agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni177Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-09-2010, 11:59   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-09-2010
Sayın Envor. resimlerinizden birinde bıraktığınız filizin ilk salkımında kaşıma yapmanızın sebebini öğreneblirmiyim.ilk salkım sapının güçlü gelmesi gerekir.diktiginiz domatesin çeşitini öğrenebilirmiyim?

neslinesli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2008, 13:11   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-12-2006
Galeri: 6
Sayın Envor sizin ve Kudret Bey' in verdiği bilgiler doğrultusunda ben de ilk durgun su kültürü denememi dün yaptım. Yaklaşık 2,8 litre kapasiteli bir yoğurt kabının kapağında 2 geniş yuvarlak açtım buralara uygun strafor kestim, straforun ortasını marul fidelerine göre deldim. Besin ortamına gelince daha önce Adana' da süs bitkilerim için bir abimizin benim için yaptığı makro elementlerden oluşan karışımdan yaklaşık 2,8 çay kaşığı ve buna ilave olarak Fetrilon combi2 yaprak gübresinden yarım çay kaşığı suda erittim ve akvaryum hava pompasının hortumunu da içine yerleştirdikten sonra marulları ektim. Burada Ec ölçüm cihazı olamadığı için deneme yanılma yolunu seçeceğim, ancak hemen yanımızda bulunan İlçe Tarım Müdürlüğünden bir ph metre bularak besin ortamını 6,67 ph olarak ölçtüm. Şu an bitkilerimde bir sorun yok ancak yaprak uçlarında yanma olabileceğini hissediyorum. Bulunduğum yerdeki dar imkanları göz önüne alarak tavsiyelerinizi bekliyorum.

Innuendo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2008, 18:33   #3
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2008
Galeri: 17
Sayın Innuendo merhaba;yoğurt kabı beyaz olduğu için içine ışık girebilir ve alg oluşabilir,onun için siyah poşetle kaplarsan daha başarılı olabilirsin gibime geliyor,ayrıca kullandığın makro elementler dediğin karışımın içeriğinin ne olduğunu biliyorsan,yazarsan daha çok yardım edebilirim.Yaprak gübresinin fazla faydası olmaz.Siirtte açık olarak alabileceğiniz gübre satıcısı varmı?Eğer varsa size bir reçete verebilirim.
Resim ekleyebilirseniz çok iyi olur.
Saygılarımla...envor...

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2008, 10:12   #4
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-11-2007
Sn. Innuendo
Ben de yazlığımda mevcut kıvırcıklardan iki adedini alıp su kültüründe denedim ve sn. Tezelden aldığım besin eriyiği ile besledim önceleri yaprak uçlarında yanma oldu daha sonra
Sn Tezel %100 eriyiğe su ilave ederek kullanmamı tavsiye etti ve o zaman kıvırcık düzeldi.
Sizin eriyikte kuvvetli geliyor olabilir..Sn Envor özür dilerim konuya bilgimden ötürü değil sadece pratikte bir tecrübe yaşadığım için belki faydası olur diye katıldım..sizin çalışmalarınızı da zevk ve merak ile izliyorum..

Atomkkarınca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2008, 20:05   #5
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Sayın Atomkarınca özür dilemenize gerek yok bilhassa ben teşekkür ediyorum konuya katıldığınız için.Bilgim yok demişsiniz ama deneyim bilgi demektir,bence.
Konuya bilgi ve tecrübelerinizle katılmanızı isterim,bende ikiside yok derseniz bile yorum ve düşüncelerinizle katılın belki sizin bir kelimenizle gözümüzdeki sis perdesi aralanabilir.
Konuya katıldığınız için size tekrar teşekkür ediyorum.
Saygılar...envor...

