agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm)

idris şenol 08-11-2012 19:02

demir konusu benim içinde ayrı bir sorun
sevebi ise %6 fe edta kırmızı renk suda çok kötü görünyor

,,,,,,,,,,
http://www.ziraatciyiz.biz/kimyasal-...er-t2648.html?

kiwici 11-12-2012 12:33

Kudret abiye çok teşekkür ediyorum.Bulmakta zorlandığımız besin eriğiklerini bizim için hazırlayıp çok uygun fiyatlardan temin etmemizi sağlıyor.Dün evde çileklerim için ec metre,pH metre ve besin aldım.Para almadan çıkmıştım,sonra ödememi söyleyerek bide kıyak geçti.İlgisine çok teşekkürler.İyiki varsınız da küçük hobicileri destekliyorsunuz.

asaby 13-12-2012 19:11

arkadaslar meraba.ben zıraat muhendıs adayı bı kardesınız olarak topraksız tarımla yakından ilgi duyuyorum ama gelgelelım bu konuda gerekli bilgiye ve gereklı techızata sahıp olmadığından bu konuda hıc bırsey yapamıyorum benım bı hayalım var bunuda sızlerle paylasmak ıstıyorum eğer basarabılırsem topraksız tarımda ağaç yetiştirmek istıyorum.hayalımın pesınden de gıtmem ıcın sızlere ıhtıyacım var. şimdi benım aklıma bısuru soru takıldı mesela bu makro ve mıkro elementlerı nereden temin edeceğiz? eriyikleri nasıl elde edeceğiz? recetelerden bahsetmıssınız onu nasıl elde edeceğiz? sayın kudred tezel beyefendının yazdıklarıını okudum ama ınanın hıcbırsey anlayamadım.kelımeler cok yabancı gelıyor bana.neyi nasıl yapacagım hakkında hıc bır bılgıye sahıp değilim.lütfen benıde bu konu hakkında bılgılendırır mısınız.
sımdıden tesekkur ederım

karadeniz55 14-12-2012 00:30

Küçük başlangıçlar,denemeler yapmam için bu zevkten tatmak için besin eriğine ihtiyacım olacak sy Kutred ağabey,**** diğer abilerimizden **** kardeşlerimizden yardımcı olabilecek varsa sevinirim...kışın evde denemeler yapıp ilkbahara inşallah terasda güzel işler çıkarmayı istiyorum...

ekizilaslan 08-01-2013 10:06

zannedersem topraksızdaki sıkıntılardan birisi de eriyiği kendimizin hazırlayamayışı veya eriyik konu başlıklarının çok teknik yazılmasından dolayı benim gibi kimyası on üzerinden 6 olan (eski sisteme göre) arkadaşların ayrıntıda boğulup işten korkması.
eriyik şişelerinin içeriğini gram bazında NET BİR ŞEKİLDE yazacak olan varsa bu şişelerden hangi bitkiye ne kadar verileceğine dair NET ÖLÇÜLERE de sonra gelinir.

smnvrl 08-01-2013 11:28

Sn ekizilaslan ,
Eriyik kısmına daha başlamadım ama yazılanlar da ilk başta bana karmaşık geldi basitleştirme imkanı olursa ne güzel olur :) Ama öncelikle bu eriyikleri test edebileceğimiz sağlıklı çalışan bir sistem olması gerekmekte.Sn mustafa_cmbz da bu konuda çalışmalarına devam ediyor.Sonuçlarını bekliyoruz.Başarılar diliyorum.

yalandünya59 08-01-2013 12:24

Sevgili ekizilaslan ve smnvrl,

Sizi çok iyi anlıyorum, bu benim bilmediğim bir konu (besin hazırlama) inanın bilsem eksiksiz, harfi harfiyen, dürüstçe paylaşırdım sizle....
Hatta size şöyle biye diyebilirdim, 1 tonluk tankın içerisine şukadar potasyum nitrat, şukadar çinko, v.s.v.s.

İşte bu şekilde yapılırsa bilgi paylaşıldıkça büyümüş, hatta ölümsüz olmuş olur....

