![]() |
Topraksız tarım için besin eriyiği (EC) hazırlamak
Sevgili Arkadaşlar hepinize Merhaba;
Forumda sıkça sorulan ve en çok merak edilen şeyin topraksız tarım için besin eriyiği (EC) hazırlamak olduğunu biliyoruz. Sayın Kudret Tezel bey bu konuda yardımcı oluyor,kendisine buradan saygı,sevgi vede yaptığı bu hizmetten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Ama yinede ben burada basit bir şekilde EC hazırlamayı anlatmak istiyorum. Arkadaşlar 50 litrelik iki ayrı bidona hazırlamamız gerekiyor. Bidonların birine A tankı diyeceğiz diğerine B tankı.(karıştırmamak için siz keçeli kalemle üzerine yazmayı ihmal etmetin) A TANKI kalsiyum nitrat: potasyum nitrat: amonyum nitrat: potasyum klorur: demir(%6-sıvı): B TANKI magnezyum sülfat: potasyum sülfat : mkp : nitrik asit: (asit kullanırken çok dikkatli olmalısınız.TEHLİKELİ) iz elementler(çok hassas tartmalısınız) mangan: çinko : borax : bakır : sod.molibdat: Bu gübreleri ait oldukları bidonlarda 50 lt su ile iyice eriterek hazırlamamız gerekiyor. |
Besin eriyiği hazırlama - EC (kullanma)
Arkadaşlar hazırladığımız EC'yi kullanma şeklimiz söyle;
(sulama suyumuzun EC değerini bilmemiz gerekiyor.bizim suyumuzun EC değeri 0.6 (EC=0.6 -- ph=7.4)ben ona göre ayarladım.) 3 ml A tankından,3 ml B tankından enjektörle çekip 1 Litre suya karıştırırsak 1 litre suyumuzun EC=1.50--ph=6.9 oluyor. 4 ml A tankından,4 ml B tankından enj. çek. 1 litre suya karıştırırsak suyumuz EC=1.70--ph=6.7 oluyor. 5 ml A tankından,4 ml B tankından enj. çek. 1 litre suya karıştırırsak suyumuz EC=2.10 --ph=6.6 oluyor. 7 ml A tankından,7 ml B tankından enj. çek. 1 litre suya karıştırırsak suyumuz EC=2.90 --ph=6.4 oluyor. Arkadaşlar bu benim buradaki ortamlarla yaptığım denemelerden edindiğim bilgilerdir,sizin yapacağınız denemeler farklılık gösterebilir. Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Saygılarımla...envor...:) |
Sn.Envor;
0,01kg karşılığı 1gr mı yoksa 10 gr mı bir hata olmasın çünkü iz elementlerin çok hassas tartılmasını yazıyorsunuz..Selamlar |
Teşekkürler
|
Sevgili arkadaşlarım,
Her hangi bir karışım hazırlarken ki; buradaki konumuz besin eriyikleridir,ölçü sistemini iyi bilmememiz halinde çok büyük hatalar yapabiliriz.Bu hatalara sebep olmamak için konumuzu ilgilendiren şuağırlık ölçü birimlerini hatırlatmak istiyorum. kg =kilo gram gr = gram mg =mili gram 1 kg= 1000 gr = 1 000 000 mg 1 ppm= 1 mg / 1 000 000 mg ppm =milyonda bir demektir yani 1 ppm =1 mg / 1 kg suyun özgül ağırlığı 1 gr /cm3 olduğu için 1 ppm = 1 mg / 1 litre su demektir. 1 mg =0,001 gr dır 1 gr = 0,001 kg dır LÜTFEN ÖLÇÜ VE TARTI BİRİMLERİNE DİKKAT EDELİM AKSİ TAKTİRDE HATALARIMIZ ÇOK BÜYÜK OLUR: |
Sn.Envor..Şimdi Kudret Tezel'in açıklamalarını görünce kafama takıldı.. yazmıştınız türkçe dersine müzik öğretmeni girerdi diye.. yoksa fizik dersine de beden eğitimi öğretmeni mi giriyordu?
