agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

MSaygin 29-08-2008 21:27

Teşekkür ederim bilgi için, yine de sorunun ne olduğunu tam olarak teşhis edip, geç olmadan doğru bir uygulama gerekir diye düşünüyorum.Umarım dediğiniz gibi yardımı olur bitkiye, ben de merak ediyorum sonucu.

denizekin 31-08-2008 15:15

Yapraklardaki beyazlıklar...
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hüseyin Ovak (Mesaj 279285)
Sayın Msaygın;
B5A organik sıvı gübre içerdiği özel formül ile bitki üzerindeki her türlü kalıntıyı parçalayarak yok eder,eğer bitki hastalıktan dolayı bu durumda ise; Bitkinin hümoral ve hücresel bağışıklık sistemini güçlendirerek savunma mekanızmalarını çalıştırır ve bitkiyi sağlıklı hale getirir...
Sayın denizekin'in anlatımından anlaşılan bu sorunu B5A çözebilir diye düşünüyorum...Saygılar...
NOT: Sayın denizekin den B5A yı kullandıktan sonra sonucu olumlu ya da olumsuz buraya yazamasını istirham ediyorum...

Herkese Selamlar...
Kumkatım için bir de sayın aldığım sera görevlisi ile görüşme fırsatım oldu. Aslında azıcık ayak diredim bir fikir daha almak için.
Yapraklardaki oluşumun sebebinin ağacıma daha önceden kendilerince ve sonrasında da benim tarafımdan yapraklara sıkılan sudan kaynaklandığını öğrendim. Siz siz olun yapraklara sert su ile püskürtme yapmayın. Dolayısıyla tavsiye aldığım organik gübreye ihtiyacım kalmadı, en azından şimdilik.

Yanlız çok güzel bir tecrübe oldu. O ki; bir kere daha kumkatın yaşadığı veya yaşamayı sewdiği ortamı görmüş oldum. Daha önceden kendilerinden alınmış olunan bir kumkat, sanırım sahibince bakımı kotarılamamış olacak ki kurumuş. Seraya geri getirmişler ve seranın çok acayip derecedeki nemli ortamında tekrar kendini bulmuş yawrucağız. Kesinlikle neme tapıyor. Kurumak üzre iken çeçik verme durumuna gelmiş güzellik. Ben de terasa bir düzenek kurup olabildiğince neme doyurmak üzre harekete geçicem sanırım yakında.
Kumkat sewerlere duyrulur.

Herkese güzellikler dilerim...

berduray 31-08-2008 22:23

Nasıl bir düzenek olabilir?


Ben de gün içinde birkaç kez fısfıslıyorum ama...

Benim fidanımın da durumu iyi değil, tüm çiçekleri kuruyor, meyve yüzü göremedik, gübre , su tamam da şu nem işini benim de çözmem gerekiyor, 50 derecede açık balkonda ne yapılabilir?

Bilemiyorum?

malina 01-09-2008 13:44

Alıntı:

denizekin üyemizin yapraklarındaki beyaz lekelerin fotoğrafını da görmeden, ne olduğunu düşünerek B5A organik gübre verdiğinizi öğrenebilir miyim?
...
sorunun ne olduğunu tam olarak teşhis edip, geç olmadan doğru bir uygulama gerekir diye düşünüyorum
Msaygin'a katılıyorum. Aksi durumda, neredeyse tüm sorunlara, fotoğrafı görmeden, hastalık hakkında bilgi vermeden; organik gübre kullanın her deva deva denecekse, forumun hastalık ve zararlılar bölümünü bile kapatmak gerekir.

Hüseyin Bey, ayrıca satışını yaptığınız ürünü, satış dışı bölümlerde, artık sizden başka kişiler (deneyip sonuç aldılarsa) önersin... Yoksa; sattığı ürünü tabii yazıp duracak, diye düşünülmesine neden olacaksınız. Bu da hoş bir durum değil...

v yerine w yazan arkadaşlar da bunu yapmaya devam ederlerse, forum kurallarına uymamaktan, "forumu sadece okur, yazamaz" duruma gelecekler, hatırlatayım...

denizekin 01-09-2008 18:57

v w hassasiyetine uyarım tabi ki; yanlız çok ortaya olmuş uyarı...

denizekin 01-09-2008 19:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 279889)
Nasıl bir düzenek olabilir?