Sanıyorum sizin gibi hatta benim gibi bu yönde beklentilere ihtiyacı olan arkadaşlara sayın Kudret TEZEL hocamız yardımcı olacaktır...

Bekleyelim görelim ama...bakalım neler olacak hep beraber göreceğiz...

Saygılar...

İsmail Karagülle 08-01-2013 13:23

Kudret Tezelin anlatımıyla;
İnternette hiç bir yerde bu kadar güzel ve anlaşılır bir şekilde bulamayacağımız bir şekilde,
besin eriyiği yapımı hakkında forumda arama yapılırsa çok geniş bilgiler var. Hatta o kadar kolay bir anlatım ki hiç bilmeyen biri bile anlıyabilir. Yeterki elinize kağıt kalem alarak verilen dersi iyi dinleyin . Üstelik deneme soruları bile var. Ben bile öğrendim . Hiç bir kimya bilgim olmamasına rağmen öğrenilebiliyor. Sayfalarca anlatım var.

İsmail Karagülle 08-01-2013 13:26

Bu konuda 533 mesaj yazılmış . İlk mesajdan itibaren bakılırsa aradığınız bilgileri bulabilirsiniz.

İsmail Karagülle 08-01-2013 13:38

Ayrıca bu sitede besin eriyiği yapmayı bilen sadece Kudret Tezel değil . Besin eriyiği yapan ve bunu seralarında da kullanan başka arkadaşlarda var. Aranırsa bulunur.
Ama sayın yalandünya kudret tezelden bu bilgiyi istiyor . Demek bir bildiği var. Onun Besin eriyiğini belki kullanmış ve onun formulü daha iyi diye inanıyor olabilir mi ?:rolleyes:

Hatta bazı bitkiler için hazır formüller olduğu gibi nasıl hazırlanacağı da detaylı anlatılmış .

bayram_gur 12-01-2013 23:56

kudret tezel'e nasıl ulaşa biliriz acaba

İsmail Karagülle 13-01-2013 00:23

ulaşma

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bayram_gur (Mesaj 1084931)
kudret tezel'e nasıl ulaşa biliriz acaba

özelden mesaj atın.

ekizilaslan 13-01-2013 06:23

eriyik konularını çok okudum. tam gram gram açıklama yapılacak yere geliniyor yok yüzdeler yok ppmler yok şelatlar yok edtalar. kafa allak bullak oluyor.

ekizilaslan 13-01-2013 06:30

oturup yüzdeleri grama vuracağım. ancak öyle olacak galiba

yalandünya59 13-01-2013 11:21

Sevgili ekizilaslan,

Sana katılıyorum vede nedemek istediğini gayet iyi anlıyorum, benim meslektaşlarımdanda 'topraksız tarım'ı çok merak eden var, forumu işaret ediyorum.

Giriyorlar, özellikle bu konuya herkes çok takılıyor, ve akabinde 'topraksız tarım'ın çok zor bir iş olduğunu, büyük riskler olduğunu belirtip kaçıyorlar, yani yapmak isteyen bir çok arkadaşım başlamadan pes ettiler, vazgeçtiler.

Eğer daha yalın ifadelerle, somut olarak besin formülleri anlatılsa, daha doğrusu besin kısmındaki şüpheler kalksa, bence 'topraksız tarım'ın gelişmesi müthiş hızlanacak ve insanlar hemen seralarını kurup, teknolojiye, otomasyona harcama yapacaklar.

En önemli sorun besin formüllerinin hazırlanması olduğuna kesinlikle katılıyorum.

Aklımda bir fikir var önümüzdeki hafta NK üniversitesinden Servet Varış hoca ile görüşmek üzere randevu alacağım, kendisine gelip forumumuzda çilek için şu formülü, domates için şu formülü hazırlayın gibi paylaşımlarda bulunmasını teklif edeceğim.