Şaka bi yana sizin 0,01 iniz her ne birim ise ve 0,0125 Mangan 1,25 gr'a eşdeğer ise 0,0095 Bakırın 0,95 gr'a aynı mantıkla 0,0060 Sod.Molibdatın da 0,60 gr'a tekabül etmesi gerekir diye düşünüyorum.. ne dersiniz Siz profesyonel üreticiler eminim bu kadar basit formüllerle yetiştirme yapmıyorsunuzdur.. ve önemli formülasyonları da dışarı ile paylaşmanız doğru olmaz ..yani bu formül profesyonel yetiştiricilere pek yaramaz.. o zaman Sn Tezel'in 250 Lt lik karışımı 7,5 YTL ye geliyor... bu uğraş amatörler için değer mi? |
]
Sayın Atomkarınca ben burada ppm= gr hesabı yapmadım, Herkes böyle yapsın demedim, iz element 50 lt suya mangan=1.25 gr çinko=1 gr borax=1.4 gr bakır=0.095 gr sod. molibdat=0.060 gr'ma denk geliyor. ppm olarak bende yazabilirim ama ben basite indirdim konuyu, tabii inanılan şu ki dünyamızda ucuz adidir,basit yanlıştır. Ayrıca bunları açık olarak bulma olasalığınız çok zayıf,en küçük ambalaj 25 kg ben sadece reçete olarak yazdım,su kültüründe denediğim reçetede bu,başarıda sağladım,ayrıca kudret beyin besin eriyiğide bence amatörler için ideal. Ayrıca amatör-profosyönel diye birşey yok ne kullanıyorsak onu yazdık. Saygılarımla...envor...:) |
Alıntı:
Ağırlık ve hacim ölçüleri üzerinde duruşum sadece sizin deyiminizle belki sis perdesini kaldırır ve bariz bir hatayı düzeltir diye idi.. Sn tezelin karışımı yine siz söylediniz.. ucuz ve kullanımı basit.. ama böyle olduğu için adi ve yanlış değil..amatör ve profesyonel de aynı değil..aralarında bir küçük fark var : Amatör=Hobici, Profesyonel ise yaptığından maddi manfaat bekleyen..selamlar |
Alıntı:
Yalnız gr ve mg anlamak için sadece gr-mg yazmakmı lazım onu anlamadım. mangan:0.0125 -1.25 gr çinko :0.0100 - 1 gr borax :0.0140 - 1.4 gr bakır :0.0095 - 0.095gr sod.molibdat: 0.0060 - 0.060gr Yukarıda hepsi gr değilmi, Peki sıfır-nokta-sıfır atmış yazarsam gramın alt katı sayılmazmı?Anlaşılmazmı? |
Sn. Envor;
Mangan:0,0125 - 1,25 gr'a eşdeğer ise Bakır : 0,0095 - 0,95 gr'a eşdeğer olur - sizin belirttiğiniz gibi 0,095 olmaz ben sadece bunu vurgulamıştım..Kırılmayışınıza sevindim.. Nisan ayında Antalya'ya gelip mutlaka sizinle tanışacağım..Belki Sn. Tezel de benimle gelir.. Selamlar.. |
Beklerim,hem profosyonel - amatör ilişkisinide yakından görmüş olursunuz.:)
|
m-k-p nedir?
|
Sevgili Todor m-k-p yanlış anlamıyorsam MKP yi soruyorsunuz.
Gübre sanayiinde çok kullanılan açık adı MONO POTASYUM FOSFAT Formülü KH2PO4 hen potasyum hemde posfor kaynağı olarak kullanılan ve 100 gramında 52 gram P2O5 (fosfor penta oksit) ve 34 gram K2O ( potasyum oksit ) bulunan bir potasyum tuzudur. |
Teşekkür ederim, Envor ilk mesajında m-k-p yazınca ben ne olduğunu çözemedim. Google'da ise çok alakasız sonuçlara ulaştım. Mustafakemalpaşa belediyesi gibi. :)
|
Sebzeler için hasada kadar geçen süre zarfında ne kadar besin eriyiği kullanılır bilen var mı?
