agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   topraksız tarım - Bolu mengende deneme ve öğrenme (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/32163.htm)

İsmail Karagülle 24-11-2013 13:45

başlamak

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi forsitya (Mesaj 1222423)
bende yapacam bakalım tatmin olursam

önce çok küçük ve mümkünse tek sebzeden başalayın derim ,

İsmail Karagülle 25-11-2013 14:30

Köyüm salladı .

Ben İstanbul'a geldim .

Ama aklım serada ve kulubemde. Gece telefonla haber aldım . Çok fazla bir zarar yok .
Geçen sefer seraya giren bir hayvan saykapları devirmiş ve fidelerimin bir çoğu ölmüştü .

Kalan sağlar ise yapraklarını kaybetmiş , kökler fazla zarar görmediği için yeni yapraklar sürerek ayakta kalmıştı . Ama tabii meyve yiyeceğiz diye beklerken yeniden yaprak oluşma safhasına geri dönmüştük .

Bu sefer bakalım deprem neler yapmış saykaplar yerinden oynadıysa, besin eriyiği yerlere dökülmüş mü ?

Neler oldu bakacağız.

İsmail Karagülle 25-11-2013 21:52

deprem deyince köyüm aklıma geldi. Bizim köyün evleri , içimden paylaşmak geldi.

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=qetrvqd1QMU

leventali 27-11-2013 01:22

İnşallah bir şey olmamıştır İsmail Abi. Sorabildin mi orada bulunanlara?

Kahve açılınca oraya takılmaktan asıl başlıklara göz atamıyoruz.

Senin başlığa da abone olalım da hiç olmazsa e posta gelir...

idris şenol 27-11-2013 16:27

deprem ,,,ALLAH korusun diyelim

İsmail Karagülle 27-11-2013 17:07

deprem

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi leventali (Mesaj 1223822)
İnşallah bir şey olmamıştır İsmail Abi. Sorabildin mi orada bulunanlara?

Kahve açılınca oraya takılmaktan asıl başlıklara göz atamıyoruz.

Senin başlığa da abone olalım da hiç olmazsa e posta gelir...

Çok sağol . Haber kanallarından önce internetten Bolu'da yaşayan dostlardan haber aldım . Çok şükür görünen bir hasar yok .
Kulube içinde bazı şeyler yere düşmüş kırılmış önemli bir şey yok .

Depremin olduğu yer bize çok yakın . Epeyce sallamış.

İsmail Karagülle 27-11-2013 17:08

Deprem

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1224012)
deprem ,,,ALLAH korusun diyelim

Amin .
Sağolasın. Teşekkürler.

Kudret Tezel 27-11-2013 17:44

İsmail bey geçmiş olsun. İnşallah önemli birşey yoktur. Gidince etraflıca haber verirseniz seviniriz.

İsmail Karagülle 27-11-2013 19:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1224046)
İsmail bey geçmiş olsun. İnşallah önemli birşey yoktur. Gidince etraflıca haber verirseniz seviniriz.

Sağol hocam . Önemli bir şey yok . Kulube içinde bazı şeyler yere düşmüş o kadar . Allahtan kulube içinde ben yoktum ;)

Hani , Hoca hanımından dayak yemiş.
Nasrettin hocanın komşusu , hoca dün sizin evde bir gürültüler vardı . Neydi o demiş.
Hoca da hanımla tartıştık o hırsla hanım benim cübbeyi merdivenlerden aşağı attı . O gürültüyü duymuşsunuzdur . Demiş.
Komşu, Hocam cübbeden o kadar ses çıkar mı diyince , Hoca fazla kurcalama adam tabii çıkar , İçinde ben varsam , tabii gürültü çıkar . Demiş.

