![]() |
Teşekkürler sayın sulukök, topraksız tarımda ülkemizde neler yapıldığının, nerelerde olduğumuzun resmidir verdiğiniz örnekler. Modern seraları görmemiz herzaman mümkün olmıya bilir. Ama bu işi gerçek manada yapan firma veya üreticilerin paylaşımları, yatırımları seraların özellikleri üretim ve pazar bilgileri profösyonel manada topraksız tarımı anlamamıza yardımcı olacak, ufkumuzda geliştireceğimiz projelerimize ışık tutacaktır. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
|
Sayın sulukök'ün verdiği lingleri gezince insana kompleks geliyor. Muhteşem organizasyonlar. Müteşebbisler hızla topraksız kültür konusuna girmişler ve Büyümeye de devam ediyorlar. 10 dekar optimum seviyesi büyük bir hedef gibi gelirken çok daha büyük kuruluşları gördük. Anlaşılan daha da yaygınlaşacak ve büyük firmalar göreceğiz yakında.
|
Alıntı:
|
iyi çalışmalar.atanamayan üniversite mezunu olarak mezuniyet alanım olmamasına rağmen mardinin kızıltepe ilçesinde topraksız tarım yapmak istiyorum.
internette bu konu hakkında bazı bilgilere sahip oldum yinede siz profesyonellere danışmak istiyorum. bu işi ilk başta 1 dönümlük yere yapmak ve becerebilirsem geliştirmek istiyorum.nerden başlamam konusunda yardımcı olursanız çoook sevinirim.tekrardan iyi çalışmalar ve saygılar diliyorum. eposta adresim : servan_karahan@hotmail.com |
Bountr kardeş marul viyollerini nereden temin ettiniz ve pamuk cocoopeat karışımı mı koydunuz. acemiligimize verip acemiye göre anlatırsanız sevinirim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Siteyi incelemeden, araştırmadan böyle armut piş, ağzıma düş derseniz kimse size yardımcı olmaz, olsa da siz anlayamazsınız. Sitede her türlü teknik konu tek tek anlatılmış, biraz araştırma yaparsanız, okursanız, anlamadığınız konularda yardım isteyebilirsiniz. Sizin gibi düşünüp, harekete geçmiş bir çok kişi çalışmasını burada sunmuş, onlardan faydalanabilirsiniz. |
Salatalıklarımda şöyle bir sorunum var:
http://c1212.hizliresim.com/14/k/h02cb.jpg Yapraklardan bazılarında böyle nokta nokta lekeler oluşuyor ve oralarda hücreler ölüyorlar. Ayrıca yeni çıkan yapraklarda bile uçlarında yanıklık var bu lekeler gibi. Ne yapmam gerekir acaba? Besin olarak Kudret Bey'in hazırladığı formülü kullanıyorum. EC 2,1 su 21 derece, pH 6.7 . pH'ı şimdi biraz düşürdüm, başka ne yapmalıyım? |
açıklamaların için teşekkür ederim. salata hastamı onu da üstatlar söyler inşallah
|
Bu arada sırık chery domateslerimi cocopeate ekmeyi düşünüyorum. Kudret Beyin özel çözeltisiyle beslesem farklı bir toprak -ya da agregat mı diyorlar- kullanmama gerek olur mu?
|
Sayın Bountr, salatalar kaç günlük nasıl bir sulama programı uyguluyorsunuz. Haftada bir gün sade su ile sulayıp köklerin yıkanmasını sağlıyormusunuz.
Gerçi EC ve PH değerlerin iyi ama, bence sanki yapraklarda kiler tuzlanma birikmesi gibi. Su ile yıkama yapıyormusunuz diye sormamın sebebi o. Haftada bir gün sade su ile sulanırsa ekim ortamınız ve kök yüzeylerine yapışmış EC (tuz) birikintileri temizlenir. Siz yeni çıkan kenarları yanıklı yaprakların bir kaç tanesinin arkalı önlü resimlerini yanyana koyun daha iyi fikir verir. Başka arkadaşlarda düşüncelerini söyler. Doğru teşhis bulunur. Kolay gelsin. Halil Balaban |
Teşekkürler Halil Bey, salatalıklar zaten 20 litrelik suda yetişiyorlar, cocopeatde vs değiller, yine de su ile yıkama yapmam gerekir mi acaba? Salataları sisteme koyalı 10 gün kadar oldu, suya hava veriyorum ama acaba yeterli sirkülasyon olmadığı için köklerde tuz birikmesi mi yapıyor? Ben bunları led ışıklarla yetiştiriyorum: http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/29307.htm
|
Böyle bir pdf dosyası buldum ama inşallah işe yarar bir bilgi olur.
http://www.zmogenc.com/dosyalar/Sebzecilik/15.pdf |
Milli Eğitim Bakanlığı'nın daha geniş bir derlemesi var.
