![]() |
sayın akçay suya sertlik veren kalsyum ve magnezyum maddelerini reçineler vasıtasyla alınmakta
200 metre yerin altından çıkan 15,,,20 alman sertliğindeki suyu 0,1 alman srertliği bize veya topraksız tarım uğranşanlara haydi haydi yeter teknik arıtmada (su yumuşatma sistemleri hk) çalışan arkadaşım sıra arkadaşım size yardımcı olmayacak kime olacak saygılarımla |
evlerde de kullanılan katyonik reçineli yumuşatma sistemleri sudan kalsiyum ve magnezyumu alır yerine sodyum verir. EC değerinde fazla bir değişiklik yapmaz.
|
sn akçay denemeniz hepimiz açısından faydalı olacak. reçineli sistemin neler yapabileceğini ben de merak ediyorum. kolay gelsin.
|
Alıntı:
kuyulardan gelen sertsular akü suyu tabiri caisse yağmur suyu ayarına iniyor bizler bu yumuşattığımız suyu makinaların içersinde sıcaksu donanım sistemleri,buhar kazanı suları vs işlerde kışırlanmayı önlemek için kullanılmakta meselenin sodyum kısmı konusu bizi aşan en azından beni aşan konu ec deyerleri kalsyum ve mağnezyumun alınmasından dolayı hatrı sayılır bir düşme yaşar fakat topraksız tarımda sadece yumuşak su ,,sıfır su kullanmayız diyer kuyu suyu ile 500 mkrosimense getirip öyle besin takviyesi yapmamız gerektiğini bir yerde okumuştum yiede sayın kudret tezel beye sorumu yöneltiyorum umarım bizi krmaz |
Sayın idris şenol, suların sertliğinin giderilmesi ile arıtılması birbirine karıştılmamalıdır.
Sanayide en büyük sorun suyun sertliğinin giderilmesidir ama bu bizim istediğimiz manada bir arıtma değildir. Biz sertlikten değil suyun içindeki tuzlardan kurtulmak istiyoruz. Doğal veya yapay reçineler( Zeolit-Permotit)suda sertlik yapan Kalsiyum ve magmezyum iyonlarını sodyum iyonlarıyla yer değiştirerek tutar. Yani sudaki kalsiyum ve magnezyum reçine tarafından tutulur ama onların yerine sodyum iyonu suya gecer. ve bir süre sonra reçinedeki sodyum iyonları bitince reçine iş görmez olur ve yüksek konsantrasyonlu sodyum klorür eriyiği ile rejenere edilir yani reçineye tekrar sodyum iyonu yüklenir. Reçine tekrar kullanılır hale gelir. Bunun için çalıştığınız laboratuvarda basit bir deney yapabilirsiniz. ham suyun sertlik ve EC değerlerini ölçünüz, suyun reçineden geçtikten sonraki değerlerini ölçünüz , Sertlik ve EC değerlerini mukayese ediniz. Bakalım EC değeri nekadar değişecek. |
Alıntı:
|
sayın üstad ,kudret beye teşekkür ederim
bu gün *****arıtma cihazından geçen suyu tesadüf en bir arkadaşım analiz etmemi söyledi konu tefafuk oldu analiz neticesini şöyle buldum şehir içme suyu toplam setlik:1o,5 p:0 m:2,70 kl:43 ph:7,70 iletkenlik:661 ******arıtma sisteminden geçen şehir suyu: toplam sertlik:0,30 p:0 m:0,50 kl:0,14 ph:7,25 iletkenlik:24,3 kısaca sonuç şu aktif karbon ve reçineden oluşan **** cihazından geçen suyun tüm karetteristik özelikleri deyişmiştir akttif karbon kömürü : suyun klorunu ve kokusunu almakta |
Güzel bir çalışma olmuş sayın idris şenol, şimdi sizden bir rican var.
