agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Damda 12 m2 Hidroponic Sera Yapımı (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/32636.htm)

vetman996 19-03-2014 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ömer çiftçi (Mesaj 1261000)
leventali kardeşim başarılar dilerim hoş olmuş beğendim benim demek istediğim sizin bu çalışmalarınızın daha geniş sahalarda olması gerektiğidir böyle küçük alanlarda bir gelir elde edemediğiniz gibi geniş alanlarda aynı sistemlerin çalışıp çalışmayacağı nı vurgulamak istedim
biz kayseride ektiğimiz m'nin yıllık getirisi o toprağın satış veya alış bedelini karşılamasına çalışırız yani o bahçenin bir metre toprağı kaç liraysa o parayı getirmesini isteriz getirmiyorsa orada bir yanlışlık bir eksiklik vardır
şimdi sizin bu çalışmanız kendini bir yılda amorti edecekmi ?

Sayın Ömer Bey merhaba.

Her çalışma amatör ruhla başlar. Başarılı olursa devamı gelecektir.

Sayın Leventali Bey'in çalışmalarını takdirle izlemekteyiz. Böyle çalışmalar topraksız tarıma gönül veren dostların işlerini kolaylaştıracaktır.

Ayrıca her çalışmaya bir yılda amorti eder mi gözüyle yaklaşmak bence yanlış. İşin zevki, stres atması, başarı sonucu duyulan mutluluğu siz para ile ölçebilir misiniz?

Çalışmalar kendini bir yılda amorti etmese bile ürünü alıp kullananların kazancı bir yılda amorti edebilir mesela.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...

leventali 21-03-2014 04:47

Herkese Hayırlı günler, hayırlı cumalar olsun,

Sayın Çiftçi, Söylediğinizi çok iyi anlıyorum, daha sonra yazdıklarınızı da. Benim asıl branşım yazılım. Özel sektöre yazılım geliştirerek kazancımı sağlıyordum. Paket program üretmeyi her istediğimde, yerelde ve ulusalda oldukça fazla adette böyle yazılımlar mevcut olduğundan hep kötümser bakılıyordu. İster istemez bende 1-2 yıl emeğin karşılığında, üretilmiş olan programların benzerini üretecektim. Farkı ne olacaktı da benim programımı satın alacaktı insanlar?

Oturup, bilgisayar program satıcılarının şikayetleri, istekleri ve son kullanıcı şikayet ve isteklerini bir potada eriterek, yılların birikimi ile bir süzgeçten geçirerek 2 yıl süren bir paket program ürettim. Market otomasyonu ve ticari program (Çek, senet, cari, fatura, stok vs.)

Sonuçta şu anda 180'in üzerinde market, bir o kadar da ticari kurum benim programımı kullanıyor. Çünkü kolay ve ulasal programlardan eksiği yok.

Ürün geliştirmede en büyük maliyet, insan gideridir. Yani AR-GE'nin en büyük gideri, personel maaşıdır. Şayet bu çalışmayı, gerçek bir AR-GE çalışması konumunda düşünseydik;

1- elektronik mühendisi
2- Kimya mühendisi
3- Yazılım mühendisi
4- Araç gereç

gerekecekti. Bunların 1 aylık gideriyle de bu ürünün AR-GE maliyeti oldukça yüksek olacaktı.

Türk endüstrisinin en büyük handikapı da bu zaten. 3 liraya satılan bir ürünü neden 15 lira maliyetle yeniden üretim, mantığı.

O yüzden de bizim patent sayımız yok denecek kadar az. O yüzden ülkenin AR-GE'ye ayırdığı para milli gelirin Yüzde 1'i bile değil. O yüzden bizde "Adamlar yapmış abi!" diye bir deyim vardır.

Bir şey satın alırken bunun yerlisi yok mu?, diye sorarım hep. Her zaman da vardır. Ama toplum her zaman Avrupa'sını ister. Çünkü böyle alıştırıldık.

