agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Turunçgiller
(https)

Beğeni Düzeni949Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-05-2022, 21:41   #1
Ağaç Dostu

its_just_a_ride's Avatar

Giriş Tarihi: 08-09-2017
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasanyildizben Mesajı Göster
arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var.

Hangi dalın arsız yabani olduğunu nasıl anlarız ? bir dal büyüdü ve ağacı kuruttu. Sonra o dalı kestim ve ağaç kendine geldi. Fakat şimdi yeni bir dal fark ettim. Ne yapmalıyım ? kırmızı ile işaretledim ve soru işareti koydum
Ağaca şöyle bir iskelet oluşturmanız gerek. bu nedenle 60 dereceden dik dallar iyi birer aday olmazlar. İdeali 45 derece. Ağacın içine bakan dalları budayacaksınız. Dipten gelen arsız dediğinizi de kesip alacaksınız. Daha detaylı fikir almak için google'a "how to prune a citrus tree" aratıp videoları seyredin.

Soru işaretli dal, açısını kestirememekle birlikte iyi bir ana dal adayı olabilir gibi duruyor.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2023, 20:39   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-11-2023
Merhaba arkadaşlar evde limon yetiştirmeye çalışıyorum.bikaç problem var.siz değerli yetiştiricilere bikaç sorum olacak acaba yardımcı olurmusunuz

Özdemir92 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2023, 20:45   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-11-2023
Öncelikle balkonda baktığım limonum iyiydi yapraklar canlıydi fakat çiçek yoktu.havalar soğuyunca eve aldım evde çiçek açtı enaz 30 tane saydım.hatta tozlaşmayı nasıl yaparım diye düşünürken bi anda yapraklar pıt pıt düştü buruştu bazı dallar simsiyah oldu ve geçen gün bal reçine tarzı bişey gördüm dalın ucunda.siyah dalları budadım.toprağı da bikısmına çay koyup bitki besini verdim.eşeledim.aklıma bunlar geldi yapacak bişey varmıdır dostlar

Özdemir92 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2023, 00:43   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-11-2012
Yeterli güneş alıyor mu evin içinde. Resim paylaşırsanız durumunu daha iyi anlaşılabilir.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2023, 00:49   #5
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Özdemir92 Mesajı Göster
Öncelikle balkonda baktığım limonum iyiydi yapraklar canlıydi fakat çiçek yoktu.havalar soğuyunca eve aldım evde çiçek açtı enaz 30 tane saydım.hatta tozlaşmayı nasıl yaparım diye düşünürken bi anda yapraklar pıt pıt düştü buruştu bazı dallar simsiyah oldu ve geçen gün bal reçine tarzı bişey gördüm dalın ucunda.siyah dalları budadım.toprağı da bikısmına çay koyup bitki besini verdim.eşeledim.aklıma bunlar geldi yapacak bişey varmıdır dostlar
Büyük ihtimal kabuklu bit var. Dalları/yaprakları inceleyin, küçük kahverengi kabuk gibi bir şeyler varsa bitkinin özsuyunu emerler, dal ve yaprakları karartırlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2008, 09:51   #6
Yeni Üye

dertli's Avatar

Giriş Tarihi: 31-12-2007
Galeri: 1
Limonum

Kabuk biti olan limonumu buradaki bir dostumun ( sevgili blk ) da yardımıyla erken müdahelede bulunarak kurtardım sanırım. Aslında ilaçlama süreci hala devam ediyor. Üzerinde hiç bit kalmadı yapraklarındaki yapışkanlığın ve lekelerin geçmesi için devam ediyorum. Bundan sonra umarım çiçeklenip limon verdiğini de görürüm.

Eklenen Resimler

Bilge Kerem beğendi.
dertli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 10:49   #7
hf

Giriş Tarihi: 29-11-2005
Değerli forum üyesi,

benim de çekirdekten yetiştirdiğim üç yaşında 1 metreye kadar boylanmış bir limon fidem var benzer böcek sorunu (sanırım bit olmalılar) benim fidanımda da ortaya çıktı. Bu sorunu bertaraf etmem için hangi ilaçları nereden temin ederek kullanabilirim. Bilgi ve yardımlarınızı esirgemezseniz memnun olurum

hakanfurtun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2012, 23:58   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-07-2010
Galeri: 12
Limonlar sararırken yenilerin yetişenlerin bazıları(bitkinin besliyemiyecekleri)

sararıp dökülüyor.

