![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2011
|
Sayın kayra cakıcı Limon fazla yer değiştirmeyi sevmediği gibi, soğukları da sevmiyor.Dayanamayacağı soğuklardan, yapraklar çok önemli değil ama, gövdenin ve köklerin-saksının korunması gerekir. Neyse ki sizin limon ucuz atlatmış. Başka yapabilecekleriniz için 'içinde beyaz olan toprak'la ilgili bilgi vermeniz gerekiyor. Ayrıca sizin mesajınızdan hemen önce, sayın merlict'in mesajlarında işinize yarayabilecek bilgiler var. Kolay gelsin. Düzenleyen Güzin Çakar : 04-05-2012 saat 21:21 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-11-2020
|
Merhaba forma yeni katıldım benimde mayer ve alacalı limonum var havalar soğumaya başladığında içeri aldım ve yapraklarının tamamını döktü aldığım yere sordum derin budama yap dediler yardımcı olurmusunuz. Düzenleyen Smmm.Emine : 28-11-2020 saat 10:13 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba kayra cakıcı, ![]() İlk olarak kendinizi şu başlıkta tanıtabilir misiniz? ![]() http://www.agaclar.net/forum/uyeler-...r/2595-375.htm Fotoğraf yükleme bilgileri ise şurada: http://www.agaclar.net/forum/forum-k...siniz/6256.htm Limon ağacınızı gece sıcaklıkları 5 derecenin altına düştüğünde içeriye alırsanız iyi olur. Bu başlıkta pek çok bilgi var, okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca forumdaki diğer başlıklardan da toprak türleri, gübreler hakkında pek çok bilgi edinebilirsiniz. ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-03-2011
|
Güzin Hanım ve Mehmet bey... Değerli yardımlarınız ve sabrınız için sonsuz teşekkürler... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-05-2012
|
İşte limon ağacım... ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2009
|
Kayra hanım merhabalar Limonunuz çok iyi görünüyor. Sadece toprağını ve içindeki beyaz parçacıkları merak ettim.Sanki perlit diyesim geliyor ama bilemedim.Bu yaşta ve olgunluktaki ağacın artık fide kavramından ayrılıp ağaç formuna girmesi gerek.Toprak konusunda kışa hazırlık yapın.Toprağı konusunda yapabileceğiniz, kışın mutlaka toprağını değiştirin.İçindeki beyaz partekülleri (ne olduğunu bilemedim) bilmeden kullanmayın.Arada bi gübre takviyesi yapın. Kışa kadar güçlenmesini ve yeni filizler vermesini sağlayın, yer değişikliği, direk güneşten ve rüzgardan koruyun.Güzin hanımın belirtiği üzere limonun sevmedikleri arasında yer değiştirme ve soğuk vardır.Aşırı sıcağı da sevmez.Sulama işini akşam üzeri yapın, aşırı su vermeyin (resimlerde sanki fazla sulama gördüm).Toprağı aşırı nemli olmasın.Birde neden aşı yerinin üzerinden kesilmemiş, eski delice dalın yanından yeni sürgün vermiş, nedense oda kesilmiş, bu formu neden verdiniz ? Ben resimlerde gördüğüm kadarıyla aşı yeri veya kırıldı, bağladınız, anlayamadım. Yoksa yeni stil budama yöntemi mi ? ![]() Birazda onu kendi haline bırakın, serpilsin. ![]() Mehmet |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-05-2012
|
O çok rüzgarda kırıldı limon sonra eşim bişiler yaptı bu hale geldii biz dedik artık öldüüü gitti bu baharda yeşerdi çok şükür nasıl bi ağaç olur büyüyünce bilemiyorum artık ama komik bişi olacağı kesin ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Fotoğrafta işaretlediğim sürgünler limon. İşaretli sürgünlerin bulunduğu dal aşı. Ondan önce çıkanları kesin. Sadece bu dal üzerindekilerin gelişmesini sağlayın. Çünkü; aşıdan öncesi turunç. Birde sarı ile işaretli olan kısım hatalı budanmış. Ben sizin yerinizde olsam işaretlediğim yerden o fazla dalı keserim ve yarayı da aşı macunuyla kapatırım. Çünkü; malum açık yaralardan bitkiniz hastalık kapabilir ya da kurumasına sebep olabilir. ![]() Düzenleyen Emre İlhan : 09-05-2012 saat 16:01 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba kayra çakıcı Mehmet Bey'in yazdığı gibi beyaz parçacıkları ben de perlite benzettim. Bugüne kadar en uzun süre baktığım toprak olup, sanırım torf. Daha açık renkli tümsekler de galiba eski toprağı. Sonuç olarak eklediğiniz harcı sevmedim. Gövdenin dip kısmının ıslak olması, budaması konularında da tamamen Mehmet Bey'e katılıyorum. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-05-2010
|
bunlarda benim limonlarım
siz değerlli ağaç sever dostlarımdan limonun da çekirdekten yetiştirilebildiğini öğrendim ve denemeye karar verdim işte sonuç benden mutlusu yok. ama herşey sizlerin sayesinde. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Siz hiç bişey yapmadınız, oturup bizi izlediniz değil mi ? Sayın baykal o çekirdeklerin dünyaya can olarak dönmesini sağlayan 2 etken var.Biri malum mutlak güç, diğeri sizsiniz, biz sadece seyirciyiz...Sevinmek ve gurur duymak en doğal hakkınız, tebrik ederim. Mehmet |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-05-2010