Uçak fabrikamızın kapatılma hikayesini okuyun. Tüyleriniz ürperir. Son 15 uçağı, Fransızlara üretip öyle kapattık. Yani devam etseydik Mirage'leri bugün biz üretiyor olacaktık.

Etrafınıza bakın. Dün Ankara'dan Eskişehir'e giden lokomotifi götürecek makinist ararken, bugün hızlı treni üretebilecek kapasitede mühendislerimiz mevcut.

O yüzden bu ülkenin her yıl milyarlarca doları yurt dışından aldığımız ürünlere gider. Ericcson ve Nokia'dan sonra dünyada cep telefonu üreten ilk ülke hangisiydi biliyor musunuz? Türkiye. Aselsan üretti. Özellikleri itibariyle her iki markanın ürettiği ürünlerden daha fazla özelliğe sahipti. Ne oldu biliyor musunuz? Devrim Arabaları, filmini izleyin. Ne olduğunu görürsünüz.

Bir kaç gün önce, her gün yolsuzluk, olumsuzluk haberlerinin arasına sıkışmış bir haber vardı. 1 litre benzinle 1000 km giden araç yapılmıştı üniversitede. Keşke haberlerde 1 dakika yerine, tapeler yerine bunları konuşuyor olsaydık saatlerce... Ha, bu bugüne, bu hükümete mahsus bir şey de değil, onu da belirtmek isterim.

Son bir kaç yılda çevik kuvvet polisine, hani şu etrafı gaza bulayan, destek olarak alınan personel sayısını biliyor musunuz? Bunların ne kadarı mühendis onu da biliyor musunuz? Ne kadarı Ziraat mühendisi mesela?

Ve Kayseri, Türkiye'nin üretim ticaretinden çıktığından beri ilerlemesi ne kadar durdu biliyor musunuz?

Bunları sadece size yazmıyorum, sakın yanlış anlamayın. Amacım size yüklenmek de değil. Bir vesile ile bunları da anlatmak istedim.

O kadar karamsar ve tüketici bir toplum olduk ki, mühendislerimiz farklı bir alanda iş bulduğunda kendini mesleğiyle ilgili geliştirmek yerine, kazandığı parayla, meslek intiharına gidip tüm bildiklerini unutuyor. Bu çok acı bir şey. Bu mühendislere asla kimsenin kızmaya hakkı yok.

Çok gezdim, çok gördüm. Kıyıda, köşede yapılanları gördükçe 10 yaş yaşlandım. Türk olduğumla gururlanamadım. Her yaştan, her alandan farklı insanların çabalarını.

Bu kadar yazdıklarımın benim yapmaya çabaladığım elektronik aletle ilgisi olmadığını umarım anlamışsınızdır. Bu iş elektronik mühendislerinin işi. Turizm Otelcilik mezunu, yerel bir yazılımcının yapabildiğinin biz çok daha iyi yaparız, diye bir cesaret olur ümidiyle yapıyorum.

Ve benim yaptığımdan bin kat daha güzelini yapabileceklerine adımın Levent Ali olduğundan daha fazla inanıyorum.

Sayın AteşKaptan, Vetman, Çiftçi, sabah sabah beni coşturdunuz ya...

Saygı ve sevgiler...

ömer çiftçi 26-03-2014 22:11

uf uf levent ali kardeşim içini dökmüşsün be kardeşim hani bir dokun bin ah işit diye
rast gele çalışmalarında başarılar dileğimle takibindeyim

leventali 27-03-2014 11:06

Merhaba Ömer kardeşim,

Hedefim gerçekten siz değilsiniz. Aman ha, böyle anlaşılmışsam üzülürüm. Gündemimiz hep bunlar olsa keşke...

Saygı ve sevgiler...

ömer çiftçi 29-03-2014 17:38

yok alınmadım gönlünü ferah tut saygı ve de sevgi bizden de

leventali 12-04-2014 13:47

Önce Resimler-1

3 Eklenti(ler)
12-04-2014

Eklenti 482737

Eklenti 482738

Eklenti 482739

Ağaçlara uzunca bir ara verdik. Ama domateslerimizin yetişmesine sadık kalarak.

