![]() |
Geçmiş olsun sayın Envor. Seraları sele karşı sigortalamanın maliyeti konusunda bilgisi olan var mı acaba?
|
volkan bey sigorta sel kapsamında değilmiş.bizde sel olayından sonra öğrendik durumu.ben antalyanın aksu ilçesindeyim,büyük felaketten en çok etkilenen yerdeyiz.sel teminatı ocak 2010dan sonra yapılan sigortalar için geçerliymiş,biz kasım ayında yaptırmıştık.saçma sapan bir olay.madem sel kapsam dışında neden sigorta yapmak için can atarsınız sonuçta bizi etlikeyen ya fırtına ya dolu **** sel
|
Alıntı:
http://www.jasons-indoor-guide-to-or...-peroxide.html |
*** cok güzel bunlar
|
sn Envor,
çalışmalarınızı yakından takip ediyorum.Sanırım 1-2 hafta daha lazım herseyı okuyabılmek için :) Saygılar.. |
Herkese merhaba, aranıza yeni katılan bir tarım gönüllüsüyüm. Özelliklede son zamanların ve bence geleceğin en önemli tarımsal üretim yöntemi olan topraksız tarım hakkında araştırmalar yapıyorum. Konuyu baştan sona soluksuz okudum, özellikle Enver beye bilgilerini açıkca paylaştığı ve hiçbir kaygı taşımadan biz bilgi açlarını beslediği için teşekkürler ;)
Ben topraksız tarım alanında bilgi ve belge yatırımı yapmayı ve bu alanda kendimi mümkün olduğu kadar geliştirmeyi hedefliyorum. Şimdiye kadar araştırmalarım ve konu hakkında bilgili kişilerden derlemelerim oldu ama kesinlikle kendimi ve edindiklerimi yeterli görmüyorum, hala bilgiye açım :D En kısa zamanda hatta önümüzdeki yaz, bu konuda harekete geçmeyi, küçük çaplıda olsa bir yatırım yapmayı düşünüyorum. Sizlerinde nacizane önerilerinizi ve bilgilerinizi çok önemsiyorum. Bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, kolay gelsin. |
Aramıza hoş geldin diyerek konuya girmek istiyorum. Öncelikle gerçekten çok kapsamlı bir konu hepimiz özelikle ben sürekli öğreniyorum. Ama gerçeği işin içine girilince daha kapsamlı öğreniliyor. Sana kolay gelsin diyerek tekrar hoşgeldin.
|
Yeni üye olduğum için bilmiyorum konuyu nereye açacağıma kusura bakmayın.Gerçekten çok güzel ve faydalı bir forum oluşturmuşunuz tebrik ederim.Benim size sorum olacak.Ben 1 dönüm kadar sera kurmayı düşünüyorum ve içinde başlıca sebzeleri(domates,biber,salatalık vb.) yetiştirmek istiyorum.Maliyet hesabı yapmam gerkiyor.bu sebzelerin verimi ne kadardır yani fide başına ne kadar ürün alırım **** dönüm başına ne kadar fideden ne kadar ürün alırım.sera bölgesi aydın olacak.ortalama söylesenizde olur.Bu soruyu sormadığım yer kalmadı hepside kaçamak cevaplar verdiler.yardımcı olursanız çok sevinirim.ayrıca yapmak istediğim sera topraklı sera.