Ben de gün içinde birkaç kez fısfıslıyorum ama...

Benim fidanımın da durumu iyi değil, tüm çiçekleri kuruyor, meyve yüzü göremedik, gübre , su tamam da şu nem işini benim de çözmem gerekiyor, 50 derecede açık balkonda ne yapılabilir?

Bilemiyorum?

Sanırım haftasonu gidip bir miktar çıta ve naylon alacağım. Kumkatımın 20 cm kadar dışından küçük bir kafes yapıp üzerine naylon geçirmeyi planlıyorum. Dün çok sevdiğim bir insana kumkat aldım, hediye ettim. Üzerinde o kadar çok çiçek vardı ki. Düşününce yeterli nem olmadığı için dökülecek olmaları gerçeğini; üzülüyor insan.
Gerçi kendime aldığım kumkatım sulama sorunu dolayısıyla 3-5 meyve ile kalakaldı ise de yaparaklarına düzenli su sıkmaya başladığımdan beri kendine geldi bayağı bayağı. Şimdi üzerinde yeni çiçekler gözlemliyorum ki; normal bi durum mu bilemedim. Bu saatte yeni çiçekler ilginç doğrusu.

Bir de benim gibi ağacına böcek dadanan bar mı aranızda?
Beyaz, tüylü mü tüylü, torpidoya benzer yapılı bi yaratık tam meyvanın dala bağlandığı yere çöreklenmiş, meyvanin de rengi kaçmış buldum tam o noktadan başlayarak. Zararlıyı kazıdım bulunduğu yerden, ertesi gün meyvayı da yerde buldum. Aradan bi hafta kadar geçti ki tekrar aynı zararlıdan fındık tanesi büyüklüğünde diğer meyvada buldum.
Bu sefer biraz daha özenli, meyvaya ve ağaca hiç dokunmadan iğne ucu ile temizledim. Bir kayıp olmadı, meyva halen durmakta. Öğrendiğim kadarı ile Kumkat zararlılara karşı kullanılan ilaçlara zararlılar kadar olmasa da duyarlı. O yüzden ilaç denemedim, hele ki denemiş olanların anlattıkları ürküttü. Başka bir yaklaşım tavsiye edebilecek olan varsa duymak isterim.
Sanırım etrafını naylon ile kapattığımda böyle sorunlarım da kalmayacak.

Yorumlarınızı beliyorum.
sevgiler....

malina 01-09-2008 19:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizekin (Mesaj 280199)
v w hassasiyetine uyarım tabi ki; yanlız çok ortaya olmuş uyarı...

Çünkü Forum Kuralları çok kenarda kalmış...

Oysa ana sayfada duruyor. Tüm forum alt bölümlerinde de şu cümle var: Agaclar.net üyeleri, bu duyuruları okumuş ve kabul etmiş varsayılırlar

FarukTUNCA 02-09-2008 23:28

Selamlar,

Kumkuatımın üzerinde karıncalar geziniyor :( Ne yapabilirim?

Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla....

İlkin 03-09-2008 09:36

Karıncalar gezinmeye başlamışsa Kumkuat'ın üzerinde yakında unlu bit de gelir, unlu bit'i bitkinin üstüne bulaştırmadan karıncalardan kurtulun bence en kısa zamanda. Saksının çevresine karınca zehiri serpebilirsiniz başlangıç olarak. Tabii evde küçük çocuk vs yoksa.

keçi boynuzu 03-09-2008 10:26

Mine Pakannerin bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı konusuna yazın. Belki meyveye **** çiçek özüne geliyorlar saksı etrafına ara sıra sirke dökün. Karıncalar kokusundan nefret eder çember gibi çevirince sirkeden öteye geçemezler zehre gerek yok.

Kemal Kutlu 03-09-2008 21:28

Pamuklu Bit İçin en iyi İlaç Marshall'dır.Hektaş ltd şti ürettiği fakat sahteleride olabiliyor.Dikkat edelim.

İlkin 04-09-2008 09:41

Ben Dursban 40 kullanıyorum, baya etkili ama ayarını fazla kaçırmamak lazım yoksa bitki kuruyabiliyor.