Eski 15-02-2008, 23:19   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Besin eriyiğinin EC değeri yani iletkenliği, bunu oluşturan etmen olaraktuzluluğu çok önemlidir.
Bunu tayin edebilmek ancak ve ancak elektrik kondüktivite ölçen EC metreyle veya TDS metreylemümkündür .TDS metrede tuzluluğu mg/l olarak ölçer. 700 mg/l tuz 1mS/cm ye tekabül eder. Besin eriyiğindeki tuz miktarı çok önemlidir.Bu bakımdan ölçme imkanımız yoksa bitkiyi gözlemek zorundayız.Besin eriyiği hazırlanan suyun kalitesi de çok önemlidir.Besin eriyiği herhangi bir su ile hazırlanamaz. suyun mutlaka içilebilir standartlarda veya ona çok yakın olması lazımdır.zira hazırlanan besin eriyiğinin EC değeri
kullanılan tuzların (kimyasal madelerin) meydana getirdikleri EC degeri ile kullandığımız suyun EC değerinin toplamına eşittir. Örneğin : 1,4 gr kimyasal malzemeyi 1 litre saf suda eritince EC değeri 2,0 mS/cm oluyor ise ayni tuzu musluk suyunda eritirsek ve kullandığımız suyun EC değeri 0,6 ise besin eriyiğimizin EC değeri 2,6 mS/cm olacaktır.EC değerini düşürmek için yani musluk suyu kullanarak ayni EC değerini( 2,0 mS/cm) yakalaya bilmek için ya 0,980 gr tuzu 1,0 litre suda eritmemiz lazım, **** 1,4 gr tuzu 1,428 litre suda eritmemiz lazım. Besin eriyiği tuzları karışık halde oldukları için birinci yol tercih edilmez ,su miktarı artırılarak tuzluluk düşürülür.İşte Sayın Atomkarınca ya tavsiye ettiğim bu oldu. Arızanın tuzluluktan kaynaklandığını düşünerek su miktarını artırmalarını yavsiye ettim,galiba tavsiyemde netice vermiş sevindim.
BU konuyu uzun uzun anlatmamın sebebi besin eriyiği kullanacak arkadaşlara bir uyarı olması acısından faydalı olur diye düşündüm.
Bu gibi hallerde ,yani şüpheli durumlarda önce su miktarını biraz fazla tutmak ve bitkinin hal ve gidişatına göre hareket etmek faydalı olur.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2008, 20:36   #7
Ağaç Dostu

enginnaz's Avatar

Giriş Tarihi: 28-06-2008
Bu topraksız tarımda kullanılan maddeler hormon olmuyormu?
Hormonlu domates ve marul mu yiyecez?
Eğer hormonsa bu işin hormonsuz yapılma durumu varmı acaba?
Bir bilen varsa yanıtlayabilirmi?
şimdiden teşekkür ederim..

enginnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 14:13   #8
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi enginnaz Mesajı Göster
Bu topraksız tarımda kullanılan maddeler hormon olmuyormu?
Hormonlu domates ve marul mu yiyecez?
Eğer hormonsa bu işin hormonsuz yapılma durumu varmı acaba?
Bir bilen varsa yanıtlayabilirmi?
şimdiden teşekkür ederim..
Sevgili enginnaz, topraksız tarımda kullanılan besin eriyiklerinin hormonla ilgisi yok. Hormon denilen şey bitki gelişimini düzenleyici maddelerdir ve bitkinin döllenmediği durumlarda kullanılır. Bizim kullandığımız maddeler tamamen bitkinin topraktan aldığı (hatta bir çoğunu bulup da alamadığı) maddeler. Dolayısıyla hormon değil. Normal yollardan beslenemeyen bir hastaya serum verdiğinizi düşünün. Biz de bitkinin toprakta bulamayıp alamadığı maddeleri damardan serum ile veriyoruz.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2008, 10:40   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-04-2008
Sayın envor çalışmalarınızda başarılar dillerim öncelikle. Sizi ilgiyle takip ediyorum. Bende hobi amaçlı olarak topraksız tarım yapmak istiorum. İlk olarak aklımdan geçen domates. Forumun başında bahsettiğiniz besin eriğinin içeriği nedir. Bildiğimiz hazır gübrelerden meydana gelen bi karışımı acaba bu. Tarım konusunda pek bilgim yok. Mesleğim makina mühendisi. Hazırladığınız kavanoz düzeneğinin bi benzerini evimde kurmayı düşünüyorum. Yardımcı olursanız çok teşekür ederim. İyi günler.

