agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   mayer Limon (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/12405.htm)

Mutlu Kutlu 20-10-2015 14:58

Ev ortamında aşı yapmak çok çok zor, Mayer limonlar temmuz-ağustos- eylül aylarında çiçeksizdirler. Normalde diğer 9 ayda dönem dönem sürekli çiçek açabilirler, açmıyorlarsa mayer limon değillerdir zaten.

Yaprak dal aralarında ki beyaz un gibi pudra gibi şeyler unlubit, hepsini öldürüp temizlemek lazım, yapışkanlığıda bu bitlerin dışkıları sağlar. Bitkinin gücünü azaltırlar.

Turunç için çok uğraşmayın, turunç olarak yeşilliği için besleyin.

Mayerlerde döllenme kendi çiçeğine olur.

Teşekkür ederim, saygılarımla.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi djtunc (Mesaj 1414728)
Mutlu bey kolay gelsin. Anladığım kadarıyla bayağı profesyonelsiniz bu işlerde. Bende de 7-8 yaşında kendi yetiştirdiğim turunç ağacı var. Şimdi internetten yeni siparişle mayer limon aldım. 3-5 yaş arasıymış.

Döllenme için bunları yan yana koymamız yeter mi ? Ya da sizin ilk mesajlarda dediğiniz gibi, kulak çubuğu ile yapmamız mı gerekiyor ?
Sanırım şu an Ekim ayında mayer limon çiçek açmaz. Farz edelim ki çiçek açtı, benim turunç ağacında bu polenleri sürebileceğim hiç bir yer yok :D hepsi yeşil yaprak yani. ama ağacın üzeri son zamanlarda sürekli yapış yapış oldu ve dalların arasında beyaz pamukçuklar oluştu. Ben hastalık kaptı sandım.Acaba bunlar bahsedilen polenler falan mı yoksa herhangi bir böcek çeşidi falan mı anlayamadım. .

Ve ayrıca daha evvel 2 sefer bu turuncuma göz aşısı uyguladık ama sonuç alamadık ağaç delik deşik oldu :( lütfen yardım ediniz . ben bu turuncuma nasıl meyve verdirebilirim :) şimdiden çok teşekkür ediyorum . yan yana koyduğum ağaçların resmini de yüklüyorum. cevabınızı bekliyorum.

Resimlerde soldaki Turunç sağdaki Mayer Limon (üzerinde 2de meyvesi vardı)

Lonicera 07-11-2015 13:28

1 Eklenti(ler)
Saksıdaki mayer limonlar yavaştan renk değiştirmeye başladı. İncecik kabuk, az çekirdek ve bol suyu ile çok güzel bir tür.

Turunçgil 07-11-2015 18:44

Maaşallah çok güzel görünüyor limonlarınız sn Lonicera, Ne tür gübre kullanıyorsunuz acaba ?

eneskrky 07-11-2015 19:31

Daldan köklenme de büyük başarısı olan bir tür diye biliyorum ,tabi zamanında yapıldığında.

Lonicera 08-11-2015 06:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Turunçgil (Mesaj 1418842)
Maaşallah çok güzel görünüyor limonlarınız sn Lonicera, Ne tür gübre kullanıyorsunuz acaba ?

2 yılda bir iyice yanmış ahır gübresi veriyorum diplerine. Ayrıca ayda bir kere karakafes otundan yapmış olduğum çayı sulama suyuna katıyorum.

Turunçgil 08-11-2015 09:20

Ahır gübresi dediğiniz inek,keçi,koyun gübresi sanırım.Yanıtınız için çok teşekkürler. iyi yetiştirmeler...

hasan_26 11-11-2015 11:27

1 Eklenti(ler)
Buda benim limonum arkadaşlar yediveren cinsi artık eve aldıgım için yapraklarda kararma olup dökülüyor neden

ibogel 11-11-2015 21:13

Ev içine aldığında su dengesine dikkat et.Genelde ev içinde kış geçirmek çok zor limonlar için.Dediğim gibi su dengesi önemli toprağı sürekli ıslak bırakırsan limonun gider.Ve sık sık havalandır kaldığı odayı.Yaprak döksün önemli değil yeter ki kurumasın...

hasan_26 12-11-2015 11:08

Ev içerisinde çok çabuk topragı kuruyor güneş olduğu zaman balkona çıkarıyorum işte birde üstünden yerine alttan sulama yapmak nasıl olur?

ibogel 12-11-2015 18:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_26 (Mesaj 1419920)
Ev içerisinde çok çabuk topragı kuruyor güneş olduğu zaman balkona çıkarıyorum işte birde üstünden yerine alttan sulama yapmak nasıl olur?

