agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Pratik Devre Şemaları (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29841.htm)

smnvrl 15-01-2016 19:38

Teşk. Dudugen. Balık yanında çok güzel olur nitekim yediğimizde oldu, diğerlerinden yaprak yaprak koparıyorum. Taze soğanda benim bahçeden lezzetli oluyor.

100 Gr geldi marul. Pazarda satılanlara göre göbek kısmı zayıf.

smnvrl 05-02-2016 20:37

karnabahar ve pırasa

2 Eklenti(ler)
Havalar soğuktu diye fazla gelişim olmadı. Ortamı ve besin sıvısını ısıtmadan 2-3 günde bir besin ölçümü yaparak olan böyle.

kursun 10-03-2016 10:00

İyi günler, Osman Bey.
Paylaşımı kestiniz. Gelişmelerin olumsuz olduğunu sanmıyorum.
Yazılanlara ilgisizlikten dolayı mı acaba?
Forumda artık topraksız tarım ile ilgili yazı bulmak zorlaştı.
İşi öğrenen uğraştan yazmaya vakit mi bulamıyor?
Yoksa sezonun başlamasını mı bekliyorlar.
Ya da başka nedenden mi bilmiyorum.
Daha çok her şeyi hazır isteyen yeni üyeler var.
Hoşça kalın. Yazılarınızı bekliyoruz.

SuleymanK_ 11-03-2016 22:39

Osman bey merhaba,
Yeni gelişmeler var mı acaba?

smnvrl 14-03-2016 07:23

Uzun bir aradan sonra

3 Eklenti(ler)
Sn Kursun;

İşlerimin yoğunluğundan dolayı siteye fazla giremedim. Giremediğim süreçte pırasalarım oldu (normalde severek yediğim bir sebze değil :) ) yemeğini yapıp yedik. Soğan üretimini sürekli yapıyorum eşimin en sevdiği kısım o çünkü salatalar için sürekli koparıyor taze taze.

Marulları ise olan yapraklarını kopararak tüketiyoruz böylece üretim kesintisiz devam ediyor. Karnabahrlar ve brokoliler oldu pazardaki gibi büyük olmasalar da lezzetlerine bakacak kadar oldular :)

Bir kenarda salatalık tohumu çimlendirmiştim. Onları brokoli ve karnabaharın olduğu parkura yerleştirdim şimdi onun gelişimini gözlemleyeceğim.

Saygılarımla.

shawshang 14-03-2016 08:18

@smnvrl tebrikler

sulukök 14-03-2016 12:43

Tebrikler, epey büyümüşler. Ben pırasayı tohumdsn üretmeye çalıştım, 18in 6sı yaşamayı başardı, biraz da ilgilenemedim. Boyları bir karışı geçti ama cılızlar.

Soğanları perlite dikmiştim, iyi bir düzen kurmayınca beslemesi ve de yemesi sorun oldu. Tepeden püskürtme yaptığım için bulaşık olasılığı yüksek. Nasıl yesem diye düşünüyorum. Sizin gibi durgun suda yapsaydım bu kadar düşünmezdim...

shawshang 14-03-2016 12:45

https://youtu.be/yDOsAloba0Q?t=6m58s

bu arkadaşların nasıl yaptığını görünce şaşırmıştım

sulukök 14-03-2016 13:00

Kendisi yemiyor ki. Yağmur gibi yıkıyor gübre ile. Uyarmak lazım.

mustafa_myb 15-03-2016 19:18

Sn. smnvrl merhaba,

Nihayet geldiniz gözlerimiz yollarda kalmıştı. Pırasalar ve karnabaharlar çok güzel görünüyor, canım çekti doğrusu. Marullarda artık seri üretime geçilmiş görünüyor :D Elinize emeğinize sağlık. Devamı gelir inşallah takibe devam. :)

smnvrl 15-03-2016 20:11

Sn Shawshang , Sulukök ve mustafa_myb Teşekkürler.

Açıkçası bulaşıklık hakkında bir bilinç sahibi değildim ama anlaşılan o ki durgun su ve katı ortamda damlama sulama ile yetiştirmem yerinde olmuş.

@Yeni başlayacak hobi'daşlarım;

Bu süreçte yaşadıklarım sonucu bende oluşan bir iki düşünceden bahsetmek istiyorum.

