agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarımda, hayvan yemi olarak arpa çimlendirme (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/15733.htm)

hsan72 17-04-2011 10:17

Sn. Akın selçuk, siz arpa çimlendirme işini köylülere bile anlattığınızı ve bundan imtina ettiklerini hazir satın almak istediklerini söylediniz. Yeniliklere baştan çok kişi karşıdır ama zamanla bunu öğreneceklerine inanıyorum.

Sizin arpa çimlendirme esnasında küflenme ve duvarlarda mantarlaşma oluyor mu?

Sarıcan 17-04-2011 11:17

Sn. hsan72,

Seni allah affetsin. Ama daha hala benim bu siteden para kazandığım ve senin bu foyamı ortaya çıkardığınla ilgili en küçük bir hareket görmedim. Siz hayvan besliyorsunuz, siz belirli bir yola çekmek istediğiniz halde, hala burnunun dikine gidene ne diyorsunuz. Size söylenen belki biraz fazla ileri gittiğinizi hatırlatmak için söylenmiş bir sözdü. Buna karşılık sizin cevabınız edebe sığmayacak küfür.

İslamın ilk emri "Oku". Baştan okuyarak başlasanız bunların hiç biri olmayacaktı. Okudukça kim ne yazmış? Kim nasıl bir insan? Onu öğrenecek ve ona göre davranacaktınız. Sonraki takdiriniz, okudukça yüzünüze vuran utancınızdan kaynaklandı herhalde. Ama bunu dışa vurmayı bile beceremiyorsunuz. Ben bu sayfada ve hatta forumun tamamın da paylaştıklarımı para karşılığı yapmıyorum, bilen bilir.

Sen beni takdir etsen ne olacak, etmesen ne olacak. Şu son üç sayfa da yazdığın çamur benim üstüme bulaşmaz ki. Sayfa kirliliğinden başka bir şeye yol açmadı. Senin yaptığın pişkinlik. Önce insan-ı kamil olun, ondan sonra çaresine bakarız.

aliosmankuresir 17-04-2011 14:09

aklıma şöyle geliyor hayvan doğal olarak beslenmiş olup tohumlama kızgın vs daha iyi olursa sonra süt aynı olursa slaj yedirmeden sağlıklı olursa bence zaten daha iyi. işletmenin bazen para kazanmasını değil sağlığını koruması bile bizim için büyük kazanım oluyor arkadaşlar...

aliosmankuresir 17-04-2011 15:19

bu ucuz konteynerlar için başka bir çözüm geldi aklıma.

en yalıtımsız nakliye için olanlar var.birtane onlardan alıp içine gazbeton uygulanır ince ebatlı olanlarından. sonra da o gazbetona da endüstriyel dedikleri ucuz seramik kaplarız.

tavanı da ilk önce renkli straforla kaplarız sonra da pvc tavan kaplama çekeriz. hijyen + yalıtım tamam olmaz mı.

teewfix 18-04-2011 09:17

Ozon jeneratörleri havadan aldıkları oksijeni veya beraberinde kullaılabilecek oksijen konsantratörü eşliğinde üretim yapar. Bizim 9 yıldır kendi üretimimiz olan ozon jeneratörlerini sistemle entegre kullanıyoruz. Ozon gazı dünyada bilinen en güçlü oksidanlardan olduğu için yeterli ozon baskısında tutulan sistem içinden veya duvarlardan alınan swap analizlerinden içeride mantar, küf patojen barınma imkanı yok kadar düşük oluyor. Ancak bu ozon baskısı sürekli olmalıdır, yani bir kere ozonladım bir daha gerek yok demek doğru değil.

seyyah53 18-04-2011 12:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk (Mesaj 787255)
Sayın Seyyah53,

Gerildik biraz ama herhalde ben sizi yanlış anlamışım. Kusura bakmayın.

Ne demek hocam...üreticiyi korumak amaçlı,aynı amaçla birbirimizi yanlış ifade ettik...ben özür dilerim...

seyyah53 18-04-2011 12:51

Sn.teewfix...