İsmail Karagülle 29-11-2013 15:27

Bu gün itibari ile Haber geldi .
Sera içinde sera bekçisne emanet edip İstanbul'a gelmiştim.
Yaklaşık bugün pazardan bu yana ne kadar zaman geçti ,ise işte o kadar .
Çileklerim çiçek açmış ortalık papatya tarlası gibiymiş.
Hem uzaktayım hem resim çekemiyorum . Allahım ben ne yapacağım .
Bir tarafta çoluk çocuk diğer tarafta seram ve çileklerim .
Git gel Bolu-istanbul.
Bir otobüs firmasına şoför mü olsam .
Bu yaştan sonra işe de almazlar.
İşte böyle.

habiş 29-11-2013 16:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1224749)
Bu gün itibari ile Haber geldi .
Sera içinde sera bekçisne emanet edip İstanbul'a gelmiştim.
Yaklaşık bugün pazardan bu yana ne kadar zaman geçti ,ise işte o kadar .
Çileklerim çiçek açmış ortalık papatya tarlası gibiymiş.
Hem uzaktayım hem resim çekemiyorum . Allahım ben ne yapacağım .
Bir tarafta çoluk çocuk diğer tarafta seram ve çileklerim .
Git gel Bolu-istanbul.
Bir otobüs firmasına şoför mü olsam .
Bu yaştan sonra işe de almazlar.
İşte böyle.

böyle haberler şu hazanlı günlerde ne güzel sevinç kaynağı... benim bile yüzüm güldü sizlerin azmini ve başardığını gördükçe amatörce minik seramı kurmakta sabırsızlanıyorum :D Maşallah bol hasadınız olur İnşallah resimleride bekliyoruz:)

İsmail Karagülle 29-11-2013 16:33

Habiş,
İyi dileklerinize çok teşekkürler.

İsmail Karagülle 29-11-2013 18:39

1 Eklenti(ler)
Ne güzel cahildik,

Televizyon yoktu.

Gazete de her zaman olmazdı. Öyle güzel cahildik ki, keyfimiz bozulmazdı hiç!

Dışarıda kar... Ama kuzine içten içe öyle yanıyor ki. Kuzinenin üzerinde demir maşa... Maşanın üzerinde de ekmek dilimleri. Aydınlık bir kış sabahı ve kızarmış ekmek kokusu...

Sucuk lükstü. Yumurta lezzetli. Ekmek her zaman ekmek gibi...

Bir kez olsun kümesten yumurta almamış, bir kez olsun o kızarmış ekmeğin kokusunu duymamış ve fakat alışveriş merkezlerinin restoran katlarında boğucu bir gürültü ve havasızlık içinde hamburger keyfine fit olmuş çocuklar ve gençler için ben ne kadar yaşlıyım...

Dışarıda kar... İçeride kanaat... İçeride huzur... Televizyon yoktu. Gazete de her zaman olmazdı. Öyle güzel cahildik ki, keyfimiz bozulmazdı hiç!

Portakal kabuklarını sobanın üzerine dizer, kokusuna râm olurduk. Kestane közlemek büsbütün bir gecenin akıllara seza mutluluğuydu.

Sonra illa ki, büyüklerin anlattığı hikâyeler, hatıralar... Birçoğu arızalı ve tedaviye muhtaç beyinlerden çıkma dizilerin ve filmlerin açtığı hasarlar yerine, geniş ve besleyici bir masal dünyası...

Lezzet bir tarafa, kokuya da hasret kalacağımız kimin aklına gelirdi? Ekmeklerimiz el değerek üretilirdi, sağlıklıydı, lezzetliydi ve mis gibi kokardı. Çay da kokardı... Domates de... Bütün bu nefasete, küçücük bir bakkal dükkânının zenginliği yetiyordu.

Dışarıda kar... İçeride huzur... Zam endişesi, doğal gazın kesilme korkusu, yolda kalma telaşı, rejim tehlikesi... Kimin umurunda... Ne güzel cahildik. Mutluluğun resmini çiziyorduk...

Sunay Akın'dan

kiziltan 29-11-2013 18:54

Merhaba

O sobanin altindaki kullere gomulmus patatesi yemeden yatilmazdi.

leventali 29-11-2013 19:23

Soğanı unutma abi. Kuru soğan. mmmmm. Bak olmadı Sayın Kızıltan. Canımız gitti valla.

Bir de küçük bir parantez. Sunay Akın eskiyi özlemlemiş. Hangimiz yapmayız ki?

Ama bir de Ajda Pekkan var değil mi?

"Her yaşın ayrı bir güzelliği var!" , der.

O sobalı özlem günlerinde olsaydık ben seni ve kızıltanı nereden tanıyacaktım?