Örneğin marul, domates sebzeleri. |
Kitaplar 1 tom biberin 5,7 kg azot ( N ) ,2,4 kg fosfor ( P2O5) ,6,3 kg potasyum ( k2O )
1 ton baklanın 15 kg ( N ) 4,0 kg ( P2O5 ) 11,00kg ( K2O ) 1 ton patlıcanın 6,00 kg ( N ) 3,6 kg ( P2O5 ) 8,00 kg ( K2O ) 1 ton hıyarın 2,00 kg ( N ) 1,4 kg ( P2O5 ) 3,5 kg ( K2O ) 1 ton domatesin 3,5 kg ( N ) 1,75 kg ( P2O5 ) 3,00 kg ( k2O ) kaldırdığı yazılı . Bu bilgiler ışığında kullandığınız besin eriyiğinin içeriğini biliyorsanız yaklaşık bir hesap yapabilirsiniz. |
Alıntı:
|
Enver Bey, bir arkadaşımın bahçesinde ekili olan marul fidelerini akan su kültüründe kullanmak istiyorum. Yalnız bu fidelerin hızlı gelişlimini sağlamak için bulunduğu yerde sizin verdiğiniz besinle sulamak için normal formülasyonu mu kullanmam gerekir?
Eğer bunu yapmam uygun olamazsa, her birini bir pet bardağa şaşırtıp torf perlit karışımına ekebilirim, bu durumda yine aynı besini vermem gerekecek, formülasyon ne olmalı? |
Marulları Fidelikte hızlı büyütmek istiyorsunuz,yanlış anlamadıysam,Humik asit verebilirsiniz mesela,size verdiğim besin eriyiğinden 1 lt, 1cc olacak şekilde kullanıp sulayabilirsiniz,marul fideleri biraz büyüyünce 1lt, 2cc olacak şekilde kullanabilirsiniz*,:)
|
Alıntı:
|
merhaba arkadaşlar sizlere ufak bir sorum olacak... tartes adlı firamadan aldığım sıvı besinleri kolay kullanımı için bilgilerinizden faydalanmak isterim. iki farklı bidon geldi birisi şeffaf renkte birisi ise kırmızı renkte iki sıvı... bunları suya karıştırırken ne kadar koyarsam ( ml litre hesabı ile ) verimli olur benim için...
|
Sayın muratkalfagil, üzerinde kullanma talimatı yazıyor olsa gerek.Yazmıyorsa da firmaya telefon açıp sorarsanız çok daha sağlıklı olur.Şimdi buradan bilmeden farklı bir şey söyleyip bitkilerinizin perişan olmasına yol açmayalım.
|
bidonların üstünde ne yazık ki bir şey yazmıyor beyaz düz bidonlar... yine de teşekkür ederim ilginize
|
Sayın envor elinize sağlık. Teşekkür ederiz. Uygulamada takıldığımda soracağım.
|
Sayın Envor
Alıntı:
amonyum nitrat:0.400 gr, 1 gramın iki buçukta biri, potasyum klorur:0.300 gr, 1 gramın üçte biri, demir(%6-sıvı):0.100 ml, 1 ml nin onda biridir. Bu kadar hassas tartı yapmak için kuyumcu terazisi mi alacağız yoksa bu tabloda kg olarak yazılması gereken birimler yalnışlıkla gr olarak mı yazılmış? Ayrıca B tankı için sod.molibdat: 0.060gr tartmak gerektiğinde gramın yüzde birini taran teraziler mi edineceğiz? Aydınlatırsanız sevinirim. |
1 ml demir(%6-sıvı) sıvısını 1 litreye ekler tamamen karıştırdıktan sonra 1/10 unu alırsanız istediğiniz oranı yakalamış olursunuz,bu sistemle istediğiniz büyüklüğe çıkabilir veya inebilirsiniz. Tek şart çok iyi çözündğünden emin olmalısınız.
|
Bize de stajda bir gün ayırdılar besin çözeltisi hazırlamak için. Ben ısrarla tekrar tekrar soru çözmeye başlayınca erken paydos ettik, kimsede kafa kalmadı.