Ayrıca konuyu 'yani besin hazırlama' konusunu 1,5 yıldır okuyorum, ancak tam biryerlere gelincek hemen konu kaymış, yok ppm, yok EDTA, cc, ml, yani kimyaya dönmüş anlayacağın. Kimyacı bir arkadaş gösterdim bu sayfayı eksik veya yanlış şeyler var, tam olarak formül yok dedi, bende anlam verememiştim.

Bence şöyle olmalı,

Her 100 kök domates için, ana tank atıyorum 200 lt olmalı ve bu tankın içerisine şukadar potasyum, şu kadar azot, şukadar gr çinko eritip, ana tanka karıştırın gibi olmalı...

Bizde 100 kök olan bu birimi 1000 kök ve 5000 kökler için formüle edip, orantılayıp sonuca gidebiliriz.

Neyse bütün gelişmeleri paylaşacağım burada, saygılar....

ekizilaslan 13-01-2013 14:06

Zaten paylaşımın bu noktaya gelmesi gerekir. yoksa forum mantığı olmaz. madem insanlara faydalı olmaya çalışıyoruz bu işi çözelim. saygılar

ekizilaslan 13-01-2013 14:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1082477)
Kudret Tezelin anlatımıyla;
İnternette hiç bir yerde bu kadar güzel ve anlaşılır bir şekilde bulamayacağımız bir şekilde,
besin eriyiği yapımı hakkında forumda arama yapılırsa çok geniş bilgiler var. Hatta o kadar kolay bir anlatım ki hiç bilmeyen biri bile anlıyabilir. Yeterki elinize kağıt kalem alarak verilen dersi iyi dinleyin . Üstelik deneme soruları bile var. Ben bile öğrendim . Hiç bir kimya bilgim olmamasına rağmen öğrenilebiliyor. Sayfalarca anlatım var.

bu mesajdan kendin eriyik yapmayı öğrendin anlamı çıkardım haddim olmayarak. eğer yapabildiysen bizim anlayacağımız gram işi yazsan olmaz mı?

Halil Balaban 13-01-2013 14:48

Olmaz sevgili kardeşim. Çünkü işi öğrenmek istiyorsanız özünü öğrenmeniz lazım. Bu gün, birinden domates formulu alırsınız, domates ekersiniz. Yarın kabak ekmeniz gerekirse ne yapacaksınız?
Her çeşit değiştirdiğinizde yeni bir formulmu arayacaksınız?
Ya oturup işi öğreneceksiniz, ya da
hazırlanmış mamul alacaksınız.
Onun için formul hazırlamasını öğremek lazım. Çeşit değişitirdikçe, araştıracak yeni ekeceğiniz çeşidin ihtiyaçlarını bulacak ona görede formulleyip karışımı elde edeceksiniz.
Çok zor ama hocamız bu zorluğa katlanmış ve aşmış. Eğer ihtiyacımız varsa bizde katlanacaz.
Bu başlıkta da bu formullerin uygulanması anlatılıyor. Oturup öğrenicez. Yok eğer yapamıyorsak o zaman hazır satılan bir çok marka var. Ya onlardan alacaz, ya da hazırlayabilenlerden alacaz. Forumda ve forum dışında hazırlayabilenler var.
Sevgiyle kalın.

İsmail Karagülle 13-01-2013 15:16

Cevap yazacaktım . Ama Halil Balaban çok güzel anlatmış. Diyecek söz kalmamış.

Besin eriyiği hazırlanması önemli ama sistemi kurmak daha da önemli. Ve bu forumu iyi okuyan herkes bu konuda teorik her şeyi öğrenebilir. Öğrenemiyorsa onun da kolayı var . Mesela Tartes'te var. Oradan çok kolay alırsınız. Başka yerlerde de var. Mahsus kudret Hocadan al demiyorum . Zira bazılarının bu tavsiyeye allerjisi oluşmuş. Forum iyi incelenirse Besin eriyiğinin esas öğrenilecek ve alınacak kaynağının neresi olduğu anlaşılır.

yalandünya59 13-01-2013 15:28

Sevgili İsmail Ağabey,

Lütfen konuyu yine biryerlere vurdurmaya çalışmayın, artık olmaz o iş ben malina hanıma söz verdim.

