agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Ankafar / Akan su kültürü çilek serası (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29641.htm)

ankafar 22-03-2013 19:06

5 Eklenti(ler)
Bugünden bir kaç kare.

Eklenti 380806
Eklenti 380807
Eklenti 380808
Eklenti 380809
Eklenti 380810

Kudret Tezel 22-03-2013 20:10

Maşallah maşallah ellerinize bilginize sağlık sayın ankafar. Hayırlı bol kazançlar dilerim.

badembaba 22-03-2013 23:44

Sayın Ankafer konuyu baştan sona okudum, bilgi paylaşımı için teşekkür ederim.

adem4516 23-03-2013 12:38

sayın Ankafar öncelikle çalışmalarınızda başarılar ve bol kazançlar diliyorum, size sormak istediğim birkaç sorum olacaktı 1. çilekleri sisteme yerleştirdiğinizden bu güne kadar aynı besin eriğinimi kullanıyorsunuz.? 2.ben bu çilek işini durgun su kültüründe havuzun içinde denemek istiyorum straforlardaki deliklere sokarak suyun üzerine bırakmak bunun için önerileriniz ve dikkat edilmesi gereken belli başlı neler olabilir veya o şekilde siz hiç denedinizmi tavsiye edermisiniz? çalışmalarınızda başarılar saygılar...

ankafar 23-03-2013 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adem4516 (Mesaj 1125786)
sayın Ankafar öncelikle çalışmalarınızda başarılar ve bol kazançlar diliyorum, size sormak istediğim birkaç sorum olacaktı 1. çilekleri sisteme yerleştirdiğinizden bu güne kadar aynı besin eriğinimi kullanıyorsunuz.? 2.ben bu çilek işini durgun su kültüründe havuzun içinde denemek istiyorum straforlardaki deliklere sokarak suyun üzerine bırakmak bunun için önerileriniz ve dikkat edilmesi gereken belli başlı neler olabilir veya o şekilde siz hiç denedinizmi tavsiye edermisiniz? çalışmalarınızda başarılar saygılar...

Teşekkür ederiz...

çilekleri sisteme yerleştirdiğinizden bu güne kadar aynı besin eriğinimi kullanıyorsunuz.?
-Hayır genel olarak ilk dikim yeşil aksam çiçeklenme ve meyve dönemleri farklı. Belirli tuzlar meyve raf ömrünü ve tadı etkiler örneğin bu sebeple daha tatlı kaliteli ürün için değişiklikler şart oluyor kullandığımız asit bile zamanla değişebiliyor. Biraz yerinde inceleme ile belirlenen bir durum.

2.ben bu çilek işini durgun su kültüründe havuzun içinde denemek istiyorum straforlardaki deliklere sokarak suyun üzerine bırakmak bunun için önerileriniz ve dikkat edilmesi gereken belli başlı neler olabilir veya o şekilde siz hiç denedinizmi tavsiye edermisiniz?
-Ben olsam denemezdim zira çilek yukarı değil aşağı yönlü bir bitki strafor üzerinde meyve gelişimi meyvenin düzgün olmamasına neden olabilir. Havuz sistemi güzel bir sistem ancak marul,ıspanak vs tarzda daha çok yukarı gelişen yeşil aksam bitkileri için uygun.

idris şenol 23-03-2013 20:14

sayın ankafar elinize emeğinize sağlık ALLAH utandırmasın
size sorum, bu şekilde çilek bitki başına 1 kg geçermi veya bitki başına tahminiz veya önceki yıllarda gerçekleşen miktar nekadardır,
topraklı tarımda alınan bitki başına verim nedir
birde topraklı sera ile topraksız sera arasındaki gübre işçilik enerji mukayese edilerse sizin izlenimim veya sonuçlar nasıl biraz bilgi verirseniz sevinirim:)) saygılarımla

ankafar 25-03-2013 21:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1126013)
sayın ankafar elinize emeğinize sağlık ALLAH utandırmasın
size sorum, bu şekilde çilek bitki başına 1 kg geçermi veya bitki başına tahminiz veya önceki yıllarda gerçekleşen miktar nekadardır,
topraklı tarımda alınan bitki başına verim nedir
birde topraklı sera ile topraksız sera arasındaki gübre işçilik enerji mukayese edilerse sizin izlenimim veya sonuçlar nasıl biraz bilgi verirseniz sevinirim:)) saygılarımla

