![]() |
İsmail bey, çatlayan sera bekçisi besin tankının tamirinin sizin için problem olmadığını biliyorum. Eskilerden kim kaldı :) Ancak sebebine gelince zaman yetmezliği diye düşünüyorum. Ama sera bekçisinin küçük bir problem yüzünden atıl kalmasına üzülürüm. Bu kadar yoğun çalışma içinde sera bekçisi çok iyi bir yardımcıdır. Yanılıyormuyum.
|
Alıntı:
O görev başında iken tembelliğe alışmışız meğerse. ☺ |
4 Eklenti(ler)
Ekim sonuna geldik . Domates toplamaya devam ediyoruz.
Serada kaçak vardı .Yakalandı.☺ Kabaklar seradan firar ediyor. |
Bu kabağa manzara yaramış. Yerde hiç bir yeri görmemiş ki zavallı. pencereye çıkınca
gaza gelmiş. |
Forumların (topraksız tarım ile alakalı olan) büyük bir kısmını okudum fakat; öğrenmek istediğim bir konu var.
Soru 1 : 1000 Litrelik su kullanılan bir sistemde 6 olarak ölçtüğümüz PH değerini 5.5 yapmak için "sülfürik asit"'i nasıl ve ne kadar kullanmalıyız? (Sıcaklık 20 derece) Soru 2 : 1000 Litrelik su kullanılan bir sistemde 5 olarak ölçtüğümü PH değerini 5,5 yapmak için "sodyum hidroksit"i nasıl ve ne kadar kullanmalıyız?(Sıcaklık 20 derece) |
44 dönümlük sera alanımızda toprAKSIZ tarım yaparak domates yetiştirmek istiyoruz ,
güneş enerjisinden elektrik üretme gibi bir düşüncemiz var. günlük ne kadar elektrik sarfiyatı var bilen veya hesaplayanlar var mı bunun içinde ısıtma ve aydınlatma dahil olmalı |
suyun içeriğine göre konulacak asit miktarı değişir.
|
Bilgi paylaştıkça büyür diyen topraksız yeşil insanlara merhaba;küçük de olsa toraksız sera kurmayı ve bitki büyütmeyi başardık lakin ec ve ph dengesini sağlayacak otomasyon bir düzeneğe ihtiyaç şart bu konuda ekonomik önerisi olacaklara teşekürler.
ve bilgisinden faydalandığımız kudret hocamıza teşekürler ,sayın kudret tuzel hocama nasıl irtibat kurabilirim bilmiyorum,onun sera bekcisine ihtiyacım olduğunu biliyorum kudret hocamın bilgisine ...sağlıcakla kalın |
Topraksız tarım sisteminizin özellikleri nedir ?
|
Tartes ilginiz için teşekür ederim geciktiğim için üzgünüm.36 metrekare deneme seramda havalandırma; 6m.x 2 m.açılabilir 2 pencere ve 2 kapı mevcut.iki ürün denemem oldu;biber(kova sistemi drenajlı, perlıt içerisinde damlama sistem ile ve marul(12x3 m )pvc 70 lik sürekli akan su sistemi ile yaptım,besleme için ayrı iki depo kullanıldı.havaların soğması ile büyüme yavaşladı.ikinci bir iş olarak düşünmekteyim lakin kendimi yetiştirebilmem için besleme ve iklim otomasyonu için ne önerirsiniz?
|
su kültürü için ph-ec kontrol cihazı 2,350TL, iklim kontrol cihazı 3,250 TL dir.
cihazlarda isteğinize göre değişiklikler yapılabilir. |
Yeni üye olan arkadaşlarımdan bir ricam var. Mesaj kutularını kontrol etmedikleri için bir iki mesajdan sonra irtibatımız kopuyor. Lütfen mesaj kutularınızı boşaltmayı unutmayınız.