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_.../621BHY112.pdf |
Arkadaşlar şu leonardit veya humik asit agregatın tuzluluğunu düşürüyormuş diyor forumd. Kullanmamız EC için ne derece doğru olur?
|
merhaba ben yeni üye oldum sistem 2 diye bahsi geçen sistem nispeten başlangıç için daha kolay gözüküyor ancak hava taşı ve hava motoru yardımıyla köklere verilecek hava belli aralıklarla mı ? yoksa 24 saat mi? verilecek
|
Bildiğim kadarıyla belli aralıklarla. ama uzun süre de havasız kalmasınlar. yanlışım varsa bilenler düzeltsin ben de bileyim.
|
5 Eklenti(ler)
Terasın son hali. Domatesleri hasad ettikten sonra brokoli lahana ve pırasa ekecektim ancak olmadı ilgilenemedim. Bir süre sonra dökülen domateslerden fideler çıktı. ve büyümeye başladı. Bu seferde sökmeye kıyamadım ve kaderlerine terk ettim. İşte turşu olmak için toplanmayı bekliyen domatesler.
Buda üstünde 10 tane limonu olan jumbo limonumuz. 8 adedi büyük 2 tanesi biraz küçük tam 10 limon. |
Çok şahane turşuluk olmuşlar Kudret Bey, elinize sağlık :)
|
Abiler, bu domatesler yeşilken içinde bilmem ne zararlı madde oluşurmuş. kızarınca gidermiş. turşu kurunca bu madde zararsız hale mi geliyor?
|
Bu konu ile ilgili baslangic dökümanlarına ihtiyac duyuyorum yardimci olabilir misiniz.
|
Sayın Opche, aramıza hoş geldiniz.
Sorduğunuz eğer bir denemeye başlamak için başlangıç dökümanları ise. Bu ilk mesajınızı yazdığınız, "Yeni Başlayacaklar İçin Toprtaksız Tarım" konusunun ilk mesajına dönüp okumaya başlayın. Sevgiyle kalın. |
Alıntı:
Yeşil domateste bulunan “solanin” maddesi zehir etkisi ile baş ağrısı yapar, sersemlik meydana getirebilir. Bu yüzden yeşil, olgunlaşmamış domates çiğ yenmemelidir. Turşu yapıldığında solanin'in zehir etkisi kalmaz. |
Alıntı:
sorunuzla ilgili bilhassa 6-7 inci mesajlarda bazı bilgiler var. |
Burada da yeşil domateslerin kızarmaları ile ilgili bir bilgi var . Doğru mu? Diye araştırmak veya denemek lazım .
Yeşil olarak toplanan domateslerin kızarmaları için nasıl sağlanır? |
Alıntı:
Bu dönemden önce her hangi bir sebepten dolayı hasat edilmiş domateslerin kızartılması işlemi aroma,tat ve vitamin oluşumu istenilen seviyede gerçekleşmeyeceğinden tercih edilen bir durum değildir.Bu gibi meyveler turşu yapılmalıdır. İklim yetersizliği veya başka bir sebepten olgunlaşmamış domatesler hasat edilmek isteniyorsa, meyveleri dalından koparmadan bitkiyi kökleyip güneş görecek ılıman bir mekanda bekletirseniz domateslerin 1 hafta 10 gün içinde kızardığını göreceksiniz. |
Alıntı:
Kudret Bey merhaba, uzun zamandır siteyi ve topraksız tarım denemelerinizi hayranlıkla okuyorum, elde ettiğiniz sonuçlar ilham verici ve çok etkileyici. Bu sebepten bende bu sene topraksız tarım denemesi yapmaya karar verdim, yavaş yavaş sistem için gerekli malzemeleri toplamak istiyorum. terasınızda kurduğunuz domateslerin olduğu bölüm çok güzel, bu bölümünüzün kurulum şemasını forumda araştırdım fakat bulamadım. Sizin yapmış olduğunuz bir makine destekli bir sistem. Ancak eğer sizin içinde bir mahsuru yoksa, bitkilerin bulunduğu kapların sulama ve drenaj sistemlerini bana anlatmanızı rica edeceğim. eğer forumda var ve ben gözden kaçırdıysam link de verirseniz çok sevinirim. Saygılarımla... |
3 Eklenti(ler)
Kudret bey ve site arkadşlarım,
