naylon ile sarıyorum. Bu sayede kumkatlar üç yaşında, mandalinam ise on yaşında. Gözden uzak olan portakalımı örtmüyorum, zavallı her yıl donuyor ve ertesi yıl tekrar sürgün veriyor. Mandalinamın son durumu.

Oğuzhan 20-11-2009 23:11

Maşallah.Çok güzel.

Kafkas57 22-11-2009 19:44

2 Eklenti(ler)
Kamkatım sararmaya başladı.

Romantik 26-11-2009 13:08

Sayın drdom Kamkatınızdaki son durum nedir ?

Süha Şendoğan 28-11-2009 15:29

Haklısın sevgili Sergüzen,
Havalar biraz daha serinlediği takdirde bizde örtü altına almayı düşünüyoruz tavsiyelerine teşekkürler.

Kafkas57 01-12-2009 16:49

Sayın Romantik;
Kamkatım 22.11.2009 tarihindeki resimleri bir önceki mesajımda görüldüğü gibi sararıyor.Ordu'nun iklimini seven bir meyve olduğunu düşünüyorum.Bakımda ve verimde sorun çıkartmıyor.Meyvelerini tadınca seneye sayısını daha da çoğaltabilirim.

sinaninci1 05-12-2009 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turco (Mesaj 538375)
Haklısın sevgili Sergüzen,
Havalar biraz daha serinlediği takdirde bizde örtü altına almayı düşünüyoruz tavsiyelerine teşekkürler.

Sayın turco
Benim kamkuatım 2 senedir bahçede dikili, geçen sene sonbaharda bahçeye diktim, kışı bahçede geçirdi bir sorunlan karşılaşmadım, bu sene de üstü meyve dolu, örtü altınada almadım.
Saygılarımla

Kafkas57 06-12-2009 14:23

Hasat yaklaşıyor.

1 Eklenti(ler)
Sonunda hasat mevsimi geldi.Tadına varacağız inşallah.

ahmet salih 09-12-2009 21:46

4 Eklenti(ler)
kamkatlar oldu sayılır. Saksıdakilerden birinin sorununu çözemedim ,yapraklar küçük ve sarımsı ,meyveler diğerlerinin yarısı kadar. çinko ,azot,demir verdim birşey değişmedi.

günebakan 09-12-2009 21:51

Benim kamkatımın meyvaları aralıklarla düşmeye başladı üstün de 3 tane meyvası kaldı. Birkaç tane de yaprak dökülmüş sebebi ne olabilir acaba?

Sergüzen 09-12-2009 21:53

Yaprakların arkalarında ve gövdede zararlı kontrolü yapın. Koşnil olablir.

Mutlu Kutlu 09-12-2009 21:59

Sn. Ahmet salih,

Mangan eksikliğide böylesi yaprak sararmalarına yol açıyor.

Sn. günebakan,

meyvelerin ilk tutanları çabuk olgunlaştığından fazla tutunamayıp düşüyorlar. Yapraklarındaki dökülmelerin 2 sebepi olabilir. Kumkuatınız sıcak ve soğuk arasındaki aranın fazla olduğu bir ortamda olduğundan strese giriyordur. Diğer sebep köklerinde problem olabilir, saksı altından fazlalık suyun tahliye olduğundan ve saksı altındaki deliklerden köklerin hava aldığından emin olun. Saksıdaki toprak, bahçe toprağı ise sıkışmış olabilir.

günebakan 09-12-2009 22:07

Teşekkür ederim Sergüzen ve Mutlu kutlu ilk işim hepsine de bakmak olacak):

nhcelik 11-12-2009 08:39

Merhaba. Foruma yeni üye oldum. Kumkuat fidanlarını nerede bulabileceğimi bilen var mı acaba? İstanbul anadolu yakasında oturuyorum. teşekkürler:)

limoncu 11-12-2009 12:56

forumun satış bölümünde satan arkadaşları bulabilirsiniz.

Süha Şendoğan 12-12-2009 13:31

3 Eklenti(ler)
Sevgili Sinaninci,
Bahçede bulunan Kumquatlar balkondakilere nazaran daha dayanıklı oldukları kesin bu sene benim balkonda bulunan saksıdaki ağacın yapraklarında yer yer resimde görülen çürümeler meydana geldi sebep ne olabilir ?

Mutlu Kutlu 12-12-2009 22:23

Sn. turco,

Hasarlı yapraklar, sanki galeri güvesinin yaprakta oluşturduğu hasarlı bölgelerin incelmesi sonucu kuruması gibi görünüyor. Yaprakları kontrol edin, yaprak zarı altında harita gibi desen çizilmiş ve en ucunda toplu iğne başı kadar bir canlı varmı diye.

Son olarak kamkatlarınızda mangan eksikliği var, bu yüzden yapraklarda dalgalı sararmalar oluşmuş.

ahmet salih 14-12-2009 18:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 543697)
Sn. Ahmet salih,

Mangan eksikliğide böylesi yaprak sararmalarına yol açıyor.

