![]() |
Muallimayhan, tohumdan deneme çalışmanızda başarılı olabildiniz mi?
kayserili kolay gelsin. |
Bu başlık her güncellendiğinde, gözümün önünde laboratuar (böylemi yazılıyordu ki:D )gibi bir yer canlanıyor. ürkünç yani benlm için:)
|
EC metre tedariki konusunda Sayın Kudret Tezel Bey in irtibat numarasına ulaşabilmek için epey çaba gösterdim ancak bir türlü ulaşmak kısmet olmadı.göz kararı ve amatör dahi denilemeyecek bilgimle ekim yaptığım soğanlar şu an kendi kaderlerini yaşıyorlar. bilginin paylaştıkça değer kazandığı örneğinde olduğu gibi ec metre konusunda ve Sayın Kudret Tezel Hocamızla irtibata geçebilme konusunda yardımlarınızı bekliyorum.
|
Kudret bey bu mesajları görmüştür. Telefonu maalesef bende de yok. Buradan Kudret Bey'e özel mesaj yazabilirsin.
|
Teşekkürler.özelden de yazdım Kudret hocamızdan cevap bekliyorum artık.
|
Soğan hasadı
|
Çok güzel paylaşım. Teşekkürler . İşte bu forumu bunun için seviyorum. Herkes sürekli birbiriyle yardımlaşma içinde. Kayserili kardeşime çok faydalı olacaktır bu video. İkinci turda o da yerden yüksekte yapacak sanırım.
|
paylaşım için teşekkürler.ilham verici.ilerisi için hepsi birer önemli not oluşturuyor.Ayhan abi yerden yükseği düşünüyorum ama şuan yerden yüksek çalışmanın zemini maliyet olarak fazla.o yüzden ertelemek zorundayım.hafta sonu iş yoğunluğunun az olmasından dolayı tüm günümü bahçede çalışarak ve önemli eksiklikleri eldeki imkanlarla gidermeye çalıştım.22 metrelik ön çalışmada zemindeki naylona tahliye olarak delikler açmıştım. bu gün dip akıntıyı dikkate alarak drenaj için çukur açtım. çukurun içine de perlitin içinde biriken suyun drenajı için bidon yerleştirdim.zeminde fazla delik olduğu halde 50 lt ye yakın besinli suyu muhafaza ederek tekrar tanka boşalttım.çalışmanın son fotolarını yükledim.EC metre olmadan göz kararıyla ve birazda şanstan soğanların büyümesi bir kaç istisna dışında güzel gibi görünüyor.Sayın Kudret Hocamızın değerli vaktini ayırarak gönderdiği ec metre bir kaç gün sonra elimize geçecek.çalışmamız daha disiplinli bir hal alacak.değerli yorumlarınız için teşekkürler.
|
5 Eklenti(ler)
[QUOTE=kayserilim;1214100]paylaşım için teşekkürler.ilham verici.ilerisi için hepsi birer önemli not oluşturuyor.Ayhan abi yerden yükseği düşünüyorum ama şuan yerden yüksek çalışmanın zemini maliyet olarak fazla.o yüzden ertelemek zorundayım.hafta sonu iş yoğunluğunun az olmasından dolayı tüm günümü bahçede çalışarak ve önemli eksiklikleri eldeki imkanlarla gidermeye çalıştım.22 metrelik ön çalışmada zemindeki naylona tahliye olarak delikler açmıştım. bu gün dip akıntıyı dikkate alarak drenaj için çukur açtım. çukurun içine de perlitin içinde biriken suyun drenajı için bidon yerleştirdim.zeminde fazla delik olduğu halde 50 lt ye yakın besinli suyu muhafaza ederek tekrar tanka boşalttım.çalışmanın son fotolarını yükledim.EC metre olmadan göz kararıyla ve birazda şanstan soğanların büyümesi bir kaç istisna dışında güzel gibi görünüyor.Sayın Kudret Hocamızın değerli vaktini ayırarak gönderdiği ec metre bir kaç gün sonra elimize geçecek.çalışmamız daha disiplinli bir hal alacak.değerli yorumlarınız için teşekkürler.