Name:  007.jpg
Views: 17265
Size:  54.0 KB

Name:  008.jpg
Views: 16797
Size:  45.2 KB

adneser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 00:05   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-02-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lim Mesajı Göster
....1 tanesi geçen gün filiz vermiş... Heyecanımı sizlerle de paylaşmak istedim.

Sevgili lim, aynı şeyleri yaşadığımız için heyecanınızı çok iyi anlıyorum ve sizin kadar sevindim.
İsterseniz minik filizinizin bir fotoğrafını koyun. Büyüdükçe tekrar fotoğraflarını koyarsınız. Gelişmeyi beraber takip eder ve inşallah vereceği limonları da beraber görürüz..

Güzin Çakar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2013, 13:55   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2012
Alıntı:
25 Aralık'da ilk filizi çıkan 8 limon çekirdeğinin bulunduğu saksıdan, annemin duruma el atmasıyla, haftalar sonra 3 ufaklık daha çıktı
http://f1301.hizliresim.com/15/b/hu2t9.jpg (Fotoğrafını şimdilik link üzerinden paylaştım. Forumdan yükleyince büyük boyutlu oldu)
Forumda ve internet üzerinde yazılanları okudum, aşılanmazsa limon meyvesi alamazmışım, turunç olurmuş.
Aklıma takılan bir konu var şimdi organik ve orjinal (aşısız) limon ağacının dalından koparılmış limonun çekirdeklerini ektim ben. Meyve almak için (kastım limon) yine de aşılamak mı lazım?
Ozaman tüm ağaçlar aşılı mı?
Tohumlarla oynanmadan önceki haliyle kalabilmiş ağaçların meyve çekirdeklerinden ürün almak için de mi aşı yapılmalı?
Kafam çok karışmış
Yeterince açık değilmi.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto Mesajı Göster
Narenciye;portakal,limon,mandalin,greyfurt ve turunç'un ortak adıdır.

Bunlardan hangisinin çekirdeğini ekerseniz çimlenen o olacaktır.

Hepsi bir birine aşı yapılabilir.Hatta bunlardan birine diğer narenciye çeşitlerinin tamamı aşılanabilir.

Fakat bitkinin ömrünün uzun olması,iyi gelişmesi ve hastalık ve zararlılara dayanıklı olması gibi sebeplerden anaç olarak turunç tercih edilir.Yani,turunç fidanına limon,portakal,greyfurt ve mandalin aşaılanır.

Manifesto Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2013, 11:36   #11
Ağaç Dostu

merlict's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2009
Alıntı:
Güzin Hanım ve merlict;
Limonum Didim'den bir evin bahçesinden gelme. Bir tanesini kendi halinde bırakıp deneyeceğim, bakalım neler olacak.
Vakit ayırıp görüşlerinizi belirttiğiniz için teşekkür ederim.
Merhaba sayın lim.

Belki bilmedende olsa güzel bir noktaya değindiniz.Ağacınız Didim'den gelmiş (nede güzeldir Didim, gidesim geldi) şuan İstanbul semalarında hayat mücadelesi veriyor.Nette araştırıp Didim ile İstanbul arasındaki mevsim, hava şartlarını karşılaştırın.Çok fark olduğunu göreceksiniz.Bu farkları yapay olarak ne kadar azaltırsanız size o kadar parlak ve alıcı yüzünü gösterecektir limonunuz.Isı, ışık, toprak ve sulama suyu en büyük etkenlerinizdir.

Ağacınız konusunda yardımcı olabildiysek ne mutlu bize.Bugün doğaya bir yeşil daha kazandırdık demektir.Göz alıcı ve taptaze limonları yemeniz dileğiyle...

Mehmet

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2013, 06:23   #12
Ağaç Dostu

Alıntı:
25
Aklıma takılan bir konu var şimdi organik ve orjinal (aşısız) limon ağacının dalından koparılmış limonun çekirdeklerini ektim ben. Meyve almak için (kastım limon) yine de aşılamak mı lazım?
Aşı yapmadan da limon'un meyve verebileceği söyleniyor, ama ben hiç görmedim.

Bahsettiğiniz ağaç İstanbul'da ise, aşılı olma ihtimali çok yüksek. Limon ağacının doğal olarak İstanbul ikliminde yetişmesi neredeyse imkansız. Çekirdekten çimlendiğinde, taze fidan ilk gördüğü kış'da ölür.Tek tük, bazı bahçelerde, konumdan dolayı yetişebiliyor. Biz İstanbul'da Limon yetiştirmekle bitkinin doğasını zaten bozuyoruz.

Bir kaç tane ağacınız olacağına göre, zamanı geldiğinde aynı kökten 1-2 dal veren varsa (Poliembriyonik mi denilmişti?) aşısız bırakın. Bakalım ne olacak? Ben de merak ettim.