|
Alıntı:
|
tebrik ederim çok güzel görünüyorlar öyle bir merak sardıki anlatamam ama önce bir sera yapmam lazım o kolay gerisini sizin değerli bilgilerinizden faydalanmaya çalışacagım ama besin eriğini anlamış deilim biraz daha araştırayım saygılar
|
merhaba enver bey red robin fidesi almak istiyorum yardımcı olurmusunuz
|
Sn.Envor'dan bilgi yardimi talebi
Merhabalar,
Sanirim forum politasi nedeniyle onceliklle kendim hakkinda cok kisa bilgi vermem gerek. Adim Jeff (bu arada Turkiyede Cem) ve ABD'de Maryland eyaletinde yasamaktayim. Yasim 37 ve meslegim isletme. Istanbulda kendi sirketimle yaklasik 14 yil ithalat ve ihracat uzerine ugrastiktan sonra butun birikimimi 2 ay gibi kisa bir surede kaybettim(batirdim veya herneyse). Yaklasik 2 yildir ABD de ailemle yeni bir yasama basladim. Simdi Sn.Envor ve diger uyelerden ogrenmek istedigim bilgi topraksiz tarimla ve domatesle ilgili. Ben burada domatesi halden toptan alip perakende satiyorum (manav seklinde diil). Burada kasalar 25 lb yani yaklasik 12 kg. haftalik ihtiyacim min. 160 kasa civarinda. Fakat sikintim urun bulmakta / dogru fiyatla urun bulmakta sorunlar yasamam. Bu sebeple kendi serami kurup kendi ihtiyacim olan urunu yetistirebilirmiyim diye arastirmalara basladim. Neticede sizin forumunuzdan daha fazla bilgi alabilecegim bir kaynaga ulasamadigim icin sizlere danisma karari aldim. Sorularim kisaca(gerci oldukca uzun) - Arazim yok ve arazi fiyatlari oldukca yuksek bu nedenle 150 veya 300 m2 bir alandan ihtiyacim olan haftalik uretime ulasabilirmiyim? - Eger ulasamazsam bu alandan beklemem gereken uretim miktari ne olacaktir? - boyle bir alana (5mx30m) kac adet fide dikebilirim? - bir fidenin ilk hasat suresi nedir ve verimi kg olarak ne olabilir? - daha buyuk olcekteki bir serayi min maaliyetlerle nasil kurabilirim? Biliyorum bircogunuz icin cok sacma gelebilecek sorular fakat bu sorularin cevabi benim su anda hayatimi devam ettirdigim isin gelecegi icin cok onemli bir yol gosterici olacak. Hepinize simdiden tesekkurler |
arkadaslar bu domates ısı super ya . ben ızmırde yenı sulama sıstemını kurdugum topraksız tarım serasını gorunce kesınlıkle yapmaya karar verdım.domatesler ben sulama sıstemını bıtırmeden mısket kadar oldu.cınsı bantıta salım domates.bende nasıbse yetıstırıcem yurtdısında.avrupa pazarına gırmek ıcın.
|
herkese merhabalar. forumu buyuk bir dikkatle takip ediyorum. Merak ettiğim ama net bir cevap bulamadığım bir soru var; sunu olarak ışıklandırabildiğimiz, (400w mh) 1m2 lik, akan su kültürü ortamına en fazla kaç domates fidesi ekebiliriz? ve sistemimizi kaçlık pvc borudan kurmalıyız? saygılar
|
Sayin envor,
uzun bor zamandir size ulasmaya calisiyoruz. Romanzadan topraksiy tarim ile ilgili yardima ihtizacimiz var. Lutfen bir mail atarmisiniz iletisim icin.. |
Alıntı:
|
envor
Sn.envor ' un siteye 11 Ağustostan bu yana uğradığına dair bir kanıt bulamadım .
Sorularınızı yanıtlama şansı düşük . |
Bu mesajı okuduktan sonra Envor'u telefonla aradım ancak ulaşılamıyor muhtemel ki yurt dışında veya internet imkanı olmayan bir yerde, bu nedenle ben cevap vermeyi uygun gördüm.
