agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarımda, hayvan yemi olarak arpa çimlendirme (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/15733.htm)

doğan86 06-06-2011 19:08

sayın sarıcan ilginiz için çok tesekkür ederim raflar gördüğünüz gibi boyalı plastik tava kullanacağım bi sorun olmaz diye düşünüyrm.ama dediğiniz gibi ortamı birz temizlemeliym:)

doğan86 06-06-2011 19:16

bide arkadaşlar bu sisteme kaçtane florasan bağlamalıyım ?

Sarıcan 06-06-2011 19:24

Sn. doğan86,

Keşke karkası yapmadan önce tartışabilseydik size önerilerimiz olurdu. Rafların tabanını öyle sık ızgara yapmanıza gerek yoktu. Hem fazla malzeme kullanmışsınız hemde rafların fonksiyonelliği bozulmuş diyeyim.

Bu sistemde en önemli detay kullanacağınız veya bulabildiğiniz tavalar olacaktı. Keşke kullanmak istediğiniz balık kasalarının resmini de koysaydınız. Tavalara göre bir dizayn önerebilirdik size. Birde aklınızda bulunsun, PVC pencere kasalarının içine takviye olarak kullanılan kompozit profilleri bulmaya çalışın. Size bu virüs bulaştıktan siz rahat durmazsınız artık. Yeni yapacağınızda daha hazırlıklı olursunuz. Umarım çelik karkası paslanmayacak şekilde önce astar sonra rutubete dayanıklı bir boya ile boyamışsınızdır. Kutu profillerin ucunu açık bırakmışsınız, çelik profiller içerden de paslanmaya başlayabilir. Kolay gelsin.

drsweetym 08-06-2011 22:24

Sayın Akınselçuk imal etmiş olduğunuz seyyar çimlendirme odasının resimlerini ve malzeme içeriğini bizimle paylaşırmısınız

yakan1 04-07-2011 21:27

arkadaşlar yine nereye kayboldunuz. neler yapıyorsunuz.

yakan1 05-07-2011 20:24

herkes gitti demekki

GUNDOGDU2 20-07-2011 11:59

Sevgili vishy kardeşim özelden mesaj attım lütfen dönüş yapar mısınız. Merakla bekliyorum.

smarty17 20-07-2011 13:47

Arkadaşlar bir şey sormak istiyorum.Kendimiz yapınca maliyet ne kadar oluyor ?

Delimus 20-07-2011 17:25

Yapmaya düşündüğünüz sisteme , kullandığınız malzemeye bağlı fakat en kaliteli malzeme büyük bir sistem bile 10/1 fiyatına gelir...

tarık şahin 28-07-2011 08:34

Arkadaşlar, Bilen birileri,

Lütfen bu işi yapan biri var ise;
1- Yaptığına değdimi. Gerçekten yem maliyetinde önemli bir avantaj sağladımı. (benim gibi yeri az olan kişiler için soruyorum.)
2- Verilen yemler hayvanlarda reel olarak kilo artışı sağladımı?
3- Besi hayvancılığında bunu kullanabilirmiyiz?
4- Daha başka ne gibi faydası olduğu düşünülen tohumları kullanabiliriz?
5- Bu memlekette o kadar aramama rağmen bunları soracak bir zooteknist bulamamak benim şanssızlığımmıdır? :)

mbordinc 30-07-2011 08:19

Sayın Tarık Şahin'in sorusunun cevaplarını merak ve hasretle bekliyorum.

drsweetym 01-08-2011 13:43

sayın Doğan86 çim üretiminiz ne durumdadır. plastik tepsi için nasıl çözüm buldunuz. çimi rasyonda kullanıyorsanız size olan faydalarını ve son halinin resimlerini görebilirmiyiz.

