agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm)

idris şenol 10-03-2012 19:08

sayın akçay suya sertlik veren kalsyum ve magnezyum maddelerini reçineler vasıtasyla alınmakta
200 metre yerin altından çıkan 15,,,20 alman sertliğindeki suyu 0,1 alman srertliği bize veya
topraksız tarım uğranşanlara haydi haydi yeter
teknik arıtmada (su yumuşatma sistemleri hk) çalışan arkadaşım sıra arkadaşım size yardımcı olmayacak kime olacak saygılarımla

Tartes 11-03-2012 14:29

evlerde de kullanılan katyonik reçineli yumuşatma sistemleri sudan kalsiyum ve magnezyumu alır yerine sodyum verir. EC değerinde fazla bir değişiklik yapmaz.

dispaser 12-03-2012 07:34

sn akçay denemeniz hepimiz açısından faydalı olacak. reçineli sistemin neler yapabileceğini ben de merak ediyorum. kolay gelsin.

idris şenol 12-03-2012 16:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TARTES (Mesaj 923714)
evlerde de kullanılan katyonik reçineli yumuşatma ssistemleri sudan kalsiyum ve magnezyumu alır yerine sodyum verir. EC değerinde fazla bir değişiklik yapmaz.

sevgili arkadaşlar reçine sistemini şirketimiz yıllardan beri kullanıyor
kuyulardan gelen sertsular akü suyu tabiri caisse yağmur suyu ayarına iniyor
bizler bu yumuşattığımız suyu makinaların içersinde sıcaksu donanım sistemleri,buhar kazanı suları vs işlerde kışırlanmayı önlemek için kullanılmakta
meselenin sodyum kısmı konusu bizi aşan en azından beni aşan konu
ec deyerleri kalsyum ve mağnezyumun alınmasından dolayı hatrı sayılır bir düşme yaşar
fakat topraksız tarımda sadece yumuşak su ,,sıfır su kullanmayız diyer kuyu suyu ile 500 mkrosimense getirip öyle besin takviyesi yapmamız gerektiğini bir yerde okumuştum yiede sayın kudret tezel beye sorumu yöneltiyorum umarım bizi krmaz

Kudret Tezel 12-03-2012 22:49

Sayın idris şenol, suların sertliğinin giderilmesi ile arıtılması birbirine karıştılmamalıdır.
Sanayide en büyük sorun suyun sertliğinin giderilmesidir ama bu bizim istediğimiz manada bir arıtma değildir. Biz sertlikten değil suyun içindeki tuzlardan kurtulmak istiyoruz. Doğal veya yapay reçineler( Zeolit-Permotit)suda sertlik yapan Kalsiyum ve magmezyum iyonlarını sodyum iyonlarıyla yer değiştirerek tutar. Yani sudaki kalsiyum ve magnezyum reçine tarafından tutulur ama onların yerine sodyum iyonu suya gecer. ve bir süre sonra reçinedeki sodyum iyonları bitince reçine iş görmez olur ve yüksek konsantrasyonlu sodyum klorür eriyiği ile rejenere edilir yani reçineye tekrar sodyum iyonu yüklenir. Reçine tekrar kullanılır hale gelir.
Bunun için çalıştığınız laboratuvarda basit bir deney yapabilirsiniz. ham suyun sertlik ve EC değerlerini ölçünüz, suyun reçineden geçtikten sonraki değerlerini ölçünüz , Sertlik ve EC değerlerini mukayese ediniz. Bakalım EC değeri nekadar değişecek.

asmfkozan 13-03-2012 08:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 195867)
Yapmayı düşündüğüm sistem bunun biraz daha büyük çaplısı. Eğer hesaplarımda yanılmıyorsam 1000 m2 alan üzerinde 10.000 adet çilek bitkisini topraksız, gerekli besinlerini tamamen kontrollü şekilde vererek yetiştireceğim. Ama önce gerekli besin formüllerini öğrenmem lazım.:)

Eklenti 28653

Eklenti 28654

Eklenti 28655

bir şey soracağım.. bu dik boru sisteminde su dışarı taşmıyormu yani deliklerden sızıntı olmuyor mu?

idris şenol 13-03-2012 18:43

sayın üstad ,kudret beye teşekkür ederim
bu gün *****arıtma cihazından geçen suyu
tesadüf en bir arkadaşım analiz etmemi söyledi
konu tefafuk oldu analiz neticesini şöyle buldum
şehir içme suyu
toplam setlik:1o,5
p:0
m:2,70
kl:43
ph:7,70
iletkenlik:661
******arıtma sisteminden geçen şehir suyu:
toplam sertlik:0,30
p:0
m:0,50
kl:0,14
ph:7,25
iletkenlik:24,3

kısaca sonuç şu
aktif karbon ve reçineden oluşan **** cihazından geçen suyun tüm karetteristik özelikleri deyişmiştir
akttif karbon kömürü :
suyun klorunu ve kokusunu almakta