Aylardır nerdeyse yıllardır işaret ettiğiniz bu 539 mesaj dahil, ve diğer konuları tek tek okudum,

Bana 'Forum incelenirse besin eriyiğinin esas öğrenilecek yerin' hangi konu altında, ve mesaj numaraları nerededir, izah edermisin rica etsem, ben net bir şey göremedim.

Sevgili ekizilaslan'da aynı şeyden bahsediyor sanıyorum..

Hayırlı günler...

İsmail Karagülle 13-01-2013 15:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalandünya59 (Mesaj 1085142)
Sevgili İsmail Ağabey,

Lütfen konuyu yine biryerlere vurdurmaya çalışmayın, artık olmaz o iş ben malina hanıma söz verdim.

Aylardır nerdeyse yıllardır işaret ettiğiniz bu 539 mesaj dahil, ve diğer konuları tek tek okudum,

Bana 'Forum incelenirse besin eriyiğinin esas öğrenilecek yerin' hangi konu altında, ve mesaj numaraları nerededir, izah edermisin rica etsem, ben net bir şey göremedim.

Sevgili ekizilaslan'da aynı şeyden bahsediyor sanıyorum..

Hayırlı günler...

Önce hoş geldin. Alışmışız yokluğunda gözler aradı.

Yine başlamayalım. Kimseye vurdurmaya çalışmıyorum. Her sözü üstüne alma .

Bak ne güzel söylemişsin. Besin eriyiğini nasıl hazırlanacağını öğrenilecek bir çok bilgi kaynağı varmış. Ve onlardan öğrenip , paylaşacakmışsın. Bu şekilde bu konu halledilmiş olur.

Eminim bu işi hem topraklı hem de topraksız metodlarla yapan biri olarak bilgin vardır. Soran arkadaşlar senden bu konuyu öğrenebilirler. Başkasını karıştırmaya ihtiyaç kalmamış.

Ben bu forumdaki bilgileri elimde kağıt kalem ders çalışarak öğrendim . Ama bu bilgi kendi ihtiyacımı karşılayacak kadar.

İSTEYEN MERAK EDEN DE ÖĞRENEBİLİR.

Ben başlarda dersleri okuyor ama anlamıyordum . O zamanlar. Kudret beyi tanımadan önce Tartesden alıyordum . Sonra bu forum sayesinde tanıdığım Kudret Hocadan almaya başladım . Kendim öğrendim . Ama kendi öğrendiğimi Balkon denemelerimde kullanıyorum . Ama gerçek serada uygulamam. Serada kullanacağım eriyikleri, Allah uzun ömürler versin Kudret Hocadan almaya devam edeceğim.

Ben arkadaşlara kendi uyguladığım ve doğru olduğuna inandığım yolu tavsiye ediyorum .

Sağlıcakla kalın.

İsmail Karagülle 13-01-2013 15:56

Baktım ama anlıyamadım .Diyen arkadaşlar için . Önce kalem kağıt hazır bir şekilde ,

2-3-4 meajlara bakın .
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm

Sonra örnek problemleri sizde yapmaya çalışın .

Ve yapamadığınız yerde nasıl yapılmış diye formdaki çözümlerine bakın . Ve sonra yine yapmayı deneyin .

Hala yapamıyorsanız . Yine bu forumdaki diğer örnekleri ve anlatımları da okuyun . Mutlaka öğrenirsiniz.

Her tür bilgi var.

Bu da olmadı . İnternette dolaşın . Bu öğrendiklerinizi kendi oluşturacağınız dosyada bütün bilgileri toplayın . Sonta topladıklarınızı düzenleyin . Ve kağıt üzerinde denemeler yapın . Ve en sonra bu işin pratiğini yapmaya başlayın .

Ben 60 yaşımdan sonra , kimya nedir bilmeden yaptım ise siz de yapabilirsiniz.