smarty17 03-08-2011 15:26

Arkadaşlar youtubede ararken buldum.Türkçe olarak anlattığı için oldukça iyi

http://www.youtube.com/watch?v=N529J...eature=related

rasheedsky 09-08-2011 03:38

merhaba

merhaba ben türkiyenin büyük bir çiftliğinde çalışmaktayım görevim besi hayvanlarının yem ve rasyonları sağlık durumlarıyla ilgileniyorum arpa hasılını kullandık bu sene tarlamızda bulunan arpayı bictik ve rasyona karıştırdık hayvan başı 3 kg olarak tam 1 hafya boyunca kullandık ve tartım yaptık holstein ırkının besi performansı iyi değildir ve günlük canlı ağırlık artışını 1.5 oranında ( 270 hayvanın ortalamasıdır) oluştu ve bende bi heyecan uyandırdı :)).Hemen rasyonu vereyim sizlere 1kg yonca 1 kg arpa samanı 6.2 kg kesif (fenni) yem ve o günden beridir arpa hasılını nasıl elde ederim diye araştırma yapıyordum helal olsun sizlere süper bir iş çıkartmışsınız şimdi baştan sona kadar bi kaç defa okuyup deneyimlerinizden yola çıkarak denemeler yaparak bu işi burada yapamyı planlıyorum tabi ondan sonra kendi işletmemde inşallah besleme yönünden merak ettiğiniz bişeyler varsa besi dana ve koyunculuk namına yardım ederim saygılarımla

rasheedsky 09-08-2011 03:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarık şahin (Mesaj 841487)
Arkadaşlar, Bilen birileri,

Lütfen bu işi yapan biri var ise;
1- Yaptığına değdimi. Gerçekten yem maliyetinde önemli bir avantaj sağladımı. (benim gibi yeri az olan kişiler için soruyorum.)
2- Verilen yemler hayvanlarda reel olarak kilo artışı sağladımı?
3- Besi hayvancılığında bunu kullanabilirmiyiz?
4- Daha başka ne gibi faydası olduğu düşünülen tohumları kullanabiliriz?
5- Bu memlekette o kadar aramama rağmen bunları soracak bir zooteknist bulamamak benim şanssızlığımmıdır? :)

tarık şahin bey zooteknistler genelde böyle bilgileri vermez nedendir bilinmez bilgi karışıklığı olmasın diye genelde biri başka der öbürü başka ben hasıl matik veya bu yöntemle arpa hasılını denemedim ama tarlada var olan yeşil arpayı denedim mükemmel birşeymiş gerçekten çok faydasını gördük gerçekten şaşırdık tabi biz bir gün boyunca soldurduk arpa hasılını ne olur ne olmaz diye

tarık şahin 09-08-2011 13:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rasheedsky (Mesaj 845320)
merhaba ben Türkiye`nin büyük bir çiftliğinde çalışmaktayım görevim besi hayvanlarının yem ve rasyonları sağlık durumlarıyla ilgileniyorum arpa hasılını kullandık bu sene tarlamızda bulunan arpayı biçtik ve rasyona karıştırdık hayvan başı 3 kg olarak tam 1 hafta boyunca kullandık ve tartım yaptık holstein ırkının besi performansı iyi değildir ve günlük canlı ağırlık artışını 1.5 oranında ( 270 hayvanın ortalamasıdır) oluştu ve bende bi heyecan uyandırdı :)).Hemen rasyonu vereyim sizlere 1kg yonca 1 kg arpa samanı 6.2 kg kesif (fenni) yem ve o günden beridir arpa hasılını nasıl elde ederim diye araştırma yapıyordum helal olsun sizlere süper bir iş çıkartmışsınız şimdi baştan sona kadar bi kaç defa okuyup deneyimlerinizden yola çıkarak denemeler yaparak bu işi burada yapmayı planlıyorum tabi ondan sonra kendi işletmemde inşallah besleme yönünden merak ettiğiniz bişeyler varsa besi dana ve koyunculuk namına yardım ederim saygılarımla

İnşallah paylaşırsınız sayın rasheedsky. Aslında sizin nezdiniz de bu konudaki tüm arkadaşlara yazmak istediğim bir iki şey var.
Ya mutlaka buluşunuzdan bir miktar para kazanacaksınız. Kazanmanızda gerekir zaten. Herkesin kazancı kendisine. Fakat adı üzerinde burası bir forum ve bilgi paylaşımı için var. Ve bilgi paylaşımında olay iki aşamalı gerçekleşir.
1- Soru sorma
2- İmkânı olan/bilen/deneyen/gören arkadaşların dilleri döndüğünce bunu anlatması.