Eski 11-01-2013, 10:11   #13
Ağaç Dostu

merlict's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güzin Çakar Mesajı Göster
Aşı yapmadan da limon'un meyve verebileceği söyleniyor, ama ben hiç görmedim.
Merhaba Güzin hanım.

Daha geçen hafta torba dolusu aşı yapılmamış turunç ağacının meyvelerinden toplamıştım.Kış günü yemeklerde kullanılınca kısa sürede tükendi.Eğer yolunuz Aydın, Nazilli taraflarına düşerse, yol kenarlarında, bahçe kenarlarında o kadar çok var ki artık yerlere dökülen turunçları ufaklıklar top niyetine oynuyorlar.Önümüzdeki haftalarda yine Aydın tarafına gidersem birazda sizin için toplayayım.Kışın özellikle çorbalar üzerine sıkarsanız o tad ve aroması sizi mest eder.(belki ben alışkın olduğum içindir, ailecek çok severiz)

Mehmet

Eski 11-01-2013, 10:27   #14
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merlict Mesajı Göster
Merhaba Güzin hanım.

Daha geçen hafta torba dolusu aşı yapılmamış turunç ağacının meyvelerinden toplamıştım.Kış günü yemeklerde kullanılınca kısa sürede tükendi.Eğer yolunuz Aydın, Nazilli taraflarına düşerse, yol kenarlarında, bahçe kenarlarında o kadar çok var ki artık yerlere dökülen turunçları ufaklıklar top niyetine oynuyorlar.Önümüzdeki haftalarda yine Aydın tarafına gidersem birazda sizin için toplayayım.Kışın özellikle çorbalar üzerine sıkarsanız o tad ve aroması sizi mest eder.(belki ben alışkın olduğum içindir, ailecek çok severiz)

Mehmet
Sevgili Merlict, yolum o taraflara nasıl düşsün? O kadar güzel anlatmışsınız ki (Size tuhaf gelecek ama, biliyormusunuz ben bu yaşıma kadar hiç turunç görmedim)... Ben bildiklerimi yazdıktan, sonra sizin düzeltmeniz beni çok rahatlatıyor. Yanlış bilgi vermemiş oluyorum. Umarım bir gün benden bıkıp, yeter artık demezsiniz. Sevgilerimle.

Eski 11-01-2013, 11:59   #15
Ağaç Dostu

merlict's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güzin Çakar Mesajı Göster
Sevgili Merlict, yolum o taraflara nasıl düşsün? O kadar güzel anlatmışsınız ki (Size tuhaf gelecek ama, biliyormusunuz ben bu yaşıma kadar hiç turunç görmedim)... Ben bildiklerimi yazdıktan, sonra sizin düzeltmeniz beni çok rahatlatıyor. Yanlış bilgi vermemiş oluyorum. Umarım bir gün benden bıkıp, yeter artık demezsiniz. Sevgilerimle.
Lütfen düzeltme kısmını silelim, ben bunu kabul etmiyorum.Sizden bıkmak mı ? keşke herkes sizin gibi olsa...

Tamam en kısa zamanda sözüm olsun, ilk turunç ağacı, meyvesi ve görünüşünü sizin için fotoğraflayıp, turunçlarından toplayıp size göndereceğim.

Hiç turunç görmemiş olmanız, çok doğal durumlar bunlar.Benimde hiç görmediğim, tecrübe etmediğim birçok bitki vardır.Olayın en güzel tarafı ise hiç görmediğiniz bir bitki hakkında o kadar büyük tecrübe ve bilginiz var ki, başka bilmeyenlere yol gösterici oluyorsunuz.Bu taraftan bakarsanız, en kazançlı sizsiniz.

Sevgilerimle.

Mehmet

Eski 11-01-2013, 10:05   #16
Ağaç Dostu

merlict's Avatar

Alıntı:
25 Aralık'da ilk filizi çıkan 8 limon çekirdeğinin bulunduğu saksıdan, annemin duruma el atmasıyla, haftalar sonra 3 ufaklık daha çıktı
http://f1301.hizliresim.com/15/b/hu2t9.jpg (Fotoğrafını şimdilik link üzerinden paylaştım. Forumdan yükleyince büyük boyutlu oldu)
Forumda ve internet üzerinde yazılanları okudum, aşılanmazsa limon meyvesi alamazmışım, turunç olurmuş.
Tohumlarla oynanmadan önceki haliyle kalabilmiş ağaçların meyve çekirdeklerinden ürün almak için de mi aşı yapılmalı?
Kafam çok karışmış
Merhaba sayın lim