|
foto
1 Eklenti(ler)
foto
|
kayserili, drenaja gerek yok. ec ve ph ını dengeli tut yeterli. suyu azaldıkça ilave et. ec ve ph ın dengesini bozmadan. kolay gelsin.
|
taze soğan
2 Eklenti(ler)
çalışmanın son hali
|
konuyu ilgiyle takip ediyorum.
ticari olarak sarımsak ve soğan düşünüyordum.. elma ağaçlarının arasında yapacağım..süper bilgiler var cok teşekkür ederim. |
Kayserilim, maaşallah diyorum. Saygı ve sevgiler...
|
Kayserilim, haber alamıyoruz senden. Hasatı yaptın mı? Nasıl oldular?
|
kayserilinin işi başından aşkın. yazmaya zamanı yoktur :)
|
3 Eklenti(ler)
selamlar. mesajlarınıza geç cevap verdiğim için kusuruma bakmayın. iş yoğunluğundan yazmakta geciktim.ilginiz için çok teşekkürler.soğanları 15 gün önce hasat ettik.elimizde bulunan denemelik aldığımız soğan cinsi beklentilerimizi bilek kalınlığı olarak karşılamadı.çok ince bilekli olduğu için 200 gr lık bir bağa kuru olarak 10 adet girdi.yani ektigimiz 10 adet soğandan 200 gramlık 1 bag elde edebildik.10 adet kuru soganımızda ekmeden önce 200 gr geliyordu.yani tam 1 e 1 verdi.bilekleri ince olduğundan biraz daha kalınlaşsın diye 1 hafta hasadı geçiktirmiştik.bu seferde boy uzadı ancak bilekte hiçbir kalınlık oluşmadı.hasadını yapmış olduğumuz soğanın kilosunu kuru halde 0.75 krş tan almıştık.ürünün hepsi eşit şekilde uzadı ve hepsini aynı zamanda hasat ettik.225 kilo hasat oldu.pazarlama konusuyla babam ilgilendiği ve hasat zamanında da işi çıktığı için soğanlar hale götürüldü.halde kalın bilekliler 2.00 tl den giderken bizim soğanlar 1.00-1.25-1.50 ten gitti.aynı gün bir alış veriş merkezinin manav bölümünü gezerken karşılaştığım manzarada gece hale kilosunu 1.00-1.25-1.50 vermek zorunda kaldığımız soğanların kilosu 4.00 den satılıyordu.emin olmak için köklerini kontrol ettim ve bağ arasındaki perlitleri gördüm.aynı magazanın diger şubeleride o gün bizim soğanları sattılar.başka magazalarıda gezdiğimde manzara aynıydı.muhtemelen ucuz gittiği için komisyoncu magazalara karıyla sattı.perlit denememizde hale verdiğimiz için emeğimiz yanımıza kar kaldı. satış maliyeti anca karşıladı.perlitin yan tarafına topragada aynı cins 50 kilo kadar ekmiştim.toprak perlit farkını görmek için.yetişme süreleri hemen hemen aynı oldu. topraktakinin bilekleri de çok zayıftı.arasındaki fark perlittekinin yaprakları topraktakinden biraz daha kalındı.perlitte dikkatimi çeken bir husus besin eriğini verdiğimin ertesi günü soganların boyunun 3-4-5 cm kadar uzaması idi.babamın işi bitti ve topraktaki hasadın pazarlamasını kendisi yaptı.ve bag hesabı 3-4 markete verdi ve kilosu 2.0 tl geldi.bu cins soğanı bir daha bileği kalın olmadığından dolayı bahçeme sokmayacagım.hasat sonrası eksiklerimide gözden geçirerek yeni aldığım 1.5 ton 2 ayrı cins soganın bir kısmını topraga bir kısmınıda perlite ektik.yeni drenajlı egimi çok fazla ve sık dikimli bir ekim yaptık.aldığım soğancinsinden birinin boyu şuan (topraktaki) 15 cm ve bilek kalınlığıda mükemmel.en küçüğü nün bileği serçe parmak kadar.sulama sayısını artırdım.topraga diktiğim yeni soğanda sık dikimde bilek ve yaprak olarak herhangi bir sorunla karşılaşmadım.çalışma resimlerini ekliyorum.
