![]() |
Hocam sorularımla başınızı ağrıtacam kusura bakmayın
Biz ortalama hersene doğal olarak yanmış hayvan gübreleri ile 2-3 ton arasında deniz kumunda ürün almaktayız. Toprakta bu 12-15 tonu fidelerimizle bulmaktadır.Ürünlerimiz yoğunluğu 5.6.aylar olup 11 Aya kadar açık alanda çilek üretmekteyiz Ot ile mücadeleyi biz zehirsiz sergilerle yapmaktayız ama otun çıkmadığı yer yok))Bu sebeple deneme yapmak istiyoruz. Benim Anladıklarımı Yazayım.Açık Alanda ; 50 metrelik kanalda veya 15 cm derinlikte boruda (üst kısımları kesik ve boydan boya) ortalama 20 cm aralıkta genleşmiş perlit ve kum karışımı veya sadece genleşmiş perlit kullandım damlama borusunu çektim Depom 3 tonluk Drenej borularda var fideleri 50 metreye 200 fide diktim (6 çeşit çilek fidemiz mevcut) benim anlamadığım şey sizin açık alanda aşağıda dediğiniz : Eger açık sistem tercih edilecekse, yani drenaj suyu bir tankta toplanıp tekrar sürküle edilmiyecekse normal sulama yapılmalı ancak 10-15 günde bir bol su ile yıkanarak agregattaki tuz birikimine mani olmalıdır. 1- Verdiğiniz formülü uyulayacağım ama eriyikleri geri almayacakmıyım. 2- Verdiğiniz formülü uygulayacağım ama eriyikleri aldıktan sonra biriktirip normal sulama yaparak tuz birikimini mani olacağım 3- Verdiğiniz birikimi uygulayacağım eriyikleri kullanacam bol su ile yıkayacam 3-5-10 (siz belirleyin lutfen) tekrar eriyik hazırlayıp kullanacam 4- Yukarıdaki formül 100 litrelik depo 3 tonluk 50 metreye formül değişirmi 5- Formüle ek takviye edilecekmi Saygılarımı sunuyorum. Çilekçi |
Hocam yazılarınızı takip ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim
|
Teeşekkürler dellonline, aramıza hoşgeldiniz. Sizede başarılı çalşımalar dileriz.
|
Kudret amcam ellerinize sağlık afiyet olsun.
|
Alıntı:
|
Teşekkürler sevgili jibuti,sesini duymak negüzel.
|
Sayın malbman, kurmayı istediğim sistem üzerinden aynı anda hem normal büyüme hemde çimlendirme ve fideyi belli bir evreye kadar büyütmek istiyorum. O işlem için fazladan bir pompadan kaçınabilir miyim diye öğrenmek istemiştim.
|
Sayın çilekçi galiba sistemin açıklanmasında bir eksiklik var. Açık sistem saksıdaki çiçeği sulamak gibidir. suyu dökersiniz. altan çıkan su kaybolur gider. birdaha kullanılamaz. Onun için sulamada dikkat etmek lazımdır. Aşırı sulama yaparsak toprağı yıkamış yani içindeki gübreleri azaltmış oluruz.
Topraksız tarım yapıyorsak gübreli suyumuzu ziyan etmiş oluruz. Onun için açık sistemde bitki çok fazla sulanmaz. Topraksız tarımda besin eriyiği hazırlanır, bitinceye kadar gereğince kullanılır. Ancak bu makbul bir sistem değildir ve topraksız tarım etiğine de ters düşer. Zira gübreli suyun fazlası toprağa karışır toprağımız tuzlanır çoraklaşır. Yeraltı sularımıza karışır, sularımızı kirletir. Dolayısı ile çevreyi kirletmiş oluruz. Oysa hedefimiz toprağımızı ve çevremizi kirletmemektir. Onun için kapalı sistem tercih edilir. Bu sistemde toprağa karışarak hem heba olan hemde çevreyi kirleten atık gübreli su besin tankına geri döndürülür. Ancak bitki bir miktar gübreyi kullandığı için besin değeri yani içindeki minerallerin miktarında azalma olur. Yapılacak iş besin değerini ölçmek ve azalan mineralleri takfiye etmektir. İsterseniz işi çok daha derinleştirmeden EC si yani iletkenliği ölçülür. A ve B stok eriyiklerinden eşit miktarda ilave edilerek besin tamamlanır. diyelim. Birçok profösyonel sistem böyle çalışmaktadır. Zamanla bitkinin istediği gübre oranlarında değişmeler olabilir. Bu hazırladığınız formüle bağlı bir neticedir. Denge bozuldukça bitkinin besin kullanma performansı düşer onun için peryodik olarak besin tankı komple boşaltılarak suyu değiştirilir. Besin tankı nekadar küçük olursa kontrolü okadar zor olur. Çok sık aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. buda bazı zorluklar çıkarır. |
Alıntı:
Sayın Kayıkçı, tohumları besin eriyiği ile de çimlendirebilirsiniz tabii. Ama dediğim gibi, belli bir miktar besin eriyiği kaybınız olacaktır. |
Anladım sayın malbman, yani bir zararı olmaz gübre kaybı olur diyorsunuz. Teşekkürler.