Hangi turunçgül ağacından koparttığınız hangi meyve olursa olsun (limon, portakal, mandalina, greyfurt, kamkuat, vs.) çekirdeklerinden yaptığınız çimlendirme sonucu elde edeceğiniz fidan ve ilerisi için ağaç turunç olur.Fide, ağaç ve meyvesi de turunçtur.Bir nevi delicedir kendileri.Eğer hiç aşılama uygulaması yapmazsanız meyveniz turunç olur ki kokusu ve tadı limonu pek aratmaz.(Tadı alışkın olmayanlara acı ve buruşuk gelir) Çevrede gördüğünüz her limon, portakal, mandalina ağaçları malesef hepsi aşılıdır.Aksi halde ben mandalina çekirdeği diktim, ağaç oldu, mandalina kopartıp yiyorum diyen olamaz!!! O ağaç mutlaka aşılıdır. Bu kadar kesin.

Eski 11-01-2013, 14:49   #17
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merlict Mesajı Göster

Hangi turunçgül ağacından koparttığınız hangi meyve olursa olsun (limon, portakal, mandalina, greyfurt, kamkuat, vs.) çekirdeklerinden yaptığınız çimlendirme sonucu elde edeceğiniz fidan ve ilerisi için ağaç turunç olur.Fide, ağaç ve meyvesi de turunçtur.Bir nevi delicedir kendileri...
Sy.merlict. Narenciyenin hangi çeşidinin çekirdeğini ekerseniz çimlenen o olacaktır.

Portakal çekirdeği portakal,turuç çekirdeği turunç,mandalin çekirdeği mandalin...

Alıntı:
Manifesto
Yeterince açık değilmi.
Alıntı:
lim
Yeterince açık olsa sormazdım değil mi.
Agresifleşmenize bir mana veremedim.
Haklısınız,uslubum kastımın dışına çıkmış.Yanlış anlaşılmadan dolayı özrümü kabul edin.

Yeterince açık değilmi derken,açık olmayan veya anlaşılmayan bir kısım veya konu varsa bildiğimiz kadarıyla açıklayalım manasında yazmıştım.

Düzenleyen Manifesto : 11-01-2013 saat 16:45
Manifesto Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2013, 17:27   #18
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2012
Sevgili Güzin Çakar ve sayın Merlict, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim, not alacağım Ama her ikinize de sorularım devam ediyor

1. Sevgili Güzin hanım, şu durumda ben dediğiniz gibi meyve- sebze kabuklarını minik minik mesela bıçakla doğrayıp toprağa az birşey karıştırsam faydası olur mu? Turunçgil hariç her tür meyve- sebze olur diyorsunuz sanırım. Böcek, sinek filan yapmasın da.

2. Sayın Merlict verdiğiniz toprak karışımı formulu için inşaatlarda kullanılan kum olur mu? Yakınlarda pek çok inşaat var, hani geçerken az birşey istemiş olsam ve eklesem toprağa olur mu? (Bir de bu verdiğiniz tarifi diğer çiçeklerde de kullansam sorun olur mu?)

3. Bir de az önce baktım, bir tanesinde ana dal diyeyim, onun en uç kısmında minicik örümcek ağı gibi tülsü birşey oluşmuş, halbuki hiç böcek filan görmemiştim. Her iki limonuma da pul biberli karıştırılmış su tarifini yapsam bir zararı olur mu? Hiç denemedim.

4. Durun bitmedi, affedin. Şimdi salon camındalar, hava güneşliyse, açıksa öğlen 1-2'ye kadar direkt güneş ışığı alıyorlar. Kalorifer camın aşağısında ama olumsuz bir etkisi olur mu? Siz öyle yazdığınız için merak ettim. Bir de soğuk hava akımı demişsiniz, şimdi soğuk ama arada hem ev hem onlar hava alsın diye camı açıyorum birazcık. Üstlerindeki camı açmayayım mı?

5. Limonun toprağına asidi arttırmak için sodalı su veya limon tuzu eritilmiş su mu vermeliyiz? Yanlış birşey yapmamak için soruyorum. Bir de, forumda okuyunca aylar önce odun külü aradım, zar zor bir fırın buldum. Oradan az birşey odun külü aldım - potasyum amaçlı kullanılıyormuş. Yakılan materyal direkt odun mu yoksa işlem görmüş ahşap, sunta vb midir artık onu bilemiyorum. Şimdi bu külden toprağa az birşey karıştırmam fayda sağlar mı?

