agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü) (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7407.htm)

Kudret Tezel 14-05-2009 09:25

Başka careniz yok sevgili sarp69, durumunuz vahim gözüküyor . Sizi tektaşta kurtaracağa benzemiyor.Allah kolaylık versin.

Acarextt03 14-05-2009 10:33

Sevgili Sarp beni bilgisayar başında gülmekten kırdınız.
Allah da sizi güldürsün...
Ama bu kadarını başardıysanız eminim gerisi gelecektir...
Bizim içişleri şimdilik beni şaşkınlıkla izliyor...
Hele geçen gün EC yüksek çıkınca " Sisteme 5 litre su dök.. " dedim..
Garibim suyu dökerken eline EC li su sıçramış... Bana diyorki su zehirlimiydi..
Acaba bana birşey olurmu? Nede olsa köylü güzeli biraz yadırgıyor. Haliyle de korkuyor...
İnşallah bu kısımları okumaz... Yoksa akşama sıkı bir maç olacak gibi...

Sarıcan 15-05-2009 21:50

Seranın son halini görmemiz için Antalya' ya mı gelmemiz gerekiyor? Merak içinde beklediğimizi biliyorsun. Kem gözle bakmayız söz.

envor 15-05-2009 22:19

Son halinde herhangi bir değişiklik yok, iki gündür besinsiz yaşamaya çalışıyorlar. Bu sebeple kafaları inceldi, çileklerin sulanması için gelişi güzel bir sistem yaptım, oda 10 üzerinden / 1, :) , mikroplar zaten kendi kafalarına göre takılıyorlar (Bağımsız bir devlet kurmak istiyorlar, ama ben darbe yapacağım)

İşler çok karışık sn. Sarıcan, çoook :)

envor 15-05-2009 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarp99 (Mesaj 420395)
Bu fotoğrafa bakınca içim acıdı. İnsan o güzelim köklere nasıl kıyar yahu? :rolleyes: Suç aleti de tam gözümüzün önüne konulmuş.

Şimdi siz cerrah olsanız, kangren olmuş bir bacağı, :Dya bu ne güzel bir bacak:D, kesmeğe kıyamıyorum mu? derdiniz?

Cevabınız evetse; İyiki bir doktor olmamışsınız:D:p

akinselcuk 16-05-2009 18:28

Sayın Envor,

Benden de asla iyi bir doktor olmazdı bacakları kesmeyeyim derken telef ederdim milleti. Bu arada bizim çimlenmeyen domates tohumları sizin kerbelaya hala ulaşmamış olabilirler mi ? sonradan aldıkların daha poşetini açar açmaz çimlendiler. : )

Sayın Erosm,

Boyamayın da dışını bir kağıtla kaplayın sonradan izlemek zevkli olabilir.

envor 16-05-2009 21:13

5 Eklenti(ler)
Serada son durum. Antalyaya gelip görmek istemeyenler için :)

Eklenti 79016
Eklenti 79017
Eklenti 79018
Eklenti 79019
Eklenti 79020

Bu arada çeri domateslerime ben düştü :D (kızarıyorlar yani)

Sarıcan 16-05-2009 21:53

Hayal kırıklığına uğradım.:( Ben resmi kırmızı hakim bir tonda bekliyordum. Yuvarlak yuvarlak... O yeşillikten bizde de çok. Çerilerin tek kelime ile harika. Benim çeride hyponicada büyümeye devam ediyor.

Domatesleri photoshop la kapatmadın değil mi?:D

envor 16-05-2009 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 423463)
Hayal kırıklığına uğradım.:( Ben resmi kırmızı hakim bir tonda bekliyordum. Yuvarlak yuvarlak... O yeşillikten bizde de çok.

