agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Turunçgiller
(https)

Beğeni Düzeni435Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-02-2011, 19:36   #691
Ağaç Dostu

bernacyhn's Avatar

Giriş Tarihi: 14-04-2008
Benim limonum da bir kurşun kalem kalınlığında. Aşı için babam dal getirmiş ama o dal benim limonumdan daha kalın. Bu yüzden sanırım göz aşısı yapmam gerekecek. Göz aşısı için de neler gerekir hiç bilmiyorum. Neyse, şimdilik hepsi kalacak çünkü ben balıkesir'deyim limonum da istanbul'da.

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2011, 10:14   #692
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
Tabi ki dalına da aşı yapabilirsiniz, tutarsa hem limon hem kumkat veren bir ağacınız olur.Muhtemelen limon baskın gelip, patlayan gözün büyümesine engel olur ama denemekten de bir zarar gelmez.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 19:38   #693
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-02-2011
Öncelikle selamlar... Hoşgeldim Hoşbulduk

Bende tasadüf eseri limon çimlendirme ile ilgili konunuza rastladım ve çok ilgimi çekti meraklıyımda zaten daha sonra bende ekmeye karar verdim ve ektim sonra sitede dolaşırken üyü olmaya karar verdim sizlerle olmaktan mutluyum

LimonuM....

öncelikle araştırmalarım sayesinde edindiğim bilgilere dayanarak uygun ortam ayarladım... bir kap biçiminde strafor buldum ve ıç kısmı hariç her yerini folyo bantla kapladım daha sonra uygun bir toprak bularak içini toprakla doldurdum içine 5-6 adet çekirdek koydum

belirli aralıklarla daha sonra üstünü toprakla kapattım straforun köşelerine çivi sokum ve üstüne naylon koydum ve naylonu çevreleyip alt kısımdan hava almayacak şekilde bantladım

daha sonra güneş almaması ve sıcak olması nedeniyle bazamın altına koydum evimiz alttan ısıtmalı olduğu için baza sıcacık oluyor yani uygun ortamları elde ettim sanırım...

12.02.2011 tarihinde ektim umarım sonuç alırım yakında fotoğraflarınıda kayacağım...(öneri görüş ve yanlış yaptığım birşey varsa yorumlarınızı kesinlikle bekliyorum )

sevgi ve saygılarımla....

YapRocK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2011, 18:34   #694
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-04-2011
ben de bu kadar yazılandan sonra evde toprak gördüğüm her yere limon çekirdeği gömdüm.sonra düşündüm de bu 2 yılda aşı yapılacak kalınlığa gelir.1 yıl aşı yaptık tuttu en az 2 yıl daha ürün vermesi için bekleyecez.yani 5 yıl sonra anca ağaç olacak.uzun iş bu ya

ugur boga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2011, 22:03   #695
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ugur boga Mesajı Göster
ben de bu kadar yazılandan sonra evde toprak gördüğüm her yere limon çekirdeği gömdüm.sonra düşündüm de bu 2 yılda aşı yapılacak kalınlığa gelir.1 yıl aşı yaptık tuttu en az 2 yıl daha ürün vermesi için bekleyecez.yani 5 yıl sonra anca ağaç olacak.uzun iş bu ya
öyle bi niyete girmedim valla olsunda ürün vermesin boşver bu aradadeneylerim olumsuz bi tane çıktı unuda kırdım saksısını değiştirirken çok üzüldüm ama şimdi mutluyum baktım olmuyo dediğin gibi yaklaşık 3o çekirdek oraya buraya nerde toprak varsa ektim yoksa üztüne çok düşünce çıkmıyo bunlar onu anladım ama sanırım sorun sıcaklıktan dolayıydı havalarsoğuktu o yüzden olmadı çünkü o tutanta heralde 1buçuk ay sonra çıktı havalar ısınmaya başlaınca artık okadar diktim çıkar heralda bi kaç tane