Topraksız tarıma başlayacak merak salmış benim gibi arkadaşların kolayca ürün alabileceği bitkileri seçmesi gerektiğini düşünüyorum. Soğan ve marul benim denememde güzel sonuçlandı kısa zamanda da sofraya geldi. Aynı zamanda salata malzemesi olduğu içinde ev halkı tarafından sevildi. Pırasa brokoli karnabaharda oldu ama biz sabırsız amatörler için süreç biraz uzun gelebilir. :)

Isı Işık ve besin bu etkenler birbiri ile orantılı olmalı biri eksik olduğunda bitki geç gelişiyor.Balkondaki bitkilerim açıkta olduğu için soğuk günler yaşadım, Işık desen öğlen 13:00 e kadar ancak görüyorudu. Buna bağlı olarak hızlı gelişim elde edemedim ve kendimde sürekli eksik arar neyi hatalı yaptığımı sorgular şeklinde buldum kendimi. Sonuç olarak ortamınızı iyi değerlendirin sonrasında sisteminizi kurun .

smnvrl 15-03-2016 20:23

Bitki besini emin olduğunuz yerden temin edin, olabildiğince yanlış gidecek faktörleri azaltın. Besinden emin değilseniz, tohumdan emin değilseniz ısı ve ışık konusu kafanızda soru işareti ise durup bir kez daha düşünün , bence en fazla 1 veya 2 etken olmalı emin olamadığınız .Unutmadan kendi yaptığımız üretim hataları da bir faktör :)

Hep olumsuzluk mu ? Tabi kide hayır. Yetiştirebilmek büyütmek anlatılamaz bir zevk. Sizinde bu güzel duyguyu yaşamanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Saygılarımla.

PokPok 19-03-2016 17:20

Elinize sağlık, iyi gidiyor. Keşke yetiştirdiklerinize biraz daha ışık verebilseniz. Kesin tatmin edici şekilde daha hızlı büyüyecekler.

efe446 22-03-2016 09:33

EC ölçümünü nasıl yaptınız o kendi yaptığınız probla detaylı anlatır mısınız rica etsem .

Bu yöntem doğru sonuç verir mi acaba çok basit duruyo.

https://www.youtube.com/watch?v=-QF27bncXAQ

sulukök 22-03-2016 15:13

İşin temel mantığı bu zaten. EC dediğimiz Electrical Conductivity, yani iletkenlik. Yani tuzluluğu dolaylı olarak iletkenlik ile ölçüyoruz. Önemli olan kalibrasyon ve kalibrasyonun kararlılığı. Elektrod olarak kullanılan malzeme zamanla "paslanır", ölçüm şaşar. Ona göre alternatif akım kullanmak gerekir, falan...

smnvrl 26-03-2016 14:23

Sn efe446;

Sn Sulukök sorunuza cevap vermiş. Konu tamamen iki nokta arasındaki direnç ölçümüyle ilgili. İki metal olması yeterli. Sıvıyla daha az tepkimeye girecek (paslanmayacak) metal seçmeniz uygun olur.

Devrenin kendisi Kudret hocamın tasarladığı devredir. Ben sadece üzerine mikrodenetleyici tarafından okunması için bir iki değişiklik yaptım.

Saygılarımla.

smnvrl 26-03-2016 14:33

T.t.s.k

2 Eklenti(ler)
Denememin durumu aşağıdaki gibidir.

smnvrl 26-03-2016 14:39

Marullar tohuma kaçıp acılaşmaya başlayınca tüm parkuru söktüm. Yerine salatalık fidesi ektim. Durgun suda yetişen marula şimdilik dokunmadım, ama onuda bu akşam yiyesim var :) İlerleyen günler salatalık yetiştirme çabalarıyla geçecek. Bakalım neler bekliyor beni...

sahasem 26-03-2016 16:01

Abi forumda topraksız tarım konularını inceliyorum elektroniğe ilgim az olduğundan sizin çalışmalara kısaca bakıp geçmiştim. Detaylı inceleyince saygı duyduğumu özellikle belirtmek icin yazıyorum elinize emeğinize sağlık, gerçekten güzel olmuş..
Tebrik ediyor hayırlı günler diliyorum

smnvrl 08-04-2016 21:16

Salatalık

1 Eklenti(ler)
Gelişimleri bu hafta biraz daha iyiydi. 2 ayrı parkur var . Birincisi 1.4 Ec , İkincisi 1.7 Ec .Deniyorum.