İrtibatımız kopmasın. |
Yeni üyeden sevgilerle
Öncelikle herkese merhaba;
Başlıktan da anlaşılacağı üzere siteye yeni üye oldum, fakat epeydir takip ediyordum. Özellikle topraksız tarım konusu baya ilgimi çekmişti önceden beri. İş yerimde üst katta balkon çıkıntısına benzer bir çıkıntı var, orayı nasıl değerlendirebilirim diye epeydir düşünceler içindeyken topraksız tarım yapmaya karar verdim bu alanda. İlk işim sera benzeri bir şey olması için etrafını rüzgar ve yağmura karşı kapattım. Ön tarafı da pervaz gibi bir sistem yaptım ki güneşli zamanlarda güneşten faydalanmak için. Bu konu başlığını baştan beri tüm mesajları tek tek okuyorum ve ancak 26. sayfaya gelebildim henüz, yani 2009 yılındayım :D Okumaya da devam ediyorum, sizlere selam vermek adına bu mesajımı yazıyorum. Bu arada forumda emeklerini, fikirlerini ve zamanlarını esirgemeyen Kudret Bey başta olmak üzere herkese teşekkür ederim. Tohumdan fide yetiştirme konusunda benimde fikirlerim var. 2009 yılındaki mesajdan sonra kuvvetle muhtemel sistem değişiklikleri vs olmuştur. (dediğim gibi okumaya devam ediyorum hala) Ben kuluçka makinesinde filizlenme yapmayı düşünüyorum. Kendi yaptığım, gayet iyi verim aldığım bir kuluçka makinem var. Az çok bilirsiniz orada da ciddi hassasiyetler söz konusu; özellikle ısı ve nem. Hal böyle olunca tohumu filizlendirme konusunda çok sıkıntı çekeceğimi düşünmüyorum ama Allah bilir tabi ki. Sanırım tanışmak için fazla yazdım, kusura bakmayın. Herkese iyi günler dilerim. |
Hocam merhaba nasılsınız bana sizin besin kitlerinden lazim size nasıl ulasabilirim
|
Herkese merhaba. Foruma yeni katıldım ve ilgiyle takip ediyorum. Bilgi paylaşımı yapan herkesten Allah razı olsun
|
çok acil yardım
BENİM BİYOLOJİ PROJE ÖDEVİM VAR NE OLUR BANA ACİL SADECE ÖDEVLİK BİR TOPRAKSIZ TARIM PROJESİ ANLATABİLİRMİSİNİZ :confused::confused::confused::confused::confused:
|
forumda boyle bir konu acarak benim gibi bu ise yeni baslayacaklara isik tuttugunuz icin tesekur ediyorum
Endonezyada yasamaktayim yaklasik 1 hafta once istedigim sebze ve yesillikleri bulamadigim icin kendim yetistirmeye karar verdim bulundugum bolge genel olarak geceleri 25 gunduzleri 35 derece (yil icerisindeki minimum ve maksimum suanda 23-30 gece/gunduz sicakligi var) nem %50/%90 arasi toprakli tarimda basari mumkun degil gibi duruyor yagis bu aralar asiri fazla toprak kumlu genellikle pirinc ekimi yapiliyor buralarda aradigim cogu sebzeyi (maydanozu bile bulamiyorum) bulduklarimin bazilarinin tadi cok farkli ( tatli havuc yerine tuzlu havuc dere otu acimsi bir tat birakiyor agizda) hem kendim ve sevdiklerim hemde yerel halka farkli tatlar sunmayi dusunuyorum benim bu bolgede ekebilecegim sebzeler nelerdir? alan sikintimiz pek yok gerekirse her bir sebze icin rahatlikla 200-300 m2 lik seralar kurabilecek kullanilmayan tarlamiz mevcut. isin ticari boyutuna girecek durum olusursa 8-10 donum araziyi degerlendirebiliriz ( zamanla hem bilgi hemde para biriktirerek birkac yilda yapilabilir ancak) bu konuda bana yardimci olursaniz cok sevinirim simdiden herkeze tesekkur ediyorum |