Ev içinde bahçe toprağı ağırlıklı saksılar sıkıntı. Çamur halinde olursa toprak köklerini çürütürsün. Toprağı nemini kaybettiğinde sula. Alttan sulama yapmanı tavsiye etmem. Ben bundan sonra saksı harçlarıma bahçe toprağı kullanmıcam. Compo sana torf+cocopeat+kum biraz da kırmızı çam kabuğu karışımı kullanacam. Çamurlama olmuyor fazla şu akıp gidiyor alttan ama suyu da tutuyor aynı zamanda...Yalnız bu karışımda besin takviyesini ihmal etmeyeceksin...

hasan_26 12-11-2015 23:51

Toprak nemliliğinde sıkıntı yok ya %40a yakını torf kalanı bahçe topragı üstü kurusada altı nemli kalıyor ve tabanında taşlar döşeli pek sıkıntı arz etmiyor yani

djtunc 29-11-2015 21:02

herkese iyi akşamlar. Bende internetten, üzerinde 2 tane meyvesi olan mayer limon fidanı aldım.Limonları kargoyla gelirken düşmüş kutusunun içine. Ankara'da yaşıyorum, malumunuz havalar soğudu.Aralığın ilk günleri eksilere düşmeye başlayacakmış . Bende limonumu güneş alan salona aldım ve toprağı kurudukça su veriyorum. Üzerinde geldiği bütün yaprakları da sararıp döküldü bu mevsimsel olarak normal mi ? sadece en tepesinde 4-5 tane yaprak var. Acaba yerini mi sevmedi ? Bilgili arkadaşlar yardım rica edicim :)

ibogel 29-11-2015 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi djtunc (Mesaj 1423319)
herkese iyi akşamlar. Bende internetten, üzerinde 2 tane meyvesi olan mayer limon fidanı aldım.Limonları kargoyla gelirken düşmüş kutusunun içine. Ankara'da yaşıyorum, malumunuz havalar soğudu.Aralığın ilk günleri eksilere düşmeye başlayacakmış . Bende limonumu güneş alan salona aldım ve toprağı kurudukça su veriyorum. Üzerinde geldiği bütün yaprakları da sararıp döküldü bu mevsimsel olarak normal mi ? sadece en tepesinde 4-5 tane yaprak var. Acaba yerini mi sevmedi ? Bilgili arkadaşlar yardım rica edicim :)

Aslında zamanlama olarak limon alamak için iyi bir zaman değil.Bahara doğru alsaydınız keşke.Mart - nisan gibi mesela.Limonlarınız strese girmiş ve bu durum normal.Çünkü narenciye bakımında en sıkıntılı şey kışın evin içine almak limonları.Baharda yeni yapraklar verecektir limonlarınız.Son olarak seneye limonlarınızı biraz erken alın ev içine.Ben ağustos sonu alıyordum ev içine.Çünkü havalar soğumadığı için sık sık odayı havalandırıp odaya alıştırıyoruz limonları.Bu arada limonlarınızın fotolarını yükleyin bir bakalım güzellere:))))

Turunçgil 29-11-2015 22:26

Evet İç Anadolu için, narenciyelerin içeri alınma vakti geldide geçiyo :) Ama malum havalar güzel gitti almayanlarda almalılar artık :) İçerde yetiştirip meyve alanlar yok galiba, illada dışarı istiyorlar :)

ibogel 29-11-2015 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Turunçgil (Mesaj 1423340)
Evet İç Anadolu için, narenciyelerin içeri alınma vakti geldide geçiyo :) Ama malum havalar güzel gitti almayanlarda almalılar artık :) İçerde yetiştirip meyve alanlar yok galiba, illada dışarı istiyorlar :)

Ben kapalı balkaona geçtikten sonra meyve almaya başladım şükür:)))))

djtunc 02-12-2015 11:57

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibogel (Mesaj 1423329)
Aslında zamanlama olarak limon alamak için iyi bir zaman değil.Bahara doğru alsaydınız keşke.Mart - nisan gibi mesela.Limonlarınız strese girmiş ve bu durum normal.Çünkü narenciye bakımında en sıkıntılı şey kışın evin içine almak limonları.Baharda yeni yapraklar verecektir limonlarınız.Son olarak seneye limonlarınızı biraz erken alın ev içine.Ben ağustos sonu alıyordum ev içine.Çünkü havalar soğumadığı için sık sık odayı havalandırıp odaya alıştırıyoruz limonları.Bu arada limonlarınızın fotolarını yükleyin bir bakalım güzellere:))))

Limonlarım kuruyacak mı falan derken bir de baktım en tepede kalan 4-5 yaprağın orada bir hareketlenme var.

