agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Pratik Devre Şemaları (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29841.htm)

smnvrl 03-12-2015 09:39

T.t.s.k

1 Eklenti(ler)
Soğan ekmesek olmazdı.

smnvrl 05-12-2015 11:09

T.t.s.k.

1 Eklenti(ler)
Hayırlı hafta sonları. Bir resim daha ...

smnvrl 09-12-2015 16:45

T.t.s.k.

3 Eklenti(ler)
Marullarda fazla bir gelişme olmuyor ama gözlemlemeye devam ediyorum.
Ec ve ph değerleri aynı şekilde. Sulamayı günde 2 kez 3 er dk ya düşürdüm.

Soğanlar artık yeşillenmeye başladı iyi görünüyorlar.

mustafa_myb 09-12-2015 18:11

işte sulu tarım budur :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl (Mesaj 1425341)
Marullarda fazla bir gelişme olmuyor ama gözlemlemeye devam ediyorum.
Ec ve ph değerleri aynı şekilde. Sulamayı günde 2 kez 3 er dk ya düşürdüm.

Soğanlar artık yeşillenmeye başladı iyi görünüyorlar.

Merhaba Osman Kardeş,

MaşaAllah sistemde ürünlerde çok güzel görünüyor tebrik ederim. Hayranlıkla inceledim ve takip ediyorum, ellerine sağlık. Soğanlara, tabiri caiz ise koptum yani :eek: süper olmuş. Lütfen siz paylaşmaya biz takibe devam. ;)

smnvrl 15-12-2015 21:03

T.t.s.k

2 Eklenti(ler)
Paylaşımlar azaldı, benden bir iki foto.

Dudugen 15-12-2015 23:14

Yakın zamanda salata tabağında da fotoğraf çekersiniz. Bizimle paylaşın lütfen :)

Greant64 15-12-2015 23:33

Bakar bakmaz besmele çektim çünkü çok özeniyorum topraksız tarıma da o yüzden nazar değmesin diye korkuyorum.

Bu topraksız tarımda durgun su kültürü mü yoksa dolaşan su kültürü mü daha fazla verim sağlıyor hangisi daha iyi oluyor bilemedim.

Bir de hem öğrenmek hem de deneyip denerken dahi mutlu olmak için evde bitkiye hangi ışığı sağlamam gerekiyor? yani kısacası hangi ampülden alayım? marka modeli falan var mı? Alabileceğim bir sayfa var mı?
Mümkünse fiyatı biraz uygun olsun lütfen çünkü hem amatörüm hem de kısıtlı bütçem var henüz.

smnvrl 16-12-2015 08:01

Sn Dudugen,

İnşallah yetiştirdiğimiz ürünleri tabağımız da görmek nasip olur, sanırım bu işin en güzel anı o an. Sizin Sylvania grolux floresanlarınızın nasıl sonuç verdiğini merak ediyorum. Takipteyim.

Sn Greant64;
Kullanılan sistemlerdeki verim farkı hakkında fazla bilgim yok, eksik bilgi ile sizi yanıltmak istemem. Benimde sistemimin kurulumunda yardımlarını eksik etmeyen, yol gösteren Kudret Tezel hocamın yazılarını okuyabilirsiniz.

Aydınlatma konusunda gelince LED, Floresan ve HPS olarak farklı tür seçenekler mevcut. Sn Dudugen sylvania grolüx floresanı tercih etti. Sonuçlarını hep beraber bekliyoruz. Alınacak sonuçlara göre tekrar konuşuruz bu konuyu.

Saygılarımla.

sulukök 18-12-2015 08:41

Soğanlara da marul formülümü uyguluyorsunuz? Durgun sudalar gibi görüyorum, doğru mu? Hava pompası var mı?

smnvrl 18-12-2015 08:47

Sn sulukök,

Soğanlara Kudret Tezel hocamdan aldığım Brokoli ve Pırasa için hazırlamış olduğu besin formülünden kullanıyorum.Durgun suda deniyorum. Kabın alt kısmında hava perdesi var hava motoru ile hava veriyorum sürekli. (Çimlendirme çalışmalarınızı ilgiyle okuyorum onuda belirteyim.)