1: Ölçtüğünüz değerleri lütfen birimleriyle ve açıklamaları ile yazınız. 2: Su arıtma sisteminiz akış diyağramını basit ve anlaşılır bir biçimde çizimler paylaşırsanız umarım ihtiyacı olan arkadaşlarımıza bir yol gösterir. Sistemin büyüklüğü ve kapasitesi hakkında da bilgi verirseniz çok faydalı olacağı kanısındayım. Teşekkür ederim. |
sayın üstad teknik bilgim çok fazla deyil ama kısaca bugün birşeyler yazıyım , başka bir zaman detaylı açıklamada bulunurum
toplam sertlik :suyun sertlik derecesi p:.,suyun ..içersindeki kireç miktarı m:kalıcı sertilik(ne anlam içerdiğini deteylı bilmiyorum ) kl:klorür deyeri yağni tuz miktarı(biz bu miktaragenelde reçine tankının tuzla yıkaması sonunda ,devreye alıncaya kadar rejarsyon suyu kanala verip tuz miktarı reçineden arıtılı arıtılmadığnı bakılıyoruz , klorür miktarını potasyum kromatla bakıp devreye alıyoruz) not:sabun köpüğü testi ilede sertlik bakılbilri biz Alman birimleri kullandığımız için toplam sertlik alman sertlik deyeri olarak okuyoruz başka bir firma gelip bizden daha başka deyerler kullanarak onlarda test yapıyor yeterli açıklama onlardan geleceğni inanıyorum |
ph:hidrojen iyonların oranı
Hidrojen iyonları yüksekse ,asitik bölgeye iner .................................................. ................. iletkenlik:Toplam çözünmüş katı madde miktarı |
sertlik tablosu
1pmm=1 pmm ,ingiliz mg/l....0,1 fıransız.....0,056 alman 1 fıransız(f)10 ingiliz......1 fıransız..........0,560 1Alman(A)17,90 ingiliz....1,79 fıransız(f) ....1 Alman |
Alıntı:
sayın tartes in dediği gibi normal reçine sisteminde kalsyum ve mağnezyumu alıp yerine sodyum iyonu vermekte sodyum iyonun herhengi bir sıkıntı yaratacak birşey olmadığnıda bu arada bildireyim nihayetinde karar sizin osmoz mu reçinemi |
Alıntı:
potasyum nitrat 20 kgram %13azot % 46 potasyum mono amonyum fosfat 15 kgram %12azot %61 fosfor üre 5 kgram %46 azot su 40 kgram azotun%2.6 sını potasyum nitrattan %1.8 mono amonyum faosfattan %2.3 üreden çıkıyor toblam azot %6.4 çıkıyor potasyum nitrat 20 kilo olursa 20 kilo içerisinde %9.2 potasyum monoamonyum fosfat 15 kilo 15 kilo içinden %9.1 fosfor azot%6.4 fosfor %%9.1 potasyum %9.2 hesaplamalar doğrumudur acaba ben bir çifci olarak bu şekil çıkarıyorum bu sıvı yapım |
konuları detaylıca okuduktan sonra burada yazdığım bilgilerin çok cahilane olduğunu, ve bir bitki besini hazırlamanın şimdilik beni aştığını fark ettim. forumda bilgi dağıtan herkeze çok teşekkür eder, enerjisini böylesine detay gerektiren ince bir işe ayıran herkezede başarılar dilerim. Saygılarımla...
|
NİYE olmasın ben hazırlama deneme sürecindeyim...... HAZIR sunulu karışımlar Kudret BEY TARAFINDAN sunulmak da bizlere fakather birimizin tek tek hazırlıyabilmesi ülkemiz topraksız tarımına ivme kazandıraçaktır. Degilse 3-5 simsardan kurtulamıyacak bu deneyimler......... KUDRET bey sizlere gerekli destegi verecektir . Özel mesajla ulaşabilirsiniz, fakat sorunuza yanıtım uzun vadede her birimizin bu karışımları hazırlayabilmesi deneyebilmesi.........
|
topraksız tarım ülkemize Kudret Hocayla gelmiştir önce gizleyen saklayanların utanması gerekir. Şimdilerdede BİR TAKIM TACİR-TÜCCARtayfasınca gizlenip saklanma sürecindedir . Agaçlar net BİZLERE BU sorunu dillendirebilme fısatı, bilgilenme olanagı sundu. Dilerim 3-5 simsardan 1-2 tüccardanda korur ve topraksız tarım başlıgını AÇABİLİR.......
|
Kudret beye mesaj yolladım. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.
|
1 Eklenti(ler)
Su sıcaklığı ve çözünürlükle ilgili bir bilgi buldum, belki işinize yarayabilir.