Bu mayer limonu internetten aldıktan sonra, aldığım yere, yaprakların sarararak döküldüğünü bunun normal olup olmadığını sormuş; onlarda bana bu mevsimde Ankara'da normal olduğunu söylemişlerdi. Zaten bende geniş seramik bir saksıya aldım.

Compo Sana marka turunç toprağı ve humuslu toprak alıp, karışım yaptım. Şimdi Güneydoğu cephe evimizde salonda duruyor (Öğlene kadar hava açık olursa güneş alıyor salon) 4 mevsim çiçeklenir demişlerdi. Gördüm bunları çok sevindim. :) Resimleri de yüklüyorum. Yardımlarınız içinde teşekkür ediyorum . Herkese iyi forumlar.

ibogel 02-12-2015 14:22

Sayın djtunc compo sana turunç toprağını nerden aldınız, öğrenebilirmiyim?

djtunc 03-12-2015 11:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibogel (Mesaj 1423911)
Sayın djtunc compo sana turunç toprağını nerden aldınız, öğrenebilirmiyim?

Ankara Cepa Bauhauss Bahçe-Bitki bölümünden aldım. Orada ki çalışan bir arkadaşa sordum tek başına iyi olmaz, humus katkılı toprakla daha verimli olur dedi. Fotoda eklediğim limonum yeni yaprak mı çıkarıyo çiçek mi çıkarıyo :) ? Ha bu arada Ankara'ya da kar düştü ortalık buz gibi.

defender77 03-12-2015 12:08

3 Eklenti(ler)
Bu fotolarda benim limondan

tomurcuk hali 28.10.2015
çiçek hali 01.11.2015
taç yapraklarını döküp meyveyi gösterdiği hali 19.11.2015

djtunc 03-12-2015 12:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi defender77 (Mesaj 1424125)
Bu fotolarda benim limondan

tomurcuk hali 28.10.2015
çiçek hali 01.11.2015
taç yapraklarını döküp meyveyi gösterdiği hali 19.11.2015

Maşallah çok güzeller. Benimkilerde sizinki gibi olacak sanırım. 8 yaşında kendi yetiştirdiğim Turunçum var. Bir türlü meyve verdiremedik. Bende canı sıkılmasın diye internetten yanına mayer limon aldım. Bu limonum birazdaha gelişsin aşı yapmaya çalışıcam kendi turuncuma

defender77 03-12-2015 13:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi djtunc (Mesaj 1424126)
Maşallah çok güzeller. Benimkilerde sizinki gibi olacak sanırım. 8 yaşında kendi yetiştirdiğim Turunçum var. Bir türlü meyve verdiremedik. Bende canı sıkılmasın diye internetten yanına mayer limon aldım. Bu limonum birazdaha gelişsin aşı yapmaya çalışıcam kendi turuncuma

Teşekkür ederim. Benim fidan 2 veya 3 yaşlarında ufak sayılacak bir boyda, geçtiğimiz kış bir arkadaş hediye etti. Kendi üretimi. Geçtiğimiz ilkbahar 3 adet çiçek açmıştı ama hiçbiri meyve tutmadı, yazı boş geçirdi, sonbahar da ise birden coştu. Üzerinde en az 40 50 çiçek var. Fakat bu kadar ufakken bu kadar aşırı meyve vermesi (şu an çoğu çiçek meyveye ne kadarı döner bilmiyorum) iyi mi bilmiyorum. Nenenin zamanında yediği mandalina portakallardan çıkan çekirdeklerden yetiştirdiği 5 6 senelik 6 7 adet kadar fidan var çeşitli bahçelerde. Bahar gelsin hepsine bir aşılama operasyonu yapacağım. Elimde mevcut olan kamkat, limon, satsuma mandalinaları kullanacağım. Çevrede gördüğüm kadarı ile narenciyeler Kapıdağ Yarımadası iklimini sevmiş. Umarım aşılamada da başarılı olurum.

mustafa_myb 03-12-2015 18:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi djtunc (Mesaj 1424122)
Ankara Cepa Bauhauss Bahçe-Bitki bölümünden aldım. Orada ki çalışan bir arkadaşa sordum tek başına iyi olmaz, humus katkılı toprakla daha verimli olur dedi. Fotoda eklediğim limonum yeni yaprak mı çıkarıyo çiçek mi çıkarıyo :) ? Ha bu arada Ankara'ya da kar düştü ortalık buz gibi.

