![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
|
sayın scubat size kamkat meyvesinin -10 dereceye kadar dayandıgı bilginize katılıyorum ben kamkat üretiyorum ve kış sezonunda dışarıda bırakıyorum ordu ilinde -5 derecelere kadar düşüyor ama kesinlikle zarar görmüyor |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-06-2007
|
Alıntı:
Bilgi için teşekkürler, dışarı aldım ve kendine geldi yine. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-01-2009
|
kumkuatım yaprak döküyor
Herkese Merhaba, Yaklaşık 3 hafta önce bir kumkuat bitkisi satın aldım. Aldığımda formu, görünüşü gayet güzeldi. Üzerinde de bolca meyvası vardı. Eve aldıktan 1 hafta sonra yaprakları kararmaya ve yeşil olanlar da dahil dökülmeye başladı. aldığım yer haftada 1 kere 1 litre su verin demişti aynen öyle yaptım fakat ilk su verdiğimde bayaa su bıraktı dışarıya. Aldığım yere geri götürdüm vitamin falan verdiler biraz da budama yaptılar..2 gün orada kaldı..Geri aldım fakat hala yaprak döküyor..yaprakları hala kararıyor ve bazı dalları da kararmaya başladı şimdi (çoğunlukla budanmış olanlar). Sabahları güneş alan bir yerde duruyor, salon öyle çok çok sıcak değil ve tüm gün ışık alıyor. Bitki bayaa cılız kaldı...yapraklarının neredeyse yarısını döktü...Bu mevsimsel birşeymidir yoksa yapmam gereken birşey varmı? Yorumlarınızla yardımcı olursanız sevinirim. ***.. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben de ilk kumkuat'ımı aldığımda yer ve iklim değişikliğinden dolayı ağaç yapraklarını ve meyvelerini dökmüştü. Sizinkisinin yaprak kaybı baya fazla olmuş ama, dallar da etkilenmiş baya! Ağacınızın büyüklüğünü bilmiyorum ama yazın bol bol sulanırken, kışın çok fazla sulanmaması gerekiyor kumkuatın. Çok su vererek acaba ağacı etkilemiş olabilir misiniz? Kalorifer ya da klima da üstüne vurmasın ağacın, umarım kurtulur kumkuatınız... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Bugün ağlaya sızlaya iki kamkat fidanımdaki meyveleri topladım. Yaklaşık 350-400 gr. meyve vardı. Bir kaç tanesini hemen yedim, nefis bir meyvesi var. Geri kalanıyla da hanıma reçel yaptırdım. Bu kadar lezzetli bir turunçgil reçeli yememiştim. Şimdi kara kara düşünüyorum, nasıl geçecek kamkatsız günlerim.![]() |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
En doğrusunu yapıyorsun kardeşim. Ben reçelini de merak ettiğim için tamamını topladım. Söylendiği kadar varmış gerçekten. Bu arada çıkan bir sürü çekirdeği de ekmeyi düşünüyorum. Sn MSaygın çekirdekten aslını verebilir demişti bir mesajında yanılmıyorsam. En azından denemiş oluruz değil mi? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu.