Merhabalar İdris Bey,

Teşekkür ederiz öncelikle. Daha önce bahsettiğim gibi geçmiş sene biraz mücadele sorunu yaşadık (yanlış fide kullanımı ve sera parçalanması). Bu sene sistem iyice oturdu (geri dönüş düzenlemesi vs). Şu an olması gerektiği gibi çalışıyor. Verim olarak sezonu kapatmadan bir yorum yapmak yanlış olur malum tarım işi örneğin geçen gece 2 dereceye düştü sera Ankarada yapmanın dezavantajları bunlar. Şu an 25000 kök civarı bitki var, bu formatta bir sorun olmadan giderse 1 kg zorlanır.

İşçilik kolay malum sulama yok ana tank kontrolu EC, pH değerleri bakılıyor geri kalan otomazyon işi. stoklar gerekirse tazeleniyor. Ürün toplamak, yaprak temizlemek için 2 işçi civarı çalışıyor değişen rakamlar tabi bunlar.

Gübre kullanımı yok denecek kadar az zira kapalı sistem asıl sera konusunda çalışan arkadaşıma sorarım ancak yıllık dönüme 200tl civarı tutuyordu zannedersem.

mtugrul33 27-03-2013 11:20

Merhaba Sayın Ankafar,
Bu cesurca ve bilinçli bir şekilde yaptığınız çalışmaları gönülden kutluyorum.Çok başarılı ve güzel olmuş.İklimlendirmede bir sıkıntınız oluyor mu?.Kış döneminde ortam sıcaklığını 10 derecinin altına düşürmezseniz iyi edersiniz.Fide konusunda Anamurdan fide temin etmeyi niye düşünmediniz?Anamur-Ankara arasında sefer yapan otobüslerle veya kargo ile fide transferi yapabilirsiniz.Viyol içerisinde yetişmiş fideler bu yıl 25 kuruştan satıldı.Nakliyeyi hallederseniz en kaliteli ve sağlıklı fideler temin edebilirsiniz.Albion,rubigen,festival,fortuna ve camorosa ile Sambrosa ceşitlenini bulabilirsiniz.
Sayın Ankafar,besin çözeltisi değerlerinizi bizimle paylaşırsanız(ppm olarak)eğer kendi kullandığımız değerlerle kıyaslama ve düzenleme imkanımız olabilir.Bilgi paylaşıldıkça büyür sözünün güzelliğiyle
çalışmalarınıızda başarılar dilerim.Selaamlar..

LEVENT HÜLYA 04-04-2013 22:24

Arkadaşlar merhaba bu forumdaki ilk mesajım ben topraksız tarım konusunu ciddi olarak düşünüyorum. Ancak bu iş başka işlere benzemiyor know-how ve ARGE nin önemi büyük. Umarım ben de sizin geldiğiniz yere gelebilirim. Tebrikler.

ankafar 05-04-2013 08:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mtugrul33 (Mesaj 1128032)
Merhaba Sayın Ankafar,
Bu cesurca ve bilinçli bir şekilde yaptığınız çalışmaları gönülden kutluyorum.Çok başarılı ve güzel olmuş.İklimlendirmede bir sıkıntınız oluyor mu?.Kış döneminde ortam sıcaklığını 10 derecinin altına düşürmezseniz iyi edersiniz.Fide konusunda Anamurdan fide temin etmeyi niye düşünmediniz?Anamur-Ankara arasında sefer yapan otobüslerle veya kargo ile fide transferi yapabilirsiniz.Viyol içerisinde yetişmiş fideler bu yıl 25 kuruştan satıldı.Nakliyeyi hallederseniz en kaliteli ve sağlıklı fideler temin edebilirsiniz.Albion,rubigen,festival,fortuna ve camorosa ile Sambrosa ceşitlenini bulabilirsiniz.
Sayın Ankafar,besin çözeltisi değerlerinizi bizimle paylaşırsanız(ppm olarak)eğer kendi kullandığımız değerlerle kıyaslama ve düzenleme imkanımız olabilir.Bilgi paylaşıldıkça büyür sözünün güzelliğiyle
çalışmalarınıızda başarılar dilerim.Selaamlar..