|
Alıntı:
malum filizler bugüne kadar geldi asıl amaç burdan sonra yerlerini nezaman değiştirebilirim yani sonbaharı beklemem gerekirmi filizleri inciltmeden çıkarmanın bi yöntemi varmıdır ve en önemlisi bundan sonra nasıl bi bakıma ihtiyaç duyarlar (sulama,gübreleme,toprak) tekrar teşekkürler |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mütevazi olan sizsiniz. Yer değişikliği için biraz bekleyin derim.Daha çok tazeler, değişim yapayım derken mutlaka köklere zarar verirsiniz.Biraz daha gövde kalınlaşıp, yapraklar koyu yeşile kaçınca şaşırtma yapın, tek tek derin (10-15 cm) saksılara alın.Bu evrede mutlaka ne aşırı nede eksik sulama yapın, hep kararlı olun, ne kurutun, nede çürütün.Toprak nemini kaybettiğinde sulama yapın.Saksı karışımınız ilk olarak torf + bahçe toprağı + tınılı toprak olsun.Fideleriniz büyüyüp yıllar geçtikçe torf değerini düşürüp bahçe toprağını artırırsınız.Şuan gübreye ihtiyaçları olmayacak, saksı değişimi sonrası gübre kullanabilirsiniz ama olmazsa olmaz değildir.Önümüzdeki bahara kadar sıkıntı yok. Mehmet |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-12-2007
|
Öncelikle, yazdıklarınızı keyifle okuduğumu söylemek isterim...Benim de sizlere bir sorum olacak...Arka balkonumda yaşamından umut kestiğim alacalı pembe limon diye bilinen bodur bir limonum var...Her nekadar bişey beklemesem de her gün ne değişiklik var diye kontrol ederken bugün 3 tane çiçek verdiğini gördüm ve çok şaşırdım...Acaba diğer bitkilerimle gözümün önünde durması için yer değişikliği yapsam ve ön balkona alsam çiçeklerine zarar verir miyim?Ya da yerini değiştirmem için en uygun zaman ne zaman olur?Değerli bilgileriniz ve fikirlerinizden dolayı şimdiden teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Esra Hanım Yer değiştirme, büyük bir olasılıkla çiçeklerin dökülmesine neden olur. Çiçeklerden meyve verirse, meyveler ceviz büyüklüğüne gelmeden yer değiştirme bu defa da meyvelerin dökülmesine neden olabilir. Madem ki yerini beğenmiş, bırakın bir süre yerinde kalsın. Bu arada çiçeklerinin fotoğrafını koyarsanız bizim de gözümüz gönlümüz açılır, mutlu oluruz. Daha nice çiçeklerini ve meyvelerini görmeniz dileğiyle.. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Güzin hanım gerekli açıklamayı zaten yapmış.Benim ekleyebileceğim sadece çiçeklenme döneminde daha sonra meyve aşamasında değişiklik yapın derim.Ayrıca kışa girerken/kışın toprak/saksı değişikliği tavsiye ederim.Bahara doğruda gübreleme. Mehmet |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
|
Cevabınızdan dolayı çok teşekkür ederim...Sanırım biraz sabretmem gerekiyor yer değişikliği için...Tüm bitkilerimin resimlerini çekiyorum ama buraya nasıl yükleniyor hiç denemedim... |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Evet biraz bekleyin, turunçgillerin toprak ve saksı değişimi uyuma dönemlerindedir. Genelde kışın ocak ayı içerisinde tercih edilir. Fotoğraf yükleme ve mesaj içine yazı ile yerleştirme konusunda http://www.agaclar.net/forum/forum-k...siniz/6256.htm buradan bilgi alabilisiniz Mehmet |
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
|
limonlarım..
limon çiçekleri döküldü geriye bebek limoncuklar kaldı. bu minikler dökülür mü? onları kaybetmemek için bişey yapmalımıyım. ![]() |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mehmet |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
|
cevabınız için çok teşekkür ederim sayın merlict, malum saksıda yetişiyor. sulama düzeni nasıl olmalı. kurudukça mı? yoksa kurumasını beklemeden mi? |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aslında düzeni siz belirlemeniz lazım.Saksının büyüklüğü ve toprak içeriğine göre tam kurutmadan sulama yapmalısınız.Eğer fazla sulama yaparsanız yapraklarda sararmalar ve kök çürümesi başlar, limonunuzu kaybedersiniz.Eğer az sularsanız yapraklar koyu yeşile döner, biraz matlaşırlar ama yaşamına devam eder.Toprağın kuru olup olmadığını görmek için evde varsa demir çubuk veya şiş gibi bi şeyle saksının orta kısmına yakın bi yere kadar sokun, çubuk nemli ise yüzey kuru olsa bile sulama yapmayın.Saksının orta kısmı nemini kaybettiğini gördüğünüz zamanda sulama yapın.Bu şekilde yapacağınız bi ölçümde zaten periyod belirlersiniz, toprak yüzeyi ve bitkiniz size haber verir. Mehmet |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-02-2012
|
Limon cinsleri ve bakımı?