Mesajınızı okudukdan sonra, kırmızı tonu, aynaya bakınca yüzümde görüyorum :D:D

Hemde photoshopsuz...:p:cool:

murat_104 29-05-2009 16:22

Herkese merhaba.Siteye yeni üyeyim.Bende Hydroponics Domates tohumu aldım.Yetiştirmek istiyorum.Ama hangi malzemeler gerektiğini bilmiyorum.Suyla yetiştircem ama ne çeşit suyla ve suya neler ilave edileceğini de bilmiyorum.Yani tamamen yeni başlayacağım.Lütfen bu konuda yardımcı olun..Saygılarımla.....

malbman 29-05-2009 17:01

Sevgili murat104. Sanırım aynı soruları bulabildiğin her başlıkta soracaksın. Bak burada cevap vermişiz. Eğer niyetin gerçekten proje hazırlamaksa, sana tavsiyem önce oradaki önerileri değerlendir.

Öyle her başlığa sormakla bir yere varamazsın.

envor 31-05-2009 22:20

5 Eklenti(ler)
Antalya'ya gelip görmek istemeyenler için, güncel resimler:D:D:D

envor 31-05-2009 22:26

2 Eklenti(ler)
Hergün yaşadığım sorunlardan sadece biri:(, kökler suyun boru içerisinde akmasını engelliyor. Bütün su fide deliklerinden taşıyor vede bütün gün domatlar susuz kalıyor.

:p Benim seraya bir büyük lazım, sözünü dinleyeceğim, bana akıl verecek:D:D O kendini biliyor

Eklenti 82788
Eklenti 82787

Kudret Tezel 31-05-2009 22:31

Ellerine sağlık sevgili envor. İşte domates böyle yetiştirilir.
Sevgili envor merak ettiğim bir konu var ,onunda cevaplıyacak sen olabilirsin.Cevaplarsan memnun olurum. Yukarıdaki resimde gördüğümüz bu salkım domatesin cinsi nedir , ve kök başına verimi ortalama nekadardır.Ortalama kaç adet meyve verebilir.

envor 31-05-2009 22:34

5 Eklenti(ler)
Çileklerde son durum; Sanırım onbeş güne yiyebileceğiz;)

Eklenti 82791
Eklenti 82792
Eklenti 82793
Eklenti 82794
Eklenti 82795

envor 31-05-2009 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 434518)
Ellerine sağlık sevgili envor. İşte domates böyle yetiştirilir.
Sevgili envor merak ettiğim bir konu var ,onunda cevaplıyacak sen olabilirsin.Cevaplarsan memnun olurum. Yukarıdaki resimde gördüğümüz bu salkım domatesin cinsi nedir , ve kök başına verimi ortalama nekadardır.Ortalama kaç adet meyve verebilir.

Hocam cherryleri soruyorsunuz galiba, adı REDBUL F1, bir salkımda 25-80 arası domates olabiliyor. Kök başına verimi çıkartmak için şimdi, sezonda bir dönümden aldığımız tonajı, kök başına böldüm vede 6.8 kg gibi bir rakama ulaştım. Bu 11 aylık döneme ait.

Kudret Tezel 31-05-2009 23:08

Teşekkürler envor, sağol. Yolladığın fideler arasında salkım vardır inşallah. Yoksa nasib olursa seneye benide yaz listeye. Bu domatesin tohumunu buradan bulabilirmiyim yolsa dışarıdanmı getirtmemiz lazım. Fide yetiştirmenin bukadar zevkli olduğunu bilmiyordum. Artık fidelerimi kendim yetiştirmek istiyorum.

Sarıcan 31-05-2009 23:22

3 Eklenti(ler)
Hayal kırıklığına uğradım. Sera çamurdan geçilmiyor. Üç tane domates yiyeceğim diye o çamurun kahrı çekilir mi her gün. Ben olsam söker atardım şimdi. Yanlış beslenme... Çileklerin zafiyet geçiriyor, bütün yemeği domateslere yedirmişsin.
Eklenti 82798
Çilekte nasıl yaprak olur numune olarak göndereyim istersen. Borunun görünmemesi lazımdı şimdi. Ama domates öz evlat ya, çilek üvey evlat gibi köşede kalmış.:mad:

Senin domates işinin seneye sezondaki çözümünü buldum da,:D:D:D
Eklenti 82797
çilek ağacını nasıl çözeriz bilemiyorum?:( Çınar ağacı gibi birşey yapmak lazım ki tıkanmasın düşey borular. Allahtan çatallar parça parça ayrılabiliyor. Yekpare iki metrelik boru içinden o kökler nasıl temizlenirdi bilemiyorum?

