agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Turunçgiller
(https)

Beğeni Düzeni825Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-01-2009, 22:31   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-10-2008
sayın scubat size kamkat meyvesinin -10 dereceye kadar dayandıgı bilginize katılıyorum ben kamkat üretiyorum ve kış sezonunda dışarıda bırakıyorum ordu ilinde -5 derecelere kadar düşüyor ama kesinlikle zarar görmüyor

cey_cey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2009, 11:51   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-06-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erkan_ordu Mesajı Göster
sayın scubat size kamkat meyvesinin -10 dereceye kadar dayandıgı bilginize katılıyorum ben kamkat üretiyorum ve kış sezonunda dışarıda bırakıyorum ordu ilinde -5 derecelere kadar düşüyor ama kesinlikle zarar görmüyor

Bilgi için teşekkürler, dışarı aldım ve kendine geldi yine.

scubat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2009, 16:22   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-01-2009
kumkuatım yaprak döküyor

Herkese Merhaba,

Yaklaşık 3 hafta önce bir kumkuat bitkisi satın aldım. Aldığımda formu, görünüşü gayet güzeldi. Üzerinde de bolca meyvası vardı.

Eve aldıktan 1 hafta sonra yaprakları kararmaya ve yeşil olanlar da dahil dökülmeye başladı. aldığım yer haftada 1 kere 1 litre su verin demişti aynen öyle yaptım fakat ilk su verdiğimde bayaa su bıraktı dışarıya.

Aldığım yere geri götürdüm vitamin falan verdiler biraz da budama yaptılar..2 gün orada kaldı..Geri aldım fakat hala yaprak döküyor..yaprakları hala kararıyor ve bazı dalları da kararmaya başladı şimdi (çoğunlukla budanmış olanlar).

Sabahları güneş alan bir yerde duruyor, salon öyle çok çok sıcak değil ve tüm gün ışık alıyor.

Bitki bayaa cılız kaldı...yapraklarının neredeyse yarısını döktü...Bu mevsimsel birşeymidir yoksa yapmam gereken birşey varmı?

Yorumlarınızla yardımcı olursanız sevinirim.

***..

Deluge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2009, 17:31   #4
Ağaç Dostu

İlkin's Avatar

Giriş Tarihi: 09-07-2007
Galeri: 51
Ben de ilk kumkuat'ımı aldığımda yer ve iklim değişikliğinden dolayı ağaç yapraklarını ve meyvelerini dökmüştü. Sizinkisinin yaprak kaybı baya fazla olmuş ama, dallar da etkilenmiş baya! Ağacınızın büyüklüğünü bilmiyorum ama yazın bol bol sulanırken, kışın çok fazla sulanmaması gerekiyor kumkuatın. Çok su vererek acaba ağacı etkilemiş olabilir misiniz? Kalorifer ya da klima da üstüne vurmasın ağacın, umarım kurtulur kumkuatınız...

İlkin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 15:39   #5
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Bugün ağlaya sızlaya iki kamkat fidanımdaki meyveleri topladım. Yaklaşık 350-400 gr. meyve vardı. Bir kaç tanesini hemen yedim, nefis bir meyvesi var. Geri kalanıyla da hanıma reçel yaptırdım. Bu kadar lezzetli bir turunçgil reçeli yememiştim. Şimdi kara kara düşünüyorum, nasıl geçecek kamkatsız günlerim.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 16:19   #6
Ağaç Dostu

snowman77's Avatar

Giriş Tarihi: 08-11-2007
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Bugün ağlaya sızlaya iki kamkat fidanımdaki meyveleri topladım. Yaklaşık 350-400 gr. meyve vardı. Bir kaç tanesini hemen yedim, nefis bir meyvesi var. Geri kalanıyla da hanıma reçel yaptırdım. Bu kadar lezzetli bir turunçgil reçeli yememiştim. Şimdi kara kara düşünüyorum, nasıl geçecek kamkatsız günlerim.
Ben de o yüzden hala koparıp yemeye kıyamadım

snowman77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 16:38   #7
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

En doğrusunu yapıyorsun kardeşim. Ben reçelini de merak ettiğim için tamamını topladım. Söylendiği kadar varmış gerçekten. Bu arada çıkan bir sürü çekirdeği de ekmeyi düşünüyorum. Sn MSaygın çekirdekten aslını verebilir demişti bir mesajında yanılmıyorsam. En azından denemiş oluruz değil mi?