Yani her dönemin güzellikleri de var...

İsmail Karagülle 30-11-2013 00:09

Leventali ve kızıltan , Bu sefer köye gittiğimde sobayı yakıp dediklerinizi yapacağım .

Ve birgün birlikte böyle bir keyf yapmayı dileyeceğim

habiş 30-11-2013 00:20

hepinize Merhaba Topraksız Koylu kahvesine yazmak istedim ama yoruma kapatılmış ya da ben karıştırdım :? sayın malina öyle uygun gördü sanırım...
çok özür dilerim insan bilmeyince bilmiyor sıfırdan denemek istiyorum ama bu besin değerlerini çözmüş ya da anlamış değilim bütün eğitim ve öğretim hayatımda formüllerle aram hiç iyi olmamıştı zaten.. bu iş formülsüz olamazmı kabataslak perlit vs ile verim alınmazmı acaba? siz yapıyor ve uyguluyorsunuz bi bildiğiniz var elbette ama bende yoğun çalışma hayatı yanında ufak çapta amatörce yapmak istiyorum terasta fazlasına gücüm yetmez zaten.. bunun için neler gerekli acaba sayın Kudret Tezel'in paylaşımlarınıda okudum
1 nolu şişeye 100 gr KH2PO4 -Mono potasyum fosfat.
2 Nolu şişeye 100 gr KNO3 -Potasyum Nitrat,
3 Nolu şişeye 100 gr Ca(NO3)2 4 H2O Kalsiyum nitrat.
4 Nolu şişeye 100 gr Mg SO4 7 H2O Msgnezyum Sülfat.
bunlar nedir nasıl temin edeceğim hazırlattırmammı gerekiyor sözelci olmanın eksilerini neler kaybettiğimi çok iyi anlıyorum ama bilgi dünyası kayıp cennet gibi.. bulup keşfetmek gerekiyor... ne kadar da cahil kalmışım.. saygılarımla..

İsmail Karagülle 30-11-2013 00:43

topraksız

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habiş (Mesaj 1224946)
hepinize Merhaba Topraksız Koylu kahvesine yazmak istedim ama yoruma kapatılmış ya da ben karıştırdım :? sayın malina öyle uygun gördü sanırım...
çok özür dilerim insan bilmeyince bilmiyor sıfırdan denemek istiyorum ama bu besin değerlerini çözmüş ya da anlamış değilim bütün eğitim ve öğretim hayatımda formüllerle aram hiç iyi olmamıştı zaten.. bu iş formülsüz olamazmı kabataslak perlit vs ile verim alınmazmı acaba? siz yapıyor ve uyguluyorsunuz bi bildiğiniz var elbette ama bende yoğun çalışma hayatı yanında ufak çapta amatörce yapmak istiyorum terasta fazlasına gücüm yetmez zaten.. bunun için neler gerekli acaba sayın Kudret Tezel'in paylaşımlarınıda okudum
1 nolu şişeye 100 gr KH2PO4 -Mono potasyum fosfat.
2 Nolu şişeye 100 gr KNO3 -Potasyum Nitrat,
3 Nolu şişeye 100 gr Ca(NO3)2 4 H2O Kalsiyum nitrat.
4 Nolu şişeye 100 gr Mg SO4 7 H2O Msgnezyum Sülfat.
bunlar nedir nasıl temin edeceğim hazırlattırmammı gerekiyor sözelci olmanın eksilerini neler kaybettiğimi çok iyi anlıyorum ama bilgi dünyası kayıp cennet gibi.. bulup keşfetmek gerekiyor... ne kadar da cahil kalmışım..

Bu konuda ilk başladığında besin eriyiğini kendiniz yapmak hem zor hem pahalı bir yol .
Besin eriyiği temin etmek çok zor değil.
Tartes'i bir ziyaret etmenizde fayda var .