Seçim süreci etkili oldu bu aramıza. İşler de girince işin içine biraz geride kaldık.

Bu süreç zarfında Türkiye'nin çeşitli yerlerinden kişiler gerek facebookta gerek nette gördükleriyle ulaştılar bize. Biz de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çabaladık.

Genelde ilk kez görüp beğenip profesyonelce yapmak isteyen arkadaşlar aradılar. Dilimizin döndüğünce bu işin profesyonelliğinin beraberinde getirdiği zorluğu anlatmaya çabaladık. İkna edebildiklerimizi küçük bir sera kurup, en az bir yıl uğraşması yönünde telkin ettik.

Dinlemeyenlerin de yollarının açık olmasını temenni ettik.

Gördüğüm o ki, bu iş bir kurum olarak ya da sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek olmadı sivil grup oluşturarak köy köy dolaşıp anlatılması gerekiyor.

İnanılmaz derecede yanlış bilgiler, hatta şehir efsanesi olacak türde bilgiler dolaşıyor. Bu da mevcut çiftçileri bu alandan uzaklaştırmaya yetiyor ve artıyor da.

Bu yöredeki seçim sürecinde ilk kez bir siyasi parti bu konuda, yani topraksız tarım konusunda, belediye olarak girişimler yapacağını yazmıştı seçim bildirgesinde. Üç beş mahalle toplantılarına da katıldım. Ama Türkiye gündemi, yerel gündemin önüne geçmişti, siyasi parti vs. ayırmaksızın.

Hatta bu konuda bir cümle dahi edilmedi.

Bu iş dönüp dolaşıp sivillere yüklenecek. Yoksa kimsenin bu konuyu gündeme bile alacağı yok. Yakın bir zamanda Tarsus'ta Ağaçlar toplantısını organize edeceğiz. Belki bu toplantıda bununla ilgili gönüllü bulabiliriz.

Şimdilik saygı ve sevgilerle...

leventali 27-04-2014 13:48

Önce Resimler-1

5 Eklenti(ler)
Herkese hayırlı pazarlar,

Sera ile ilgili son resimleri atıyorum. Akşam da zaman bulabilirsem yeni bir yöntemi sizinle paylaşacağım...

Eklenti 486833

Eklenti 486834

Eklenti 486835

Eklenti 486836

Eklenti 486837

leventali 27-04-2014 13:50

Önce Resimler-2

5 Eklenti(ler)
Eklenti 486838

Eklenti 486839

Eklenti 486840

Eklenti 486841

Eklenti 486842

leventali 27-04-2014 19:10

Turşu Kovası ve Topraksız Tarım...

5 Eklenti(ler)
Herkese Hayırlı Akşamlar,

Bir süredir düşündüğüm ama elim değmeyip yapamadığım işe koyuldum bugün. Henüz eksik durumda ama bir çok arayan arkadaşa örnek olabilmesi açısından resimleri bugün eklemeyi düşündüm.

Topraksız tarımda zorluk çektiğimiz en büyük unsur bitkinin yetiştirileceği düzenek. O kadar çok örnekleri varki hangisinde karar kılacağını şaşırıyor insan.

İlk zamanlarda düşündüğüm sonradan çeşitli videolarını da görünce ikna olduğum bir sistem vardı. Kova içerisine perlit doldurup, yine drenajını sağlayarak topraksız tarım düzeneği hazırlamak.

Birkaç ay önce getirtip kenarda tuttuğum plastik turşu kovalarını, beni arayıp balkonda bu işi yapmak isteyenlere örnek oluşturması açısından düzeneği hazırlayıp resimledim.

Düzeneğimizde kullandığımız plastik kova (sanırım 20 lt) turşu kovası. 30 tane kadar bana hediye geldi. O yüzden fiyatını bilemiyorum ama kapaklı olarak 4-5 TL'den aşağı olacağını sanmıyorum. 200 litre de yeniden perlit aldım. Çuvalı 15 TL'den. Diğer parçalar damlama sisteminin parçaları. Onları çok önceden aldığım için tek tek fiyatını bilemeyeceğim ama kullandığım T parça, 16'lık Conta sanırım 1-2 TL'dir.