Sn. günebakan,

meyvelerin ilk tutanları çabuk olgunlaştığından fazla tutunamayıp düşüyorlar. Yapraklarındaki dökülmelerin 2 sebepi olabilir. Kumkuatınız sıcak ve soğuk arasındaki aranın fazla olduğu bir ortamda olduğundan strese giriyordur. Diğer sebep köklerinde problem olabilir, saksı altından fazlalık suyun tahliye olduğundan ve saksı altındaki deliklerden köklerin hava aldığından emin olun. Saksıdaki toprak, bahçe toprağı ise sıkışmış olabilir.

Teşekkürler Sn;Mutlu Kutlu sadece mangan içeren bir preparat var mı? 3 yaşındaki bir ağaca yaklaşık ne kadar verilmeli ? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Mutlu Kutlu 14-12-2009 18:07

Şu isimde ve şekilde preparat var diyemeyeceğim. Biliyorsunuz dozunu ayarlamak epeyce profesyonellik isteyen bir iş.

1-2 Aya kadar, bahar gelmeden hazır hale getireceğimiz etkili bir karışım hazırlığındayız. Karışım hazır olduğunda bitki için gerekli bütün iz element ve besinleri içeren bir karışım olacak. Haberiniz olur sanırım hazır olduğunda.

Teşekkür ederim.

izzeterisen 15-12-2009 19:57

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turco (Mesaj 545163)
Sevgili Sinaninci,
Bahçede bulunan Kumquatlar balkondakilere nazaran daha dayanıklı oldukları kesin bu sene benim balkonda bulunan saksıdaki ağacın yapraklarında yer yer resimde görülen çürümeler meydana geldi sebep ne olabilir ?

Kamkatınızdaki hastalığı Alternaria alternata f.sp. citri olduğunu düşünüyorum. Yapraklardan başka yerlerde normalden farklı görüntüler var ise ayrıca onları da resimlerseniz teşhis daha da kolaylaşacaktır. şimdilik baklırl bir ilaç ile ilaçyın derim.

Eklenti 118113

Eklenti 118114

Eklenti 118115

Ayrıca fizyolojik bir etki de gözardı edilmemeli. Örneğin gübre yanığı gibi .Yaptığınız uygulamalarınızı yazarsanız belki bir bilen çıkabilir.

Süha Şendoğan 16-12-2009 13:28

Sevgili İzzet bey,
Yapraklarda sararma yok sadece yer yer çürümeler meydana geldi.Aynı şartlarda ev içinde muhafaza ettiğim saksıda aynı olay görülmüyor.
Ayrıca Sn.Mutlu Kutlu'nun sorduğu güve araştırmasında yapraklarda rastlayamadım.
Sebep ısı farkı olabilirmi balkon içeriye nazaran daha rutubetli ve geceler bayağı ayaz alıyor.

yasarugur 18-12-2009 19:01

16 sayfa okudum gözlerim ağrıdı.Burada bir markette kumkat satılıyordu ben de hiç tanımadığım bu meyveye baktım baktım ,allah allah ne meyveler varmış dünyada dedim oradan ayrıldım ,daha sonra bir arkadaşımla kurutulmuş Trabzon hurması hakkında konuşurken onun aklına geldi ," Ben Rusya'da Kurutulmuş minik portakallar satan bir Türkmen genciyle tanıştım" demişti.Ben de kurutulmuş portakallarla ilgili internette araştırırken kamkata rastladım ,bu sitede de konuyu görünce saatlerdir okuyorum.Bir yandan da zaten bir greyfurt,bir de portakala zor yeten ön bahçede hangisinin yanına dikersem uygun olur diye düşünüyorum, yakınlarda bu fidandan edinmek farz oldu çünkü yazılanlar hem yüreklendirici hem de güzel ,herkesin eline sağlık.hemen çevrede araştırmağa başlıyorum,bir yandan da Aydın'da cadde kenarlarında çok güzel turunçlar var,çekirdeklerinden birkaç tane çimlendirmeğe başlamalıyım...

Süha Şendoğan 23-12-2009 15:01

Sn.Yasarugur,
Kumkuatı ön bahçenize turunçgillerin yanlarına dikebilirsiniz diye düşünüyorum aynı familyadan olduklarından yerini yadırgıyacaklarını sanmıyorum.
Bu konuyla ilgili Sn.Mutlu Kutlu size fide hususunda yardımcı olur.

oktaysen508 23-12-2009 23:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 546737)
Şu isimde ve şekilde preparat var diyemeyeceğim. Biliyorsunuz dozunu ayarlamak epeyce profesyonellik isteyen bir iş.

1-2 Aya kadar, bahar gelmeden hazır hale getireceğimiz etkili bir karışım hazırlığındayız. Karışım hazır olduğunda bitki için gerekli bütün iz element ve besinleri içeren bir karışım olacak. Haberiniz olur sanırım hazır olduğunda.

Teşekkür ederim.

Sayın Mutlu Kutlu Arkadaşım bu karışım ile ilgili bi gelişme varmı hazır olduğunda benide bilgilendirirmisiniz acaba , teşekkürederim.

Mutlu Kutlu 24-12-2009 09:15

Sn. oktaysen508,

Hazırlayacağımız besin karışımı hazır olduğunda sizinde mutlaka haberiniz olur.

doğasevdalısı 28-12-2009 10:55

3 Eklenti(ler)
bu da benim yeni aldığım kamkat fidanı uç kısımdaki yapraklar biraz sararmış ve içe doğru kıvrılmış gibi bu durum normal midir?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025