Senin bu seneki yapacağın tek şey balıkçıların giydiği tulum çizmeler Eklenti 82799vardır ondan alacaksın, seraya girerken olta takımını da alıp öyle gireceksin. Bakarsın bir iki balıkta yakalarsın domates toplarsan. Izgarası ne güzel olur biliyor musun?

indomie 01-06-2009 10:09

Anladım anladım, envor bizi özendirmek, hatta kıskandırmak için domateslere photoshop uygulamış.
:D :D :D

Bıraksam benim domateslerim de böyle üzüm salkımı gibi olurlar da... Ben 5-6 çiçekten sonrasını koparıyorum (yerseniz). :(

Sarıcan 01-06-2009 10:22

Sevgili Envor,

Gece biraz şaka yapayım dedim. Umarım kırılmamışsındır. Seni yatay borulu sistemde bence en güzeli yağmur oluğu. Köşeli olanlar daha da güzel olabilir. Tıkanmalarda köklere müdahele kolay olur. Üste fidelerin yerleştirildiği yeri kapak gibi düşünmek lazım.

Bu kapak sistemi için biraz kafa yoralım istersen. Nasıl pratik ve kolay bir şey yapabiliriz? Aklıma elektrik tesisatlarında kullanılan plastik kablo kanalları geliyor ama kataloğunu bulup incelemek lazım. Onların üst kapağı kilitli kapaktır, olursa çok da güzel olur.

Fidelerin sıklığı bu deneyimi yaşadıktan sonra ne kadar olmalı sence. Çünki iki fidenin köklerinin birbirine dolaşmasıda büyük problem. Ben çilek ağacında bunu yaşadım. Üsteki kök alttaki fidenin köklerine karışmış, üsteki çatalı sökünce köklerin yarısından fazlasının aşağıdaki çatalda kaldığını gördüm.

Dünde şaka yollu yazdım ama senin çileklerin maşallahı var. Yaprak yapmadan meyveye durmuş. Olması gereken bu mudur? Geçen seraya gittiğimde tarladaki çileklerinden yaprakları bayağı çoktu. Belki benim ağaçtaki gibi değildi ama yinede daha çok yaprak olması gibime geliyor.

malbman 01-06-2009 11:46

Birader salkımlara hayran oldum iyi mi. Benimkiler de bu hale gelebilecek mi acaba? Bir de, sanırım bana yanlışlıkla çeri fidesi yollamışsın. Zira hepsi küçük domat veriyor. Ama olsun. Bakarsın senin yukarıdaki fotoğraflardaki gibi olurlar.

Acarextt03 01-06-2009 14:09

Sn envor harika görünüyorlar... Yakınlarda gelemesekte belki birileri tadımlık gönderir emeğini hakedercesine...

Bu arada benim domates fidelerimde tepe noktalarında renk açılması var...daha önce sanırım malbman da böyle bir şey mi vardı. yoksa srıcanda mı hatırlayamadım. sorun ve çözüm hakkında yardımcı olabilirmisiniz..

akya 01-06-2009 16:15

Sayın Envor, yabancı internet sitelerinde gördüğüm hidroponik maruk sistemlerinin hemen hemen hepsi yatay olarak yapılmış. Bunlar hem ticarilerde hem de hobi olarak dizayn edilenlerde de böyle. Yani sayın tabiat'ın yapmış olduğu yatay sistemden.