Eğer bunları yapmak zor diyorsanız. O zaman besin eriyiği satan , yapanlardan hangisine güveniyorsanız oradan satın alın .

yalandünya59 13-01-2013 16:07

İsmail Ağabey,

Lütfen rica ediyorum, kırmızı kalemle felan yazarak bişeylere vurgu yapmaya çalışma,
539 nolu gönderdiğin mesajı oku, alerji felan......

Neyse sizde belirtmişsiniz zaten; Kendinize göre uyguladığınız ve doğru olduğuna inandığınız yol, ****** sizin fikriniz ancak benim fikrim değil, o sizi bağlar elbette,

Hem size hem sevgili Ekizilaslana bir örnek vereyim ozaman,

Bu konunun altında 'topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması' : (kudret beyin açtığı konuda)

İlk mesajlarda örneğin bir 'marul formülü' var, diyorki 1 litre şişeye 100 gr şu şu gübrede koyup eritin, sonra bu 1 litrelik şişeden şu kadar ml veya cc çekin 10 litrelik suya bırakın diyor,

ancak;2.veya 3.sayfada domates formülüne geçiliyor, ve ortaya 5.bir şişe daha çıkıyor (potasyum).
Bu domatesde değişince, diyelimki kabakta başka bir element devreye girmesi gerekiyor, işte burada ince bir husus var, sadece formül yapmak değil, hangi sebzelere hangi elementler uygulanmalı diye girilse konuya o zaman biraz daha anlaşılır olacak konu.

iz elementler için ise önceki formülün aynısı öneriliyor.

Size sorum şu;

Siz veya biz formül yapmanın ruhunu çözsek bile, kıvırcıkta potasyum kullanılmayacağını ancak domateste kullanılacağını nerden bileceğiz? veya sevgili ekizilaslan nereden bilecek?

Diğer konu ise nasıl oluyorda iz elementler hem kıvırcıkta hemde domatesde aynısı uygulanabiliyor,

Diyelimki uyguladık yalandünya ne olur diyeceksin?

Sevgili ismail ağabey amatör olarak olabilir belki ama, buradaki arkadaşlar hani topraksız tarım sitelerinde ağaç gibi domatesler, tonlarca verim veren sera fotoları görüyorlar ya, işte o şekilde domates yetiştiremeyecekleri ve okadar verim alamayacakları aşikardır.

Ancak profesyonel olarak ziraat mühendisi (konusunda uzman),ve hocalarla görüşürlerse daha gerçekçi, somut, ve verimde gerçek lezzet ve tonajı sağlayacak formül ve nüansları öğrenebileceklerdir kanaatindeyim...

Saygılar...

İsmail Karagülle 13-01-2013 16:24

Yalan dünya birbirine cevap verirken eski yanlışa düşüyoruz.

Kudret beyi tartışmayı bırak. O nu itibarsızlaştırmak yerine kendin bir formul yaz. Veya başka birinin formulünü yaz .Arkadaşlar istifade etsin .

Artık,
Konunun cevabi kısmını buraya yazmıyorum . Kişisel konuşmalar için malinanın açtığı başlıkta cevap vereceğim .

İsmail Karagülle 13-01-2013 20:31

Sonunda biz de kovulduk galiba, diyeceğim ama buraya yazabildim. Bazı yerlere giremiyorum. Neyse sağlık olsun.

Pardon başka bir nedenden dolayı bazı yerlere giremedim galiba. Şimdi her şey normal.

yalandünya59 14-01-2013 10:03

İsmai Ağabey,

Ne demek istediğimi çok iyi biliyor ve anlıyorsunuz, lütfen devam ettirmeyiniz.

Bu konu hakkında dahada yazmayacağım, sevgili 'Malina' lütfen müdahale ediniz, ben devam ettirmemeye çalışıyorum ancak saltolar yine başlıyor...
Lütfen rica ederim...

Saygılar...

idris şenol 14-01-2013 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalandünya59 (Mesaj 1085499)
İsmai Ağabey,

Ne demek istediğimi çok iyi biliyor ve anlıyorsunuz, lütfen devam ettirmeyiniz.

Bu konu hakkında dahada yazmayacağım, sevgili 'Malina' lütfen müdahale ediniz, ben devam ettirmemeye çalışıyorum ancak saltolar yine başlıyor...
Lütfen rica ederim...