6. Saksı değişimi bir kez yaptım, onu da sanırım yazın yapmıştım. Ne kadar iyi bakıyorum, değil mi? Biraz da ondan büyüyemediler diye düşünüyorum. Saksı değiştirirken, kökleri kesip kısaltmamız gerekir mi limonda? Bu işlemi de bir başka bitkide görmüştüm internette. Herşeye yapmalı mıyız bilemiyorum.

7. Atlaya zıplaya bir soru daha Toprağın üst kısmı zamanla sarımtrak bir tabaka oluyor, o da ph ile ilgili ama bilgim bundan öteye gitmiyor. Birşey yapmalı mıyım?

9. O ingilizce metinden el yordamıyla anladığım şudur: eğer işte PH 5-6'nin üzerindeyse bazı semptomlar çıkıyor. Bazı azaltıp asidi yükseltirsek, asidi arttırırsak ayrıca demir, manganez ve çinko vermemize gerek kalmıyor mu? Bu çok zorlama bir yorum mu oldu? Güzin Hanım siz bir de kibrit çöpünden bahsetmiştiniz sanki, o olay bununla mı ilgiliydi? Şimdi o zaman kırılmış yumurta kabuğu koyuyorum ben saksılara o zaman kalsiyum için. Siz koy derseniz koyacağım

Çok oldu sorularım ama kusura bakmayın. Tüm sorularımı her ikinize de soruyorum, hazır bulmuşum sizleri değil mi? Lütfen hakkınızı helal edin.

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2013, 20:22   #19
Ağaç Dostu

Kusura bakmak ne demek, sayenizde limon için gerekli pH'ı öğrendim. Teşekkür ederim. Eğer karıştırmazsam, ben de numara ile devam edeyim.

1-Turunçgil ve soğan,sarımsak, pırasa gibi sebzeler hariç. Toprağa karıştırılacak atıkları doğrudan toprağın üzerine koymak yerine, toprağa gömerseniz, ya da üstten biraz toprak alıp,atıkları koyduktan sonra tekrar toprakla örterseniz böceklenme olmaz.

2-İnşaatlarda kullanılan kumu tam bilmiyorum. Kullanacağınız kum biraz dişli olmalı. Çok ince taneliyse pek uygun olmaz. Kontrol ederek karar vermeniz gerekiyor.
Verilen tarif, yanmış gübre ilavesiyle benim de kullandığım oranlar. Tüm bitkilerde kullanmanız için bazı değişiklikler gerekebilir. Örneğin menekşede kullanacaksanız kum(suyun süzülmesini sağlar) yerine, perlit ya da diatomit (suyu tutup, nemli kalmasını sağlar)koymanız gerekir.

3-Kırmızı örümcek ağı ise, böcekler çok minik olduğundan kendilerini değil, ancak marifetlerini görebilirsiniz. Kesinlikle önlem almanız gerekir. Zararlılarda ev yapımı ilaçların etkisini bilmiyorum. Çok az karşılaştığımdan kimyasal kullanıyorum.

4-Kaloriferden uzak, güneş gören bir yere koyma imkanınız varsa daha iyi olur. Limon havalandırmayı,havadar yeri sever ama sert rüzgara karşı bırakmayın. Cam açıldığında birdenbire çok soğuk bir hava geliyorsa, camı açın ama bitkilerinizi de korumaya çalışın.

5,9-Kül potasyum için tavsiye ediliyor, siz ne külü olduğundan emin değilseniz kullanmayın. Daha önce konuştuğumuz kibrit meselesi de fosforla ilgili. Ama bunlarla uğraşmak inanın gübre ya da hazır besin kullanmaktan daha yorucu, kendinize eziyet etmeyin.

6- Eğer Bonsai yapmayacaksanız, kökü kısaltmak bir yana, dağıtmamaya özen göstermelisiniz. Yalnız, saksının altında kökler yuvarlandıysa, bunları açmanız gerekir.

7- Saksının üzerinde gördüğünüz, suyun kalitesinden(aslında kalitesizliğinden) ya da düzensiz sulamadan oluşan tuz tabakası. Alıp, atmanız gerekiyor.

5,9-Yazıda özetle, pH’ın 5,5-7=hafif asidik aralığın normal olduğu, pH daha yükseldiğinde(asitlik azaldığında) bitkide Fe, Mn, Zn eksikliği semptonlarının görüldüğü, pH daha düştüğünde (asitlik arttığında) ise bitkinin çok sağlıklı göründüğü,ama çok büyümediği ve ürün vermediği yazıyor.
Buna göre yumurta kabuğu koymuyor, 1 litre suda 5-6 karabiber tanesi kadar limon tuzu koyarak suluyorsunuz. Merak etmeyin ben bunu daha önce denemiştim.