Sayın rasheedsky yanlış anlamadıysam bu sistemi amatör olarak kuracaksınız. Ve Büyük bir hayvan çiftliğinde çalışıyorsunuz. Hayvanların besi ve sağlıklarıyla ilgileniyorsunuz.
Şimdi bu hiç deneyinize başlamadan önce bir kaç soru sorayım size.
1- Bu makinede ürettiğimiz ürünlere ek olarak fabrikadan ne tip ürünler almalıyız.
2- Birkaç kişiyle görüşmemde selüloz için mutlaka kuru ot tüketmeleri gerektiği söylendi. Bu makinede ürettiğimiz ürünleri kuru ot olarak kullanma imkânımız olur mu. (bilen birine bu soru komik gelebilir ama bilmeyen birine çok gereklidir.)
3- Bu hesabı yapabilir misiniz bilmiyorum ama yeni doğmuş bir buzağının 1 yaşına gelene kadar (iyi bir cins ise yani günde ortalama bir kilo aldığını düşünerek) 1. Ayında şu kadar 2. Ayında şu kadar 3. Ayında şu kadar gibi örnek bir yemleme örneği yazabilir misiniz. (1 ayında 5 kilo çimlendirilmiş arpa/buğday tohumu 3 kilo şu özellikte fabrika yemi 1 kilo saman. 2. Ayında 6 kilo çimlendirilmiş tohum 2,5 kilo fabrika yemi 2 kilo saman gibi)
4- Muhtemelen size saçma gelen sorular sorduğumun farkındayım ama hoşgörünüze atfen bu çimlendirme işinin işe yaradığını varsayarak yazıyorum. 40 hayvana 150 dönüm yerde merada Erzurum Erzincan Samsun gibi metropollere uzak bir yerde bakmak mı avantajlıdır. Yoksa aynı sayıdaki hayvana 20 dönüm gibi yerde Düzce, Adapazarı gibi metropole yakın yerde mi bakmak daha avantajlıdır.
5- Bu sorum herkese olacak. Arpa, buğday, çavdar, yulaf, tritikale, yem bezelyesi haricinde başka ne yetiştirebiliriz.

rasheedsky 09-08-2011 18:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarık şahin (Mesaj 845412)
İnşallah paylaşırsınız sayın rasheedsky. Aslında sizin nezdiniz de bu konudaki tüm arkadaşlara yazmak istediğim bir iki şey var.
Ya mutlaka buluşunuzdan bir miktar para kazanacaksınız. Kazanmanızda gerekir zaten. Herkesin kazancı kendisine. Fakat adı üzerinde burası bir forum ve bilgi paylaşımı için var. Ve bilgi paylaşımında olay iki aşamalı gerçekleşir.
1- Soru sorma
2- İmkânı olan/bilen/deneyen/gören arkadaşların dilleri döndüğünce bunu anlatması.

Sayın rasheedsky yanlış anlamadıysam bu sistemi amatör olarak kuracaksınız. Ve Büyük bir hayvan çiftliğinde çalışıyorsunuz. Hayvanların besi ve sağlıklarıyla ilgileniyorsunuz.
Şimdi bu hiç deneyinize başlamadan önce bir kaç soru sorayım size.
1- Bu makinede ürettiğimiz ürünlere ek olarak fabrikadan ne tip ürünler almalıyız.
2- Birkaç kişiyle görüşmemde selüloz için mutlaka kuru ot tüketmeleri gerektiği söylendi. Bu makinede ürettiğimiz ürünleri kuru ot olarak kullanma imkânımız olur mu. (bilen birine bu soru komik gelebilir ama bilmeyen birine çok gereklidir.)
3- Bu hesabı yapabilir misiniz bilmiyorum ama yeni doğmuş bir buzağının 1 yaşına gelene kadar (iyi bir cins ise yani günde ortalama bir kilo aldığını düşünerek) 1. Ayında şu kadar 2. Ayında şu kadar 3. Ayında şu kadar gibi örnek bir yemleme örneği yazabilir misiniz. (1 ayında 5 kilo çimlendirilmiş arpa/buğday tohumu 3 kilo şu özellikte fabrika yemi 1 kilo saman. 2. Ayında 6 kilo çimlendirilmiş tohum 2,5 kilo fabrika yemi 2 kilo saman gibi)
4- Muhtemelen size saçma gelen sorular sorduğumun farkındayım ama hoşgörünüze atfen bu çimlendirme işinin işe yaradığını varsayarak yazıyorum. 40 hayvana 150 dönüm yerde merada Erzurum Erzincan Samsun gibi metropollere uzak bir yerde bakmak mı avantajlıdır. Yoksa aynı sayıdaki hayvana 20 dönüm gibi yerde Düzce, Adapazarı gibi metropole yakın yerde mi bakmak daha avantajlıdır.
5- Bu sorum herkese olacak. Arpa, buğday, çavdar, yulaf, tritikale, yem bezelyesi haricinde başka ne yetiştirebiliriz.