hannibal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2012, 20:06   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-12-2012
kudret bey sizden erintiği temin edebilir miyim ?

mertcan dağlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2025, 15:18   #11
Yeni Üye

ekremselcuk's Avatar

Giriş Tarihi: 21-05-2025
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Besin eriyiğinin EC değeri yani iletkenliği, bunu oluşturan etmen olaraktuzluluğu çok önemlidir.
Bunu tayin edebilmek ancak ve ancak elektrik kondüktivite ölçen EC metreyle veya TDS metreylemümkündür .TDS metrede tuzluluğu mg/l olarak ölçer. 700 mg/l tuz 1mS/cm ye tekabül eder. Besin eriyiğindeki tuz miktarı çok önemlidir.Bu bakımdan ölçme imkanımız yoksa bitkiyi gözlemek zorundayız.Besin eriyiği hazırlanan suyun kalitesi de çok önemlidir.Besin eriyiği herhangi bir su ile hazırlanamaz. suyun mutlaka içilebilir standartlarda veya ona çok yakın olması lazımdır.zira hazırlanan besin eriyiğinin EC değeri
kullanılan tuzların (kimyasal madelerin) meydana getirdikleri EC degeri ile kullandığımız suyun EC değerinin toplamına eşittir. Örneğin : 1,4 gr kimyasal malzemeyi 1 litre saf suda eritince EC değeri 2,0 mS/cm oluyor ise ayni tuzu musluk suyunda eritirsek ve kullandığımız suyun EC değeri 0,6 ise besin eriyiğimizin EC değeri 2,6 mS/cm olacaktır.EC değerini düşürmek için yani musluk suyu kullanarak ayni EC değerini( 2,0 mS/cm) yakalaya bilmek için ya 0,980 gr tuzu 1,0 litre suda eritmemiz lazım, **** 1,4 gr tuzu 1,428 litre suda eritmemiz lazım. Besin eriyiği tuzları karışık halde oldukları için birinci yol tercih edilmez
Sayın Tezel, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Tabiri caizse hap gibi bilgiler veriyorsunuz. Çok şey öğreniyorum.

ekremselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2008, 12:08   #12
Ağaçsever

Sayın Envor yoğurt kabının dışına siyah bir poşet geçirdim, üzerine de 6400 kelvinlik bir tasarruf lambası yerleştirdim. Makro element diye tabir ettiğim karışım, çuvallardaki Amonyum nitrat, Kalsiyum nitrat gibi gübrelere ek olarak fosfor, potasyum ve magnezyum içerikli olanların göz kararı olarak Ziraat mühendisi bir abimiz tarafından hazırlanmış şeklidir. Bunlara ilave olarak Fetrilon Combi2 hem demir hem de diğer iz elementleri içerdiği için ortama eklemeyi düşündüm. Marul fidelerini kontrol ettiğimde köklerde biraz uzama olduğunu farkettim, yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Siirt' te gübre satıcısı olduğunu tahmin ediyorum ama ben Siirt' e 2 saat mesafede bulunan Pervari ilçesindeyim. Ancak bana yazacağınız reçeteyi memleketim olan Tarsus' tan temin edebilirim. Bu arada Sayın Atomkarınca' ya da teşekkür ederim söylediğiniz yöntemi uyguladım ve şu an yanma olayı durdu. Bu arada durgun su kültürü yöntemiyle yetiştirilen bitkilerin büyüme hızını da merak ediyorum acaba yeterli ışık, besin ve ısı şartlarını sağladığımızda marul fidelerini ne kadar sürede yetiştirebiliriz veya bir domates fidesinden ne kadar sürede meyve alabiliriz?

En kısa sürede resim eklemeye çalışacağım.Saygılar sunuyorum...