Mutlu Kutlu 09-09-2008 23:33

Merhaba, galiba bütün arkadaşlarda oval kamkattan var.

Kendi üretimimiz olan iri ve yuvarlak tatlı kamkat, form ve gösteriş olarak oval kamkattan daha güzel bence.

Tavsiyem, ev içerisinde yetiştirmeye çalıştığınız kamkatlarınız güneş almayan yerlere koymayın. ilk etapta yapraklarını döker. sonrasında meyvelerini, en son aşamada sürgünler zayıflar ve ölür. bol güneş alan pencere önlerinde daha sağlıklı kalır kamkatınız.

İthal kamkatlardan daha güzel kamkatları biz üretiyoruz(bence). ithal kamkatları üretenlerin Türk insanından daha zeki, daha bilinçli ve tecrübeli olduğunu sanmıyorum. önemli olan konunun üzerinde uzmanlaşmak.

Verdiğim linkte iri kamkatlar solda, oval olanlar sağda. karşılaştırma yapabilirsiniz. 80-120 cm boydaki meyveli kamkatların fiyatı ithal kamkat fiyatlarının yarısı kadar.

http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id28.htm

Saygılarımla.

Oğuzhan 10-09-2008 13:32

Ben 3-4 ay önce almıştım .Bir deneyin gerçekten ben çok beğendim.Hatta bir tane daha düşünüyorum.Oval olan henüz hiç çiçek açmadı.Yuvarlak olanda 3 meyve var. Şu anda yeni filiz ve çiçek açaçak.Biraz az güneş alan yerde sanırım bol güneş alan bir yere almam gerekecek.

denizekin 11-09-2008 18:42

oval olan da çiçek açar merak etmeyin. Benim kumkat bu sezon 3. kere çiçeğe durdu. sanırım güneş ve düzgün sulama en büyük kriter. tabi sulamanın anlamı olması topraktan alabileceği maddelere bakıyor :)

ozlem koçkal 19-09-2008 13:43

Kumkuat+hastalık
 
5 Eklenti(ler)
Herkese Merhaba,

Kamkatim'da resimlerle ilettigim hastalık belirtileri var.
Agacin gecmisine bakacak olursak;
Kamkatım bana bahar aylarında hediye olarak verildiginde uzeri meyvalarla doluydu. Meyvaları tükettik, Temmuz ortasında Kamkat ciceklenmeye basladi, direk gunes alan balkondan, oda icine tasıdım-oda yeterince aydınlık bir ortam sunuyor-. Cicekler yerini cok minik yesil meyvalara bırakti ancak sonrasinda meyvalari kaybettik. Agustos sonu itibariyle hızla yaprak kaybı basladı, bazı dallar tamamen kurudu.
Hala yesil dallar var ve yeni yaprak verdiler. Farkettigim ilk terslik yaprak ve dallarin ballanması oldu. Yapıs yapıs. Daha 2gun once farkettigim sey ise bir tur zararlı olabilir, fotograflarını ekte gonderiyorum. Bilgili, ilgili kamkat severlerden yardım talep ediyorum. Ne tur bir ilac ya da bakım ile kamkatımı geri getirebilirim.
Fotograflarda, dallari ve yapraklari saran kabuksu oluşumu, kuruma gosteren 1-2 yapraktan ornegi ve bir bal kumesini gorebilirsiniz.
saygilar,
simdiden tesekkurler,
ozlem

denizekin 19-09-2008 19:26

çok geçmiş olsun. ben de araştıracağım; nedir diyerek. umarım tez zamanda düzelme sağlayacak bir yaklaşım bulunur

Oğuzhan 19-09-2008 19:45

Kabuklu bit salsırısına uğramış.

ozlem koçkal 19-09-2008 21:18

Tesekkurler teshis icin.
Baska bir sitede cozumun "yazlık yag" kullanımı oldugunu okudum. Ancak asagidaki ibare eklenmis:
"Kabuklu bitlerin mücadelesi meyve ağaçlarında, süs bitkilerinde, ve turunçgillerde birbirinden farklıdır. Farklı insektisitler kullanılır. "

Turncgiller ya da Kumkuat'ta ki uygulamasi hakkında yorumu olan varsa, iletebilir mi?