cevap 1 : yetiştireceğiniz hayvanın ırkına verim özelliklerine göre değişir mesela besi bitiş yeminin %80 arpadan oluşmaktadır soypass vitamin mineral takviyeleri mısır kepek mermemrtozu vs. şeyler

cevap 2 : hayvanın kendi ağırlığının %3ü kadar kaba yem tüketmelidir bir yem ile olmaz bu rumen fermantosyonu diye birşey var bir insan her gün hep aynı çorbayı içmez veya sadece çorba içilmez aynı onu8n gibi besi alıştırmada farklı rasyon ve farklı uygulama yaparsınız besi bitişde farklı bir uygulama farklı bir rasyon kullanırsınız.

cevap 3: yeni doğmuş bir buzağıya hemen yem verilmez hayvan 4 gün ağın içer sonra süt ve süt ikame yemi verilir. 4.haftanın sonunda yonca verilir. 60 ve 80. günde sütten kesilir yonca ve yem verilir neden yonca yoncada bulunan adf ve ndf oranı çok yüksektir adf ve ndf nedir diyorsanız lütfen araştırın uzun bir konudur.4. ayından sonra diğer yemelere geçersiniz 4. ve 6. ayda vereceğiniz otun kalitesi ne kadar iyi olursa hayvan ileride o kadar çok iyi olur

cevap 4: hayvanın yararlanma yönü ve besi kabiliyeti nerde daha iyiyse orada olur yer farketmez. fakat daha fazla karlılık için etin pahalı olduğu sütün pahalı olduğu yerlerde bu işi yapmak daha iyidir. kısacası kendi memleketin neresiyse orada yap derim. Yem bütün hayvancılık giderlerinin %80ini oluşturur işçi masrafları veteriner ilaç masrafları devede kulaktır.

cevap 5 : mısır, yonca, sorgum, çayır otu, kanola, ay çiçeği, korunga vs. yemeler yem bitmez ayrık otu vs bi çok yemler var.

mehsar33 10-08-2011 09:43

merhabalar,
Forumun bu başlığını uzun suredir takip ediyordum ve biraz öncede üye oldum.
Arpa çimi yetiştirme ve büyük baş hayvancılık ile ilgili internetten bulabildiğim tüm dökümanları ve vidoları arşivliyorum. Ekte linkini vereceğim bir video da diğerlerinde bulunmayan bir ayrıntı var ( zaten vidonun kendisinde de aynı şey söyleniyor) Islatılmış arpanın tavaya serilme esnasında, arpanın üstüne toz halinde bir katkı maddesi koyuyorlar, bu katkı maddesinin hayvanların asidoz' a maruz kalmasını önlüyormuş. Bu madde hakkında bilgisi olan varmı acaba?

Videonun 1.30 dk sında "Biz herkesin yaptığından farklı olarak arpaların üzerine
120 gram SUPER MEAN denen SUPPLEMENT ( katkı maddesi ) koyuyoruz. Bu da hayvanlar devamlı yeşil arpa çimi yediklerinde Asidoz oluşmasını önlüyor diyor"

Sorum:
Acaba Bu SUPER MEAN dedikleri PH dengeleyici özelliği ile hayvan rumeninde ki asidoz olayını önleyen katkı maddesi ne olabilir.?

Video linki:
http://www.youtube.com/watch?v=GbsT1sLBCgA

smarty17 10-08-2011 14:17

SUPPLEMENT googlede aradığımızda protein tozu çıkıyor.Ayrıca video ingilizce. O yüzden birşey diyemiyeceğim.

mehsar33 10-08-2011 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smarty17 (Mesaj 845750)
SUPPLEMENT googlede aradığımızda protein tozu çıkıyor.Ayrıca video ingilizce. O yüzden birşey diyemiyeceğim.

SUPPLEMENT in Türkçe karşılığı KATKI MADDESİ demek bunu zaten biliyoruz. Bilmediğimiz SUPER MEAN denen katkı maddesinin içinde ne olabilir? Bu bir karışım ama muhteviyatı nedir?