Öncelikle teşekkür ederiz,


İklimlendirmede bir sıkıntınız oluyor mu?.Kış döneminde ortam sıcaklığını 10 derecinin altına düşürmezseniz iyi edersiniz.
-Evet 10 derece civarında tutmaya çalışıyoruz ısıtma mevcut ancak fabrikaya bağımlı olduğumuz için ihtimal dahilinde sıkıntı olabiliyor. Burası tabi sürekli bahsettiğim Ankara da üretimin avantaj/dezavantaj olayı daha sıcak bir iklimde çok daha yüksek bir verim alınabilir zannedersem.

Fide konusunda Anamurdan fide temin etmeyi niye düşünmediniz?Anamur-Ankara arasında sefer yapan otobüslerle veya kargo ile fide transferi yapabilirsiniz.Viyol içerisinde yetişmiş fideler bu yıl 25 kuruştan satıldı.Nakliyeyi hallederseniz en kaliteli ve sağlıklı fideler temin edebilirsiniz.Albion,rubigen,festival,fortuna ve camorosa ile Sambrosa ceşitlenini bulabilirsiniz.
-Fide konusunda biraz ağzımız yandı o sebeple çok dikkatli olmaya çalışıyoruz (geçen sene alınan fidelerin sorunlu çıkması) açık kök frigo kullanıyoruz birde biraz irice seçmeye çalışıyoruz. Önümüzde ki sene özellikle pazarlama olayı göz önüne alınarak sistemde yetiştirilen türlerde biraz değişikliğe gidip yeni bir pazarlama stratejisi deniyeceğiz. Sizde yaşamışsınız zannedersem malum bu sene fiyatlar düşük gitti çünkü sıcaklıklar çok yüksekti. Albion, Festival vs Ankara için düşünmem ancak camorosa cidden güzel bir tür. Belki doku kültüründe kendi fidemizi üretmeye başlarız uzun vadede

Sayın Ankafar,besin çözeltisi değerlerinizi bizimle paylaşırsanız(ppm olarak)eğer kendi kullandığımız değerlerle kıyaslama ve düzenleme imkanımız olabilir.
-Bizim besin değerlerimiz büyük ihtimalle sizin değerlerinizden farklı olacaktır/olmalı o yüzden ne kadar verdiğim bilgiler yararlı olur bilemiyecem. Kokopeat sistemleri malum uzun vadede tuz biriktirir biz genelde anlık değişimleri görebiliyoruz. Örneğin tat konusunda ekşilik hissedersek uygun bir besleme ile bir kaç gün içerisinde değişimi görebiliyoruz. Tat/raf ömrü ortalaması en ideal şekilde olacak şekle getirmek gerekiyor bu da bitkinin değişik dönemlerinde değişik mineral kombinasyonlarına maruz kalması demek zannedersem 5-6 farklı değişim yapmışızdır şimdiye kadar. Besin solusyonu işiyle ortağım ilgilendiği için benim size verebileceğim bu konuda bilgiler cidden sınırlı (doku kültürü ile alakalı sorun olursa sabaha kadar anlatayım sorun olmaz) ancak işinizi görebileceğime inandığım kokopeat sistem için bir kaç bilgiyi özelden görüşelim.

ankafar 05-04-2013 08:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi LEVENT HÜLYA (Mesaj 1133041)
Arkadaşlar merhaba bu forumdaki ilk mesajım ben topraksız tarım konusunu ciddi olarak düşünüyorum. Ancak bu iş başka işlere benzemiyor know-how ve ARGE nin önemi büyük. Umarım ben de sizin geldiğiniz yere gelebilirim. Tebrikler.

Teşekkür ederiz. Evet tarımı biraz fabrikasyon üretim gibi düşünüp algılamak lazım hobi amaçlı kurabilirsiniz 100 tane, 1000 tane fideye bakması kolay olur 20000 fide bambaşka bir iş olur vs eğer ciddi olarak düşünüyorsanız size tavsiyem bu işi yapan kişiler ile görüşüp ortaklıkla hareket etmeniz olur. Umarım başarılı olursunuz.

Saygılarımla

ankafar 05-04-2013 08:38

Bu arada ilgilenen kişiler için seranın içerisine yapıldığı bölgeyi anlatan bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Cumartesi günleri satış için seralar açılıyor daha önceden bir kaç kişi sormuştu.