Eski 26-04-2011, 14:23   #696
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-04-2008
Arkadaşlar merhaba.Ben 2008 yılında bu başlığa yazmıştım limon ektim çıktı...Fakat bir sorun var aradan üç yıl geçti boyu bir birbuçuk karışta kaldı.alt yapraklar ölüyor. baktım parazit var tek tek sırf ilaç değmesin diye ellerimle temizledim.Neden büyümüyor.2 seneyi çoktan aştı meyve vermesi gerekmiyor mu? Bulunduğum yerin güneşi yetersiz diye anneanneme bıraktım çünkü o da limon bakmış zamanında bakımını iyi bilir. Ev deniz kanarı güneşi iyi. Hala bir gelişme yok bir yıldır orada...Neden olabilir saksısı mı küçük olabilir 3ltr.'lik saksı. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum... Çok uzun oldu sanırım kusura bakmayın resmen ağlıyorum soldu solacak diye

deniz-kızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 16:23   #697
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi deniz-kızı Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba.Ben 2008 yılında bu başlığa yazmıştım limon ektim çıktı...Fakat bir sorun var aradan üç yıl geçti boyu bir birbuçuk karışta kaldı.alt yapraklar ölüyor. baktım parazit var tek tek sırf ilaç değmesin diye ellerimle temizledim.Neden büyümüyor.2 seneyi çoktan aştı meyve vermesi gerekmiyor mu? Bulunduğum yerin güneşi yetersiz diye anneanneme bıraktım çünkü o da limon bakmış zamanında bakımını iyi bilir. Ev deniz kanarı güneşi iyi. Hala bir gelişme yok bir yıldır orada...Neden olabilir saksısı mı küçük olabilir 3ltr.'lik saksı. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum... Çok uzun oldu sanırım kusura bakmayın resmen ağlıyorum soldu solacak diye
bence saksıdan kaynaklanıyor edindiğim bilgilere göre ilk başlarda kazık kök çıkarıyormuş ve aşağı doğru uzayamayınca da kuş yuvasımı ne deniyormuş kök o duruma geliyor ve büyüme duruyor ardından da bitki ölmeye başlıyor.. kök dibe geldiğinde dönmeye başlıyor ve kuş yuvası durumuna geliyor.. bence saksısını değiştir büyüklügü belki çok önemli değil ama derin olmalı... umarım yardımcı olmuşumdur ve umarım benimde öyle bir limon ağacım olur

Eski 18-05-2011, 07:56   #698
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ugur boga Mesajı Göster
Merhaba ugur bora, bence 5 yıl size uzun gelmesin. Bir aksilik olmazsa 5 yıl nasıl olsa öyle ya da böyle geçecek. Bu arada bir yandan da birkaç tohum çimlense fena mı olur?

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2011, 09:56   #699
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-04-2008
Merhaba Arkadaşlar;
Evde çekirdekten büyüttüğüm 3 cm lik limonlarım büyümeye çalışıyorlar bu arada sakslıarı yaklaşık 10 cm forumda okuduğum kadarıyla derin saksı olması gerekiyor peki sizce limonlarım kaç cm olduğunda derin saksılara almalıyım ?
yardımcı olan herkese teşekkürler saygılar....

ttuzunalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2011, 22:15   #700
Ağaç Dostu

bernacyhn's Avatar

Merhaba ttuzunalp, limonlar büyürken kazık kök yaptıkları için kökler tabana değdiği anda kıvrılmaya ve bu şekilde büyümeye başlıyor. Bu şekilde büyümeye devam ederse ilerde bitki cılız ve verimsiz oluyor. Limon fideniz ne kadar küçük olsa da kökü her zaman kendinden daha büyük olur. Bu nedenle bitkiniz yaklaşık 10 cm olduğunda saksısını değiştirme zamanınız çoktan gelmiştir. Uzun süre bekletmemeye çalışın ve daha derin bir saksıya alın. Ne kadar derin olursa o kadar iyi gelişir.

