agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Ankafar / Akan su kültürü çilek serası (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29641.htm)

ankafar 14-06-2013 17:46

5 Eklenti(ler)
14 Haziran 2013 güncelleme. Hasata devam

Eklenti 417623
Eklenti 417624
Eklenti 417625
Eklenti 417626
Eklenti 417627

ankafar 14-06-2013 17:48

4 Eklenti(ler)
Fotoların devamı

Eklenti 417628
Eklenti 417629
Eklenti 417630
Eklenti 417631

Dima 15-06-2013 21:52

Sayın Todor,vetman996 ve sizi yaptıklarınızı gördükçe topraksız tarıma olan ilgim daha da artıyor.Bizlerin bilgilenmesinde çok emeğiniz geçiyor. Teşekkürler

Dima 15-06-2013 21:53

Türkiyede Pineberry yetiştiren varmıdır ki :)

seazone 18-06-2013 10:48

Sayın ankafar sanırım kışın siz domates yetiştiriyordunuz? Bir sorum olacak kışın şartlarında ısıttığınız serada güneş ışığı yeterli oluyor mu güneş ışığı yetersizliğinden dolayı bir sıkıntı yaşadınız mı? Saygılar.

ankafar 20-06-2013 08:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dima (Mesaj 1170227)
Türkiyede Pineberry yetiştiren varmıdır ki :)

Yetiştiren bildiğim kadarı ile büyük alanda yok. Açıkçası fide temini de zor olur gibi

ankafar 20-06-2013 08:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seazone (Mesaj 1171146)
Sayın ankafar sanırım kışın siz domates yetiştiriyordunuz? Bir sorum olacak kışın şartlarında ısıttığınız serada güneş ışığı yeterli oluyor mu güneş ışığı yetersizliğinden dolayı bir sıkıntı yaşadınız mı? Saygılar.

Güneş yetersizliği ihtimal dahilinde tadı etkiler onun haricinde daha önemli olan sıcaklık dengesi. Ankara ile Antalya karşılaştırılırsa arada iyi bir üretimde 3-5 ton oynar (ancak bu daha çok sıcaklıktan kaynaklanıyor) onun haricinde bir fark yok.

Karadeniz bölgesi hariç bir sorun olacağını zannetmiyorum ışıkla alakalı.

ankafar 29-10-2013 13:25

5 Eklenti(ler)
Öncelikle herkesin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun...

Bugünden bir kaç kare
Yeni dikim yapılan tür
Eklenti 450405

Geçen seneden devam eden çilekler (bu sene yazı atlatmayı denedik)
Eklenti 450406
Eklenti 450407
Eklenti 450408

Veee sistemimizde boş kalan bir bölüme yaptığımız domates denemesi açıkçası şimdiye kadar cocopeat benzerlerine göre çok daha başarılı durumda.
Eklenti 450409

kiziltan 23-11-2013 22:33

Sayin Ankafar
Merhaba. Marula tekrar gireceginizi duyunca meraklandim acba cilek ne oldu diye, umarim sorun cikmamistir. Internette okuyabildigim ve takibettigim tek profesyonel buyuk seracisiniz.

Sayin Levent Ali`nin basligina marul besin formula ile ilgili yazmistiniz. Ben alinti yapmayi beceremedigimden asagiya kopyala-yapistir yapiyorum, arkasindan kafamdaki sorunlari yazacagim.

Yazilan su :
Hydrobuddy den hazırladığım stok formülü şu şekilde (burada distile su kullanılacağı baz alındı ve 100'er litrelik stok tankları üzerinden hesap yaptım) otomazyon kullanılmayacak ana tanka EC istenilen seviye olana kadar boşaltma yapılacak.