Eski 20-01-2009, 17:02   #8
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
merhaba,

Koparmayıp da üstünde kalınca, çok kalırsa tadı bozuluyor, bence olduysa koparın yeyin Hemen yutmayıp ,ağızda uzun uzun çiğneyince, ekşi-tatlı tat iyice karışıyor, muhteşem oluyor.O sırada gözlerinizi kapamayı da unutmayın

Lonicera, bu durumda yapılacak şey ağaç sayısını arttırmak.Çekirdekler aslını verir, merak etmeyin ama meyve almanız biraz uzun sürer.Onun yerine turunç çekirdeği ekip kendi ağacınızdan aşı yapın, ikinci sene meyve yersiniz ne güzel.

Ben de bu reçel işini soracaktım, biz 2 senedir elimize yüzümüze bulaştırıyoruz.Reçeli deneyelim diye meyvenin tümünü yine araya verdik bu yıl.Geçen sene biz kendimiz denemiştik, bilemeyip çok kaynatmışız kamkatlar kurudu, büzüldü, yanmış gibi bir tat aldı, yiyemedik.
Bu sene hemen her meyvenin her türlü reçelini yapan anneanneme verdik, ondan gelen de aynı oldu, o da kabuğu kalın diye uzun uzun kaynatmış uyarmamıza rağmen
Bir tek eşimin annesine verdiklerimiz marmelat olarak geri geldi, marmelat güzel ama herhangi bir turunçgille de yapılabilirdi, kamkatları reçelden tüm tüm alıp yemek başka olsa gerek.

Siz nasıl yaptınız, tarif verebilir misiniz, bir de fotoğraf çekmek mümkün mü ?

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 18:56   #9
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Sevgili Mehmet bey, reçeli eşim yaptı ama 1 dakika bile başından ayrılmadığım için gördüklerimi aynen aktarıyorum

Önce meyveler bir güzel yıkandı. Ardından meyveler tek tek boylamasına dörde bölündü.( yani sizin istediğiniz gibi tüm tüm yapmadık, kısmet olursa bir dahaki sefere o şekilde deneriz)

Bu arada kesilen meyvelerdeki çekirdekler ayıklandı.(avuç dolusu çekirdek çıktı). Ben ayıkladım ******..350 gr kadar olan meyveler dörde bölününce epey çoğaldı. Bir su bardağının yaklaşık 3/4 miktarda şekerle tencereye konan kamkatların üstü örtüldü. Meyve miktarı az olduğu için bu miktar şeker çok isabetli oldu. Yaklaşık 1 saat sonra şeker tamamen erimiş vaziyette kısık ateşe sürüldü. Yaklaşık 15 dakika bu şekilde kaynayan reçele su bardağı su koyuldu. Bir 15 dakika daha bu şekilde kaynadı. Kabukların rengi iyice koyulaşıp tam turuncu rengi aldı. (Bu arada tencereyi ara sıra karıştırıp kaşıkla tadına sıkça bakıldı.)

Sonra soğuması için kenara kaldırıldı. Çabuk tükeneceğini çok iyi bildiğimiz için içine limon suyu eklenmedi. Ayrıca içine herhangi bir aroma veren karanfil,vanilya vb. bir şey eklemedik, çünkü kendi aroması zaten müthiş.

Keşke elimde 1 kilo meyve olsaydı da ölçüleri daha anlaşılır şekilde verebilseydim. Ama dediğiniz çok doğru. Ne yapıp edip kamkat fidanlarını çoğaltmak lazım.

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.
Eski 20-01-2009, 19:25   #10
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Bu arada, turunç fidelerine kamkat aşılama güzel fikir. Size tam bu noktada bir şey sormak istiyorum. Kamkat aşısı yaptığımız anaç cinsine göre meyve büyüklüğünü artırmamız mümkün olabilir mi?

Yanlışım varsa düzeltin lütfen, ayva anacına aşılanan kimi meyvelerin( elma, armut, muşmula vb) asıllarına göre daha iri olduğu bilgisi kalmış hatırımda. Aynı şey kamkat için de geçerli olabilir mi? Mesela kamkat'ı portakal, greyfurt gibi iri meyve özelliği taşıyan anaçlara aşılamak gibi.