Saygılarımla

gandalfmk 25-04-2013 13:54

Sayın ankafar,
Öncelikle tebrikler ve teşekkürler, seranızı keyifle takip ediyorum.
Bir sorum olacak;
Daha önce +30bin bitki olduğundan bahsetmiştiniz.
Son dönemdeki paylaşımınızda 25bin civarında bitkiniz var. Bu düşüşün özel bir sebebi var mıdır?

ankafar 26-04-2013 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gandalfmk (Mesaj 1144436)
Sayın ankafar,
Öncelikle tebrikler ve teşekkürler, seranızı keyifle takip ediyorum.
Bir sorum olacak;
Daha önce +30bin bitki olduğundan bahsetmiştiniz.
Son dönemdeki paylaşımınızda 25bin civarında bitkiniz var. Bu düşüşün özel bir sebebi var mıdır?

Teşekkür ediyoruz, bir kaç haftadır seraya uğrayamadığım için yeni foto vs ekliyemiyorum en kısa zamanda halletmeye çalışacam. Bitki konusu fide bulamamaktan kaynaklandı aslında :) geç sipariş verdik istediğimiz tür ve sayı tutmadı o yüzden bir kaç boru boş kaldı.

Önümüzdeki sene daha sistemli bir şekilde daha erkenci gitmeye çalışacağız. Tahminimce çilek piyasası hava sıcaklıklarına bağlı olmakla birlikte bu sene olduğu gibi pek tat vermiyecek o yüzden tonaj az olsa da daha erkenci türlere geçiş yapmak gibi bir düşüncemiz var.

yalandünya59 26-04-2013 11:41

Sevgili Ankafar,

Sanırım artık çilek sezonu bitti, bitki başına yakalayabildiğiniz verim miktarı ne durumdadır,
1 kg'lara ulaşabildinizmi?

Evet, şuanda bende farkındayım çilek fiyatları epey düştü, 2 tl fiyata perakende çilek satılıyor, sanırım toptan alış fiyatları ise 1 Tl/kg'dır.

Çileğin firesini, ezilmesini, raf ömrünü düşündükçe daha bile aşağı fiyatlara aldıklarını düşünmeye başlıyorum, bu durumda beni gerçekten çok üzüyor, üretici her zaman daha az kazanıyor, satan daha fazla maalesef.

Bu sene dikkat ettiğim diğer bir husus ise, piyasada epeyce yüklü miktarda çilek var, fiyatların düşmeside ****** arz-taleb dengesindende kaynaklandığı aşikardır.

Hemen aklıma bizim Topraksız tarımda çilek yapan arkadaşlar yüklü mal çıkardılar, çilek bollaştı piyasaları bizim dostlar düşürüyor galiba diye şakalarda yapıyorum.
Gerçekten özellikle son zamanlarda hem amatör hemde profesyonel anlamda özellikle topraksız tarımda çilek serası yapanların sayısıda bayağı arttı, buda etken olabilir.

Ancak canımı en çok sıkan hususu sizlerle paylaşmak istiyorum, geçen gün çarşıda yol kenarında seyyar arabada bir kişi çilek satıyordu, inanın çileklerin herbiri 70-80 gr büyüklüğünde avuç içi kadar büyüklükte sanki hepsi torna tezgahından çıkmış gibiydi.

Yoldan geçen insanlar aaaa çileklere bak elma gibi dediğinde yanındaki kişide HORMONLU onlar onda böyle iri dedi, aslında ben durumun böyle olmadığını biliyorum, ancak şimdi ben bu insanlara desemki;

Onlar hormonlu değil, Topraksız tarımda otomatik makinalar tarafından kontrol edilen, ve kontrollü bir şekilde besin verilerek yetiştirilen Topraksız tarım ürünü desem ben bu insanlardan nasıl cevaplar alırım diyede merak ettim.
Müthiş bir önyargı, acayip bir korku var insanlarda.
Topraksız tarımı yapmak, uygulamak bana göre insanlara anlatmaktan daha KOLAY...

Yeni fotoları bekliyoruz....

Saygılar...

ankafar 26-04-2013 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalandünya59 (Mesaj 1144863)
Sevgili Ankafar,

Sanırım artık çilek sezonu bitti, bitki başına yakalayabildiğiniz verim miktarı ne durumdadır,
1 kg'lara ulaşabildinizmi?

Evet, şuanda bende farkındayım çilek fiyatları epey düştü, 2 tl fiyata perakende çilek satılıyor, sanırım toptan alış fiyatları ise 1 Tl/kg'dır.