|
merhaba, Koparmayıp da üstünde kalınca, çok kalırsa tadı bozuluyor, bence olduysa koparın yeyin Hemen yutmayıp ,ağızda uzun uzun çiğneyince, ekşi-tatlı tat iyice karışıyor, muhteşem oluyor.O sırada gözlerinizi kapamayı da unutmayın ![]() Lonicera, bu durumda yapılacak şey ağaç sayısını arttırmak.Çekirdekler aslını verir, merak etmeyin ama meyve almanız biraz uzun sürer.Onun yerine turunç çekirdeği ekip kendi ağacınızdan aşı yapın, ikinci sene meyve yersiniz ne güzel. Ben de bu reçel işini soracaktım, biz 2 senedir elimize yüzümüze bulaştırıyoruz.Reçeli deneyelim diye meyvenin tümünü yine araya verdik bu yıl.Geçen sene biz kendimiz denemiştik, bilemeyip çok kaynatmışız kamkatlar kurudu, büzüldü, yanmış gibi bir tat aldı, yiyemedik. Bu sene hemen her meyvenin her türlü reçelini yapan anneanneme verdik, ondan gelen de aynı oldu, o da kabuğu kalın diye uzun uzun kaynatmış uyarmamıza rağmen ![]() Bir tek eşimin annesine verdiklerimiz marmelat olarak geri geldi, marmelat güzel ama herhangi bir turunçgille de yapılabilirdi, kamkatları reçelden tüm tüm alıp yemek başka olsa gerek. Siz nasıl yaptınız, tarif verebilir misiniz, bir de fotoğraf çekmek mümkün mü ? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Mehmet bey, reçeli eşim yaptı ama 1 dakika bile başından ayrılmadığım için gördüklerimi aynen aktarıyorum ![]() Önce meyveler bir güzel yıkandı. Ardından meyveler tek tek boylamasına dörde bölündü.( yani sizin istediğiniz gibi tüm tüm yapmadık, kısmet olursa bir dahaki sefere o şekilde deneriz) Bu arada kesilen meyvelerdeki çekirdekler ayıklandı.(avuç dolusu çekirdek çıktı). Ben ayıkladım ******. .350 gr kadar olan meyveler dörde bölününce epey çoğaldı. Bir su bardağının yaklaşık 3/4 miktarda şekerle tencereye konan kamkatların üstü örtüldü. Meyve miktarı az olduğu için bu miktar şeker çok isabetli oldu. Yaklaşık 1 saat sonra şeker tamamen erimiş vaziyette kısık ateşe sürüldü. Yaklaşık 15 dakika bu şekilde kaynayan reçele su bardağı su koyuldu. Bir 15 dakika daha bu şekilde kaynadı. Kabukların rengi iyice koyulaşıp tam turuncu rengi aldı. (Bu arada tencereyi ara sıra karıştırıp kaşıkla tadına sıkça bakıldı .)Sonra soğuması için kenara kaldırıldı. Çabuk tükeneceğini çok iyi bildiğimiz için içine limon suyu eklenmedi. Ayrıca içine herhangi bir aroma veren karanfil,vanilya vb. bir şey eklemedik, çünkü kendi aroması zaten müthiş. Keşke elimde 1 kilo meyve olsaydı da ölçüleri daha anlaşılır şekilde verebilseydim. Ama dediğiniz çok doğru. Ne yapıp edip kamkat fidanlarını çoğaltmak lazım. ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu arada, turunç fidelerine kamkat aşılama güzel fikir. Size tam bu noktada bir şey sormak istiyorum. Kamkat aşısı yaptığımız anaç cinsine göre meyve büyüklüğünü artırmamız mümkün olabilir mi? Yanlışım varsa düzeltin lütfen, ayva anacına aşılanan kimi meyvelerin( elma, armut, muşmula vb) asıllarına göre daha iri olduğu bilgisi kalmış hatırımda. Aynı şey kamkat için de geçerli olabilir mi? Mesela kamkat'ı portakal, greyfurt gibi iri meyve özelliği taşıyan anaçlara aşılamak gibi. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu.
|
Tarif için çok teşekkürler, aslında bakarsanız biz de yarım saatten fazla kaynatmadık ama sizin meyveler daha diri duruyor, afiyet olsun ![]() Benim okuduğum hiç bir kaynakta ya da hiç bir sohbette anaca göre turunçgil meyvesinin büyüyeceğine dair bilgiye rastlamadım, soruşturacağım.Ağacın kendi boyutları değişiyor ama meyve boyutuna etkisini bilmiyorum. Yalnız kamkatlar çeşit çeşit biliyorsunuz, türler arasında boyut farkı var.Mutlu Bey'in de sattığı Fukushu kamkat (Fortunella obovata) var mesela, meyveleri oval kamkatın hemen hemen iki katı, gerçekten farklı.Tek problemi daha çok çekirdekli olması. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet, oval ve yuvarlak olarak biliyorum ben de kamkatları. Ağaçta meyve seyreltilmesi ile meyve büyüklüğü sağlanabiliyor ama olan yine bize oluyor . Zaten eti ne budu ne. Umarım soruşturma sonucu olumlu bilgilere rastlarsınız. Sonucu sabırsızlıkla bekleyeceğim.Kısmet olursa, göndermiş olduğunuz Flaying Dragon tohumlarını, kamkat aşılama için de kullanacağım. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
|
Ben ayva anacına elma aşıladım. İri elma meyveleri beklerken, aynı anaçtaki ayvaların büyüklüğü kadar olmadı. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Lonicera kardeşim kamkat reçelin harika duruyor afiyet olsun.Reçelini bende merak ediyorum elimde şu an 2 tane fidan var sanırım bu yaz reçel yapıcak kadar kamkat çıkacak.Ayrıca geçen sene çekirdeğinden çimlendirdiğim kamkatlarım 10-15 cm boydalar. Geçen sene çimlendirdiğim flying dragon fidelerime de bu sene aşılama deniyeceğim. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu.