658 ve 660 nolu mesajlarıma neden cevap vermiyorsunuz...

teewfix 18-04-2011 14:09

yazdığım bilgiler Ege Üniversitesi Lab. sonuçlarıdır.(Analiz sıra no: 102,
Rapor No: 102, Rapor Tarihi 15.9.2010)

teewfix 18-04-2011 14:14

test sonuçları doğal halde alınmış sonuçları olarak yazıyor zaten, kuru maddeye oranlarıda DM olarak eklenmiş şekilde parantez içinde varlar...

yakan1 18-04-2011 22:02

tevfik bey bu ozonu sulama suyunamı karıştırıyorsunuz.çihazınızı aldım diyelim bu işlemler için bizim herhangi bir çaba sarfetmemize gereek varmı.

homonkulus 18-04-2011 22:39

Hasılmatik konusundaki bilgi ve tecrübeleriniz beni gerçekten etkiledi. Foruma hemen üye olarak merek ettiğim bir soruyu sormak istiyorum. Hasılmatikten elde edilen ürünler küçükbaş hayvan besisinde de kullanılabilir mi? Özellikle merası olmayan ve kapalı veya yarı açık küçükbaş besi yapanlara ne kadar fayda sağlar? Aletten ekonomik olarak verim almamız için en az hayvan sayısı ne olmalı? Teşekkürler..

drsweetym 19-04-2011 15:45

sayın teewfix
foruma olan yardımsever tutumunuzdan dolayı teşekkür ederim. Seyyah53 arkadaşımızında dile getirdiği 1 kilo arpa hasılının 3 kilo yoncaya eşit olduğu değerlendirmesini çözemedim. yurtdışı kaynaklı belgeledede bu şekilde yazılmış ve neye göre değerlendirilmiş hiçbir açıklık yok. 1kilo arpanın 8 kilo haline gelmiş total hasılının protein değerimi 3 kilo kuru yonca otuna denk geliyor.. **** 1 kilo yaş hasıl 3 kilo yaş yonca otunamı denk geliyor. rasyon hesabı yaparken neye göre yapacağız.
bilginiz dahilinde ise paylaşırsanız aydınlanmış olacağız
iyi çalışmalar dilerim
Hakan Akgül

malbman 19-04-2011 20:08

Arkadaşlar, Kudret tezel hoca ozon jeneratörü de yapıyor. Yukarıda adı geçtiği için hatırlatayım istedim. İhtiyaçlarınız doğrultusunda kendisinden temin edebilirsiniz. Ben bir tane aldım, kullanıyorum ve çok memnunum.

Benim kullandığım ev tipi ama endüstriyel ihtiyaçlar için yüksek kapasiteli olanlarını da yapar sanırım Kudret hoca.

thempest 20-04-2011 11:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 786715)
Allah müstehakını versin. akşam akşam güldürdün beni.:D:D:D Daha dün geldin, benim bu siteden ne kadar çok para kazandığımı nasıl öğrendin. Ben herkese sıkı sıkı tembih etmiştim yeni gelenlere açık etmeyin diye.

Ama bir konuda haklısın. Evet, Küçükyalı Istanbul' un en güzel yerlerinden biridir. Neyse bozuk saatler bile günde iki defa doğru söyleme şansına sahiptir. Özür dilemek meziyettir, birinci mesajımda yeni olmanın heyecanı ile hata yaptım, kontrolsüz yazdım deseydin belki hoşgörürdük ama zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalıştıkça batıyorsun.

Ben bu siteden kazandıklarımın tümünü arkadaşlarımla paylaşıyorum. Hatanı anlarsan sende bu paylaşımdan hissene düşeni alırsın. Daha fazla ne söyliyeyim sana. Allah müstehakını versin.:D:D:D

Bence küçükyalının ıstenılen yerlerınde hayvancılık yapılabılır yapan tanıdıklarım vardı.