|
Merhaba Sayın Kayserilim,
Emeğinize sağlık. Her şey gönlünüzce olsun. Ancak yazılarınızı paragraflara bölerseniz kısa kısa okuması kolay olacak. Bu şekilde oldukça zorlandım. Çok önemli bilgiler vermişsiniz. Teşekkür ederiz. Düzeltme yapıp bu yazınızı yeniden yayınlarsanız okuma konusunda ilgiyi artıracaktır. Hayırlı hasatlar dileğiyle... |
Sn Kayserilim
Kolay gelsin. Denemeydi yaptigin moralini bozma. Sogani temizlemeden, kokuyle mi veriyorsun musteriye ? |
yeşil soğanda temizlik
temizlenmemiş soğanı hiç kimse almaz.bu konuyu köylerde toprakta yetiştirip satanlarla tarlalarında görüştüm. saolsunlar temizleme konusunda bir hayli bilgi verdiler.temizlik alıcı için önemli kriter.tamamen temizlenmiş yeşil soğan 2.00 tl den giderken,işçiliği biraz daha az olan ve yarım temizlenen şekildeki soğanlar 1,50 e ancak alıcı bulabiliyor. öyleki bazı yerler tam temizlik isterken bazıları da yarım temizlik istiyor.bizim soğanların marketlerde satılma sebeblerinden biri de tam temizlenmiş olması.örneğin marketlere mal yapan komisyoncu yarım temizlenen soğan almıyor.alsa da kendi komisyonunu alıp öldü fiyata el arabacılara veriyor.temizlikte ekimde giden işçiliğin en az 2-3 katı zaman ve işçilik gidiyor.
|
Kayserilim merhaba
Kolay gelsin. Internette gormustun bu sogan temizleme icin cinliler makina yapmis, soganlari yuruyen banda koyuyorlar komresorle basincli hava verip endistaki zari atiyor sonar koku kesiyor, en sonunda da demet yapip bagliyor. Saate birkacton isliyor. Fiyatini bilmem ama istersen tekrar bakip bulayim adresini vereyim, lisan sorunun varsa email atar fiyat sorar bildiririm. Kolay gelsin |
sogan temizleme
çok iyi olur.belki ilham alabiliriz.araştırırsanız sevinirim.çok teşekkürler.
|
Oldu Kayserilim, bana 1-2 gun izin ver arsivden arayip bulayim, bulurbulmaz haber veririm.
|
Merhaba
Epey gec oldu burada link vermek icin ugrasmayayim. Google a girin, arama kismina " green onion peeling machine " yazin. Cikan 4 adet videoyu izleyin. Hem italyan hem cin makinalari var. Daha fazla bilgi lazimolur da bulamazsaniz haber verin elimden geleni yaparim Basarilar Engin KIZILTAN |
Alıntı:
Green Onion Air Peeler( |
link
linkler için çok teşekkürler.videolardaki soğanlar galiba tohumdan üretimi yapılanlardan.çünkü köklerde yumru şekil yok.bizim yetiştirme şeklimiz kuru soğandan (gögertmelik) olduğu için kökün temizlenmesi bu videolardaki gibi degil.yeşil soğan kökü temizleme konusunda bilgi ve fikir paylaşımından farklı şeyler çıkarabiliriz.drenajlı sulama fotolarını yüklemeye çalışıyorum.
|
yeni foto
5 Eklenti(ler)
drenaj
|
footo
2 Eklenti(ler)
yeni drenajlı ekim
|
footo
3 Eklenti(ler)
yeni drenajlı ekim
|
Sn Kayserilim
Bu makine uzerinde bulunan kanallara yerlestirilen soganlarin kok kismi belli bir yerinden doner bicaklarca kesiliyor, bir daire seklinde yerlestirilmis nozillar var, cok suratli hava ufleyerek soganin beyaz kismini temizliyorlar. Yumru cok buyuk degilse, kiskadan uretilmis ise makina calisir saniyorum. Vakit buldugumda ureticilere yumru kac cm ye kadarsa calisiyor sorar size bilgi veririm. Saygilarimla |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025