|
Bende kafa kalmamış Lonicera, daha geçen aylarda bu konuyla ilgili bir tespitimiz olmuştu, hiç biri aklıma gelmedi dün. Dobashi Beni cinsi yeni yaygınlaşan bir mandalina türü var.Biz bu mandalinayı turunç ve C35 olarak iki farklı anaçta denedik geçtiğimiz yıllarda, bu sene gördüğümüze göre C35 üzerindeki meyveler daha büyük oldu, tadı da daha lezzetli. Ben burada yazarken hep aklımda kamkat vardı, onun anaçlarını düşünüyordum, o yüzden yanıldım. Demek ki, anaç ve meyve büyüklüğü arasında da bir ilişki var diyebiliriz, ben bunu somutlaştıracak bir döküman bulabilir miyim, ona bakıyorum. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Harika bir haber bu, bu işi çözeceğinize eminim. Kamkat, bahsettiğiniz cins mandalina ile uyum sorunu da yaşamazsa şamda kayısı olur artık. ![]() |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu.
|
Lonicera, tam ifade edemedim sanırım, o büyüklük farkı, o anaçla o mandalina arasındaki bir uyumdan kaynaklanıyor.Aynı anaca aşıladığım kamkatta meyve büyüklüğünde bir fark olmadı. Şu ana kadar 3 değişik anaç üzerinde kamkat gördüm ben, hiçbirinde meyve büyüklüğü olarak bir fark yoktu malesef.Bu sene Flying Dragon üzerinde de göreceğim ama onda da bir fark olacağına dair teorik bilgim yok. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
İnşallah flaying dragon'da müsbet sonuç alırız. Ben de burada greyfurt fidanına bir aşı yapayım o zaman. Sonuçları hep birlikte karşılaştıralım. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
/
Giriş Tarihi: 05-02-2008
|
mehmet bey c35 yaprak döküyor mu? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Turco; ben geçen gün Cengiz Bey'den (Romantik serseri) iki kamkat aldım. Hem fiyatları makul hem de, formları güzel. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12051 Düzenleyen aaylin : 22-01-2009 saat 11:18 Neden: adres ekleme |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
|
Arkadaşlar acilen kumkuat yetiştiren ya da konuda bilgisi olanların yardımına ihtiyacım var. Yaklaşık iki ay önce kumkuat sahibi oldum. Yapraklarında yapışkanlık fark edince zararlı olabilir diye ev yapımı ilaçlar bölümüne yazdım. Pek cevap alamadım. Ben de arapsabunlu su püskürttüm bolca. Eskiden 15 tane kadar olan meyvesini bir hafta içinde döktü. Yaprakları da neredeyse hiç kalmadı sayılır. 2 meyve ve 3-5 yaprakla kurumaya devam ediyor. Acaba kurtarma umudum var mı? Ne olur bana yardım edin çünkü onu çok seviyor ve gözüm gibi bakıyordum. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn osmann, kamkatınız için üzüldüm umarım kısa sürede toparlar. Bitkinizin fotoğrafını, bulunduğu yeri, verdiğiniz besinleri, su miktarlarını da içeren ayrıntılı bilgi verirseniz yardımcı olacak arkadaşlar mutlaka çıkacaktır. Bu ön bilgi ile bir şey söyleyebilmek çok güç. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Meyvaları üstünde bir fide sevgili Mutlu Kutlu'dan, ufak bir fidede sevgili Romantik Serseri'den geldi.Bundan sonraki gelişmeleri buradan paylaşmak istiyorum.Her iki fidede biri büyük diğeri orta boy saksıda ve balkonda büyüyecekler. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Bugün 20 liraya kamkat fidanı aldık. Şekli şemali biraz düzensiz ama dimdik duran güçlü bir adet dalı var, onu beğenerek seçtim. Üzerinde pekçok meyvesi var, hatta bazıları çürümeye başlamış, sanırım zamanı geçiyor meyvelerin. Tadını beğenmedim, keskin bir tadı var kabuğun. Görünümü için yetiştireceğim, meyvelerinden de reçel yapmayı deneyebiliriz. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| bakım, kumkuat, yardım |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|