Saygılar...

yazı karşıtı tarafımca kaldırldı

mentes_17 14-01-2013 18:03

Kudret hocam merhaba..2 haftadır siteyi takip ediyorum bugün üye oldum..yayınlamış olduğunuz topraksız tarım şemalarını uygulamak için girişimlere başladım.evde balkonda yetiştireceğim..bana lazım olan besin eriğiyi ve ph ölçüm,ec metre'yi bana temin edip gönderebilirmisiniz..bu malzemeler konusunda sıkıntı yaşıyorum..saygılar...

malina 14-01-2013 18:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalandünya59 (Mesaj 1085142)

Kimseden, bildiklerinin tümünü yazmasını bekleyemez ve bununla ilgili suçlamada bulunamazsınız...

Bakın, benimle aynı düşünen biri daha var:

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mustafa_cmbz (Mesaj 1085556)
paylaşımdan kasıt kaynak kod devre şeması vs ise... böyle bir paylaşım olmayacak...

sadece Neyin nasıl yapıldığına dair fazla teknik detaya girmeden (şu entegre bu şema vs) paylaşımlarda bulunacağım...

Tartes 14-01-2013 22:38

Profesyonel olarak gübre reçetesi hazırlayacak kişinin bitkiye baktığında besin eksikliklerini anlayabilmesi gerekir. Bitki fizyolojisini bilmesi gerekir. Örneğin kullanılan sudaki kalsiyum ve pH yüksek ise belli bir miktar Amonyum Nitrat kullanımında köklerin amonyumu kullanırken ortamdaki pH'ı düşüreceği gibi birçok bilgiyi bilmesi gerekir. Ayrıca bitkiyi yönetebilmesi gerekir. Örneğin bitkinin çiçek açması için strese girmesi gerekiyorsa hangi şartların gerektiğini bilir. Sera içerisinde zararlılar veya hastalıkların oluşması için şartlar oluşmuşsa gübre reçetesi üzerinde değişiklikler yaparak bitki yapısını değiştirir.

Diğer taraftan bitkilerin çoğu oldukça dayanıklıdır ve bulunduğu ortama uyum sağlar. Hoagland besin çözeltisi ile birçok bitki amatör olarak yetiştirilebilir.
Hoagland solution - Wikipedia, the free encyclopedia

Tartes 14-01-2013 23:07

kurs notları ve videoları (ingilizce)
ABE 483/583 Controlled Environment Systems | Controlled Environment Agriculture Center

yalandünya59 15-01-2013 09:24

Sevgili TARTES,

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz, demekki topraksız tarım çok 'TEKNİK' bir işmiş!...

Saygılar...

Tartes 15-01-2013 12:12

Eğer yetiştiricilik konusunda teknik bilginiz yoksa ve herhangi bir danışman olmadan topraksız tarım yapmak istiyorsanız, başlangıçta gübre tavsiyeli bir su analizi yaptırıp daha sonra belli aralıklarla drenaj suyunuzu veya yetiştirme ortamınızı gübre tavsiyeli analiz yaptırarak gübreleme planını oluşturabilirsiniz. Hastalıklar ve kültürel işlemler konusunda toprakta yetiştiricilik yapanlardan ve zirai ilaç bayilerinden destek alabilirsiniz.

bargiran 20-01-2013 23:11

*** arkadaşlar ben ziraat mühendisiyim yaklaşık 2 yıldır topraksız tarımla uğraşıyorum.yukardaki fotografta da anlaşıldığı gibi seram don yedi -2 dereceyi gördü.bu meyveleri toplayıp soguk hava deposunda kızartmayı düşünüyorum.daha önce soguk hava deposunda domates kızartma noktasında bilgisi olan arkaadaş varmı bilgi verebilecek.Veya alternatif bir yöntem sunabilecek biri varmı.5 salkımım hasat olgunlugunda hemen kızartmam lazım...yardımlarınızı bekliyorum.