|
Hocam nasipse ekim kasım ayına sistemi hazırlayacağım o zamana kadar da çilek fideledimiz 10 cm lik köke ulaşmış olur saygılarımı sunuyorum Ereğliye geçerseniz kandıra kaynarca üzerinden geçebilirsiniz hem langoz ormanımızı görür hemde arazimizi incelemiş olursunuz saygılarımla (11 Aya kadar çileğimiz vardır ayrıca çilek te toplayabilirsiniz)
|
3 Eklenti(ler)
İşte ramazan bereketi birinci hasat 4,5 kg domates. Ellerine sağlık sera bekçisi.
|
sayın süleymenizmir öncelikle çalışmalarınızdan dolayı kutlarım
şuanda diyer bilgisyarım bizim koca adamda obakımdan eski bir makinaya kaldım ekran çözünürlüğü nerdeyse siyah beyaz sizin salatalıktaki sorunuz kırmızı örümcek ,kalsiyum yetmezliği(ph ve aşrı ıcaklıktan iz elemet alımı min seviyede)hava sirkilasyonu ve sıcak hava .... bütün bu sorunlar a ilaveten inişli çıkışlı ec ve ph dengesi hemen içinizi karatmayın tarım tecrübe işi,,,,! hele hele topraksız tarım hem tecrübe hem bilgi işi bir arkadaşımız güleci bulamacından bahsetmiş nasıl yapıldığnı burdan http://www.agaclar.net/forum/temel-k...a/21025-35.htm .öğrenebilirsin (mesaj 1029) |
Sayın platform katılımcıları,
Merhaba. Ben Halil Balaban. Emekliyim, 60 yaşımdayım. Ağaçlar.net ile üye olmadan 18- 20 gün önce akıllı girişimin yönlendirmesi ile tanıştım. Ogün bugündür tüm konuları saldırırca- sına okudum. Çünkü toprtaksız tarım ilgilenmek istediğim bir konu olmasına rağmen, kaynak bulamıyordum. Ve yine çünkü ilkkez bir cep telefonu aldım, ilkkez internetim oldu. Cep tele- fonuna olan allerjim ve antipa- tim aslında beni körelten bir tutummuş. Şimdi bu satırları telefonun ufacık klavyesinden, 60 yılda büyüttüğüm kocaman sağ başparmağım ile harfleri arayarak yazıyorum. Bana göre topraksız tarım plat- formunda kutsal bir vatan müca- delesi veriliyor. Gazanız mübarek olsun. Kudret ve Enver Beylerin şahsında tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunarım. Lütfeder- seniz bende aranıza katılıyorum. Hepinize başarar diler, sevgi ve saygılarımı sunarım. |
3 Eklenti(ler)
Bugün ikinci hasatı yaptık. 5,5 kg domates, 1,5 kg sivri ve dolmabiber karışık.
|
Iyi Gunler,
Forumda cok yeniyim. Topraksiz tarim konusuna merak sardim. Evimde kucuk bir akan su duzenegi kurmayi ve ayni anda cesitli sebzeler yetistirmeyi dusunuyorum. Her bitki cesidi icin ayri bir cevrim duzenegi mi kurmam gerekiyor yoksa tek bir cozelti ile farkli bitkiler beslenebilir mi bunu tam olarak anlayamadim. Yardimci olursaniz sevinirim. |
Ellerinize sağlık Kudret Bey gerçekten çok güzel ürünler almışsınız.
|
5 Eklenti(ler)
Sağolun sayın HarperScout, resimlerde güzel gözüküyorda yakından bakınca hiçte öyle değil. Domatesler perişan durumda . Açık teras çok rüzğar alıyor tabiiki benimde hatalarım eklenince bu manzaralar çıkıyor.