Kudret Tezel 13-03-2012 20:12

Güzel bir çalışma olmuş sayın idris şenol, şimdi sizden bir rican var.
1: Ölçtüğünüz değerleri lütfen birimleriyle ve açıklamaları ile yazınız.
2: Su arıtma sisteminiz akış diyağramını basit ve anlaşılır bir biçimde çizimler paylaşırsanız umarım ihtiyacı olan arkadaşlarımıza bir yol gösterir.
Sistemin büyüklüğü ve kapasitesi hakkında da bilgi verirseniz çok faydalı olacağı kanısındayım. Teşekkür ederim.

idris şenol 14-03-2012 18:34

sayın üstad teknik bilgim çok fazla deyil ama kısaca bugün birşeyler yazıyım , başka bir zaman detaylı açıklamada bulunurum
toplam sertlik :suyun sertlik derecesi
p:.,suyun ..içersindeki kireç miktarı
m:kalıcı sertilik(ne anlam içerdiğini deteylı bilmiyorum )
kl:klorür deyeri yağni tuz miktarı(biz bu miktaragenelde reçine tankının tuzla yıkaması sonunda ,devreye alıncaya kadar rejarsyon suyu kanala verip tuz miktarı reçineden arıtılı arıtılmadığnı bakılıyoruz ,
klorür miktarını potasyum kromatla bakıp devreye alıyoruz)
not:sabun köpüğü testi ilede sertlik bakılbilri
biz Alman birimleri kullandığımız için toplam sertlik alman sertlik deyeri olarak okuyoruz
başka bir firma gelip bizden daha başka deyerler kullanarak onlarda test yapıyor
yeterli açıklama onlardan geleceğni inanıyorum

idris şenol 19-03-2012 18:52

ph:hidrojen iyonların oranı
Hidrojen iyonları yüksekse ,asitik bölgeye iner
.................................................. .................
iletkenlik:Toplam çözünmüş katı madde miktarı

idris şenol 20-03-2012 18:35

sertlik tablosu
1pmm=1 pmm ,ingiliz mg/l....0,1 fıransız.....0,056 alman
1 fıransız(f)10 ingiliz......1 fıransız..........0,560
1Alman(A)17,90 ingiliz....1,79 fıransız(f) ....1 Alman

idris şenol 20-03-2012 19:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 924341)
sevgili arkadaşlar reçine sistemini şirketimiz yıllardan beri kullanıyor
kuyulardan gelen sertsular akü suyu tabiri caisse yağmur suyu ayarına iniyor
bizler bu yumuşattığımız suyu makinaların içersinde sıcaksu donanım sistemleri,buhar kazanı suları vs işlerde kışırlanmayı önlemek için kullanılmakta
meselenin sodyum kısmı konusu bizi aşan en azından beni aşan konu
ec deyerleri kalsyum ve mağnezyumun alınmasından dolayı hatrı sayılır bir düşme yaşar
fakat topraksız tarımda sadece yumuşak su ,,sıfır su kullanmayız diyer kuyu suyu ile 500 mkrosimense getirip öyle besin takviyesi yapmamız gerektiğini bir yerde okumuştum yiede sayın kudret tezel beye sorumu yöneltiyorum umarım bizi krmaz

ozmoz sistemi son çıkan teknoloji ,yaptığım araştırmada suyun içersindeki tüm maddeleri almakta
sayın tartes in dediği gibi normal reçine sisteminde kalsyum ve mağnezyumu alıp
yerine sodyum iyonu vermekte
sodyum iyonun herhengi bir sıkıntı yaratacak birşey olmadığnıda bu arada bildireyim
nihayetinde karar sizin osmoz mu reçinemi

cebrail- 14-04-2012 20:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 504670)
sevgili alone35 ,iz elemen gübresi hazırlamak için kullanılan kimyasal malzemeler sanayinin bir çok dalında başka başka amaçlarla kullanıldığından birer kg lık ambalajlar halinde bulunması daha kolaydır.