Yinede teşekkürler yanıt verdiğiniz için.

rasheedsky 11-08-2011 18:02

aranızda hidroponik mısır yetiştiren oldumu bildiğim kadarıyla 10. günün sonunda besleyici özellikli bir yem maddesi ortaya çıkıyor

tarık şahin 11-08-2011 18:21

http://www.agrosan.net/ziraat/fizibilite.php

Biraz eski bir çalışma ama yazan fiyatlar güncellendiğinde umarım faydası olur.

Kaan903 11-08-2011 19:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehsar33 (Mesaj 845760)
SUPPLEMENT in Türkçe karşılığı KATKI MADDESİ demek bunu zaten biliyoruz. Bilmediğimiz SUPER MEAN denen katkı maddesinin içinde ne olabilir? Bu bir karışım ama muhteviyatı nedir?

Yinede teşekkürler yanıt verdiğiniz için.

Bence videoda bahsedilen katkı maddesinin adı SUPER MEAN değil, SUPER MİN (Mineral bir maddeden bahsediyor, min bunun kısaltması olsa gerek). Web de bu şekilde aratırsanız bir çok katkı maddesi var.

rasheedsky 11-08-2011 20:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarık şahin (Mesaj 846218)
http://www.agrosan.net/ziraat/fizibilite.php

Biraz eski bir çalışma ama yazan fiyatlar güncellendiğinde umarım faydası olur.

ataların bir sözü var :''EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMAZ'' fizibilite sadece bi fikir veriri oysaki arazi şartları çevresel faktörler bu işin içine girdiği zaman yaw biz ne hesapladık ne aldık dersiniz. o yüzden hayvancılık büyük bir risktir sadece riskleri azaltabilirsiniz. şap olur aşı yaptırmazsınız hayvan şaptan ölür hayvan brucella olur atık buzağı yapar buzağınız ölür. veya 25 lt süt hesaplarsınız 35 lt süt alırsınız gibi şeyler en iyi fizibilite gözlem dir yani deneyim insan bir şeyde uzman olmak istiyorsa gönül vermeli. siz inekleri bir duygusal bağlı hayvan olarak görürseniz ki ben ilk zamanlar öle görüyordum kaybedersiniz. onlar adete bir makina gibi düşünün sürekli üretim yapıyorlar hem makina yapan hemde ürün çıkartan bir maki buzağı vermesi süt vermesi et vermesi gibi şeyler.o yüzden benden size tavsiye elinizdeki paranın son kuruşuna kadar hayvancılığa girmeyin deneyiminiz yoksa batarsınız.DOST ACI SÖYLER. alın 5 tane hayvan ne yapıyo hangi saatlerde yem yiyo hangi saatlerde yatıyo hangisi yem yemedi hangisi su içmedi yürüyüşü kafası dikmi eğikmi kulaklar düşmüşmü vs. şeyler ben okulu bitirince herşeyi biliyorum demiştim. işe girince her gün bir şey öğrendim dedimki ben boşa okumuşum yine de okumak bize bi taban hazırladı ama sizde gözlem edin bu işi yapanların yanına gidip bilgi alın hayvancılık sınırsız paralı sınırsız cefalı sınırsız zevkli bir o kadarda can sıkıcı ve zevksiz yeri gelir bıkar yeri geldiğinde iyiki bu işi yapıyorum dersiniz. o yüzden diyorum ki hayvancılıkta herşey GÖZLEM ile başlar

