agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Pratik Devre Şemaları (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29841.htm)

Kudret Tezel 04-05-2016 08:04

Sevgili arkadaşlar hani hep diyorum ya amatör aç gözlü olur diye. Arkadaşlarımız balkonunda bitki yetiştirmek istiyor ama domates biber patlıcan vs vs her türlü bitkiyi olsun istiyor ve benden hepsi için ortak besin istiyor. Bende kendilerine topraksız tarımda bitki besin eriyikleri her bitki için ayrı ayrı hazırlanır, ama bunlar arasında uçurumlar yoktur her besin her bitkiyi besler öldürmez ama verime gelince kendini gösterir beklentileriniz fazla abartmayın amatörce gönül eylemek için neticeye razı olmalısınız diyorum. İşe başlarken herkes kabul ediyor ama iş biraz zaman geçince şikayetler başlıyor.
Sevgili arkadaşımız smnvrl nin salatalıkları çok ta kötü değil gördüğüm kadarı ile çok hassas ola salatalığın yaprakları çok güzel meyve tutmuş ama hepsini besleyememiş zira smnvrl arkadaşımıza ortak kaydı ile besin yollamışım. Besinlerimiz hepsi denenmiş hepsi iyi neticeler vermektedir. Iğdır da Eskişehir de profosyonel salatalık seraları var arkadaşlarımızın üretim yaptıkları. İçiniz rahat olsun.

smnvrl 04-05-2016 08:53

Sn Kudret Hocam,

Besin ile ilgili kafamda hiç şüphe yoktu zaten (ortak değilde "hıyar" olarak aldığım besini kullanıyorum). İşi bilmediğimizden acaba neyi yanlış yaptım anlayışı ile soru sordum. Sizden aldığım karnabahar ve marul besinlerinde güzel sonuçlar aldım sorduğum sorudan sizi rahatsız edici bir durum oluştuysa kusura bakmayın. Saygım sonsuz :)

Sn Efe446 Sn Kurşun,
* Besin tüketimleri iyi salatalıkların aslında alt yapraklarını kopardım filizlerle beraber, yoksa daha orman gibi olurdu. Aklımda şu ph konusu takılıyor hep ph sürekli yükseliyor (kullandığım perlit kaynaklı sanırım). Aslında sizden öneriler istiyorum neler yapabilir? Balkondaki salatalıklar iki ayrı parkurda bu sebebple farklı EC farklı sulama zamanlaması farklı ph dengelemesi ve lazımsa salatalıkların bazılarını kökleyebilirim

Saygılarımla.

efe446 04-05-2016 09:17

Besin elementi alımı varsa fazla pH'a takılmayın. Belkide çeşit olarak pek iyi bir çeşit değildir hıyarlarınız. Geçen sene benimde başıma geldi hep erkek çiçek açtı hıyarlar . Yetiştiricilikte çeşitte çok önemlidir.

smnvrl 04-05-2016 10:59

Sn Efe446;

Ekimi yaparken olurda verimsiz bir çeşit ekerim diye 3 ayrı çeşit ekmiştim. Yaşadığım sorun çeşide bağlı değil diye düşünüyorum. Ben biraz daha gözlemlemeye devam edeyim. Teşekkürler.

megbilgi 04-05-2016 12:52

Hıyarların gelişim aşamasında Kalsiyum ihtiyacı yüksek olur.
Özellikle sizin hıyar gördüğüm kadarı ile verimi yüksek dişi çicekli bir cins.
Bu nedenle her boğumda çok fazla meyve oluştururlar. ( Muhtemel bir sera cinsi hıyar )
Potasyum ve Kalsiyum ilavesi yaparak deneme yapın derim.
...
İkinci önerimde besin bitkiye tam ulaşamıyor olabilir.
Sulama sayınız eksik gelebilir.
...