A tankı

Kalsiyum Nitrat: 10680 gram (10,68 kg)
Demir EDTA: 666 gram (Squestrene 138 kullanılırsa 333 gram)
Amonyum Nitrat: 466 gram
Potasyum Nitrat: 3500 gram (3,5 kg)

B Tankı

Mangan Sülfat: 15 gram
Bakır Sülfat: 3,9 gram
Sodyum Molibdat 1,2 gram
Zinc Sülfat: 3 gram
Borax: 44 gram
Magnezyum Sülfat: 4560 gram (4,5 kg)
Potasyum Monobasic Fosfat(KH2PO4): 2447 gram (2,45 kg )

Anlamadiklarim :

1- 100 litre A tanki, 100 litre B tanki mi hazirlaniyor ?
2- Bu miktarlari dogrudan 100 er litreye mi katiyoruz ?
3- Ana tanka koyarken A tank ve B tank icerikleri esit miktarda mi katacagiz ?
4- Orantiliyarak yapabilirim degil mi? 50 ser litre icin agirliklar yariya mi inecek ?
5- Yukarida 1-2-3 hepsinin cevabi ayniysa sonusta elimizde kullanima hazir 200 litre
besin mi olacak ?

Kendilerine sordugum bu sorulari EVET olacak sekilde cevapladilar.

Izin verirseniz denemek istiyorum bu formula. Bir sorum da su, buyume surecinde his degisiklik gerekmeyecek mi? Yani durgun su system icin doldurup hic ekleme yapmadan yetistirme yapabilir miyim.

Mumkunse bu formula ppm olarak verseniz, bende de hydrobuddy var, benim kullanim hatasi yapip yapmadigimi deneyeyim.
Size zahmet olacak.

Bu arada vaktiniz varsa " Topraksiz Koylu Kahvesine " bekleriz. Dilerseniz orada da cevaplayabilirsiniz.

Hem cilek hem marul da basarilarinizin devamini diliyorum, saglicakla kalin.

Engin KIZILTAN

ankafar 24-11-2013 00:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1222384)
Sayin Ankafar
Merhaba. Marula tekrar gireceginizi duyunca meraklandim acba cilek ne oldu diye, umarim sorun cikmamistir. Internette okuyabildigim ve takibettigim tek profesyonel buyuk seracisiniz.

Anlamadiklarim :

1- 100 litre A tanki, 100 litre B tanki mi hazirlaniyor ?
2- Bu miktarlari dogrudan 100 er litreye mi katiyoruz ?
3- Ana tanka koyarken A tank ve B tank icerikleri esit miktarda mi katacagiz ?
4- Orantiliyarak yapabilirim degil mi? 50 ser litre icin agirliklar yariya mi inecek ?
5- Yukarida 1-2-3 hepsinin cevabi ayniysa sonusta elimizde kullanima hazir 200 litre
besin mi olacak ?

Kendilerine sordugum bu sorulari EVET olacak sekilde cevapladilar.

Izin verirseniz denemek istiyorum bu formula. Bir sorum da su, buyume surecinde his degisiklik gerekmeyecek mi? Yani durgun su system icin doldurup hic ekleme yapmadan yetistirme yapabilir miyim.

Mumkunse bu formula ppm olarak verseniz, bende de hydrobuddy var, benim kullanim hatasi yapip yapmadigimi deneyeyim.
Size zahmet olacak.

Bu arada vaktiniz varsa " Topraksiz Koylu Kahvesine " bekleriz. Dilerseniz orada da cevaplayabilirsiniz.

Hem cilek hem marul da basarilarinizin devamini diliyorum, saglicakla kalin.

Engin KIZILTAN

Öncelikle teşekkür ederiz.

Çilek devam bir sorun yok sistem üzerinde ihtimal dahilinde önümüzdeki sene bir kaç yenilik düşünüyoruz. Bir de yakın bir zamanda 2 senelik patent maceramız mutlu sonla sonuçlanır umarım. Marul yalnızca sistem üzerinde yenilik olması amaçlı bir dostumuzun yenilikleri ile yapılıyor. (küçük bir yer 2000 civarı bitki kapasiteli)

Sorulara gelirsek aslında Sayın leventalinin sayfasında yanıtlamıştım bir kez daha bakabilirsiniz.
1)evet
2) oradan sulama tankınız ne kadar ise örneğin 100 litrelik ana tanka 1 er litre gibi katıyorsunuz (stokların ECsi çok yüksektir siz 1.5 olana kadar seyreltiyorsunuz)
3) evet
4)evet
5)Hayır örneğin havuz sistemi varsa bu 100 er litrelik solusyonlar tahminen bir kaç tonluk beslemeye hazır besin demek. Uzun süre yeter yani.