Bugün 6,5 kg daha domates topladık, şimdiye kadar toplam 4,5+5,5+1,6+2,6+6,5=20,7kg oldu dahada çok var ama kırılmış dallar üzerinde heba olmuş domatesler kurumuş yapraklar görünce insanın içi acıyor. Bu sene rüzğar çok açımasız esti, tabiiki mazeret değil, gerektiği gibi ilgi gösteremedim, buda biraz sık dikimden kaynaklanıyor. Dikimden bir süre sonra değiştirmeyi düşündüğüm CEMİLE f1 domates cinsi güzel bir cinsmiş tavsiye ederim.Tadımlıkta olsa verdiğimiz bütün komşularımızın çok hoşuna gitmiş.Çok lezzetli ,birazıcık kalın kabuklu ve çok sulu bir domates çeşiti. Varsa ayni çinsi deniyen arkadaşlarımız düşüncelerini paylaşırlarsa memnun oluruz. |
Kudret Bey merhaba. Size bahsettiğim hastalık şu şekilde, acaba nedir ve tedavisi varsa ne yapmalıyım?
http://f1207.hizliresim.com/z/y/b89y6.jpg |
arkadaşlar herkese merhaba. öncelikle 58 sayfalık 1736 mesajı bıkmadan hepsini okudum. gerçekten de hiç bilgisi olmayan biri olarak. çok bilgiye sahip oldum. tabi diğer araştırmalarımı da söylemeye gerek yok binlerce mesaj okuyarak bu işi az çok çözdüm. emeği geçen herkese teşekkür ederim. bunu da unutmayın ki sizi çok insan takip ediyor.
|
http://d1208.hizliresim.com/10/4/bggnj.jpg
http://d1208.hizliresim.com/10/4/bggqf.jpg Kudret Bey sizden aldığım besini ekledikten sonra şimdiye kadar hiç kök salmayan marullar kök yapmaya başladı, keşke en baştan sizin besinlerle deneseydim. Ancak bir sorunum var galiba, bunlar lolo rosso ve kırmızı olması gerekiyor, ama bunlar yeşil :) acaba ne gibi bir sorun olabilir? http://d1208.hizliresim.com/10/4/bggub.jpg |
Sayın bountr, Marullar lolo rosso olabilir. Ancak ışığın az geldiğini tahmin ediyorum. Sevgili malbman ve sevgili todor nederler acaba.
|
Iyi gunler kudret bey.ben japonyada yasiyorum.Bu siteyi zaman once buldum.cok guzel calismalar ve inanilmaz basarili topraksiz tarim projeleri ile dolu.Hemen her forumda isminiz gectigi icin yardimlarinizdan dolayi,sizinle ticari amacli turkiyede baslattigim topraksiz tarim marul uygulamasiyla ilgili konusmak ve tecrubelerinizden faydalanmak isterim.Umarim herhangi bir sekilde rahatsizlik vermem.Mesgul oldugunuz kanaatindeyim.Sorum su olucak.180 metre uzunlugunda 100mm yatik pvc boru icinde marul yetistiriciligi icin elleri sivadik.Deneme amacli oldugu icin az yapiyoruz.Japonyadaki arastirmalarimla maliyet dusurmek icin pvc boruyu yikanmis cakilla doldurucaz.Sistem ebb&flow olucak.Yani su boruya dolucak ve bosalicak.Birkac dakikada dolup bosalicak.Zaman araligi gozlemlenerek ayarlanicak.Besin eriyigi olarak japonyadan gonderdigim haiponica isimli urunu kullanicaz.A ve B olarak ikiye ayrilmis sekilde satiliyor.900 kok marul yuvasi olucak.Hesaplamalara gore 150 litrelik bir besin karisimi boruyu doldurmaya yeterli.Ancak emin olamadigim bilgi bu karisim 900 koke haftada bir degisimle yeterli besini verebilicekmi.Kok basina dusen karisim 170 ml.Sizin tecrubelerinizle bo konuya yorum yapmanizi bekliyorum.Saygilar
|
Projeniz hayırlı olsun sayın thinkup, teknik olarak sistemin EC değerinin takibi size gerekli bilgiyi verecektir. Besin eriyiğinin haftada bir değişmesinin yanında düzenli olarak yapacağınız EC kontrolü ile eksilen besinin takfiye edilmesi ile sistem herzaman aktif olacak,besin eriyiğinin yetip yetmemesi konusundaki endişenizi ortadan kaldıracaktır. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin.