hepinizi saygı ile selamlıyorum. Kimi balkonda, kimi küçük seralarda, az veya çok, amatörce de olsa torpaksız tarım ile uğraşanların sayısı gittikçe artmakta. Sayın Sulukök'un verdiği linkleri inceledikten sonra, benim yaptığım sera gerçekten amatörce bir uğraşın ötesine geçmemektedir. Her ne olursa olsun, ilk acemiliğimi atlatmış bulunmakla birlikte, Kudret beye bir daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Kendisi ile sürekli temas halindeyim, ve har zaman yardımcı olmuştur. Şunu belirtmek isterim ki, seramdaki çilekleri için hazırlanan besi ortamları tamamen kendi formüle etmiş, bana sadece onlara uymak kalıyor. Nekadar amatörce ve eksiklerim de olsa, çilekler müthiş derecede meyve verdiler ve şu an inanın ki, subat ayıdayız, seranın kanatları ve pencereleri açık olmasına rağmen, sulamayı haftada 3-4 kez( günde 1 kez bile değil) yapmama rağmen, ortalık yeni çiçek ve meyveler ile dolmaya başladı. Ben bu çileği bu kış durduramadım, hayırlısı inşallah, ama sanırım bunda havalırn güzel gitmesi de etkili oldu. Hele şu son 10 gün resmen bahar havası diyebilirim, sera açık olsada içerisi 17-18 dereceyı buluyor. Sanırım bu durumda, çilekleri erken budamaya başlamaktan başka çarem kalmadı. Kullandığım suyun EC'si çok geniş bir aralıkta değişkenlik göstermekte, değişik aylarda 0,8-1,8 arası oluyor. Ben Kudret beyin bu durumlara göre verdiği tavsiyele tamamen uymakta, ve bakıyorum bitkiler de gelişmelerini gayet güzel sürdürüyor. Eski köklerden çıkan yeni çiçek ve meyvelerini gösteren birkaç resim de ekledim. Budamayı bitirdikten sonra da genel bazı görüntüleri, sizlerle paylaşmayı devam ederim elbette. Topraksız tarımla uğraşan tüm arkadaşları saygı ile selamlayıp, sabır ve başarılar diliyorum. Eklenti 367778 Eklenti 367779 Eklenti 367780 |
Sayın seyranimersin merhaba, biz de sn Kudret Hocamın formüle ettiği besin eriğini kullanıyoruz, biz de oldukça memnunuz. ayrıca sera bekçisi sayesinde Ec değerimiz değişmiyor. çiçekleri koparmaktan yorulduk diyebilirim. sadece yaprakların ucunda kurumalar başladı aynı problemi sizin 2. ve 3. fotoğrafta da gözlemledim. hava şartlarından mı yoksa başka bir problem mi var bu konuda sayın Kudret Hocamın değerlendirmelerini bekliyoruz. selamlar... saygılar...
|
Sayın vetman sizde durum nasıl bilemiyorum ama sayın seyrani beyinkiler rutubet azlığından gibi geldi bana. Çilekçi arkadaşlar neder bilmiyorum.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar merhaba.
Besin eriyiği hazırlama konusunda yazılanların çoğunu okudum. Bazı alakasız sorular, eksik, yarım cevaplar. Kafam karıştı. Topraksiz Tarim Besin Eriyigi | Hobi Bahçesi sitesinde Hoagland besin eriyiği reçetesini okuyunca konuyu netleştirdim. Şu sonuca vardım. Paylaşmak istedim. Yazdıklarım tartışmaya açıktır. İnternette bulduklarımı değerlendirdim. Kafası karışanlara faydam olsun diye ve eksik, yanlış yazdıklarım varsa düzeltelim diye yazdım. İşin özeti şu: 6 adet 1 litrelik besin eriyiği hazırlayacağız. Bunun için zirai ilaç satan bir yerden ağırlık hesabıyla toz halinde şunları alacağız: 1-Kalsiyum nitrat. 2-Potasyum nitrat 3-MKP (Mono potasyum fosfat) 4-Mağnezyum sülfat 5-İz elemetleri. (Borik asit, mangan klorür, çinko sülfat, bakır sülfat, sodyum molibdat) 6-FEDTA veya FEDDHA denilen demir içeren şelat ürününü suya katmak üzere alıyoruz. -Bu 6 maddedekileri ayrı ayrı 1 litrelik şişede şu miktarda hazırlıyoruz. Not: Bu miktarlar yakın fakat farklı değerlerde hazırlanmış olarak gördüm. 1-1 litrelik şişeye 236,1 gram kalsiyum nitrat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak. 2-1 litrelik şişeye 101.1 gram potasyum nitrat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak. 3-1 litrelik şişeye 136.1 gram MKP koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak. 4-1 litrelik şişeye 246,5 gram mağnezyum sülfat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak. 5-1 litrelik şişeye iz elemtlerinden (Bunların gramajları çok az. Kuyumcu terazisi ile tartmak gerekecek sanırım. Bu konuda bilgilendirirseniz memnun olurum.) 