İŞ BENCE AZİM OLAYIDIR.
BENİM KÜÇÜKYALIMDA HERSEY OLUR...
BUNU SOYLEMEK ISTEMISTIM YANLIS ANLASILMAMASINI RICA EDERIM.

akinselcuk 23-04-2011 15:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aliosmankuresir (Mesaj 786944)
birde adamlara bakıyorum youtube da naylon serada basit bir odada çok basit üretiyorlar otları da bizde neden bisürü kalem girsisi oluyor. hiç anlamıyorum kabullenemiyorum. ben sanırım sabit fikirliyim ne bilim.

Sayın Aliosmankuresir,

Bir atasözü var, ucuz mal alacak kadar zengin değilim diye. Şimdi o yurtdışı sitelerde kurulan basit sistemler de, büyük sistemler de baştan çok para harcayarak yapılıyor. Bizler ise çok az bir para harcayarak kurmaya çalışıyoruz. Haliyle gösterişli olmuyor. Bu gösterişsizlik , sistemin ömrünün kısa olması, iyi sonuç alınamaması ve sisteme duyulacak güvenin baştan sarsılması ile motivasyonsuzluğu da beraberinde getiriyor.

Bu bakımdan bir sisteme ihtiyaç duyulduğunda iyice analiz edilip araştırılması, doğuracağı sonuçların anlaşılması ve emin olduktan sonra adamakıllı kurulması daha iyi olacaktır. Ama imkanlar olayı belirler tabi ki.

Şu ara arıcılıkla ilgili bir çalışmaya katıldım. Kara düzen çiftçilerimiz bir çok şey biliyor. Hiç kitabi bilgisi olmayanların bile kendi kendine keşfedip doğru sonuca ulaştığı bir çok unsur var. Kendi içlerine kapanmayıp, zamanlarını harcayıp, bu çalışmalara katılarak daha da iyi noktalara geleceklerini kanıtlamış oluyorlar.

Fakat gözlediğim şu ki ; kovanlar , işletmeler hep kırık dökük. Profesyonel bir görüntü yok. Oysa yurtdışındaki işletmeler ve hatta yutrtdışı köylülerinin kurduğu küçük kovan sistemleri bile pırıl pırıl çok profesyonel görünüyor. Artık bu durum onların malzemeye zengin olup kolay ulaşmalarından mıdır yoksa hayat görüşlerinden yaşam standartlarının yüksek oluşundan mıdır bilemiyorum.

Ancak bir sistem kurulacaksa düpdüzgün jilet gibi kurulmasında fayda var. Ama o youtube de veya diğer dış mihraklı [ : ) ] sitelerde bizleri imrendiren düzenekler hep iyi para harcayarak kurulmuşlar bence.

Geçen gün bir hidroponik düzenek için saklama kabı lamak üzere plastik toptancılarına gittim. Bir kap aldım elime fiyatını sordum. Adam 5 lira dedi. Yarım saat konuşup 3 liraya aldım. Ama ben dükkancı olsam o kabı 10 liraya satardım. Yani satamazdım ! O dükkanın kirasını eleman masrafını vergilerini aidatını düşününce pazarlık yapmak kadar kötü bir iş olamaz ama öte yandan bizim, sizin cebinize de fazladan konan bir para yok. Yani 2 liranın hesabını yapmak durumundayız.

Hal böyleyken bile bir sistem kurarken en düzgününü kurup çevreye örnek olmak da fayda var. Aksi takdirde 50 yıl sonra da yurt dışındaki köylü dayı bizim profesörlerden daha düzgün sistemler kuruyor olacak.