Bu sistemi göstermek adına bugün resimledim. İlave etmeyi düşündüğüm şeyler mevcut. Otomatik sulama gibi. Onları da yaptıkça buraya ekleyeceğim.

Resimlerle birlikte ne yaptığımı anlatmaya çalışacağım.

Damlama 20'lik T parçası, Dirsek, 16'lık conta, 20'lik sonlandırıcı ve 20'lik sulama borusu.

Eklenti 486879

Kovamızın en dibinden 16'lık conta çapında (ben bıçakla kıvırarak deldim ve hiç zor olmadı. Dikkat etmeniz gereken şey mümkün olduğunca zorla contayı geçirebileceğiniz kadar küçük olsun deleceğiniz delik. Çünkü sızdırmazlık mükemmel oluyor.) delik deldim.

Eklenti 486880

Contayı deliğe yerleştirdim.

Eklenti 486881

Tamamen yerine oturttum.

Eklenti 486882

16'lık girişli, 20'lik çıkışlı T parçayı buraya oturtacağız.
Not: Bu ebatların nedeni elimde bunlar olduğundan dolayı. Ancak kullandıktan sonra test ettiğimde sonuç mükemmel. 20'lik çıkış olmasının nedeni, drenaj için birden çok kovayı yan yana bağlamak istiyorum bir süre sonra. Tahliye için birden çok kovadan su aynı borudan geçeceği için büyük olması daha uygun olur diye düşündüm.

Eklenti 486883

leventali 27-04-2014 19:16

Turşu Kovası ve Topraksız Tarım 2

5 Eklenti(ler)
T Parçayı contadan içeriye yerleştirdim. İçine sokarken biraz ıslatmanızı önereririm kayması açısından.

Eklenti 486888

T'nin kovanın içerisinde kalan kısmına fileden süzek koydum ama çabuk tıkandı ilk denediğimde. Fileyi kaldırdığımda da perlit tıkadı. Bende çözüm olarak kola şişesinin tabanını keserek, T'nin girişi olan bölümde bir boşluk yaratmayı düşündüm.

Eklenti 486889

Eklenti 486890

Kola şişesinin tabanını kestikten sonra, T'nin içeride kalan kısmı yüksekliğinde, yarım ay şeklinde kestim. Diğer boğum gibi duran yerlerine de küçük oyuklar açtım.

Eklenti 486891

Eklenti 486892

leventali 27-04-2014 19:21

Turşu Kovası ve Topraksız Tarım 3

5 Eklenti(ler)
Ters olarak T'nin içeride kalan kısmını kapadım.

Eklenti 486893

Oynamaması için elimle tutarak etrafını perlitle doldurdum. Bu arada perliti daha önce yıkamıştım ve elimde yıkanmış olarak vardı. Kuru olarak bu işlemi yapmamanızı öneririm.

Eklenti 486894

Perliti tamamen doldurdum. Yaklaşık 20-25 litre kadar sanırım.

Eklenti 486895

Test için altına bir kova koyup yükselttim ve T'den gelen drenaj için altına kova koydum. Geçici bir test düzeneği hazırladım. Sürahi ile içerisine su dökerek tahliye durumunu izledim.

Eklenti 486896

Sonuç mükemmel.
Eklenti 486897

leventali 27-04-2014 19:48

Turşu Kovası ve Topraksız Tarım 4

2 Eklenti(ler)
Mevcut domateslerimin dalından çoğaltarak büyüttüğüm domatesimi hazırladığım düzeneğin birinin içerisine ektim. Tabi büyük ve köklü bir bitki olduğundan kapağının bir ucunu ortadaki deliğe kadar kesmek zorunda kaldım. Ama fideyi ilk ekerken kapağın ortasına deleceğiniz delik yeterli olacaktır düşüncesindeyim.