Başka yollar da var . Onları da forumda bulabilirsiniz.
O başlık altında Kudret Beye de sorabilirsiniz . Yardımcı olacağından eminim

Siz öncelikle sistemi kurma konusunu araştırın bence . En kolay yol , katı ortam. Hazır sistemler de var. Siz kendiniz de yapabilirsiniz .
İlk yapacaksanız ve vaktiniz de yoksa tartesten hazır akıllı saksı ve katı ortam malzemesi alabilirsiniz . Besin eriyiği de .
sağlıcakla kalın

kiziltan 30-11-2013 09:28

Sn Karagulle

Istanbul`a geldigimde hafta sonu mutlak gelecegim.

kiziltan 30-11-2013 09:30

Sn Habis
Merhaba, Kahve kapandi, yakinda baska bir baslik acilacak orada bunlar olacak, biraz bekleseniz..

İsmail Karagülle 30-11-2013 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1224988)
Sn Karagulle

Istanbul`a geldigimde hafta sonu mutlak gelecegim.

Tanışmak çok güzel olacak . Eminim çok güzel dostluklar pekişecektir. Beklerim . ;)

habiş 30-11-2013 17:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1224951)
Bu konuda ilk başladığında besin eriyiğini kendiniz yapmak hem zor hem pahalı bir yol .
Besin eriyiği temin etmek çok zor değil.
Tartes'i bir ziyaret etmenizde fayda var .

Başka yollar da var . Onları da forumda bulabilirsiniz.
O başlık altında Kudret Beye de sorabilirsiniz . Yardımcı olacağından eminim

Siz öncelikle sistemi kurma konusunu araştırın bence . En kolay yol , katı ortam. Hazır sistemler de var. Siz kendiniz de yapabilirsiniz .
İlk yapacaksanız ve vaktiniz de yoksa tartesten hazır akıllı saksı ve katı ortam malzemesi alabilirsiniz . Besin eriyiği de .
sağlıcakla kalın

çok teşekkür ederim baktım sanırım biraz daha araştırıp bilgi sahibi olmalıyım saygılarımla...

habiş 30-11-2013 17:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1224989)
Sn Habis
Merhaba, Kahve kapandi, yakinda baska bir baslik acilacak orada bunlar olacak, biraz bekleseniz..

Sayın kiziltan bende önerilerinizle biraz daha bekleyip bu sürede araştırmaya karar verdim hatta bir not defteri tutup yazmak istiyorum :) keşke Ankara da canlı canlı sistemi görme imkanım olsaydı o zaman daha pratiğe çevirirdim zannımca.. saygılarımla..

İsmail Karagülle 30-11-2013 17:41

topraksız

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habiş (Mesaj 1225089)
çok teşekkür ederim baktım sanırım biraz daha araştırıp bilgi sahibi olmalıyım saygılarımla...

Hemen bir bakışta zor gibi gelmesin .
Bir yerinden yaparak öğrenirseniz , ilk gördüğünüz kadar zor olmadığını fark edersiniz.

Bence küçük bir ünite ile başlayıp , hem uygulayın hem de size gerekli olan bilgileri öğrenerek başlayın derim .

Zaten bu işi dört dörtlük bilen yok .

Size lazım olan bir düzenek ,

En basiti ,

Bir kova veya derince saksı .

İçine hazır alacağınız besin eriyiğini koyacaksınız.

Akvaryumcudan alacağınız bir su devir daim motoru ,

Bir hava motoru , ve bunlar için gereken akvaryumcudan alacağınız ince su boruları .

Ve bir fide .

İsterseniz bir de zaman saati mekanik olanından , bu da bauhaus gibi yerlerde veya internette var .

Ve bütün bunlar çok para tutmaz.

Bu basit düzenek size topraksız tarıma başlama imkanı verecektir. Gerisi nasılsa gelir.

Hemen hemen çoğu kimse bu şekilde başladı . ( istisnalar varsa da esas kaideyi bozmaz. )

Bu konuda isteyeceğiniz , her konuyu sorun . Bilmediklerimiz olabilir . ONLARI DA NASIL BULACAĞIMIZI , paylaşırız.

Fakat yukarıda anlattığım basit sistemin sorulacak sorusu çok çıkmaz.

Yine de çıkan soruları hiç çekinmeden sorun .
Malzeme tedariki de dahil.

Kolay gelsin .