Alıntı:
yıl içersinde sevilen ürün temin edilemediği zamanlarda pazar a ürün çıkarabilirseniz ovakit yetiştirdiğniz ürün emek kemale erer size tavsiyem istediğiniz ürünleri listeleyip formda kudret tezel beyle irtibata geçip gübre kiti ile işe başlamanız |
yaklasik 2 haftadir bu konu uzerine dusunup arastirma yaptim ardunio ile kontrol sistemi kurabilirim malesef gelip birebir yardim edebilecek kimse yok resimlerle paylasimlarla vs sizden yardim alabilirim ancak
genel olarak bana lazim olan ve bunlardan piyasaya rahatlikla surebilecegim urunlerin listesi domates (buradakiler cok kucuk ve tadi pek yok) biber (tatli ve dolmalik) (burada sadece oluyu dirilten chilli biberi var) kavun karpuz ( kapuz sari renkli ve tadsiz kavun turkiyedede bulunan yuvarlak turde ama tadi yok) cilek ( asiri kucuk ve eksi cilekleri var az biraz daha eksi olsalar limon niyetine kullanilabilir) marul ( burada gobek kismi buyuk ve beyaz kenarlari sari renkli tadi cok degisik) kivircik ( 4-5 tane kivircik 250gr geliyor uzun bir govde uzerinde birkac kucuk yapraktan ibaret ayni lezzetide alamiyorum) nane (sadece 150km mesafedeki bir pazarda tek bir saticida gordugum (muhtemelen ithal) aromasi yogun olmasada ozlemden dolayi severek yedigim sonradan keske bir parca dikip deneseydim dedigim yesillik) maydanoz (hic bulamadigim ozlemini cektigim salatanin olmazsa olmazi yesillik) dere otu (ilk basta hafif bir aroma ve sonrasinda agzinizi yikatacak kadar kotu bir tat (eksimsi acimsi-bitter) veriyo) kara lahana( hic gormedim) havuc (buradakiler tuzlu) bezelye (taneler cok kucuk genellikle dis kabukla birlikte pisiriliyor burda) nohut yesil ve kirmizi mercimek (hicbirisi yok) kuru sogan (asiri pahali kiska denilen mevcut oda biraz aci) yil icerisinde minimum 12 maksimum 13 saat gunes var bu durumlar altinda bu listenin ne kadarini uretebilirim sera kurmak( cevresini ve etrafini kapatmak mecburimi sicaklik ve nem asiri artacagi icin guclu havalandirma gerekli ayrica nemi azaltmak icin ne yapmak lazim (dis ortam geceleri %60 oglen saatlerinde %80-80 arasi aklima kompresor ve hava kurutucu ikilisi geldi elektrik maaliyeti biraz fazla olur ama o sistemin) |
Merhaba ben de sınıfımda topraksız tarıma başlayacağım başlangıç için bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler
|
Alıntı:
|
kardes kolay gelsin ph metre fiyatları ortalaması o civarda sanayimalzemeleri.com hepsiburada ve gittigidiyor.com da bulabilirsin
|
Lütfen yardım edin çok acil bir sistem kurmam lazım ama kolay olması gerek sadece bir proje ödevi için yardımlarınızı bekliyorum
|
berkayyalcin kardeşim. İstediğin sistemi kurmak çok kolay. 20cm²'lik küçük bir sistem senin işini görür. İstersen yardımcı da olurum. Fakat, elinde olması gereken birkaç alet/araç var bunları elde etmen gerekli.