Çileğin firesini, ezilmesini, raf ömrünü düşündükçe daha bile aşağı fiyatlara aldıklarını düşünmeye başlıyorum, bu durumda beni gerçekten çok üzüyor, üretici her zaman daha az kazanıyor, satan daha fazla maalesef.

Bu sene dikkat ettiğim diğer bir husus ise, piyasada epeyce yüklü miktarda çilek var, fiyatların düşmeside ****** arz-taleb dengesindende kaynaklandığı aşikardır.

Hemen aklıma bizim Topraksız tarımda çilek yapan arkadaşlar yüklü mal çıkardılar, çilek bollaştı piyasaları bizim dostlar düşürüyor galiba diye şakalarda yapıyorum.
Gerçekten özellikle son zamanlarda hem amatör hemde profesyonel anlamda özellikle topraksız tarımda çilek serası yapanların sayısıda bayağı arttı, buda etken olabilir.

Ancak canımı en çok sıkan hususu sizlerle paylaşmak istiyorum, geçen gün çarşıda yol kenarında seyyar arabada bir kişi çilek satıyordu, inanın çileklerin herbiri 70-80 gr büyüklüğünde avuç içi kadar büyüklükte sanki hepsi torna tezgahından çıkmış gibiydi.

Yoldan geçen insanlar aaaa çileklere bak elma gibi dediğinde yanındaki kişide HORMONLU onlar onda böyle iri dedi, aslında ben durumun böyle olmadığını biliyorum, ancak şimdi ben bu insanlara desemki;

Onlar hormonlu değil, Topraksız tarımda otomatik makinalar tarafından kontrol edilen, ve kontrollü bir şekilde besin verilerek yetiştirilen Topraksız tarım ürünü desem ben bu insanlardan nasıl cevaplar alırım diyede merak ettim.
Müthiş bir önyargı, acayip bir korku var insanlarda.
Topraksız tarımı yapmak, uygulamak bana göre insanlara anlatmaktan daha KOLAY...

Yeni fotoları bekliyoruz....

Saygılar...

Merhabalar Sayın Yalandünya

Çilek toplamaya devam ediyoruz. Sezon haziran dahil kaplar gibi en son zamana dek bitki verimi hakkında bir şey söylemek yanlış olur. Biz toptan satmıyoruz parakende şeklinde çıkıyor elimizden(şu aralar 3 tl civarı) ancak geçen seneki tl bazında rakamların yarısını almak zor gibi. Çilek bu sene ucuz. Ankara market fiyatı 3.5-4 tl arası seyyar 5 tl

Satış ciddi anlamda başlı başına düşünülmesi gereken bir mevzu siz de üretici olduğunuz için bilirsiniz bazı zamanlar çöpe atmak bile daha karlı oluyor ne yazık ki. Örneğin ailem ile Aydında zeytinyağı üretiriz yıllardır, cidden de kaliteli yağ çıkar (0,5 asit civarı) toptanda elimizden neredeyse 5 tlye gitmez ama (zeytin üreticileri bilir yağın litresinin ortalama maliyeti 3.8 tl civarı idi geçtiğimiz senelerde).

Bu sene Türkiye geneli sıcaklıklar ortalamaların çok üzerinde gitti o yüzden çilek bol oldu bir de ekim alanı arttı. Seneye durum değişebilir. Şu an Ankarada karpuz satılıyor geçen sene mayıs sonunda ancak bulunurdu gibi.

İnsanların tepkileri konusunda haklısınız boyut büyüdükçe korku artıyor. Ancak bunun asıl nedeni topraksız tarımdan ziyade tür olarak üretilen çileklerin değişmesi. Genelde festival dikilir meyve büyüklüğü bellidir raf ömrü uzundur bitki başına düzgün bir üretimle 800g alırsınız. Sweet charlie dikerseniz mesela küçük küçük alırsınız çilekleri ancak bitki başına 600g ancak alırsınız. Belki biz de bundan sonra tür üzerinden pazarlama yapacaz. Mesela domateste oturak domates, salkım domates cherry domates türler biliniyor çilekte biraz profosyonel olursa güzel olur.

tute82 27-04-2013 15:08

merhaba

günlük ne kadar hasat yapılıyor kg??

iyi çalışmalar..

seazone 27-04-2013 17:37

Çilek sezonunu kapattığınızda yerine hangi ürünü dikiyorsunuz?

ankafar 29-04-2013 09:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tute82 (Mesaj 1145514)
merhaba

günlük ne kadar hasat yapılıyor kg??

iyi çalışmalar..