- Arazim yok ve arazi fiyatlari oldukca yuksek bu nedenle 150 veya 300 m2 bir alandan ihtiyacim olan haftalik uretime ulasabilirmiyim? Topraksız tarımda ideal ve uygun ortamda verim dekar (1000 m2) başına 20-25 ton miktardadır (11 aylık verim döneminde). Bu miktar farklı yöntemlerle ve domatesde çeşit değişimleriyle biraz yükselebilir. Özellikle sizin yapmayı düşündüğünüz arazinin gördüğü en yüksek ve en düşük sıcaklıkları bu hasat süresini kısaltıp yükseltebilir. Yinede üretim yerini yeridne görüp teşhis koymak gerek. - Eger ulasamazsam bu alandan beklemem gereken uretim miktari ne olacaktir? Yukarıdaki verim şartlarında 300 m2 alandan 11 aylık üretim sezonunda 7-10 ton civarı olacaktır. - boyle bir alana (5mx30m) kac adet fide dikebilirim? Topraksız tarımda serayı uygun konstrüksiyonda inşa ettiğinizde bitki sayısı topraksız kültür metodunuza göre değişebilir. - bir fidenin ilk hasat suresi nedir ve verimi kg olarak ne olabilir? Domates fidesini diktiğinizde 2,5 aydan önce meyve bekleyemezsiniz. Verim domates türünden türüne göre değişir ancak verimi esas etkileyen çeşit seçimi ve topraksız kültür metodunuzdur. - daha buyuk olcekteki bir serayi min maaliyetlerle nasil kurabilirim? Topraksız tarım Seralarının Türkiye maliyeti 25-30 Euro civarı tam teslim ısıtmalı ve üretime hazır sera için 35-45 Euro/m2 gözden çıkartmalısınız. Bu yatırım ciddi ve stabil bir yatırım zira sürekli sabit ürün ve benzer rakamlarda hasat miktarları üretir fakat profesyonel düzeyde üretim için mutlaka üretim sorunlarının giderilmesi için üretim danışmanlığı hizmetinin alınması gerekir gerisini bilgisayar halledecek zaten. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın Envor;
"Topraksız Tarım" forumunda verdiğiniz bilgileri dikkatle takip ediyoruz.Bizim için temel niteliğinde bilgiler edindik.Ancak konuyla ilgili çok daha fazla bilgi ve görüşe ihtiyacımız var.Sizin son zamanlardaki mesajlarınızdan mahrum kaldık.İşlerinizin çokluğundan veya başka nedenlerle siteye giremiyor da olabilirsiniz.En kısa zamanda yeni sorularımızı size iletebilmek için sizi foruma bekliyoruz. Saygılar |
iyi günler
yeni bir üyeyim.amerikayı baştan keşfetmeye gerek yok.resimlere bakınca bu konudaki tecrübeniz ve başarınız belli oluyor.ben topraksız domates üretimi ile ilgileniyorum ve yatırım yapmak istiyorum.bu iş mesajlaşarak olmaz.sizce bir mahsuru yoksa sizi bir ziyaret edip hem ayrıntılı bilgi almak hemde yerinde gösmek isterim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Saygılarımla... |
sAYIN ENVOR ;
Benım sormak ıstedıgım bır soru var gecen sene dıkmıs oldugumdomateslerden cıceklenıpdedokulenler cok oldu bu sene yapacagım kendı fıdelrımde bu sırunu yasamak ıstemıyorum forumlarda okuyupda kacırdıgım bır noktavar buna emınım bu konu hakkında bana yardımcı olurmusunuz nerede hatam var. |
Envor hocam sen bilirsin , Bugün haberlerde yozgatta topraksız tarım domates serası varmış neyse türkiyede ilk diye bir haber yaptılar ondan vazgeçtim adamlar kilosunu 3.5 tl ye inorganik domates diye satıyormuş buda ilk demeleri gibi şişirilmiş bir haber mi ya da yalan mı ? yoksa bunun doğrusunu sen bilirsin , selamlar. ....
Ayda 60 ton domates lafıda geçti arada ama kaç dekar filan bilgi verilmedi. |
Alıntı:
Şimdi siz söyleyin bakalım, nerede hata yaptınız :) |
Alıntı:
dip not: Dilin kemiği yok :) |
Arkadaşlar, biz daha organik ürün yiyemezken, inorganik'te nereden çıktı.:eek:(Megastar gibi)
|
Zaten inorganik normal domates oluyor kalambaklı ,
Envor hocam spiker öyle anlattıki türkiyede ilk (yozgatta ilk dese birşey demiyeceğim) antalyada olmaması üzücü işte örnek olmalı filan :D Adamda Kg 3.5 tl'ye inorganik domatesimizi pazarlıyoruz dedi, ozaman 3.5 tl olmasıda yalan , onların amacı organik domates pahalı olduğu için bunuda topraksız sera ürünü diye pazar yaratmaya çalışıyorlar. |
Alıntı:
|
Yozgat gibi karasal iklimin hakim olduğu bir bölgede jeotermal enerji olmadan domates yetiştirilmesi mümkün değil. Ayrıca açıklamak istediğim bir konu var inorganik demek organiğin zıttı demektir. Yani organikliği pekiştiren bir kavram değil...Normal kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanılarak üretilen domatestir.