Sadece makro besinleri kendi başlarında saf olarak verilemeyeceği için ayırdı hoca. Bir tarafa + değerlikli olanlar N P K Mg S Ca ---- Diğer tarafta - değerlikler SO4 H2PO4 NO3 Daha önceden bunları mmol olarak hesaplamışlar ve ekuvalen gramlarını değerliklerine göre hesaplayıp eşitledik. Şöyle ki + değerliklerden birisi arttırır veya eksiltirseniz diğerini de değiştirmek zorundasınız. Daha sonra ekuvalen gramları üzerinden birbirleriyle bileşikler hazırlayıp birini bitiriyor diğerinden kalanı ise başka bir elementle eşleştiriyorsunuz. Bu böylece hepsi sıfır olana kadar devam ediyor. Ortalama bir eriyik için 5-6 tane gübre çeşidi çıkıyor. Daha sonra her bir bitki için hesaplanmış mmol/g olan değerlerle bunları çarpıyoruz ve 10.000 ile çarptığımızda ppm rakamına ulaşıyoruz. Mikro elementleri ise makro kompoze gübrelerdeki iz elementlerin ppm i hesaplanarak, onlarda yok ise ayrıca ppm olarak hesaplayıp ekliyorsunuz. Şuna dikkat etmek lazım. + ve - lerin her birisi birbiriyle eşleşmiyor. Bir de bulduğunuz gübreler her birisi bir karışıma giremiyor, Birbiriyle tepkimeye giriyor. Kafam son derece bulanmış olduğu için orada elime geçen kağıtları toplayıp getirdim sanırım bir kısmı hoca gereksiz yere ilgi dağıtmasın diyerek çöpe attı. Bir de en basit örnek olarak domates için ilk fotosentez başlangıcından hasat bitimine kadar aynı ppm li besin eriyiğini kullanamıyorsunuz. Kök gelişimi ve çiçekli iken fosfor, Yeşil aksaam için azot ve meyve büyüme evresinde potasyumu fazla vermeniz gerekiyor. Bunu da çok profesyonel olmadığımız için gözardı edeceğiz sanırım. Bitkiler kullandıktan sonra besin eriyiklerini analiz ederek içindeki besinleri ve ne kadar kullanıldıklarını ölçme şansımız var ise o zaman ayrı tabii ki. |
Alıntı:
|
sn. envorun vermiş olduğu reçete de mikro elementler gr düzeyindedir yalnız bu besin eriyiğini kendiniz hazırlayacaksanız öncelikle hesaplamaları doğru öğrenmeniz gerekir
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6949 bu linkte öğrenmeniz gereken tüm bilgiler mevcut inceldikten sonra sorularınızı sorabilirsiniz verilen reçete de tüm besin elementleri yeteri miktardadır Besin eriyiği hazırlamada bende çok zorluk çekmiştim ileriki günlerde kendi tecrübelerimi paylaşacağım Altın kural kesinlikle açık çuvaldan gübre almayın,1.si farklı gübre çıkabiliyor,2. si hasas tartımlarda nem kapma olayından ötürü yanlış tartım sonuçları çıkabiliyor. Sn. kürşad yük denkliği hakkında vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz zaten topraksız tarım nerdeyse kimya ve otomasyon işi yük denkliği konusunda anlamadığım bir kaç nokta var yük denkliği ne olursa ortaya çıkabilir örneğin su içerisine ,CuSO4 atıp erittik çözeltide Cu+2 iyonu ile SO4-2 iyonları oluştu sülfat iyonları bitki tarafından alınırsa cu+2 iyonları çökermi demek isteniyor yoksa karışımın başlangıcında yük denkliği olamayabilir bunu mu demek istiyorsunuz, bir kaynakta okumuştum karışım hazırladıktan 2 saat sonra ph ölçün kontrollü olarak ayarlayın deniyordu acaba ilk karışımda yükler bir birini dengelerken bekliyoruz belli bir kararlığa ulaştığında ph ayarlıyoruz böylece istenilen yük denkliğine ulaşıyoruz daha ayrıntılı kafa karıştıran bilgilerden verirseniz memnun olurum. |
Umarım kafanızı şişirmiyorum. Bu elementlerin miktarını bu kadar hassasiyetle tartmak bu kadar önemli mi? Çok sık kullandığımız bir tabir vardır; beş aşağı on yukarı. Bu tabir burada geçerli değil mi? Geçerli değilse biz besini 10 litre suya göre değil de 200 litre suya göre hazırlarsak daha kesin değerler elde etmez miyiz?