Merhabalar, üretim sera koşulları ve iklime göre çok değişkenlik gösterir. Bahar aylarında günlük 80-100 kg arası çıkar( dönüm başı 25 bin bitki civarından) . Kış aylarında daha düşük olur.

ankafar 29-04-2013 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seazone (Mesaj 1145564)
Çilek sezonunu kapattığınızda yerine hangi ürünü dikiyorsunuz?

Çileği ağustos sonuna doğru dikiyoruz (genelde elde olayan sebeplerden ekime kadar sarkabilir) sezonu haziran sonu gibi kapatıyoruz kalan 1.5 ay genelde sera temizleme için vs kullanılıyor. (boş yatıyor)

Açıkçası çilek hariç geçiş yapmadık şimdiye kadar ancak detaylı ekonomik düşünülürse olabildiğince erkenci bir tür ile piyasaya girip nisan mayıs haziran için sistemi marula döndürmek en karlısı gibi gözüküyor. Haziranda marulların sap vermemesi ve kışın çilek toplayabilmek için tabi türlerin çok iyi belirlenmesi gerek yoksa anlamsız olur.

mtugrul33 30-04-2013 13:13

Sn.Ankafar benim dört bin kök rubigen çilek fidesinden haftalık 400 kilo civarı çilek topluyorum.Kardeşlenme durumunda bir zayıflık mı var?25bin fideden 80-100 kilo bana biraz az geldi.Bilgi verirsen sevinirim.

ankafar 30-04-2013 13:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mtugrul33 (Mesaj 1147033)
Sn.Ankafar benim dört bin kök rubigen çilek fidesinden haftalık 400 kilo civarı çilek topluyorum.Kardeşlenme durumunda bir zayıflık mı var?25bin fideden 80-100 kilo bana biraz az geldi.Bilgi verirsen sevinirim.


Merhabalar


Kardeşlenmede sorun yok tamamen tür farkından kaynaklanıyor sizin çilek alabildiğiniz ay toplamı ile diğer tür farklı. Az ürünü uzun süreye yaymış oluyoruz.

ankafar 21-05-2013 16:10

5 Eklenti(ler)
Merhabalar doku kültürü işlerim sebebi ile uzun zamandır uğrayamadığım seraya bu hafta sonu gidebildim en sonunda. Bir kaç foto paylaşıyorum ilgili arkadaşlara.

18.Mayıs.2013 Hasat devam ediyor. Bir kaç yaprak/çilekte seyreltme yapıldı.


Eklenti 407855
Eklenti 407856
Eklenti 407857
Eklenti 407858
Eklenti 407859

vetman996 22-05-2013 17:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankafar (Mesaj 1158338)
Merhabalar doku kültürü işlerim sebebi ile uzun zamandır uğrayamadığım seraya bu hafta sonu gidebildim en sonunda. Bir kaç foto paylaşıyorum ilgili arkadaşlara.

18.Mayıs.2013 Hasat devam ediyor. Bir kaç yaprak/çilekte seyreltme yapıldı.

Sayın Ankafar Merhaba.

Çalışmalarınızı ilgi ile izliyoruz. Başarılarınızın devamını diliyoruz.

Doku kültürü çalışmalarınızı da merak etmekteyim. Ankarada bir süre görev yaptım. arkadaşlarımı ziyaret etmeyi planlamaktayım. Mümkünse yüz yüze görüşebilmeyi ve çalışmalarınızı yakından görmeyi dilerim.

"Bir kaç yaprak/çilekte seyreltme yapıldı" demişsiniz. Bu seyreltmeyi nasıl yaparsınız. Yaprağı makasla keser misiniz yoksa kökten yolar mısınız merak ettim. Bizim de seyreltme yapmamız gerekiyor. Kökten(gövdeden) koparırken gövdenin incindiğini hissediyorum. Makasla kesmenin bir zararı olup olmadığını da bilmiyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.. Selamlar... Saygılar...

ankafar 23-05-2013 07:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1158922)
Sayın Ankafar Merhaba.

Çalışmalarınızı ilgi ile izliyoruz. Başarılarınızın devamını diliyoruz.