Bir sorum da su, buyume surecinde his degisiklik gerekmeyecek mi? Yani durgun su system icin doldurup hic ekleme yapmadan yetistirme yapabilir miyim.
Marulda bildiğim bir değişiklik gerekmiyor zaten hızlı bir bitki ancak tohum ekimi çimlenme zamanı saf su yahut 1/2 kuvvette besin solusyonu mantıklı olur. (Sayın Todor daha iyi bilir bu konuyu zira ben ticari uzun süreli marul yapmadım. Genelde marulu çimlendirmedim de hazır fideler kullandım sistemde. Örneğin 20 günlük fideyi dikip 25 gün sonra hasat etmek gibi)

Direk hydrobuddy deki howard resh formulunu kullandım bunu yazarken oradaki ppmlerin aynısı.

kiziltan 24-11-2013 07:19

Sn Ankafar

Cevabiniz icin tesekkurler. Ozellikle 1/100 ve EC 1.5 ayarlamak icin.

Yeni kuracaginiz system icin basarilar, umarim forum icinde izleme sansimiz olur eger patent veya faydali model islemi yapilmayacaksa.

Saygilarimla

İsmail Karagülle 24-11-2013 13:25

Domates, hakkında

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankafar (Mesaj 1212629)
Öncelikle herkesin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun...

Bugünden bir kaç kare
Yeni dikim yapılan tür
Eklenti 450405

Geçen seneden devam eden çilekler (bu sene yazı atlatmayı denedik)
Eklenti 450406
Eklenti 450407
Eklenti 450408

Veee sistemimizde boş kalan bir bölüme yaptığımız domates denemesi açıkçası şimdiye kadar cocopeat benzerlerine göre çok daha başarılı durumda.
Eklenti 450409

Domatesleri söktüm seradan , sökerken gördüğüm kadarı ile bayağı derin ve gür kök yapısı var .

Merak ettiğim , sizin domatesleri diktiğiniz yerde köklerin gelişeceği yer bana domates için az gibi geldi.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce o kadar yer domates için yeterli gelecek mi?

ankafar 24-11-2013 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1222531)
Domatesleri söktüm seradan , sökerken gördüğüm kadarı ile bayağı derin ve gür kök yapısı var .

Merak ettiğim , sizin domatesleri diktiğiniz yerde köklerin gelişeceği yer bana domates için az gibi geldi.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce o kadar yer domates için yeterli gelecek mi?

Evet dediğiniz gibi domates için az bir yer + çok yakın dikildi alt alta üst üste. Şu an yalnız baya büyüdüler meyveler gelişmeye başladı. (fazla sık dikim var yalnız o yüzden belki söküm yaparız)

Fazla gelen domatesleri diktiğimiz için öylesine yapıldı açıkçası ama enteresan sonuçlar alabiliriz (akan su kültüründe domatesle alakalı). Yazık olacağına domatesler takılsın dedik :) zaten çilek solusyonu geçiyor sistemden.

leventali 27-11-2013 01:29

Çok hızlı büyüyor, inanılmaz adapte oluyor ve çok çalışkan bir bitki olarak görüyorum domatesi. Komando gibiler. ) Tabi bu işin espirisi. Çok da hassas bitki olduklarını eken arkadaşlardan görüyoruz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankafar (Mesaj 1222542)
enteresan sonuçlar alabiliriz (akan su kültüründe domatesle alakalı). Yazık olacağına domatesler takılsın dedik :) zaten çilek solusyonu geçiyor sistemden.