1 : ec metre : Suyun içindeki besin eriği miktarını ölçmek için. (60-70 TL) 2 : ph metre : suyun ph'ını ölçmek için. (5-10 TL) 3 : su motoru : su devir daim etmek için. (30 TL) 4: hava motoru : suya oksijen vermek için. (20 TL) NOT: Verdiğim fiyatlar en ucuza bulabileceğin alet/araç fiyatları. |
Merhaba arkadaşlar forumu bi,r süredir üye olmadan dışarıdan takip ediyordum. Bugün üye olarak sohbete ve bilgi alışverişinize ortak olmak istedim öncelikle herkese selamlar. Ben de Akan su kültürü ile tarımı inceliyorum ve ticari hedefli bir hobi olarak ta ilk adımı attım. Yaklaşık 350 köklük bir sistemle deney alanımı oluşturmaya başladım konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
|
Besin eriyiği talebi
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
yeni üyeyim gecen yaz kapalı balkonumda durgun su kültüründe domates ve süs biberi yetiştirmeyi denedim pek başarılı oldum diyemem . Çünkü ph kontrolü yapsamda ec kontrolü yapmadım. Besinleri maltepede bir yerden almıştım. Besin eriyiği hazırlama formüllerine baktım ama biraz karışık geldi , sizden domates ve salatalık için besin temin edebilirmiyim **** uygun nerden temin edebilirim. bilgi vermenizi rica ediyorum teşekkürler. |
İyi akşamlar, öğrencilerimle birlikte okul etkinlikleri kapsamında sulu tarım yapmak istedik. 30 litrelik bir saklama kabına düzeneğimizi kurduk. Akvaryum hava motoru sayesinde oksijen de sağladık, tüm bitkiler ve çiçekler için uygun olan bir sıvı gübre uyguladık; ancak diktiğimiz marullar bir süre sonra sarardı, kökleri çürüdü ve koktu. Nerde hata yaptığımızı bulup yeniden başlamalıyız yardımcı olursanız sevinirim
|
suyun ec ve ph ölçümlerini yaptınız mı?
|
kudret bey sizi ve diğer topraksız tarımla uğraşan insanları takip ediyorum bu siteden şunu sormak istiyorum hidroponik nft sistemde marul yetiştirirken 30 günde marul hasat ediliyorsa mesela100 250 500 1000 metre kareli seralarda otomasyon olmadan günlük ph ve ec kontrolü manuel günlük tek ölçüm yeterlimidir günde kaç saat kaç dk sulama yapılmalı suya hava verirken oksijen bu ph ve ec ölçümünü etkilermi birde marul hasat oluncaya kadar bu depodaki su değiştiriliyormu yoksa hasata başladığınız su hasat bitimine kadar ph ve ec kontrolümü yapılıyor depodaki su değişimimi ne zaman yapılmalı.
|
Sayın blurwan65 topraksız tarım su kültüründe veya katı ortam kültüründe EC kontrolünün 2 ana sebebi vardır. Birincisi bitkinin aldığı besin kadarını yerine koymak. Bu kontrol nekadar sıklıkla yapılırsa bitki beslenmesi o kadar süreklilik arz eder yani beslenme kesintilere uğramaz. EC kontrolünün 2. sebebi ise bitkinin besin alma performansını takiptir. Eğer EC her gün düzenli olarak düşüyor ve takviye ediliyorsa suyu değiştirmek gerekmez. Ama besin alma performansı düşer günlük besin harcaması azalır beslenme yavaşlar sa durmasını beklemeden değiştirmek lazımdır. Buda hazırlanan bitki besininin formülasyonu ile alakalıdır.Eğer bitkinin istediği besin oranlarını tam yakalaya bilirseniz uzun süre su değiştirmeden kullanmak mümkün olur. Ph kontrolü ise ayrı bir iştir EC kontrolü gibi çok sık ölçülmesine gerek yoktur. zira EC gibi çok çabuk değişmez. Ama EC ve Ph kontrolünün sıklıkla yapılması tabii ki güzel bir şeydir onun için topraksız tarımda otomasyon önemlidir.
|
Su kültürü katı ortam kültürüne göre daha ince hesapların ve otomasyonun gerektiği bir sistemdir. Ticari olarak yapılacaksa ya bir danışmanla yapılmalı ya da ufak ufak başlanmalı.