Bu arada ekledigim resimlerde gorununen tum kabuklari ıslak kagit bir mendil yardimiyla silerek temizledim. Yapıskan salgi kısmen var. Kabuk gorebildigim kadariyla kalmadi.

Oğuzhan 20-09-2008 10:42

İyi yapmışsınız.Yaprakların altarını ve gövdeyide silin.Bir müddet sonra tekrar bakın.Bazen tekrarlıyorlar.Birde üstten toprağını alın yeni toprak ilava edin.Yazlık yağ bulabilirsenin uygulayın.Olmadı arapsabunu-zeytinyağ-acıbiber karışımı püskürtün.Bir müddet işe yarar .

Sergüzen 20-09-2008 13:40

Benim kumkatımda da o tür yaratıklardan daha az oldu. Neem azal ve arapsabunu çözeltisi sıkarak ve de elle o yaratıkları temizleyerek kurtardım. Bu konuda da bir uyarı mesajı yazdım. Bitleri dallarda ve yapraklarda az olduğu dönemlerde farketmek oldukça zor. Bir kumkatınız var ise, elle temizlemenizi öneririm. Sonra da ilaçlayın.

küçük_bahçe 22-10-2008 14:00

2 Eklenti(ler)
Herkese merhaba. Kamkatımızın yaprakları üzerinde, aşağıdaki fotoğraftaki gibi değişiklikler oluştuğunu farkettik. Sanki paslanmaya başlamış gibi. Koyu kahverengi lekelenmeleri takiben yapraklar rulo gibi kıvrılıyor ve sonrasında dökülüyor.Yer ve hava değişimi dışında bitkimizi etkileyenin ne olduğunu anlamadık. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Eklenti 50468
Eklenti 50469

Amazonn 22-10-2008 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İlkin (Mesaj 281209)
Ben Dursban 40 kullanıyorum, baya etkili ama ayarını fazla kaçırmamak lazım yoksa bitki kuruyabiliyor.

dusban4 yakıcı biir ilaçtır unun yerine yakıcı olmayanlar kullanmanızı tavsiye ederim..

osman07 04-11-2008 14:02

Arkadaşlar Bu kamkat nar fidanına aşılanırmı ve Serada (Antalyada) meyve satışı(yani fidan satışı değil) için yetiştirilirmi?

ahmet doğruer 07-11-2008 12:31

*** arkadaşlar

denizekin 08-11-2008 18:21

Küçük Bahçe'ye cevaben...
 
yeterli güneş alamadığından olmasın?

denizekin 08-11-2008 18:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi küçük_bahçe (Mesaj 303467)
Herkese merhaba. Kamkatımızın yaprakları üzerinde, aşağıdaki fotoğraftaki gibi değişiklikler oluştuğunu farkettik. Sanki paslanmaya başlamış gibi. Koyu kahverengi lekelenmeleri takiben yapraklar rulo gibi kıvrılıyor ve sonrasında dökülüyor.Yer ve hava değişimi dışında bitkimizi etkileyenin ne olduğunu anlamadık. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Eklenti 50468
Eklenti 50469

Ankara'da bilgi alabileceğiniz bir fidanlık biliyorum. İlgilenirseniz telefon numarasını verebilirim. Rehabilitasyon için ağacınızı kendilerine bile teslim edebilirsiniz.
Karşıyaka Mezarlığı'nın karşısına tekabül ediyorlar.

adem_09 08-11-2008 19:31

arkadaşlar kumkat almak iştiyorum aydında olurmu

denizekin 08-11-2008 19:45

Ankara'da oluyor, Aydın'da neden olmasın? Yanlız (-) derecelere pek inmeyecek, bir de kesinlikle güneş görecek. Evde güneş gören bir yerde kesinkez büyütebilirsiniz...

Kemal Kutlu 08-11-2008 22:50

O yapraklarda oluşan buruşma GALERİ GÜVESİ'dir. 15 günde bir yayıcı-yapıştırıcı ile sprey yardımıyla ilaçlanmalıdır.

İlacı ise MOSPLAN **** GOLDPLAN 'dır.

3-4 ay da bir 18+18+18 dengeli gübre ile beslenmelidir.

Yaprakda sararmanın diğer nedeni saksısı küçük gelip beslenemiyordur.Büyük saksıya alırsanız bu sorun ortadan kalkar.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Saygılarımla..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025