tarık şahin 12-08-2011 11:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rasheedsky (Mesaj 846251)
ataların bir sözü var :''EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMAZ'' fizibilite sadece bi fikir veriri oysaki arazi şartları çevresel faktörler bu işin içine girdiği zaman yaw biz ne hesapladık ne aldık dersiniz. o yüzden hayvancılık büyük bir risktir sadece riskleri azaltabilirsiniz. şap olur aşı yaptırmazsınız hayvan şaptan ölür hayvan brucella olur atık buzağı yapar buzağınız ölür. veya 25 lt süt hesaplarsınız 35 lt süt alırsınız gibi şeyler en iyi fizibilite gözlem dir yani deneyim insan bir şeyde uzman olmak istiyorsa gönül vermeli. siz inekleri bir duygusal bağlı hayvan olarak görürseniz ki ben ilk zamanlar öle görüyordum kaybedersiniz. onlar adete bir makina gibi düşünün sürekli üretim yapıyorlar hem makina yapan hemde ürün çıkartan bir maki buzağı vermesi süt vermesi et vermesi gibi şeyler.o yüzden benden size tavsiye elinizdeki paranın son kuruşuna kadar hayvancılığa girmeyin deneyiminiz yoksa batarsınız.DOST ACI SÖYLER. alın 5 tane hayvan ne yapıyo hangi saatlerde yem yiyo hangi saatlerde yatıyo hangisi yem yemedi hangisi su içmedi yürüyüşü kafası dikmi eğikmi kulaklar düşmüşmü vs. şeyler ben okulu bitirince herşeyi biliyorum demiştim. işe girince her gün bir şey öğrendim dedimki ben boşa okumuşum yine de okumak bize bi taban hazırladı ama sizde gözlem edin bu işi yapanların yanına gidip bilgi alın hayvancılık sınırsız paralı sınırsız cefalı sınırsız zevkli bir o kadarda can sıkıcı ve zevksiz yeri gelir bıkar yeri geldiğinde iyiki bu işi yapıyorum dersiniz. o yüzden diyorum ki hayvancılıkta herşey GÖZLEM ile başlar

Sayın rasheedsky

Öncelikle tevekkül. Benim koyduğum liste sadece bir fikir vermesi içindi. Yoksa bugün değil hayvancılıkla uğraşmak, bakkal bile olsanız malınıza ve etrafınıza dikkat etmezseniz batarsınız. Fakat siz tevekkülle çalışır elinizden gelen bakımı/özeni gösterirseniz sonrası Allahtandır. Arabanızın yağını koymazsanız sonucu bellidir. Hayvanın aşısını/bakımını yaptırmazsanız olacağıınz belli olduğu gibi.

Şu an burada bunu okuyanlar dahil olmak üzere herkese bir sorum olacak. Başarıyı sevdiğiniz işmi getirir. Yoksa yapmak zorunda olduğunuz işmi. Bu tartışma/fikir alışverişi ortamında bulunanların kaç tanesinin gerçekten 10 15 hayvanı var **** öyle bir ortamda sanıyorsunuzki. Burada sizlerin yani bu işi yapanların tecrübelerinden yararlanmak istiyor. Yol göstermenize birikimlerinizi aktarmanızı bekliyor ben ve benim gibi çoğu kişi.

yani deneyim insan bir şeyde uzman olmak istiyorsa gönül vermeli. siz inekleri bir duygusal bağlı hayvan olarak görürseniz ki ben ilk zamanlar öle görüyordum kaybedersiniz. onlar adete bir makina gibi düşünün sürekli üretim yapıyorlar hem makina yapan hemde ürün çıkartan bir maki buzağı vermesi süt vermesi et vermesi gibi şeyler. Bakın bu sizin bir birikiminiz. Ben nacizane bu söze şöyle bir katkıda bulunabilirim. Ya sevdiğiniz işi yapın. **** yaptığınız işi sevmeye çalışın. Ama asla işinizdeki metaya (gömlek,hayvan,araba parçası,makina,personel) bağlanmayın. Yarın olmasada sizin yerine ikame yapacağınız fikir/ürün/kişi/makina mutlaka olmalıdır.

benden size tavsiye elinizdeki paranın son kuruşuna kadar hayvancılığa girmeyin deneyiminiz yoksa batarsınız.DOST ACI SÖYLER. alın 5 tane hayvan ne yapıyo hangi saatlerde yem yiyo hangi saatlerde yatıyo hangisi yem yemedi hangisi su içmedi yürüyüşü kafası dikmi eğikmi kulaklar düşmüşmü vs. şeyler. Tecrübe mutlaka önemlidir. Benim 12 senelik ehliyetim var ama 18 yaşındaki yiğenim benden iyi araba kullanıyor. Velakin siz ve sizin gibi deneyimli ve artık bu işte uzman olmuş arkadaşların bildiklerini aktarması inanınki çok kıymetli şeylerdir. Çünkü tecrübe parayla alınmaz. Benimde arkadaşlara tavsiyem paranızın yarısını veya üçte birini bu işe ayırın. Çünkü hangi iş olursa olsun bir işe başlarken tüm paranızla yatırım yaparsanız ilk rüzgarda yıkılırsınız.

bu işi yapanların yanına gidip bilgi alın İşte bu dediğiniz zor. Çünkü; bir kere cahil adama (okul okumuşluktan bahsetmiyorum) bir şey sorduğunuzda öyle bir konuşurki paspas olursunuz. Buradaki paylaşımcılar ve okuyucular birazda bilimsel yapmak istiyor. şu an siz ve sizin gibilerin sahip olduğu teknik bilgiye (en azından bir miktarına)sahip olmaya çalışıyor.
Tecrübe ise 1 veya 2 sene sene 4-5 hayvana bakmakla belki telef etmekle edinelebilecek bir olgudur.