Sonuçları en çok merak edenlerden biri olarak takip edeceğim :)

ankafar 11-12-2013 16:33

5 Eklenti(ler)
Öncelikle en son 29 Ekim tarihinde çektiğim çileklerden 11/12/13 tarihli bir kaç kare

Eklenti 460000
Eklenti 460001

Ve domateslerin 29 ekimden sonra ki halleri :) beklediğimizden biraz fazla büyüdüler. Bugün itibari ile kesip seyrelttik ancak akan su kültüründe, çilek solusyonu ile yine de fena bir performans sergilemediler. Merak edenler için orman manzarası halini almış olan domateslerimiz gelsin.
Eklenti 460002
Eklenti 460003
Eklenti 460004

kiziltan 11-12-2013 16:51

Sayin Ankafar

Seraniz masaallah cok iyi gorunuyor. Topraksiz yetistirilen bitkilerde raf omrunun kisaligi ile ilgili epeyce sikayet okudum, internette gezerken silicon kullanimi ile ilgili bazi makaleler gordum.

Ozet bilgi ve okudugum bazi kaynaklari " Topraksiz tarim icin ortaklasa besin ... " basligina mesaj olarak ( 120-121-122 ) yazdim. Orada cilek icin de uygulandigini okudum, ilginizi cekebilir.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

tkorkunckaya 20-12-2013 21:01

Sayın ankafar,

Öncelikle çalışmalarınız ile ilgili bilgi paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
Tekrar teşekkürler.

ankafar 19-02-2014 18:12

5 Eklenti(ler)
19 Şubat 2014 den bir kaç kare... 3. fotodaki ortadaki siyah şey minik arılarımız. Fotolar biraz kalitesiz değiştirilmeyen cep telefonu ile anca bu kadar kusura bakmayın...

Eklenti 470537
Eklenti 470538
Eklenti 470539
Eklenti 470540
Eklenti 470541

murti838 05-04-2014 13:12

sayın Ankafar;
seranızla ilgili bir kaç sorum olacaktı.
ben Kayseri'de yeşilhisar bölgesinde modern çilek serası yapmayı düşünüyorum(boş zaman olursa bir kerede çileklerden sonra marul da yetiştirilebilir). fakat iklim koşullarından dolayı sizde biliyorsunuzdur ki kışın ısıtma sorunu doğmaktadır. siz ısıtmanızı ne ile sağlıyorsunuz ve maliyetli olmuyor mu?
seranın kaplanmasın da ki tercihin daha ekonomik ve kazançlı olabilmesi için cam sera olmasını mı tavsiye edersiniz yoksa polikarbon kaplamayı mı tercih edersiniz?
3/4 dönüm kadar sera yapmayı ve mesleğimi bu şekilde devam ettirmeyi düşünüyorum. %50ye kadar hibe desteği hakkında bilginiz varsa öğrenebilirmiyim?
biranda çok soru sormuş oldum ama hakkınızı helal edin şimdiden teşekkürler ve başarılar

ankafar 08-04-2014 20:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murti838 (Mesaj 1267095)
sayın Ankafar;
seranızla ilgili bir kaç sorum olacaktı.
ben Kayseri'de yeşilhisar bölgesinde modern çilek serası yapmayı düşünüyorum(boş zaman olursa bir kerede çileklerden sonra marul da yetiştirilebilir). fakat iklim koşullarından dolayı sizde biliyorsunuzdur ki kışın ısıtma sorunu doğmaktadır. siz ısıtmanızı ne ile sağlıyorsunuz ve maliyetli olmuyor mu?
seranın kaplanmasın da ki tercihin daha ekonomik ve kazançlı olabilmesi için cam sera olmasını mı tavsiye edersiniz yoksa polikarbon kaplamayı mı tercih edersiniz?
3/4 dönüm kadar sera yapmayı ve mesleğimi bu şekilde devam ettirmeyi düşünüyorum. %50ye kadar hibe desteği hakkında bilginiz varsa öğrenebilirmiyim?
biranda çok soru sormuş oldum ama hakkınızı helal edin şimdiden teşekkürler ve başarılar

Merhabalar, hızlıca soruların cevaplarına geçeyim.