Eklenti 486899

Düzeneğimiz şu anda elle çalışacak. Kısa bir süre içinde düzeneği mevcut pompaya bağlayacağım. O zaman diğerleri sulanırken bu da sulanacak.

Eklenti 486900

Bu düzeneğin güzel olan yanları var. Birinci ve en önemlisi hareket özgürlüğü. Dilediğiniz yere hareket ettirirken ne köke zarar verirsiniz ne de düzeneğinize.

Perlit torbası gibi yırtılma vs. gibi zorlukları da yok. Düzenek güzel hazırlanırsa yıllarca kullanılır düşüncesindeyim.

Köklerin ve perlitin ışık görmemesi ve yosunlaşmaması için, kova içerisine perlit koymadan kovanın iç duvarını kaplayacak şekilde siyah naylon serilebilir. Geç olduğundan uğraşmak istemedim ama yakın zamanda ekleyeceğim.

Şimdilik yazacaklarım bu kadar. Bir süre gözlem yaptıktan sonra tecrübelerimi yine buradan aktaracağım.

Parçalarının kolay temin edilebilecek olması, maliyetinin çok düşük olması, esnek ve pratik olması, çok kolay yapılabilmesi, yapımında bir sürü araç ve gerece ihtiyaç duyulmaması (Makas ve bıçak dışında bir şey kullanmadım) topraksız tarımı küçük de olsa yapmak isteyen arkadaşlara uygun olduğu kanısındayım.

Kullandığım besin eriyiğini soran arkadaşlar oluyor. Ben kendim hazırlıyorum. Uzunca bir süredir denediğim ve memnun kaldığım, internetten bulabildiğim formüllerin üzerinde oynayarak elde ettiğim ve çok memnun kaldığım bir formülüm oldu. Şu ana kadar bu formülle domates, biber, nane, yeşil soğan ve bir sürü çiçek yetiştirdim. Levent Ali Body formülü gibi oldu :)

Unuttuğum sanılmasın bu hafta içerisinde fiyatlarını yeniden alıp, ortaklaşa besin alımı işini organize edeceğim. Ayrı bir başlıkta da olabilir buradaki başlıktan da devam edebilirim. Zaten sınırlı sayıda arkadaşla yapmayı planladığım için büyükçe bir organizasyon olmayacak.

Zaten makro elementler için böyle bir girişim yapacağım. Mikro elementler için benim de Sayın Kızıltan'ın da bana göndermiş olduğu ve paylaşılmasını istediği mikro elementler mevcut. Bunu bilaücret paylaşmaktan Sayın Kızıltan da bende memnun olurum.

Saygı ve Sevgilerle...

volkan0048 28-04-2014 07:47

Sizi uzun süreden beri atkip ediyorum sayın leventali,
yine harika bir sisteme başlamışsın,bu sisteme tam otomasyon sistem adapte edildiğinde süper bir sonuç olacak inşaallah,Allah kolaylık versin....

kiziltan 28-04-2014 10:04

Merhaba Sn Levent Ali

Yeni sistem basarili olacaktir, " Dutch Bucket " denen sistem bu .

Bu kovalarin hepsi ayni buyukluk ve olculerde olursa, yanyana dizip , seri sekilde hortumlari baglanirsa, bir adet " akilli vana " ile bir nevi otomasyon yapilabiliyor. Bu yapilirsa pompa ve elektrik gerekmedigi gibi bitki ihtiyaci kadar besin aldiginda tekrar sivi saglaniyor, koklerin hava almasi da saglanmis oluyor. Depoda onceden ph ve ec ayarlanmis besin surekli oldugundan kovalarda degerler sabit kaliyor.

Basarilar, saglicakla kal
Engin

Cumhur Tonba 28-04-2014 13:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi leventali (Mesaj 1261606)
[B]

Ve benim yaptığımdan bin kat daha güzelini yapabileceklerine adımın Levent Ali olduğundan daha fazla inanıyorum.