sn kutret tezel ben çifciyim hesaplamalara bakarak şunları çözdüm yanlış anlamadıysam

potasyum nitrat 20 kgram %13azot % 46 potasyum
mono amonyum fosfat 15 kgram %12azot %61 fosfor
üre 5 kgram %46 azot
su 40 kgram

azotun%2.6 sını potasyum nitrattan %1.8 mono amonyum faosfattan %2.3 üreden çıkıyor toblam azot %6.4 çıkıyor

potasyum nitrat 20 kilo olursa 20 kilo içerisinde %9.2 potasyum

monoamonyum fosfat 15 kilo 15 kilo içinden %9.1 fosfor

azot%6.4 fosfor %%9.1 potasyum %9.2
hesaplamalar doğrumudur acaba ben bir çifci olarak bu şekil çıkarıyorum

bu sıvı yapım

İzz 21-04-2012 18:56

konuları detaylıca okuduktan sonra burada yazdığım bilgilerin çok cahilane olduğunu, ve bir bitki besini hazırlamanın şimdilik beni aştığını fark ettim. forumda bilgi dağıtan herkeze çok teşekkür eder, enerjisini böylesine detay gerektiren ince bir işe ayıran herkezede başarılar dilerim. Saygılarımla...

temelfusion 21-04-2012 21:33

NİYE olmasın ben hazırlama deneme sürecindeyim...... HAZIR sunulu karışımlar Kudret BEY TARAFINDAN sunulmak da bizlere fakather birimizin tek tek hazırlıyabilmesi ülkemiz topraksız tarımına ivme kazandıraçaktır. Degilse 3-5 simsardan kurtulamıyacak bu deneyimler......... KUDRET bey sizlere gerekli destegi verecektir . Özel mesajla ulaşabilirsiniz, fakat sorunuza yanıtım uzun vadede her birimizin bu karışımları hazırlayabilmesi deneyebilmesi.........

temelfusion 21-04-2012 21:41

topraksız tarım ülkemize Kudret Hocayla gelmiştir önce gizleyen saklayanların utanması gerekir. Şimdilerdede BİR TAKIM TACİR-TÜCCARtayfasınca gizlenip saklanma sürecindedir . Agaçlar net BİZLERE BU sorunu dillendirebilme fısatı, bilgilenme olanagı sundu. Dilerim 3-5 simsardan 1-2 tüccardanda korur ve topraksız tarım başlıgını AÇABİLİR.......

İzz 21-04-2012 23:25

Kudret beye mesaj yolladım. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.

vulcano 22-04-2012 02:13

1 Eklenti(ler)
Su sıcaklığı ve çözünürlükle ilgili bir bilgi buldum, belki işinize yarayabilir.

Solubility of a fertilizer - The solubility of a fertilizer is defined as the maximal amount of the fertilizer, that can be completely dissolved in a given amount of distilled water at a given temperature.Here is an example of solubility data of various fertilizers (expressed in g/liter)

Çeviri : Gübrenin Çözülebilirliği :Gübrenin çözülebilirliği, verilen sıcaklıktaki saf suda, verilen değerlerde çözülebilecek maksimum gübre miktarı olarak tanımlanır.Burada çeşitli gübrelerin veri örnekleri bulunmaktadır. ( gram/litre olarak belirtilmiştir)

Benim tablodan anladığım, 5 derece 1 litre suda çözebileceğiniz maksimum potasyum nitrat değerinin 133 gr, amonyum nitrat değerinin 1183 gram olduğu. Mesela forumda bazı arkadaşlar çökme sorunu yaşıyorlar. Kudret hocamızın verdiği domates reçetesinde 5. şişe olarak 1 litre suya 100 gram K2SO4 (potasyum Sülfat) eritilmiş bir stoğa daha ihtiyaç olduğu söyleniyor. Kudret hocamız yanlış hatırlamıyorsam bu durumun suyun ph değerinden kaynaklanabileceğini belirtmiş ancak altta verdiğim tabloya göre 1 litre 5 ve 10 derece suda çözebileceğiniz maksimum potasyum sülfat miktarı sırası ile 80 ve 90 gr. Dolayısıyla bu sıcaklıklardaki suya 100 gr potasyum sülfat koyduğunuz zaman bir çökme olmaz mı? Eğer böyle bir çökme sorunu ortaya çıkarsa, sorunu yaşayan arkadaşlar belki de suyun sıcaklığını doğru ayarlayamıyor olabilirler.