Eski 01-06-2011, 19:55   #701
Yeni Üye

benimküçükbahçm's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2011
YakLaşık 1 haftadır ÇimLenmeLerini bekLiyrum. İnşallah bnmde kendi LimonLarm oLur (:

benimküçükbahçm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2011, 07:02   #702
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-04-2011
ben hep yaptım ama olmuyor ama kesin çok beklemediğimdendir 5 gün olunca kafayı yiyiyorum

1999kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2011, 13:01   #703
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2008
Limon da çelikle en iyi üretimi sağlarsınız.Hem aşı derdi de yok.

gtatas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 11:18   #704
Yeni Üye

ben 12 yaşında bir çocuğum çeliğin ne olduğunu bilmiom

Eski 20-06-2011, 22:17   #705
Yeni Üye

benim şimdi yaklaşık 5 10 cm büyüklüğünde 22 tane fidem var mutluyum

Eski 15-07-2011, 00:03   #706
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-07-2011
merhabalar. 10 ay önce evde boş boş duran topraklı saksıya 4 limon çekirdeği sokuşturmuş 1-2 kez çiçek yapraklarına su sıktığım fısfısla sulamıştım 2 hafta içinde ilk fideyi görünce çok şaşırmış ve mutlu olmuştum hergün büyüdüğünü gördükçe mutluluğum artıyor. limonum büyüyünce netten araştırdım ki aynı yöntemle çoğu kişinin bir limonu olmuş. gerçi aynı saksıda 3-4 limon olmamalı ayrılmalıymış. ayrıca araştırdığım kadarıyla dikenli olan fideler yabani oluyor limon vermesi için yaz döneminde aşı yapmak gerekiyormuş. benim limonlarım dikenlenmeye başladı ve fideleri ayırmak için eylülü bekliyorum.
Name:  S6304987.jpg
Views: 3453
Size:  41.9 KBName:  S6304989.jpg
Views: 3557
Size:  31.9 KB

1. limonumu bu şimdi aşılayabilir miyim yoksa daha gövdenin kalınlaşması için beklemelimiyim
2. aşıyı nerden bulabilirim ve ben yapabilirmiyim. ayrıca nasıl yapmam lazım
4 fidem aynı saksıda (acemilik işte) aşıdan sonra eylül ayında mı ayırayım fideleri yoksa önce mi ayırayım.
5. forumda Msaygın beyefendi bir cevabında saksıda yetiştirilen limonların boyundan kesilmesi gerektiğini uzamasına gerek olmadığını yazmış şimdi budayayım mı yoksa aşıda zaten bunacak mı çok teşekkürler şimdiden

shunil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2011, 09:02   #707
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Merhaba,

Aşı yapmak için bir anaç turunçgil fidanına ihtiyacınız var.Anaç olarak kullanılan da belli cinsler vardır, başta turunç olmak üzere.Bu anaçlar üzerine aşıladığımız türe avantajlar kazandırırlar, hastalıklara dayanıklılık, soğuğa dayanıklılık gibi.Bir de zaten meyve veren bir ağaçtan aşı gözü alınca, yeni ağacımız da hemen meyve verir. Çekirdekten yetiştirdiğimiz bitkilerin ise bir kısmı kendi türünde meyve verir, bir kısmı ise farklı tür yabani bir meyve verir.Ayrıca çekirdekten yetişen bitkiler çok daha geç meyve vermeye başlarlar, bu yıl bazı türlerde 10 yıla kadar uzayabilir.

Aslına bakarsanız limon üzerine limon aşılamak pek tercih edilen bir durum değildir.Limon yerine turunç çekirdeği ekseydiniz, hemen her çeşit turunçgili aşılayabilirdiniz. Ancak denemek elinizde, bu dört fideyi ayırıp, ikisini olduğu gibi büyütmek, ikisini de aşılamanız mümkün, hem de karşılaştırmış olursunuz.