Sayın AteşKaptan, Vetman, Çiftçi, sabah sabah beni coşturdunuz ya...

Saygı ve sevgiler...

Mesajınızın tümünü zevkle ve acı hissederek okudum. Çok güzel konulara değinmişsiniz. Demek ki bizde potansiyel var. Geçde olsa yapabileceklerimiz var. Teşekkürler. İyi çoştunuz ve bizde yazınızı okuduk.
Saygılarımla

Cumhur Tonba 28-04-2014 13:28

Sayın leventali
Turşu kovası ve topraksız tarım konusunu ne kadar da güzel anlatmışsınız. Harika.
Hani diyoruz ya agaclar.net bir hazine, bir umman. Giren kaybolur diye. Anlatımınıza, fotoğraflara hayran olmamak elde değil.
Ve şunu söylemek istiyorum. Sizler agaclar.net'in hazinesi ve gerçek bir lokmatifisiniz.
Teşekkürler.

Not, Alt+0178 Alt+0179 u kullanarak 12 m² ya da m³ yazabilirsiniz.

leventali 28-04-2014 22:26

Merhabalar,

Sayın volkan0048, Kızıltan ve Cumhur Tonba. İyi dilekleriniz ve önerileriniz için ayrı ayrı teşekkür ederim.

Bu alandaki denemelerim tamamen amatör düzeyde. Amatör arkadaşlara da örnek olması açısından paylaşıyorum. Bu kova sistemi oldukça hoşuma gitti. Eğer seraya ilk başladığımda aklıma gelmiş olsaydı tamamını bununla yapardım.

Cumhur Tonba, koyunun olmadığı yerde keçiye apdurahman çelebi derlermiş. Benimki de o misal. Topraksız tarım bir okyanus. Biz olsak olsak bir bardak su olabiliriz ancak.

Ancak amatör arkadaşlara nacizane tavsiyelerim olabilir. Bu tavsiyelerim amatörce topraksızla uğraşmak isteyenler içindir. Bu işi ticari olarak yapanlar, kuralları neyse uymak zorundalar.

1- Yazıları okuyup bu işten korkmayın. Matematiksel ve mühendis düzeyinde tarımsal bilgiye inanın ihtiyacınız yok. 1 daldan kaç kilo domates aldığınızın bir önemi yok, bir daldan kopartıp yiyeceğiniz domatesin önemi vardır. Onun kokusunu duymanızın, tadına doyamamanızın önemi var.

2- Topraksız tarımın 1. ve en önemli konusu besin eriyiğidir. Besin olmazsa topraksız tarımda olmaz. O yüzden ortaklaşa alımlarla besin maddesi temin edip, kendiniz yapın. Bunu ben yaptıysam herkes yapar. Elimde küçük bir iş var biter bitmez organize edeceğim.

3- İnanın bana öyle pahalı şeylere ihtiyacınız yok. Balkona koyacağınız iki üç kova bile yeterli. Motora, otomasyona da ihtiyaç yok. Yeter ki drenaj sağlayın yani kovaya döktüğünüz besinli su tahliye olabilsin. İsterseniz canınız sıkıldıkça sulayın. isterseniz bir sabah bir akşam sulayın.

4- En zorundan, yani tohumdan üretmeye çalışmayın, bir fide alıp dikin. Çünkü tohumdan fide aşamasına kadar geçecek sürede, fidenin yaşayacağı olumsuzluklar maalesef hüsranla sonuçlanabiliyor. Hele ilk yapıyorsanız mutlaka fideden başlayın. Fide aşamasına kadar geçen süreyi beklemezsiniz.

İnanın bana sizin yaptığınız her hatayı, fidenin kendisi onarıyor. İnanılmaz deneyler yaptım ve gözlemledim. Domateslerle ilgili birçok bilgi bulursunuz. Hepsi de doğrudur. Ama amatörce yapıyorsanız o bilgilerin yüzde 90'ı çöpe gider. Ya da gereksiz uğraştan işin zevkini kaçırırsınız.