Merhaba djtunc kardeşim, ağacın hayırlı olsun, güle güle büyüt inşallah. Üzerindekiler çiçek tomurcukları, son halini, pozisyonunu, ısısını ve ışık alma açısını değiştirmezsen bu çiçekler devam eder sanıyorum. Anlaşılan içeride sıcağı görünce hemen çiçek açmaya başladı. İçeride meyve tutturmak biraz zordur ama az sularsan ve elle tozlama yaparsan ve fazla kurcalamazsan belki tutturabilirsin. Ama senin evinde ve bulunduğun bölgenin ikliminde ilk senesini geçireceği için fazla umutlanma derim, sen baharda yeni sürgünleri bekle ama yinede evde mis gibi limon çiçeği kokusunu duyacaksın. Ayrıca gerekli saksı ve toprak takviyesini de yapmışsın, tek yapman gereken beklemek. Tekrar hayırlı olsun. :rolleyes:

djtunc 09-12-2015 16:09

bu çiçeğin adı nedir bilen varsa söyleyebilir mi ?

2 Eklenti(ler)
konuyu gerekli yere açacaktım ama artık konu açılamıyormuş orada. Resimleri yüklüyorum çelik alıp 2 saksıya diktim. Tuttular gelişim gösterdiler

mustafa_myb 09-12-2015 18:42

Hatırlayamadım

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi djtunc (Mesaj 1425335)
konuyu gerekli yere açacaktım ama artık konu açılamıyormuş orada. Resimleri yüklüyorum çelik alıp 2 saksıya diktim. Tuttular gelişim gösterdiler

Merhaba Tunç kardeşim,

Bunun bir çiçek olduğunu biliyorum ama cinsinin ne olduğunu bir türlü çıkartamadım. Umarım büyütüp besleyen birileri görür de bizimle de paylaşır. :D

djtunc 09-12-2015 20:37

Akdeniz bitkileri için sıvı gübre

3 Eklenti(ler)
Ankara Bauhauss'tan, 15,90 liraya, daha önce turunç toprağını aldığım "Compo-sana" marka akdeniz bitkileri için sıvı gübre aldım. Benim mayer limona ve turuncuma uygulayacağım. İnşallah sonuçları güzel olur sizlerle de paylaşırım. Aldığım sıvı gübrenin resimlerini ekliyorum. Herkese iyi akşamlar..

carizma_009 10-12-2015 21:08

Bu topraklar ne kadar katkılı olursa olsun çabuk kuruma yaptığı için devamlı sulamak gerekicek narenciye ağaçları için uygun değil güzel bir bahçe toprağı bulup hayvan gübresiyle karıştırıp geniş bir saksıya aktarabilirsiniz.Sıvı gübre içeriğine baktım her iz elementten var yalnız değerleri biraz düşük.Gübreleri bir ziraatçiye danışarak alabilirsiniz.

ibogel 10-12-2015 23:15

Sayın djtunc ben aynı markasının NPK 7 3 6 aldım. Narenciyelerim memnun kaldı.

ibogel 10-12-2015 23:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi carizma_009 (Mesaj 1425587)
Bu topraklar ne kadar katkılı olursa olsun çabuk kuruma yaptığı için devamlı sulamak gerekicek narenciye ağaçları için uygun değil güzel bir bahçe toprağı bulup hayvan gübresiyle karıştırıp geniş bir saksıya aktarabilirsiniz.Sıvı gübre içeriğine baktım her iz elementten var yalnız değerleri biraz düşük.Gübreleri bir ziraatçiye danışarak alabilirsiniz.

Aslında ben bahçe toprağının saksı için uygun olduğunu düşünmüyorum artık. Bütün narenciye fidanlarımı torf+cocopeat+perlit karışımıyla değiştirdim. Ve hepsi de çok memnunlar. Ama bu karışımı sürekli vitaminle destekliyorum. Bahçe toprağı kışın ev içinde sıkıntı oluyor. Benim karışımı da güzel şu tutuyor ve bahçe toprağı gibi çamurlama yapmıyor. Bu yüzden bir çok ağacını kaybettim.

djtunc 12-12-2015 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa_myb (Mesaj 1425358)
Merhaba Tunç kardeşim,

Bunun bir çiçek olduğunu biliyorum ama cinsinin ne olduğunu bir türlü çıkartamadım. Umarım büyütüp besleyen birileri görür de bizimle de paylaşır. :D

öğrendim mor telgraf çiçeğiymiş :)

mustafa_myb 12-12-2015 16:37

Mor telgraf çiçeği

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi djtunc (Mesaj 1425938)
öğrendim mor telgraf çiçeğiymiş :)

Bende bir üyenin balkon sayfasında gördüm yetiştiriyor, ama ismini yazmamıştı. Sayende öğrenmiş olduk. :d

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025