Saygılarımla.

smnvrl 19-12-2015 10:13

T.t.s.k

2 Eklenti(ler)
Hayırlı hafta sonları...

smnvrl 22-12-2015 20:17

T.t.s.k

1 Eklenti(ler)
Marullarım ekileli tam 1 ay oldu. Ne dersiniz gelişimleri yavaş mı oldu ?

Dudugen 22-12-2015 21:52

Bu aylarda hasat 45-60 gün arası oluyor sanıyorum. Sizin de 30 güne göre bence oldukça iyi gözüküyorlar. En azından benimkilere göre :)
Bakalım deneyimli arkadaşlarımız neler söyleyecek. Ben de merak ediyorum.

mesut çelik 23-12-2015 00:00

Başarılar dilerim cok guzel olmuş sıcaklık durumunuz nedir veya ısıyı dengede tutacak bir şema yapabilirseniz cok daha guzel olur tadından yenmez

paradeoks 23-12-2015 05:51

Merhaba Osman kardeşim;

Foruma yeni üye oldum bu ilk mesajım,bir süredir konuları takip etmekteyim.Özellikle Kudret bey,siz ve Potasyumun yaptığı çalışmalar ilgimi çekiyor,tebrik ederim.
Kudret beyin yaptığı sera bekçisininin benzerini balkonda kuracağım aeroponik sisteme entegre etmek istiyorum.Daha sistemi kurmadan otomasyona geçtim:rolleyes:henüz fikir aşamasında herşey.
Size soracağım soruya gelirsek,yaptığınız devrede fan ve ısıtıcı yerine ph ve ec probu konulabilirmi? E baydan devresi ile ec ve ph probu gördüm.Bu konudaki fikirleriniz yazarsanız sevinirim.

shawshang 23-12-2015 07:38

Bence gayet iyi gidiyor Osman

smnvrl 23-12-2015 07:46

T.t.s.k

3 Eklenti(ler)
Sn Dudugen,

Hasat süresi belirttiğiniz gibi 45-60 gün ise gelişimleri normal gibi görülüyor sevindim :) . Siz bodrumda yapmayı seçerek daha zor bir yol seçtiniz başarıya ulaşacağınızı düşünüyorum. Sizinkileri de görürürüz.

Sn mesut çelik,

Balkonum toplam 3 m2 civarında . gündüzleri bir işlem yapmıyorum ama 0-40 derece termostat (10 tl ) ve fanlı bir ısıtıcıdan yaptığım ısıtma sistemini devreye alıyorum gece dışarı ne olursa olsun benim balkon 8-10 derece arasında kalıyor sürekli.

Sn paradeoks,

Sonuçta kullandığımız mikrodenetleyici bu cihazları nasıl programlarsanız o işi yapar. Bağlanmasında problem görmüyorum yapılabilir. Ebay üzerinden probe ları temin edip kullanabilirsiniz. (ph ve ec problerını direk okumazsınız opamp lı ve çıkışı 0-5 volta orantılayacak okuyucu ara devrede lazım ). Bende evde küçükten deneylere başladım. Açtığım konunun başlığına uygun hareket edelim değil mi ? :)

Resimlerdeki tesisat borusunun et kalınlığında açtığım deliklere tel yerleştirip EC probu yaptım. Ölçümler alıyorum.