|
4 Eklenti(ler)
Bugün domatesleri budayıp güzel bir bakım yapmayı düşünüyordum ancak düşündüğüm kadar kolay olmıyacağını anladım vaz geçtim. Dün 3,8 kg domates toplamıştık. bugünde 10 kg domate hasat ettik. Bunun yanında birazda biber topladık.
|
Cok tesekkur ederim kudret bey.EC degerini olctugumde sanirim hangi besinlerin eksik oldugundan ziyade karisimin yogunlugunu ogrenmis olurum.Ekliyebilecegim gene elimdeki A ve B besinlerinin ortak karisimi olabilecek.Hangi urunun daha hizli eksildigini ogrenemem.Belirli bir gozetimlede karisimi degistirmem gereken zamani ayarliyabilecegim.tesekkur ederim.Elimden geldigince projenin gidisini forma guncellemeye calisicam.Kolay gelsin.
|
Resimlerdeki goruntuler ne kadar tatli olduklarini anlatiyo kudret bey.Super goruntu.
|
Merhaba Kudret Bey, topraksız tarım besin erğinizi nereden temin edebilriz?
|
http://d1208.hizliresim.com/10/8/bn9wc.jpg
http://f1208.hizliresim.com/10/8/bnb0t.jpg Son halleri böyle :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Todor bey.Isminizi bilmiyorum.2011 sera calismanizi inceledim.Marul yetistiriciligiyle ilgili size bi kac soru sormak icin telefonla sizinle gorusmek isterim.Orduda deneme amacli 1000 kokluk bir duzenek hazirlamaya calisiyoruz.Ozel mesaj gonderemedim.Telefon numaranazi bana yazarsaniz sizin bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.kolay gelsin.
|
Forumda istediğiniz soruyu sorabilirsiniz. Bu şekilde hem bilgi kalıcı olmuş olur, hem herkes faydalanmış olur, hem de benim yanıldığım veya eksik olduğum nokta varsa diğer arkadaşların düzeltme şansı olur. Nihayetinde ben de işin detaylarını bu forumda öğrendim (Aklım erdiğince tabi. Çok bir şey biliyorum zannedilmesin.)
Esasen siz bu işin merkezindesiniz. Her birimiz hyponica sistemini hayranlıkla seyrediyoruz fakat yeterli dökümana ulaşamıyoruz. Belki siz de bize bu konuda yardımcı olmak istersiniz. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
2011 yilinda seradaki havuzlarin suyunu ne araliklarla degistirdiniz? Her degisimdeki besin miktarinin size maliyeti kac paraydi?sadece ec degerini olcerek besin erigi eklemesimi yaptiniz yoksa suyun analizini yapip sadece eksik olan degerlerimi tamamladiniz? Sorularimin sebebi benim yapacagim sistemde kok basina 1litrelik karisim bir kok buyutemezse kullanacagim besin eriyiginin maliyeti yuzde elliyi geciyor. Kullanacagim sistem ebb flow denilen sistem. Cakilla doldurulmus kok ortaminin belirli araliklarda karisimla doldurulup bosaltilmasi
|
bende denemelere basliyacagim
|
Alıntı:
Sadece ec değeri ölçüp eriyik ekledim. İçeriği tek tek analiz yapma şansım yok. |
Anladim.Benim ulasmaya calistigim bilgiyi evimde kucuk bi deneme yapmadan elde edemicem sanirim.Todor bey haiponica ile ilgili sormak ogrenmek istediginiz her konuyu elimden geldigince arastirip cevaplamaya calisicam.Benim bildigim kadariyla haiponica sistem hava karistirilmis besin karisimini kucuk bi yukseklikten dokulmesini saglayarak yapilan sistemin adi.Soracaklarinizi direk sirketi arayarak cevaplicam.Kullandiklari besin eriyigide haiponica isimli urun.Bunlar 500/1 oraninda karistirilmasi soyleniyor.Cicekler icin 1000/1.iceriginin resminide koydum ama iceriginde ne oldugunu soyliyemiicem cunku kanji denilen japon harfleriyle yazilmis:)
Resimleri cektim ama resim upload etmeyi anlayamadim.Bi bilen tarif ederse cok iyi olur. |
3 Eklenti(ler)
Tamam.Arastirmaci ruhum tembellemisde biraz.Simdi hallettim:)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:53. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025