Şimdi tecrübelerinize dayanarak size bir soruyu tekrar sorayım. Slaj şartmıdır. Çimlendireceğimiz ürünleri slaj yerine kullanabilirmiyiz. yani bu sistemle yem maliyetimizi düşürebilirmiyiz. Tekara sormuş olacağım ama bu sistemi kurduğumda 4 aylık bir hayvan için soruyorum fabrikadan besi yemi haricinde başka bir şey almama gerek varmı. (çorba örneğinize atfen, mutlaka arpadan başka şeylerde yeşillendiririz. buğday gibi bezelye gibi vs.)

Sizin denemeleriniz nasıl gidiyor. (Yorduğumun farkındayım ama öğrenmek öğrendiklerini paylaşmak büyük bir zevktir. Bana Bilgisayar ve yönetimle ilgili her şeyi sorabillirsiniz. Sıkılmadan cevaplarım)

rasheedsky 12-08-2011 19:48

şimdi silaj tabikide kalitelidir. Fakat şunu söyleyebilirim kaliteli ot arpa çimi deneyimden sonra testlere göndercem ph shp adf ndf oranlarını km oramlarına bi baktırcam.Formun başında yazmışlar sadece arpa çimi ve aman diye ama bu dediğiniz imkansız hayvanı kaybedersiniz rasyon süt veren hayvanda zengin olmalı besi hayvanında ama mümkün ben bunu yapayım tarlaya sadece arpa ekcem sapını saman arpayı çimlendirme kırma fenni yeme katark vercem sonucu ondan sonra işte göreceksiniz. Maliyetleri düşürür ama %50 abartı zannetmiyorum hemen size süt inekleri ortalama 30 lt veren ineklerin rasyon örneğini vereyim

ARPA SAMANI 1,5
YONCA 7
PANCAR POSASI 2,79
MISIR SİLAJI 11
Konsantre Süt Yemi (Yeni) 9
Soypass 1
Su 3

GİBİ olur süt hayvanlarının rasyonu

fusion1 12-08-2011 20:21

degerli arkadaşım biliyorum konunun uzmanısınız. Ben çocuk hastalıkları uzmanıyım ve yıllarım bebek rasyonu ,reçetesi yazmakla geçti. Bu KONUDAKİ rasyon reçete ve olur olmaz yorumlarına sadece gülümsedim. Haydi hep beraber etegimizdeki taşları dökelim ve BİR inegin,koyunun, keçinin hangi ortamlarda ( yaz, kış sıcak iklim, soguk iklim ...vb etmenler de )ne tür beslenmesi gereksinmelerini irdeleyebilelim. RASYON analizlerimizi inek, koyun,keçi arpaçimi ,bugday çimi, arpa,darı,çavdar,yonca, hava iklim yaz ,kış .. ve diger parametreleri degerlendirerek tartışabilelim..

fusion1 12-08-2011 20:28

yanlış anlaşılmasın gülümsemem arpa çimiyle inek besleyemezsiniz yorumlarına idi..yoksa sizin getirdiginiz bence oldukça bilimsel bakışa degil Saygılarımla..