30 günde marul yetişir ancak satacağınız pazar kaç gram istiyor hangi çeşit talep görüyor ona göre değişir bu süre. Ayrıca kış aylarında bu süreye 15-20 gün daha en az ekleyin. Örneğin 1-1.5 kg arası bir marulu 30 günde yetiştirmeniz zor. Ancak 500-600gramı 30 günde alabilirsiniz bahar mevsimlerinde. |
Birde yukarıda proje ödevleri hazırlandığını gördüm. Bunun için yapılacak en kolay sistemi anlatayım.
Malzemeler; 10lt ışık geçirmeyecek kapaklı bir kova 1 adet hava motoru +hava hortumu+hava taşı Yetiştirilecek sebze için besin elementi 1 adet sebze fidesi Bunlardan başka bir şeye gerek yoktur. Kovanın kapağına fide sığacak kadar delik açılır ve fide bu deliğe sıkıştırılır. Daha sonra kova besin elementi fide köküne değecek kadar besin elementli su ile doldurulur. Hava motoru bağlanıp hava taşı su içine atılır. İşte hepsi bu kadar. Besin elementi düzgün ayarlandığı sürece istenilen sebzeler bu sistemde yetiştirilebilir. Hava motoru mümkünse 24 saat çalışsın. Besin elementide haftada bir yenilense yeter(Marul için). Basit yapılacak çalışmalarda pH ve EC ölçümüne gerek yoktur. Standart bir formülle (Özellikle bilimsel çalışmalardan seçerseniz formülü) çalışırsanız EC ve pH standart çıkar. Ancak suyunuzu mümkünse hazır su kullanın ve pH'ı düşük olanı seçin. |
Bu tür projeler için kratky methodunuda öneriyorlar. Aynı şekilde kovayı köklere gelecek şekilde dolduruyorsunuz. Hava pompası kullanmanıza gerek kalmıyor çünkü suyu bir daha ellemiyorsunuz. Ama kovanın içinin tamamen kapalı olması gerekiyor ki buharlaşma az olsun. Su eksildikçe kökler uzuyor ve besin alışı devam ediyor. Bitki oksijen eksiğini eksilen suyun yerini alan havada asılı köklerinden karşılıyor. Çok basit.
Youtube'da MHPGardener diye bir amerikalının videolarını takip ederken rastlamıştım. Adam hangi bitkilerin buna daha uyumlu olduğu ile ilgili bir çalışma yürütmüştü. |
Arkadaşlar proje ödevim için topraksız tarım deneyi yapmam lazım mineralli nerden satın alabilirim yardımcı olurmusunuz
|
Alıntı:
kudret hocam çok teşekkür ederim bu konuda proje çalışmalarım var siteyi takip ediyorum hidroponic sistemde marul çalışması yapmak istiyorum başlamadan önce siteden ve farklı kaynaklardan iyi bir çalışma ve bilgi birikiminden sonra işe başlamayı düşünüyorum. |
Alıntı:
|
Ankara'da topraksız tarımla ilgili malzeme, besin eriyiği alabileceğimiz bir firma, kişi bilen bir arkadaşımız var mı?
|
Tam olarak hangi malzemeleri istediğinizi söylerseniz yardımcı olabilirim.
|
Domates, marul için besin eriyiği, delikli saksılar ve EC değerlerini ölçebilecek için ölçüm cihazı, PH için turnusol kağıdı ihtiyacım olacak.
|
5 Eklenti(ler)
Anladığım kadarıyla hobi amaçlı yapacaksınız. Bunun için EC ve pH ölçmenize gerek yok(bu benim şahsi fikrim). Ben evde yaptığım yetiştiricilikte buna gerek görmüyorum. Özelden yazarsanız besin elementleri konusunda yardımcı olabilirim.
EC ve pH ölçmeden kendi besin eriyiğimle yaptığım balkon yetiştiriciliğinden kareler :D |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025