Bu arada kimyacı değilim arkadaşlar. Yazdıklarımda amaç hem okuduğum bazı bilgileri sizinle paylaşmak hem de işin doğrusunu öğrenmeye çalışmak. ;) Selamlar.

kimyager147 25-04-2012 13:11

arkadaşlar bende topraksız tarıma yeni yeni ilgi duyanlardanım. Böyle bir siteyi bulunca çok sevindim ama sizler gibi paylaşımcı insanları görünce sevincim iki kat arttı. Bende yavaş yavaş kolları sıvıyorum.herkese kolay gelsin.

akçay 25-04-2012 17:09

sayın vulcano çökme azotlu gübrelerle sülfatlı gübrelerin karışımından kaynaklanıyor diye biliyorum aslında kudret hocamın verdiği A ve B tankının içeriğine bakarsanız daha iyi anlaşılır,****** su miktarı ve eriyebilirlik oranıda önemli.

fozen7 26-04-2012 09:31

Kudred bey Merhaba,

size mesaj attım ama mesajlarıma cevap alamadım, kitleri ne zaman göndereceksiniz?

Saygılarımla,

Kargo adresimi mesajla bildirdim.

Ozgurk 26-04-2012 12:49

Öncelikle herkese merhaba.

Kudret bey bende size gübre kiti isteğime dair bir mesaj atmıştım, herşey hazır, bu işe başlamak için sizden gelecek kargoyu bekliyorum.
Cevap verirseniz sevinirim. Teşşekürler.

konar81 28-04-2012 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İzz (Mesaj 951251)
konuları detaylıca okuduktan sonra burada yazdığım bilgilerin çok cahilane olduğunu, ve bir bitki besini hazırlamanın şimdilik beni aştığını fark ettim. forumda bilgi dağıtan herkeze çok teşekkür eder, enerjisini böylesine detay gerektiren ince bir işe ayıran herkezede başarılar dilerim. Saygılarımla...

Değerli arkadaşım; görünen o ki çok çabuk pes etmişsin. Besin eriyiği hazırlamak gerçekten zor bir iş ama yapılmayacak bir iş de değil yani...

temelfusion 29-04-2012 19:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi temelfusion (Mesaj 951365)
topraksız tarım ülkemize Kudret Hocayla gelmiştir önce gizleyen saklayanların utanması gerekir. Şimdilerdede BİR TAKIM TACİR-TÜCCARtayfasınca gizlenip saklanma sürecindedir . Agaçlar net BİZLERE BU sorunu dillendirebilme fısatı, bilgilenme olanagı sundu. Dilerim 3-5 simsardan 1-2 tüccardanda korur ve topraksız tarım başlıgını AÇABİLİR.......

zor kolay TOPRAKSIZ TARIM BAŞLIGI BEKLEMEDE HER NEDENSE 2 YILDIR.............

temelfusion 30-04-2012 20:09

İYİKİ VARSINIZ . teşekkür ederim ...

konar81 01-05-2012 14:39

Arkadaşlar; bende yakın zamandan beri siteyi takip edip ama yazamayanlardanım. Site o kadar bilgi yüklü ki okumaktan yazmaya zamanım olmadı. Ama gördüğüm kadarıyla forumdaki herkes iş başında olduğu için yazan yok. Ben deneme amaçlı biraz çalışma yapıyorum. Mart ayının başlangıcında birkaç çeşit tohum edinmiştim. Tohumları ektim ve yaklaşık iki aydır fide olmalarını bekledim. Ama sonuç alamadım. Pes etmedim tabi ki, biryerlerden domates fidesi buldum ve ilk denemem için 9 Nisan tarihinde start verdim. Gelişmeler güzel. Geç kalmadan patlıcan ve biber içinde hazırlık yaptım ama tüm aramalarıma rağmen bu iki bitki için formül bulamadım. Bu konuda forumdaki arkadaşlardan destek bekliyorum. Herkese bol bol hasatlar diliyorum....

farukmagat 01-05-2012 15:59

Sayın konar81,

Aynı besini biber ve patlıcan için de kullanabilirsiniz. Sonuçta amatör bir çalışma değil mi?..

konar81 02-05-2012 13:10

Çok teşekkür ederim sayın Farukmagat

temelfusion 02-05-2012 21:39

İstanbul da olanlara bulunamayan MKP25 kg ambalajlarda ürün tarım pendikde bukundu dr.tarsa ürünlerinin tamamının oldugu söylendi.........

temelfusion 03-05-2012 20:23

Tarım PERLİTİ İstanbul için PERSAN PERLİTDE 6TL =100 LT FİYATIYLA

Tartes 06-05-2012 01:13

pH-EC DOZLAMA SİSTEMİ
http://www.e-tartes.com/SULAMA_VE_GU...A-SISTEMI.html

İzz 12-05-2012 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi konar81 (Mesaj 955217)
Değerli arkadaşım; görünen o ki çok çabuk pes etmişsin. Besin eriyiği hazırlamak gerçekten zor bir iş ama yapılmayacak bir iş de değil yani...