Öncelikle bizim ısıtmamız bir elektrik santralinin soğutma amaçlı kullandığı atık su olduğu için ısıtma maliyet sorunumuz yok. Onun haricinde kişisel görüşüm karasal iklimde sera içerisinde çilek tarzı bir bitki yetiştirmek çok ekonomik değil. Ancak iyi bir pazar yüksek satışla karşılanır mı ciddi ciddi detaylı araştırma yapmak lazım.

Son iki senedir ısıtma büyük sorun değil ancak ondan önceki sene -22 dereceler görüldü burada. Şu an dahi bu sene seramız kışın 10-15 bandına çok düştü ki çilek için 10 derece altı çok kötüdür. O sebeple bence fizibilitenizi iyi çıkartmak ileride oluşabilecek maddi kayıpları engeller.

Isıtma için açık ara polikarbon derim bu da kişisel görüş hem cam hem polikarbon kullanan biri olarak bunu söylüyorum cam hem pahalı hem bakımı zor. Bir yağmurda akmalar çok olabilir örneğin.

Devlet destekleri konusunda bildiğim kadarı ile geri dönüşüm enerii kullanılmak zorunda örneğin sera ısıtmasına güneş enerjisi katkısı yahut jeotermal kaynak. Normal kömür ısıtmasında bu şekilde bir destek yok zannedersem (ancak bölgesel kırsal kalkınma ajansları her sene yeni destekler çıkartırlar incelemek gerekir) En güzel bilgiyi bağlı bulunduğunuz kalkınma ajansına giderek alabilirsiniz. (eğer imkanınız olursa ve kesinlikle kuracaksanız deseklerden olabildiğince yararlanmanızı öneririm)

efe446 10-07-2014 11:46

Merhaba ,

Bu seraları gelip gezme ve bilgi alma şansımız var mı?

ankafar 17-07-2014 09:28

Merhabalar,

Normal zamanda Ctesi ve Salı günleri halka açılıyor ancak şu sıralar malum temmuz ortası görecek pek bir şey yok temizlik harici

efe446 22-07-2014 13:55

Bugün ziyaret etmek için geldim ancak görevli arkadaşlar gösteremiyoruz dediler :) patentli falan dediler neyse kısmet değilmiş :)

CelalCTN 24-09-2014 15:16

Merhabalar,

Ben Fethiye de organik tarım ikinci sınıf öğrencisiyim. Okulumuzda 50 metre kare kapalı sera bulunmakta. Geçen sene deneme amaçlı akan su ve durgun su kültürü ile fasulye, biber ve salatalık üretmeyi başardık. Bu sene agaclar.net sayesinde biraz daha araştırma fırsatı buldum. Çalışmalarınızı yakından inceledim. Bu sene bu serada sizin sisteminiz gibi bir üretim yapmayı düşünüyorum. Bu konu ile ilgili size bir kaç sorum olacaktı.

1-Dere yatağı boruları tavanı mı sabitlediniz ? Eğer öyle ise ne kullanarak sabitlediniz.
2-Malum seramız ufak olduğu için az alandan çok yararlanmayı düşünüyorum. dere yatağı borularında deliklerin merkezi yarı çapı ve dikim aralığı mesafesi ne kadar ?
3-Seramız 5*10 metre bu yerde 5 m ve 10 m olan seranın kenarlarına ranza sistemi yapmayı düşünüyorum tavan mesafesi 2.10m bu mesafede kaç kat çıkabilirim. Ranza sisteminde iki tane yan yana yapıp üstüne ranza çıkmayı düşünüyorum. Çilek için min. mesafede tutmayı hedefliyorum.
4-Geçtiğimiz sene yaptığımız sistemde ec kontrolü yapmadık. Sadece ph kontrolü ile ph dengeledik. Bu seferki sistem eskisine göre biraz daha büyük olacağı için besin solüsyonların da ki besin değerini nasıl bir cihaz kullanarak öğrenebiliriz ?
5-Üretim esnasında aynı besin solüsyonundan marul da üretebilirmiyiz.
6-En önemlisi bitkinin fide halinde alıp hasat zamanına kadar besin solüsyonunda bir değişiklik yapılıyor mu yapılıyorsa ne gibi değişiklikler yapılıyor ?