|
Sn. derin yükleri ilk başta karışımları hazırlarken eşitleyerek hazırlıyoruz a ve b karışımlarını. Sanırım bir kısmını bekleme esnasında kaybetmemek için. Ph ayarı ise daha sonra geliyor. Ben şu an bir rapor hazırlamadım yaptıklarımla ilgili. Haftaya Çarşamba günü okulda sunum yapacağım. Ogün hazır olmuş olur kesin.
Arsus elementleri ppm "par per million" dozunda veriyoruz, yani 1 litrede 1 mg. daha da kabaca olursa 1 m3 su içinde birkaç gramı yeterli gelecek bir elementten bahsediyoruz. Bazı elementlerin çözelti içinde gereğinden fazla olması bitkiyi malesef öldürür. Bir diğer nokta ise hocanın gübre çuvallarındaki rakamlara güvenmek yerine çok miktarda alınacaksa bunu analiz ettirme tavsiyesi idi. Hemen hemen hiçbir zaman çuvalın üstünde yazılı değerler çıkmıyormuş. Çevresel etmenler, bekleme, oksijen teması vsvsvs. Avrupadaki üreticiler eğer çok fazla gübre veya torf alacaksa önce bir miktar numune isteyip tahlil yaptırıyor sonra çıkan değerlere göre az veya çok ödeme yaparak alıyorlarmış. Az çıkabildiği gibi çok da çıkabiliyormuş. |
Peki iz elementleri çelatlayıp EDTA'ya bağlamayı denesek, neler yapmamız lazım? Veya şöyle sorayım; evde kurulacak ufak bri kimya düzeneği ile bu işlemi yapabilir miyiz? Hatta ve hatta bunu havaya uçmadan yapabilir miyim?
|
Sn. kürşad örnekle açıklarsanız daha iyi anlıycam,
örneğin potasyum sülfat çözdüğümüzde yükler denk olacak,ne ilave edersek yüklerde bir dengesizlik olabilir. Sunumunuzda başarılar. |
Arkadaşlar, ben kimyadan anlamam. Fakat Sayın envor'un ve Sayın Kudret Tezel'in hazırladıkları besin eriyiklerini inceledikten sonra 1 hafta kadar kardeşimin kimya kitaplarını karıştırdım ve edindiğim bilgilerle besin eriyiği hazırlamak için bir heaplayıcı yaptım. Kendisi bir excel sayfası. Su miktarını ve istenen ppm sayısını yazdıktan sonra Kimyasal gübre kaynağını seçiyorsunuz. Gerisini kendisi hesaplıyor. İlgilenen arkadaşlar incelesin. Umarım 1 haftada doğru şeyler öğrenmişim.
http://www.akad12.com/varsayilan/formul.xls |
Sayın arsus, iyi olmuş elinize sağlık. Sodyum molibdat'ı da eklerseniz daha güzel olacak :)
|
Sayın envor, dediğinizi ekledim. Onu Na2 Mo O4 + 2H2 O şeklinde buldum ve 242 olarak hesapladım. Umarım doğrudur. Ayrıca ekleyebileceğim başka kaynaklar varsa onları bana bildirirseniz hem sevinirim hem de kod ve formül yazma işkencesini bir defada atlatmış olurum.