Bu konuda ne düşünüyorsunuz, yatay sistem katlı olan hidroponik marula göre daha mı avantajlı?

soilless 01-06-2009 22:04

Sn Envor,

Çok ilginç bir durum ama Sn Indomie'nin photoshop esprisini bugün ben bizzat yaşadım. Sevgili Kudret abimiz bilir Düzceyi Akçakocayı. Buralarda fındık, bahçe sahibi arkadaşıma kendi yetiştirip ektiği fidelerin durumunu sordum. 15-20 cm civarında ağustosta toplarım dedi. Bendekilerin durumunu (balkondakilerin:) sorunca hem bendekilerin hem de forumdaki resimleri gösterdim. Yorumu şöyle : bunlar photoshop. Veriyorsunuz ilacı hormonu böyle oluyor!!!!! Gerçekten bu topraksız tarım yöntemi ile ilk kez karşılaşanlar inanamıyor.

Maşallah, nazar değmesin. Oğlum resimlerden tek bir salkımda 18 adet saydı.

soilless 01-06-2009 22:06

Bunlar , borularda sıkıntı yarattığı için köklerini kesdiğiniz domatlarmı?

Sarıcan 01-06-2009 22:14

Aynen öyle Sn. Soilless,

Ortalık çamur deryasına dönmüş baksanıza, sazan yetiştirecek yakında.:D:D:D Domateslerde photoshop inanma. Namı yürüsün diye bulduğunu yapıştırıyor salkıma.:p

soilless 01-06-2009 22:15

Son bir soru, geçen resmini eklediğim, yapraklarını gün baryımında tamamen kapatan tek bir fide her bir salkımında hala çiçeğe gidiyor en son 12-14 çiçek saydım ama hala çiçek atıp meyveye dönüşmedi. Diğer fidelerde az sayıda çiçekle (4-6) meyveye dönüşmeye başladı. Yorumlarsanız sevinirim. Hepsi aynı durgun su kültüründe.

soilless 01-06-2009 22:19

:p:p Sn Sarıcan,

Şaka bir yana harbiden burada bahçede tarlada yetiştirenler benimkilere inanmıyor. Bunları görünce "Komple, Komple" demek zorunda kalıyorlar. :D:D:D

envor 01-06-2009 22:24

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 434537)
Hayal kırıklığına uğradım. Sera çamurdan geçilmiyor. Üç tane domates yiyeceğim diye o çamurun kahrı çekilir mi her gün. Ben olsam söker atardım şimdi. Yanlış beslenme... Çileklerin zafiyet geçiriyor, bütün yemeği domateslere yedirmişsin.

Siz öyle diyorsunuz ama bakın, çilekler nasılda çalışıyor. Domatese uygun gübre ile besledim, o da bana çileğin yanında domates de verdi:D:D:D

Eklenti 83046

Bu arada ben seramın sayın büyüğünüde bulmuş durumdayım:p

soilless 01-06-2009 22:27

[QUOTE=envor;423431]Serada son durum. Antalyaya gelip görmek istemeyenler için :)

Önümüz yaz, tatil mevsimi, teğet meğet ama insan ister istemez şöyle çaktırmadan kapıdan bakmak istiyor. :p:p

Sarıcan 01-06-2009 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi envor (Mesaj 435344)
Siz öyle diyorsunuz ama bakın, çilekler nasılda çalışıyor. Domatese uygun gübre ile besledim, o da bana çileğin yanında domates de verdi:D:D:D

Vallahi senden korkulur bu photoshop falanda değil, benim böyle bir şey söyleyeceğimi baştan tahmin edip çilek ağacına tırmanıp domates mi koydun oraya.

envor 01-06-2009 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 434720)

Fidelerin sıklığı bu deneyimi yaşadıktan sonra ne kadar olmalı sence.

Yaprak yapmadan meyveye durmuş. Olması gereken bu mudur?