2.8 gram borik asit 1.8 gram mangan klorür 0.2 gram çinko sülfat 0.1 gram bakır sülfat 0.025 gram sodyum molibdat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak. 6-41.6 gram tutarındaki Feddha veya Fedta 1 litre suya eklenecek. *Elimizde 6 şişe eriyik var. 50 litrelik tank kullandığımızı varsayalım. Daha küçük veya daha büyük kullanacaksanız buna göre suya şişeden ne kadar koyacağınızı hesaplayabilirsiniz. 50 litrelik besin tankına şişelerden eriyik koymaya başlıyoruz. 1 no'lu şişeden 50 ml yani şişenin yirmide biri. 2 no'lu şişeden 250 ml. yani şişenin dörtte biri. 3 no'lu şişeden 250 ml. yani şişenin dörtte biri 4 no'lu şişeden 100 ml. yani şişenin onda biri 5 no'lu şişeden iz elementleri karışımından 50 ml. yani şişenin yirmide biri. 6 no'lu şişeden 50 ml. yani şişenin yirmide biri. 50 litrelik suyunuz hazırdır. İster akan suda kullanın. İster akıllı vana sistemiyle, isterseniz topraktaki bitkilerinize dökün. *Dikkat: Suyun Ph ve Ec değerlerini ölçerseniz iyi olur. Çünkü her bitkinin bu değerlere hassasiyeti farklıdır. Birbirine yakın değerde olanları aynı suyla besleyebilirsiniz. Stok çözelti fiyatları Emir Kimya'nın sitesinde var. Fikir verebilir. Hesaplarıma göre 4.000 litre veya yaklaşık 4 ton su elde etmek için: 1 kg kalsiyum nitrat 2 kg potasyum nitrat 3 kg. MKP 2 kg. Mağnezyum sülfat İz elementleri herhalde gramla almak gerekecek? 200 gram FEDTA |
Herkese merhabal...
Kimler bunu okur bilmiyorum ama en uygun olan her halde toprakta çekirdekten meysiminde yetiştirmek. Doğaya uyan bu. Günümüzde üretilen gıda maddelerinin miktarında sorun yok, daha çok adaletsiz dağılım var. Hayırlı günler. |
Çilek serası hakkında
Sn. Seyranimersin.
1794 nolu mesajınızdaki serayı ve çilekleri hayranlıkla izledim. ellerinize sağlık. Benim birkaç sorum olacak. Yanıtlarsan sevinirim. Katlı sistemin (ben tünel olarak adlandırmıştım) taban genişliği ? Tünel yüksekliği? Yandaki (sadece sağ taraf gözüküyor) tünel yarım mı? Seranın makas altı yükseklikleri nedir. Sormamın nedeni; 8x40 m. makas altı 2m. ve mahya yüksekliği 3.10 m. olan, yüksek tünelimde akan su kültütünde marul çalışmam var. Ben 1.5m. taban genişliğinde 4 tüneli 2m yükseklik olarak yerleştirdim. Işık alma problemi yaşar mıyım. Gördüğünüz yaşayabileceğim bir problem ne veya neler olabilir. Selamlar. |
Senem-atakan direk topraksız marul denemesi
2 Eklenti(ler)
Bunlar bizim topraksız marul denemelerimiz.Perlite değen yapraklar sararıyor.
biraz büyüyenlerde eğiliyor.. marullarımız **KIVIRCIK** maruldur yorumlarınızı bekliyoruz... |
sayın B.T.S
taban genişliği önemli, ve sizinkiler benimkilerden geniş, bende 1.20. yukseklik yine 2 m. , fakat benim sera yuksekliği 4.5 m. Dört bir taraftan yanlar açılmaktadır. fakat önemli olan, tüneller arası mesafe. ben tünelleri 1.70 mesafede sabitledim, kolları da çıkarırsanız aralarında net olarak 1,30m genişlikte yol kalmaktadır. Saygılarla |
çilekler budandı, yeni sezona hazır
3 Eklenti(ler)
çilekler 10.05.2012 tarihin de dikilmişti. Bir çoğu resimde gördüğünüz gibi çok sayıda kardeşleme yapmışlar.
Eklenti 371633 Eklenti 371634 Eklenti 371635 |
Bu akşamı bu forumu okumakla geçirdim. İnanın bir an evvel başlamak istiyorum. Ancak daha öğrenecek çok şey var
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025