Eski 17-02-2008, 18:07   #13
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Sayın Innuendo sisteminiz güzel olmuş,elinize sağlık,hatta size domates fidanı göndermek isterim ama nasıl onu bilmiyorum.
Reçeteyi olduğu gibi yazayım diyorum ama ppm olarak yazacağıma yarın iki bidonda eriterek ve (mesela)1 litreye (enjektörle)ne kadar eriyik konulacağını ayarlayıp burada yayınlıyayım.Herkes oradan basit bir şekilde alır kullanır isterse.

Eski 17-02-2008, 18:20   #14
Ağaçsever

Sayın Envor çok teşekkür ederim, böyle bir imkan olsaydı çok sevinirdim, ancak Mart ayı içerisinde bir kurs için Antalya' ya geleceğim. Fırsat olursa sizi de ziyaret etmek isterim.
Saygılar...

Eski 17-02-2008, 18:37   #15
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Sayın Innuendo Antalyaya geldiğinizde mutlaka beklerim.Sizi ve diğer ağaçlar.net üyelerini işletmemizde görmekten mutluluk duyarız.

Beyaz Gece beğendi.
Eski 25-07-2009, 12:50   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-07-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi envor Mesajı Göster
Sayın Innuendo Antalyaya geldiğinizde mutlaka beklerim.Sizi ve diğer ağaçlar.net üyelerini işletmemizde görmekten mutluluk duyarız.
Envor bey merhaba,

Bende Antalya'da yaşıyorum. Sitemizdeki paylaşımlarınız gerçekten çok değerli. Bende eğer sorun olmazsa sizinle irtibata geçmek ve topraksız tarım ve seracılık hakkında bilgi almak ve sizinle tanışmak isterim.

eryıl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2008, 00:36   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Biraz kötü bir soru olacak ama acaba bu sıvı gübreler besin eriyiği olarak kullanılabilir mi? Bulunduğum yerde hiç bir şey bulamıyorum. Kimse beni dinlemiyor ve başlarından savıyorlar. Bütün konuları okudum ancak bu besin eriyiği konusunu nasıl halledeceğiz bir türlü aklımda bir cevap bulamadım. Çözüm olarak aklıma gelen büyük marketlerde satılan sıvı gübreler bunu kullanabilirmiyim? Bir formulasyon yapmam gerekir mi ? Cevabı forumda bulunuyorsa çok özür dilerim. Yazdığınız bilgiler için çok teşekkür ederim.(Affınıza sığınarak kimyasal formulasyonları bir türlü bulamıyorum. O yüzden bu şekil bir soru sordum.)

cemvat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2008, 20:57   #18
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Arkadaşlar pazartesi günü çok acil bir işim çıktığı için izmire gitmek zorunda kaldım,yarın inşallah kaldığımız yerden devam edeceğiz.
Saygılarımla...envor...

Eski 13-05-2008, 13:30   #19
gökhan aydinli

gokhan aydinli's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2007
Torfta Yetişen diğer bitkilerim bu arada evim çok fazla güneş almıyor..Cfls dediğimiz florasanlarlada çimlendirme ve sağlıklı fideler üretmeye çalışıyorum...Bu arada çok fotograf gönderdim galiba..

Eklenen Resimler

bnymnblr beğendi.
gokhan aydinli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 11:47   #20
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-11-2011
arkadaslar bende topraksız tarım denemesi yapıcam ama bu bitki besinlerini nerden temin edicem yardım cı olursanız sevinişrim

muhi58 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2008, 19:08   #21
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Hobby seram

Hobby seramda drenaj kanallarını tamamladım.
Name:  sahibinden_yeni 004.jpg
Views: 12896
Size:  22.8 KBİki straforu arası 10 cm olacak şekilde toprağa çivi ile sabitledim,65 cm eni olan sera naylonuylada kanalın içini kapladımki drenaj olan su seranın dışına kadar sorunsuzca çıkabilsin.
Name:  sahibinden_yeni 005.jpg
Views: 12548
Size:  26.3 KB