8- Soru yokmuş

Eski 11-01-2013, 21:05   #20
Ağaç Dostu

merlict's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Sevgili Güzin Çakar ve sayın Merlict, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim, not alacağım. Ama her ikinize de sorularım devam ediyor

1. Sevgili Güzin hanım, şu durumda ben dediğiniz gibi meyve- sebze kabuklarını minik minik mesela bıçakla doğrayıp toprağa az birşey karıştırsam faydası olur mu? Turunçgil hariç her tür meyve- sebze olur diyorsunuz sanırım. Böcek, sinek filan yapmasın da.

2. Sayın Merlict verdiğiniz toprak karışımı formulu için inşaatlarda kullanılan kum olur mu? Yakınlarda pek çok inşaat var, hani geçerken az birşey istemiş olsam ve eklesem toprağa olur mu? (Bir de bu verdiğiniz tarifi diğer çiçeklerde de kullansam sorun olur mu?)

3. Bir de az önce baktım, bir tanesinde ana dal diyeyim, onun en uç kısmında minicik örümcek ağı gibi tülsü birşey oluşmuş, halbuki hiç böcek filan görmemiştim. Her iki limonuma da pul biberli karıştırılmış su tarifini yapsam bir zararı olur mu? Hiç denemedim.

4. Durun bitmedi, affedin. Şimdi salon camındalar, hava güneşliyse, açıksa öğlen 1-2'ye kadar direkt güneş ışığı alıyorlar. Kalorifer camın aşağısında ama olumsuz bir etkisi olur mu? Siz öyle yazdığınız için merak ettim. Bir de soğuk hava akımı demişsiniz, şimdi soğuk ama arada hem ev hem onlar hava alsın diye camı açıyorum birazcık. Üstlerindeki camı açmayayım mı?

5. Limonun toprağına asidi arttırmak için sodalı su veya limon tuzu eritilmiş su mu vermeliyiz? Yanlış birşey yapmamak için soruyorum. Bir de, forumda okuyunca aylar önce odun külü aradım, zar zor bir fırın buldum. Oradan az birşey odun külü aldım - potasyum amaçlı kullanılıyormuş. Yakılan materyal direkt odun mu yoksa işlem görmüş ahşap, sunta vb midir artık onu bilemiyorum. Şimdi bu külden toprağa az birşey karıştırmam fayda sağlar mı?

6. Saksı değişimi bir kez yaptım, onu da sanırım yazın yapmıştım. Ne kadar iyi bakıyorum, değil mi? Biraz da ondan büyüyemediler diye düşünüyorum. Saksı değiştirirken, kökleri kesip kısaltmamız gerekir mi limonda? Bu işlemi de bir başka bitkide görmüştüm internette. Herşeye yapmalı mıyız bilemiyorum.

7. Atlaya zıplaya bir soru daha. Toprağın üst kısmı zamanla sarımtrak bir tabaka oluyor, o da ph ile ilgili ama bilgim bundan öteye gitmiyor. Birşey yapmalı mıyım?

9. O ingilizce metinden el yordamıyla anladığım şudur: eğer işte PH 5-6'nin üzerindeyse bazı semptomlar çıkıyor. Bazı azaltıp asidi yükseltirsek, asidi arttırırsak ayrıca demir, manganez ve çinko vermemize gerek kalmıyor mu? Bu çok zorlama bir yorum mu oldu? Güzin Hanım siz bir de kibrit çöpünden bahsetmiştiniz sanki, o olay bununla mı ilgiliydi? Şimdi o zaman kırılmış yumurta kabuğu koyuyorum ben saksılara o zaman kalsiyum için. Siz koy derseniz koyacağım.

Çok oldu sorularım ama kusura bakmayın. Tüm sorularımı her ikinize de soruyorum, hazır bulmuşum sizleri değil mi? Lütfen hakkınızı helal edin.
Hak hukuk yok, rahat olun sayın Cymbelina.Sadece tecrübelerimizi paylaşıyoruz.Belki yaptıklarımızdan yanlış olanlarda vardır, bilen varsa düzeltirse bizde memnun oluruz.Deneyimler sonunda kazandıklarımız bizde kalırsa sadece benim ağacım gelişir, bunu engellemek adına paylaşıyoruz.Elimden geldiğince cevaplarsam;