Eski 20-01-2009, 19:37   #11
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Tarif için çok teşekkürler, aslında bakarsanız biz de yarım saatten fazla kaynatmadık ama sizin meyveler daha diri duruyor, afiyet olsun

Benim okuduğum hiç bir kaynakta ya da hiç bir sohbette anaca göre turunçgil meyvesinin büyüyeceğine dair bilgiye rastlamadım, soruşturacağım.Ağacın kendi boyutları değişiyor ama meyve boyutuna etkisini bilmiyorum.
Yalnız kamkatlar çeşit çeşit biliyorsunuz, türler arasında boyut farkı var.Mutlu Bey'in de sattığı Fukushu kamkat (Fortunella obovata) var mesela, meyveleri oval kamkatın hemen hemen iki katı, gerçekten farklı.Tek problemi daha çok çekirdekli olması.

Eski 20-01-2009, 19:45   #12
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Evet, oval ve yuvarlak olarak biliyorum ben de kamkatları. Ağaçta meyve seyreltilmesi ile meyve büyüklüğü sağlanabiliyor ama olan yine bize oluyor. Zaten eti ne budu ne. Umarım soruşturma sonucu olumlu bilgilere rastlarsınız. Sonucu sabırsızlıkla bekleyeceğim.

Kısmet olursa, göndermiş olduğunuz Flaying Dragon tohumlarını, kamkat aşılama için de kullanacağım.

Eski 20-01-2009, 20:00   #13
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Soruşturacağım ama cevabın olumsuz olacağına %99 eminim, o %1 ihtimale bakacağım

Flying Dragon kamkat için kusursuz bir anaç, yeter ki toprak yapınız uysun.

Eski 20-01-2009, 23:13   #14
Ağaç Dostu

copur 09's Avatar

Giriş Tarihi: 19-11-2006
Ben ayva anacına elma aşıladım. İri elma meyveleri beklerken, aynı anaçtaki ayvaların büyüklüğü kadar olmadı.

copur 09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2009, 01:54   #15
Ağaç Dostu

snowman77's Avatar

Giriş Tarihi: 08-11-2007
Galeri: 6
Lonicera kardeşim kamkat reçelin harika duruyor afiyet olsun.Reçelini bende merak ediyorum elimde şu an 2 tane fidan var sanırım bu yaz reçel yapıcak kadar kamkat çıkacak.Ayrıca geçen sene çekirdeğinden çimlendirdiğim kamkatlarım 10-15 cm boydalar.
Geçen sene çimlendirdiğim flying dragon fidelerime de bu sene aşılama deniyeceğim.

snowman77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2009, 09:20   #16
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Bende kafa kalmamış Lonicera, daha geçen aylarda bu konuyla ilgili bir tespitimiz olmuştu, hiç biri aklıma gelmedi dün.

Dobashi Beni cinsi yeni yaygınlaşan bir mandalina türü var.Biz bu mandalinayı turunç ve C35 olarak iki farklı anaçta denedik geçtiğimiz yıllarda, bu sene gördüğümüze göre C35 üzerindeki meyveler daha büyük oldu, tadı da daha lezzetli.
Ben burada yazarken hep aklımda kamkat vardı, onun anaçlarını düşünüyordum, o yüzden yanıldım.

Demek ki, anaç ve meyve büyüklüğü arasında da bir ilişki var diyebiliriz, ben bunu somutlaştıracak bir döküman bulabilir miyim, ona bakıyorum.

Eski 21-01-2009, 16:01   #17
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Harika bir haber bu, bu işi çözeceğinize eminim. Kamkat, bahsettiğiniz cins mandalina ile uyum sorunu da yaşamazsa şamda kayısı olur artık.

Eski 21-01-2009, 16:09   #18
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Lonicera, tam ifade edemedim sanırım, o büyüklük farkı, o anaçla o mandalina arasındaki bir uyumdan kaynaklanıyor.Aynı anaca aşıladığım kamkatta meyve büyüklüğünde bir fark olmadı.

Şu ana kadar 3 değişik anaç üzerinde kamkat gördüm ben, hiçbirinde meyve büyüklüğü olarak bir fark yoktu malesef.Bu sene Flying Dragon üzerinde de göreceğim ama onda da bir fark olacağına dair teorik bilgim yok.

Eski 21-01-2009, 16:32   #19
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

İnşallah flaying dragon'da müsbet sonuç alırız. Ben de burada greyfurt fidanına bir aşı yapayım o zaman. Sonuçları hep birlikte karşılaştıralım.