İlk defa bu şekil bir üretim yapacağım için biraz endişeliyim. Eğer başarabilirsem önümüzde ki sene mezun olduğumda 1 dekar kadar alanda sizin siteminiz gibi üretim yapmayı düşünüyorum. Sizce bu düşüncem ile kazanç sağlaya bilir miyim ?

Sizlere de şimdiden teşekkür ederim Başarılarınız devamını dilerim

ankafar 25-09-2014 20:41

1- Çelik karkaslar vardı çelik halat kullandık
2- Bitkiye göre değişir çok yakın olmaması gerekir ancak. Normal toprak dikimine yakın.
3- Ne kadar az tutarsanız hava sirkülasyonu o kadar az olur zaten sera alçak çok kata çıkmayın hastalıktan kurtulamazsınız.
4-EC metre
5-Hobi olarak evet ticari olarak çok denemem kalite düşer anca üretebilirsiniz yetişir genel anlamda.
6-Evet gözlemsel olarak yapılıyor belirli bir uygulama yok.

Son soru kazanç işi bambaşka bir konu ancak denemede çok sıkıştırmayın.

ankafar 25-09-2014 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efe446 (Mesaj 1308211)
Bugün ziyaret etmek için geldim ancak görevli arkadaşlar gösteremiyoruz dediler :) patentli falan dediler neyse kısmet değilmiş :)

Hocam kusura bakmayın ancak çalışanlara sordum ben sizin yazınız üstüne fotoğraf makinesi vs ile gelince biraz dertlenmişler yoksa çok gelen giden oluyor zaten halka açık oluyor belirli günlerde. (Geçmişte elinde metre ile ölçüm alanlar olduğu için biraz tedirgin olmalarını normal karşılayın) Yine de özür diler tekrar bekleriz.

karabatu 26-09-2014 08:22

Sayın ankafar akan suyu devamlımı, yoksa fasılalımı veriyorsunuz. Birde akansu yüksekliği yaklaşık kaç cm. Ben 15 on+ 15 off 24 saat verdim yaklaşık 3cm çileklerin yarısını çürüttüm.

ankafar 26-09-2014 11:01

3 cm çok. Çürüme zaman kaynaklı değil gibi zira biz 24 saat su geçiriyoruz. Ancak hep gitmese de olur hatta daha iyi bence 15-15 fena değilmiş aslında

karabatu 26-09-2014 11:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankafar (Mesaj 1321492)
3 cm çok. Çürüme zaman kaynaklı değil gibi zira biz 24 saat su geçiriyoruz. Ancak hep gitmese de olur hatta daha iyi bence 15-15 fena değilmiş aslında

1cm civarı versem iyimidir? Sanki bu seviyede besin alamazlar gibime geliyor. Tabi ki sizin bilgileriniz benim için daha önemli.

efe446 26-09-2014 17:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankafar (Mesaj 1321400)
Hocam kusura bakmayın ancak çalışanlara sordum ben sizin yazınız üstüne fotoğraf makinesi vs ile gelince biraz dertlenmişler yoksa çok gelen giden oluyor zaten halka açık oluyor belirli günlerde. (Geçmişte elinde metre ile ölçüm alanlar olduğu için biraz tedirgin olmalarını normal karşılayın) Yine de özür diler tekrar bekleriz.

Evet elimde tablet vardı demek ondan sıkıntı oldu neyse kısmet olursa bayramdan sonra tekrar uğramak isterim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025