Saygılar...

aliosmankuresir 23-04-2011 16:29

sayın akın selçuk ;

haklısınız...

sorun şu ki ülkemizde enerji pahalı olduğundan üretim ne olursa olsun dışarıya göre pahalı oluyor. yalnız demem o ki tevfik beyin dediği kabin yerine firigo kasa dedikleri kasa kullanılsa yine olur düşüncesi hakim bende.

aliosmankuresir 23-04-2011 16:30

bu yaz bir kara r alarak hayvanlarımı tarlada yetişecek yeşil ot ve kuru ot saman karışımı ile besleyeceğim. bakalım neler değişecek.

derin 11-05-2011 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 787356)
Sn. hsan72,

Seni allah affetsin. Ama daha hala benim bu siteden para kazandığım ve senin bu foyamı ortaya çıkardığınla ilgili en küçük bir hareket görmedim. Siz hayvan besliyorsunuz, siz belirli bir yola çekmek istediğiniz halde, hala burnunun dikine gidene ne diyorsunuz. Size söylenen belki biraz fazla ileri gittiğinizi hatırlatmak için söylenmiş bir sözdü. Buna karşılık sizin cevabınız edebe sığmayacak küfür.

İslamın ilk emri "Oku". Baştan okuyarak başlasanız bunların hiç biri olmayacaktı. Okudukça kim ne yazmış? Kim nasıl bir insan? Onu öğrenecek ve ona göre davranacaktınız. Sonraki takdiriniz, okudukça yüzünüze vuran utancınızdan kaynaklandı herhalde. Ama bunu dışa vurmayı bile beceremiyorsunuz. Ben bu sayfada ve hatta forumun tamamın da paylaştıklarımı para karşılığı yapmıyorum, bilen bilir.

Sen beni takdir etsen ne olacak, etmesen ne olacak. Şu son üç sayfa da yazdığın çamur benim üstüme bulaşmaz ki. Sayfa kirliliğinden başka bir şeye yol açmadı. Senin yaptığın pişkinlik. Önce insan-ı kamil olun, ondan sonra çaresine bakarız.

Sn sarıcan,ı şahsen tanımıyorum ancak çok iyi niyetli bir insan olduğunu biliyorum. Bu forumdan para kazandığı doğru değil ancak yeşil soğandan köşeyi döndüğünü zannediyorum. Kişisel bloğu var kim olduğunu ve neler yaptığını oradan detaylıca öğrenebilirsiniz.

Sarıcan 11-05-2011 21:38

Sn. derin,

Paraları koyacak yer bulamıyorum.:D Eşe dosta dağıtır oldum ama foruma yeni girenlere söylemeyin demiştim.:mad: Eskilerin bir deyimi vardır. "Torba değil ki ağzını büzesin." Yeniler de "Ağzı olan konuşuyor." diyor zannederim. Yeşil soğanda rekabet kızıştı, fiyatlar taban taptı. Bende bıraktım o işi.:D

akinselcuk 12-05-2011 17:13

Başlık sukunet dolu günlerdir. Bilgi yoksa itiraz da yok. İster sera demiri ister arpa farktmiyor. Bilgi vermiyorlar bir şey paylaşmıyorlar ama biri bir şey denedi ise hayatta olmayacağını satırlarca yazabiliyorlar.

Denemesi bedava. Sıkıysa bir şey deneyip yazın hemen hareketlenecek bu başlık gene.

doğan86 02-06-2011 21:32

meraba arkadaslar aranıza yeni katılıyorum ama konuyu bastan sona okudum bir deneme de ben yaptım 7 günde 8.5 kg ye ulaştı şimdi bir depoda daha büyük bir sistem yapmaktayım takıldığım bazı konular var yardımcı olabilrmisiniz.birde sayın vishky nin yaptığı sistem halen çalışmaktamı?sayın viskhy cevaplarsanız sevinirim.(hayvanlarıma fabrika yemi vermeden arpa çimi yedirerek aynı sütü alıyrm) iyi çalısmalar...

HASILmatik 03-06-2011 01:50

HASILMATİK T-84 İle 365 Gün Taze Yeşil Yem
 
Her gün 50 kg (1 Çuval) Arpadan, 400 kg Taze Yeşil Yem hasat edebileceğiniz HASILMATİK T-84 Modelimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için www.ekohasil.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz

akinselcuk 03-06-2011 10:42

calismaz o makine hayvanlar ishal olur silaj daha ucuz zaten hayvancilik zor is ugrasmayin bu bos islerle yabancilar yaparsa alin buradakiler calismaz.