Solubility of a fertilizer - The solubility of a fertilizer is defined as the maximal amount of the fertilizer, that can be completely dissolved in a given amount of distilled water at a given temperature.Here is an example of solubility data of various fertilizers (expressed in g/liter) Çeviri : Gübrenin Çözülebilirliği :Gübrenin çözülebilirliği, verilen sıcaklıktaki saf suda, verilen değerlerde çözülebilecek maksimum gübre miktarı olarak tanımlanır.Burada çeşitli gübrelerin veri örnekleri bulunmaktadır. ( gram/litre olarak belirtilmiştir) Benim tablodan anladığım, 5 derece 1 litre suda çözebileceğiniz maksimum potasyum nitrat değerinin 133 gr, amonyum nitrat değerinin 1183 gram olduğu. Mesela forumda bazı arkadaşlar çökme sorunu yaşıyorlar. Kudret hocamızın verdiği domates reçetesinde 5. şişe olarak 1 litre suya 100 gram K2SO4 (potasyum Sülfat) eritilmiş bir stoğa daha ihtiyaç olduğu söyleniyor. Kudret hocamız yanlış hatırlamıyorsam bu durumun suyun ph değerinden kaynaklanabileceğini belirtmiş ancak altta verdiğim tabloya göre 1 litre 5 ve 10 derece suda çözebileceğiniz maksimum potasyum sülfat miktarı sırası ile 80 ve 90 gr. Dolayısıyla bu sıcaklıklardaki suya 100 gr potasyum sülfat koyduğunuz zaman bir çökme olmaz mı? Eğer böyle bir çökme sorunu ortaya çıkarsa, sorunu yaşayan arkadaşlar belki de suyun sıcaklığını doğru ayarlayamıyor olabilirler. Bu arada kimyacı değilim arkadaşlar. Yazdıklarımda amaç hem okuduğum bazı bilgileri sizinle paylaşmak hem de işin doğrusunu öğrenmeye çalışmak. ;) Selamlar. |
arkadaşlar bende topraksız tarıma yeni yeni ilgi duyanlardanım. Böyle bir siteyi bulunca çok sevindim ama sizler gibi paylaşımcı insanları görünce sevincim iki kat arttı. Bende yavaş yavaş kolları sıvıyorum.herkese kolay gelsin.
|
sayın vulcano çökme azotlu gübrelerle sülfatlı gübrelerin karışımından kaynaklanıyor diye biliyorum aslında kudret hocamın verdiği A ve B tankının içeriğine bakarsanız daha iyi anlaşılır,****** su miktarı ve eriyebilirlik oranıda önemli.
|
Kudred bey Merhaba,
size mesaj attım ama mesajlarıma cevap alamadım, kitleri ne zaman göndereceksiniz? Saygılarımla, Kargo adresimi mesajla bildirdim. |
Öncelikle herkese merhaba.