Ben bunun böyle olacağını çok iyi biliyordum. Daha önce çok denemiştim. Hatta forumda bir yerlerde 100 lük boruda sıkıntı çekileceğini bile yazmıştım. Bu sizler için tecrübe oldu aslında;) 100lük boruda böyle bir işe kalkışmazsınız:D

Bu sistemde en iyi sonucu 160'lık borularda alırsınız. Ama oda çok pahalı bir malzeme:(

Forumda denemesini yaptığım vede resimlediğim işleri daha önce bir çokkez yaptım. Hemde profosyonelce, şimdiki yaptığım sadece hobi! Bu yüzden pekde ilgilenemiyorum. EC ve pH'yı ölcmeyeli ay oldu mesela:o Hergün saatlerce susuz kalıyorlar. Ama buna rağmen meyve vermeye çalışıyorlar. Nedeni ise; Domates arsız bir bitkidir de ondan:p

Çilek konusunda ise; Olması gereken sizin dediğiniz gibi, önce bitkinin büyümesi, sonra meyveye yatmasıdır. Ama dedim ya; Benimkisi hobi, bazen canımın sıkıldığında, aşırı yorulduğumda veyahutda kendimi kötü hissettiğimde sığındığım tek liman, hobi seram :) Orada geçirdiğim 10 dakika tüm stresimi alıp götürüyor.

yani; HOBİCİĞİZ, HOBİCİ:D

Sarıcan 01-06-2009 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 435338)
Son bir soru, geçen resmini eklediğim, yapraklarını gün baryımında tamamen kapatan tek bir fide her bir salkımında hala çiçeğe gidiyor en son 12-14 çiçek saydım ama hala çiçek atıp meyveye dönüşmedi. Diğer fidelerde az sayıda çiçekle (4-6) meyveye dönüşmeye başladı. Yorumlarsanız sevinirim. Hepsi aynı durgun su kültüründe.

Çiçekleri titretiyorsunuz değil mi? "Titre ve meyveye dön!" talimi yaptırmanız lazım ara sıra

envor 01-06-2009 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 (Mesaj 434937)
Sn envor harika görünüyorlar... Yakınlarda gelemesekte belki birileri tadımlık gönderir emeğini hakedercesine...

Bu arada benim domates fidelerimde tepe noktalarında renk açılması var...daha önce sanırım malbman da böyle bir şey mi vardı. yoksa srıcanda mı hatırlayamadım. sorun ve çözüm hakkında yardımcı olabilirmisiniz..

Yardım edelim de, nasıl? Sadece tepelerde renk açılması var diyorsunuz.

envor 01-06-2009 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 435335)
Aynen öyle Sn. Soilless,

Ortalık çamur deryasına dönmüş baksanıza, sazan yetiştirecek yakında.:D:D:D Domateslerde photoshop inanma. Namı yürüsün diye bulduğunu yapıştırıyor salkıma.:p

İşte buna çok güldüm, çok:D:D:D

Sarıcan 01-06-2009 22:52

Bende 75' lik boruda çilek zor oluyor onu öğrendim.

Sarıcan 01-06-2009 22:54

O domatesi oraya koyarken çamurdan ayağın kayıp düşmedin mi seranın ortasına.:D:D:D Hiç üşenmedin mi? Madem yüzme bilmezdin niye çıktın ağaca olmuş.

envor 01-06-2009 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 435338)

O çok çiçeği olan fide sanırım çeri fidesi. 4-6 çiçek açanda sırık domates olabilir. Benim seradakilerin hepsi akşam oldumu yapraklarını kapatıyor.

envor 01-06-2009 22:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 435382)
O domatesi oraya koyarken çamurdan ayağın kayıp düşmedin mi seranın ortasına. Hiç üşenmedin mi? Madem yüzme bilmezdin niye çıktın ağaca olmuş.

Dün resim çekerken aklıma gelmişti, Sayın Sarıcan yine bir şeyler yazar, cevap hakkımı kullanırken yüklerim diye resimi yüklememiştim. Bakın iyi de yapmışım:D:D

Ayrıca seranın içerisine bir kamyon kum döktürdüm, niye sandınız ki. Suyu çeksin diye:D Benim serada çamur mamur yok. :rolleyes:

Sarıcan 01-06-2009 23:03

Hayır, bende zannettimki şu besin eriyiği yerine balık yetiştirip, balık gübresi ile mi üretim yapmaya başlayacaksın. Ne deniyordu o sisteme aquaponic mi?:D:D:D

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025