İsmail Karagülle 30-11-2013 18:00

topraksız

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habiş (Mesaj 1225093)
Sayın kiziltan bende önerilerinizle biraz daha bekleyip bu sürede araştırmaya karar verdim hatta bir not defteri tutup yazmak istiyorum :) keşke Ankara da canlı canlı sistemi görme imkanım olsaydı o zaman daha pratiğe çevirirdim zannımca.. saygılarımla..

Yukarıda anlatılanlar da zor gelirse ,

Sadece hazır besin alın .

Bir fide alın ,

Yoğurt kabı

Veya kova
Kova olması daha iyi

Strafor
Kovanın içine rahat sığacak
Ve en dibine kadar girip çıkabilsin .

Straforun ortasını delin fideyi oraya yerleştirin . Yerleştiriken,
Fidenin büyüdüğünde rahat olabilmesi için hani yüzme bilmeyenlerin kullandığı solucan denilen bir şey var . İşte ondanbir parça kesin ve o parçayı merkezine kadar kesip fideyi onunla birlikte strofora yerleştirin .

Artık size sadece arada bir suyu havalandırmak kalacaktır.

Besinli su azaldıkça strafor su seviyesi ile birlikte aşağıya doğru inecektir.

Siz akşam sabah vaktiniz oldukça , suyu maşrapa ile alıp havadan tekrar kovaya dökmekle havalandırmış olusunuz.

Taha ileride fide büyüdükçe fideyi yerinden çıkarmak zor oluyor derseniz , küçük bir hortum alır bir ucu suyun içinde ağzınızla hava vererek havalandırabilirsiniz. Bu sırada ağzınızla vereceğiniz hava ciğerlerden değil, ağzınızdan vermeye çalışırsanız daha çok oksijen vermiş olursunuz.

Kolay gelsin .

habiş 30-11-2013 18:10

öncelikle biraz meşakatli gelmedi değil... haklısınız mutlaka bir deneme yapıp daha sistematik hale getirmeliyim... hava motorum var :) geriye kalan malzemelerde kolaymış eşimin 2 tane akvaryum düzeneği var oda yardım edeceğe benziyor bana.. çünkü akvaryumunda bitkide besliyor..
yapabilirsem geri dönüş yapacağım çok çok teşekkür ederim...

İsmail Karagülle 30-11-2013 18:16

topraksız-ve akvaryum

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habiş (Mesaj 1225103)
öncelikle biraz meşakatli gelmedi değil... haklısınız mutlaka bir deneme yapıp daha sistematik hale getirmeliyim... hava motorum var :) geriye kalan malzemelerde kolaymış eşimin 2 tane akvaryum düzeneği var oda yardım edeceğe benziyor bana.. çünkü akvaryumunda bitkide besliyor..
yapabilirsem geri dönüş yapacağım çok çok teşekkür ederim...

Evde akvaryum merakı varsa , herkesten bir adım öndesiniz demektir.

Bakın sabri acar ( acar kaptanın) videolarını izlerseniz .

Nekadar kolay olduğunu daha iyi anlayacaksınız ve Bir çok serayı gezseniz göremeyeceğiniz kadar çok şey öğreneceksiniz .

Birinin adresini ben yapıştırıyorum . Diğerlerine de oradan ulaşabilirsiniz

KOVADA HİDROPONİK SİSTEM İLE DOMATES YETİŞTİRME.wmv - YouTube

İsmail Karagülle 30-11-2013 18:21

Diğer videolarına buradan da ulaşabilirsiniz
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/27581.htm

habiş 30-11-2013 18:24

izledim bile bakıyorum kolay görünüyor aslında
şimdiden biraz daha büyükmü yapsam diye düşünmeye başladım bile :D

İsmail Karagülle 30-11-2013 18:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habiş (Mesaj 1225109)
izledim bile bakıyorum kolay görünüyor aslında
şimdiden biraz daha büyükmü yapsam diye düşünmeye başladım bile :D

Bak şimdi :rolleyes:

On dakikada kolay olduğuna karar verdiniz.

Başlamaya karar vermek , birinci adım . destek evde yanıbaşında var.
İnternette de var .

Şimdi helva yapma zamanı .;)
En kolayından başalamak en doğrusu . Sonra yavaş yavaş ilerleyip sonunda bakmışsınız sera kurma zamanı da gelmiş.:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025