Eski 01-03-2008, 20:31   #22
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Hobby seramda değişik sebze ve meyveleri değişik ortamlarda yetiştireceğim,ilk olarak dev kabak yetiştirmeye başladım,35-60 lt arası saksılarda %20 perlit,%80 cocopeat karışımı ortamda 1 EC, 5.5 ph'la yetiştirmeye başladım.
Name:  sahibinden_Görüntü058.jpg
Views: 13159
Size:  132.8 KB
Name:  sahibinden_Görüntü059.jpg
Views: 13331
Size:  133.3 KB

Eski 26-12-2008, 14:42   #23
Ağaçsever

mor papatya's Avatar

Giriş Tarihi: 22-12-2008
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi envor Mesajı Göster
Hobby seramda değişik sebze ve meyveleri değişik ortamlarda yetiştireceğim,ilk olarak dev kabak yetiştirmeye başladım,35-60 lt arası saksılarda %20 perlit,%80 cocopeat karışımı ortamda 1 EC, 5.5 ph'la yetiştirmeye başladım.
Eklenti 31167
Eklenti 31168

acaba toprağın üzerindeki minik minik beyaz şeyler nedir

mor papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2008, 22:12   #24
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Haydi hayırlısı, dev kabak ve topraksız tarım...

İnşallah başarılı olursunuz, sanki dev kabak topraksız tarımda olmaz gibi ben de bir ön yargı var.

Umarım 2008 dev bal kabağı yarışmasının 1.si siz olursunuz bu durumda topraksız tarım çok daha ilgi çeker.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2008, 22:35   #25
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Sevgili Denizakvaryumu, bende tam tersini düşünüyorum.Birinci belli,ikinci kim olacak acaba.Envor arkadaşımıza başarılar diliyorum.Birinci olmaması için sebep yok bence.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2008, 08:38   #26
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Sevgili Denizakvaryumu, bende tam tersini düşünüyorum.Birinci belli,ikinci kim olacak acaba.Envor arkadaşımıza başarılar diliyorum.Birinci olmaması için sebep yok bence.
Sağolun ama Todor hocamız var birincilik bence tecrübeli olanın olur gibi geliyor bana,sayın Denizakvaryumu belkide haklı olabilir en küçük bir hata geri dönüşü olmayan sonuçlara sebepverebilir.Mahon67 nin yetiştirdiği küçük kabak tohumlarından alıp yetiştireyim diyorum,bari sondan birinci olurum.

Eski 02-03-2008, 22:42   #27
Ağaç Dostu

İnşallah, inşallah.

Sayın envor boş olduğunuz bir vakit --Topraksız tarım yöntemiyle frambuaz yetiştirmek--başlıklı bir konu açarsanız çok sevinirim.

Üzümsü bitki fanatiği olarak bu yöntemle de ahududu yetiştirebilirsem çok mutlu olacağım.

kutupay beğendi.
Eski 03-03-2008, 08:42   #28
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
İnşallah, inşallah.

Sayın envor boş olduğunuz bir vakit --Topraksız tarım yöntemiyle frambuaz yetiştirmek--başlıklı bir konu açarsanız çok sevinirim.

Üzümsü bitki fanatiği olarak bu yöntemle de ahududu yetiştirebilirsem çok mutlu olacağım.
****** açarız ama işte bazen yanlış anlaşılıyorum,**** anlatmak istediğimi anlatamıyorum,problem yaşanıyor.

Eski 04-03-2008, 23:15   #29
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Üzümsü bitki fanatiği olarak ...

Varmısınız birde topraksız olarak şaraplık üzüm asması yetiştirelim...

Eski 03-03-2008, 08:54   #30
Ağaç Dostu

Sorun her zaman her yerde yaşanabilir, forum ortamında bir başka anlatımla nette anlaşılamama ya da yazılanları karşıdakinin yanlış anlaması sık rastlanan bir durum.

Dikensiz gül olmaz

Siz konuyu açın derim...Anlaşılamama olaylarını o kadar da kafaya takmayın.

Bilgi paylaşıldıkça büyür.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025