Burada belirtmeden geçemeyeceğim. Uzunca bir süre deneylerim sonucu gördüm ki, hava taşı ile su deposu havalandırıldığı sürece bitkilerdeki gelişim, köklenme inanılmaz fark ediyor. Tabi yosunlanma da bir o kadar hızlanıyor. Tabi benim damda olduğum düşünülmeli. Çift çıkışlı, 15 tl değerindeki akvaryum hava pompası çalıştırıyorum. Otomasyona bağlı olduğundan sulama ile birlikte çalışıyor, birlikte duruyor. Otomasyon dediğime bakmayın, picle, saatli çalışan bir role sistemi. Abartmaya gerek yok.

Bitkilerin arasını mesafeli dikin. Bir birine yakın olmasınlar ve iyi havalansınlar. Hastalıkların büyük çoğunluğundan kurtulursunuz. Aynı zamanda bitkilerle boğuşmak zorunda kalmazsınız.

Lütfen ama lütfen çok çeşit ekmeyin. Ne kadar çeşit, o kadar çile ve eziyet. Hem size hem bitkiye.

İlle her ölçü aletini almanıza da gerek yok. Eriyiği siz kendiniz yaparsanız, ölçüyle EC değerlerini tutturabilirsiniz. Dediğim gibi bu sözüm amatörce evinde topraksız yapmak isteyenlerle ilgili. Ticari düşünenlerle ilgili değil. Ticari düşünenler bu işin en ince ayrıntısını bile gözden kaçırmamak zorundalar. Zira topraksız tarımın hiç acıması yoktur. Yanlış bir işlem, ticari olarak felakete yol açabilir.

O yüzden yazdıklarım amatör düzeyde yetiştiricileri kapsıyor.

Saygı ve sevgilerle...

Cumhur Tonba 28-04-2014 22:59

Teşekkürler leventali.
Arkadaşlara da büyük bir moral veriyorsunuz mesajlarınızla.
Ayrıca 'Biz olsak olsak bir bardak su olabiliriz ancak' demişsiniz. Unutmamak gerekir ki; Damlaya damlaya göl olur. Göller denizleri, denizler de okyanusları besler. Kaynağın başındaki ufacık damlalar olmasa
okyanuslarda olmaz.
Sayfanızı büyük bir zevkle takip ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Sevgiler, saygılar.

volkan0048 30-04-2014 07:52

[QUOTE=leventali;1258390][B]Merhaba Sayın Vetman,[/B] İnceliğiniz için teşekkür eder

sayın leventali,
ne güzelde amatörün halini isteklerini anlatmışsın,aynı ekranda hem ısıyı hem EC yi hem nem'i görebilsek,amatörce kendimiz yapabilsek umuduyla sizi takipteyim bekliyorum,iyi çalışmalar...

volkan0048 30-04-2014 08:34

sayın leventali,
(2- Topraksız tarımın 1. ve en önemli konusu besin eriyiğidir. Besin olmazsa topraksız tarımda olmaz. O yüzden ortaklaşa alımlarla besin maddesi temin edip, kendiniz yapın. Bunu ben yaptıysam herkes yapar. Elimde küçük bir iş var biter bitmez organize edeceğim. )
demiştin bu organizeye beni de dahil edersen sevinirim...

leventali 30-04-2014 11:12

Merhabalar,

Sayın volkan0048, amatör özgürdür. Her istediğini her istediği gibi yapar :)

Bugün müsait olursam son fiyatlarını alacağım gübrelerin. Yakın zamanda da bunu organize edeceğim...

Çünkü sözüm var ağaçlardaki arkadaşlara...

Saygı ve sevgilerle...

vetman996 30-04-2014 22:41

Sayın Leventali Bey merhaba.

Yapacağınız organizasyonda Vetman olarak benim yapabileceğim bir şey varsa lütfen bildiriniz. Çam sakızı çoban armağanı katkı yapmaya hazırım.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...

kiziltan 01-05-2014 08:33

Sn Levent Ali`nin bu besin icin ortaklasa alim projesi epeydir gundemde. Sorun varsa eger, malzeme temininde degil. Talepte. Kimler ne istedigini liste olarak bildirse kendileri plan yapabilir.