İsmail Karagülle 21-01-2013 00:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bargiran (Mesaj 1088570)

*** arkadaşlar ben ziraat mühendisiyim yaklaşık 2 yıldır topraksız tarımla uğraşıyorum.yukardaki fotografta da anlaşıldığı gibi seram don yedi -2 dereceyi gördü.bu meyveleri toplayıp soguk hava deposunda kızartmayı düşünüyorum.daha önce soguk hava deposunda domates kızartma noktasında bilgisi olan arkaadaş varmı bilgi verebilecek.Veya alternatif bir yöntem sunabilecek biri varmı.5 salkımım hasat olgunlugunda hemen kızartmam lazım...yardımlarınızı bekliyorum.

İşinize yara mı ? Bilmiyorum . Ama burada pratik bir bilgi var denemek lazım.
Yeşil olarak toplanan domateslerin kızarmaları için nasıl sağlanır?

Manifesto 21-01-2013 00:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bargiran (Mesaj 1088570)

Geçmiş olsun sy. bargiran.

Bitkide don zararırın etkisini tarif edecek olursanız,yapraklar tamamenmi soğuktan yandı?
Eklediğiniz resimde üst yapraklar etkilenmemiş gibi görülüyor.Ya fotoğrafı don çözülmeden çektiniz ya da bitkileriniz donu hafif şiddette atlatmış.

Alt yaprakları neden erken budadınız?
Bitkinizde hasat olgunluğuna gelen salkımlar 1. ve 2. salkım.Onlarıda kesinlikle dalından koparmayın,dalda kalsın,suyu ve azotlu gübreyi azaltın,az suyla mağnezyum sülfat verin kısa sürede(5-10 gün) kendiliğinden kızaracaktır.
Döllemeyi arı ile yapmanız avantaj.Meyvelerinizde çekirdek oluşmuş olmalı.

Ayrıca resmi yeniden boyutlandırıp foruma asarsanız sayfanın ayarı kaçmamış olur.

bargiran 21-01-2013 17:26

7,5 dönümlük 2 parça sera var.biri tepe tam gitti bu fotograf ise hafif ekilendi.fotograf boyutunu ayarlamayı bilmediğim için onla ilgili yardımcı olamayacağım.yaprakları sıyırmamın nedeni 5 gün üstüste güneşli havayı yakaladım ondan dolayı aldırttım.sulamayı yeterince azaltmışım.hasat olgunluğu derken domateslerim büyük yeter bana 4 salkım kesin yer yer 5 inci salkımımda iyi.10 gündür bekliyorum kızarma yokkk.2 tünelime doğal firmasının etken maddesi ethepton olan bir ilacını kullandım hiç faydasını göremedim.bu 2 tünelin tüm domateslerini koparttım soguk hava deposuna +18 derece %90 nemde 8 gündür bekletiyorum.yinede daha yeşiller acilll kızartmam lazımmm

semihh_53 09-02-2013 11:23

Arkadaşlar merhaba.

Besin eriyiği hazırlama konusunda yazılanların çoğunu okudum. Bazı alakasız sorular, eksik, yarım cevaplar. Kafam karıştı.
Topraksiz Tarim Besin Eriyigi | Hobi Bahçesi
sitesinde Hoagland besin eriyiği reçetesini okuyunca konuyu netleştirdim.
Şu sonuca vardım. Paylaşmak istedim.
Yazdıklarım tartışmaya açıktır. İnternette bulduklarımı değerlendirdim. Kafası karışanlara faydam olsun diye ve eksik, yanlış yazdıklarım varsa düzeltelim diye yazdım.

İşin özeti şu:

6 adet 1 litrelik besin eriyiği hazırlayacağız.
Bunun için zirai ilaç satan bir yerden ağırlık hesabıyla toz halinde şunları alacağız:
1-Kalsiyum nitrat.
2-Potasyum nitrat
3-MKP (Mono potasyum fosfat)
4-Mağnezyum sülfat
5-İz elemetleri. (Borik asit, mangan klorür, çinko sülfat, bakır sülfat, sodyum molibdat)
6-FEDTA veya FEDDHA denilen demir içeren şelat ürününü suya katmak üzere alıyoruz.