Kudret bey bende size gübre kiti isteğime dair bir mesaj atmıştım, herşey hazır, bu işe başlamak için sizden gelecek kargoyu bekliyorum. Cevap verirseniz sevinirim. Teşşekürler. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
İYİKİ VARSINIZ . teşekkür ederim ...
|
Arkadaşlar; bende yakın zamandan beri siteyi takip edip ama yazamayanlardanım. Site o kadar bilgi yüklü ki okumaktan yazmaya zamanım olmadı. Ama gördüğüm kadarıyla forumdaki herkes iş başında olduğu için yazan yok. Ben deneme amaçlı biraz çalışma yapıyorum. Mart ayının başlangıcında birkaç çeşit tohum edinmiştim. Tohumları ektim ve yaklaşık iki aydır fide olmalarını bekledim. Ama sonuç alamadım. Pes etmedim tabi ki, biryerlerden domates fidesi buldum ve ilk denemem için 9 Nisan tarihinde start verdim. Gelişmeler güzel. Geç kalmadan patlıcan ve biber içinde hazırlık yaptım ama tüm aramalarıma rağmen bu iki bitki için formül bulamadım. Bu konuda forumdaki arkadaşlardan destek bekliyorum. Herkese bol bol hasatlar diliyorum....
|
Sayın konar81,
Aynı besini biber ve patlıcan için de kullanabilirsiniz. Sonuçta amatör bir çalışma değil mi?.. |
Çok teşekkür ederim sayın Farukmagat
|
İstanbul da olanlara bulunamayan MKP25 kg ambalajlarda ürün tarım pendikde bukundu dr.tarsa ürünlerinin tamamının oldugu söylendi.........
|
Tarım PERLİTİ İstanbul için PERSAN PERLİTDE 6TL =100 LT FİYATIYLA
|
pH-EC DOZLAMA SİSTEMİ
http://www.e-tartes.com/SULAMA_VE_GU...A-SISTEMI.html |
Alıntı:
|
sayın hocam ben balkonda susuz tarım yapmak istiyorum fakat suya koyacağım mineralleri nerden alabileceğimi bilmiyorum. bu konuda bana yardımcı olurmusunuz.teşekkür ederim.
|
sayın kudret bey sizden bir ricam var
,daha doğrusu ülkemiz için gelecek yıllar için,topraksız tarıma gönül verenler için yaklaşık bir yıldan fazladır topraksız tarım sitelerini ve özelikle sizin paylaşımlarınızı okudum,uyguladım ve haala anlayamadığım kranlık kalan veya benim anlayamadğım yerler var sizin bilgi paylaşımınız,ulaştığınız nokta hatrı sayılır bir seviye yazılanların,uygulananlar,,,, ama neyazıkki çok dağanık sizden ricam bu bigi birkimlerinizi bir kitaba dönüştürseniz, bu bilgiler ölümsizleşerek gelecek nesillere bir çıkış,,, belkide her şey bu damlayla başlar günün birinde topraksız tarımda hollandaya ,israile abd ye kafa tutar hala gelen nesil yetişir topraksız tarım kitapları yok denecek kadar az veya yabancı dilde veya bizim anlayabilceğmizin ötesinde kitap maliyeti için ben taşın altına elime sokmaya hazırım belkide benim gibi arkadaşlarımda aynı şeyi düşünür birlikte hep berağber güzel işler yaparız şimdiden 50 kitap siprişi benden varmısınınız) sayın kudret bey:)) |
2 kitap siparişide benden
|
sayın üstad kitap yazmak çok zor deyil
naçizane af buyurun ama bu bilgileri kitaba dökmezseniz bileseniz bir taraf hep eksik kalacak prof Ayşe gül hanımın kitabı kadar yazamazsanız!!!) ben bişeyler yazıcam ama herkes topraksız tarımı bırakacak diye korkuyorum))))) |
Yıllar içinde -İstanbul'da- yüzlerce kitap mizampajı yapmış biri olarak, hazırlanacak olan kitap konusunda yardımcı olabilirim.
(Birkaç hediye kitap karşılığında:) ) |
Alıntı:
yeterki üstada kitap yazdıralım |
sayın kudret tezel bey
3 lü besin eriyik torbalarında (gr önemli değil neler) var açıklayabilirmisiniz? |
Sayın cesur393, bütün besin kitlerinde bitkinin topraktan aldığı 16 elemen ti içeren kimyasal gübreler var. Besin eriyiklerinin hazırlanması başlığını incelerseniz göreceksiniz.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:22. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025