1- Meyve sebze parçalarını biraz parçalayıp toprağa karıştırırsanız hemen ertesi gün etkisini göremezsiniz.Hoş etkisini siz hiç göremezsiniz ama gelişimine faydası olur.Saksı değişimi esnasında kullanacağınız toprak karışımına daha önceden hazırladığınız sebzelerin parçalanmış ve toprakla karıştırılmış olanlarını karıştırın derim. Karıştımı ? Sebze, meyve parçalarını blender gibi bi aletle parçalayın.Atıyorum elde ettiğiniz parçalanmış malzeme 1 kg. olsun.Bunu 10 kg. civarında bi bahçe toprağı ile karıştırıp kova içine atıp kapağını kapatın.Güneş görmeyen yerde saklayın.Birkaç hafta sonra saksı değişimi yapacağınız esnada karışıma ekleyeceğiiz toprak olarak buradan kullanın.Hem kokuyu hemde sineklenmeyi engellemiş olursunuz.

2- İnşaat malzemesi satanlarda bulursunuz ama bi şartla.Kesinlikle o kumun dereden geldiğini öğrenin.Genelde deniz kumu kullanırlar, ucuz ve bol bulununca dereden çıkartmaya uğraşmıyorlar.Sakıncası, deniz kumu tuzlu ve incedir.Tuz bitkilere kesinlikle zarar verir.Ya çok iyi yıkamalısınız ya da dere kumu istemelisiniz.Ayrıca kum iriliği olarak 2-3 mm. olanını arayın.Başka bitkilerde kullanmanızda hiç bir sıkıntı yok, bazı özel karışım isteyenler hariç olabilir.Ben genelde bonsai amaçlı ağaçlarımda, kaktüs türü haricindeki tüm bitkilerimde bu karışımı kullanıyorum.Çay posası su tutma özelliği kaktüsler için sorun oluyor.Kumun bitkiye katkısı, köklerin rahat gelişimini sağlıyor.

3- Pul biberli karışımı bilmiyorum, tavsiye konusunda tarafsızım.Ev yapımı ilaçlar konusunda bilgi bulabilirsiniz belki.

4- Kalorifer odayı ısıtırken havayı kuruttuğu için tüm bitkiler için sakıncalıdır.Aşağıda, yukarıda olması farketmez, odanın tüm havasını kurutur, sizde sulama ile nemi ayarlayamazsınız, bitkiniz ölür.Ya fazla sudan kökleri çürür, ya da susuzluktan kurur.Camı arada bi açıp kapatmanız anlık ısı değişiminden dolayı önce yaprakları kurutur sonra bitkiyi.Halk tabiriyle kavurursunuz.Aç kapa yerine onu sürekli güneş alabileceği balkon gibi bi yere alın ama orasıda don yapacak kadar soğuk ve hava sirkülasyonu olmayan kapalı oda olmasın.Yarı açık balkonlar kış için limona iyi ortam sağlarlar.Hava sirkülasyonu olacak, güneş görecek, dondan korunacak.

5- Hiç ama hiç karşılaşmadığım ve tecrübe etmediğim bir konu detayı.Külün içeriği odun vb. olması kimyasını değiştirir.Fakat ben bitkiye etkisi konusunda kararsızım.Ben hiç kullanmadım

6- Limon türlerinde saksı değişimi kesinlikle kış aylarında dönem olarak uyuklama dönemlerinde olmalıdır.İzmirde ben şu aralar saksı değişimleri yapıyorum, havaların soğuması tüm fidelerimi uyuklama dönemine aldı.Ocak ayının 15.den şubat ayının 15-20.sine kadardır.Yazın en aktif oldukları dönemdir ki köklerin biranlık toprak dışında kalması bile gelişimi geri götürür.Eğer sığ saksıya almayacak ve ondan bonsai yapmayacaksanız köklerini şuan ellemeyin.Daha çok gençler, bırakın gelişsinler, ileriki dönemlerde üst yapı gelişimi için kök budaması yaparsınız.

7- Bu konuda top Güzin hanımda görünüyor.Beyaza kaçan renk deseniz kireç diyeceğim, sulama suyunuz çok kireçli ise olur.Ben bazı fidelerimde toprak karışımlarına toz kükürt karıştırmıştım, zamanla sulama yaptıkça saksının üst kenarlarında sarımtırak renk oluşumları başlamıştı.Ben bişey yapmadım ama ertesi yıl saksı değişiminde köklerin daha sıkı olduğunu gördüm.Faydası oldu gibi. Buda atlaya zıplaya cevap oldu ya hayırlısı

8- Sekizi atlamışsınız bende es geçtim.