|
Kimyasal gübre ile tarım ilacı kullanılmış domateslere 3.5 TL vermenin ne anlamı olabilir. Topraklı-topraksız olsun farketmez sonuçta.
|
sayın Temir size birşey sormak istiyorum izninizle bu konuyu mutlaka iyi araştırın bu sorunuzun cevabını göreceksiniz.topraksız tarımda kullanılan tarım ilacı ne kadardır. sera **** açık alanda yapılan yetiştiricilikte kullanılan kimyasal ilaç miktarı nedir. son ilaçlamadan kaçgün sonra hasat yapılmalıdır?????
|
Katı ortam için bir fidenin 7lt perlite ihtiyacı vardır.Sulama konusunda değişiklik gösterse de günde 7-8 kez sulamanız gerekecek.Sera içi nemi %60-70 arası olmalı.Sulama işini güneş batmadan 2 saat önce sonlandırmanız iyi olacaktır.
Sn jibuti, yaptığınız serayı ve uygulamalarınızı biliyorum ve takdir ediyorum. Sizin yukarıda sulama tavsiyeniz az ve sık sulama sanırım. Ancak yanlış hatırlamıyorsam Sn mtugrul yetiştirdiği o nefis çileklerinde sulamayı sabah 7-8 arasında yaptığını söylüyordu. Sizin tavsiyeniz yazın en sıcak ve gecenin en nemli olduğu zamanlarda ve de fidenin meyveli olduğu zamanlarda sanırım. |
Aslında bir sulama ve gübreleme tablosuna ihtiyaç var sarım. Gerçi bu bitkiden bitkiye az veya çok değişiklik gösterse de genelde herkesin üretmeye çalıştığı, denemeyi düşündüğü, bitikiler çok da fazla değil. Yani domates, marul, salatalık, patlıcan, biber. Doğru mu?
Bu bitkiler için şaşırtma sonrası dönemleri için sulama ve gübreleme tablosu en fazla 5-6 satır 10 sutünluk bir tablo olur. Ve de bu tablo forum üyelerine çok net bir bilgi verir. Bu tablo bilgilerinin üzerine yorum yapmak, daha detay bilgi sunmak ve almak sanırım çok daha net ve öğretici olur. |
Şöyle ki tabloda büyüme, çiçeklenme, ilk salkım, 3. ürün, 3. salkım şeklinde olacak satırlarda ki sulama miktarlarına tıklandığında, o döneme ait bitkinin optimum azot, potasyum, fosfor ihtiyacı mümkün olan optimum miktar ve açıklamalarla belirtilir. gerekçesi en yalın ve anlaşılır bir şekilde ifade edilir. Sonraki tüm sorular ve yanıtlar ve değerlendirme ve münazaralar bu tablo üzerinden ifade edilir.
|
Buyrun sizi önden alalım derseniz tık nefes kalırım. Ama hep böyle hayli optimum bir bilgi ihtiyacını bir tuş tıklaması mesafede bulmayı arzu ettim. Kolaycılık değil ama daha verimli olacağını düşündüğümden.
|
sayın envor perlit ve ponza taşı dediğiniz şeyle bizlerde küçük bahçemizde domates yetiştirmek istiyoruz fakat bu işlerden bir haylide uzağım sizin tavsiyelerinizle bizim gibi acemilerin anlayacağı şekilde yazarmısınız nasıl yaparı z şimdiden vereceğiniz cevaba teşekkür ediyorum.
|
Alıntı:
zira benim yarım aklımla anladığım, Yozgat'taki organiğin kuvvetlisi gibi lanse edilen inorganik domates ve fiyatından bahsedildiği |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025