Sorularınıza gelince;

1. Sağdaki fotoğraf net değil, tam kalınlığı görünmüyor ama kurşun kalem kalınlığı, uygun bir kalınlıktır anacı aşılamak için.Sanki sizin fidanlarınızın biraz daha zamana ihtiyacı var gibi. Ayrıca aşı için sonbaharı beklemek daha uygun, isterseniz eylül ortasına kadar bekleyin. Bu arada fidanlarınızı dikkatlice ayırıp, 4 ayrı saksıda büyütebilirsiniz.Biraz da azot ağırlıklı gübre verirseniz, sonbaharda aşıya gelirler bence.

2. Aşıyı, şu anda meyve veren, sağlıklı bir ağaçtan almanız lazım.Hiç tecrübeniz olmasa bile yapabilirsiniz dikkat ederseniz, bununla ilgili forumda arama yapmanızı öneririm.

3. Fideleri aşıdan önce ayırırsanız daha iyi olur.
5. Tam olarak nerede ne yazdığımı hatırlamıyorum ama saksıda tutulacak bitkilerin boya gitmeden, belli bir formda, boyda tıutulmasını kastetmişimdir.Sizin o aşamaya gelmenize daha bir kaç yıl var.Bitkinizi aşılayın ya da aşılatın.Aşı tuttuktan, büyüdükten sonra anacın uzayan dallarını kesip aşıyı büyüteceksiniz.Sonra yine birlikte krar veririz bitkinizin formuna.

Kolay gelsin.

chambre beğendi.
Eski 15-07-2011, 20:36   #708
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-07-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin Mesajı Göster
Merhaba,

Aşı yapmak için bir anaç turunçgil fidanına ihtiyacınız var.Anaç olarak kullanılan da belli cinsler vardır, başta turunç olmak üzere.Bu anaçlar üzerine aşıladığımız türe avantajlar kazandırırlar, hastalıklara dayanıklılık, soğuğa dayanıklılık gibi.Bir de zaten meyve veren bir ağaçtan aşı gözü alınca, yeni ağacımız da hemen meyve verir. Çekirdekten yetiştirdiğimiz bitkilerin ise bir kısmı kendi türünde meyve verir, bir kısmı ise farklı tür yabani bir meyve verir.Ayrıca çekirdekten yetişen bitkiler çok daha geç meyve vermeye başlarlar, bu yıl bazı türlerde 10 yıla kadar uzayabilir.

Aslına bakarsanız limon üzerine limon aşılamak pek tercih edilen bir durum değildir.Limon yerine turunç çekirdeği ekseydiniz, hemen her çeşit turunçgili aşılayabilirdiniz. Ancak denemek elinizde, bu dört fideyi ayırıp, ikisini olduğu gibi büyütmek, ikisini de aşılamanız mümkün, hem de karşılaştırmış olursunuz.

Sorularınıza gelince;

1. Sağdaki fotoğraf net değil, tam kalınlığı görünmüyor ama kurşun kalem kalınlığı, uygun bir kalınlıktır anacı aşılamak için.Sanki sizin fidanlarınızın biraz daha zamana ihtiyacı var gibi. Ayrıca aşı için sonbaharı beklemek daha uygun, isterseniz eylül ortasına kadar bekleyin. Bu arada fidanlarınızı dikkatlice ayırıp, 4 ayrı saksıda büyütebilirsiniz.Biraz da azot ağırlıklı gübre verirseniz, sonbaharda aşıya gelirler bence.

2. Aşıyı, şu anda meyve veren, sağlıklı bir ağaçtan almanız lazım.Hiç tecrübeniz olmasa bile yapabilirsiniz dikkat ederseniz, bununla ilgili forumda arama yapmanızı öneririm.

3. Fideleri aşıdan önce ayırırsanız daha iyi olur.
5. Tam olarak nerede ne yazdığımı hatırlamıyorum ama saksıda tutulacak bitkilerin boya gitmeden, belli bir formda, boyda tıutulmasını kastetmişimdir.Sizin o aşamaya gelmenize daha bir kaç yıl var.Bitkinizi aşılayın ya da aşılatın.Aşı tuttuktan, büyüdükten sonra anacın uzayan dallarını kesip aşıyı büyüteceksiniz.Sonra yine birlikte krar veririz bitkinizin formuna.