Sarıcan 03-06-2011 10:56

Sevgili akınselcuk,

Seni kızdırmışlar anlaşılan. Sn. doğan86 deneme yaptığını ve olumlu sonuçlar aldığını söylüyor ve yeni yapacağı sistem konusunda size bayağı ihtiyacı olacak. Başlık epeyden beri sessizdi. Sn. doğan86 yaptıklarını paylaşır, yapmayı düşündüğü sistem hakkında bilgi verirse iyi olur diye düşünüyorum.

Bu arada Sn. Hasılmatik' te sattıkları sistemlerin yanında arpa çimini hayvan besleme konusunda akıllara takılan ve sizi kızdıran yorumlara vereceği bir cevabı mutlaka vardır. Makina yapan firmaların foruma sadece reklam amaçlı gelmeyip arpa çiminin hayvan metabolizmasındaki yararlarını da bilimsel olarak açıklamalarını bekliyoruz.

Bu arada sizin yaptığınız çalışmalardan da bahsederseniz ufkumuz açılır. Sevgiler.

akinselcuk 03-06-2011 11:45

Kızmak değil de bir yılgınlık var. Çalışmalar sürüyor. Bizim proje 12 sağmal ineğe yetecek bir düzen. 7000 liraya mal olan seyyar bir sistem. Rasyonda arpa çimi ile yeşil yem ihtiyacını sürekli bu yolla karşılayan hayvanlara belli dönemlerde yapılan vitamin ve ilaç dengelemeleri var. 7bin maliyet+kar+KDV+nakliye. Okulun döner sermayesi üzerinden ticari satış yapılabilir. Görüşmek gerek. Üniversite ile de besin dengesi üzerine sertifikasyon çalışmasına ve marka tesciline çalışılıyor.

doğan86 05-06-2011 19:14

4 Eklenti(ler)
7 günde yetiştirdiğim arpa çimleri

Sarıcan 05-06-2011 22:19

Sn. doğan86,

Siz bu meseleyi çözmüşsünüz. Sizin bundan sonra yapacağınız hijyen ve güzel bir sistem sorunu. Bu yaptığınız ilk deneyler için tamamdır ama resimlerden gördüğüm kadarıyla bu ortamda yakın zamanda mantar, küf vb. bir takım olumsuzluklar üreyip hayvanlarınıza zarar verir. Bu yüzden yakın zamanda bulunduğunuz ortamı biraz derleyip toparlayıp daha sağlıklı bir raf sistemi, daha sağlıklı tavalar ve daha sağlıklı bir sulama sistemi ile çok güzel çimler yetiştirebilirsiniz. Yalnız tabanda bu kadar su ve kirlilik olmaması lazım. Hatta siz dışardan içeri girerken kendinizi bile sterilize ederek girerseniz iyi olur. Sn. Viskhy' nin yaptığı raf sisteminin resimleri forumda var. Nemden ve rutubetten etkilenmeyecek ve mantar, küf barındırmayacak kompozit malzemeden çok rahatlıkla bir kafes sistemi kendiniz bile yapabilirsiniz. Paslanacak malzemelerden uzak durmanızı öneririm ya da çok güzel izole edecek şekilde kaplanması gerekir.

Delimus 05-06-2011 23:04

Sarıcana katılıyorum , Arpaların renkleri çok süper olmuş , ellerinize sağlık.

Kullandığınız tepsi köpük mü nedir ?

doğan86 06-06-2011 18:53

tesekkür ederim tepsi saçtan bu denemelikti 60x40x9 balık kasalarında yapmayı düşünüyrm.biraz küflenme oldu ama bittkiden kaynaklı degil metal tava paslandı şimdi ben oraya 220 tava alacak sekilde bir raf yaptım fotoğrafları yükleyeyim bi bakın..

doğan86 06-06-2011 18:58

3 Eklenti(ler)
raflar bunlar yarın ışık ve sulama sistemi bağlanacak


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025