-Bu 6 maddedekileri ayrı ayrı 1 litrelik şişede şu miktarda hazırlıyoruz.
Not: Bu miktarlar yakın fakat farklı değerlerde hazırlanmış olarak gördüm.

1-1 litrelik şişeye 236,1 gram kalsiyum nitrat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak.
2-1 litrelik şişeye 101.1 gram potasyum nitrat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak.
3-1 litrelik şişeye 136.1 gram MKP koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak.
4-1 litrelik şişeye 246,5 gram mağnezyum sülfat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak.
5-1 litrelik şişeye iz elemtlerinden (Bunların gramajları çok az. Kuyumcu terazisi ile tartmak gerekecek sanırım. Bu konuda bilgilendirirseniz memnun olurum.)
2.8 gram borik asit
1.8 gram mangan klorür
0.2 gram çinko sülfat
0.1 gram bakır sülfat
0.025 gram sodyum molibdat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak.
6-41.6 gram tutarındaki Feddha veya Fedta 1 litre suya eklenecek.

*Elimizde 6 şişe eriyik var.
50 litrelik tank kullandığımızı varsayalım. Daha küçük veya daha büyük kullanacaksanız buna göre suya şişeden ne kadar koyacağınızı hesaplayabilirsiniz.
50 litrelik besin tankına şişelerden eriyik koymaya başlıyoruz.
1 no'lu şişeden 50 ml yani şişenin yirmide biri.
2 no'lu şişeden 250 ml. yani şişenin dörtte biri.
3 no'lu şişeden 250 ml. yani şişenin dörtte biri
4 no'lu şişeden 100 ml. yani şişenin onda biri
5 no'lu şişeden iz elementleri karışımından 50 ml. yani şişenin yirmide biri.
6 no'lu şişeden 50 ml. yani şişenin yirmide biri.

50 litrelik suyunuz hazırdır. İster akan suda kullanın. İster akıllı vana sistemiyle, isterseniz topraktaki bitkilerinize dökün.
*Dikkat: Suyun Ph ve Ec değerlerini ölçerseniz iyi olur. Çünkü her bitkinin bu değerlere hassasiyeti farklıdır.
Birbirine yakın değerde olanları aynı suyla besleyebilirsiniz.

Stok çözelti fiyatları Emir Kimya'nın sitesinde var. Fikir verebilir.
Hesaplarıma göre 4.000 litre veya yaklaşık 4 ton su elde etmek için:
1 kg kalsiyum nitrat
2 kg potasyum nitrat
3 kg. MKP
2 kg. Mağnezyum sülfat
İz elementleri herhalde gramla almak gerekecek? Veya hazır paket?
200 gram FEDTA

diabolos 03-03-2013 12:48

Merhaba arkadaşlar topraksız tarıma gönül vermiş biri olarak bu işin hemen hemen tüm inceliklerini anladım sayılır yalnız besin eriyiği hazırlama konusunda kafama takılan bir kaç pürüz var ,,,
1-yetiştireceğimiz meyve **** sebzenin en uygun besin eriyiği reçetesi nasıl hesaplanıyor yani biraz daha açarsam Kudret Hocamın Marul için mesajında belirttiği şu değerlere nasıl ulaşıyoruz:
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

2-Ulaştığımız bu değerlere göre besin eriyiğimizi nasıl hazırlayacağız hangi malzemeden kaç gr koyacağız?

3-Her bitki için ayrı ayrı reçeteler mi hazırlamak zorundayız?domates yetiştirdiğimiz reçeteyle marul yetiştiremezmiyiz?Mesela Hoagland besin eriyiği reçetesine neden bu işin anayasası deniliyor ?

kuzey ege 05-03-2013 20:04

sayın kudret bey bu besin eriyikleri benim çok kafamı karıştırdı bunun daha pratik bir çözümü varmı acaba varsa nasıl hazırlanır veya bu besin eriyikleri yerine sıvı gübre kulansak aynı görevi görürmü bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025