Kolay gelsin.
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM çok iyi anlatmışsınız. fidanlarım henüz kurşun kalem kalınlığında değil. verdiğiniz bilgilerikullanıcam çok teşekkürler ilerleyen dönemde sizi yeniden rahatsız ederim tekrar teşekkürler

shunil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2011, 21:16   #709
Ağaç Dostu

bernacyhn's Avatar

İki buçuk üç yaşındaki limon ağacım artık toprağın oldu Aşılanmak ve özüne, toprağa dikilmek üzere komşumuza hediye ettim. Şimdi yeni limonlar yetiştirme zamanı Hepimize kolay gelsin

Eski 31-07-2011, 06:56   #710
Yeni Üye

limon çekirdeği normal toprakta çimlenirmi

Eski 31-07-2011, 06:57   #711
Yeni Üye

lütfen söyleyin

Eski 31-07-2011, 08:18   #712
Ağaç Dostu

merlict's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 1999kartal Mesajı Göster
limon çekirdeği normal toprakta çimlenirmi
Hemen hemen her toprakta çimlenir ama yinede çok derinlere dikmemek lazım. Aksi halde nemi alamazsa evre tamamlanmaz.

Mehmet

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2011, 10:27   #713
Yeni Üye

teşekkür ederim
merlict

Eski 29-09-2011, 18:10   #714
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-09-2011
limon fidanımın saksısının içinde oldukça çok minik beyaz bit gibi böcekler var bunları nasıl öldüre bilirim mazot döksem limon fidanına zarar verir mi bir de aşılama ile ilgili ayrıntılı olarak bilgi verir misiniz?

palamut24 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 19:13   #715
Ağaç Dostu

Turunçgil's Avatar

Giriş Tarihi: 20-09-2011
O böcekler sanırım beyaz sinek turunçgillerde olduğu gibi sebzelerdede oluyor.mazot dökmeniz fidanınız için zararlı olabilir.ilacı olacaktır mutlaka ondan edinin.Aşı yapımını ise buradan bakabilirsiniz...

agaclar.net - 08 Aşı ile Üretim

Turunçgil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2011, 20:35   #716
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 21-10-2011
Ben limon çekirdeklerini normal bahçeden aldığım toprağa 1 ay önce ektim.Sizce ne zaman toprak yüzüne çıkar.

Kağan Karataş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2011, 22:16   #717
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KAĞAN KARATAŞ Mesajı Göster
Lütfen bana cevap yazın.
Sn. Kağan bey hoş geldiniz.

Yukarıda Sn. Shunil _ ileti 706_ 2 hafta gibi demiş. Ama toprağın tavı güzel olursa 15 güne varmaz herhalde.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2011, 09:46   #718
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Kağan Bey, 15 gün ya da 1 ay diye bir genelleme olamaz, hava sıcaklığına, çimlendirme ortamına göre süre değişebilir. 1 ay uzun bir süre değildir, mevsimsiz çimlendirmelerde 1 aydan uzun sürebilir, biraz sabredin.

Muhtemelen çekirdekleri çürütmüş de olabilirsiniz, ne de olsa çimlendirme sabır işi. Lütfen arka arkaya mesajlar atmak yerine geriye doğru bu başlıkta bir okuma yapın, eski cevapları inceleyin.

Eski 15-11-2011, 20:23   #719
Ağaç Dostu

Turunçgil's Avatar

Benim Limonlarım 1.5 ayda çıkmıştı ve haziran ayıydı ))

Eski 15-11-2011, 20:27   #720
Ağaç Dostu

Turunçgil's Avatar

Ayrıca birşey sormak istiyorum bu pazardan aldığımız mandalinaların bazıları yapraklarıyla hatta ufacık dallarıyla satın alıyorum.Bu dalları çöpe atmak yerine suya koyarak kök saldırabilirmiyim acaba ? Dün denedim bugün baktığımda sarkan yaprakların hafifçe başlarını kaldırdıkları farkettim.Umarım kökte saldırabilirim...

Etiketler
budama, limon ağacı, saksi limon

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025