9- Bu konuda Güzin hanımda, kesinlik kazandığında bende uygulamaya başlarım.Yumurta kabuğu ve kalsiyum, limon için hiç düşünmediğim bi detay. Yumurta kabuğunu astıktan sonra üstüne bi de nazar boncuğu takarsanız, tadındna yenmez gibi görünüyor bu durumda. Eskilerde ninelerimiz hep öyle yapardı.

Hazır yazmaya başlamışken devamını alayım....

Mehmet

Her defasında da aynı olmaz ya, yine Güzin hanım benden hızlı, ben yazarken o yayınlamış bile...

Eski 12-01-2013, 00:50   #21
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Sevgili Güzin hanım ve Sayın Merlict, vakit ayırıp tek tek cevapladınız, gerçekten çok teşekkürler. Bunları da not almalıyım.

8.soru konusunu okurken hem utandım hem de çok güldüm Ne bileyim, kafamda on bin tane şey var, zaten farkettiyseniz her bir maddede bir değil birden fazla soru sormuş oldum Yazarken geri dönüp ilave ettim filan. Tekrar teşekkürler.

Şimdi tekrar okudum mesajları. 8. soruyu unutmuştum, hemen soruyorum

Yağmur suyu hiç vermedim bitkilerime ama şu an kış, karı eritip elde ettiğimiz su ile sulasak limonu faydası olur mu? Karsuyu başlığındakilere bakmıştım, net bir fikir edinemedim. Yoksa havadaki zararlı partiküller vb sebebi ile daha da mı zarar veririz?

Eski 18-03-2013, 14:36   #22
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
şu durumda meyve- sebze kabuklarını minik minik mesela bıçakla doğrayıp toprağa az birşey karıştırsam faydası olur mu? Turunçgil hariç her tür meyve- sebze olur diyorsunuz sanırım. Böcek, sinek filan yapmasın da.
Şu an bu eski mesajımı düzelt butonu ile düzeltemediğim için, yeni bir mesaj yazıyorum.

Limonum için çiğ sebze- meyve kabuklarını saksı toprağına üstten azıcık karıştırmayı düşünmüştüm, hatta yaptım da. Ancak bu doğru bir uygulama değilmiş. Çiğ artıkların işlem görmeden, bir süre bekletilmeden toprağa karıştırılması tavsiye edilmiyor, fitotoksisiteye sebep oluyormuş. O bakımdan, bunu deneyecek olanları uyarmış olayım.

Eski 01-03-2013, 16:24   #23
Ağaçsever

old_platanus's Avatar

Giriş Tarihi: 03-07-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik Mesajı Göster
bu da benim sarıkız.. terasta yasiyor kendisi..
meyveler 3-4 aydir sari... koparmaya kiyamiyorum.. cok ta sertler.
koparsam mi?..
bir de kirmizi cizgilerden budasam mi ..ne dersiniz..
Merhaba Sayın antihistaminik;

Benim de senin gibi 4 adet limonum vardı, koparmaya kıyamamıştım ama üzerinde çürür diye kıydım kopardım. Şuan üzerinde belki 100 tane çiçek var.

old_platanus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2013, 20:39   #24
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-06-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi old_platanus Mesajı Göster
Merhaba Sayın antihistaminik;

Benim de senin gibi 4 adet limonum vardı, koparmaya kıyamamıştım ama üzerinde çürür diye kıydım kopardım. Şuan üzerinde belki 100 tane çiçek var.
limonlari kopardiktan sonra mi olusmaya basladi cicekler ?

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2013, 20:23   #25
Ağaçsever

_Cihan's Avatar

Giriş Tarihi: 17-08-2013
Limon

Ektiğim limon çekirdeği 2 haftada mini serada çimlendi. Bugün dışarıya aldım.

Eklenen Resimler

_Cihan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 19:06   #26
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Alıntı:
merhaba
yaklasik alti ay once cekirdekten cikan limon filizim sanki artik daha fazla buyumuyor gibi. kendisi istanbul'da kapali balkonda duruyor. maalesef sadece su ile besleniyor. ek besin vs vermedim hic.
sizce saglikli mi?
(fotografi bir turlu ceviremedim. uzgunum)
Daha büyük saksıya alınma zamanı gelmiş. Gübre ya da besin vermelisiniz. Özellikle de saksıda yetişen bitkiler için bu şart gibi

Fotoğraf konusunda ki sıkıntınız için ilgili başlıkta anlatım yaptım

http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...tm#post1203258

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
ağaç, balkon, citrus, limon, meyve, turunçgiller

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026