Arkadaşlar merhaba, Bir süredir sitenin içerisinde limon fidesi nasıl bakılır, saksıda nasıl yetiştirilir gibi forumları okuyorum. Faydalı bilgiler olmasına karşın kendimi halen yetersiz buluyorum. 2 adet aynı cins, 1 adet de yediveren olduğu söylenen 3 adet limon ağacım var. Bunları saksı içersinde ofisimde tutuyorum. Suyunu ve güneşini eksik etmemeye çalışsam da yeterli olmuyormuş gibi geliyor. Yardımcı olabilirseniz öncelikle bazı bilgilere ihtiyacım var; 1- Bu limonların cinsi nedir? Nasıl öğrenebilirim? 2- Limonları hava almaları için gündüzleri kapının önüne çıkarıyorum, akşamları da içeri alıyorum. bunun bir zararı var mıdır? Var ise sadece ofisin içerisinde canım önünde tutmak yeterli olacak mıdır? Ofisim saat 14'e kadar güneş alıyor. 3- Gübre, vitamın konusunda kuş gübresi, pirinç durulama suyu yeterli olacak mıdır? Başka tavsiyeniz var mı? Sanırım şimdilik bunlar. Ama yeterli olacak mı bilmiyorum. Şİmdiden teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım, bu arada kızlarınız çok güzellermiş. 1- Cinsleri hakkında şuan bişey diyemem, bilgim yok.Ayrıca çok önemlimidir cinsleri, sonuçta bu üç fidenin vereceği meyvelerle ticaret yapmayacaksınız (yoksa düşünüyormusunuz )2- Hava almaları konusuna katılıyorum ama sürekli yer değiştirme konusuna limonlar karşı çıkarlar, mutlaka bi şekilde size uyarı verirler, yapraklarını dökerler, uçlarını kuruturlar, kuruyormuş hissi verirler, yeni canlı yeşil filizleri göremezsiniz.Havadar ve güneş gören bir noktada sabit kalmaları onlar ve sizin için önemli.Sürekli taşıyıp durmayın diye. 3- Gübreleme konusunda belirttiklerinize istinaden ilave hazır gübrede kullanabilirsiniz.Zirai ilaç satatn yerlerden bulabilirsiniz.Ben tercih etmesemde kullananlar var.Hiç gübreleme yapmasanızda uygun zamanda yapacağınız toprak değişimi onlara katkı sağlayacaktır. Bu arada en alttaki resimde sol baştaki limonun saksısı bana küçük gibi geldi.Eğer fırsatınız olursa bu kış toprak değişimi ile birlikte saksısını biraz daha büyütün.Eğer sürekli ofis içinde kalacaklarsa tercihiniz daha büyük saksılar olsun.Diğer limonlarınız içinde geçerli.Toprak olarakta bahçe toprağı oranını artırın.Torf ilave etmeyin. Mehmet |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-02-2012
|
Mehmet bey merhaba, kağan ben bu arada. öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Limon ticareti yapmayı planlamıyorum sadece limon meyvesini ve kokusunu çok seviyorum.dolaysı ile dediğinize katılıyorum. Bahsettiğiniz sol baştaki limon yeni geldi. saksı almak için uygun vaktim olmadığı için biran önce saksıya almak istedim. ondandır saksısınız küçük olması. torf kullanmıyorum. bahçe toprağı tercih ediyorum ama istanbul da pek araştırma şansım olmadı. kışa girmeden dediğinizi yapmaya çalışacağım ve daha büyük bi saksıya aktaracağım. suni gübre veya vitaminleriben de sevmiyorum. dolayısı ile şimdilik bu şekilde kalacaklar galiba. bilgiler için teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-04-2016
|
Benim bir tane limon ağacı var ona en iyi hangi gubreyi onerirsiniz |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-08-2018
|
Benim çekirdekten fide haline getirmeye çalıştığım limonlarım dört beş yaprak verdikten sonra ayrı ayrı saksılara alayım genişçe büyüsünler diye düşündüm. toprak değişimi yaparken de köklerine dikkat ettim zaten sadece iki daldı. Değişikliği yaptıktan sonra büyümeleri durdu. iki haftayı geçti. Hem büyümüyor hem de ölmüyor. toprak olarak torf kullanıyodum ama hep aynı topraktı. Bir de kahve ekledim seviyormuş limon diye. Büyümeleri için ne yapmam lazım? |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-06-2017
|
Alıntı:
|