Eski 21-01-2009, 16:44   #20
/

Giriş Tarihi: 05-02-2008
mehmet bey c35 yaprak döküyor mu?

cagatayyucel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2009, 16:51   #21
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Flying Dragon gibi tüm yapraklarını dökmüyor ama hem yapraklar sararıyor hem de biraz döküyor.Diğer turunçgiller gibi her dem yeşil değil.

Eski 22-01-2009, 10:07   #22
Ağaç Dostu

Süha Şendoğan's Avatar

Giriş Tarihi: 01-06-2007
Galeri: 38
Kamkat fidesi (kendim yetiştirmek için) ufak boy arıyorum.Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.

Süha Şendoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2009, 11:17   #23
Ağaç Dostu

aaylin's Avatar

Giriş Tarihi: 20-12-2008
Galeri: 5
Sayın Turco; ben geçen gün Cengiz Bey'den (Romantik serseri) iki kamkat aldım. Hem fiyatları makul hem de, formları güzel.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12051

z a f e r beğendi.

Düzenleyen aaylin : 22-01-2009 saat 11:18 Neden: adres ekleme
aaylin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2009, 13:02   #24
Ağaç Dostu

Süha Şendoğan's Avatar

Sevgili Aaylin,
Tesadüf bugün bende Cengiz beyle temasa geçtim ve Yalova'da oturduğum halde (Serası en bol yer) Ordu'ya sipariş verdim.
İlgine teşekkürler.

Eski 22-01-2009, 17:27   #25
Ağaç Dostu

osmann's Avatar

Giriş Tarihi: 19-06-2008
Arkadaşlar acilen kumkuat yetiştiren ya da konuda bilgisi olanların yardımına ihtiyacım var. Yaklaşık iki ay önce kumkuat sahibi oldum. Yapraklarında yapışkanlık fark edince zararlı olabilir diye ev yapımı ilaçlar bölümüne yazdım. Pek cevap alamadım. Ben de arapsabunlu su püskürttüm bolca. Eskiden 15 tane kadar olan meyvesini bir hafta içinde döktü. Yaprakları da neredeyse hiç kalmadı sayılır. 2 meyve ve 3-5 yaprakla kurumaya devam ediyor. Acaba kurtarma umudum var mı? Ne olur bana yardım edin çünkü onu çok seviyor ve gözüm gibi bakıyordum.

osmann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2009, 17:42   #26
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Sn osmann, kamkatınız için üzüldüm umarım kısa sürede toparlar. Bitkinizin fotoğrafını, bulunduğu yeri, verdiğiniz besinleri, su miktarlarını da içeren ayrıntılı bilgi verirseniz yardımcı olacak arkadaşlar mutlaka çıkacaktır. Bu ön bilgi ile bir şey söyleyebilmek çok güç.

Eski 27-01-2009, 10:35   #27
Ağaç Dostu

Süha Şendoğan's Avatar

Meyvaları üstünde bir fide sevgili Mutlu Kutlu'dan, ufak bir fidede sevgili Romantik Serseri'den geldi.Bundan sonraki gelişmeleri buradan paylaşmak istiyorum.Her iki fidede biri büyük diğeri orta boy saksıda ve balkonda büyüyecekler.

Eski 27-01-2009, 11:59   #28
Ağaç Dostu

aaylin's Avatar

Giriş Tarihi: 20-12-2008
Galeri: 5
Fotoğraf bekliyoruz sevgili turco

aaylin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 13:06   #29
Ağaç Dostu

Süha Şendoğan's Avatar

Fideler kendine gelir gelmez fotoları ilgili bölümde yayınlanacak sevgili Aaylin.

Eski 29-01-2009, 00:27   #30
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Bugün 20 liraya kamkat fidanı aldık. Şekli şemali biraz düzensiz ama dimdik duran güçlü bir adet dalı var, onu beğenerek seçtim. Üzerinde pekçok meyvesi var, hatta bazıları çürümeye başlamış, sanırım zamanı geçiyor meyvelerin. Tadını beğenmedim, keskin bir tadı var kabuğun. Görünümü için yetiştireceğim, meyvelerinden de reçel yapmayı deneyebiliriz.

Eklenen Resimler

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
bakım, kumkuat, yardım

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025