smnvrl 13-05-2016 20:47

Salatalık
 
2 Eklenti(ler)
Salatalıklardan ürün aldım. Paylaşayım istedim.

shawshang 13-05-2016 20:48

süper


Sent from my iPhone using Tapatalk

paskomya 19-06-2016 22:14

abisi perlitleri temizlemiş miydin? bana biraz yosun tutmuş gibi geldi fotodan.

smnvrl 20-06-2016 07:23

Sn paskomya;

Sisteme yerleştirmeden önce perlitleri yıkamıştım. Yosunlaşma perlitin güneş görmesinden kaynaklı oluyor. Damlama sistemim perliti kapatmamı engelledi.

paskomya 20-06-2016 17:18

teşekkür ederim sadece gördüğümü söyledim, neler yaptığını bilmediğim için, sayende bende öğrenmiş oldum.

smnvrl 27-06-2016 13:39

T.t.s.k
 
1 Eklenti(ler)
Sistemi otomatik yapma çalışmasının sonuçları

shawshang 27-06-2016 13:40

Tebrikler Osman Bey

smnvrl 27-06-2016 13:43

Epey paylaşıma ara vermiştim ama arkadaşlarla bu sistem üzerinde çalışıyorduk. Çalışmalarımız meyvesini vermeye başladı.

* Otomatik sulama
* Otomatik su ekleme (Besin tankı su seviyesi)
* Otomatik EC kontrolü ve besin ekleme

Devre 2-3 haftadır balkonda çalışıyor maşallah şimdilik çalışması güzel.

kiziltan 27-06-2016 14:35

Devreniz Sn Tartes`in Bitki Fabrikasi basliginda attigi mesajda gorulen EC ve asit pompali sosteme benziyor mu ?

Tankin su giris ve cikislarini durdurunca otomatik EC ve PH kontrolu yapip seviye gostergesinden degeri okuyup, hesaplanan miktarlarda A ve B solusyonlari ile asit duzenleyiciyi verip sonrasinda istenilen saatte ve sureyle sulama yapiyor mu ?

Basarili olmanizi dilerim

smnvrl 27-06-2016 15:57

Sn Kiziltan,

Yaptığımız devre amatör kullanıcılara yönelik bir çalışmadır. Amatörün işini kolaylaştıracak temel seviyede fonksiyonlar içermekte. Sistem üzerindeki düğmeler ile ayarladığınız periyortlarda sulama yapıp , besin tankındaki su seviyesi düştüğünde su eklemesi yapan, besin tankındaki EC yi ölçüp sizin ayarladığınız EC değerine göre besin ekleyen bir düzenektir. PH ekleme bulunmamakta.

Böyle bir cihaz yapma sebebimiz öncelikle bizim kendi sistemlerimiz için gerekli oluşu idi. Bitkilerin bakımı için harcayacağımız zamanı azaltıp daha fazla zevk almak için böyle bir çalışma yaptık.

İyi dilekleriniz için teşekkürler.

kiziltan 27-06-2016 16:32

Tebrik ederim.

Kafamdaki su, diyelim 2 saat arayla 15 dakika sulama yapilacak. Bu mumkun.

Drenaj suyunun geri gelip artik depoya donusunun 1 saat alacagini varsayalim, sistem 1 saat bekleyip seviyeyi olcup eksik miktari tamamlayacaksa sorun almaz.

Burada eklenecek su miktarina gore A ve B konsantre koyacaksa bir hesap yapmasi lazim, ve ust seviyeye kadar doldurup vanayi kapatip, EC olcup sensoru olcumde bekletip A ve B yukleyerek istenilen EC ye ulasana kadar bekleyip o noktaya gelince durmasi lazim, degil mi ?