|
Sayın Arsus;
Zannederim Sn. Envor yaptığınız formülü fazla inceleyemeden sadece kimyasal kaynaklar arasında Sodyum Molibdatı eksik gördüğü için onu ikaz etmiş. Sizde eklediğinizi söylüyorsunuz. Ama malesef bu yaptığınız hesaplayıcı ile besin hazırlamanız mümkün değildir. Excel' i iyi kullandığınız belli, bunu profilinizde de belirtmişsiniz "kimsenin akıl erdiremediği yazılımlar geliştirmek" diye. Burada amaç bir yazılım yazmak ve pazarlamak olsaydı yaptığınız formül sayfasındaki bağlantılı sayfaları nasıl oluşturduğunuz kimseyi ilgilendirmezdi. Ama paylaşım amaçlı bir sayfa yaptınızsa sonuca nasıl gittiğinizi ya anlatmanız **** excel sayfasında göstermeniz gerekirdi. Formülünüzde eksikler var ama size bunu ancak klasik excel sayfası ile açıklayabilirim. Yalnız şu kadarını söylersem belki hatanızı anlarsınız. 1000 litrelik eriyik içindeki azot miktarını ppm olarak bir satıra yazar ve sonrada bunu tek kimyasal kaynakla sağlarsanız diğer kaynaklardan gelen azot miktarı ile çuvallarsınız. Sizin asıl ppm değerleriniz toplam satırında yatayda çıkan değerler olmalı. Kimyasal miktarını deneme yanılma ile formülü oluşturana kadar manuel olarak girmelisiniz. Bazı kaynaklarda eriyik içindeki azot miktarını bile ne kadarı NO3 azotu, ne kadarı NH4 azotu diye ayrıca soruyor (Herhalde gerekli). Üç dört ayrı kaynaktan gelen azot miktarını nasıl tek satırda ve tek kaynaktan oluşturacaksınız. Ppm değeri formül için değişmez değerdir ve 1000 litre sıvı içinde çözünmüş element miktarının toplamını gösterir. Siz bir kaynaktan azot için gerekli ppm' i karşıladınız, diğer kaynaklardan gelen azotu ne yapacaksınız. Daha baştan eriyik formülünüz bozulmuş olacaktır. Kolay gelsin. Eksiklerinizi giderdikten sonra tekrar tartışalım. |
Sayın Arsus;
Sn. Kudret Tezel' in besin eriyiği hazırlamak için verdiği dersleri ve çözülmüş örnekleri incelersen ne demek istediğimi daha kolay anlarsın. |
Sayın Sarıcan,
Sizden çok şey öğreneceğim kesin. Tabi siz uygun görürseniz. Amacım paylaşım amaçlı bir sayfa yapmaktı ve bunu nasıl yaptığımı ve sonuca nasıl gittiğimi anlatmak hoşuma gidecektir. Ancak aceleyle yaptığım için hücrelerin gerisindeki kodlar veya formüller biraz dağınık oldu ve hiç bir kullanıcı bunları düzene sokmadan yayınlamak istemez. Benim hazırladığım sayfada her kaynaktan gelen elementlerin miktarı tek tek gösterilmekte ve en altta toplam yazan satırda toplamları verilmektedir. Mesela 286 gram Amonyum nitrattan 100 gram azot, 742 gram mono amonyum fosfattan 90 gram azot elde edildiğini ve azot miktarının en altta toplam yazan satırda 190 gram olarak yazıldığını görebiliyoruz. Dolayısıyla asıl ppm değerlerinin toplam satırında yatayda çıkan değerler olduğunu düşünüyorum. Ne kadar NO3 azotu, ne kadarı NH4 azotu sorusuna gelince, inanın bunun ne olduğunu bilmiyorum. Daha önce kimyadan anlamadığımı yazmıştım zaten. Bu konuda sizden aydınlatıcı bilgi bekliyorum. Eksikliklerimi giderebilmem için çok değerli yardımlarınıza ihtiyacım var. Bana gerekli ipuclarını verirseniz tabloyu bütün arkadaşların işine yarayacak ve daha kullanışlı bir şekle sokabileceğime inanıyor ve teşekkülerimi sunuyorum. |
Sevgili Arsus,