Saygılarımla...

paradeoks 23-12-2015 09:54

Osman kardeşim;

Ellerine sağlık işin peşini bırakma,nacizane tavsiyem cam sensörlü problardan kullanman,dediğin ara devre yanında geliyor,sadece o ara devre ile kalibrasyon yapılıyormu araştırıyorum:confused:Verdiğin devreye uyarlanabiliyor olması güzel bir gelişme ,senin kadar elektronik bilgimiz yok maalesef ama gördüğümüzü yapabiliriz sanırım.
Bu arada metal problardan nasıl iyi bir verim alırsan maliyet açısından daha uygun tabii,tercih sebebi olur,deneylerinin sonuçlarını merakla beklemekteyim;)
Saygılar bizden..

smnvrl 27-12-2015 08:01

T.t.s.k

1 Eklenti(ler)
Resimdeki iki maruldan küçük olan ec= 3.0 büyük olan ec=1.2 de yetiştirilde ec nin yüksek olmasının sonucu bu şekilde oldu. Paylaşayım istedim.

smnvrl 05-01-2016 09:29

T.t.s.k

1 Eklenti(ler)
Şu anki hali

smnvrl 08-01-2016 08:17

T.t.s.k

2 Eklenti(ler)
Brokolilerin durumu (sanırım güneşi az gördükleri için geç yetişiyorlar.)
Durgun su da ki marulların gelişimide güzel (brokoli parkurunda 3.0 ec ile beslerken küçük kalmışlardı şimdi istedikleri ec yi verince coştular.)

smnvrl 12-01-2016 10:15

EC kontrol

1 Eklenti(ler)
Bir yandan da elektronik çalışmalarımız devam ediyor. El yapımı EC probumuz ve mikrodenetleyicinin anlayacağı forma çeviren okuyucu devre.

shawshang 12-01-2016 10:25

Yaza kadar sistem bitecek gibi Osman tebrikler

smnvrl 12-01-2016 10:53

Yukarıdaki devre, Kudret Tezel hocamın tasarladığı devreden alıntıdır. Kendisine yardım ve yol göstericiliğinden ötürü buradan teşekkürlerimi iletiyorum.

Devrede Probe AC elektrik ile beslenmiştir. Suyun elektriksel iletkenliğinin ölçümü yapılmıştır. AC voltaj doğrulma devresi ile DC ye çevrilmiş ve 0-5 volt (mikrodenetleyicinin okuyacağı aralık) aralığından kalması sağlanmıştır. Sistemde Röle kullanarak suya sürekli elektrik verilmesinin önüne geçilmiş , ölçüm zamanlarında röle çektirilerek ölçümler alınmıştır.

Saygılarımla.

@shawshang

Teşekkür ederim. İnş yaza yetiştiririm de test etme imkanım olur. Biz hobiciler havanın düzelmesini dört gözle bekleriz. :)

shawshang 13-01-2016 12:22

Aynen öyle dünkü fırtına benim gecekonduya ciddi anlamda zarar verdi. İçinde ürün olsa kesin hepsi giderdi. Nisan Mayıs gelsin diye sabırsızlanıyorum

smnvrl 13-01-2016 12:59

Sn. shawshang;

Dünde benim balkona yaptığım naylon epey zorlandı. Genişleyen çıkan yerleri oldu. Müsait zamanda tekrar düzenlemem gerekecek. Çalışmalara başlamanızı bekliyorum bende, yoldaşlar ile daha zevkli oluyor yapmak paylaşmak.

smnvrl 15-01-2016 10:53

karnabahar

1 Eklenti(ler)
Karnabaharlar sonunda görüldü. :)

Dudugen 15-01-2016 11:20

Allah, hayırlısı ile yemeyi nasibetsin :)
Hayatınızda yeriğiniz en güzel karnınahar olacağına eminim.

smnvrl 15-01-2016 17:45

marul yetiştirme

1 Eklenti(ler)
Marul yetiştirmeye tamam diyelim. Birini koparıp sofraya aldık.

Dudugen 15-01-2016 17:53

Afiyet olsun. :)

Yanında balık vardır umarım :)

Bir de tartmanız mümkün mü acaba?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025