Doku kültürü çalışmalarınızı da merak etmekteyim. Ankarada bir süre görev yaptım. arkadaşlarımı ziyaret etmeyi planlamaktayım. Mümkünse yüz yüze görüşebilmeyi ve çalışmalarınızı yakından görmeyi dilerim.

"Bir kaç yaprak/çilekte seyreltme yapıldı" demişsiniz. Bu seyreltmeyi nasıl yaparsınız. Yaprağı makasla keser misiniz yoksa kökten yolar mısınız merak ettim. Bizim de seyreltme yapmamız gerekiyor. Kökten(gövdeden) koparırken gövdenin incindiğini hissediyorum. Makasla kesmenin bir zararı olup olmadığını da bilmiyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.. Selamlar... Saygılar...

Merhabalar Sayın Vetman,

Bil mukabele. Gelirseniz eğer uygun zaman olursa bizim için(uzun zamandır büyük yoğunluk var o yüzden) elimizden geldiğince sizi ağırlamaya çalışırız. Tel vs bilgilerine rumuzu İnternette aratarak ulaşabilirsiniz.

Kesim işlemine gelir isek öncelikle ne amaçlı yaptığınız önemli biz geçtiğimiz ay hastalıklı olarak gördüğümüz yaprakları ve çilekleri azaltma amaçlı yaptık. Makasın steril olmasına özen gösterin (ben alkol döküp yakarım bıçak kısmını laboratuvarda bütün kesim öncesi) yoksa malum hastalık vs var ise çok yayılır birden. Kardeşlerin üstünden saptan kesebilirsiniz orta aksama zarar vermeme adına eğer rahat değilseniz olabildiğince üstten kesin. Düzenli olarak sararan/hastalıklı yapraklar ve çürümüş/hastalık riski olan meyveleri ortamdan uzaklaştırmakta fayda var.

casper1 24-05-2013 10:26

merhabalar
bizler yaprağı direk gövdeden aşağıya doğru bastırıp alıyoruz.Yani makas kullanmıyoruz.Tabi uzun sürüyor ama makasla kesim önerilmiyor diye biliyordum.

ankafar 24-05-2013 10:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi casper1 (Mesaj 1159772)
merhabalar
bizler yaprağı direk gövdeden aşağıya doğru bastırıp alıyoruz.Yani makas kullanmıyoruz.Tabi uzun sürüyor ama makasla kesim önerilmiyor diye biliyordum.

Kişisel görüşüm. Makasın steril kalması lazım başka bir önerilmeme nedeni düşünemiyorum. Gövdeden bastırma durumunda taç bölgesine zarar verme ihtimaliniz de mevcut. Diğer bir çok bitki ile çalışırken her zaman makas kullanırım açıkçası şimdiye kadar steril çalışmayı sağlarsam bir zararını görmedim.

denızHan 31-05-2013 00:22

benim düşüncem gözlemlediğim kadarıyla hastalıklı yaprakları taçtan aşağı bastırarak almak, sebebine gelince eğer hastalıklı sapı makasla kesersek kökü çürümeye mecbur kalıcak ve taç kısmında kalan hastalıklı sapın kökü, beyaz kurtçuklar için çok güzel bir ortam oluşmuş olucak. çilek benim branşıma girmiyor ıceberg marul üretdiğim dikey perlit dolu torbaların 4 tanesine deneme merak kapsamında diktim bu sorunları gördüm tabi bunlar benim düşüncelerim hiçbir kaynak bilgiye sahip değilim yanlış olabilir sadece mantıksal yaklaşımdır.

casper1 01-06-2013 17:26

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/16562.htm başlığı altında Sayın Oğuz Alper'in 16.mesajda bu yönde tavsiyesi var.

idris şenol 02-06-2013 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi casper1 (Mesaj 1164255)
http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/16562.htm başlığı altında Sayın Oğuz Alper'in 16.mesajda bu yönde tavsiyesi var.

geçen hafta düğün münasaetiyle ANTLAYA ya gittim bu arad sn OĞUZ ALPER bey i yakından tanıma fırsatı bulduk ,kendisi antlaya AKSU ilçesinde şirin bir yerde ,
göstermiş olduğu yakın ilgi ve çalışmaları çok güzel ayrıca ilçenin meşhuru olan ,oğuz alperin beyin sunmuş olduğu köftesi harika:)
ayrıca teşekkür ederim


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025