Öğrenme azminizin olduğu her halinizden belli. Bilmiyorum yaşınız kaç? Ben 55 yaşında makina mühendisiyim. Yani pek tarımdan da anlamam. Ama yılların verdiği birikim ve Ar-Ge kökenli çalışmalarımdan dolayı internet ortamında her bulduğum kaynağı okumaya çalışıyorum. Ağaçlar.net' te bende yeni sayılırım, 28 Kasım 2008' de keşfettim. Sıvı besin nedir? Nasıl hazırlanır? Bunları hep forumdaki yazışmalardan, özellikle Sevgili Kudret Ağabey' in bitmez tükenmez enerji ile arkadaşlara çözdürdüğü besin formüllerini inceleyerek nasıl hazırlandığını öğrendim. Ben besini hazır olarak Kudret Bey' den ve Sevgili Envor' dan aldım bugüne kadar. Ama bende senin gibi uğraştığım şeyi öğrenmek ve keşfetmek babında excel' le uğraşarak besin hazırlama sayfası yapmıştım. Bu yüzden senin nasıl bir hata içinde olduğunu hemen gördüm. Daha önce çalışmasam ve klasik excel' i iyi kullanmasam bende senin yaptığın hatayı farketmeyebilirdim. Ama daha ilk satıra Azot için ppm değeri girip, kaynak şeçiminde tek seçim yaptırdığınızı görünce yanlış yolda olduğunuzu farkettim. Formülü oluştururken NPK olarak değil PKCaN (Ben akılda kalsın diye PEKCAN diyorum) olarak düşünürsen rahat edersin. Çünki genellikle çok uç bir istek olmazsa Fosforu (P) tek kaynak bir kimyasaldan çözümleyebiliyorsun ve kullandığın kimyasalın cinsine göre beraberinde genellikle Potasyum (K) veya Azot (N) geliyor. MKP veya DKP kullanırsan K, MAP veya DAP kullanırsan N ilavesi geliyor. Ama genelde MKP kullanıldığı için K ilavesi geliyor. Bu yüzden birinci adımda Fosfor (P) miktarını garanti altına aldıktan sonra, ikinci adımda fosforun yanında K ilavesi geldiyse onuda dikkate alarak besin eriyiğindeki Potasyum (K) değerini sağlamak için belirlediğin kimyasal kaynaktan (Mesele KNO3) yeteri kadar Potasyum içeren gübre miktarını bulup Potasyum (K) miktarını sabitliyorsun. Bu adımda da ilave olarak Azot (N) ilavesi gelecektir. Üçüncü adımda Kalsiyum (Ca) miktarını sağlamak için belirlediğin kimyasal kaynaktan (Mesala Ca(NO3)2) yeterli kalsiyumu alacak miktarda gübre ilave edip Kalsiyum (Ca) miktarını sabitliyorsun. Bu adımdan da büyük bir ihtimalle sana Azot (N) ilavesi gelecektir. Son adım olarak Azot miktarını tayin etmek için daha önceki adımlarda çıkan azot miktarlarınıda göz önüne alarak sıvı besin formülünü tamamlamak için gerekli sadece Azot içeren Üre (NH2), Nitrik Asit (HNO3) veya Amonyum Nitrat (HH4NO3) gibi bir kimyasalla sistemde gerekli olan Azot miktarını sabitleyeceksin. Eğer Mağnezyum'u Mg(NO3)2 mağnezyum nitrattan almayı düşünüyorsan Azot tayinini beşinci adıma bile atabilirsin. Ama genellikle Mağnezyum Sülfat (MgSO4) kullanılıyor. Beşinci adımda Mağnezyum (Mg) miktarını sabitlerken sana hediye olarak bir miktar sülfür (S) kalacaktır. Bu yüzden Sülfür için ayrı bir çalışma yapmana gerek kalmayacak çıkanla yetineceksin. Böylece makro element formülün bitmiş olacak. Mikro elementler kolay nasıl olsa. Bu arada bahsetmeyi unutuyordum. Besindeki azot miktarını ikiye bölüp bir kısmını nitrat (NO3), bir kısmını Amonyum (NH4) azotu olarak vermeyi yabancı kaynaklarda okudum. Sayın Envor' la yaptığımız sohbette bununda sebzenin lezzeti ve yumuşaklığı üzerinde etkisi olduğunu öğrendim. Ben ziraatle 3 aydır ilgileniyorum. Bunun ötesinde başka faydaları varmıdır bilemiyorum. Genellikle toplam Azot miktarının %20' si nin (NH4) azotu olması isteniyor. Bu konuda Ziraat mühendisi arkadaşlar daha detaylı bilgi verirlerse benimde dağarcığım gelişmiş olur. Allah kolaylık versin. Soracağın şey olursa tekrar görüşürüz. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025