rasheedsky 13-08-2011 04:08

Ben arpa çimiyle beslenilmez demiyorum sadece arpa çimi ve samanla bu iş olmaz şimdi hayvan insana benzemez hele ki inek hiç benzemez insanda bir miğde var ama inekte 4 e bölün müş halde her biri başka emilim başka öğütme sindirim ile çalışır. hayvan için güzel bi besin değeri neden sindirebilir ham protein oranı çok yüksek hemen kana karışıyor doktorsunuz portakal suyu hemen kana karışır değil mi buda öyle ama nasıl anne sütünün yerini bişey tutmuyor yemlerde de yoncanın yerini hiç bir şey tutmuyo sanmayın ki zamanında araştırmalar yapılmamamış bir çok üniveriste arpa hasılı ile bir çok deneyler yapmış ve melasla karıştırılarak silaj yapılmasını önermiş.En büyük problem şişme yapması hayvan çatlar ölür gaz sıkışması çünkü bunun önüne geçmeniz için rasyonu iyi ayarlamak gerekir. yazın rasyon farklıdır kışın başka yazın yemi az tüketirler sütçüler farklı oranı biraz daha düşüktür ama kışın yem masrafları artar hayvan kendini ısıtacak enerji proteini bulacak ondan sonra gelişimini sağlayacak protein ve enerjiyi et ve süte dönüştürecek. İnsanlar basit bir olay olarak görüyor ama yeminiz ne kadar kaliteli olursa o kadar az veterinere ihtiyaç duyarsınız. Kaliteli ot arpa çimi fazla kullanım ve miktarlar beni şu anda düşündürüyor ve 3 gündür toplantı halindeyiz uçuk bi fikir ama imkansızda değil benim patronum yeni şeylere çok açık bakın türkiyenin en büyük biogaz tesisleri burada türkiyede koyunlara çoğuz doğurtturma denemesi ilk burada yapıldı bir çok şeyi deniyoruz ben deniycem ve görcem bakalım ne olacak bunu profesionel bir rasyoncu ile yapcam.

rasheedsky 13-08-2011 04:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fusion1 (Mesaj 846628)
degerli arkadaşım biliyorum konunun uzmanısınız. Ben çocuk hastalıkları uzmanıyım ve yıllarım bebek rasyonu ,reçetesi yazmakla geçti. Bu KONUDAKİ rasyon reçete ve olur olmaz yorumlarına sadece gülümsedim. Haydi hep beraber etegimizdeki taşları dökelim ve BİR inegin,koyunun, keçinin hangi ortamlarda ( yaz, kış sıcak iklim, soguk iklim ...vb etmenler de )ne tür beslenmesi gereksinmelerini irdeleyebilelim. RASYON analizlerimizi inek, koyun,keçi arpaçimi ,bugday çimi, arpa,darı,çavdar,yonca, hava iklim yaz ,kış .. ve diger parametreleri degerlendirerek tartışabilelim..

estağfirullah daha uzmanı değiliz ne ki 3 senemizi vermişiz daha hele bir 15 seneyi bulalım adam gibi gecemizi gündüzümüzü verelim ondan sonra olduk herhalde deriz şimdi olur veya olmaz adamlar besler veya beslemez ben diyorumki olur beslenir ayakları tutmaz yine beslenir zayıflar yine beslenir buzağısı atık yapar yine beslenir ama besi hayvanında süper olur çünkü sadece et içindir bu zağı ve süt verme gibi ibr ihtimali yok araştırdım bunu söyleyen prof. allah öle profların neyse bişey demiycem biz ne tubitak projeleri gördük aylık 6ilyarı alıp saçma sapan işler yapan profları 1 değil 2 değil ben size rahat 15 adet sayayım ama ne gerek var oda işini yapıyo konumuz o değil adam demişki 2 tava yedirebilinir yani 8 kg dan 16 kg demekki 16 değilde 17 yeyince bu hayvana bişey oldu şimdi 35 ile 42 kg arasında miğdesi bunu kaldıran bir hayvanı siz 18 kg arpa çimi 5 kg ( o bile fazla saman fazla verilmez) 10 kgda fenni yem verdik (fazla fenni yem şişmeye neden olur) hayvan yedi afiyet olsun yesin ben size diyorum verimi yükselir bir anda ilginç gelir sevinirsiniz tam 10 gün sonra anya ve konya olayını görürsünüz. Biz bunlara maruz kalınmasın istiyoruz atlar yesin süper atlar için besi hayvanıda yesi ama inekte orada bi dursun sadece rasyondaki diğer yem oranları azaltarak arpa çimini yükseltin çok şahane yaratıklardır inekler ama dengesi bozuldumu neler olur neler haberlerde izlediniz mi bilmiyorum angusların ciğerleri eriyor dediler neden olur:
1 hastalıktan (gelenlerin hepsi hasta geldi o zaman )
2 yediği besinden ( amerika kıtasında mısır silajı hayvanlara çok verilir buda eti yeşilimsi ve diğer organları dayanıksız hale getirir.)
size sadece bir örnek

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025