Doku_Kültürcü 08-04-2016 23:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efe446 (Mesaj 1448736)
EC ölçümünü nasıl yaptınız o kendi yaptığınız probla detaylı anlatır mısınız rica etsem .

Bu yöntem doğru sonuç verir mi acaba çok basit duruyo.

https://www.youtube.com/watch?v=-QF27bncXAQ

Sayın efe446,
Bu yöntem doğru sonuç vermez. Doğru akım polarizasyona neden olur ve elektrik iletimini engeller. Bu nedenle EC ölçümlerinde altenatif akım kullanılır ve bu alternatif akımın frekansı 1kHz ve üstü olmalıdır. Bu durumda elektrodlarda H2 ve O2 birikimi (yani polarizasyon) nedeniyle direnç artışı olmayacağı için ölçülen akım değeri güvenilir olur.

smnvrl 16-04-2016 12:57

T.t.s.k

1 Eklenti(ler)
Salatalıkları ipe aldım. Kökler oluşunca ve havalarda ısınınca gelişimler hızlandı.

shawshang 20-04-2016 16:35

sistemin karşısında türk kahvesi içmekte güzel oluyordur :)

smnvrl 21-04-2016 13:41

T.t.s.k

2 Eklenti(ler)
Sn shawshang;

Her akşam ilgilenmek onları seyretmek, incelemek ayrı bir zevk.* Balkon dardı güneş fazla almıyordu vs... bahanelerini kenara bırakıp bi an önce denemelere geçmem benim açımdan çok doğru bir karar oldu. Şimdilik sistemin seyri güzel . Sizinde yoldaşlığınızı bekliyorum özlettiniz kendinizi. Malum denemelere sizle eş zamanda başladık.*

Saygılarımla

shawshang 21-04-2016 13:45

Maalesef işlerden ve köydeki zeytinliklerden dolayı fide için çalışmaya bile başlayamadım. Sistemi temizledim beni bekliyor :(

smnvrl 03-05-2016 21:00

Salatalık büyüme sorunu

3 Eklenti(ler)
Salatalıklarım çiçek açtı ama büyümüyorlar acep nedendir? yorumlarınızı bekliyorum .

PH 5.8-6.5 aralığında değişiyor
EC 2-2.5 arasında
Balkonda 8 saksıda 16 kök var
boylar 70-100 cm civarı
sabahtan öğleye kadar direk gün ışığı alıyor
3 saat de bir 4 dk sulama yapıyorum.
Bitkiler besin tüketiyor (günde 15 litre besinli suyun 3-4 litresi su ve 2.5 ec yi 1.8 ec ye indiriyor.)

efe446 03-05-2016 22:08

1 Eklenti(ler)
Boyları çok uzun ama meyve büyütmüyor meyveler sararıp dökülüyorsa besin eriyiğinizi gözden geçirin derim . Azot potasyum oranı nedir kullandığınız formülün ?

smnvrl 03-05-2016 22:49

Sn Efe446, besini kudret hocamdan aldım besinde sorun olacağını sanmıyorum. Oluşan meyveler sararıp dökülmedi ama büyümedide bir iki haftadır meyveler aynı boyutta. Sürekli yeni meyve veriyor filiz atıyor ama mevcut meyveler büyümüyor. Bendeki ph her gün yükseliyor 15 litreden 8 kök salatalık besleniyor her gün 5.8-6.0 arasına indiriyorum akşamına 6.8 ph a çıkıyor. sıkıntı bu olabilir mi ?

efe446 04-05-2016 07:43

Biraz daha zaman geçsin ama bu yaprak büyüklüğüne göre meyveninde büyümesi gerek. Besin eriyiğinden sandım ama Kudret Bey hazırladı ise sorun olmaz. Belki siz hazırlamasında bir hata yapmışsınızdır. Bir daha kontrol edin ve biraz daha zamana bırakın derim. Umarım problem düzelir. Kolay gelsin.

kursun 04-05-2016 07:51

Osman bey. Kolay gelsin.
Salatalıkların cinsinden olabilir mi acaba?
Sabahtan öğlene kadar güneş alıyor diyorsun.
Bu güneş az mı geliyor?
Eriyikte seviye eksiliyorsa, bence besin alıyorlar demektir.
efe446 hocamın söyledikleri dışında başka bir şey olmamalı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025