Zaten belli olan bir malzeme listesi var, bu listeden bazi kalemler cok kullanildigindan agirligi cok oluyor ve uzakta olanlara ulastirilmasi kargo masrafi cikartiyor.

Onerim, bir liste yazilsin, talebi olanlar listede miktar yazip bildirsin ki Sn Levent Ali ne alacak nekadar alacak bilebilsin. Gerisi kolay olacaktir. Kendileri yazdilar zaten, elimde fazla olan bazi kalemleri ucretsiz dagitabilsin diye gonderdim. Liste miktarlari ile belirlenince Sn Vetman gibi yardimci olmak isteyenler de ne yapacaklarina karar verir ve malzemeyi merkeze, yani Sn Levent ali`ye ulastirir is kolaylasir.

Vakit ayirmak istiyor. Ama ilk adim hangi malzemeden nekadar talep var belirlemek saniyorum.
Kolay gelsin, saglicakla kalin.

leventali 06-05-2014 12:43

Önce Resimler-1

5 Eklenti(ler)
Önce Resimler-1

Eklenti 489916

Eklenti 489917

Eklenti 489918

Eklenti 489919

Eklenti 489920

leventali 06-05-2014 12:44

Önce Resimler-2

4 Eklenti(ler)
Önce Resimler-1

Eklenti 489921

Eklenti 489922

Eklenti 489923

Eklenti 489924

Tecrübeler yazısı akşama...

duvane 07-05-2014 19:02

Vay be dedirttiniz :) Harika gidiyorsunuz, başarılarınızın devamını dilerim.

duvane 07-05-2014 19:10

Yolladığınız iz elementler... "Çorbanda tuzumuz bulunsun." edasıyla ücret almaksızın yaptığınız yardım için ne kadar teşekkür etsem azdır.

kiziltan 07-05-2014 19:40

Bir Trabzon`lu, bir Tarsus`lu ve bir Rize`li, birbirlerini hic gormeden forum yardimiyla tanisip yardimlasabildigine gore, sanirim bir tesekkur de " agaclar.net " icin lazim ve sanirim amatorlugun ne oldugunu da anlamisiz.

Saglicakla kalin

leventali 07-05-2014 20:05

Sayın Kızıltan,
Çorbada sizin de tuzunuz oldu. Benimki tükenmesin diye molibdatı sizin gönderdiğinizden tartıp gönderdim :) Siz de teşekküre hak ediyorsunuz.

Hiç önemli değil Erdal kardeşim. Güle güle kullan. Hayırlı hasatların olsun. Bu arada sana gönderdiğim demir % 6 bilgin olsun...

Bu mikroları göndermek büyük sıkıntı. Ben sigara jelatini içine koydum. Gece gece anca onu bulabildim. 1 gram oldukça az bir yer kaplıyor. Yakın zamanda yapacağım organizasyona da deneyim oldu. Mikro elementleri koymak için sanırım ilaç şişeleri uygun olacak. Bu konuda fikri olanlar paylaşırsa sevinirim. Ona göre deneyler yaparım.

kiziltan 07-05-2014 20:27

Sn Levent Ali

Onemli olan amatorce bir seyler yapabilmek, kim kime tesekkur etmis onemli degil ki.

Penisilin konulan kucuk siseler olabilir, hatta tibbi malzeme satanlarda bos ampul ( ucu acik ) satiliyor.

Sorun olur mu bilmiyorum, ama tam gramaji bir miktar su icinde eritip sivi olarak siseye koymak olabilirse kullanisli olabilir. Uzerine sadece kuru madde gramini yazmak yeter sanirim. Boylece ornegin 2 gram malzeme 10 cc su olsa, isteyen oranlayarak kullanabilir, ornegin 1 gram icin 5 cc alir, 1.5 gram icin 7.5 cc alir gibi.
Saglicakla kalin

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025