sayın arkadaşım; orda topraksız tarımda kullanılması yeterli olmayan bir element reçetesi yazmıştım, üstelik onu şimdilik servi fidelerimi yetiştirdiğim toprak dolu saksılarda kullanmayı planlıyordum. Sayın Kudret Tezel'in uyarısıyla; topraksız tarım besin eriyiklerinin toprak analizi yapmadan toprak üzerinde kullanmanın sakıncalı olabileceğini ayrıca yazdığım formulün topraksız tarımda kullanılmak için yeterli olmadığını öğrendim. şimdilik forumu okuyup anlamaya çalışıyorum, eylül ayı gibi topraksız tarım denemeleri yapmayı planlıyorum. forumdaki bilgilerin dağınık durması ve bazen zor algılanır bir dilde yazılmış olması tek sıkıntımdır. bilgiler "topraksız tarım" ile ilgi olan konuları bir kitap düzeni gibi konunun en başından son geldiği yere kadar düzenli bir şekilde sürmesi ve yeni başlıyanlarıda düşünerek bir çocuğun bile alğılayabilece bir dilde düzenlenmesi, konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlardan ricamdır. ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim saygılarımla...

cography 07-06-2012 18:25

sayın hocam ben balkonda susuz tarım yapmak istiyorum fakat suya koyacağım mineralleri nerden alabileceğimi bilmiyorum. bu konuda bana yardımcı olurmusunuz.teşekkür ederim.

idris şenol 11-06-2012 17:53

sayın kudret bey sizden bir ricam var
,daha doğrusu ülkemiz için gelecek yıllar için,topraksız tarıma gönül verenler için
yaklaşık bir yıldan fazladır topraksız tarım sitelerini ve özelikle sizin paylaşımlarınızı okudum,uyguladım ve haala anlayamadığım kranlık kalan veya benim anlayamadğım yerler var
sizin bilgi paylaşımınız,ulaştığınız nokta hatrı sayılır bir seviye
yazılanların,uygulananlar,,,,
ama neyazıkki çok dağanık
sizden ricam bu bigi birkimlerinizi bir kitaba dönüştürseniz, bu bilgiler ölümsizleşerek gelecek nesillere bir çıkış,,,
belkide her şey bu damlayla başlar günün birinde topraksız tarımda hollandaya ,israile abd ye kafa tutar hala gelen nesil yetişir
topraksız tarım kitapları yok denecek kadar az veya yabancı dilde veya bizim anlayabilceğmizin ötesinde
kitap maliyeti için ben taşın altına elime sokmaya hazırım belkide benim gibi arkadaşlarımda aynı şeyi düşünür birlikte hep berağber güzel işler yaparız
şimdiden 50 kitap siprişi benden
varmısınınız) sayın kudret bey:))

kimyager147 12-06-2012 08:07

2 kitap siparişide benden

idris şenol 16-06-2012 21:33

sayın üstad kitap yazmak çok zor deyil
naçizane af buyurun ama bu bilgileri kitaba dökmezseniz bileseniz bir taraf hep eksik kalacak
prof Ayşe gül hanımın kitabı kadar yazamazsanız!!!) ben bişeyler yazıcam ama herkes topraksız tarımı bırakacak diye korkuyorum)))))

farukmagat 17-06-2012 19:45

Yıllar içinde -İstanbul'da- yüzlerce kitap mizampajı yapmış biri olarak, hazırlanacak olan kitap konusunda yardımcı olabilirim.

(Birkaç hediye kitap karşılığında:) )

idris şenol 17-06-2012 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi farukmagat (Mesaj 986246)
Yıllar içinde -İstanbul'da- yüzlerce kitap mizampajı yapmış biri olarak, hazırlanacak olan kitap konusunda yardımcı olabilirim.

(Birkaç hediye kitap karşılığında:) )

nasıl olsa 50 adt kitap satın alıcam birkaç kitap size benden hediye olsun
yeterki üstada kitap yazdıralım

cesur393 21-06-2012 15:31

sayın kudret tezel bey
3 lü besin eriyik torbalarında (gr önemli değil neler) var açıklayabilirmisiniz?

Kudret Tezel 21-06-2012 19:02

Sayın cesur393, bütün besin kitlerinde bitkinin topraktan aldığı 16 elemen ti içeren kimyasal gübreler var. Besin eriyiklerinin hazırlanması başlığını incelerseniz göreceksiniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025