Sizin yazdiginiz algoritmayi bilmiyorum bu nedenle anlamaya calisiyorum. Kullanilan pompalari, reaksyon surelerini falan da bilmiyorum zaten. Ornegin su ozellik var mi, hesaplanan degerde konsantre yuklenecekse pompa calisir, hesaplanan degerin ornegin % 90ina ulasinca pompa yavaslar ve son kismi daha yavas doldurur. Boylece pompa durdurma reaksyon suresi daha az hata yapar, kucuk tanklar icin bu onemli olabilir. Pompa dur komutundan sonra diyelim 1 cc kacirirsa bunun 50 litrelik depoda ve 500 litrelik depoda hatasi cok farkli olur.

Sn Megbilgi gibi sadece NPK ekleyecekseniz daha da kolaylasir, iki konsanre gubre olmadigindan bir pompa EC ye gore calisip duracak, diger bosta olana bir PH sensoru eklense o ayari da yapar ( eger iki ayri pompa bagimsiz calisiyorsa ), sadece bir PH sensoru ister.

Sizin elektronik bilginiz ve hidroponik bilginiz var, arzum yapmisken zaten olani tekrarlamak degil bir adimm ilerisini yapmaniz, isterseniz yapmamaniz icin engel yok, basarilar dilerim.

Doku_Kültürcü 27-06-2016 17:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl (Mesaj 1470894)
Sistemi otomatik yapma çalışmasının sonuçları

Seri üretime geçip TARTES'te satabilirsiniz.

smnvrl 27-06-2016 22:58

Sn Kiziltan;

Ben bu sistemi balkonumda ki parkuru baz alarak düşündüm, dediğiniz gibi devir daim çalışıp bitkilere su gidiyor ,belirlenen sulama kadar motor çalıştıktan sonra bekleyip tüm geri dönüş suyunun tankta birikmesini sağlıyor. Bir sonraki adımda eksilen suyu ekleyerek seviyeyi sabit tutuyor. Ec ölçümünü yaptıktan sonra orana göre besini içine ekliyor. Bu döngü sürekli devam ediyor. Olabildiğince basit ve kullanışlı bir şey tasarlamaya çalıştık. Yeni başlayacaklara kolaylık sunmak için. Dediğiniz özelliklerin hepsi eklenir ama maliyet artacaktır ve karmaşıklaşacaktır. Kudret hocamı hep örnek almışımdır. Bir şeyin iyi çalışması için kompleks olmasına gerek yok, iyi tasarlanmış olması yeterlidir. Geri bildirimleriniz ile profesyonel bir cihazda ilerde çıkabilir zamanla yaşayıp görürüz. Değerli geri bildirimleriniz için teşekkür.

smnvrl 27-06-2016 23:08

Sn Doku_Kültürcü;

Hobimizi daha zevkli kılmak için bunu yaptık, cihazı kullanarak biz bir zevkini alalım sonrasında düşünürüz, bunlar için çok erken. Teşekkürler.

alierenerdal 15-06-2021 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkancetinkol (Mesaj 1171001)
Merhaba.
Kurulum aşaması devam eden mini seram için bu sistemi yapacağım, sanırım linkini verdiğim 2 ürün benim için yeterli gelecek. Nem benim için öncelikli, sensör combo, hem nem hem sıcaklık ile ilgili okuma yapıyor fakat buna uygun bir cihaz bulamadım. Online satın alabileceğim bir alan paylaşılırsa çok mutlu olurum.

DİJİTAL NEM KONTROL CİHAZI - Ölçü aletleri ve elektrik izolasyon malzemeleri

DHT11 SICAKLIK VE NEM SENSÖRÜ, nem senesörü, DİRENC.NET / Türkiyenin elektronik kompanent satış sitesi., , , nem ve sıcaklık sensörleri, NEM SICAKLIK SENSÖRLERİ

Eğer düşündüğüm gibiyse sipariş vereceğim. Bunun dışında sensörün montajı hakkında bilgi almak isterim.

Çalışmalarınızın devamını dilerim, alana ilgisi olanlar için oldukça yerinde bir kaynak olmuş konunuz, teşekkürler...

Dene https://www.eydemgrup.com/hidrolik-s...sikma-pensesi/


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025